Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
channel10

#13776 Re: Zeničani

Post by channel10 »

avenija wrote:Ne kontam zasto bi neko nesto imao protiv dzamije ako je on Suad Kaknjo iz svog dzepa finansira ?
Zasto je se stvorio taj kult da ako se dzamija pravi to je odma boze sacuvaj opet dzamija ?
Slazem se ako je na nepotrebnom i nelogicnom mjestu da se treba protiviti ali bas sad na bilo koju nema smisla.
Nisam bas neki vjernik :D

+Sramotno je da onaj kompleks u centru jos nije zavrsen i da pravi ruglo od grada.
Jos pametnjakovici parking otvorili u zidinama Islamskog kompleksa .
Iskreno, gadi mi se ovakav nacin razmisljanja. Sta sad svako ko ima para moze praviti na gradskom zemljistu sta hoce, bez da se pita narod, ako nista te mjesne zajednice (mada me ne bi cudilo da oni sami zahtjevaju, s obzirom kakvi su cobani slegli u Crkvice)?!

Ako je mislio praviti na crkvickom :shock: WTF, koji ce qrc gore jedan takav objekat? Gore treba napraviti ljeciliste za narkomane, posto oni gore najvise obitavaju.

A grijanje gori :izet: .

edit: koja je klima, koliko para i do koliko radi (minus)?
avenija

#13777 Re: Zeničani

Post by avenija »

Ma ova dzamija se pravi za ovo novo naselje Makovi sto se gradi .On hoce da gradi dzamiju ako mu daju dozvolu a vec su dali nek gradi . Ti ako imas pare pokloni nam igraliste ili sta vec mislis da treba , covjek hoce dzamiju . Ponavljam opet nisam vjernik ali vise mi je ova prica na vrh kur.. cim se dzamija hoce pravit to izazove toliko negativnosti da je to nerealno , imam osjecaj da bi se manje ljudi bunili da kaze sutra 10 novih dimnjaka se zida .

1500 KM Mitsibushi Inverter , bolja ne moze ja mislim , ide do - 15 .
Skoro necujna i zimi i ljeti .
channel10

#13778 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Pa zar ih nema i previse u gradu? Svaki dio grada ima barem po jednu. Eto bolje da je napravio par igralista za djecu iz Makova i onog dijela Crkvica nego sto je zamislio na tom mjestu dzamiju. U onom gore postu sam spominjao narkomane, a kad bolje skontam, ni njih vise nema gore. Ono gore je mrtvo i nije ni na jednom putu. Hajde onda nece nikome ni smetati, osim mozda gradjanima hrvatske nacionalnosti jer oni tu zive, a ne "dobri" bosnjani.

KLima 35-ica SF (VE), sa ugradnjom 1500?
Casual's

#13779 Re: Zeničani

Post by Casual's »

avenija wrote:Ne kontam zasto bi neko nesto imao protiv dzamije ako je on Suad Kaknjo iz svog dzepa finansira ?
Zasto je se stvorio taj kult da ako se dzamija pravi to je odma boze sacuvaj opet dzamija ?
Slazem se ako je na nepotrebnom i nelogicnom mjestu da se treba protiviti ali bas sad na bilo koju nema smisla.

+Sramotno je da onaj kompleks u centru jos nije zavrsen i da pravi ruglo od grada.
Neka pravi u svojoj avliji šta želi. Davati džaba zemljište da bi neki robovlasnik mogao sebe "spremiti" za bolji svijet je van svake pameti. Džamije ovom gradu nisu potrebne dok se ne napune postojeće.
Previše je IZ upetljala svoje prste u poslove grada. Nadam se da će FK otjerati i Begagica iz svih komisija i sa svih pozicija na kojima se nalazi.
Kralj Tvrtko I.

#13780 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Daj te mi jedan adekvatan razlog zašto gore treba džamija?
Mustang1

#13781 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Kralj Tvrtko I. wrote:Daj te mi jedan adekvatan razlog zašto gore treba džamija?
Bit ce blizu Ibisevicu i Pjanicu klanjati dzumu. A mozda i Dzeko odluci tu klanjati a ne ici u Sarajevo :oops:
jubix

#13782 Re: Zeničani

Post by jubix »

Casual's wrote: Neka pravi u svojoj avliji šta želi. Davati džaba zemljište da bi neki robovlasnik mogao sebe "spremiti" za bolji svijet je van svake pameti. Džamije ovom gradu nisu potrebne dok se ne napune postojeće.
Previše je IZ upetljala svoje prste u poslove grada. Nadam se da će FK otjerati i Begagica iz svih komisija i sa svih pozicija na kojima se nalazi.
Fudo ne može otjerati Begu iz IZ i NS ZDK, mislim da čak Fudo neće imati dobru saradnju sa muftijom zbog ovog pljuvanja po ef. Dizdareviću i IZ.

I da ti kažem da tvoja tvrdnja da na Vracama 70% kadeta dolazi iz Babina nije tačna, ne znam samo odakle ti takva tvrdnja, ne kažem da nema momaka s tog kraja ali ima njih i iz sliva Kočeve, ima gradske raje, ali baš 70%, glupost. @kdn sigurno više zna.
Kralj Tvrtko I.

#13783 Re: RE: Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Mustang1 wrote:
Kralj Tvrtko I. wrote:Daj te mi jedan adekvatan razlog zašto gore treba džamija?
Bit ce blizu Ibisevicu i Pjanicu klanjati dzumu. A mozda i Dzeko odluci tu klanjati a ne ici u Sarajevo :oops:
MoRe biti da im se i Ogi pridruži u molitvi... Trebat će im molitva u nastavku kvalifikacija pošto igraju k'o qrac!

Treba gledati i kakvu crkvu da sklepaju, da čitava repka moli umjesto da treniraju...Molitva će ih odvesti na S.P [emoji21] [emoji21] [emoji21]

Džamija k'o u priči, a niđe vjernika ni za glavu! Sve kriminalci i lopovi... [emoji35] [emoji35] [emoji35] [emoji35] [emoji35]
Mustang1

#13785 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Gdje su ovi ljubitelji Danire i Mirande? :D Je'l ijedna dobila dovoljno glasova? :D
nacho_

#13786 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Kralj Tvrtko I. wrote:Image
kamberovica polje

#13787 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Da ja hoću napravit hram letećem špageti čudovištu, šta mislite bi li mi općina dala zemljište? :-|
cenecimoveocino

#13788 Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

Cekaj,zar SDA nije 12 mjesta osvojila?

Sent from my S4 Mini using Tapatalk
Norm

#13789 Re: Zeničani

Post by Norm »

Mustang1 wrote:Gdje su ovi ljubitelji Danire i Mirande? :D Je'l ijedna dobila dovoljno glasova? :D
...Miranda nije :sad: , usli 'naki' likovi koji joj nisu ni do koljena, ni po obrazovanju ni pameti...mislim da ona treba promjeniti stranku... :)
Warashii

#13790 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Ma nije bas to kult, razumijem da je vise klise, ali meni jednostavno to vise nema smisla.
Kao sto neko rece neka u svojoj avliji prai sta hoce a ovako na javnim mjestima bi se trebalo malo vise ljudi pitati a ne samo SDA glavonje.
Ovo vjerujem da je neki dug zbog gradnje Makova kao i dobijanje samog zemljista.
Mogao bi sad nabrajati ovdje brdo stvari sto mogu biti korisne, al pishaj ga, bit ce opet njegove pare nek radi sta hoce, i nek radi, zaradio ih je "posteno" al nek ih trosi u svojoj prciji.
Stvarno mi je zao ali dzamija nije javno dobro.
commendatore

#13791 Re: Zeničani

Post by commendatore »

zato sto su dzamije postale Domestos obraza nasih vajnih kvazibiznismena.... hadzevi, dzamije i ostali nacini pranja neoperivih obraza
Shmeker

#13792 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

Osim sto se takmice ko ce manju platu isplatiti sada imaju takmicenje i u gradnji dzamija. Ne razumijem se najbolje ali me interesuje koliko je halal praviti dzamiju (ova na Bristu) a covjek posjeduje hotel u kojem se toci alkohol. Mislim ko odredjuje granice? Hoce li se sutra i dilanje heroina moci opravdati kroz gradnju dzamije? Mislim zasto bi to bilo drugacije od ovog s alkoholom ukoliko se oni ravnaju sa seriatom i sta je dozvoljeno a sta ne po tom zakonu? Poslije ove trojice sada ostaje samo jos Ekro da napravi dzamiju i da zakuca takmicenje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13793 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nemojte tako. Rece jednom jedan poznati forumas da su (novoizgradjene) dzamije nosioci razvitka ekonomskog potencijala u lokalnoj sredini. :D
commendatore

#13794 Re: Zeničani

Post by commendatore »

Shmeker wrote:Osim sto se takmice ko ce manju platu isplatiti sada imaju takmicenje i u gradnji dzamija. Ne razumijem se najbolje ali me interesuje koliko je halal praviti dzamiju (ova na Bristu) a covjek posjeduje hotel u kojem se toci alkohol. Mislim ko odredjuje granice? Hoce li se sutra i dilanje heroina moci opravdati kroz gradnju dzamije? Mislim zasto bi to bilo drugacije od ovog s alkoholom ukoliko se oni ravnaju sa seriatom i sta je dozvoljeno a sta ne po tom zakonu? Poslije ove trojice sada ostaje samo jos Ekro da napravi dzamiju i da zakuca takmicenje.
svojevremeno u analima islamske istorije stoji da je pejgamber rusio neke dzamije u vezi sa saznanjima da su izgradjene na haramu.... tako i ovo.... kod bosnje moRe islam pa makar i naopako.... a to sto je kurton od coeka - to vec neko drugi sudi.....
Shmeker

#13795 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

commendatore wrote:
svojevremeno u analima islamske istorije stoji da je pejgamber rusio neke dzamije u vezi sa saznanjima da su izgradjene na haramu.... tako i ovo.... kod bosnje moRe islam pa makar i naopako.... a to sto je kurton od coeka - to vec neko drugi sudi.....
I onda sutra kriv Dodik, kantoni, zupanije, vlade a ne vidi se ono najbitnije. Ovakvim ponasanjem IZ sama vodi u unistenje drustvo, narod, sistem. Nekad prije je medresa bila skola u kojoj si izucavao jezike, filozofiju, kulturu, poeziju a sada ako mali iz Serica nece na njivu daj ga za hodzu. I danas imamo generaciju duhovnih predvodnika koji ni sami sebe ne mogu da vode.
_BataZiv_0809 wrote:Nemojte tako. Rece jednom jedan poznati forumas da su (novoizgradjene) dzamije nosioci razvitka ekonomskog potencijala u lokalnoj sredini. :D
Ja stvarno nemam nista protiv dzamija ali ako se grade u skladu s potrebama i saglasnosti MZ. Dodjes porazgovaras s ljudima, pitas za sugestije, da li se slazu s lokacijom i sl. i napravis neku prijateljsku atmosferu kroz neke kompromise. Ovako svaki klinac u gradu koji se obogatio na patnji obicnog covjeka upika parcelu i za noc mu grad odobri rjesnje.
commendatore

#13796 Re: Zeničani

Post by commendatore »

Dzamija je danas postala mejnstrim furka mjesto.... znaci nista cudno ako pocnes vidjat ubice krimose dilere hohštaplere a bogumi nije da ih nema po dzamijama.... baš kao i kod krscana - dodjes na ispovijed "oce ubio sam - otac-sinu - halalolsun" i sav hepi izadjes iz ispovjedaonice..... i nastavis po starom.....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13797 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Meni licno su najljepse stare bosanske dzamije sa drvenom munarom kao sto su Potocka i Jalijska. I naravno da Zenicu ne mogu zamisliti bez Sejmenske, Carsijske i Kocevske dzamije.

I bila je u Talamima isto dzamija sa drvenom munarom, dok im neki lokalni robovlasnik nije donirao pare pa su je srusili i napravili ono cudo sto navece svijetli zeleno. Meni je bilo pravo zao.

Ali eto ako tako hoce ljudi koji zive tu, ko sam ja da im se petljam?

Ova sa dzamijama je evidentno novi drustveni trend, relativna vecina to hoce ili na to precutno pristaje i valjda tako treba da bude.

Za mene su najdiskutabiliji odabiri lokacija, imam utisak da je i to kao i sve u drzavi na ho ruk i bez ikakvog plana.
commendatore

#13798 Re: Zeničani

Post by commendatore »

_BataZiv_0809 wrote:Meni licno su najljepse stare bosanske dzamije sa drvenom munarom kao sto su Potocka i Jalijska. I naravno da Zenicu ne mogu zamisliti bez Sejmenske, Carsijske i Kocevske dzamije.

I bila je u Talamima isto dzamija sa drvenom munarom, dok im neki lokalni robovlasnik nije donirao pare pa su je srusili i napravili ono cudo sto navece svijetli zeleno. Meni je bilo pravo zao.

Ali eto ako tako hoce ljudi koji zive tu, ko sam ja da im se petljam?

Ova sa dzamijama je evidentno novi drustveni trend, relativna vecina to hoce ili na to precutno pristaje i valjda tako treba da bude.

Za mene su najdiskutabiliji odabiri lokacija, imam utisak da je i to kao i sve u drzavi na ho ruk i bez ikakvog plana.
na jednu stranu nacionalisticki i vjerski hohštapleri i mrzitelji drugacijeg i drugog....

sad je teška hereza ako se pobuniš protiv gradnje dzamije, jer ti si crveni, komunjara, vakav nakav....

ja bi sad srušio ono betonsko ruglo kod robne kuce jebo ga otac ko ga onako napravi - ljepši je RTV dom u Sarajevu....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13799 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

commendatore wrote:
na jednu stranu nacionalisticki i vjerski hohštapleri i mrzitelji drugacijeg i drugog....

sad je teška hereza ako se pobuniš protiv gradnje dzamije, jer ti si crveni, komunjara, vakav nakav....

ja bi sad srušio ono betonsko ruglo kod robne kuce jebo ga otac ko ga onako napravi - ljepši je RTV dom u Sarajevu....
Ne samo da je ruglo, nego bog te pito koliko se tu para ulupalo i kakve su se sve malverzacije tu pocinile.

I moje je misljenje da je bilo dugorocno svrsishodnije i pametnije da se umjesto gradnje dzamija po parkovima zavrsio taj kompleks. Pa da ima biblioteku, citaonicu, edukativne programe za omladinu, besplatan smjestaj za darovite studente slabog imovnog stanja... A i arhitektonski da ukrasi centar grada umjesto sto ga godinama nagrdjuje i skrnavi Carsijsku dzamiju.

Ali eto sad ce se vec naci neko da mi kaze sta ja imam odredjivati jer ljudi grade od svojih para, isto da im je grad babovina. A kad malo skontas i jeste.
muhafuca

#13800 Re: Zeničani

Post by muhafuca »

sa zenica bloga - kako ce vjerovatno izgledato Gradsko vjece

Image

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE (SDA) 11;

SNAGA CENTRA (SC) 6;

SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST (SBB) 4;

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA (SDP) 3;

STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI (ASDA) 2;

DEMOKRATSKA FRONTA (DF) 2;

BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) 1;