Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#13776 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Mislim da je to potpuno u redu.
Razlozi za takve postupke mogu biti licne i profesionalne prirode i ispravnije je, po meni,
prepustiti mandat nego formalno ostati clan tijela, a ne dolaziti na sjednice.
Iskreno receno, ja nisam ocekivao da ce Danis, zbog prirode svog posla, biti u mogucnosti da
poslanicku funkciju obavlja ovoliko dugo, mada sam prizeljkivao da bude do kraja mandata.
Na zalost, ali s druge strane i na srecu, snimanje filma u Indiji znaci da ce biti otsutan par mjeseci i
mi smo smatrali da treba da odstupi.
Prof. Tarik Haveric, koji ce ga zamijeniti, ce nesumnjivo biti vise nego adekvatna zamjena.

p.k.
julisiz es grant

#13777 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by julisiz es grant »

JoseMujica wrote:pa koliko ih vole pokazuje to što ih, osim Fincija, i nema.
Nema ih jer su istrijebljeni u WW2.
Prema popisu iz 1981. u čitavoj Jugoslaviji bilo je 1384 čovjeka koji su se izjasnili kao Židovi. Prema podacima Jevrejskog kalendara iz 1984/1985 bilo je 5509 članova židovske vjerske zajednice, što znači da ih se većina izjasnila kao pripadnici drugih nacionalnosti.
Last edited by julisiz es grant on 28/12/2012 13:42, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#13778 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

rajvosa1

Na prethodnim stranicama ovog foruma vodila se duga i duboka rasprava upravo o ovim pitanjima i vrlo lako cete ih pronaci. Ukratko(ne ulazeci sada ovdje u neophodne prethodne mjere racionalizacije, istrazivanje kriminala u KJP i kreiranja socijalnih karti), mi sadasnji sistem po kome se iz kantonalnog budzeta cijena komunalnih usluga podjednako subvencionira i bogatim ai siromasnima mi smatramo nepravednim.

p.k.
drug_profi

#13779 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Pedja, sta je po vama definicija bogatog, tj. onog ko bi trebao da placa racun u iznosu stvarne fakture KJKP?
Onaj ko ima 1000 KM mjesecne prihode?
Taj treba da placa uslugu koju dobija plus nerad, javasluk, rasipanje direktora KJKP, tolerisanje neplacanja i decenijsku nezainteresovanost za sistemsko rjesenje problema placanja kuomunalnih troskova, koji imaju prosjek plata bar 50% veci od tog jadnika koji je ko biva "bogat".
U definiciji bogatog uzmite procjenjenu sindikalnu korpu za cetveroclanu porodicu, pa cete se naci u cudu kako nas jos ima zivih ovoliko, jer korpa koja racuna osnovne prehrambene namirnice bez rezija, skolovanja, odjece i prevoza nije realna korpa i tako niko ne moze zivjeti.

Odbijam da placam tudje racune. Izvolite gospodo natjerajte one koji imaju da plate, a nece, neka plate.
Ovako cu se i je pridruziti neplatisama, a vjerujem da cete naici i na zestoku sindiklanu reakciju jer ovo je vec previse.
Pedja Kojovic

#13780 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

drugi profil

Postoji nekoliko mehanizama pomocu kojih se od ovog udara mogu zastiti socijalno ugrozeni slojevi.
Poenta je da se onima koji u odnosu na prosjecnu placu u realnom sektoru imaju visa primanja ne treba subvencionisati cijenu komunalnih usluga iz budzeta.
Potpuno se slazem sa prethodnim mjerama koje se trebaju poduzeti u javnim preduzecima i o tome sam dosta pisao ranije i zbog toga nisam htio da ponavljam u prethodnom sumiranom odgovoru.

p.k.
VjecitiStudent

#13781 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Sarajevo će ili naći načina da komunalne usluge postavi na zdrave osnove, ili će ostati bez njih. Pri tome će mnoge bolne korake morati načiniti i vlast i građani.
VjecitiStudent

#13782 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
Pedja Kojovic wrote:drugi profil

Postoji nekoliko mehanizama pomocu kojih se od ovog udara mogu zastiti socijalno ugrozeni slojevi.
Poenta je da se onima koji u odnosu na prosjecnu placu u realnom sektoru imaju visa primanja ne treba subvencionisati cijenu komunalnih usluga iz budzeta.
Potpuno se slazem sa prethodnim mjerama koje se trebaju poduzeti u javnim preduzecima i o tome sam dosta pisao ranije i zbog toga nisam htio da ponavljam u prethodnom sumiranom odgovoru.

p.k.
može pojašnjenje koja bi to cifra bila?
Trenutni jedini postavljeni standard za subvencije imamo kod struje.
Odlukom su obuhvaćeni umirovljenici s najnižom mirovinom koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod MIO te korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdana rješenja od nadležnih centara za socijalni rad.
Pedja Kojovic

#13783 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

micki125

Ne mogu, jer ne znam.
Mislim da prijedlog o kome se ovdje prica jos uvijek nije u toj fazi.
MIslim da se nece raditi o jednostavnoj formuli koja ce biti bazirana iskljucivo na podatku o visini
primanja, nego ce ukljucivati i elemente kao sto je broj clanova porodice, kolicinu usluge, itd.

p.k.
VjecitiStudent

#13784 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:micki125

Ne mogu, jer ne znam.
Mislim da prijedlog o kome se ovdje prica jos uvijek nije u toj fazi.
MIslim da se nece raditi o jednostavnoj formuli koja ce biti bazirana iskljucivo na podatku o visini
primanja, nego ce ukljucivati i elemente kao sto je broj clanova porodice, kolicinu usluge, itd.

p.k.
Takodjer, ima tu i vrlo bitno pitanje kad su subvencije za grijanje u pitanju, zasto bi samo korisnici Toplana bili subvencionirani?
Pedja Kojovic

#13785 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Slazem se s vama.
Razgovarao sam juce u pauzama sjednice sa premijerom o njihovoj namjeri pravljena socijalnih kartica.
Ja licno mislim da je sistem koji su oni zamislili isuvise komplikovan, otvoren za zloupotrebu, nemoguc za kontrolu i ponizavajuci za korisnika. Ali vidjecemo, da ne trcim pred rudu.
Uvodjenje progresivne poreske na prihode, povecanje akciza na luksuz i druge proizvode, stepenovani PDV, oporezivanje nekretnina koje nisu primarna rezidencija....su mjere o kojima bi se, po meni, takodje, trebalo razmisliti.

p.k.
drug_profi

#13786 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Ljudi moji nije problem da ja platim ono što potrošim, ako to ima realnu cijenu, a ne nazidanu zbog tudjih dugova.
Jednostavno, necu da placam tudje racune. Mogu dati 5-10% vise za solidarnost, ali sve preko toga je jednostavno bezobrazna pljacka.
Povecanjem cijene tih usluga u ovom momentu, kad znamo kakve su plate u tim preduzecima, izazvace se revolt.
Ja cu prvi otezati sa placanjem da ce me morati utuzivati za svaki racun, kojeg cu ja uvijek platiti prije presude.
Cekace me mjesecima i godinama, a meni ce se vise isplatiti platiti za dvije godine tu marku koja ce vrijediti 70% danasnje marke. Mogao bih cak i taj novac za racune orocavati u banci i uzeti kamaticu, dok ne odlucim da im platim.
Dok svi ne pocnemo bojkotovati monopoliste sa placanjem, nece se ni oni pokrenuti da rade kako treba.
VjecitiStudent

#13787 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Ljudi moji nije problem da ja platim ono što potrošim, ako to ima realnu cijenu, a ne nazidanu zbog tudjih dugova.
Jednostavno, necu da placam tudje racune. Mogu dati 5-10% vise za solidarnost, ali sve preko toga je jednostavno bezobrazna pljacka.
Povecanjem cijene tih usluga u ovom momentu, kad znamo kakve su plate u tim preduzecima, izazvace se revolt.
Ja cu prvi otezati sa placanjem da ce me morati utuzivati za svaki racun, kojeg cu ja uvijek platiti prije presude.
Cekace me mjesecima i godinama, a meni ce se vise isplatiti platiti za dvije godine tu marku koja ce vrijediti 70% danasnje marke. Mogao bih cak i taj novac za racune orocavati u banci i uzeti kamaticu, dok ne odlucim da im platim.
Dok svi ne pocnemo bojkotovati monopoliste sa placanjem, nece se ni oni pokrenuti da rade kako treba.
Koje komunalne usluge su po tebi u ovom trenutku precijenjene?
drug_profi

#13788 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Hajmo ovako reci. Neka su sadasnje cijene polazna osnova. Neka se rashod po platama ujednaci sa realnim sektorom, dakle sa onima koji se na trzistu bore sa konkurencijom, ili na prosjek kantona, tako da SSS plata jednaka prosjeku. Neka se uzmu ulazni troskovi energenata i neka se procenat naplate digne na normalnih +90%. Nek se doda standardna amortizacija.
Neka se onda izracuna cijena usluge.

Koliko bude da bude.
ultima_palabra

#13789 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

drugi profil wrote:Hajmo ovako reci. Neka su sadasnje cijene polazna osnova. Neka se rashod po platama ujednaci sa realnim sektorom, dakle sa onima koji se na trzistu bore sa konkurencijom, ili na prosjek kantona, tako da SSS plata jednaka prosjeku. Neka se uzmu ulazni troskovi energenata i neka se procenat naplate digne na normalnih +90%. Nek se doda standardna amortizacija.

Koliko bude da bude.
To.
VjecitiStudent

#13790 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Hajmo ovako reci. Neka su sadasnje cijene polazna osnova. Neka se rashod po platama ujednaci sa realnim sektorom, dakle sa onima koji se na trzistu bore sa konkurencijom, ili na prosjek kantona, tako da SSS plata jednaka prosjeku. Neka se uzmu ulazni troskovi energenata i neka se procenat naplate digne na normalnih +90%. Nek se doda standardna amortizacija.

Koliko bude da bude.
Slazem se, samo da se ne desi da u dugackom procesu racunanja ostanemo bez usluge.
Takodjer, famozni kolektivni ugovori su dodatna nepoznata u gornjoj jednacini.

Treba primijetiti, da bez obzira na sve brojne lopove i lopovije u nasim komunalnim preduzecima, cijene komunalnih usluga u Sarajevu su vjerovatno najnize u regionu. Svi oni definitivno moraju sniziti i troskove i obim radne snage, no poskupljenja ce se i pored toga, morati desiti.
drug_profi

#13791 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Naravno da ce poskupiti. Grijanje pogotovo. Jasno je to, ali to je prst u oko ljudima koji sve manje zaradjuju i tumacice se samo na jedan nacin - oni nece da smanje svoje plate, nego hoce da otmu od nas jos da im ne zafali.

Usput, prvo bih poskupljenje uslovio procentom naplate. Dizanje cijena nema svrhe ako ce procenat biti 50%. Dubioza ce ostati, a i dojam da nas neko pljacka.
Dakle visedimnezionalni problem za "eksperte" u Vladi.
StupskaBitanga

#13792 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Kada ove iz Naše stranke shvate kakve gluposti rade biće isuviše kasno
Challenger__

#13793 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

StupskaBitanga wrote:Kada ove iz Naše stranke shvate kakve gluposti rade biće isuviše kasno
Ja sam uvjeren da znaju šta rade: išli su, svjesno, ciljano i voljno linijom manjeg otpora, a udomiće dio svojih kadrova. Od izborne kazne birača će se sakriti iza leđa Komšića (koalicija ili utapanje) i to je to.
StupskaBitanga

#13794 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

ali njih neće Komšić
Tu leži caka
Challenger__

#13795 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

StupskaBitanga wrote:ali njih neće Komšić
Tu leži caka
Taman da je i tako (a nisam siguran da je tako), opet ne mogu da se otmem utisku da su u ovo ušli svjesno, voljno, linijom manjeg otpora.
StupskaBitanga

#13796 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Obzirom da im je uzdanica "omiljena" V.R našeg Vječitog studenta zaposlena na FPN a zna se ko tamo vlada odnosno čiji denak skače po čijim izbornim skupovima sve nam je jasno
Samo nije jasno to da je npr P.K mogao pljuvati po E.D.K u SKS a sada su haveri
Mada to je i dobro znamo kakav je i da se može pozdraviti od velikog broja glasova i uvažavanja u SKS jer su jedino njega mnogi smatrali tamo normalnim iako se ispostavilo da je i on dio one životinjske farme zvane SKS
Challenger__

#13797 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Razumijem... Iako, gledajući malo dublje, na jednoj psihološkoj, intelektualnoj i duhovnoj ravni, samo Dino Mustafić i Peđa nemaju SDA habitus, dok su Danis i Denis, iz moje vizure, prototipovi, da ne kažem arhetipovi SDA-SBiH inteligencije.

2 za SDA, jedan protiv, Peđa suzdržan i eto koalicije; a suzdržanom je, po difoltu, zapalo da je tumači "matematičkim" floskulama.
Challenger__

#13798 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Denis me asocira na provincijskog imama sa sekularnim imidžom. Stajling provincijskog imama koji je doktorirao u Bernu :-D
Pedja Kojovic

#13799 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

NAŠA STRANKA ODGOVARA: Vrh SDP-a vjeruje da se porazni bilansi jedne vladavine mogu neutralizirati retoričkim sredstvima
Petak | 28.12.2012.
Saopštenje u kojem Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo "traži od Naše stranke da objavi tekst sporazuma koji je potpisala sa SDA i drugim strankama", očito sastavljeno pod povišenom temperaturom, bilo bi deplasirano i u predizbornoj kampanji, a kamoli nakon (izgubljenih) izbora. Ono je, unatoč tome, korisno, jer široj javnosti objašnjava - post eventum - razloge potpunog neuspjeha svih političkih projekata koje je Socijaldemokratska partija BiH preduzimala sama ili u koaliciji s drugim političkim snagama (istim onima koje danas optužuje za sva zla ovoga svijeta): vrh SDP-a vjeruje da se porazni bilansi jedne vladavine mogu neutralizirati retoričkim sredstvima - saopštili su iz Naše stranke

Nije nam jasno šta navodi SDP, stranku koja je 2010. bila neupitni pobjednik opštih izbora, a danas jedva može da skupi kvorum na sjednici svoga glavnog odbora, da se umjesto svojim očitim unutrašnjim problemima bavi analizom interpersonalnih odnosa u Našoj stranci, skromnoj političkoj formaciji s neusporedivo manjim utjecajem. Napadi koji se odnose na predsjednika Naše stranke, a u kojima SDP pokušava omalovažiti njegovu funkciju zbog nepostojanja predsjedničke diktature, jasan su dokaz da SDP očekuje od svih drugih političkih formacija da funkcionišu po njihovom modelu, u kojem jedan čovjek odlučuje o sudbini cijele stranke - istakli su iz Naše stranke.

Dužni smo, ipak, da primijetimo kako je zahtjev KO SDP BiH Sarajevo suvišan koliko i patetičan: oni traže da se objelodani jedan međustranački dokument čiji im je sadržaj dobro poznat. Jer, Protokol o konstituiranju opštinskih vijeća i Gradskog vijeća Sarajeva supstancijalno je isti kao i onaj koji su s Našom strankom odbili da potpišu ovlašteni predstavnici SDP, pogrešno procjenjujući svoju pregovaračku snagu.

Nadamo se da članstvo i simpatizeri SDP u Sarajevu neće još jedanput nasjesti na prevarantsku retoriku svoga Kantonalnog odbora, koji pokušava da drugima pripiše neuspjeh svog bahatog pregovaračkog tima, koji je pregovore vodio kalkulantski i sitnošićardžijski, bez ikakve političke vizije - zaključuju iz Naše stranke.

** No links ** PORTAL-BL!N MAGAZIN/đk
StupskaBitanga

#13800 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

pregovore vodio kalkulantski i sitnošićardžijski, bez ikakve političke vizije
ključna rečenica
šta je SDA dala više od njih?
Mada svi naslucujemo a potvrda će sama stici
Locked