Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#13826 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Inace, mrznja prema Armenima nikada nije prestala. I sada Turci negiraju i ismijavaju genocid nad Armenima. Mali broj preostalih armenskih crkava je konstantno meta vandala. Iako Armena nema, mrznja je prisutna.

Kako bi dehumanizirali Kurde, cesto ih poistovjecuju sa Armenima. Recimo, za lidera PKK kazu da je Armen, iako to nema veze sa istinom. Grafiti poput 'Kurdi, proci cete kao Armeni', 'Armenska kopilad' i sl. turska vojska redovno ispisuje kao jedan od performansa pohoda na istoku Turske.

Pazi ove mlade gospodjice...

https://mobile.twitter.com/EmineTd/stat ... 5483354113
regardless of their names,they are kurds. just like Armenians kurds must be removed from Turkey.
like or not PKK is majority of kurds in Turkey.15m enemy. deport them or this will continue for ever
Zgoljo

#13827 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Izrazi saucesca,saosjecanja,solidarnosti...iko ista?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13828 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

slijedeći korak je optuživanje turaka da su sami sebe zbombali, a moguće i erdoan lično da je to uradio
animus

#13829 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by animus »

Tito_i_Partija wrote:Sjo milion i po ljudi zabili Turskoj noz u ledja. Zene, djeca, starci, ma svi djuture. :-)

Jbt kakvih pacijenata na temi ima.
Slazem se svakakvih pacijenata ima. Pogledaj se u ogledalo pa nastavi dalje.
Kikibombona

#13830 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote:slijedeći korak je optuživanje turaka da su sami sebe zbombali, a moguće i erdoan lično da je to uradio
Neces vjerovati, bilo je i toga. :D

I to clan CHP optuzio MIT (turska obavjestajna sluzba) da su iscenirali napad. Danas je uhapsen, prenosi Dzumhurijet. :D

Neki Kurdi tvrde da je TAK pod kontrolom turskih obavjestajnih sluzbi.

Teorije zavjere su uvijek tu. Vecina turkofila misli da su ISIL i Al Kaida pod kontrolom Amerike, da su Amerikanci iscenirali rusenje tornjeva u NY itd. :D
Kikibombona

#13831 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Srusio se avion F-16 iznad Dijarbakira!

Pilot prezivio, prosao bez ozbiljnih povreda. Kaze da je avion pogodila raketa.

Moglo bi biti belaja. Jebat ce Turci Amerima sve po spisku ako je u pitanju njihov MANPADS.
Tito_i_Partija

#13832 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

animus wrote:
Tito_i_Partija wrote:Sjo milion i po ljudi zabili Turskoj noz u ledja. Zene, djeca, starci, ma svi djuture. :-)

Pa ti si taj koji opravdava masovno i sistematsko unistenje jednog naroda, i pri tome ne zeli da koristi rijec "genocid".

Jos malo pa ce pocet' prica da su se sami ubili. Ista sranja koja srbi nama redovno serviraju kad cuju "Srebrenica".
Kikibombona

#13833 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turska vojska na tursko-sirijskoj granici brutalno udara kurdskog civila...

upozorenje

https://mobile.twitter.com/PYD_Rojava/s ... 3535485952

Do sada su na granici ubili 165 civila.
animus

#13834 Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska

Post by animus »

Tito_i_Partija wrote:
animus wrote:

Pa ti si taj koji opravdava masovno i sistematsko unistenje jednog naroda, i pri tome ne zeli da koristi rijec "genocid".

Jos malo pa ce pocet' prica da su se sami ubili. Ista sranja koja srbi nama redovno serviraju kad cuju "Srebrenica".
Znao sam da ce se praviti poredjenje sa srebrenicom. Znas i sam da se to ne moze porediti. Srebrenica presudjeni genocid a armenci bili prije 100 godina i nema puno podataka o tim desavanjima. Za genocid je bitna namjera a tamo se sada ne moze utvrditi. Znaju se samo cinjenice da je bio rat svih protiv turske. Istanbul i vecina turske okupirano. U momentu kad im rusija opasno prijeti armenci prave gresku i napadaju na turke. Isto to su uradili i grci pa su i oni protjerani. Koliko armenaca je poginulo i na koji nacin nije jasno. Namjeru necemo vjerovatno nikad saznati, moram to ponoviti jer je najbitnije. Turci u borbi za prezivljavanje narede preseljenje neprijateljski oprijedjeljenog naroda pri cemu dosta tog naroda i strada. Naravno da je bilo pretjeranih reakcija ali to ja nebi zvao genocidom. Po toj logici nad mojim narodom je izvrseno 10-ak genocida jer su nas tjerali od srbije, crne gore, hrvatske i madjarske do pomjeranja unutar bih. I pri tome su nas srbi jos i masovno ubijali ali niko od europskih drzava nije usvojio rezoluciju o osudi tih drzava a narocito srbije. Srebrenicu tu ne pominjem jer je ona presudjena ali opet Srbiji nista nisu rekli. Sta su francuzi napravili alzircima, belgijanci u kongu itd. pa niko ne spominje genocid. Ali zato tursku svi osudjuju za puno manje stvari. E kakav sam ja onda lik kad ti ovo sve napisem ti sam zakljuci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13835 Re: Republika Turska

Post by Truba »

ima podataka slali veleposlanici u turskoj svojim maticnim zemljama, prezivjeli svjedoci govorili, ljudi pisali

i hico se nadao zaboravu svoga holokausta u drugom svjetskom ratu
JThomas

#13836 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

vjerovatno i nema genocida i masovnog ubistva kroz istoriju koji se eufemistički ne može opisati kao "preseljenje pri čemu dosta ljudi strada". nevjerovatno je do kojih se granica ide da se relativizuju zločini onih koji se doživljavaju kao svoji ili prijatelji.
animus

#13837 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by animus »

Black swan wrote:ima podataka slali veleposlanici u turskoj svojim maticnim zemljama, prezivjeli svjedoci govorili, ljudi pisali

i hico se nadao zaboravu svoga holokausta u drugom svjetskom ratu
Samo se treba sjetiti tadasnjih okolnosti. Kakvi veleposlanici u onom kaosu. Turke je tada ubijao ko je stigao. Na balkanu bio organizovan lov na turke ko na zvijeri. Grci se setali kroz tursku i dosli blizu ankare. Englezi francuzi talijani i rusi zauzeli koliko su mogli. Cak i arape okrenuli protiv turaka. O cemu pricamo bolan. Sto to niko do sada nije spominjao u europi. Tek kad im je erdogan zasmetao onda su to izvadili da osude i to nacije koje su zavile citav svijet u crno. Bezobrazluk je to sto stavljas hitlera u istu recenicu sa turcima. Pa oni vladali balkanom 500 godina i sve nacije i sve religije prezivile da bi se kasnije sve to turcima obilo o glavu.
Truba

#13838 Re: Republika Turska

Post by Truba »

sto si napisao na temi o siriji je primjenjivo na tebe sada

sutra citati
Fudo Bosna

#13839 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

vivaldi wrote:
Fudo Bosna wrote:De malo odvadi zivota ti
odvadicu ja odmah, samo ti reci odakle da odvadim
Fudo Bosna wrote:ali ogromno trziste Irana, Rusije, Kine itd, nije ni priblizno iskoristeno koliki je to ogroman potencijal
pa ko im je do sada branio da iskoriste taj potencijal?
Fudo Bosna wrote:Portugal pred bankrotom, Italija ili vec ili vrlo brzo u krizi i tako dalje...
pomenuti nisu tajipova briga, a nisu ni tema, mada mozemo o svemu i svakome sto se mene tice.
Fudo Bosna wrote:Da o buranijama od, "naprednih euro drzava", poput: nas, Cro, Srbije, Makedonije, C.Gore, onih Litva/Latvija bananica, Bugara, propale u dno dna Grcke, ( eto oni bas imaju mogucnost/Grci, da vrate dug), znaci doobar dio Evrope je u daleko vecem stulcu i zaduzenosti od Turske, zato malo odvadi sa kritikom Turske i hvaljenjem Evropske ekonomije, pretjerujes...
i za ove vazi isto sto napisah iznad, ali kad vec spomenu grcku i oni su slicna prica - krive svabe i masoni. svi su krivi sem grka naravno, ali su srecom u eu, pa ce ih taj isti svabo silom prilika i spasiti ili bar dobro rasteretiti.

Hoce spasit ce, Grke u stulcu, tj spasice ih, ali kada na vrbi zasvrbi :-) ...

Ima tu jos bliskih kandidata: Portugal, Hrvatska itd...vrloo brzo...

Pitas sto nisu prije Turci, povecali obim razmjene pa evo npr: sa Iranom zbog sankcija, nedavno skinute, sa Rusijom, tek sada pocinju intezivnije ,a samo te dvije zemlje su ogroman potencijal spoljnotrgovinske razmjene, moze se i bez bajne EU, nisu "nezamjenjivi"...

Dobar ti vic ovo "spasavanje Grcke" :D , jest da nije jos 5 , 6 kandidata za bankrot, nije Grcka jedina otisla u stulac, ona je nazalost tek pocetak kraha/najava bankrota, jos nekih drzava EU, nazalost...Eto EU i postoji da "spasavaju": Grcku, sutra Cro, Portugal, C Goru, Makedoniju , prekosutra valjda i BIH,( inace bas mi ispunjavamo uvjete) , pa i nas kao "hoce", valjda da nam " pomognu" :izet: , e jadi moji , na sta spade EU, kad ce i BIH i C.Gora i slicna buranija, biti njene clanice... Ma covjece, veliki, tj Njemacka i jos par sila i jesu u EU zbog svoje straznjice, a ne da ove male kao spasavaju, i ako nas "spasavaju", to ce raditi sebi u korist a ne na njihovu stetu, tj nas slabih drzavica ...Nema tu dobrotvorstva ni skrbi ni sekunde... :D

Zato, po meni, Turska ekonomija i ima sansi, jer da udju u lopovsku tvorevinu EU, nagrabusili bi i propali u nekoliko godina, ovako sreca pa velikima nije u interesu prijem Turaka, jer su prevelik zalogaj za EU eksploatatore, pardon, demokrate... :kiss:

Mislim, slucajno sam stavio par komentara na temi, i nerviraju me totalno nerealne uporedbe sa drzavicama
tipa Cro, propala Grcka, zemlje Balkana opcenito i sl,
Turska je objektivno bila i sve vise je medju , cc 15 tak najjacih ekonomija svijeta sa velikom sansom da za , 5 do 10 godina udje u top 10 ekonomija svijeta, ali nerealni su i oni koji je precjenjuju, (Turska nije ni USA ni Kina) , a nije ni spala na to da se, (u bilo kome kontekstu poredi sa malim "banana" EU drzavicama) !
Last edited by Fudo Bosna on 13/12/2016 09:07, edited 5 times in total.
Tito_i_Partija

#13840 Re: RE: Re: RE: Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

animus wrote:
Tito_i_Partija wrote:
animus wrote: Slazem se svakakvih pacijenata ima. Pogledaj se u ogledalo pa nastavi dalje.

Znao sam da ce se praviti poredjenje sa srebrenicom. Znas i sam da se to ne moze porediti. Srebrenica presudjeni genocid a armenci bili prije 100 godina i nema puno podataka o tim desavanjima. Za genocid je bitna namjera a tamo se sada ne moze utvrditi. Znaju se samo cinjenice da je bio rat svih protiv turske. Istanbul i vecina turske okupirano. U momentu kad im rusija opasno prijeti armenci prave gresku i napadaju na turke. Isto to su uradili i grci pa su i oni protjerani. Koliko armenaca je poginulo i na koji nacin nije jasno. Namjeru necemo vjerovatno nikad saznati, moram to ponoviti jer je najbitnije. Turci u borbi za prezivljavanje narede preseljenje neprijateljski oprijedjeljenog naroda pri cemu dosta tog naroda i strada. Naravno da je bilo pretjeranih reakcija ali to ja nebi zvao genocidom. Po toj logici nad mojim narodom je izvrseno 10-ak genocida jer su nas tjerali od srbije, crne gore, hrvatske i madjarske do pomjeranja unutar bih. I pri tome su nas srbi jos i masovno ubijali ali niko od europskih drzava nije usvojio rezoluciju o osudi tih drzava a narocito srbije. Srebrenicu tu ne pominjem jer je ona presudjena ali opet Srbiji nista nisu rekli. Sta su francuzi napravili alzircima, belgijanci u kongu itd. pa niko ne spominje genocid. Ali zato tursku svi osudjuju za puno manje stvari. E kakav sam ja onda lik kad ti ovo sve napisem ti sam zakljuci.
Ovo sve sto si gore napis'o je relativizacija zlocina, i to, ponavljam se, bas u stilu kako to srbi nama i dan-danas rade. I k'o takva uopste nije vrijedna nikakvog detaljnijeg odgovora s moje strane, osim ovoga: Stidi se.
JThomas wrote:vjerovatno i nema genocida i masovnog ubistva kroz istoriju koji se eufemistički ne može opisati kao "preseljenje pri čemu dosta ljudi strada". nevjerovatno je do kojih se granica ide da se relativizuju zločini onih koji se doživljavaju kao svoji ili prijatelji.
Odlicno receno, svaka cast. :thumbup:
ElRe

#13841 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

"Posvećujem ovaj bod turskom narodu. Tamo sam sa saradnicima živio dvije godine. Suosjećam sa njima i molim se za njih. Nevjerovatno je šta se desilo tamo. Obišao sam čitav svijet i Turci su vjerovatno najbolji ljudi koje sam ikada upoznao. Veoma je tužno šta se desilo u jednom od najboljih gradova i jednoj od najboljih zemalja na svijetu. Turci su dobri, prijateljski nastrojeni, topli ljudi. Zaista me pogodilo to što se desilo. Izjavljujem saučešće svim porodicama žrtava", rekao je Bilić.
Point.

#13842 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by Point. »

animus wrote:
aratet wrote:
animus wrote:Armeni su isto pravili stanja i to kad je turska bila najslabija pa su dobili pi p..i. Kurdi bi trebali da shvate da ih ovo moze jako puno kostati i da ih zapadne sile koriste za prljave poslove. Strategija da se turska ekonomski iscrpi je glupa totalno jer turci u ovakvim okolnostima skoro normalno funkcionisu. Nesto u fazonu kao Izrael. Pokupi mrtve i svi na svoj posao.
Ova glupost je za bana.

Krivicu za jedan od najvecih genocida si prebacio na Armence.
Zabili noz u ledja svojoj drzavi dok su je svi napali istovremeno i glavni grad im bio okupiran. I sta ocekujes da ce se desiti. Turci se nebi slozili s tobom da je bio genocid. Znam da bi ti volio da ja dobijem ban ali nema od toga nista. Ovdje bi jedini ban trebali da dobiju silni djikani koji upropaste svaku temu o politici.
Turci jedini kazu da nije bio genocid. Tako i Srbi tvrde za Srebrenicu. Bratski narodi bratski razmisljaju.
JThomas

#13843 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

doduše treba biti realan pa priznati da niko drugi za svoj genocid ne kaže da je bio, osim nijemaca. i donekle, ali baš donekle, japanaca. očekivati taj civilizacijski nivo od srba i turaka je potpuno izlišno kad ga nemaju ni englezi ili francuzi...
Truba

#13844 Re: Republika Turska

Post by Truba »

Image

kakvi veleposlanici

doduše možda je ovo i fake
na internetu svemu treba sumnjati

ali ako ima više sličnih dokumenata koji govore isto...

Image
animus

#13845 Re: Republika Turska

Post by animus »

Te strašne dogadjaje iz 1915 godine genocidom nazivaju samo 20 drzava a zanimljivo da su medju njima Belgija i Francuska koje o genocidu nad drugima narodima znaju više nego i Hitlerova Njemacka.
Irski historičar Patrick Walsh tvrdi da je sjećanje na sve žrtve sukoba u istočnoj Anadoliji veoma važno za normalizaciju odnosa između Turske i Armenije, te dodaje da je to bilo doba tragedije i za kršćane i za muslimane te regije.

“Ukoliko temu postavimo oko termina ‘genocid’, nikada nećemo zabilježiti napredak. Svi su svjesni da u temeljima tih događaja leže Rusija, Velika Britanija i druge velike sile”, kazao je Walsh.

Naglasivši da nisu samo Armeni bili žrtve dešavanja u 1915. godini, već i Turci i Kurdi, Walsh je kazao da je Turska napravila važne iskorake u pravcu pomirenja.

Walsh dalje tvrdi da su se Armeni “kockali” 1915. godine, te navodi da su se Armenci u osmanskom periodu pobunili sa idejom osnivanja vlastite države, ali da je to bila nemoguća misija, jer su bili manjinsko stanovništvo Anadolije.

Patrick Walsh se dotakao utjecaja Velike Britanije na događaje iz 1915. godine, pored Rusije, ustvrdivši da je Velika Britanija od početka 20. stoljeća izazivala destabilizaciju tog regiona. Walsh je naveo da je Velika Britanija, koja je željela pobijediti Njemačku, 1907. godine sklopila sporazum sa Rusijom koji je uticao na cijeli region, te da je u okviru ovog sporazuma dato “zeleno svjetlo” da Rusija uđe u Osmansko Carstvo. Armeni su to shvatili kao “Osmansko Carstvo će se raspasti i imaćete vlastite teritorije”, rekao je Walsh i nadalje kazao: “Iz tog razloga mislim da se među faktorima koji su izazvali događaje iz 1915. godine nalaze promjene u vanjskoj politici Velike Britanije na početku 20. stoljeća Walsh je objavio i knjigu “Armenska pobuna”, što mu je ujedno bila tema doktorske teze na Univerzitetu Queen’s u Belfastu. On tvrdi da je tokom istraživanja imao nesmetan pristup svoj turskoj arhivi, ali ne i armenskoj.
Šta se dogodilo 1915. godine?
Kada je Osmansko Carstvo 1914. godine u Prvi svjetski rat ušlo na različitoj strani sa Rusijom, armenski nacionalisti su iskoristili priliku i počeli sarađivati sa ruskim snagama s ciljem osnivanja nezavisne države Armenije.

Nakon što je okupirala Istočnu Anadoliju, ruska vojska je naišla na veliku podršku osmanskih i ruskih Armena, dobrovoljaca. I neki od Armena u osmanskoj vojsci su prešli u redove ruske vojske. Jedinice osnovane od Armena uništile su logističke kanale vojske i time usporili napredovanje Osmanske vojske, dok su armenske čete započele masakr i progon civila sa područja koja su okupirale.

Osmanska vlada je nastojala da spriječi ta dešavanja pokušavajući da ubijedi predstavnike Armena i uticajne ličnosti, međutim u tome nije uspjela. Nakon pojačanih napada armenskih skupina Vlada je 24. aprila 1915. godine donijela odluku o zatvaranju armenskih komiteta, hapšenju i izgnanstvu pojedinih istaknutih Armena. Kasnije će taj datum biti izabran za održavanje manifestacija u znak sjećanja na dešavanja iz 1915. godine.

Pošto su se, uprkos poduzetim mjerama, napadi nastavili, 27. maja 1915. godine je donesena odluka o premještanju armenskog stanovništva iz zaraćenog područja i onih koji sarađuju sa ruskom okupatorskom vojskom.

Iako je osmanska vlada napravila planove u vezi humanitarnih potreba migranata, zbog ratnih uslova, unutrašnjih sukoba, lokalnih grupa željnih osvete, razbojništva, gladı i epidemije život je izgubio veliki broj Armena.

Historijski dokumenti otvoreno pokazuju da Vlada nije imala cilj da se ti tragični događaji dogode, kao i da su kažnjena krivična djela počinjena protiv Armena. Optuženi i osuđeni za miješanje u ljudsku tragediju pogubljeni su još prije završetka rata.

Opće očekivanje Armenije i armenske dijaspore jeste da Turska deportaciju iz 1915. godine prizna kao genocid i plati odštetu.
Last edited by animus on 13/12/2016 11:36, edited 1 time in total.
Truba

#13846 Re: Republika Turska

Post by Truba »

da
jedne loše događaje opravdavaj drugim

omiljena mantra forumskih mentalnih komunista
animus

#13847 Re: Republika Turska

Post by animus »

Black swan wrote:da
jedne loše događaje opravdavaj drugim

omiljena mantra forumskih mentalnih komunista
Kakvo opravdanje ti vidis ovdje. To je bila ljudska tragedija i to niko ne spori. Samo je cinjenica da nije postojala namjera genocida. Tragedija jeste bila ali ne mozemo sada Tursku optuzivati za ono sto nije bilo.
sunceKOtepsija

#13848 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
HDP Siirt MP Besime Konca & party group vice-chair Caglar Demirel have been detained by police in Ankara tonight
Footage of pro-Kurdish #HDP Group Deputy Chairwoman Çağlar Demirel, HDP Siirt MP Besime Konca being detained on exit from Parliament tonight
Besime Konca i Caglar Demirel sinoc uhapsene na izlazu iz zgrade parlamenta, Besime Konca pustena jutros, dok se istrazne radnje protiv Caglar Demirel nastavljaju i ona za sad ostaje u pritvoru. Besime Konca je nedavno izazvala pometnju u parlamentu nakon sto je progovorila nekoliko recenica na kurdskom (doslo je do negodovanja, teskih rijeci itd) -takode je kritikovala vladu zbog zatvaranja instituta kurdskog jezika koji kako je rekla "nije bio zatvoren devedesetih"
Image
-pretres ureda HDP-a u Manisi-uhapsene cetiri osobe
Image
-Balikesir-pretres ureda HDP-a uhapseno osam osoba medu kojima predsjednik lokalnog ogranka pomenute partije i njegovi pomocnici
Sanliurfa-oko 30 uhapsenih clanova i celnih ljudi HDP-a i DBP-a
Antalija-43 trgovca uhapsena zbog clanstva u gulenovskoj teroristickoj organizaciji
sud u Dijarbakiru izdao nalog za privodenje 8 HDP-ovih zastupnika: Alican Öncü, Nadir Yıldırım, Selma Irmak, Besime Konca, Osman Baydemir, Dirayet Dilan Taşdemir, Ahmet Yıldrım i Çağlar Demirel
Kikibombona

#13849 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

JThomas wrote:doduše treba biti realan pa priznati da niko drugi za svoj genocid ne kaže da je bio, osim nijemaca. i donekle, ali baš donekle, japanaca. očekivati taj civilizacijski nivo od srba i turaka je potpuno izlišno kad ga nemaju ni englezi ili francuzi...
Uz dodatak da su Nijemci bili prisiljeni priznati.
JThomas

#13850 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

ma vala...mnogi su gubili ratove, vojno pobijeđeni i okupirani, ali niko nije učinio šta su nijemci. i da takav odnos ostane i nakon što više nema prisile...
Post Reply