Gume na dostavnom kombiju... sa desne strane vozila su mu obje ovakve, dok su s lijeve "garant" bolje i onda se sjebes kada skontas da ti lola s takvim gumama ide u susret u kombiju punom ko zna cega..
Moderators: _BataZiv_0809, anex

hm... moje iskustvo govori drugačije... jesi li ikad vozio na zimskoj gumi nakon što je prošla cijelo ljeto u pokretu ? ... šteta je nakon jednog ljeta nenadoknadiva...Optimist wrote:Travnicki,
shvatam o cemu pricas, ali se ne slazem kad kazes da bi se te gume nazad ponasale kao da im je 4 sezona. Jedno ljeto im ne bi toliko stete nanijelo.
Poenta ustede bi bila da svake jeseni kupujem po 2 gume, i samim time ih kupujem "na rate", sto je lakse nego iskesirati 8 guma odjednom, u 6 mjeseci. Plus sto onda nemam potrebu za 2 seta felgi, nema skladistenja, nema sezonskog prebacivanja.
Ne valja ti to.Optimist wrote:Travnicki,
shvatam o cemu pricas, ali se ne slazem kad kazes da bi se te gume nazad ponasale kao da im je 4 sezona. Jedno ljeto im ne bi toliko stete nanijelo.
Poenta ustede bi bila da svake jeseni kupujem po 2 gume, i samim time ih kupujem "na rate", sto je lakse nego iskesirati 8 guma odjednom, u 6 mjeseci. Plus sto onda nemam potrebu za 2 seta felgi, nema skladistenja, nema sezonskog prebacivanja.
Alipasijaner,
kad imas 2 seta u npr cetvrtoj sezoni, onda imas 8 guma koje su u "onako" stanju?
Travnički Noćni Šetač wrote:hm... moje iskustvo govori drugačije... jesi li ikad vozio na zimskoj gumi nakon što je prošla cijelo ljeto u pokretu ? ... šteta je nakon jednog ljeta nenadoknadiva...Optimist wrote:Travnicki,
Kupovina na rate je moguća i da obnavljavaš posebno ljetni i zimski set po dvije gume... Vjeruj da je najgora varijanta pouzdati se zimi u zimsku gumu koja je ljeti skuhana...
...
Možda je u toj varijanti bolje da razmisliš o all season gumama...
...
No kao što rekoh u najboljoj namjeri govorim... uradi kako misliš da je pravilno i čuvaj se belaja...
_deCKarD wrote:Koju uzeti za 195/15, Dunlop (i koja je razlika između WS5 i WR2, vidim da obje imaju u ovoj dimenziji na ekupi), Alpin 6 ili Conti 860
Ove tri su u užem izboru, cijena nije bitna
Brigestone LM005_deCKarD wrote:Koju uzeti za 195/15, Dunlop (i koja je razlika između WS5 i WR2, vidim da obje imaju u ovoj dimenziji na ekupi), Alpin 6 ili Conti 860
Ove tri su u užem izboru, cijena nije bitna

Slažem se ali u kalkulaciju treba ubaciti i ocekivano vrijeme exploatacije. 2-3-5 godina... bitno je za odabir.Industrialyzer wrote:Kad su nove, sigurno da 99% vozaca nece primjetiti razliku izmedju Dunlop, Michelin, Conti, GY i sl. ali Michelin najduze cuva prvobitne karakteristike i zbog toga je najbolja guma koja se moze imati na autu
poslije iskustva sa ts860, sljedece gume samo michelinIndustrialyzer wrote:Kad su nove, sigurno da 99% vozaca nece primjetiti razliku izmedju Dunlop, Michelin, Conti, GY i sl. ali Michelin najduze cuva prvobitne karakteristike i zbog toga je najbolja guma koja se moze imati na autu
Ovo je iskustvo iz prve ruke. Super je to podijeliti.nivla wrote:poslije iskustva sa ts860, sljedece gume samo michelinIndustrialyzer wrote:Kad su nove, sigurno da 99% vozaca nece primjetiti razliku izmedju Dunlop, Michelin, Conti, GY i sl. ali Michelin najduze cuva prvobitne karakteristike i zbog toga je najbolja guma koja se moze imati na autu
jebo gumu koja nakon 25-30k izgubi svojstva, tj meni nakon 2 zime, trecu zimu su bile ok, ali daleko od prvobitnih performansi, kao nove gurale su kroz sve i svasta, ali bolje bi bilo da su bile malo losije ali da su izgurale 40k, jednostavno continental sa 6,5 mm sare se ponasa gore od alpin a4 sa 4,5mm razlika u cijeni nikakva
amar1994 wrote:TS850,nisam primjetio nista prosle god,ova godina ce im bit peta,mozda sam los vozac pa ne osjetim ?
ne znam bas da sam tako rekao,al nek ti bude,kazu da najvise mogu izdrzat bridgestone i michelin,eh vidjet cemo kakav je bridgestoneIndustrialyzer wrote:amar1994 wrote:TS850,nisam primjetio nista prosle god,ova godina ce im bit peta,mozda sam los vozac pa ne osjetim ?
Ti si sam rekao da bi ti michelin bio prvi izbor, ali su ti bile skupe i da dugotrajnoscu opravdavaju cijenu
CPC2 prve sezone bolest, druge odlican, trece okej, cetvrte moze proci, pete jedva moze proci... Ali svake godine se osjecao pad performansi. Takodjer je malo ispucao po kanalima vec od 3. sezone. Nikad nije prebalansiran i ne trese nimalo! Bubrega nikakvog isto nema, a nije da nikad rupa nije pogodjena ili da se nije popeo na ivicnjak. Interesantno je isto sto se poceo rapidno trositi i za cas sletio na neka 4mm, a sad imam osjecaj da ga ne mozes stjerati do granicnika 1.6mm da vozis jos 50.000km na njima. Takodjer, na mokroj podlozi jos uvijek se dosta dobro ponasa i jos uvijek je izuzetno otporan na aquaplaning iako je na oko 3mm.nivla wrote:poslije iskustva sa ts860, sljedece gume samo michelinIndustrialyzer wrote:Kad su nove, sigurno da 99% vozaca nece primjetiti razliku izmedju Dunlop, Michelin, Conti, GY i sl. ali Michelin najduze cuva prvobitne karakteristike i zbog toga je najbolja guma koja se moze imati na autu
jebo gumu koja nakon 25-30k izgubi svojstva, tj meni nakon 2 zime, trecu zimu su bile ok, ali daleko od prvobitnih performansi, kao nove gurale su kroz sve i svasta, ali bolje bi bilo da su bile malo losije ali da su izgurale 40k, jednostavno continental sa 6,5 mm sare se ponasa gore od alpin a4 sa 4,5mm razlika u cijeni nikakva