Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#13801 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Gore ne moze?

Pa evo, poredimo se s Albanijom koja do 1990 nije imala automobile u privatnom vlasnistvu. Mi smo pravili Golfove kad su u Albaniji auta jedino vozali Enver Hodza i njegova raja.

S kim cemo se poredit za 20 godina? Burkinom Faso?
Stvarno od tebe ne očekujem barem takav pristup raspravi.

Vezano za gornji quoote, nađe raja da se požali na bilo šta.

I ja bih Ensada Karića i Envera Bijedića od blata pravio, evo im i Terzić i Salčin i Zolj i Jusko.
Dozer

#13802 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

U sazetku gornjih komentara - nas najveci problem su nekompetentni ljudi na rukovodecim pozicijama. Podobnost umjesto sposobnosti.
Onda se okruze kojekakvim, nazovi, strucnim savjetnicima, a zapravo ni ti savjetnici nemaju blage veze o resoru u kojem savjetuju, i onda imamo sta imamo - opsti haos, javasluk, nerad, neznanje, nesposobnost i gomilu lazi kojima se sve prethodno opravdava.

Evo, Bakira niko vise ni ne proziva za obecanih "100.000 radnih mjesta za 4 godine! Pardon - za 8. Ne...ipak sam mislilo na dugorocniji period."
A on je samo vrh ledenog brijega....

Ne znam zasto se iko vise cudi icemu ovdje kad je sve naopako...
O saobracajnoj infrastukturi i planiranju "brinu" policajci, DIF-ovci, novinari...
O zdravstvu "brinu" gradjevinari, arhitekte, pravnici...
O ekonomiji "brinu" piljari, soferi, tjelohranitelji...
O politici "brinu" doktori, glumci, DIF-ovci...
O obrazovanju "brinu" stocari, videotekari, piljari...

Mislim...o cemu pricamo...?

Ja garantujem da dionica do Doboja, ako se i dalje o tome bude pitala SDA, nece biti zavrsena ni za 10 godina, a do Broda ni za 15. Zivi bili, pa vidjeli.
A, u tom periodu cemo biti zaduzeni za nove stotine miliona za te namjene (iako smo vec zaduzeni za to), od cega ce se pola pokrasti...
So What!

#13803 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dozer wrote:
Ja garantujem da dionica do Doboja, ako se i dalje o tome bude pitala SDA, nece biti zavrsena ni za 10 godina, a do Broda ni za 15. Zivi bili, pa vidjeli.
A, u tom periodu cemo biti zaduzeni za nove stotine miliona za te namjene (iako smo vec zaduzeni za to), od cega ce se pola pokrasti...
Po milijarditi put, svi mi to istaknemo ovdje, proklinjemo i Terzića i Zolja, a spomenu se Bogami i neki raniji sazivi federalnih vlada i čelnika nad njihovim preduzećima, ja bi se sjetio Trhulja recimo ovom prilikom.

Diskreditovanje tebe kao sagovornika upravo polazi od činjenice da ti zaista ne znaš o čemu pričaš.

Zašto? Ti da znaš, znao bi da ovdje godinama pičamo o nekom Odžaku i Svilaju i da autoput ide prema tim tačkama, koju si podebelo zapadnije od Broda, koji će skoro u potpunosti izgubiti značaj.

SDA se eventualno može pitati za dionicu do Doboja, tačnije Doboj Juga (Karuše), dalje ni milimetar, jer oko Odžaka dionica je završena i čeka se taj famozni granični most, a dalje od Odžaka do Doboja se nalazi teritorija RS-a, a koliko sam upoznat sa političkom situacijom u tom entitetu, SDA je tamo minorna stranka. Koliko sam također upoznat, a upoznat sam, autoputeve prave entiteti, a ne država.

Dakle da bi pričao o nečemu, red bi bio da makar znaš polazne i neke kritičnije tačke te nadležnosti nad istima. Naravno da ćeš ti okrenuti ponovo priču na nešto deseto, ali eto red bi bio makar još jednom da ti se ukaže na nepoznavanje materije, pa možda i odustaneš nekada.
Alfons Kauders

#13804 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Gore ne moze?

Pa evo, poredimo se s Albanijom koja do 1990 nije imala automobile u privatnom vlasnistvu. Mi smo pravili Golfove kad su u Albaniji auta jedino vozali Enver Hodza i njegova raja.

S kim cemo se poredit za 20 godina? Burkinom Faso?
Stvarno od tebe ne očekujem barem takav pristup raspravi.

Vezano za gornji quoote, nađe raja da se požali na bilo šta.

I ja bih Ensada Karića i Envera Bijedića od blata pravio, evo im i Terzić i Salčin i Zolj i Jusko.
Samo što se raja ne žali na "bilo šta" već na konkretne stvari poput dinamike radova, tenderske drame oko Počitelja, cijene i zahtjevnosti zaobilaznice oko Zenice itd...

Čini se da je tebi veći problem što se raja uopšte žali, nego što ima sasvim opravdane razloge da se žali.
Haris.ba

#13805 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Ma kad bi se Srajevo spojilo sa Jadranom preko AP skocile bi ljetne turisticke ture i za mosta, i za Konjic i za Sarajevo.
A u suprotnom pravcu bi sigurno bitno porastao promet tokom cijele godine.
Sta bi znacilo nama iz Sarajeva pobjeci zimi iz smoga i minusa na morski zrak i plus. Na obdan. Mnogo!
Meni je važnije da se ukine sarajevska jedinica za jačinu auta - BRADINA. :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13806 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Thorgerson wrote:Meni nije jasno kako ti likovi opstaju vise, majke mi ko žohari.

Citav zivot biti tako parazit, nista ne uciniti, uraditi, pa da te barem pamte po necemu...fkt, svaka mu cast.
ako je bio u jpac, ima pravo kao i u ostalim institucijama da "zaledi" poziciju, zakonski :mrgreen:

tako je i sa ostalim, samo malo uprati... jedino što ovog objaviše jer je sa bitne presao na bitnu funkciju
drug_profi

#13807 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

mk ultra wrote:
Thorgerson wrote:Meni nije jasno kako ti likovi opstaju vise, majke mi ko žohari.

Citav zivot biti tako parazit, nista ne uciniti, uraditi, pa da te barem pamte po necemu...fkt, svaka mu cast.
ako je bio u jpac, ima pravo kao i u ostalim institucijama da "zaledi" poziciju, zakonski :mrgreen:

tako je i sa ostalim, samo malo uprati... jedino što ovog objaviše jer je sa bitne presao na bitnu funkciju
Krsi zakon o sukobu interesa.
A bio je na nizoj poziciji prije nego je postao premijer. Nije zaledio nista, nego im je JPAC babovina kao i sve drugo.
neki

#13808 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Sa Terzićem i Zoljom u autocestama daj Bože da budu sposobni održavati i ovo do sada izgrađeno..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13809 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: Krsi zakon o sukobu interesa.
A bio je na nizoj poziciji prije nego je postao premijer. Nije zaledio nista, nego im je JPAC babovina kao i sve drugo.
koliko znam imaju pravo preci na rukovodecu poziciju sa određenim mandatom i da se vrate na staru poziciju... ima ih dosta tako, odu negdje u kanton, parlament, i vrate se u neku firmicu ili opcinu opet državnog karaktera... da li je sa JPAC tako pošto su oni d.o.o., ne znam
Haris.ba

#13810 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Nema institucije "zamrzavanja" funkcije u javnim preduzećima. Ni za direktore, ni za ostale radnike. To je samo za državne službenike.
Naslovnica

#13811 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote:
drug_profi wrote:Ma kad bi se Srajevo spojilo sa Jadranom preko AP skocile bi ljetne turisticke ture i za mosta, i za Konjic i za Sarajevo.
A u suprotnom pravcu bi sigurno bitno porastao promet tokom cijele godine.
Sta bi znacilo nama iz Sarajeva pobjeci zimi iz smoga i minusa na morski zrak i plus. Na obdan. Mnogo!
Meni je važnije da se ukine sarajevska jedinica za jačinu auta - BRADINA. :D
Đećemo štirati ventile utrećoj?!
8-)
drug_profi

#13812 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja to četvrtom-petom.
So What!

#13813 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Samo što se raja ne žali na "bilo šta" već na konkretne stvari poput dinamike radova, tenderske drame oko Počitelja, cijene i zahtjevnosti zaobilaznice oko Zenice itd...

Čini se da je tebi veći problem što se raja uopšte žali, nego što ima sasvim opravdane razloge da se žali.
Ako čitaš moje postove znao bi da se na to žalim i ja.

A ako čitaš tuđe postove znao bi da se žale na stvari tipa "asfalt na autoputu ne valja i propao je", "zakrivljenost autoputa", "zašto se baš moralo oko Zenice graditi", "je li morao ovaj most da se pravi baš ovdje", "sarajevska obilaznica ne vodi nigdje", "Sarajevo se opasalo obilaznicom, ostalima ništa", su uglavnom neki od bisera kojih sam se sjetio sad, a kada bi se zarovio pa quotao kakve gluposti sve ljudi pišu i na šta se žale to bi cirkus opšti ispao.

Dovoljno dugo sam ja na ovim temama da znam šta sve neuk narod piše, a ti ako to ne vidiš, onda stvarno ti ja idem na živce, pa ti smeta.

Politički sam do kosti lijevo orijentisan, ali ne simpatiziram konkretno nijednu političku opciju, to što ustanem ponekad i podržim nešto što je sasvim slučajno ispao rezultat jedne ili druge političke opcije, to ne mora značniti da branim konkretno njih.

U vremenu kada je maltene sve dokumentovano i vrlo lahko se dolazi do podataka, poražavajuće je da su ljudi u stanju lupiti svakakvu glupost i ostati nekažnjen.

Iako sam i ranije znao biti optužen da sam neki stranački bot, najdraži slučaj mi je bio, kada se neki tip žalio na stranici za "Izgradnju cestovne infrastrukture u KS" da ova poslijeratna vlasta apsolutno ništa značajno nije napravila u Sarajevu iza rata, kada su ceste u pitanju, na šta je dobio odgovor u vidu slika Stupske i Butilske petlje. Nakon toga više nije znao šta će, pa je samo napisao: "Joj i ovo je neki njihov".

Mislim to je ovdje normalno raditi, liječiti frustracije lupanjem gluposti koje se na kraju krajeva daju lahko demantovati i jednostavno taj isti čovjek kada shvati da se ne može žaliti na te, jednostavno pređe na tebe, jer mu nema druge opcije.
Alfons Kauders

#13814 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ako čitaš moje postove znao bi da se na to žalim i ja.

A ako čitaš tuđe postove znao bi da se žale na stvari tipa "asfalt na autoputu ne valja i propao je", "zakrivljenost autoputa", "zašto se baš moralo oko Zenice graditi", "je li morao ovaj most da se pravi baš ovdje", "sarajevska obilaznica ne vodi nigdje", "Sarajevo se opasalo obilaznicom, ostalima ništa", su uglavnom neki od bisera kojih sam se sjetio sad, a kada bi se zarovio pa quotao kakve gluposti sve ljudi pišu i na šta se žale to bi cirkus opšti ispao.

Dovoljno dugo sam ja na ovim temama da znam šta sve neuk narod piše, a ti ako to ne vidiš, onda stvarno ti ja idem na živce, pa ti smeta.

Politički sam do kosti lijevo orijentisan, ali ne simpatiziram konkretno nijednu političku opciju, to što ustanem ponekad i podržim nešto što je sasvim slučajno ispao rezultat jedne ili druge političke opcije, to ne mora značniti da branim konkretno njih.

U vremenu kada je maltene sve dokumentovano i vrlo lahko se dolazi do podataka, poražavajuće je da su ljudi u stanju lupiti svakakvu glupost i ostati nekažnjen.

Iako sam i ranije znao biti optužen da sam neki stranački bot, najdraži slučaj mi je bio, kada se neki tip žalio na stranici za "Izgradnju cestovne infrastrukture u KS" da ova poslijeratna vlasta apsolutno ništa značajno nije napravila u Sarajevu iza rata, kada su ceste u pitanju, na šta je dobio odgovor u vidu slika Stupske i Butilske petlje. Nakon toga više nije znao šta će, pa je samo napisao: "Joj i ovo je neki njihov".

Mislim to je ovdje normalno raditi, liječiti frustracije lupanjem gluposti koje se na kraju krajeva daju lahko demantovati i jednostavno taj isti čovjek kada shvati da se ne može žaliti na te, jednostavno pređe na tebe, jer mu nema druge opcije.
Vjerovatno zato što na utemeljene kritike odgovaraš istim tonom kao i na neutemeljene? Možda zato što izgovor tražiš u ponašanju drugih, pa onda ispada da ljudima stavljaš riječi u usta?

Primjera radi, tako si i meni u više navrata spočitavao da zagovaram izgradnju nekakvog autoputa TZ-SA, iako to nikad nisam radio. Stvar je više u tom defanzivnom načinu komunikacije i neutemeljenom optuživanju drugih za neznanje, izmišljanje i glupost.
Hajvan

#13815 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

Alfons Kauders wrote: Primjera radi, tako si i meni u više navrata spočitavao da zagovaram izgradnju nekakvog autoputa TZ-SA, iako to nikad nisam radio. Stvar je više u tom defanzivnom načinu komunikacije i neutemeljenom optuživanju drugih za neznanje, izmišljanje i glupost.

Steta sto ne zagovaras.
To su dva najpotentnija regiona u drzavi koji se MORAJU povezati kvalitetnom komunikacijom, po bilo koju cijenu..
drug_profi

#13816 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa povezaće se preko Žepča.
Hajvan

#13817 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

drug_profi wrote:Pa povezaće se preko Žepča.

Sto opet nije najkraca veza, na zalost.
Pride, Zepce ne pripada SA-Ze regiji/dolini, pa mozemo reci da tuzlaski i sarajevski bazeni nece biti direktno povezani kvalitetnom komunikacijom - sto je steta
Alfons Kauders

#13818 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hajvan wrote:
Alfons Kauders wrote: Primjera radi, tako si i meni u više navrata spočitavao da zagovaram izgradnju nekakvog autoputa TZ-SA, iako to nikad nisam radio. Stvar je više u tom defanzivnom načinu komunikacije i neutemeljenom optuživanju drugih za neznanje, izmišljanje i glupost.

Steta sto ne zagovaras.
To su dva najpotentnija regiona u drzavi koji se MORAJU povezati kvalitetnom komunikacijom, po bilo koju cijenu..
Jebi ga, ja sam svjestan nekih činjenica. Recimo, činjenice koja se zove Nišićka Visoravan...

Tako da nisam lud da zagovaram izgradnju autoputa tuda, pogotovo ne uz PGDS od ispod 5000.

Ali eto, opet će mi preksutra reći da zagovaram taj put, tako da nije ni bitno šta ja kažem. Uostalom, vidim ovdje neke diskutante koji tvrde da znaju šta mislim i šta sam pisao bolje od mene samog, pa eto neka se dogovore sami sa sobom i predstave to kao moj stav. :)
Hajvan

#13819 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

Alfons Kauders wrote:
Hajvan wrote:

Steta sto ne zagovaras.
Jebi ga, ja sam svjestan nekih činjenica. Recimo, činjenice koja se zove Nišićka Visoravan...

Tako da nisam lud da zagovaram izgradnju autoputa tuda, pogotovo ne uz PGDS od ispod 5000.

Ali eto, opet će mi preksutra reći da zagovaram taj put, tako da nije ni bitno šta ja kažem. Uostalom, vidim ovdje neke diskutante koji tvrde da znaju šta mislim i šta sam pisao bolje od mene samog, pa eto neka se dogovore sami sa sobom i predstave to kao moj stav. :)
Slazem se za auto-put. No, kvalitetna saobracajnica nije jedino auto-put.
No, ovo je vec of topic.
Alfons Kauders

#13820 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Pa povezaće se preko Žepča.
Preko Žepča bi se mogle povezati Tuzla i Zenica, te dalje Lašva.

Ovu temu smo već prežvakali bezbroj puta. Radi se o dionici koja bi na postojeći put prema Sarajevu dodala 25% kilometraže i potrošnje goriva, a plus bi se masno plaćala. Vremenska ušteda bi bila zanemariva.

Po ko zna koji put, ako neko još uvijek nije sračunao ili shvatio - taj fantomski autoput bi bio preskup za većinu ljudi i prevoznika. To što u JPAC sjede ljudi kojim nije jasno zašto većina ljudi kod nas nije u mogucnosti platiti preko 30 maraka putarine da ode do Sarajeva i nazad je druga stvar u koju je bolje ne ulaziti.

Znam da će me sad neki napasti jer "ne znam koliko će iznositi putarina" i živo me zaboli. Kome i dalje ništa nije jasno, neka uzme cjenovnik JPAC i pomnoži s ukupnom kilometražom.
Nivelacija

#13821 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Tesko da bi se povecala potrosnja goriva, kilometar preko Karaule je 5 kilometara autocestom.

Zna li neko tacnu kilometrazu sadasnjeg magistralnog preko karaule i buduceg za 30-tak godina autoputa sa-ze-tz
Alfons Kauders

#13822 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Nivelacija wrote:Tesko da bi se povecala potrosnja goriva, kilometar preko Karaule je 5 kilometara autocestom.

Zna li neko tacnu kilometrazu sadasnjeg magistralnog preko karaule i buduceg za 30-tak godina autoputa sa-ze-tz
Kao što rekoh u više navrata - ukoliko nešto nije jasno, ima digitron i ćao.

Ja zaista više nemam namjeru objašnjavati da je put od Tuzle do Sarajeva duži ako se ide preko Zenice, niti naglašavati da stvari poput putarine i goriva nisu besplatne (osim za one na budžetu koje zaboli kurac).
geralt

#13823 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Alfons Kauders wrote:
Hajvan wrote:

Steta sto ne zagovaras.

PGDS nije neki fizicki aksiom, vec na njega direktno utice kvalitet putne komunikacije. Uporedi PGDS izmedju Sarajeva i Zenice prije i poslije izgradnje autoputa. Sada je normalno da neko zivi u Visokom a radi u Sarajevu, sto prije bas i nije bio slucaj. Znam cak i covjeka koji svakodnevno vozari na relaciji Zenica - Sarajevo.
Nivelacija

#13824 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Alfons Kauders wrote:
Nivelacija wrote:Tesko da bi se povecala potrosnja goriva, kilometar preko Karaule je 5 kilometara autocestom.

Kao što rekoh u više navrata - ukoliko nešto nije jasno, ima digitron i ćao.

Ja zaista više nemam namjeru objašnjavati da je put od Tuzle do Sarajeva duži ako se ide preko Zenice, niti naglašavati da stvari poput putarine i goriva nisu besplatne (osim za one na budžetu koje zaboli kurac).
cekaj znas li kilometrazu u jednom i u drugom slucaju ili ne ? ili pisemo 25 % i slicno odokativno
Alfons Kauders

#13825 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Da opet ponovim, pošto vidim da i dalje nije jasno: Na toj trasi se neće praviti autoput. Neće sad, neće ni za 30 godina, neće nikad.

Ukoliko i dalje ima nekih nejasnoća, i ako je zaista potrebno objašnjavati zašto to nije moguće, meni se stvarno više ne da. Samo bih vas uputio na Google Maps da pogledate topografiju i skontate kakva bi bila niveleta kad bi tu pokušali raditi autoput.

Zaista mi nije jasno zašto smatrate da je moguće diskutovati o bilo kojoj temi bez uvažavanja činjenica? Ne govorimo o nekim apstrakcijama, već fizičkim činjenicama u vidu Nišića i Konjuha, nadmorske visine preko 1000m. Te planine su tu i ne namjeravaju se pomjerati, bez obzira na to šta im kaže stranka.

Stvarno bi bilo dobro da se prođe tim krajem barem jednom prije no što se krene zagovarati izgradnja autoputa. Ako ništa, barem se može proći na Google Maps.
Last edited by Alfons Kauders on 28/12/2018 12:52, edited 1 time in total.
Post Reply