PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#13826 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

hrasno38 wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ne znam čemu smijeh. Osim dijela za Besima Spahića koji je onako filozof-šarlatan, rekla bih i nikako menadžer i premijer, ostali zahtjevi su odlični.
Objedinjavanje boračkih organizacija je sine qua non opstanka istih, te njihove potpune depolitizacije koja je conditio sine qua non ravnopravnog statusa učesnika pregovora, bilo kakvih i bilo kad. Direktori JP uradili nisu ništa, tu ih je stranka postavila da zaharače. Od Grabovice, Sebije-Seke, Damira Aganovića itd. Sve go stranački uhljup antimenadžer. Odlični zahtjevi :thumbup:
Kako ti iznenadno potvrdis sve moje tvrdnje to je cudo jedno....pravo je uzivanje imati takvog sagovornika. Nobelovka tvrdi da je Prof. dr. Besim Spahić onako filozof-sarlatan...samo jos fali ona tvoja poznata mahalska argumentacija. Gdje si onda ti u svoj ovoj prici.....profesor?doktor?magistar? Nobelovac kad ovako mozes da na prvu ocrnis zaista dobre ljude.
Ja uopće nisam u ovoj priči, ti me uvodiš stalnim ad hominem seoskim doskočicama. Onoliko sam u priči koliko i ti. Samo što ja po vlastitom priznaju volim da čitam i potrebno mi je puno čitanja, a ti po vlastitom priznanju baš i ne čitaš i nije ti potrebno.
hellue

#13827 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Besim Spahic moze biti premijer samo kad je trijezan, sto je tesko i rijetko
dreambox

#13828 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dreambox »

KatarinaKosaca wrote:Ne znam čemu smijeh. Osim dijela za Besima Spahića koji je onako filozof-šarlatan, rekla bih i nikako menadžer i premijer, ostali zahtjevi su odlični.
Objedinjavanje boračkih organizacija je sine qua non opstanka istih, te njihove potpune depolitizacije koja je conditio sine qua non ravnopravnog statusa učesnika pregovora, bilo kakvih i bilo kad. Direktori JP uradili nisu ništa, tu ih je stranka postavila da zaharače. Od Grabovice, Sebije-Seke, Damira Aganovića itd. Sve go stranački uhljup antimenadžer. Odlični zahtjevi :thumbup:
Znaš li šta je udruženje građana. Može ga osnovati svako ko ima 200 KM i par potpisa jer nemože osnovati jedna osoba.

Udruženja građana nisu vlasništvo države, već građana (sama riječ kaže)

Boračko udruženje može osnovati ko hoće i niko ga nemože natjerati da se pripaja nekom drugom. Nauci se šta je udruženje građana pa onda komentiraj.

Da jesi pametnija od mene i da KS nema nikakvi nadležnosti nad udruženjima niti bilo koji nivo vlasti može ispuniti taj zahtjev, ali i savršeni ponekad pogriješe (neki malo češce)
SundanceKid

#13829 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by SundanceKid »

KatarinaKosaca wrote:
SundanceKid wrote:
jasko_ba wrote:Ove godine ide ona preko 15 hiljada postova. Veliki uspjeh :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

@hrasno38

Svaka ti cast druze sto imas volje, ali bezveze se trudis da analiziras i pojasnis nesto, Kata te nit vidi nit cuje...a jos rizikujes i da te odozgo (odakle u svojoj glavi na nas gleda) mlatne nekom samo njoj svojstvenom dosjetkom, i zakuca te totalno za dno, pa sta ces onda jadan...sto ti to treba.. :lol: :lol: :lol:

Nista, nema nam druge nego da brojimo do 15-16 hiljada ove godine. Kato, bicemo tu da skupa podijelimo tvoje forumske jubileje. :kiss: :lol:
Jel ti, mučeniče, ikako forumaš ili samo mene analiziraš i diviš se ovima što mi se kao nagovore :D
Ovo drugo. Ko sto vidis, i ja sam od 2008 registrovan, samo malo ranije nego ti (i pokoji post manje), upravo da te mogu bolje upratit ;)

On topic:
Istina boli wrote:
arshavin wrote:Nema sanse da 50 ljudi bira vlast i odlucuje u ime 300 000 gradjana.
Zivi bili pa vidjeli da ce uskoro biti 50 x XXX cirka nekoliko desetina hiljada. Zapamti post :bih:
@Arshavin je dobro rekao, a daj Boze da se ispuni ovo sto kaze @istina boli..
Ali_G

#13830 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Ali_G »

Jel se ovi zajebaju za Besima?

Sent from my ASUS Transformer Pad TF300T using Tapatalk
dječak sa šibicama

#13831 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dječak sa šibicama »

Uhljebima je i Besim Spahic nepozeljan.

I protesti su im smetnja.

Nervira ih sto im protestanti vade glave iz pijeska i podsjecaju ih da BiH nije Svicarska, iako uhljebi zive na svicarskom, ili svedskom standardu.

Kvare im idilu, ne mogu rahat lakat kroz prozor, malo autom od vjecnice do Ilidze, malo na fuka po cijeli dan, malo se vrti marlboro po stolu, baca se kljuc od "zaradjene" limuzine na sto, pecaju se sponzorusice, tesko im je ovih dana :(
Havatar

#13832 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Havatar »

dječak sa šibicama wrote:Uhljebima je i Besim Spahic nepozeljan.

Nervira ih sto im protestanti vade glave iz pijeska i podsjecaju ih da BiH nije Svicarska, iako uhljebi zive na svicarskom, ili svedskom standardu.

Kvare im idilu, ne mogu rahat lakat kroz prozor, malo autom od vjecnice do Ilidze, malo na fuka po cijeli dan, malo se vrti marlboro po stolu, baca se kljuc od "zaradjene" limuzine na sto, pecaju se sponzorusice, tesko im je ovih dana :(
Toga sto nabrajas je bilo i onog dana kad su gorili simboli drzave a da nema sad
hellue

#13833 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Besim Spahic je pravi primjer uhljeba!!!...
strong69

#13834 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by strong69 »

Koji je cilj svakodnevne blokade grada od strane 20-50 gradana? Zasto ne protestvuju pred institucijama vlasti? Ima grad, ima Skupstina KS, ima Vlada FBiH.

Besim Spahic nije uhljeb?
dječak sa šibicama

#13835 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dječak sa šibicama »

Hajde ne palite se bezevze, nece Besim biti premijer Kantona, doci ce opet neki vas Zeljkovic, neki rodjo, zemo, nema za vas zime.
insaneinthebrain

#13836 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by insaneinthebrain »

besima za precjednika :lol: :izet:

Image
SundanceKid

#13837 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by SundanceKid »

strong69 wrote:

Koji je cilj svakodnevne blokade grada od strane 20-50 gradana? Zasto ne protestvuju pred institucijama vlasti? Ima grad, ima Skupstina KS, ima Vlada FBiH.

Besim Spahic nije uhljeb?
I mene interesuje.
dreambox

#13838 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dreambox »

Evo još malo o liku i djelu Zvonimira Bošnjaka koji je predložio Besima. Nažalost ovakvih nam je pun plenum.

http://www.vecernji.ba/hrvat-ne-moze-bi ... sda-290776
x_lecter

#13839 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by x_lecter »

nek budu mangupi pa nek blokiraju ulaz u zgradu vlade ili zgradu predsjednistva ... ali time se rizikuje da im neko ne pocijepa markiranu odjecu ili osteti IPhone ... ljudina koja je danas pokosila demonstrante uatom :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Havatar

#13840 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Havatar »

dreambox wrote:Evo još malo o liku i djelu Zvonimira Bošnjaka koji je predložio Besima. Nažalost ovakvih nam je pun plenum.

http://www.vecernji.ba/hrvat-ne-moze-bi ... sda-290776
Preziva se Bosnjak a izjasnjava se kao Hrvat :lol:
Dr. Kuca

#13841 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dr. Kuca »

E cirkusa. Ono sto se i ocekivalo na kraju u biti. :lol: :lol:
goran16v

#13842 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

arshavin wrote:Na plenumu građana i građanki Sarajeva u Domu mladih večeras je, između ostalih, usvojen zahtjev da se u roku od 30 dana smijene direktori i v.d. direktora svih javnih preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, javlja Fena.

U okviru ovog zahtjeva, traži se da se ukinu i mjesta savjetnika u svim javnim ustanovama.

Traži se i hitno zamrzavanja svih procesa privatizacije u Kantonu Sarajevo na neodređeno vrijeme.
Također, usvojeni su i zahtjevi radne grupe za boračka pitanja koja traži izmjenu i dopunu zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, na način se maloljetni dobrovoljci priznaju kao posebna boračka kategorija sa jasno definisanim pravima i obavezama.

To će, smatraju, sistemski riješiti pitanja rehabilitacije i resocijalizacije boračke populacije.
Radna grupa za boračka pitanja zahtijeva da se pristupi sistemskoj reviziji boračke populacije, te da se registar tih pripadnika boračke populacije javno objavi.

U cilju objedinjavanja boračkih udruženja i organizacija u jednu jedinstvenu boračku organizaciju, koju bi činile sekcije sa pripadnicima različitih boračkih kategorija, zahtijevaju izmjenu Zakona o udruženjima i fondacijama.

Također, optimizacija infrastrukture na način da se ukinu općinska udruženja kao posebne pravne osobe i da se u svakoj općini otvori po jedna općinska kancelarija, zahtjev je radne grupe za boračka pitanja.

Na plenumu je danas velikim aplauzom podržan prijedlog člana plenuma Zvonimira Bošnjaka da pravna grupa plenuma napravi listu za mandatara vlade, predlažući za tu funkciju profesora Besima Spahića profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, koji bi „sigurno pokrenuo socijalne programe“.

''Prinuđeni smo ovako krenuti, ali ako ne budemo donijeli prave odluke propašće ova naša rezolucija. Znanje radi posao'', poručio je Bošnjak na plenumu.

Održavanje narednog plenuma zakazano je za 12. mart u 17.30 sati u Domu mladih.

Besim Spahic :shock: :run:
Mene i dalje fascinira, sve sami zahtjevi, smjena vlade, smjena komesara policije, smjena direktora KJP-a, istraga o prekoracenu sile, ukidanje mjesta savjetnika, zamrzavanje procesa privatizacije, novi zakon za demobilisane, revizija boraca, lista za kandidate za mandatara, radna grupa za boracka pitanja, radna grupa za pravna pitanja, a kad ne ide sve po planu, mi nismo odgovorni, mi smo samo neformalna grupa koja artikulise zahtjeve gradjana. Ja sam gradjanin i ovog grada i ove drzave, a oni kao artikulisu moje zahtjeve?!?!?! Da se upisas od sege! :lol:
Ali_G

#13843 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Ali_G »

E moj djecace sa sibicama. Kakve veze imaju te gluposti sto nabrajas sa idejom da premijer bude Besim Spahic? Pa to je u rangu Behmena gradonacelnika. E najebali smo ga tek ako su i ostali prijedlozi slicni Besimu.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF300T using Tapatalk
dreambox

#13844 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dreambox »

Mali je broj onih koji ne podržavaju Besima Spahića koliko sam razumio po tvom postu nekih svega 20 građana iz FBiH ne podržava proteste ni Besima.

To je onih 20 građana FBiH koji žive na švicarskom standardu. Prosječna plaća u Švici je 5600 CHF odnosno oko 9000 KM. S obzirom da prema podatcima porezne uprave http://www.avaz.ba/vijesti/teme/polic-u ... u-24025-km svega 20 građana federacije prima plaće iznad švicarskog prosjeka zaključuje se da njih samo 20 ne podržava Besima za premijera.

Besime izađi na izbore šibicar ti garantira ubjedljivu pobjedu, ako treba i ovih 20 budemo natjerali da te zaokruže.
dreambox

#13845 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dreambox »

KatarinaKosaca wrote:
Ja uopće nisam u ovoj priči, ti me uvodiš stalnim ad hominem seoskim doskočicama. Onoliko sam u priči koliko i ti. Samo što ja po vlastitom priznaju volim da čitam i potrebno mi je puno čitanja, a ti po vlastitom priznanju baš i ne čitaš i nije ti potrebno.
Nije bitno koliko se čita nego šta se čita. Skini se sa AVAZ-a.
Styling

#13846 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Meni je Besim king. Pravo zivopisan lik. Kad se navije ne zna stati. Prica mu djeluje nepovezano ali ako ga pazljivo slusas imas sanse i da ga upratis.
strong69

#13847 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by strong69 »

Naravno da je ovo postao cirkus. Ako bilo ko kaze nesto sto nije u skladu sa zahtjevima plenuma ispada "uhljeb" i protivnik promjena.

Prvo, proteste su pokrenuli radnici firmi koje su propale i koje su lose privatizirane. Danas tih ljudi nema nigdje. Firme su propale, ljudima se duguju desetine plata, neuplaceni porezi i doprinosi. Zahtjev je dobar, preispitivanje procesa privatizacije. Ali KAKO ce ti ljudi poceti da rade i kako ce ostvariti pravo na lijecenje i pravo na platu??? Da li je neko razmatrao nacin na koji ce se pokrenuti proizvodnja u tim firmama, koliko novca treba za to, imaju li trziste za svoje proizvode i ko ce im dati POVOLJAN kredit? NE, niko to nije uradio.

Zasto niko ne spominje stanje u kojem se privreda nalazi? Zasto niko nece da kaze da su nam i ovo malo firmi koje rade u kurcu i da je pitanje vremena kada ce i oni doci u probleme sa isplatama plata, poreza i doprinosa? U privatnim firmama je situacija sve teza, likvidnost je katatrofalna, rokovi placanja idu od 90 do 120 dana.

Zasto lanci trgovina izvlace novac iz BiH i ko im to dozvoljava?

Zasto banke guse privredu i smanjuju svoj portfolio??? Zasto ne daju reprograme kredita i zasto ne daju obrtna sredstva firmama pomocu kojih bi nabavili sirovine? Primjer je zeljezara iz Tuzle kojoj treba 200.000 KM za pocinjanje proizvodnje. Zasto ne pomognu iz Vlade Konjuhu da nadje trziste???

Ja sam bio pokrenuo privatnu firmu, zaposlio 5 ljudi, uredno placao poreze i doprinose dok me kupci nisu poceli uvlaciti u rokove placanja preko 90 dana. I kako da platim platu svakih 30 dana? Ocito da su ovi koji traze ove "kapitalne promjene" i sami u javnim ustanovama jer nemaju pojma o stanju u privredi i zasto je doslo do ovih problema. Jedina ispravna stvar je smjena vlade na kojoj se sve do jednog nekompetentni ljudi.

A ne, mi imamo gradane koji blokiraju grad. A ne znaju zasto to rade i kome su one poruke usmjerene.
goran16v

#13848 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Styling wrote:Meni je Besim king. Pravo zivopisan lik. Kad se navije ne zna stati. Prica mu djeluje nepovezano ali ako ga pazljivo slusas imas sanse i da ga upratis.

I Avdo Sidran je jedako zivopisan lik pa ne znaci da je za mandarata vlade. Spahic je odlican sociolog, ima pogodnu politicku orjentaciju, teorijski sve sto kaze je ispravno, ali kakve su mu prakticne kvalifikacije da vodi vladu kantona?
dreambox

#13849 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dreambox »

18:50 Plenum građana i građanki Sarajeva trenutno izglasava zahtjeve koji će biti upućeni ka Skupštini Kantona Sarajevo. U prvoj tački stoji zahtjev o formiranju ekspertne Vlade. Građani su se pobunili tražeći da za mandatara postave nekoga od demonstranata, ko nije stranački nastrojen, komentirajući tako da "ako je na čelu države bio čovjek bravar, zašto onda neko od nas građana ne bi bio na toj funkciji. Šta to fali nama, a imaju Konaković i Čardžić koji su poslanici u Skupštini?" Građani žele napraviti listu svojih prijedloga za mandatara.

Blago nama dolazi nam novi bravar za mandatara.

Jbg kako im objasniti kad je TITO bio bravar više od pola građana nije znala pisati. U to vrijeme biti bravar je bilo puno puno puno više nego imati diplomu univerziteta u Travniku.
Styling

#13850 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

goran16v wrote:
Styling wrote:Meni je Besim king. Pravo zivopisan lik. Kad se navije ne zna stati. Prica mu djeluje nepovezano ali ako ga pazljivo slusas imas sanse i da ga upratis.

I Avdo Sidran je jedako zivopisan lik pa ne znaci da je za mandarata vlade. Spahic je odlican sociolog, ima pogodnu politicku orjentaciju, teorijski sve sto kaze je ispravno, ali kakve su mu prakticne kvalifikacije da vodi vladu kantona?
Ne agitujem ja za njega, nego, onako... sega je.
Post Reply