Koliko je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno Poršea, Ferarija, Lamborđinija i Škoda u 2018.? Skoro 73 000!Dozer wrote: Hajmo ovako - koliko je u Albaniji izgradjeno kilometara AP, brze ceste i magistralne ceste od 2010? Skoro 400km.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- thekupus
#13751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Dozer
#13752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zaista ne vidim u cemu je problem da se poredimo s nekim ko je do nedavno bio daleko iza nas po svim mogucim parametrima, a danas je, htjeli mi to priznati ili ne, po mnogim parametrima prilicno ispred nas.Thorgerson wrote:Poenta sve ove prepiske jeste da samo utvrdimo da Albanija nema 400 i kusur km autoputa. Te da prestanemo praviti od sebe nekakve zrtve i najgori tamni vilajet, kada to nismo. To nije nikakvo opravdanje, nego eto neko je ovdje poceo pisati vidi kako oni, a mi ne mozemo. Jednostavno, nema potrebe da se poredimo sa bilo kim. Treba sad naredne 4 godine zapeti i otvoriti sva moguca gradilista STO PRIJE. Jer realno je da mozemo u naredne 4 godine izgraditi oko 100km autoputa. I ovo je realna procjena. Ako cemo biti optimisticni, a tesko je to biti nakon ove 4 godine, moze to biti i jos vise.
Je li situacija losa, jeste, ali jbmu moramo li sad i izmisljati jos da je napravimo gorom. Eto. Cisto o tome se radi.
Krivce za to znamo svi, ali se, izgleda, samo rijetki usude o tome i pricati, a o reakcijama da ne pricamo.
Mozemo mi sad pricati da treba zasukati rukave, ali to pricamo vec 10 godina... A za to vrijeme su u ime izgradnje tih puteva nestale desetine miliona (znamo i gdje su zavrsili), svi smo zaduzeni nemilice (cini mi se da nam je dug sad oko 11 milijardi KM), a istovremeno ono za sta smo zaduzeni - nemamo.
I, da se ne lazemo, ista je stvar i u ostalim sektorima, zdravstvu pogotovo. Reagujemo li? Tesko. I sve dok ne budemo reagovali, kao narod, kao kolektiv, kao masa, ovi hajvani ce nam zaduzivati i cukununuke, a kako bi obezbijedili svoje.
Ko je glup u svemu tome? Vlast? Albanci? Eskimi? Ili - mi sami?
- So What!
#13753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakva ljepota, samo most fali.
- drug_profi
#13754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hoće li ikakve pameti bit da se integrisu TAG sistemi pa da koristimo svih 200 km sa istim tagom.
- Thorgerson
#13755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Albanija nije ni u cemu ispred nas. I odvadi boga ti. Bio sam dole vise puta, vidio kako narod zivi i sta radi. Bjezi ba. Mogu oni napucavat statistiku koliko hoce. Ako mislis da mi imamo korupciju, e pa treba otici do Albanije, pa da vidis sta je korupcija.Dozer wrote: Zaista ne vidim u cemu je problem da se poredimo s nekim ko je do nedavno bio daleko iza nas po svim mogucim parametrima, a danas je, htjeli mi to priznati ili ne, po mnogim parametrima prilicno ispred nas.
Krivce za to znamo svi, ali se, izgleda, samo rijetki usude o tome i pricati, a o reakcijama da ne pricamo.
Mozemo mi sad pricati da treba zasukati rukave, ali to pricamo vec 10 godina... A za to vrijeme su u ime izgradnje tih puteva nestale desetine miliona (znamo i gdje su zavrsili), svi smo zaduzeni nemilice (cini mi se da nam je dug sad oko 11 milijardi KM), a istovremeno ono za sta smo zaduzeni - nemamo.
I, da se ne lazemo, ista je stvar i u ostalim sektorima, zdravstvu pogotovo. Reagujemo li? Tesko. I sve dok ne budemo reagovali, kao narod, kao kolektiv, kao masa, ovi hajvani ce nam zaduzivati i cukununuke, a kako bi obezbijedili svoje.
Ko je glup u svemu tome? Vlast? Albanci? Eskimi? Ili - mi sami?
Imaju jednostavniji politicki sistem, izvukli se haman neokrznjeni iz 90-ih, imaju stotine kilometara obale, mora, imaju sav moguci potencijal da budu jedna od razvijenijih zemalja pa je opet to karna zemlja. Nesto poput juznoamerickih zemalja. Nikakvog reda ni sistema.
Ne kazem da smo mi nesto bolji. Ali ako gledamo koliko je komplikovan nas sistem odlucivanja, koliko imamo napada sa svih strana, te da nam je ekonomija totalno unistena 90-ih. Pa mi smo jednostavno cudo na Balkanu. Koliko god to nekome zvucalo smijesno.
Last edited by Thorgerson on 26/12/2018 09:24, edited 1 time in total.
-
Labirint
#13756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hoće druže , kao što nam je i sve drugo integrisano...drug_profi wrote:Hoće li ikakve pameti bit da se integrisu TAG sistemi pa da koristimo svih 200 km sa istim tagom.
- Thorgerson
- So What!
#13758 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jedna od "najdosadnijih" dionica za izgradnju na Koridoru Vc. Pogledajte kako izgledaju radovi na autocesti preko Dubravske visoravni u Hercegovini
Radovi na poddionici Buna - Počitelj, autoceste A1, uveliko su odmakli. Radovi su službeno počeli 3. augusta, a trenutno se izvode pripremni i zemljani radovi. Rok za završetak radova na ovoj poddionici je 18 mjeseci.
Ako se vozite ovih dana Dubravskom visoravni začudit ćete se kad oko Bivoljeg Brda ugledate brojnu mehanizaciju i drugačiji krajolik od onog koji ste posljednji put vidjeli. Mehanizacija pripada kompaniji Hering iz Širokog Brijega koja je u maju mjesecu potpisala ugovor za izgradnju vrijedan 25,7 miliona eura.
Sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije.
Poddionica Buna - Počitelj je duga 7,2 kilometra i dio je dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar jug – Počitelj. Smještena je na geološki i morfološki izuzetno povoljnom relativno ravnom terenu.
Počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbina, a trasa je položena tako da ne presijeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.
Trasa uključuje dva natputnjaka, jedan potputnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotinski potok. Radovi se trenutno izvode na tri mjesta, a posebno je izraženo miniranje krševitog kraja. Graditelji su već naišili i na jednu kavernu, ali je ona uspješno savladana.
Klix
Last edited by So What! on 26/12/2018 17:18, edited 2 times in total.
-
tec
#13759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jedina osoba koja lupa ovdje si ti, pa uživaj u tvojim fantazijama. Najgori slijepac je onaj koji neće da vidi.Dozer wrote: Nije kasnije, u pocetku je bio jedini "autoput" jer je bila i jedina izgradjena dionica s dvije trake u oba smjera. Ne lupaj, ziv bio...![]()
I nicim ja sebe ne damtujem. To samo ti vidis tako.
Hajmo ovako - koliko je u Albaniji izgradjeno kilometara AP, brze ceste i magistralne ceste od 2010? Skoro 400km.
Koliko je istog tog izgradjeno u BiH od 2000? Manje od 250km.
Cinjenicno stanje, a ti slobodno nastavi s tim nadmenim sveznajucim i potcjenjivackim tonom![]()
Hocemo o HR, ako ti je Albanija ispod nivoa? MK?
400 čega? Ničega i šta se tu treba odgovoriti? Ništa
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#13760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja bih vise volio da smo mi izgradili 400km niceg, nego ovih 200 neceg...
-
tec
#13761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Onda si u sreči jer tih 400 km smeća mi imamo na pretek ako je tebi to pojam.un1ted wrote:ja bih vise volio da smo mi izgradili 400km niceg, nego ovih 200 neceg...
-
tec
#13762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tec wrote:Jedina osoba koja lupa ovdje si ti, pa uživaj u tvojim fantazijama. Najgori slijepac je onaj koji neće da vidi.Dozer wrote: Nije kasnije, u pocetku je bio jedini "autoput" jer je bila i jedina izgradjena dionica s dvije trake u oba smjera. Ne lupaj, ziv bio...![]()
I nicim ja sebe ne damtujem. To samo ti vidis tako.
Hajmo ovako - koliko je u Albaniji izgradjeno kilometara AP, brze ceste i magistralne ceste od 2010? Skoro 400km.
Koliko je istog tog izgradjeno u BiH od 2000? Manje od 250km.
Cinjenicno stanje, a ti slobodno nastavi s tim nadmenim sveznajucim i potcjenjivackim tonom![]()
Hocemo o HR, ako ti je Albanija ispod nivoa? MK?
400 čega? Ničega i šta se tu treba odgovoriti? Ništa
Tek sam se sada sjetio sa kojim genijem ja ovdje probam imati normalnu diskusiju. Jeli se itko sječa ove rasprave?
Thorgerson wrote:Pa prijatelju nije valjda da mislis da ce ga tako napraviti i nakriviti kako si nacrtaoDozer wrote:Vidis da se satelitske snimke dok su bili radovi u toku. I nije to taj dio.
Ovo sto si ti nacrtao znacilo bi da bi brzina sa ne znam 120km/h morala se spustiti na max 50km/h. Mislim jesmo luda zemlja, ali nismo toliko.![]()
Ponavljam, pogledajte jos jednom na google maps taj dio i vidjet cete da uopste nema nigdje ostrih krivina. I sve "krivine" koje spominjete su duge po 1,5km i vise.
- Hajvan
#13763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tec wrote:
Tek sam se sada sjetio sa kojim genijem ja ovdje probam imati normalnu diskusiju. Jeli se itko sječa ove rasprave?![]()
![]()
![]()
pokusavas da usppostavis dijalog s jednim vrsnim (forumskim) teoreticarem…
…zavjera
people who overestimate how well they understand politics are more likely to believe that hidden actors or clandestine groups are conspiring in wide-ranging activities to influence important world actions, events, and outcomes.
- escobar__
#13764 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Super je ovo naglabanje o Albaniji i Bosni i Hercegovini, sama činjenica da se poredimo s njima je tragikomična.
Folovi tipa Albanija možda ima više kilometara autoceste, al' je i korumpiranija zemlja od nas.

Folovi tipa Albanija možda ima više kilometara autoceste, al' je i korumpiranija zemlja od nas.
- Thorgerson
#13765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa fazon je sto se mi i ne mozemo porediti s njima, tj. oni s nama, te ne znam zasto je uopste neko njih ubacio u diskusiju.escobar__ wrote:Super je ovo naglabanje o Albaniji i Bosni i Hercegovini, sama činjenica da se poredimo s njima je tragikomična.
Folovi tipa Albanija možda ima više kilometara autoceste, al' je i korumpiranija zemlja od nas.![]()
![]()
Mi smo za njih zapad i geografski i mentalno.
Tako da ja vise vjerujem svojim ocima, nego nekakvim statistikama.
- Dozer
#13766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne brini - nece.drug_profi wrote:Hoće li ikakve pameti bit da se integrisu TAG sistemi pa da koristimo svih 200 km sa istim tagom.
-------
A po pitanju ovih "poredjenja"...toliko o tome... https://tradingeconomics.com/
Bosnia and Herzegovina GDP...... Last.... Previous ... Highest
GDP Growth Rate .................. 1.10 .... 0.40 ......... 6.00
GDP Annual Growth Rate ......... 3.40 .... 2.00 ........ 6.40
Albania GDP ........................ Last .... Previous ... Highest
GDP Growth Rate ................. 1.34 ...... 1.15 ........ 6.00
GDP Annual Growth Rate ......... 4.32 ...... 4.46 ........ 13.50
A ove djecije nebuloze o nekim prijasnjim raspravama (u kojima sam uredno rekao "ako je to onako kao na slikama" i "ako slike nisu na neki nacin digitalno modifikovane")... Sta reci...
- escobar__
#13767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa takvih poput tebe je u ovoj zemlji more, zato se 300 kilometara autoceste gradi već 20 godina, a još je ni upolovili nisu.Thorgerson wrote:Pa fazon je sto se mi i ne mozemo porediti s njima, tj. oni s nama, te ne znam zasto je uopste neko njih ubacio u diskusiju.escobar__ wrote:Super je ovo naglabanje o Albaniji i Bosni i Hercegovini, sama činjenica da se poredimo s njima je tragikomična.
Folovi tipa Albanija možda ima više kilometara autoceste, al' je i korumpiranija zemlja od nas.![]()
![]()
Mi smo za njih zapad i geografski i mentalno.
Tako da ja vise vjerujem svojim ocima, nego nekakvim statistikama.
- So What!
#13768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nevjerovatno je da se nastavlja širenje neistina i pored tolikih vizuelnih dokaza priloženih kao demant netačnih tvrdnji.
Po milijarditi put, dinamika kojom gradimo je loša, iz razloga što su nam garniture na vlasti uglavnom loše, a one su ništa drugo do refleksija nas koji smo loši da se ne lažemo.
Loši jesmo, to i slijep čovjek zna, ali toliko nismo, da nas se stavlja u isti koš sa zemljama poput Albanije, Kosova, a znao je neko ubaciti i Moldaviju.
I to rade, čisto jer pročitaju neki tekst na internetu i tvrde tako.
Nedavno je bio tekst nekog afričkog portala koji je BiH uvrstio među 10 europskih zemalja koje su razvijene kao afričke zemlje.
I to su ovi naši novinari preveli, raja shareovala i kukala kako smo loši i od Afrike, iako nam nijedna od afričkih zemalja ne može parirati.
Naravno vječiti negativci i ublehaši poput ovih iznad se prime i jedva dočekaju, jer ima nešto u našim ljudima da tako pljuju i po čemu treba i po čemu ne treba.
Nekada je ovaj forum bio preplavljen takvima, danas ih je nešto manje, ali ih ima.
Ja bih volio da ovi iznad što prečesto iznose fiks ideje, iste predstave recimo na Skyscrapercity forumu, ali vjerujem da su svjesni da bi ih tamo pregazili, a vjerovatno bi i ban ubrzo popili, pa im Klix forum dođe kao odličan poligon za svakojako lupanje gluposti, iznošenje neistina i neargumentovanu raspravu.
Po milijarditi put, dinamika kojom gradimo je loša, iz razloga što su nam garniture na vlasti uglavnom loše, a one su ništa drugo do refleksija nas koji smo loši da se ne lažemo.
Loši jesmo, to i slijep čovjek zna, ali toliko nismo, da nas se stavlja u isti koš sa zemljama poput Albanije, Kosova, a znao je neko ubaciti i Moldaviju.
I to rade, čisto jer pročitaju neki tekst na internetu i tvrde tako.
Nedavno je bio tekst nekog afričkog portala koji je BiH uvrstio među 10 europskih zemalja koje su razvijene kao afričke zemlje.
I to su ovi naši novinari preveli, raja shareovala i kukala kako smo loši i od Afrike, iako nam nijedna od afričkih zemalja ne može parirati.
Naravno vječiti negativci i ublehaši poput ovih iznad se prime i jedva dočekaju, jer ima nešto u našim ljudima da tako pljuju i po čemu treba i po čemu ne treba.
Nekada je ovaj forum bio preplavljen takvima, danas ih je nešto manje, ali ih ima.
Ja bih volio da ovi iznad što prečesto iznose fiks ideje, iste predstave recimo na Skyscrapercity forumu, ali vjerujem da su svjesni da bi ih tamo pregazili, a vjerovatno bi i ban ubrzo popili, pa im Klix forum dođe kao odličan poligon za svakojako lupanje gluposti, iznošenje neistina i neargumentovanu raspravu.
- escobar__
#13769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Skyscrapercity je sasvim drukčija vrsta foruma i tamo volim ići čisto da vidim šta se radi/gradi u zemlji, a ne da se natežem sa stranačkim botovima poput tebe oko tragikomične izgradnje auto i brzih, te magistralnih cesta.
Ovdje ću ipak i dalje nastaviti iznositi "fiks ideje" i neargumentovano raspravljati jer ću i dalje nastavit vjerovat svojim očima više nego tvom ili bilo čijem pisanju i opravdavanju nerada i javašluka koji su postali standard u zemlji.
20 godina gradite autocestu A1, dokle ste s tim? Koliko još čekamo na kompletiranje, 50, 60 godina?
Ovdje ću ipak i dalje nastaviti iznositi "fiks ideje" i neargumentovano raspravljati jer ću i dalje nastavit vjerovat svojim očima više nego tvom ili bilo čijem pisanju i opravdavanju nerada i javašluka koji su postali standard u zemlji.
20 godina gradite autocestu A1, dokle ste s tim? Koliko još čekamo na kompletiranje, 50, 60 godina?
- Dozer
#13770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, losi smo, svi redom, i vlast jeste refleksija nas samih. Kakav narod - takva vlast, i to je oduvijek tako.
Ali, jos gore u svemu je sto se sav taj nas nerad, javasluk i kradja koju sprovodi vlast (to, ipak, ne radimo mi, narod), opravdava "losom dinamikom gradnje" i slicnim, izvinite ali - budalastinama.
Nije tu samo stvar "lose dinamike", koja jeste evidentna, nego i loseg kvaliteta, koji je utvrdjen i potvrdjen vec X puta.
Sminka u vidu bankina, ograda, mnogima ovdje vise nego bitne zaustavne trake, kamera i svjetlecih znakova - sve je to zapravo apsolutno sporedno ako cesta nije kako treba i ako ce se morati popravljati vec nakon 3-4-5 mjeseci od pustanja u promet.
Igrom slucaja dosta znam o ovome jer imam rodbine u toj bransi, a nazalost po njih - posteni su, sto im nikako ne ide u prilog u ovom okruzenju.
@So what
Znas li ko je bio nadlezni inzinjer za gradnju svih poslijeratnih mostova i vijadukta u BiH? Jedan stari, prijeratni, "Titin" inzinjer iz ZGP-a, koji je sad u penziji. Tog covjeka i dan danas zovu sirom bivse Juge da bude samo nadzor za izgradnju mostova, i kazu da samo napise cifru koju hoce (cemu sam i licno svjedocio 2-3 puta), jer znaju da kod njega sve mora biti po PS-u, prvenstveno sigurnosti sto se tice, ali i da se taj most 100% nece srusiti i da ce trajati. Dokaz ovoga ti mogu biti upravo svi dosadasnji mostovi i vijadukti po BiH (izgradjeni do 2013), ukljucujuci i one preko Save - nijedan nije potonuo u rijeku i ispod nivoa ceste prije ili iza njega.
Ali, zato ceste jesu, a sto svi mozemo osjetiti kada se vozimo preko toga, sto sasvim dovoljno govori o kvaliteti gradnje te ceste.
Sto se Albanije tice, kako rekoh - tamo se vozam uzduz i poprijeko vec desetak godina, tako da ne pricam o necemu sto sam cuo, nego o onome sto stalno gledam i po cemu vozim, tako da u mom slucaju taj "argument" ne pije vode.
Meni je 45, ali s ovom "dinamikom" izgradnje 5C garantujem da necu dozvijeti da se provozam kompletnom trasom jug-sjever. Ili obratno.
Taj skyscrapercity forum ne znam sta je. Svraticu.
Ali, jos gore u svemu je sto se sav taj nas nerad, javasluk i kradja koju sprovodi vlast (to, ipak, ne radimo mi, narod), opravdava "losom dinamikom gradnje" i slicnim, izvinite ali - budalastinama.
Nije tu samo stvar "lose dinamike", koja jeste evidentna, nego i loseg kvaliteta, koji je utvrdjen i potvrdjen vec X puta.
Sminka u vidu bankina, ograda, mnogima ovdje vise nego bitne zaustavne trake, kamera i svjetlecih znakova - sve je to zapravo apsolutno sporedno ako cesta nije kako treba i ako ce se morati popravljati vec nakon 3-4-5 mjeseci od pustanja u promet.
Igrom slucaja dosta znam o ovome jer imam rodbine u toj bransi, a nazalost po njih - posteni su, sto im nikako ne ide u prilog u ovom okruzenju.
@So what
Znas li ko je bio nadlezni inzinjer za gradnju svih poslijeratnih mostova i vijadukta u BiH? Jedan stari, prijeratni, "Titin" inzinjer iz ZGP-a, koji je sad u penziji. Tog covjeka i dan danas zovu sirom bivse Juge da bude samo nadzor za izgradnju mostova, i kazu da samo napise cifru koju hoce (cemu sam i licno svjedocio 2-3 puta), jer znaju da kod njega sve mora biti po PS-u, prvenstveno sigurnosti sto se tice, ali i da se taj most 100% nece srusiti i da ce trajati. Dokaz ovoga ti mogu biti upravo svi dosadasnji mostovi i vijadukti po BiH (izgradjeni do 2013), ukljucujuci i one preko Save - nijedan nije potonuo u rijeku i ispod nivoa ceste prije ili iza njega.
Ali, zato ceste jesu, a sto svi mozemo osjetiti kada se vozimo preko toga, sto sasvim dovoljno govori o kvaliteti gradnje te ceste.
Sto se Albanije tice, kako rekoh - tamo se vozam uzduz i poprijeko vec desetak godina, tako da ne pricam o necemu sto sam cuo, nego o onome sto stalno gledam i po cemu vozim, tako da u mom slucaju taj "argument" ne pije vode.
Meni je 45, ali s ovom "dinamikom" izgradnje 5C garantujem da necu dozvijeti da se provozam kompletnom trasom jug-sjever. Ili obratno.
Taj skyscrapercity forum ne znam sta je. Svraticu.
-
neki
#13771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Potpuno irelevantan podatak....Dozer wrote:Ne brini - nece.drug_profi wrote:Hoće li ikakve pameti bit da se integrisu TAG sistemi pa da koristimo svih 200 km sa istim tagom.
-------
A po pitanju ovih "poredjenja"...toliko o tome... https://tradingeconomics.com/
Bosnia and Herzegovina GDP...... Last.... Previous ... Highest
GDP Growth Rate .................. 1.10 .... 0.40 ......... 6.00
GDP Annual Growth Rate ......... 3.40 .... 2.00 ........ 6.40
Albania GDP ........................ Last .... Previous ... Highest
GDP Growth Rate ................. 1.34 ...... 1.15 ........ 6.00
GDP Annual Growth Rate ......... 4.32 ...... 4.46 ........ 13.50
A ove djecije nebuloze o nekim prijasnjim raspravama (u kojima sam uredno rekao "ako je to onako kao na slikama" i "ako slike nisu na neki nacin digitalno modifikovane")... Sta reci...
BiH je u periodu ‘96-2000 bila medju vodećim državama na svijetu po rastu GDP, jel to treba da znaci da smo ‘96 bili jači od Japana?
-
Nadzorna_ploca
#13772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izvini, a gdje je to izgradjeno 400 km smeca?tec wrote:Onda si u sreči jer tih 400 km smeća mi imamo na pretek ako je tebi to pojam.un1ted wrote:ja bih vise volio da smo mi izgradili 400km niceg, nego ovih 200 neceg...
-
mistek
#13773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da je izvjesno da bi do narednih izbora trebali imati spojenu Bunu sa Bijačom, te može biti i Vranduk spojen sa ostatkom autoputa, mada je to upitno koliko će ići. Uz to, valjda će i taj Svilaj imati ulogu kakvu treba da ima. To je nekih 30-35km autoputa na ovo što sad imamo.
Dobro bi bilo da makar počnemo sa izgradnjom dionica koje su spremne za istu u ovom periodu: dio puta kroz RS bi se mogao napasti cijelom dužinom (ili makar ovo od Johovca ka jugu stisnuti čim prije), Poprikuše-Vranduk, Tarčin-Bradina i dole od Kvanja do Bune.
Nadam se da je realno da ovo bude gotovo do jedno 2025.
Dobro bi bilo da makar počnemo sa izgradnjom dionica koje su spremne za istu u ovom periodu: dio puta kroz RS bi se mogao napasti cijelom dužinom (ili makar ovo od Johovca ka jugu stisnuti čim prije), Poprikuše-Vranduk, Tarčin-Bradina i dole od Kvanja do Bune.
- So What!
#13774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Isto i na SSC-u pišu što drugi forumaši pokušavaju objasniti vama dvojici, ali kada se rasprava počne gubiti prebaci se na lični nivo, jer to je inače znak da su se potrošili čak i loši argumenti.escobar__ wrote:Skyscrapercity je sasvim drukčija vrsta foruma i tamo volim ići čisto da vidim šta se radi/gradi u zemlji, a ne da se natežem sa stranačkim botovima poput tebe oko tragikomične izgradnje auto i brzih, te magistralnih cesta.
Znaš ti dobro, što ne smiješ tamo da pišeš, svako miniranje teme kao ove ovdje bespotrebnom raspravom vodi do bana, pa ti je pretpostavljam isplativije biti nijemi posmatrač. Ovdje se nažalost prođe nekažnjeno, ali na svu sreću, postoji i normalnih ljudi koji znaju sasjeći valjanje gluposti kakvo vi ovdje iznosite.
Svi ali apsolutno svi ovdje se slažu da je vlast troma pri izgradnji infrastrukture. Ali tema je "pregled izgradnje", dakle pratimo ono bilo šta što se gradi, i naravno da su i kritike dobrodošle, ali stalno ocrnjavanje svega već počinje da pere i kao forumaš čiji je doprinos otprilike "hej ja vidio, nije to tako", mislim da si zaista više gubitak nego dobitak za ovu temu.
Zapamti, naziv teme je "Autoputevi u BiH - pregled izgradnje", dakle jedno vrijeme se ovdje raspravljalo uveliko i o finansijskoj isplativosti, pa je ostatak foruma bio prinuđen otvoriti novu temu "Autoputevi u BiH - analiza isplativosti". Tebi ako je već cilj analizirati dinamiku i naravno konstantno o politici pričati, moj lični prijedlog je da napraviš temu "Autoputevi u BiH - analiza (ne)izgradnje", mislim da bi imao solidan broj sagovornika, a tema bi prodisadla od ljudi sa idejama o "oštrim krivinama", "lošem projektovanju", "neisplativosti izgradnje" i sl.
Realno je i ranije, recimo do 2022. ali to je samo ostvarivi potencijal za taj period koji se zahvaljujući nesposobnosti odgovornih uvijek izjalovi, pa se od gotovog napravi veresija. Poruka svima nam je slučaj "Međugorje - Počitelj", otkako je to blokirano i godinama ne vodi nigdje, a skupa s tim projektom i Zenička obilaznica koju od starta prate neke kontraverze, ja apsolutno nemam nade da će i nastavak izgradnje proći bez zastoja, zavrzalama, obaranja tendera, propadanja građevinskih kompanija i slično.mistek wrote:Mislim da je izvjesno da bi do narednih izbora trebali imati spojenu Bunu sa Bijačom, te može biti i Vranduk spojen sa ostatkom autoputa, mada je to upitno koliko će ići. Uz to, valjda će i taj Svilaj imati ulogu kakvu treba da ima. To je nekih 30-35km autoputa na ovo što sad imamo.
- Thorgerson
#13775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa kome se ti bolan obracas? Pa za koga je narod glasao ponovo u Federaciji? Ko je osvojio najvise glasova? Pa isti koji su i sada bili tu.escobar__ wrote:Skyscrapercity je sasvim drukčija vrsta foruma i tamo volim ići čisto da vidim šta se radi/gradi u zemlji, a ne da se natežem sa stranačkim botovima poput tebe oko tragikomične izgradnje auto i brzih, te magistralnih cesta.
Sta hoces onda? Dakle, narod je sasvim zadovoljan. Da nije, ne bi glasao za ove iste.
I tu se sva prica zavrsava. Nas narod to ne voli cuti, ali je tako. Da je vani neka garnitura vlasti ovako (ne)radila, pa te stranke bi otisle u historiju. Kod nas? Dobiju novi mandat.