Ukrajina

DahZmaja

#137726 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

drug_profi wrote: 05/12/2022 10:28 Ja sam pretpostavio iz dijela teksta kad su nekad u oktobru najavljeni, da je rijec o nekom mlaznom motoru, tj da ce tih 1000 km prelaziti za malo vise od jednog sata.
Sad je jos pitanje na kojoj visini lete i koliki im je radarski odraz.
Vrlo vjerovatno da se radi o pogonskom segmentu Turskog drona, nasljednika Bajre koji ima mlazni pogon, jer su Ukre i Turci ostvarili zajedničku proizvodnju jednog djela Bajri u samoj Ukrajini.

Šta više u prilog tome govori i novi autonomni dron/avion, Bajrin brat ...
mishic

#137727 Re: Ukrajina

Post by mishic »

DahZmaja wrote: 05/12/2022 14:24
Ironmen wrote: 05/12/2022 13:15

Citam da smo i mi u Igmanu izgleda proizveli neki droncek :mrgreen:
Ovo boldovano mi zvuči nadrealno a bio sam u ratu na Igmanu, doduše u prolazu ali svejedno...

Može link toga što si čitao.
Pored toponima Igman koji se odnosi na planinu kraj Sarajeva ovo ime nose i neki drugi "IGMANI" koji su u ovom slučaju u pitanju.
drug_profi

#137728 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ovo boldovano mi zvuči nadrealno a bio sam u ratu na Igmanu, doduše u prolazu ali svejedno...

Stavio sam ja prije par dana link na video sa ekipom koja radi na dron oktakopteru. Oko 10.000 maraka cijena izrade. Raznovrsne namjene, solidna nosivost.
laik1981

#137729 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

Neka naprave kakav dron da moze nositi 2-3 ove minobacacke od 120mm :mrgreen: Koji bi to strah i trepet bio :mrgreen:
doox

#137730 Re: Ukrajina

Post by doox »

Image
sumirprimus

#137731 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

malo jedvije i mal kalibar odma u glavu udarit ako hocemo strah i trepet. :chmoljava:
Romanija

#137732 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Ironmen wrote: 05/12/2022 11:54 Prica oko 100k mrtvih vojnika na obadvije strane je sasvim realna, ovde na forumu iz nekih moralnih razloga a i hrpe banove za forumase koji su bili na pocetku nastrojeni na rusku stranu imamo ajmo reci neku cenzuru sadrzaja sa ruske strane.

Evo sada gledam negdje oko Donbasa pogodjena ukrajinska kasarna na spavanju snimak je stravican zivi ljudi su spaljeni i izgorili nisam mogao ni sagledati do kraja, evo ovaj italijasnki novinar je u posjeti borcima UA oko Bakmuta kaze da svaki dan imaju preko 100 ranjenih jer su borbe za Bakmut stravicne..

Kada na sve ovo dodamo civilne zrtve, zlocine u Mariopolju u Buci na pocetku rata itd itd, bog sami zna kolika je cifra do sada mrtvih i ranjenih,
jer neralno je ovaj rat porediti sa nasim jer je ratna fronta ogromna...
Prenosis tvit dokazanog pro-ruskog propagandiste, koji u nekoliko rijeci izvrne novinarski clanak i predstavi potpuno drugaciju sliku od onoga sto je novinara napisao, jer ako se svaki dan donosi po 100 ranjenih, koliko je onda mrtvih Ukr vojnika, i sve to oko Bahmuta. Tvit taman za mojgrad forum kako deukranizacija tece po planu.

A clanak u nekoliko paragrafa predstavlja situaciju na mnogo sirem frontu tog dijela Donbasa, Bahmut se pominje samo na pocetku clanka kad novinar opisuje dolazak na front, bolnica u pitanju je u Limanu za kojeg novanar naglasava da je dobrih 50km od Bahmuta, u bolnici se obradjuju desetine ranjenih bez neke vremenske odrednice i specificnog dijela fronta, a svi znamo da je front na tom dijelu ogroman. Definitivno nije 100 ranjenih dnevno i definitivno ne Bahmut samo. ALi Rusosirijac zna za koju publiku postira na tviteru.

Uostalom evo ti poveznica pa citaj

https://www.corriere.it/esteri/22_dicem ... refresh_ce
geralt

#137733 Re: Ukrajina

Post by geralt »

doox wrote: 05/12/2022 14:53

Image
Pa dobro vam kaze covjek. I ja sam rostiljo na Velikom polju, nidje drona nisam vidio.

:D
Honda Rajvosa

#137734 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

drug_profi wrote: 05/12/2022 14:45

Stavio sam ja prije par dana link na video sa ekipom koja radi na dron oktakopteru. Oko 10.000 maraka cijena izrade. Raznovrsne namjene, solidna nosivost.
Taj nas dron je napravila firma CNT. Jedan jedini dron je isporucen civilnoj zastiti, i on moze nosiit 2- 6 kg. vise o ovome ima na temi: bh-vojna-industrija-i-naoruzanje-t73756s16650.html . evo ima i klip: https://www.youtube.com/watch?v=nlfUg0SEORI

Koliko sam mogao naci na internetu podatak minibacacka 120 mm je teska nekih 12,5 kg... tako da se nasi moraju najesti jos mnogo pure da dodju do dobrih nosivosti
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#137735 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

TREBAT će deset do 15 godina da se popune zapadne zalihe artiljerijskog streljiva potrošene za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske agresije, rekao je vlasnik velikog proizvođača oružja Czechoslovak Group (CSG).

Unatoč dotoku streljiva u Ukrajinu, vlasnik CSG-a Michal Strnad rekao je da ukrajinskim snagama nedostaje streljiva jer zapadne vlade polako ostaju bez svog arsenala zbog ograničenja proizvodnih kapaciteta.

"Topničko streljivo danas je vrlo rijetka roba. Procjenjujem da će trebati 10-15 godina da se popune zalihe (zapadnih vojski)" zbog rata u Ukrajini, dodao je Strnad.
Znaci 15 godina sigurnog posla za UNIS :D.
geralt

#137736 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Honda Rajvosa wrote: 05/12/2022 15:20

Taj nas dron je napravila firma CNT. Jedan jedini dron je isporucen civilnoj zastiti, i on moze nosiit 2- 6 kg. vise o ovome ima na temi: bh-vojna-industrija-i-naoruzanje-t73756s16650.html . evo ima i klip: https://www.youtube.com/watch?v=nlfUg0SEORI

Koliko sam mogao naci na internetu podatak minibacacka 120 mm je teska nekih 12,5 kg... tako da se nasi moraju najesti jos mnogo pure da dodju do dobrih nosivosti
Koristenje drona za izvidjanje je dovoljna revolucija za nase uslove, i ogroman tehnoloski korak naprijed. Moze se minobacacka i minobacacem dobaciti ako znas gdje da gadjas.
drug_profi

#137737 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A moze se ponijeti 4 granate 60 mm
zigzag

#137738 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Malo mu fali da ponese dvije od 82 mm

:lol:

To je već ozbiljan bombarder
drug_profi

#137739 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pa da ispusti 4 šezdesetke u "rafalu" po 1-2 sekunde, napravio bi haos od voda.
zigzag

#137740 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

OFF
Zavisi, ako previše klepeće, prevelika je meta i bilo bi neefikasno. A sa ovih osam rotora sigurno je bučno.
karanana

#137741 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Bobi wrote: 05/12/2022 15:36
TREBAT će deset do 15 godina da se popune zapadne zalihe artiljerijskog streljiva potrošene za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske agresije, rekao je vlasnik velikog proizvođača oružja Czechoslovak Group (CSG).

Unatoč dotoku streljiva u Ukrajinu, vlasnik CSG-a Michal Strnad rekao je da ukrajinskim snagama nedostaje streljiva jer zapadne vlade polako ostaju bez svog arsenala zbog ograničenja proizvodnih kapaciteta.

"Topničko streljivo danas je vrlo rijetka roba. Procjenjujem da će trebati 10-15 godina da se popune zalihe (zapadnih vojski)" zbog rata u Ukrajini, dodao je Strnad.
znaci mi ovde pricamo o tankoci ruskih zaliha i kako su oni haman pa prazni, a kad pogledas opet su puniji nego sve nato zemlje zajedno, tako da ako gledamo i nadamo se da ce rusima prvo nestat municije, tu nemamo sta traziti. jel tako?
Bobi
Forum administrator

#137742 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

karanana wrote: 05/12/2022 16:15
Bobi wrote: 05/12/2022 15:36

znaci mi ovde pricamo o tankoci ruskih zaliha i kako su oni haman pa prazni, a kad pogledas opet su puniji nego sve nato zemlje zajedno, tako da ako gledamo i nadamo se da ce rusima prvo nestat municije, tu nemamo sta traziti. jel tako?
Ma kupuju i oni, eno uslikali vozove iz SK kako idu prema Rusiji, prvi put nakon ihaha godina :D. Kinezi isto samo sto to ne govori se :D, rat je, krije se :D, kad je rat sve je dopušteno :D. Ne znamo mi vecinu stvari, puno nagadjamo a sta se sve krije..ih :D.
Bobi
Forum administrator

#137743 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

geralt wrote: 05/12/2022 15:51

Koristenje drona za izvidjanje je dovoljna revolucija za nase uslove, i ogroman tehnoloski korak naprijed. Moze se minobacacka i minobacacem dobaciti ako znas gdje da gadjas.
Da, sad imaju120 mm laserski navodjene minobacačke ali su skuplje, treba nekako ukrast tu lasersku tehnologiju za navodjenje ili pošteno kupiti i krenuti sa proizvodnjom. Mnoge drzave imaju cak i Ukrajina, ona vec ima proizvodnju tih lasrom navodjenih ali je poskupo, ne znam koji klinac je tu skupo al hajd :D.
skrbavi-admin

#137744 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

pa malo je to previse da administratorski mozak razumije a skupo i jest sto je precizno i efektivno i sto ne zna svak da pravi....

sta si ti mislio da stave onaj upaljacic privjesak za kljuceve sto mases rukom na vrh granate i tako ide tacno u cilj i eto treba bit jeftino ?
DahZmaja

#137745 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

mishic wrote: 05/12/2022 14:31

Pored toponima Igman koji se odnosi na planinu kraj Sarajeva ovo ime nose i neki drugi "IGMANI" koji su u ovom slučaju u pitanju.
Upravu si fulio sam kontekst da je malo reći 👍
Čitalac

#137746 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski pohvaljuje ukrajinsku odbranu za današnji učinak, oboreno je više od 60 projektila.
On Monday, December 5, the Ukrainian air force shot down more than 60 missiles fired by Russia on the territory of Ukraine. "In total, more than 70 missiles were fired. According to preliminary information, the launches of 38 cruise missiles Kh-101/Kh-555 were carried out from eight Tu-95ms strategic aviation missile carriers from the Caspian Sea and Volgodonsk, Rostov region. Also, the enemy struck 22 cruise missiles of the "Caliber" type from the ships of the Black Sea Fleet. In addition, from the Black Sea, Ukraine were attacked by long-range bombers with three Kh-22 cruise missiles, as well as Su-35 fighters with six Kh-59 guided aircraft missiles and one Kh-31P."
Image
DahZmaja

#137747 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

Hvala i jednom i drugom 👍 koristan info koji mi je promakao.
A ovog pametnjakovića sa gif-m neću ni komentarisati...rekao je da ništa nije rekao a volio bi da bude pametan i cool 😁
skrbavi-admin

#137748 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

svaki dan sve vise jada od strane rusofasisticke tzv vojske....
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#137749 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajinsko ažuriranje: Kako zimska hladnoća smrzava tlo, Ukrajina ima nove mogućnosti
Kos za Daily Kos

Nedjelja 04. decembar 2022 · 19:42

Počnimo s pregledom karte, a zatim ćemo proći kroz opcije u smjeru kazaljke na satu, od vrha.

Image

Svatove/Starobilsk

Ovo je od najveće vrijednosti na cijeloj mapi.

Image

Mark Sumner je cijelu sedmicu pisao o ukrajinskom napredovanju na ovoj liniji, posebno o autoputu sjever-jug P66 zapadno od Svatova i Kreminne, gdje dobri momci pokušavaju očistiti istočni bok puta.

Svatove/Starobilsk i Kreminna/Severodonetsk su trenutno komplementarni napori (Svatove i Kreminna su udaljeni samo 50 kilometara), jer će oslobađanje Kremine otvoriti južni pristup Svatoveu. A kada Svatove bude oslobođen, Ukrajina će ciljati na pravu nagradu — Starobilsk, možda najstrateškiji grad u Ukrajini koji je još uvijek pod ruskom okupacijom.

Pogledajte kartu, svi putevi na sjeveroistoku Ukrajine prolaze kroz Starobilsk. A ta tamnocrvena linija koja ide od sjevera prema jugu? To je željeznička linija iz Belgoroda u Rusiji, glavnog logističkog čvorišta agresora za cijeli rat. Trenutno je ta željeznička linija izvan dometa ukrajinske artiljerije, uključujući HIMARS.

Starobilsk je posebno važan s obzirom na zapanjujuće uspješno ukrajinsko uništenje željezničke linije Kerč mosta koja povezuje rusko kopno sa Krimom. Rusija tvrdi da će put biti ponovo u funkciji u martu, ali se ne pominje željeznički dio. Izgleda potpuno mrtvo. To znači da skoro sve ruske zalihe trenutno prolaze kroz Starobilsk. Prekinite to, i ruska operacija snabdijevanja će otići u potpuni haos, povrh nefunkcionalnog nereda koji već vidimo danas.

Očigledno, Rusija to vrlo dobro zna i zatrpala je područje regrutima i odbrambenim rovovima. Oni su možda loše obučeni, ali su bili efikasni u usporavanju svakog napredovanja i žvakanju ukrajinskih zaliha municije.

Kada Ukrajina stigne do Starobilska, sva ta crvena teritorija na severoistoku Ukrajine koju drži Rusija će postati oslobođena preko noći. Uglavnom je prazna, ravna poljoprivredna stepa. To je Nebraska u Ukrajini.

Kreminna/Severodonjeck

Ukrajina i Rusija imaju različite ofanzivne filozofije. Rusija ravna svoju metu artiljerijom, šalje regrute ili Wagnerove bivše zatvorenike da ispitaju odbranu. Ako preostane bilo kakav ukrajinski otpor, šteta za to topovsko meso. Oni su mrtvi. Rusiju nije briga. Oni još granatiraju te odbrambene položaje i šalju sljedeću seriju pješadije. Isperite, zapjenite, ponavljajte dok ništa ne ostane. Oduzima mnogo vremena i izravnava sve na putu. Ali za to nije potrebno strateško razmišljanje. Ruski carevi ne gledaju ljubazno ni na jednog pametnog generala, da isti ne bi počeli da kreiraju druge kombinacije na prijestolju.

Dakle, Rusija „oblikuje bojno polje“ tako što ga izravnava. Ukrajina to čini tako što sistematski presijeca linije snabdijevanja sve dok ruski garnizon ne bude imao drugog izbora nego da se povuče ili rizikuje da bude uhvaćen u zamku. Ukrajina nije morala da granatira grad Herson da bi izvršila pritisak na Ruse u njemu. Unutar granica grada nije bilo sukoba. Isto i sa Limanom.

Ukrajina je sada na pragu Kreminne, koristeći potpuno istu taktiku (kao što je Mark napisao prije nekoliko dana). To se svakako izgleda kao zadnji dani ruske operacije Limanom – Ukrajina sistematski okružuje grad, radeći na izolaciji svih puteva koji ulaze i izlaze dok Rusija ne bude prisiljena da se povuče kako bi izbjegla obruč.

Ovaj Kreminin pristup je simbiotičan sa širim prodorom prema Starobilsku. Uz oslobođenje Kremine, Ukrajina bi smanjila sposobnost Rusije da ojača Svatove s juga, dok bi ukrajinske snage mogle krenuti gore i ugroziti grad iz istog južnog pravca. Sve je to dio iste strategije – Ukrajina sistematski okružuje grad Kreminu, prekida sve puteve snabdijevanja i prisiljava Rusiju da se ili povuče ili bude zarobljena, tako da Ukrajina može ponoviti iste korake gore u Svatoveu.

Ipak, nema sumnje da će uspjeh u Kremini vratiti Severodonjeck na meni. I ako postoji jedna stvar koju smo naučili u ovom ratu, to je da Ukrajina zaista snažno osjeća Severodonjeck, žestoko ga je branila uz veliku cijenu još u junu uprkos bilo kakvoj stvarnoj strateškoj vrijednosti. Bez obzira na to, svako guranje prema Severodonjecku (i susjednom Lisičansku) bi bilo u velikoj mjeri podstaknuto presijecanjem te željezničke linije od Belgoroda. Starobilsk je ključ.

Zaporizhzhia

Image

Još u ljeto, prije nego što je ukrajinska iznenadna munjevita ofanziva u Harkivu rekonstruirala cijeli rat, svi smo sjedili i raspravljali o tome gdje će Ukrajina sljedeće udariti. Digli su toliku buku oko Hersona da je to bilo očigledno pogrešno usmjerenje, zavaravajući nikoga osim same Rusije.

Krajem jula, pregledao sam opcije i predvidio da će Ukrajina pokrenuti svoju očekivanu kontraofanzivu u njegovom pravcu, iz Zaporožja. Očigledno sam pogriješio, ali razlog i vrijednost napada u ovom pravcu ostaju.

Image

Zelene linije su željezničke pruge, tako da da, to ima veze s logistikom.

Tokmak i Polohy su manje poznati, ali to će se promijeniti u narednim mjesecima. Od njih dvoje, Tokmak je najvažniji i mogao bi biti među najstrateškijim tačkama na mapi za ukrajinsku kontraofanzivu. Te zelene linije na mapi su željezničke pruge i svi znamo koliko su one kritično važne za rusku logistiku. Ne mogu funkcionirati daleko od željezničke stanice, jer im nedostaju kamioni za premiještanje zaliha i municije i sistemi koji bi utovar i istovar učinili brzim i efikasnim (kao što su dizalice i palete).

Pratite te zelene linije od donjeg lijevog dijela karte do donjeg desnog, i šta vidite?

Postoji samo jedna željeznička linija koja povezuje obje strane.

Postoji autoput koji ide duž te južne obale, ali opet, kamioni nisu od pomoći Rusiji, ne preko tih stotina kilometara. Njihov glavni način za premiještanje zaliha — željezničke linije — svi se spajaju u Tokmak (prijeratno 32.000 stanovnika).

U redu, Tokmak i Polohy nisu postali poznata imena u prethodnim mjesecima. Vovčansk, Kupijansk, Izjum i Lajman uzeli su najviše počasti pošto je Ukrajina oslobodila veći dio Harkivske oblasti, a slijede Davidiv Brid, Snihurivka, Dudčani i Majlove u napadu u Hersonu.

I naravno, sada govorimo o Kreminni, Svatoveu i Starobilsku više nego o Polohi i Tokmaku. I naravno, Rusija je stavila Bakhmut, Vuhledar, Andriivka i Pavlika na mapu. Ali možda bi se sada to moglo promijeniti?

Uzgred, ova željeznička pruga je i razlog što Rusija tako snažno forsira u Pavlivki, da izgura ukrajinsku cijevnu artiljeriju iz jednog od njenih ključnih željezničkih čvorišta.

Razgovarali smo o tome kako Ukrajina "oblikuje bojno polje" u prošlosti, koristeći artiljeriju za degradaciju municije, snabdijevanja, komandovanja i kontrole i koncentracije trupa. Pa, upravo to se trenutno dešava u pravcu, sa skoro noćnim udarima HIMARS-a u Polohy i Tokmak. Mnogo je ovakvih izvještaja u protekloj sedmici.

Činjenica je da su ovi napadi u toku i po svemu sudeći masovni. Zaista, ukrajinski generalštab tvrdi da je Rusija evakuisala svoju civilnu i vojnu administraciju iz Polohya i drugih gradova u toj oblasti, i naredila svojim civilima kolaboracionistima da učine isto. Sve je to veoma slično onome što smo videli u Hersonskoj oblasti neposredno prije potpunog povlačenja Rusije.

Gurajući se dalje od Polohya i Tokmaka, Berdjansk i Mariupolj imaju stratešku vrijednost kao lučki gradovi Azovskog mora. Mariupolj ima simboliku sledećeg nivoa, iz svih očiglednih razloga. Ali funkcionalno, presijecanje dragocjenog ruskog kopnenog mosta do Krima će otežati opskrbu bilo kakve odbrane tog poluostrva (posebno kada je željeznička linija mosta Kerč prekinuta). Melitopolj je Starobilsk na jugu Ukrajine. Oslobodite ga, a Rusija ne može ništa opskrbiti stotinama kilometara oko nje. Ovdje dolje ima puno dobrih stvari, ali je također gusto sa ruskim odbrambenim utvrđenjima i trupama.

Bilo je lakše pronaći tačke prodora kada se Rusija borila da održi pet napadačkih osovina. Sada kada se u suštini svelo sve na jedno (ono što je Rusija svo vrijeme trebalo da uradi), stvari postaju teže. Ruska odbrana je jaka u ovom pravcu.

Herson/Nova Kahovka/Krim

Zanimljiva činjenica: Ukrajina je oslobodila samo polovinu Hersonske oblasti. Druga polovina je na drugoj strani rijeke Dnjepar. A onda, južno od toga, tu je Krim.

Image

Bilo je izvještaja da se Rusija povukla sa većeg dijela teritorije južno od Dnjepra. Ukrajina je čak poslala dobrovoljce preko rijeke da postave Ukrajinsku zastavu na drugoj obali. Imalo je zabavnu propagandnu vrijednost, ali nije bilo oslobođenja. Ukrajina bi se suočila sa istim izazovima u guranju na jug, sa kojima se Rusija suočila pokušavajući da zadrži teritoriju na sjeveru. Svi mostovi su uništeni, rijeka je široka oko 1 km, a pontoni i barže nisu dovoljni da izdrže potpunu ofanzivu. Dijelovi rijeke se navodno smrzavaju na mjesec ili dva u najhladnijem dijelu zime, ali ne pomičete oklop preko leda, mislim da (iako je, doduše, moje znanje o ovoj temi... tanko).

Nova Kahovka je, međutim, intrigantna. Rusija je povukla svoje civilno i vojno prisustvo iz grada, vjerovatno kako bi izbjegla da bude napadnuta od strane ukrajinske artiljerije. Ali ima ogromnu stratešku vrijednost, jer kontroliše vodosnabdijevanje Krima. Ima još jednu prednost — prijelaz Dnjepar je uglavnom brana, povezana s nekoliko kratkih dionica mosta. Bilo bi ga relativno lako popraviti i koristiti za prelazak. Međutim, Rusija bi bila manje oduševljena takvim poduhvatom, pa bi tada mogla ciljati i samu branu za uništenje. Sumnjivo je da bi Ukrajina to mogla riskirati osim ako 1) ruska artiljerija sa cijevima nije pomjerena značajno izvan dometa i 2) Ukrajina bi mogla imati dovoljno protuzračne odbrane da zaštiti most od balističkih projektila.

Stoga bi bilo koji ukrajinski prijelaz vjerovatno morao doći s nekog drugog mjesta, a logistika je u ovom trenutku jednostavno nemoguće teška. Iako imajući u vidu koliko je Rusija zanemarila ovo područje, uvjerena da će Dnjepar zaštititi ovaj bok, bilo bi sjajno kada bi Ukrajina pronašla način da to i ostvari.
SpecialOffer

#137750 Re: Ukrajina

Post by SpecialOffer »

Od danas pocinje price cap na naftu iz Rusije.
Post Reply