Ukrajina

Post Reply
Havatar

#13801 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Kaligula I wrote:
Havatar wrote:
jastuk1 wrote:

Stanovništvo Donbasa je protjerano iz nekoliko gradova i selektivno se izbacije/istrebljuje sa teritorije da se ta teritorija propremi za ekspoatisanje uljnog škriljca.

Ono što ti radiš je relativiziranje i samim tim relativizuješ i pljuješ po Bošnjačkim žrtvama genocida i ostalim žrtvama.

Tačno, Ukrajinski genocid nad Donbasom nije dokazan na sudu i vjerovatno neće nikada ni biti dokazan - ali ne umanjuje činjenicu da se vrši.
Genocid je planiranje da se istrijebi citav jedan narod a toga ovdje nema posto niko u Ukrajini nije planirao da Rusija izvrsi agresiju na Ukrajinu.
...po tvojoj logici je naglasak na planiranju, a ne na zločinu...ali što ako neko nekog istrijebi neplanski?...to po tebi, ko biva, nije genocid?... :-)
Ne moze da se istrijebi neplanski posto za to trebaju veliko ljudstvo i resursi i ucesce cijele politicke , vojne , policijske, intelektualne i svake druge elite u tome da bi se moglo preci na realizaciju.
General War

#13802 Re: Ukrajina

Post by General War »

Kaligula I wrote:
...možeš se ti cerekat koliko te volja, ali ti svojim linkovima nista ne dokazuješ...u tome je poanta...
Nisam ni mislio da cu tebi ista dokazat, ja to onako...
Kaligula I

#13803 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

...da li neko od vas ima informaciju o tome da je fasada francuske ambasade u Kijevu platila početak isporuke prvog Mistrala?...
Kaligula I

#13804 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Havatar wrote:
Kaligula I wrote:
Havatar wrote:
Genocid je planiranje da se istrijebi citav jedan narod a toga ovdje nema posto niko u Ukrajini nije planirao da Rusija izvrsi agresiju na Ukrajinu.
...po tvojoj logici je naglasak na planiranju, a ne na zločinu...ali što ako neko nekog istrijebi neplanski?...to po tebi, ko biva, nije genocid?... :-)
Ne moze da se istrijebi neplanski posto za to trebaju veliko ljudstvo i resursi i ucesce cijele politicke , vojne , policijske, intelektualne i svake druge elite u tome da bi se moglo preci na realizaciju.
...znam, ali to onda, ipak, znači da je ovo u Donbasu neko dobro isplanirao...
Avetinho

#13805 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

jastuk1 wrote:
Ako tako argumentuješ ispada da su neki ljudi i neke žrtve manje važne i manje bitne od drugih.

Ukrajina je trebala nešto da ponudi Donbasu da ostane s njom. No međutim, lakše je bilo pokrenuti propalu vojnu industruju i upregnuti momke za zapada Ukr da raduju za nove oligarhe.

Stanovništvo Donbasa je vidjelo da bi u novoj Ukrajini bili građani petog reda, tako da su odlučili na referendum i ocjepljenje. Sad Ukr ne može dobiti dug ako ne povrati Donbas. Nakon ovolikih zločina, može ga povratiti jedino ako sravni taj dio i potpuno istjera stanovništvo. Sve su prilike da se ide u tom pravcu.
Poceo si da falsifikujes hronologiju dogadjaja. Ovo me podsjeca na falsifikovanje istorije pobune u Siriji, gdje su se Assadista i Asmica po tumacenju mladih ruskih dobrovoljaca odmah hrabro suprotstavili bradatim ljudozderima, kojih godinama nakon pocetka otpora nije bilo na mapi.

Nije stanovnistvo Donbasa odlucilo da odrzi referendum i otcjepljenje prije "pokretanja propale vojne industrije" (i ostalog nonsensa o kome ovdje pises), nego je Rusija poslala placenike i pse rata da pripreme scenario slican onom u Krimu, na sto je Drzava Ukrajina odgovorila onako kako bi odgovorila bilo koja normalna drzava na svijetu.

Nadam se da ce ova ruska bagra bjezati iz Luhanska i Donetska istom brzinom kojom su bjezali iz Slavjanska. Brzinom svjetlosti.
Kaligula I

#13806 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

General War wrote:
Kaligula I wrote:
...možeš se ti cerekat koliko te volja, ali ti svojim linkovima nista ne dokazuješ...u tome je poanta...
Nisam ni mislio da cu tebi ista dokazat, ja to onako...
...ma ja tebi je bitno biti ironičan...to ti dođe kao duševna hrana, što li?...mora di si dobro ugojen... :D
Kaligula I

#13807 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Avetinho wrote:
jastuk1 wrote:
Ako tako argumentuješ ispada da su neki ljudi i neke žrtve manje važne i manje bitne od drugih.

Ukrajina je trebala nešto da ponudi Donbasu da ostane s njom. No međutim, lakše je bilo pokrenuti propalu vojnu industruju i upregnuti momke za zapada Ukr da raduju za nove oligarhe.

Stanovništvo Donbasa je vidjelo da bi u novoj Ukrajini bili građani petog reda, tako da su odlučili na referendum i ocjepljenje. Sad Ukr ne može dobiti dug ako ne povrati Donbas. Nakon ovolikih zločina, može ga povratiti jedino ako sravni taj dio i potpuno istjera stanovništvo. Sve su prilike da se ide u tom pravcu.
Poceo si da falsifikujes hronologiju dogadjaja. Ovo me podsjeca na falsifikovanje istorije pobune u Siriji, gdje su se Assadista i Asmica po tumacenju mladih ruskih dobrovoljaca odmah hrabro suprotstavili bradatim ljudozderima, kojih godinama nakon pocetka otpora nije bilo na mapi.

Nije stanovnistvo Donbasa odlucilo da odrzi referendum i otcjepljenje prije "pokretanja propale vojne industrije" (i ostalog nonsensa o kome ovdje pises), nego je Rusija poslala placenike i pse rata da pripreme scenario slican onom u Krimu, na sto je Drzava Ukrajina odgovorila onako kako bi odgovorila bilo koja normalna drzava na svijetu.

Nadam se da ce ova ruska bagra bjezati iz Luhanska i Donetska istom brzinom kojom su bjezali iz Slavjanska. Brzinom svjetlosti.
...preskočio si državni puč gospodine i nasilnu instalaciju fašističke vlasti u Kijevu...to je uzrok svih uzroka...da toga nije bilo ne bi bilo ni Krima ni Donbasa...a moglo je biti bez rata samo da je ispoštovan dogovor Janukoviča, opozicije, EU i Rusije od 21.2....ali to nije odgovaralo imperiji preko bare...ostalo je povijest...
Avetinho

#13808 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Kaligula I wrote:
Avetinho wrote:
jastuk1 wrote:

...preskočio si državni puč gospodine i nasilnu instalaciju fašističke vlasti u Kijevu...to je uzrok svih uzroka...da toga nije bilo ne bi bilo ni Krima ni Donbasa...a moglo je biti bez rata samo da je ispoštovan dogovor Janukoviča, opozicije, EU i Rusije od 21.2....ali to nije odgovaralo imperiji preko bare...ostalo je povijest...
Preskocio sam fasisticko imperijalisticko nacisticku intervenciju nacistiscko fasisticko imperijalisticke majcice ruskaje na celu sa jokerkom putinkom.
tik_tak

#13809 Re: Ukrajina

Post by tik_tak »

Avetinho wrote:
jastuk1 wrote:

da su Rusi poslali "svoje placenike i pse rata" (svoju vojsku) kao na Krimu sad se ovdje ne bi ni pricalo o ratnim desavanjima u Donbasu. mislim da Rusi nikad nisu ni htjeli Donbas u sastav RF-a nego samo neki entitet kao RS gdje bi imali kakvu takvu kontrolu nad Ukrainom. i da, kao i za Siriju tako i ovdje nema nikakvog genocida niti se Damask ili Kijev vode takvom ideologijom.
nego @Ja Sam Avetinho sto tako nisi protestovao na temi Sirija kad je rijec o genocidu?
mirsek

#13810 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

Kaligula I wrote:
Avetinho wrote:
jastuk1 wrote:

Bravo. :thumbup:
Janukovic je toliko malo koristio silu protiv protestanata da bi ga mogli iz zapadne evrope koristiti kao primjer najliberalnijeg politicara u zadnjih 20 godina u evropi pa je tako 2-3000 hiljade nacistickih protestanata srusilo jednu legalnu vlast.
Sad komotno mogu reci, nazalost. :-?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13811 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

jastuk1 wrote: E ovaj definitivno nije. ;-)

Znaš šta, da te nešta direktno pitam.

Svi mi znamo ko su četnici. Znamo vrrlo, vrrlo, vrrlo, vrrlo, vrrlo, vrrlo dobro šta misli onaj za stolom i onaj ispod stola.

U skladu s tim, zašto podržavaš genocid u Donbasu? Mislim, meni su Ukraninci 50 puta gori četnici i krvolici od ovih kripto-komunjara koji se prozivaju da su četnici na ovom forumu. Zar ne vidiš da su Ukraninci sa novom vlasti pravi nacisti? Zašto braniti naciste?

Sem toga, SADA gubutak Donbasa neide nikako, nikako u prilog Muslimanskim narodima u Rusiji. Naglasak na SADA.
ja ne vidim genocid u donbasu
vidim sukob niskog intenziteta i ograničenu vojnu akciju protiv terorista i separatista a priču o genocidu smatram dijelom propagandnog rata separatista
več sam više puta povukao paralele između dešavanja u hrvatskoj i bosni i osnivanja sao krajina i ovih narodnih republika na istoku ukrajine i okupacije krima

potpuno isti scenarij i MO
takođe i priča o nacistima ukrajincima
propaganda već viđena na ovim prostorima koja traje i danas

ovo o gubitku donbasa i muslimanskim narodima u rusiji nisam shvatio uopšte
Avetinho

#13812 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

tik_tak wrote: nego @Ja Sam Avetinho sto tako nisi protestovao na temi Sirija kad je rijec o genocidu?
Naravno da jesam. Uvijek sam tvrdio da Ass-sadista nemilice rusi sirijske gradove i neselektivno tuce po stanovnistvu.
Avetinho

#13813 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Ovako kaze jastuk: ko mi se ne svidja taj je fasista i vrsi genocid.

Veze nema sa stvarnoscu, vazno je nalijepiti etiketu.
zilog

#13814 Re: Ukrajina

Post by zilog »

jastuk1 wrote:Ako tako argumentuješ ispada da su neki ljudi i neke žrtve manje važne i manje bitne od drugih.

Nemoj vise!

Znam na koji nacin rezonujes, ali si, sada, na totalno pogresnom putu.

Mogu, ako zelis, do detalja objasniti porijeklo tvojih stavova. Ipak, znam da ne bih trebao.
Mislio sam da ces sam skontati kako stvari stoje, ali se to ne moze postici, gurajuci glavu kroz zid, po svaku cijenu.
Challenger__

#13815 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Novi akt ruskih terorista, ovaj put u centru Kijeva. Babuška (starica) istakla rusku zastavu na balkonu svoga stana.

Treba to spriječiti u korijenu, jer, danas jedna baba a sutra ko zna koliko!!
sanjin_1

#13816 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

jastuk1 wrote:
Avetinho wrote:
Nije svaki sukob genocid. Morao bi pripaziti kad upotrijebljavas ovu rijec, jer time direktno umanjujes i relativiziras strahote koje su se desile drugima, a koje s pravom nose ovaj tezak naziv.
Stanovništvo Donbasa je protjerano iz nekoliko gradova i selektivno se izbacije/istrebljuje sa teritorije da se ta teritorija propremi za ekspoatisanje uljnog škriljca.

Ono što ti radiš je relativiziranje i samim tim relativizuješ i pljuješ po Bošnjačkim žrtvama genocida i ostalim žrtvama.

Tačno, Ukrajinski genocid nad Donbasom nije dokazan na sudu i vjerovatno neće nikada ni biti dokazan - ali ne umanjuje činjenicu da se vrši.
Stanovništvo Donbasa je protjerano iz nekoliko gradova i selektivno se izbacije/istrebljuje sa teritorije
Kada su protjerani i ko ih protjeruje? Gdje su ti konovoji propraceni vojskom Ukraine koja "istjeruje" narod?
teritorije da se ta teritorija propremi za ekspoatisanje uljnog škriljca.
Izvor informacija ali ne RT ili slicne gluposti.
Ono što ti radiš je relativiziranje i samim tim relativizuješ i pljuješ po Bošnjačkim žrtvama genocida i ostalim žrtvama
Kakava odvala. Ti ponizavas Bosnjacke zrtve cinicki ih gurajuci na stranu onih koji su pocinili genocid upravo nad tim Bosnjacima...Jos si trebao napisati da Bosnjaci traze oslobadjanje brace Lukic i Mladica i Karadzica...utisak bi bio potpuniji...
Tačno, Ukrajinski genocid nad Donbasom nije dokazan na sudu
Onda to znaci da si ga ti izmislio da bi time pokusao dobiti simpatije Bosnjaka..
sanjin_1

#13817 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

jastuk1 wrote: Kako nemam dokaz. Pa oblast sjevernog Donjecka već prazan od stanovništva - to je područje gdje se treba ekspolatisat uljni škriljac za lihvaro-cionsističke multinacionalne kompanije. Hladna činjenica.
Gdje ti je dokaz da je sjever Donjecka "već prazan od stanovništva"?
područje gdje se treba ekspolatisat uljni škriljac za lihvaro-cionsističke multinacionalne kompanije
Izvor informacija bez RT ili slicne gluposti
Hladna činjenica
Najobicnija glupost
sanjin_1

#13818 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

Kaligula I wrote:
Avetinho wrote:
jastuk1 wrote:

Jok vec si ti preskocio drzavni udar i samovolju koju je bivsi predsjednik Ukraine provodio i zato je svrgnut sa vlasti..
jastuk1

#13819 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

sanjin_1 wrote:
Onda to znaci da si ga ti izmislio da bi time pokusao dobiti simpatije Bosnjaka..
Svašta. Meni kao Bošnjaku ne trebaju takve simpatije. :roll:

Ono što jeste činjenica da je regija sjeverni Donjack ima svega još 20, 30 posto stanovništva koje je tu stanovalo. Genocid, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti - zovi kako hoćeš ali ljudi više nema. Svi su otišli sem starih koji nemaju kome i neće u izbjeglištvo. Tako da ekspolatacija uljnoig škriljca koji se upravo nalazi na tom terenu može da počne. Lihvaro-cionisti se nadaju da će ti profiti puniti njihove kofere, no prije toga moraju potpuno unišiti Novorusiju, da bi se eksploatacija mogla vršiti u miru. Da bi to uradili moraju potpuno slomiti to stanovništvo.

Argument je bio NATO hoće da isporovocora Rusiju da je uvuče u rat. Tako da se Rusija organičila na naoružavanje i vojno pomaganje separatista. U takvoj situaciji - ovo je osuđeno da traje jako dugo. Ali Rusija mora da zna da sa sve manjim brojem anti Majdan nastrojinih Ukrajinaca - projekat Novoruisije kao tampon zone propada.
Doduše, Rusija uvijek može da skroz uleti, ali koliko takvo uljetanje bi tada imalo smisla.

Isto tako ako neko misli da će to stanovništvo nekada opet biti dio Ukrajine grdno se vara. Zbog tolikih zločina protiv civilnog stanovnišptva Ukrajina tu nikada neće uspostaviti kontrolu, osim naravno ako istrijebi sve anti-majdan elemente.

A glede republika i okruga u Rusiji - eventualnim gubljenjem Donbasa, snažno jačaju fašističke snage u Rusiji. U mnogim dijelovima Rusije već sada se dešavaju brze etničke probmjene u stastavu stanovništva i različiti scenariji cjepkanja Rusije su mogući. Gubljenjem Donbasa - Rusija ima "legitimitet" da radi genocid nad nerusima u Rusiji. Kao što je slučaj bio u Čečeniji uostalom.

Zato kažem da generalno etničkim nerusima u Rusiji ne ide u prilog gubitak Donbasa. Rusija, ako hoće sa se sačuva i spasi od spostvenog Majdana na Crvenom ili nekom drugom trgu mora igrati daleko pametnije prema svojim republikama i oblastima.

Vidjet ćemo jesenas/zimus koliko će Ruska taktika razvlačenja pameti biti uspješna i hoće li zapadni Ukrajinci konačno skontati koliko su moralno i materijalno donji u svemu ovome. Mada, oni i kad skontaju šta su popušili, teško da će priznat. Poznati sindrom radije ću jesti korjenje.
AleksoMKD

#13820 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Antonov koji je oboren je izgleda bio ovaj, plavi 19.
Image
Image
Image

Image
Nego, koji je domet ovog PVO sistema? Strela 10 mislim koji su pro-Ruske milicije zaplenile.
Mozda je ovo oborilo transporter?

Image
Unisteni Bulat tenk Ukrajinske armije, ovo je modernizovani T64 koji je u sastavu samo 1-ve Gardiske brigade iz Cherniva. Ovo je prva potvrda koriscenja (i gubitka) Bulata u borbi.

Image
Kod Sneznoja mali Ukrajinski konvoj upao u zasedu. Iako gubitci u ljudstvu nisu veliki pro-Ruske grupe su zarobile prilicno municije.
AleksoMKD

#13821 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Konvoj pro-Ruske milicije se krece prema Donjecku, na 1:11 se moze videti samohodna artiljerija. Gvozdilke ako se ne varam i to sveze ofarbane.
GAU8

#13822 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Najgore je što u današnje doba, kada imamo više informacija nego ikada do sada, nemamo pojma šta se dešava zaista.
Što više vijesti, snimaka, slika primamo, to manje znamo šta se zbilja događa.
Svaki izvor filtrira i falsifikuje kako njemu odgovara.
sanjin_1

#13823 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

jastuk1 wrote:
sanjin_1 wrote:
Svašta. Meni kao Bošnjaku ne trebaju takve simpatije. :roll:

Ono što jeste činjenica da je regija sjeverni Donjack ima svega još 20, 30 posto stanovništva koje je tu stanovalo. Genocid, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti - zovi kako hoćeš ali ljudi više nema. Svi su otišli sem starih koji nemaju kome i neće u izbjeglištvo. Tako da ekspolatacija uljnoig škriljca koji se upravo nalazi na tom terenu može da počne. Lihvaro-cionisti se nadaju da će ti profiti puniti njihove kofere, no prije toga moraju potpuno unišiti Novorusiju, da bi se eksploatacija mogla vršiti u miru. Da bi to uradili moraju potpuno slomiti to stanovništvo.

Argument je bio NATO hoće da isporovocora Rusiju da je uvuče u rat. Tako da se Rusija organičila na naoružavanje i vojno pomaganje separatista. U takvoj situaciji - ovo je osuđeno da traje jako dugo. Ali Rusija mora da zna da sa sve manjim brojem anti Majdan nastrojinih Ukrajinaca - projekat Novoruisije kao tampon zone propada.
Doduše, Rusija uvijek može da skroz uleti, ali koliko takvo uljetanje bi tada imalo smisla.

Isto tako ako neko misli da će to stanovništvo nekada opet biti dio Ukrajine grdno se vara. Zbog tolikih zločina protiv civilnog stanovnišptva Ukrajina tu nikada neće uspostaviti kontrolu, osim naravno ako istrijebi sve anti-majdan elemente.

A glede republika i okruga u Rusiji - eventualnim gubljenjem Donbasa, snažno jačaju fašističke snage u Rusiji. U mnogim dijelovima Rusije već sada se dešavaju brze etničke probmjene u stastavu stanovništva i različiti scenariji cjepkanja Rusije su mogući. Gubljenjem Donbasa - Rusija ima "legitimitet" da radi genocid nad nerusima u Rusiji. Kao što je slučaj bio u Čečeniji uostalom.

Zato kažem da generalno etničkim nerusima u Rusiji ne ide u prilog gubitak Donbasa. Rusija, ako hoće sa se sačuva i spasi od spostvenog Majdana na Crvenom ili nekom drugom trgu mora igrati daleko pametnije prema svojim republikama i oblastima.

Vidjet ćemo jesenas/zimus koliko će Ruska taktika razvlačenja pameti biti uspješna i hoće li zapadni Ukrajinci konačno skontati koliko su moralno i materijalno donji u svemu ovome. Mada, oni i kad skontaju šta su popušili, teško da će priznat. Poznati sindrom radije ću jesti korjenje.
Auuufff sta se ti napisa bog te mazno...zar ti nije bilo lakse da si postavio neki relavantni link koji potvrdjuje tvoju pricu i tako svoju pricu pretvorio u cinjenicu ?
Ali jok...lakse je ovako mlatiti praznu slamu.
Posto nemas nikakav link od bilo kakve relavantne novinske agencije, znaci da "petljas"...
Ovako samo mlataras ko otvoren prozor...
AleksoMKD

#13824 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

GAU8 wrote:Najgore je što u današnje doba, kada imamo više informacija nego ikada do sada, nemamo pojma šta se dešava zaista.
Što više vijesti, snimaka, slika primamo, to manje znamo šta se zbilja događa.
Svaki izvor filtrira i falsifikuje kako njemu odgovara.
Bas tako, svaki izvor treba sa sumnjom uzeti.

Na primer da je Ukrajinsko RV suspendovalo letove do daljnjeg http://en.itar-tass.com/world/740698
2 Ruska vojnika poginula od Ukrajinske artiljerije koja je greskom tukla preko granice http://161.ru/text/newsline/819093.html
jastuk1

#13825 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

sanjin_1 wrote: Auuufff sta se ti napisa bog te mazno...zar ti nije bilo lakse da si postavio neki relavantni link koji potvrdjuje tvoju pricu i tako svoju pricu pretvorio u cinjenicu ?
Ali jok...lakse je ovako mlatiti praznu slamu.
Posto nemas nikakav link od bilo kakve relavantne novinske agencije, znaci da "petljas"...
Ovako samo mlataras ko otvoren prozor...
Ne znam koji specijalno link hoćeš - ali razni izvori govore da je u Slavkansku i Krematorsku koji su imali preko 100,000 stanovnika ostalo svega 20, 30 hiljada i to uglavnom starih. Mnogi manji gradići/sela sjeverno od Slavjanska su isto skoro sada skoro prazni. E sad mogu se krivit i jedni i drugi ali to su fakti na terenu.

Ono štgo je dublja činjenica je i to da ako Ukrajina izgubi Donbas - izgubit će i Harkiv i Odesu i vjerovatno južne dijelove Zaporožja i možda čak Herson oblasti.

Najnovije vijesti govore o povlačenju Ukr trupa iz okoline Luganska.

Po svemu sudeći "ovo" u Ukr je tek počelo.

Polako ali dosta sigurno Ukr se pretvara u Siriju 2.0. Naravno nema ni bilizu do sada toliko žrtava, ali poredeći populacionu piramidu i ostala demografska kretanja "ovo" u Ukrajini ima "gori" impact nego genocid u Siriji.
Post Reply