Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#13776 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:Trebaš na operaciju srca koja će apsolutno trajati 13 sati. Imaš doktora koji je apsolutno postio već 26 sati. Neka sebi svako apsolutno odgovori.
Doktor pogriješi i pacijent strada. Hajde dokaži da li je to zbog posta, ili bi doktor pogriješio i da nije postio. A čak i ako dokažeš da jeste zbog posta, hajde to objavi ako smiješ. Islamofobu jedan...
Bloo
Globalna šefica

#13777 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

*cough* cough*

Moj ummete stisnuo redove i počeo vrijeđati.
arzuhal

#13778 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
arzuhal wrote:Trebaš na operaciju srca koja će apsolutno trajati 13 sati. Imaš doktora koji je apsolutno postio već 26 sati. Neka sebi svako apsolutno odgovori.
Doktor pogriješi i pacijent strada. Hajde dokaži da li je to zbog posta, ili bi doktor pogriješio i da nije postio. A čak i ako dokažeš da jeste zbog posta, hajde to objavi ako smiješ. Islamofobu jedan...
Ja ba...Odmah bi te napali.
Bloo
Globalna šefica

#13779 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:...šta se i ja miješam u ateističku raspravu o svim oblicima pogubnosti vjerskog posta, jelle :mrgreen:
Nekad si fakat briljantno lucidan. :mrgreen:
hadzinicasa

#13780 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by hadzinicasa »

ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote:
ExNihilo wrote:
Trebaš na operaciju. Da li želiš da te operiše doktor koji posti zadnjih 15h ili onaj koji ne posti? Nek' svako sebi odgovori.
adrenalin je cudo! cu-do! :)
Bojim se da ne razumijem.
ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.
arzuhal

#13781 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:...šta se i ja miješam u ateističku raspravu o svim oblicima pogubnosti vjerskog posta, jelle :mrgreen:
Nekad si fakat briljantno lucidan. :mrgreen:
đžesizekoImage
Bloo
Globalna šefica

#13782 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote:
ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, tijelo ti proizvodi adrenalin koji izostrava sva tvoja cula i usmjerava paznju.
Do tog zaključka si došla putem lične opservacije vlastitog tijela i reakcija tokom posta ili pak postoji neko istraživanje o postačima koji obavljaju bitne funkcije i adrenalinu?
Hakiz

#13783 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote:
ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote:
Ako si ozbiljan u pristupu svom poslu, nisi egomanijak, vec strucnjak svjestan svih rizika, u situacijama u kojima radis nesto od cega ovisi tudji zivot ili dobrobit, u strahu od neuspjeha, odnosno zbog ozbiljnosti situacije, izuzmeš se od takvih poslova dok postoji povećana mogućnost, ne ni činjenica nego mogućnost, da ti sposobnosti budu umanjene.

Uvijek postoji mogućnost da se pogriješi, to je nemoguće izbjeći, ali neke situacije te mogućnosti povećavaju. Tada se treba skloniti od ozbiljnih radnji dok se stvari ne vrate u normalu.
ExNihilo

#13784 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

hadzinicasa wrote:
ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote:
Ti stvarno misliš da prosječnog hirurga puca adrenalin nakon xyz operacija? Ma reže čovjeka ko hrenovku. :lol:

Uostalom, adrenalin je kratkog daha, fight-or-flight fiziološki odgovor, nema kapacitet da drži čula izoštrenim duži vremenski period, a o tome da iza sebe ostavlja osjećaj potrošenosti i umora ne treba trošiti riječi jer smo, vjerujem, svi to iskusili.
Hakiz

#13785 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:- Jarane, jel to postiš, svijuti?
- Aha...
- Pa vidi se iz aviona...Što mi napuha gumu na 2.3 kad treba 2.0, naneti? De se koncetriši malo...
Što znači da je na svakom postaču i njegovoj/njenoj savijesti da odluči.
hadzinicasa

#13786 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote:
hadzinicasa wrote:
Do tog zaključka si došla putem lične opservacije vlastitog tijela i reakcija tokom posta ili pak postoji neko istraživanje o postačima koji obavljaju bitne funkcije i adrenalinu?
prije svega na svom primjeru, a imam u familiji i neurohirurga tako da recimo da je polu-naucni zakljucak :)
kad recimo imam vazan sastanak, a postim, skoci mi adrenalin i cak i ako je recimo 6-7 poslijepodne, uopce ne osjetim da sam postila vazdan.
osim ako mi generalno nije "glupi" dan :D
odgovoricu i zasto sam povukla paralelu s pusacima (iako me niko nije pitao) - ja recimo, ne pusim na poslu. a na poslu znam biti i po 11-12 sati. cisto jer smatram da to nije fer. ali to su samo neka moja promisljanja i standardi prema kojima samu sebe drzim.

edit: u sluzbi potpune iskrenosti - isto tako, jer sam ja naravno svemoguca i nista mi ne moze biti, sam jedne godine nakon cjelodnevnog rada, posteci sjela za volan i vozila na more, kontajuci, stici cu taman na iftar... nikad vise.
Last edited by hadzinicasa on 21/05/2018 16:39, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#13787 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Dolazim u napast da i ja prosipam petparački humor tamo na temi Ramazan, opet :mrgreen:
arzuhal

#13788 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
arzuhal wrote:- Jarane, jel to postiš, svijuti?
- Aha...
- Pa vidi se iz aviona...Što mi napuha gumu na 2.3 kad treba 2.0, naneti? De se koncetriši malo...
Što znači da je na svakom postaču i njegovoj/njenoj savijesti da odluči.
Što volim kad se ljucki brzo izdogovaramo :)
arzuhal

#13789 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Dolazim u napast da i ja prosipam petparački humor tamo na temi Ramazan, opet :mrgreen:
Zar si prestala? :?

:mrgreen:
hadzinicasa

#13790 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by hadzinicasa »

ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote:
ExNihilo wrote:
Ti stvarno misliš da prosječnog hirurga puca adrenalin nakon xyz operacija? Ma reže čovjeka ko hrenovku. :lol:

Uostalom, adrenalin je kratkog daha, fight-or-flight fiziološki odgovor, nema kapacitet da drži čula izoštrenim duži vremenski period, a o tome da iza sebe ostavlja osjećaj potrošenosti i umora ne treba trošiti riječi jer smo, vjerujem, svi to iskusili.
ja s razlogom napisah, strucnjaka i ne egomanijaka. da. mislim (znam) da svakog nadprosjecnog hirurga puca ne adrenalin vec svjesnost opasnosti koju nosi svaka operacija.
Bloo
Globalna šefica

#13791 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote:
Bloo wrote:
hadzinicasa wrote:
prije svega na svom primjeru, a imam u familiji i neurohirurga tako da recimo da je polu-naucni zakljucak :)
kad recimo imam vazan sastanak, a postim, skoci mi adrenalin i cak i ako je recimo 6-7 poslijepodne, uopce ne osjetim da sam postila vazdan.
osim ako mi generalno nije "glupi" dan :D
odgovoricu i zasto sam povukla paralelu s pusacima (iako me niko nije pitao) - ja recimo, ne pusim na poslu. a na poslu znam biti i po 11-12 sati. cisto jer smatram da to nije fer. ali to su samo neka moja promisljanja i standardi prema kojima samu sebe drzim.
Super, objavi onda u naučnom listu svoje opservacije ili barem negdje gdje dopuštaju polu-naučne na osnovu subjektivnog doživljaja posmatranog subjekta.
I sastanak traje po 13 sati? Kao neka operacija?
Imam i ja momente neispavanosti i iscrpljenosti i drži me adrenalin kratko vrijeme tokom sastanka, ali ne drži me 13 sati.
Cijelo vrijeme se pravi besmislena paralela između sjedilačkih poslova i poslova hirurga koji provede vrijeme na nogama tokom operacije obavljajući nešto što je mentalno i fizički zahtjevno.
Da ne govorim o nategnutoj paraleli sa pušenjem.
Bloo
Globalna šefica

#13792 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Dolazim u napast da i ja prosipam petparački humor tamo na temi Ramazan, opet :mrgreen:

Za razliku od tebe, suzdržavam se iz poštovanja prema forumašima na onoj temi i tekućeg mjeseca.
Ali, to je ta tanana razlika između naših suprostavljenih svjetova. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#13793 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

post je nezdrav , a ovako poste i jevreji 0tak dana, cijeli dan nema vode i hrane :)

nigdje ne pise da se MORA postiti bez hrane i vode u Tori SZ ili Kuranu ( cak i da pise, a ne pise) ljudi su postavili vrijeme posta , a post je prakticiran u mnogim relgijama,to je jedna oblik asketizma , i naravno da je ovakva praksa nepotrebna i nema nikakve veze sa priblizavanjem Bogu :)

post je totlano besmislen :)
ExNihilo

#13794 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Nemoj, Arzuhale, bespotrebno trolati ovakve teme, sebe radi.
hadzinicasa

#13795 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote: Super, objavi onda u naučnom listu svoje opservacije ili barem negdje gdje dopuštaju polu-naučne na osnovu subjektivnog doživljaja posmatranog subjekta.
I sastanak traje po 13 sati? Kao neka operacija?
Imam i ja momente neispavanosti i iscrpljenosti i drži me adrenalin kratko vrijeme tokom sastanka, ali ne drži me 13 sati.
Cijelo vrijeme se pravi besmislena paralela između sjedilačkih poslova i poslova hirurga koji provede vrijeme na nogama tokom operacije obavljajući nešto što je mentalno i fizički zahtjevno.
Da ne govorim o nategnutoj paraleli sa pušenjem.
nisam sigurna da kontam ton, a pogotovo razlog istog. da, ja imam sastanke koji traju po 10 sati. i koji su i mentalno i fizicki zahtjevni.
a paralelu s pusenjem ocito nisi shvatila. ocito je do mene.
arzuhal

#13796 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Za razliku od tebe, suzdržavam se iz poštovanja prema forumašima na onoj temi i tekućeg mjeseca.
Ali, to je ta tanana razlika između naših suprostavljenih svjetova. :mrgreen:
"Ateisti nepostači su puno obazriviji od vjernika postača..." - nana Rahima bi vazda reci - "...ali samo rijetki među njima", dodala bi.
arzuhal

#13797 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:Nemoj, Arzuhale, bespotrebno trolati ovakve teme, sebe radi.
A još i postim... :cry:

Ništa, de ti onda trolaj...
ExNihilo

#13798 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

hadzinicasa wrote:
ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote:

ja s razlogom napisah, strucnjaka i ne egomanijaka. da. mislim (znam) da svakog nadprosjecnog hirurga puca ne adrenalin vec svjesnost opasnosti koju nosi svaka operacija.
Ko zbog ličnih uvjerenja dovede tuđi život u pitanje - već nije ni odgovoran ni stručan.
Hakiz

#13799 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:- Gospođo, hitno vam treba operacija, u roku od sat vremena, inače umirete, a samo sam ja na raspolaganju od hirurga, a postim apsolutno već 28 sati. Hoćete li da vas ja operišem pod abdestom lijepo i kao postač pa možda odete u džennet ili biste da umrete nako?
Da je kao šta nije, to se u toku Ramazana nikako ne bi desilo.
Connaisseur Karlin

#13800 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:Nemoj, Arzuhale, bespotrebno trolati ovakve teme, sebe radi.
A još i postim... :cry:

Ništa, de ti onda trolaj...
jah, postis i sto sad, trebas posebnu paznju i divljenje :-) :D :lol:

od mene postaci nemaju poseban respket od osoba koje ne poste :thumbup:
Post Reply