GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RahatHurmašica

#13801 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

vješalica wrote:
dresdener78 wrote:Upravo sam pao u tešku depresiju. I nesebično želim da se isto će desiti i vama.
Pogledajte planove u albanskoj prijestolnici Tirani.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ostcount=9
:(

Dok u Sarajevu se sprema afghanizacija javnog saobraćaja i likvidacija tramvaja isto kao trola.

realno,ova sttajalista bi ovdje sasuli ko i stajaliste na kasindolskoj koje vec ima skrseno staklo
dalje da ne nabrajam
a kamoli što je narod uništio iznutra tako ove vozilice grasove... :-)
nismo mi za ovih stvari boga mi
meni samo nije jasno koji je idiot smislio da po sarajevu postavlja staklena stajališta. ovo je divlje društvo i to ovdje ne ide.
Pasiflora

#13802 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pasiflora »

homar wrote:Korisnik sam gradskog prijevoza u Sarajevu. Odmah da kažem da stanje gradskog prijevoza nije nikada u historiji bilo lošoje nego što je to trenutno. Može se slobodno reći da se Javno preduzeće GRAS raspada, usluge su sve nekvalitetnije, a broj autobusa u odnosu na prije godinu dana je smanjen za više od 50%. Ako neko treba ići od Doma Armije do Koševskog brda, treba mu više vremena nego od Sarajeva do Zanice. Svjedoci smo da više ne važe redovi vožnje, da se nezna po kojem redu vožnje vozi i to autobusa što vozi. Minibuski saobraćaj je u totalnom kolapsu. Svakodnevno je zastoj tramvajskog saobraćaja zbog kvarova. Da više ne nabrajam.
Meni je ovdje zanimljivo slijedeće:
- Vlada Kantona Sarajevo ne poduzima baš ništa da se sprijeći totalni kolaps u gradu. Ministar saobraćaja mirno spava i drži se predizbornih obećanja "država za čovjeka". kada je Ministar bio u neki evropski grad, jeli vidio kako je gradski saobraćaj organiziran.
- Više mi je za čuđenje da je narod oguglao pa mu više ništa ne smeta, gazi ga, ponižavaj ga, muzi ga, ono isto "tegli i trpi i u jarmu skapaj".

Zar smo zaslužili kao građani da nas ovako primitivci tlače i ponižavaju?

Šta je rješenje??????????????????????????????????
Ovim postom je zapoceta tema 2011. godine. Ista meta, isto odstojanje :twisted:
vješalica

#13803 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

RahatHurmašica wrote:
vješalica wrote:
dresdener78 wrote:Upravo sam pao u tešku depresiju. I nesebično želim da se isto će desiti i vama.
Pogledajte planove u albanskoj prijestolnici Tirani.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ostcount=9
:(

Dok u Sarajevu se sprema afghanizacija javnog saobraćaja i likvidacija tramvaja isto kao trola.

realno,ova sttajalista bi ovdje sasuli ko i stajaliste na kasindolskoj koje vec ima skrseno staklo
dalje da ne nabrajam
a kamoli što je narod uništio iznutra tako ove vozilice grasove... :-)
nismo mi za ovih stvari boga mi
meni samo nije jasno koji je idiot smislio da po sarajevu postavlja staklena stajališta. ovo je divlje društvo i to ovdje ne ide.

eee najbolja su ona prijeratna,samo nadstresnica,onaj metalni pleh gdje stoji naziv linije i ograda
taman za zaštitu od auto trkača koje svako malo razvale stajalište :D
kao npr danas na socijalnom pola ograde nema :-)
dresdener78

#13804 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Šta se tiče stajališta, tu ste u pravu, ali mogu se i od čelika napraviti ukusne i funkcionalne nadstrešnice.

Sa nadstrešnicama, to je uopće jedna posebna priča: Kada pogledate neke stare fotografije Sarajeva sve do rata, na svim tramvajskim stajalištima su bile solidne velike nadstrešnice koje su malo podsjećale na gljive, dakle jedna noga i gore jedan široki šešir ispod kojeg je moglo stajati puno ljudi. Na stajalištima je čak bilo i oznaka sa nazivom stanice i brojevima linija, mada redovi vožnje nisu nikad bili u Sarajevu na stajalištima instalirani.

One nadstrešnice su bile očigledno nekog "jugoslovenskog" tipa jer sam ih vidio i na slikama iz Beograda, iz Skoplja itd.

Većina ovih nadstrešnica je i preživjela rat.

Ali nisu preživjele dolazak jaranskog kapitalizma kada je NEKO odlučio da se sve ove solidne nadstrešnice sklone i zamijene se onim "staklenicima". Ovi staklenici su posebni u tome što imaju table za REKLAMU. Dakle neko je dobio debelo mito od strane subjekta koji stavi reklame u ove kutije. To što su stalno oštećene, uništene, prljave, osim toga jesu vrlo male, baš nikoga ne interesira.

I stajališni oznaci su nestali zauvijek tako da čovjek koji nije iz Sarajeva i čak ne priča vaš jezik često je totalno izgubljen.

Šta se pitanje saobraćajnog kolapsa tiče: U pravu ste da idioti u foteljama jednostavno nemaju pojma šta je uopće solidan javni saobraćaj i kako da ga srede.

Ali i da imaju IQ veći od razmjera svojih cipela, dolazimo do drugog osnovnog problema i to jesu PARE. Kao što sam naveo u jednom od predthodnih postova, za hitnu sanaciju i modernizaciju javnog saobraćaja bi bilo potrebno oko 260 miliona KM u situaciji kada u kantonalnoj blagajni ima samo pauka, miševa i rupa. I ovdje uopće ne govorim o onom ogromnom dugu preko sto miliona KM koji GRAS sada nosi na leđima.
StupskaBitanga

#13805 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Dresdener hajmo biti konkretni u bobu sa kriminalom oko stajališta. Prvo je tu paru vrtio Europlakat pa je kanton naprasno otkazao ugovor i platio milionsku kaznu i sada je to u rukama metromedie

Sent from my iPhone using Tapatalk
vješalica

#13806 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Peru pare i svojima namjestaju poslove
trambusek88

#13807 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote:
One nadstrešnice su bile očigledno nekog "jugoslovenskog" tipa jer sam ih vidio i na slikama iz Beograda, iz Skoplja itd.

Većina ovih nadstrešnica je i preživjela rat.

Ali nisu preživjele dolazak jaranskog kapitalizma kada je NEKO odlučio da se sve ove solidne nadstrešnice sklone i zamijene se onim "staklenicima". Ovi staklenici su posebni u tome što imaju table za REKLAMU. Dakle neko je dobio debelo mito od strane subjekta koji stavi reklame u ove kutije. To što su stalno oštećene, uništene, prljave, osim toga jesu vrlo male, baš nikoga ne interesira.
Jesu bile te nadstrešnjice samo na nekim glavnim, pretežno tramvajskim stajalištima. Na Dobrinji nije bila ni jedna, i mislim na većini autobuskih/trolejbuskih stajališta u gradu.
Hendrix

#13808 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hendrix »

Pa iste idiotske novokomponovane sminkerske nadstresnice su postavili nasred Bjelasnice na putu prema Sabicima, nisu izdrzale ni godinu od snijega, a da ne pricam kako glupo izgleda onako nesto usred planinskog ambijenta...usminkano ko svemirski brod. Iznerviram se svaki put kad ih vidim, jednostavno niko ni o cemu ne razmislja osim da se uvali i zavali budzet pa makar i naopako, ustvari uvijek je naopako.

Ali talovi nemaju granica.
salvatore paradise

#13809 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by salvatore paradise »

Eutanazirati Gras i cao...
vješalica

#13810 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Ali je pravi fenomen kad neko slupa kolima stajaliste oni to ostave danima da stoji onako razvaljeno i narod stoji u blizini i ispod tog krsa umjesto da odma sklone da nekome ne padne na glavu uzassss
VjecitiStudent

#13811 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

Kako to ide u Zagrebu
Zagrebački holding, izuzmu li se subvencije koje dobiva od Grada, najviše prihoda ima od javnog prijevoza.

Otprilike trećinu prihoda dobije kao potpore iz gradskog proračuna (885,5 milijuna kuna) i gotovo je sve namijenjeno subvencioniranju ZET-a (772 milijuna kuna), pokazalo je izvješće za 2013. godinu. O godišnjem izvješću za prošlu godinu zastupnici će raspravljati na sjednici Skupštine u srpnju. U ZET-u je najveći protok novca od prodaje usluga – lani je imao 464,6 milijuna kuna prihoda.

Image
Hajvan

#13812 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajvan »

dresdner, pretjeruješ malo za ova stajlišta… malo više pretjeruješ
vješalica

#13813 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

VjecitiStudent wrote:Kako to ide u Zagrebu
Zagrebački holding, izuzmu li se subvencije koje dobiva od Grada, najviše prihoda ima od javnog prijevoza.

Otprilike trećinu prihoda dobije kao potpore iz gradskog proračuna (885,5 milijuna kuna) i gotovo je sve namijenjeno subvencioniranju ZET-a (772 milijuna kuna), pokazalo je izvješće za 2013. godinu. O godišnjem izvješću za prošlu godinu zastupnici će raspravljati na sjednici Skupštine u srpnju. U ZET-u je najveći protok novca od prodaje usluga – lani je imao 464,6 milijuna kuna prihoda.

Image

A negativno poslovanje je koliko??????

Pise na ovom clanku da je holding u minusu milijardu....toliko o ogledno uglednom primjeru......

http://www.zgh.hr/default.aspx?id=878
dresdener78

#13814 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Hajvan wrote:dresdner, pretjeruješ malo za ova stajlišta… malo više pretjeruješ
U čemu konkretno pretjerujem?

Inaće potrebno je navesti činjenicu da stajališta jesu u direktnoj nadležnosti Kantona, ne GRAS-a.
vješalica

#13815 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Direkcije za ceste ;)
trambusek88

#13816 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Glavni problem je što je GRAS-u naloženo da ukloni stajališne oznake sa takvih stajališta. Ne znam kako je neko mogao napraviti takav propust.

Za razliku od prije rata sad barem dobar dio grada ima te nadstrešnjice, a stariji ljudi imaju gdje sjesti.
U ostalom ne razlikuju se mnogo od onih po Evropskim gradovima.

Zar je mnogo bolje ovo stajalište u Berlinu od našeg, osim što tu imaju sve potrebne oznake, shema linija i redovi vožnje.
Image

Da su stajališta naš najveći problem mi bi bili sretni. Problem je što imamo sve više stajališta na koja više ne dolaze autobusi i minibusi.
vješalica

#13817 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

jeste bolje,čitavo je :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13818 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

raste im drveće na šinama kod petice...
pa mene je sramota gledati
dođe mi da uzmem škare za obrezivanje pa im ono skrešem sve

kako ih nije sramota firme... pa ono možeš kad se vraćas s posla posijeći
svaki dan jedan cap i neće biti za 10 dana pa to je njihova firma :roll:
dresdener78

#13819 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Black swan wrote:raste im drveće na šinama kod petice...
pa mene je sramota gledati
dođe mi da uzmem škare za obrezivanje pa im ono skrešem sve

kako ih nije sramota firme... pa ono možeš kad se vraćas s posla posijeći
svaki dan jedan cap i neće biti za 10 dana pa to je njihova firma :roll:
Tramvajska pruga isto kao stajališta itd. jesu vlaništvo Kantona, on je odgovoran za (ne)održavanje toga svega isto kao obližnjih površina. Ono drveće je samo jedna od posljedica činjenice da je čitava tramvajska pruga odavno dotrajala i istrošena.

EDIT:
Održavana, solidna tramvajska pruga mora da izgleda ovako (jeftinje, otvoreno tijelo pruge željezničkog tipa):
Image

ili ovako (instaliran sloj sa travnjakom, sprinkleri):
Image
trambusek88

#13820 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Park kuka da mu trebaju sezonci preko javnih radova. Treba im 100-200 radnika da bi stigli urediti grad, međutim izgleda da ove godine neće ni biti javnih radova dok se predhodnih godina su znali primati i do 800 sezonaca s biroa na 2 mjeseca (sva javna kantonalna preduzeća)

Tako za stanje zelenih površina pitajte kantonalne vlasti!
P308

#13821 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

trambusek88 wrote:Park kuka da mu trebaju sezonci preko javnih radova. Treba im 100-200 radnika da bi stigli urediti grad, međutim izgleda da ove godine neće ni biti javnih radova dok se predhodnih godina su znali primati i do 800 sezonaca s biroa na 2 mjeseca (sva javna kantonalna preduzeća)

Tako za stanje zelenih površina pitajte kantonalne vlasti!

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/kon ... ih-radnika
trambusek88

#13822 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Eto tek se sjetili
staradis

#13823 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by staradis »

Jeste li vi hodali ulicama koje nisu glavne?? Zapušteno je haos
vješalica

#13824 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

dresdener78 ako staviš ovu varijantu sa travnjakom oko pruge tu bi se ubrzo zbog mentaliteta našeg naroda našli mnogobrojni opušci,papiri i ostalo smetlje,pa onda prelaženje preko trave itd itd :D :D
dresdener78

#13825 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

vješalica wrote:dresdener78 ako staviš ovu varijantu sa travnjakom oko pruge tu bi se ubrzo zbog mentaliteta našeg naroda našli mnogobrojni opušci,papiri i ostalo smetlje,pa onda prelaženje preko trave itd itd :D :D
Pa meni je jasno, u drugim slovenskim zemljama se mora stalno takav travnjak čistiti.
A da vidiš da smo svakako braća, evo kako je završio takav novi travnjak na šinama u Pragu :D

Vozač autobusa za aerodrom je žurio :D
Image
Post Reply