Doktor pogriješi i pacijent strada. Hajde dokaži da li je to zbog posta, ili bi doktor pogriješio i da nije postio. A čak i ako dokažeš da jeste zbog posta, hajde to objavi ako smiješ. Islamofobu jedan...arzuhal wrote:Trebaš na operaciju srca koja će apsolutno trajati 13 sati. Imaš doktora koji je apsolutno postio već 26 sati. Neka sebi svako apsolutno odgovori.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
Hakiz
#13776 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Bloo
- Globalna šefica
#13777 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
*cough* cough*
Moj ummete stisnuo redove i počeo vrijeđati.
Moj ummete stisnuo redove i počeo vrijeđati.
- arzuhal
#13778 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ja ba...Odmah bi te napali.Hakiz wrote:Doktor pogriješi i pacijent strada. Hajde dokaži da li je to zbog posta, ili bi doktor pogriješio i da nije postio. A čak i ako dokažeš da jeste zbog posta, hajde to objavi ako smiješ. Islamofobu jedan...arzuhal wrote:Trebaš na operaciju srca koja će apsolutno trajati 13 sati. Imaš doktora koji je apsolutno postio već 26 sati. Neka sebi svako apsolutno odgovori.
- Bloo
- Globalna šefica
#13779 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nekad si fakat briljantno lucidan.arzuhal wrote:...šta se i ja miješam u ateističku raspravu o svim oblicima pogubnosti vjerskog posta, jelle
- hadzinicasa
#13780 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.ExNihilo wrote:Bojim se da ne razumijem.hadzinicasa wrote:adrenalin je cudo! cu-do!ExNihilo wrote:
Trebaš na operaciju. Da li želiš da te operiše doktor koji posti zadnjih 15h ili onaj koji ne posti? Nek' svako sebi odgovori.
- arzuhal
#13781 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
đžesizekoBloo wrote:Nekad si fakat briljantno lucidan.arzuhal wrote:...šta se i ja miješam u ateističku raspravu o svim oblicima pogubnosti vjerskog posta, jelle

- Bloo
- Globalna šefica
#13782 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Do tog zaključka si došla putem lične opservacije vlastitog tijela i reakcija tokom posta ili pak postoji neko istraživanje o postačima koji obavljaju bitne funkcije i adrenalinu?hadzinicasa wrote:
ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.
-
Hakiz
#13783 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, izuzmeš se od takvih poslova dok postoji povećana mogućnost, ne ni činjenica nego mogućnost, da ti sposobnosti budu umanjene.hadzinicasa wrote:ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.ExNihilo wrote:Bojim se da ne razumijem.hadzinicasa wrote:
adrenalin je cudo! cu-do!
Uvijek postoji mogućnost da se pogriješi, to je nemoguće izbjeći, ali neke situacije te mogućnosti povećavaju. Tada se treba skloniti od ozbiljnih radnji dok se stvari ne vrate u normalu.
- ExNihilo
#13784 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ti stvarno misliš da prosječnog hirurga puca adrenalin nakon xyz operacija? Ma reže čovjeka ko hrenovku.hadzinicasa wrote:ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.ExNihilo wrote:Bojim se da ne razumijem.hadzinicasa wrote:
adrenalin je cudo! cu-do!
Uostalom, adrenalin je kratkog daha, fight-or-flight fiziološki odgovor, nema kapacitet da drži čula izoštrenim duži vremenski period, a o tome da iza sebe ostavlja osjećaj potrošenosti i umora ne treba trošiti riječi jer smo, vjerujem, svi to iskusili.
-
Hakiz
#13785 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Što znači da je na svakom postaču i njegovoj/njenoj savijesti da odluči.arzuhal wrote:- Jarane, jel to postiš, svijuti?
- Aha...
- Pa vidi se iz aviona...Što mi napuha gumu na 2.3 kad treba 2.0, naneti? De se koncetriši malo...
- hadzinicasa
#13786 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
prije svega na svom primjeru, a imam u familiji i neurohirurga tako da recimo da je polu-naucni zakljucakBloo wrote:Do tog zaključka si došla putem lične opservacije vlastitog tijela i reakcija tokom posta ili pak postoji neko istraživanje o postačima koji obavljaju bitne funkcije i adrenalinu?hadzinicasa wrote:
ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.
kad recimo imam vazan sastanak, a postim, skoci mi adrenalin i cak i ako je recimo 6-7 poslijepodne, uopce ne osjetim da sam postila vazdan.
osim ako mi generalno nije "glupi" dan
odgovoricu i zasto sam povukla paralelu s pusacima (iako me niko nije pitao) - ja recimo, ne pusim na poslu. a na poslu znam biti i po 11-12 sati. cisto jer smatram da to nije fer. ali to su samo neka moja promisljanja i standardi prema kojima samu sebe drzim.
edit: u sluzbi potpune iskrenosti - isto tako, jer sam ja naravno svemoguca i nista mi ne moze biti, sam jedne godine nakon cjelodnevnog rada, posteci sjela za volan i vozila na more, kontajuci, stici cu taman na iftar... nikad vise.
Last edited by hadzinicasa on 21/05/2018 16:39, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#13787 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Dolazim u napast da i ja prosipam petparački humor tamo na temi Ramazan, opet 
- arzuhal
#13788 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Što volim kad se ljucki brzo izdogovaramoHakiz wrote:Što znači da je na svakom postaču i njegovoj/njenoj savijesti da odluči.arzuhal wrote:- Jarane, jel to postiš, svijuti?
- Aha...
- Pa vidi se iz aviona...Što mi napuha gumu na 2.3 kad treba 2.0, naneti? De se koncetriši malo...
- arzuhal
#13789 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zar si prestala?Bloo wrote:Dolazim u napast da i ja prosipam petparački humor tamo na temi Ramazan, opet
- hadzinicasa
#13790 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ja s razlogom napisah, strucnjaka i ne egomanijaka. da. mislim (znam) da svakog nadprosjecnog hirurga puca ne adrenalin vec svjesnost opasnosti koju nosi svaka operacija.ExNihilo wrote:Ti stvarno misliš da prosječnog hirurga puca adrenalin nakon xyz operacija? Ma reže čovjeka ko hrenovku.hadzinicasa wrote:ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.ExNihilo wrote:
Bojim se da ne razumijem.![]()
Uostalom, adrenalin je kratkog daha, fight-or-flight fiziološki odgovor, nema kapacitet da drži čula izoštrenim duži vremenski period, a o tome da iza sebe ostavlja osjećaj potrošenosti i umora ne treba trošiti riječi jer smo, vjerujem, svi to iskusili.
- Bloo
- Globalna šefica
#13791 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Super, objavi onda u naučnom listu svoje opservacije ili barem negdje gdje dopuštaju polu-naučne na osnovu subjektivnog doživljaja posmatranog subjekta.hadzinicasa wrote:prije svega na svom primjeru, a imam u familiji i neurohirurga tako da recimo da je polu-naucni zakljucakBloo wrote:Do tog zaključka si došla putem lične opservacije vlastitog tijela i reakcija tokom posta ili pak postoji neko istraživanje o postačima koji obavljaju bitne funkcije i adrenalinu?hadzinicasa wrote:
ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.![]()
kad recimo imam vazan sastanak, a postim, skoci mi adrenalin i cak i ako je recimo 6-7 poslijepodne, uopce ne osjetim da sam postila vazdan.
osim ako mi generalno nije "glupi" dan
odgovoricu i zasto sam povukla paralelu s pusacima (iako me niko nije pitao) - ja recimo, ne pusim na poslu. a na poslu znam biti i po 11-12 sati. cisto jer smatram da to nije fer. ali to su samo neka moja promisljanja i standardi prema kojima samu sebe drzim.
I sastanak traje po 13 sati? Kao neka operacija?
Imam i ja momente neispavanosti i iscrpljenosti i drži me adrenalin kratko vrijeme tokom sastanka, ali ne drži me 13 sati.
Cijelo vrijeme se pravi besmislena paralela između sjedilačkih poslova i poslova hirurga koji provede vrijeme na nogama tokom operacije obavljajući nešto što je mentalno i fizički zahtjevno.
Da ne govorim o nategnutoj paraleli sa pušenjem.
- Bloo
- Globalna šefica
#13792 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Za razliku od tebe, suzdržavam se iz poštovanja prema forumašima na onoj temi i tekućeg mjeseca.arzuhal wrote:Zar si prestala?Bloo wrote:Dolazim u napast da i ja prosipam petparački humor tamo na temi Ramazan, opet![]()
Ali, to je ta tanana razlika između naših suprostavljenih svjetova.
- Connaisseur Karlin
#13793 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
post je nezdrav , a ovako poste i jevreji 0tak dana, cijeli dan nema vode i hrane
nigdje ne pise da se MORA postiti bez hrane i vode u Tori SZ ili Kuranu ( cak i da pise, a ne pise) ljudi su postavili vrijeme posta , a post je prakticiran u mnogim relgijama,to je jedna oblik asketizma , i naravno da je ovakva praksa nepotrebna i nema nikakve veze sa priblizavanjem Bogu
post je totlano besmislen
nigdje ne pise da se MORA postiti bez hrane i vode u Tori SZ ili Kuranu ( cak i da pise, a ne pise) ljudi su postavili vrijeme posta , a post je prakticiran u mnogim relgijama,to je jedna oblik asketizma , i naravno da je ovakva praksa nepotrebna i nema nikakve veze sa priblizavanjem Bogu
post je totlano besmislen
- ExNihilo
#13794 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nemoj, Arzuhale, bespotrebno trolati ovakve teme, sebe radi.
- hadzinicasa
#13795 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
nisam sigurna da kontam ton, a pogotovo razlog istog. da, ja imam sastanke koji traju po 10 sati. i koji su i mentalno i fizicki zahtjevni.Bloo wrote: Super, objavi onda u naučnom listu svoje opservacije ili barem negdje gdje dopuštaju polu-naučne na osnovu subjektivnog doživljaja posmatranog subjekta.
I sastanak traje po 13 sati? Kao neka operacija?
Imam i ja momente neispavanosti i iscrpljenosti i drži me adrenalin kratko vrijeme tokom sastanka, ali ne drži me 13 sati.
Cijelo vrijeme se pravi besmislena paralela između sjedilačkih poslova i poslova hirurga koji provede vrijeme na nogama tokom operacije obavljajući nešto što je mentalno i fizički zahtjevno.
Da ne govorim o nategnutoj paraleli sa pušenjem.
a paralelu s pusenjem ocito nisi shvatila. ocito je do mene.
- arzuhal
#13796 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
"Ateisti nepostači su puno obazriviji od vjernika postača..." - nana Rahima bi vazda reci - "...ali samo rijetki među njima", dodala bi.Bloo wrote:Za razliku od tebe, suzdržavam se iz poštovanja prema forumašima na onoj temi i tekućeg mjeseca.arzuhal wrote:Zar si prestala?Bloo wrote:Dolazim u napast da i ja prosipam petparački humor tamo na temi Ramazan, opet![]()
Ali, to je ta tanana razlika između naših suprostavljenih svjetova.
- arzuhal
#13797 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
A još i postim...ExNihilo wrote:Nemoj, Arzuhale, bespotrebno trolati ovakve teme, sebe radi.
Ništa, de ti onda trolaj...
- ExNihilo
#13798 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ko zbog ličnih uvjerenja dovede tuđi život u pitanje - već nije ni odgovoran ni stručan.hadzinicasa wrote:ja s razlogom napisah, strucnjaka i ne egomanijaka. da. mislim (znam) da svakog nadprosjecnog hirurga puca ne adrenalin vec svjesnost opasnosti koju nosi svaka operacija.ExNihilo wrote:Ti stvarno misliš da prosječnog hirurga puca adrenalin nakon xyz operacija? Ma reže čovjeka ko hrenovku.hadzinicasa wrote:
ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.![]()
-
Hakiz
#13799 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da je kao šta nije, to se u toku Ramazana nikako ne bi desilo.arzuhal wrote:- Gospođo, hitno vam treba operacija, u roku od sat vremena, inače umirete, a samo sam ja na raspolaganju od hirurga, a postim apsolutno već 28 sati. Hoćete li da vas ja operišem pod abdestom lijepo i kao postač pa možda odete u džennet ili biste da umrete nako?
- Connaisseur Karlin
#13800 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
jah, postis i sto sad, trebas posebnu paznju i divljenjearzuhal wrote:A još i postim...ExNihilo wrote:Nemoj, Arzuhale, bespotrebno trolati ovakve teme, sebe radi.![]()
Ništa, de ti onda trolaj...
od mene postaci nemaju poseban respket od osoba koje ne poste