S dobrim dijelom posta se slazem. Iran ima more problema: ekonomskih, socijalnih, svakakvih... Sustinsko pitanje jeste: kako to da proteste iza kojih stoje upravo te mule, proteste kojima je izvorni cilj bio izvrsiti dodatni pritisak na reformiste, kojima se ionako stalno baca klipove u tockove i ciji je manevarski prostor do boli suzen, proteste u kojima se unistava javnu imovinu i otvara vatru na organe reda, Zapad podrzi kao selamet po Iran? Meni bi, nekako, logicnije i dobronamjernije bilo pruziti reformistima svaku pomoc da uspiju, s vremenom, transformisati Iran u drustvo po mjeri vecine njegovih gradjana. Nesto meni tu ne stima.. Ne znam, sigurno je do mene...pustopoljina wrote:U iranu ljudi ne protestiraju zbog medjunarodnih odnosa. Nemaju nista protiv natezanja sa usa.
ali dosta im je iranske politike koja pare iranskog naroda trosi u siriji. Dosta im je visokoobrazovanosti bez zaposljavanja. Toga da banke ne isplacuju ustedjevinu.
neka mule financiraju sta hoce, ali ne na ustrb iranaca.
Jednostavno je vlast pretjerala.
da li ce se vlast rusiti zavisi od strane pomoci, prvenstveno usa. A usa nema petlju za to.
obama je obecao pa uskratio pomoc, trump vjerojatno nece ni obecati pomoc.
kraj svega ce biti malo smanjenje iranske populacije u najperspektivnijem dijelu te populacije.
neprijateljima irana svakako dobro.
iran jede svoju djecu i to ce drzavu i potkopati. Ne treba se niko petljati...ovaj kurs ako ostane, cak i ako uguse ovo sto se sad desava, na duzi rok-iran radi protiv sebe.
Btw, iza "zelenog pokreta" stala iranska inteligencija, kulturni radnici, studenti, drustvena elita... Ovaj put niko ni mukajet. Upitaj nekog prosjecnog Iranca iz Teherana, Isfahana, Yazda... Odakle god, samo neka je Iranac koji je odrastao i zivi tamo, sta misli o svemu. Bas me zanima sta ce ti reci...