sredzovic wrote: ↑05/01/2023 12:30
djama wrote: ↑05/01/2023 10:05
Moja tv Net M ovaj novi paket
wifi oko 30/8, lan 98/10
e sad kako da dobijem modem sa 5ghz jer ovaj moj ocigledno to nema (neki innbox) ako se ne varam
Pozdrav,da li je i kod vas optika? I kod mene je ovaj Innbox modem i za sada dosta dobro radi mada je slaba pokrivenost wifi signalom ,pa sam tražio onaj extender i čekam da ga donesu.Stabilnost je odlična samo mislim da bi moglo biti malo brže jer tako je barem navedeno u paketu Moja tv Net L.
Po tvojim upisima,vidim da se ti slabo razumijes u ovo i da mijesas kruske i jabuke.
Pa da ti pokusam barem malo pojasniti.
Dakle,kada placas neki internet paket i dobijes u njemu neku brzinu,tipa 50/8 Mbps...tu brzinu trebas imati preko LAN kabla a ne preko wifi mreze.
I mjerenje se vrsi na posebnim stranicama za mjerenje brzine,koju provajder navede uz oscijalcije u brzini koje provajder navede.
Ali na optici trebas imati minimalno 49 Mbps jer na optiku ne uticu nikakvi vanjski faktori,kablovi i ostalo.
Ti na ovom screenshotu vrsis mjerenje preko telefona i preko wifi...to se ne radi tako i ne mjeri se tako brzina,jer na brzinu i jacinu wifi signala utice jedno 50 faktora

Ako mjeris na 2.4 Ghz wifi,onda ces imati jos manju brzinu,jer 2.4 GHz protokol ima svoj maksimum i u idealnim uslovima a na 5 GHz se mogu ostvariti puno vece brzine preko telefona (ako telefon ima u sebi 5GHz antenu) ali na kratkim udaljenostima.
Cim odes u drugu sobu,wifi drasticno gubi jacinu i opada brzina pa je idealno na 5GHz mrezu kaciti uredjaje koji su u istoj sobi gdje i router a na 2.4 GHz one koji su udaljeniji i po drugim sobama.
Onda jos neki od faktora koji jako uticu su odabir kanala za bandwith i frekvencija...jer u gradskim sredinama ili zgradama gdje svako ima svoj router,dolazi do zagusenja frekvencije,jer su svi routeri po defaultu stavljeni na auto mod i to osjetno smanjuje brzinu.
To bi trebao uci u svoj router i poigrati se sa svaim kanalom rucno dok ne nadjes na kojem ti je najveca brzina ali ako se ne razumijes,onda jedino da ti to uradi neko ko zna.
Evo moja brzina preko kabla,paket optika moja tv net S 50/8 Mbps