Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#13776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Nevjerovatno je da se nastavlja širenje neistina i pored tolikih vizuelnih dokaza priloženih kao demant netačnih tvrdnji.

Po milijarditi put, dinamika kojom gradimo je loša, iz razloga što su nam garniture na vlasti uglavnom loše, a one su ništa drugo do refleksija nas koji smo loši da se ne lažemo.

Loši jesmo, to i slijep čovjek zna, ali toliko nismo, da nas se stavlja u isti koš sa zemljama poput Albanije, Kosova, a znao je neko ubaciti i Moldaviju.

I to rade, čisto jer pročitaju neki tekst na internetu i tvrde tako.

Nedavno je bio tekst nekog afričkog portala koji je BiH uvrstio među 10 europskih zemalja koje su razvijene kao afričke zemlje.

I to su ovi naši novinari preveli, raja shareovala i kukala kako smo loši i od Afrike, iako nam nijedna od afričkih zemalja ne može parirati.

Naravno vječiti negativci i ublehaši poput ovih iznad se prime i jedva dočekaju, jer ima nešto u našim ljudima da tako pljuju i po čemu treba i po čemu ne treba.

Nekada je ovaj forum bio preplavljen takvima, danas ih je nešto manje, ali ih ima.

Ja bih volio da ovi iznad što prečesto iznose fiks ideje, iste predstave recimo na Skyscrapercity forumu, ali vjerujem da su svjesni da bi ih tamo pregazili, a vjerovatno bi i ban ubrzo popili, pa im Klix forum dođe kao odličan poligon za svakojako lupanje gluposti, iznošenje neistina i neargumentovanu raspravu.
Da budemo precizni, forum je bio prepravljen "takvim" dok se gradio autoput 2010 - 2014, jer se potrefilo da na vlasti u to doba nije bila njihova stranka.

Isti likovi su i dalje tu, samo sto su 2013/2014 kukali o "kradji asfalta" i pricali kako je sarajevska zaobilaznica beskorisna jer nije spojena sa Sarajevom (ostatak drzave koji je koristi kao zaobilaznicu, naravno, ko jebe).

Danas ti isti likovi po kojim se nije dovoljno radilo 2014, na ovoj istoj temi objasnjavaju kako je od 2014 do danas odradjeno vise posla.
Thorgerson

#13777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Dozer wrote: Sto se Albanije tice, kako rekoh - tamo se vozam uzduz i poprijeko vec desetak godina, tako da ne pricam o necemu sto sam cuo, nego o onome sto stalno gledam i po cemu vozim, tako da u mom slucaju taj "argument" ne pije vode.

Meni je 45, ali s ovom "dinamikom" izgradnje 5C garantujem da necu dozvijeti da se provozam kompletnom trasom jug-sjever. Ili obratno.
Taj skyscrapercity forum ne znam sta je. Svraticu.
Daj ba, bio sam i ja u Albaniji, ta drzava je odron nad odronima. Kazem opet, za nas su izmislili korupciju. Udjes u prodavnicu pola cijena nema, natezi se, kanalizacije im cure po cesti, u saobracaju nikakvih pravila, ulijecu izlijecu sa svim strana, ljudi normalno hodaju gradom nude ti razmjenis novac...znaci uzas. I ti sad dodjes ovdje i pricas eto kao Albanija neki ekonomski tigar. De boga ti, odvadi i ti malo. :-) :-)

Uz sve probleme koje mi imamo, gdje imas vecinu hrvata i srba koji OTVORENO koče razvoj države, mi opet guramo nekako.

Pitao bih te ja gdje bi bilo koja država bila da ima 50% naroda koji ponavljam jos jednom OTVORENO radi protiv svoje sopstvene države. Navedi mi jedan primjer u svijetu gdje se to radi, a da u toj državi nije rat, da je ipak koliko toliko funkcionalna i da ljudi ok zive, da imaju neki standardi, zakoni i sl.

Pa pogledaj evo samo RS, dakle oni nece da urade svojih 50km koridora, ali ce uraditi 100 i plus km autoputa koji povezuje gradove koji ukupno nemaju stanovnika kao Sarajevo. Misilm neka puteva, ali evo da su samo malo novca ostavili, da je bilo malo dobre volje i sa nase strane da se radi mogli smo imati Konjic - Tarčin - Sarajevo - Zenica - Doboj - Odžak - most na Savi - Hrvatska!!! Najavili su iz RS eto da bi se trebalo s tim nesto poceti iduce godine, daj boze da i to vidimo. Al ce sigurno uslovljavati boga pitaj cim.

S druge strane imas HDZ kojem uopste ne treba autoput, jebe im se ba. Svi ti hrvati hercegovine su na hrvatskom autoputu koji vodi ka evorpi za 30 minuta i manje. Sta ce njima autoput kroz BiH? Ne treba im. Plus to ne odgovara ni Hrvatskoj, jer bi izgubila dobar dio tranzitnog saobracaja koji bi se sigurno prebacio na BiH. I naravno to i otvoreno opstruisu preko HDZ BiH.

I ovo nije vadiona, nego jednostavno cinjenica sa kojom se mi moramo nositi. To su stvari na terenu. Ovo naravno opet nije alibi da se apsolutno nista ne uradi, i ovo su ubjedljivo najgore 4 godine koje smo imali za autoputeve. I ljudi opet za takve glasaju. Ali eto jedina sreca u svemu je sto gore ne moze.
Alfons Kauders

#13778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Gore ne moze?

Pa evo, poredimo se s Albanijom koja do 1990 nije imala automobile u privatnom vlasnistvu. Mi smo pravili Golfove kad su u Albaniji auta jedino vozali Enver Hodza i njegova raja.

S kim cemo se poredit za 20 godina? Burkinom Faso?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#13779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

Para ima, nema gradjevinske operative, zato sve sporo ide. Cilj je da vecina novca ostane BiH gazdama usko povezanim sa vladajucim stzrkturama. Sve se razvlači u nedogled ... :mrgreen: .
Naslovnica

#13780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Bobi wrote:Para ima, nema gradjevinske operative, zato sve sporo ide. Cilj je da vecina novca ostane BiH gazdama usko povezanim sa vladajucim stzrkturama. Sve se razvlači u nedogled ... :mrgreen: .
U sridu.
:thumbup:
Alfons Kauders

#13781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Sreca pa ce sad biti vise gradjevinske operative, kad se Njemacke dokopa svako ko zna voziti kamion, bager, rovokopac ili bilo sta drugo. :D Nesto mi govori da gazde nisu razmisljale o toj sitnici. Gospoda kontala placati radnike sedam stoja do smaka svijeta... :D
bunk

#13782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bunk »

Pazi ,ne bi me cudilo da uskoro onda pocnemo vidjat Pakistance ili Indijce kako voze kamione ,autobuse ili taksije jer oni ce to vrlo rado radit za 700km :mrgreen:
Dozer

#13783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Thorgerson wrote: Daj ba, bio sam i ja u Albaniji, ta drzava je odron nad odronima. Kazem opet, za nas su izmislili korupciju. Udjes u prodavnicu pola cijena nema, natezi se, kanalizacije im cure po cesti, u saobracaju nikakvih pravila, ulijecu izlijecu sa svim strana, ljudi normalno hodaju gradom nude ti razmjenis novac...znaci uzas. I ti sad dodjes ovdje i pricas eto kao Albanija neki ekonomski tigar. De boga ti, odvadi i ti malo. :-) :-)
Kakve veze mentalitet naroda ima s kolicinom izgradjenih km (auto)puteva...?
Uz sve probleme koje mi imamo, gdje imas vecinu hrvata i srba koji OTVORENO koče razvoj države, mi opet guramo nekako.

Pitao bih te ja gdje bi bilo koja država bila da ima 50% naroda koji ponavljam jos jednom OTVORENO radi protiv svoje sopstvene države. Navedi mi jedan primjer u svijetu gdje se to radi, a da u toj državi nije rat, da je ipak koliko toliko funkcionalna i da ljudi ok zive, da imaju neki standardi, zakoni i sl.
Kontra pitanje, a koje ce ukazati na ispraznost krivljenja Srba i Hrvata za sve neuspjehe (isto rade i oni, samo sto za to krive drugi dvojac, a zapravo svi zajedno pusu u istu tikvu i zajedno pljackaju) - zasto KS nije oaza super zivota? Ovdje ne upravljaju ni Srbi ni Hrvati... Ili Zenica? Ili Tuzla? Ili Bihac?
Pa pogledaj evo samo RS, dakle oni nece da urade svojih 50km koridora, ali ce uraditi 100 i plus km autoputa koji povezuje gradove koji ukupno nemaju stanovnika kao Sarajevo. Misilm neka puteva, ali evo da su samo malo novca ostavili, da je bilo malo dobre volje i sa nase strane da se radi mogli smo imati Konjic - Tarčin - Sarajevo - Zenica - Doboj - Odžak - most na Savi - Hrvatska!!! Najavili su iz RS eto da bi se trebalo s tim nesto poceti iduce godine, daj boze da i to vidimo. Al ce sigurno uslovljavati boga pitaj cim.
Zato sto je to i poenta - lopovluk. Zato ce FBiH vecinom finansirati most na Savi, kao sto je, koliko sam cuo, finansirala i dionicu Doboj-Prnjavor.
S druge strane imas HDZ kojem uopste ne treba autoput, jebe im se ba. Svi ti hrvati hercegovine su na hrvatskom autoputu koji vodi ka evorpi za 30 minuta i manje. Sta ce njima autoput kroz BiH? Ne treba im. Plus to ne odgovara ni Hrvatskoj, jer bi izgubila dobar dio tranzitnog saobracaja koji bi se sigurno prebacio na BiH. I naravno to i otvoreno opstruisu preko HDZ BiH.
Ovo stoji. Ali, nije bas to razlog zasto su oni protiv AP kroz Hercegovinu. Tu su ipak u igri neke druge stvari, lopovske logicno, odnosno ona silna rasprava oko trase. Zna se da su kleptomani iz HDZ-a pokupovali ogromne kolicine zemlje oko Pocitelja, jer je trasa isla tuda pa su kontali da to prodaju drzavi za visestruko vise cifre, a onda je doslo do haosa i blokada kad se trasa prebacila na drugu stranu. Ne znam dokle je sve ovo trenutno i sta je na kraju tu ostalo kao dogovor.
I ovo nije vadiona, nego jednostavno cinjenica sa kojom se mi moramo nositi. To su stvari na terenu. Ovo naravno opet nije alibi da se apsolutno nista ne uradi, i ovo su ubjedljivo najgore 4 godine koje smo imali za autoputeve. I ljudi opet za takve glasaju. Ali eto jedina sreca u svemu je sto gore ne moze.
Ovdje vazda moze gore :D
Haris.ba

#13784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

bunk wrote:Pazi ,ne bi me cudilo da uskoro onda pocnemo vidjat Pakistance ili Indijce kako voze kamione ,autobuse ili taksije jer oni ce to vrlo rado radit za 700km :mrgreen:
Vratiće se naši dotada. Jer, kreće vještačka inteligencija da vozi.
Dozer

#13785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Alfons Kauders wrote:Sreca pa ce sad biti vise gradjevinske operative, kad se Njemacke dokopa svako ko zna voziti kamion, bager, rovokopac ili bilo sta drugo. :D Nesto mi govori da gazde nisu razmisljale o toj sitnici. Gospoda kontala placati radnike sedam stoja do smaka svijeta... :D
Pa kako bi se onda gradile vile, nosila lova u Svicu, vozali Porschei ...Ih!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

bunk wrote:Pazi ,ne bi me cudilo da uskoro onda pocnemo vidjat Pakistance ili Indijce kako voze kamione ,autobuse ili taksije jer oni ce to vrlo rado radit za 700km :mrgreen:
oni bi vozili do granice sa slovenijom i parkirali kamion i dalje pjeske u azil :lol:
mostarac1905

#13787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mostarac1905 »

Dozer wrote:
Thorgerson wrote: S druge strane imas HDZ kojem uopste ne treba autoput, jebe im se ba. Svi ti hrvati hercegovine su na hrvatskom autoputu koji vodi ka evorpi za 30 minuta i manje. Sta ce njima autoput kroz BiH? Ne treba im. Plus to ne odgovara ni Hrvatskoj, jer bi izgubila dobar dio tranzitnog saobracaja koji bi se sigurno prebacio na BiH. I naravno to i otvoreno opstruisu preko HDZ BiH.
Ovo stoji. Ali, nije bas to razlog zasto su oni protiv AP kroz Hercegovinu. Tu su ipak u igri neke druge stvari, lopovske logicno, odnosno ona silna rasprava oko trase. Zna se da su kleptomani iz HDZ-a pokupovali ogromne kolicine zemlje oko Pocitelja, jer je trasa isla tuda pa su kontali da to prodaju drzavi za visestruko vise cifre, a onda je doslo do haosa i blokada kad se trasa prebacila na drugu stranu. Ne znam dokle je sve ovo trenutno i sta je na kraju tu ostalo kao dogovor.
kakve se ovde gluposti pisu. pa M17 od Mostara do Sarajeva je najprometniji pravac u drzavi. Mislis da se samo Bosnjaci koriste magistralom? dva, nekad i tri puta tjedno prolazim i molim boga da spoje još koju dionicu da mi skrate muke/put.

Istina, kad krenem prema zapadu ukljucim se u Medjugorju i vozim, necu na sarajevo - brod ili jablanicu - banju luku. Jednostavno je prakticnije. Isto tako, svi koji kazu da su dionice kroz hercegovinu, trenutna i ovo sto je u fazi dokumentacije-izgradnje nepotrebno, tesko je poremecen. Pa kad/ako se spoji buna s bijacom to ce rasteretiti Doljane bar za 50%. I ovaj mali dio od medjugorja vec ih je rasteretio, ali kad ac dodje do M-17 to ce tek bit pravi posao.

Zasto se ne gradi, ili se gradi sporo... Lobiji i nista drugo.Smijesno mi je vidjeti kako mediji hvale ovu dionicu buna- pocitelj koja ce biti 'pista u sred nicega', dok se ne izgradi Medjugorje - pocitelj. A to se 'gradi' ima bar 4-5 godina. I nije to jer HDZ ne zanima ta dionica. Zanima njih, posebno ako je grade njihovi izvodjaci.. kao i sve.
Nivelacija

#13788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

mostarac1905 wrote: kakve se ovde gluposti pisu. pa M17 od Mostara do Sarajeva je najprometniji pravac u drzavi.

:lol: :lol: :lol: :lol:
mostarac1905

#13789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mostarac1905 »

mislio sam na magistralni pravac i stojim kod toga :wink:
drug_profi

#13790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote:
I tu se sva prica zavrsava. Nas narod to ne voli cuti, ali je tako. Da je vani neka garnitura vlasti ovako (ne)radila, pa te stranke bi otisle u historiju. Kod nas? Dobiju novi mandat.
Tragedija ove drzave je sto je politicki sistem zasnovan na nacijama i onda lideri maksimalmno eksploatisu strah i navodnu ugrozenost.
U drzavi gdje nema stalnih neprijatelja i stalne prijetnje, ekonomska tema bi bila u vrhu prioriteta i na njoj bi se dobijala i gubila vlast.
Haris.ba

#13791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

mostarac1905 wrote:mislio sam na magistralni pravac i stojim kod toga :wink:
Imaju mjerenja prometa. Nema potrebe uvjerenja potezati. Nije Mostar - Sarajevo neko veliko opterećenje kada pogledaš Sarajevo - Zenica, ili Travnik - Zenica.

Drugo je bi li bilo mnogo više prometa da ima normalnija cesta.

Ja recimo vjerujem da bi raja iz Sarajeva počela gledati na Konjic mnogo drugačije kada bi bio autoput do Konjica. I život u Konjicu bi bio mnogo drugačiji. A da ne pričam šta bi značilo Sarajevo - Mostar oko sat vremena vožnje.
Alfons Kauders

#13792 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici imenovala je Adema Zolja za vršioca dužnosti izvršnog direktora u Autocestama FBiH. On je tek jučer okončao mandat premijera Kantona Sarajevo.

Kako saznajemo, Vlada ga je imenovala na funkciji izvršnog direktora za projektiranje i građenje u Autocestama FBiH. Na toj funkciji ostavku je nedavno dao Jasmin Bučo.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/adem-zo ... /181227066
drug_profi

#13793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma kad bi se Srajevo spojilo sa Jadranom preko AP skocile bi ljetne turisticke ture i za mosta, i za Konjic i za Sarajevo.
A u suprotnom pravcu bi sigurno bitno porastao promet tokom cijele godine.
Sta bi znacilo nama iz Sarajeva pobjeci zimi iz smoga i minusa na morski zrak i plus. Na obdan. Mnogo!
drug_profi

#13794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Alfons Kauders wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici imenovala je Adema Zolja za vršioca dužnosti izvršnog direktora u Autocestama FBiH. On je tek jučer okončao mandat premijera Kantona Sarajevo.

Kako saznajemo, Vlada ga je imenovala na funkciji izvršnog direktora za projektiranje i građenje u Autocestama FBiH. Na toj funkciji ostavku je nedavno dao Jasmin Bučo.

Ih nista... kupovat terence onda 4x4 jer ce nam ceste taman takve biti.
Alfons Kauders

#13795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Ima da vodi JPAC kao i Kanton Sarajevo...

Znaci, stanes na odmoriste, popisas se, pa skontas da nema vode. Onda izadjes ispred, ukrali ti Golfa. Krene policija da uradi uvidjaj, ali neko ih upuca i na kraju moras kuci autobusom... Ali GRAS strajkuje
Last edited by Alfons Kauders on 27/12/2018 14:19, edited 1 time in total.
Thorgerson

#13796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Meni nije jasno kako ti likovi opstaju vise, majke mi ko žohari.

Citav zivot biti tako parazit, nista ne uciniti, uraditi, pa da te barem pamte po necemu...fkt, svaka mu cast.
Alfons Kauders

#13797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:Meni nije jasno kako ti likovi opstaju vise, majke mi ko žohari.

Citav zivot biti tako parazit, nista ne uciniti, uraditi, pa da te barem pamte po necemu...fkt, svaka mu cast.
Slazem se, nije lako cijeli zivot provesti na funkcijama za koje nisi kvalifikovan. Tegoba je to, valja nekad ponesto procitat.

Kako bilo, dodatni prilog mojoj tezi da nije trebalo uvoditi akcize, tj. da ovim imbecilima ne treba dati ni fenig u ruke.
bunk

#13798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bunk »

Pa dobro treba biti fer i reci da je iz autocesta i dosao u vladu. Tako da se samo vratio u firmu.
Alfons Kauders

#13799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

bunk wrote:

Pa dobro treba biti fer i reci da je iz autocesta i dosao u vladu. Tako da se samo vratio u firmu.
Evo da budemo fer - ne zna se gdje je ostvari zapazenije rezultate, u JPAC ili u najdebilnijem sazivu vlade sarajevskog kantona.
bunk

#13800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bunk »

:lol:
Post Reply