BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Aequus

#13751 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Aequus »

Seawolf wrote: 08/03/2021 18:16
Aequus wrote: 08/03/2021 18:03
Seawolf wrote: 08/03/2021 17:57
Pa i mislio sam na velikog točkaša 8x8 domaće konstrukcije i proizvodnje.

Najveće dopuštene mase oko 32 t i sa osovinama čije je najveće dopušteno osovinsko opterećenje 9 t.

Oklop na kupoli se baš i ne bi mogao nešto pojačavati, osim elementima reaktivnog oklopa, zbog ograničene najveće dopuštene mase vozila točkaša 8x8.

Zaliha municije bi mogla biti 40 do 44 projektila za top.

Ono što je interesantno na ovim kupolama od AMX30 je to da je koaksijalni mitraljez kalibra 12,7 mm, a da je uz kupolicu komandira na krovu kupole mitraljez kalibra 7,62 mm.
Ako sam te dobro shvatio imas na umu nesto kao talijanski Centauro?

Ako je tako, ideja mi se svidja.. ovakvi 'tenkovi' su odlicni za podrsku pjesadiji, ili cak (iako u puno manjoj mjeri i mnogo riskatnije) kao lovac tenkova.

U svakom slucaju, razviti ovakvo vozilo je sigurno odlicna, ideja...
Pa mislio sam na nešto što ima za 33% veću najveću dopuštenu masu od Centaura, kako bi moglo da se nosi sa tenkovskim topom visokog pritiska.

Centauro ima najveću dopuštenu masu od 24 t.

A to nešto bi moglo poslužiti i kao osnova za samohodnu haubicu 155 mm sa cijevi dužine 52 kalibra i sa komorom zapremine 25 lit.
Mislio sam na koncept da je isti.. A to je :thumbup: ideja...

Btw. Uskoro ce i centauro 2 sa 120 mm topom :shock:
Guadalajara

#13752 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Seawolf wrote: 08/03/2021 17:57
Guadalajara wrote: 08/03/2021 17:14
Seawolf wrote: 08/03/2021 16:27
Još bolja varijanta je prebaciti kompletne kupole na nove, dovoljno velike točkaše 8x8.

Nemaju te kupole veliku masu jer im je oklop prilično tanak.
Problem je sto su novi tockasi skuplji od ovog tenka. Mozda jedino ako bi kod nas bila proizvodnja vozila 8x8. Tako da lova ostaje kod nas.

Trebalo bi onda raditi i na boljem i jacem oklopu za kupolu.
Pa i mislio sam na velikog točkaša 8x8 domaće konstrukcije i proizvodnje.

Najveće dopuštene mase oko 32 t i sa osovinama čije je najveće dopušteno osovinsko opterećenje 9 t.

Oklop na kupoli se baš i ne bi mogao nešto pojačavati, osim elementima reaktivnog oklopa, zbog ograničene najveće dopuštene mase vozila točkaša 8x8.

Zaliha municije bi mogla biti 40 do 44 projektila za top.

Ono što je interesantno na ovim kupolama od AMX30 je to da je koaksijalni mitraljez kalibra 12,7 mm, a da je uz kupolicu komandira na krovu kupole mitraljez kalibra 7,62 mm.
Sa ovim bi dobili lovca na tenkove i borbeno vozilo za podršku pješadiji. 2 u 1 :D

Za sve ovo moraju se prvo izgraditi pogoni za montažu vozila. Jer ih nemamo, bez obzira na modele borbenih vozila. Možda u početku za prototipove ne bi bilo loše koristiti i uvozne dijelove...

Nemamo poligona za testiranje borbenih vozila..

Kad bi se riješilo da imamo tu montažu borbenih vozila, mislim da bi to bilo 50% posla. Poslije testirati platformu za razlicite borbene sisteme.
MorningStar

#13753 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

A hidraulika,napredna optika,robotika,elektronika,motor,mjenac,kompozitni oklop,radio-komunikacije ?
Guadalajara

#13754 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 08/03/2021 19:05 A hidraulika,napredna optika,robotika,elektronika,motor,mjenac,kompozitni oklop,radio-komunikacije ?
Hidrauliku proizvodi BNT, cilindre, opticka stakla Zrak, za robotiku vec imaju dvije firme u Sarajevu, motor i mjenjac vjerovatno uvozni, kompozitni oklop bi se mogao raditi kod nas.

Rupu vidim u oblasti radio komunikacija, ali i tu bi se vjerovatno radilo o necemu uvoznom. Ili mozda i tu bude nesto domace. Neki dan su objavili saradnju Centar za napredne tehnologije u Sarajevu i ona firma Tring iz Gracanice. U Gracanici imaju mašine za proizvodnju SMT i PCB ploča koje bi se mogle koristiti u optickim osmatrackim uredjajima, radio uredjajima, mozda i u elektronskim upaljacima...Uglavom u oblasti elektronike imaju najveci kapacitet u BiH. Direktor proizvodnje kaže da se uređaj može koristiti i za bilo kakvu automatizaciju procesa. Uložili su oko 3 miliona KM u mašine :-D
Mogu i za buduce dronove malog i srednje dometa proizvoditi elektroniku :D 8-)

Evo im prezentacija

Screenshot

Image

Image

Image

Image
MorningStar

#13755 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 08/03/2021 19:41
MorningStar wrote: 08/03/2021 19:05 A hidraulika,napredna optika,robotika,elektronika,motor,mjenac,kompozitni oklop,radio-komunikacije ?
Hidrauliku proizvodi BNT, cilindre, opticka stakla Zrak, za robotiku vec imaju dvije firme u Sarajevu, motor i mjenjac vjerovatno uvozni, kompozitni oklop bi se mogao raditi kod nas.

Rupu vidim u oblasti radio komunikacija, ali i tu bi se vjerovatno radilo o necemu uvoznom. Ili mozda i tu bude nesto domace. Neki dan su objavili saradnju Centar za napredne tehnologije u Sarajevu i ona firma Tring iz Gracanice. U Gracanici imaju mašine za proizvodnju SMT i PCB ploča koje bi se mogle koristiti u optickim osmatrackim uredjajima, radio uredjajima, mozda i u elektronskim upaljacima...Uglavom u oblasti elektronike imaju najveci kapacitet u BiH. Direktor proizvodnje kaže da se uređaj može koristiti i za bilo kakvu automatizaciju procesa. Uložili su oko 3 miliona KM u mašine :-D

Evo im prezentacija

Screenshot

Image

Image

Image

Image
BNT znaci moze da proizvede kompleksne moderne hidraulike za vjesanje,kupolu itd ?

Opticka stakla - ja pricam o opet naprednik elektro-optickim uredjajima za osmatranje i nisanjenje - moze li to zrak proizvesti ?

Robotiku dvije firme - robotiku nivoa upravljanja automatskim topom , stabilizaciji topa itd ?

Kompozitni oklop - gdje i kako ? Sa obzirom da vecina zemalja krije sastave koje koriste za proizvodnju istih a radi se o visokotehnoloskim metalo-plasticnim-vlaknastim itd materijalima.

3 mil maraka ulozeno ? Evo reci cu ti da na francuskom VBCI dzojstik nisandzije kosta oko 12 000 eura :lol:

Necu vise valja mi slusat gusle :D
Guadalajara

#13756 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 08/03/2021 19:48
BNT znaci moze da proizvede kompleksne moderne hidraulike za vjesanje,kupolu itd ?

Opticka stakla - ja pricam o opet naprednik elektro-optickim uredjajima za osmatranje i nisanjenje - moze li to zrak proizvesti ?

Robotiku dvije firme - robotiku nivoa upravljanja automatskim topom , stabilizaciji topa itd ?

Kompozitni oklop - gdje i kako ? Sa obzirom da vecina zemalja krije sastave koje koriste za proizvodnju istih a radi se o visokotehnoloskim metalo-plasticnim-vlaknastim itd materijalima.

3 mil maraka ulozeno ? Evo reci cu ti da na francuskom VBCI dzojstik nisandzije kosta oko 12 000 eura :lol:

Necu vise valja mi slusat gusle :D
Imaju sve potrebne tehnologije za proizvodnju dijelova za hidrauliku.

Sve za obradu i proizvodnju optike Zrak ima, opticka sociva, filtere, ogledala, prizme, koncanice, tanke opticke slojeve za napredne aplikacije sa maksimalnim performansama..

Stabilizaciju topa za tenk M84 radio je Rudi Cajevac iz Banja Luke...i to nas covjek Bosnjo inzinjer, programer :mrgreen:

Ako domace firme mogu proizvoditi industrijske robote, nije problem ni automatizacija topa...

Ja sam ovdje postavljao tehnoloske mogucnosti Metalurksog instituta i kakve peci za topjenje i rafiniranje imaju... :mrgreen:

A i one velike prese od par hiljada tona su kod nas... :mrgreen:

Kompozitne balisticke materijale proizvodi Enker. Samo im jos nedostaju vakumske peci za najkompleksnije materijale...

Za posao u BiH inzinjer naplati oko 2-3k, a u inostranstvu isto to naplati 3-4x vise :lol: 8-)
Guadalajara

#13757 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Prvo da vidimo da li ce se koristiti gotov kamion ili ce se montaza vozila sa kabinom raditi kod nas.
Škobo Habu

#13758 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

archi_a wrote: 08/03/2021 14:45 Tenkovi donirani kroz projekat "Opremi i obuči". 50 tenkova, 36 operativnih, ostali rezervni dijelovi. Ušli u OS BiH. Tenkovi su u Travniku i obilježavaju 40 godina od proizvodnje. :D
Ja sam bio u Travniku kada je sve ovo bilo aktuelano i koliko se sjećam - u hangarima su bili samo transporteri. Tenkova nije bilo.
Guadalajara

#13759 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Škobo Habu wrote: 08/03/2021 22:02
archi_a wrote: 08/03/2021 14:45 Tenkovi donirani kroz projekat "Opremi i obuči". 50 tenkova, 36 operativnih, ostali rezervni dijelovi. Ušli u OS BiH. Tenkovi su u Travniku i obilježavaju 40 godina od proizvodnje. :D
Ja sam bio u Travniku kada je sve ovo bilo aktuelano i koliko se sjećam - u hangarima su bili samo transporteri. Tenkova nije bilo.
Zato što su tenkovi tek poslije prebaceni u Travnik. Imaju i slike na drugoj temi iz hangara OS BiH :bih:
Škobo Habu

#13760 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Guadalajara wrote: 08/03/2021 22:03

Zato što su tenkovi tek poslije prebaceni u Travnik. Imaju i slike na drugoj temi iz hangara OS BiH :bih:
Kada poslije? Početkom dvijehiljaditih ih nije bilo u Travniku. Možda su ih prebacili kada su formiarne OS BiH. Tenkovi su bili stacionirani u Zenici, kasarna Bilmšte.
Guadalajara

#13761 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Škobo Habu wrote: 08/03/2021 22:05
Guadalajara wrote: 08/03/2021 22:03

Kada poslije? Početkom dvijehiljaditih ih nije bilo u Travniku. Možda su ih prebacili kada su formiarne OS BiH. Tenkovi su bili stacionirani u Zenici, kasarna Bilmšte.
MorningStar

#13762 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Koliko ja znam ti francuski amx ovi iz uae su bili u Tuzli (kasarna husinska buna) i vecina je bila neoperativna zbog mehenickih problema a rezervnih dijelova nije bilo.
Guadalajara

#13763 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 08/03/2021 22:11 Koliko ja znam ti francuski amx ovi iz uae su bili u Tuzli (kasarna husinska buna) i vecina je bila neoperativna zbog mehenickih problema a rezervnih dijelova nije bilo.
u Tuzli je vecina M60A3
MorningStar

#13764 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 08/03/2021 22:13
MorningStar wrote: 08/03/2021 22:11 Koliko ja znam ti francuski amx ovi iz uae su bili u Tuzli (kasarna husinska buna) i vecina je bila neoperativna zbog mehenickih problema a rezervnih dijelova nije bilo.
u Tuzli je vecina M60A3
Ja sam hIn vidio u kozlovcu prije vise od 10god dalje ne znam dje su odrdndali :D (amxovi)
Guadalajara

#13765 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Bilo ih je i u Hadzicima u TRZ, u Rajlovcu, nesto u Zenici i Tuzli...Sad je vecina u Travniku :D
@mba

#13766 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

neznam jeli ovaj video postiran

https://youtu.be/99-ukjmxMiA
Guadalajara

#13767 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

@mba wrote: 08/03/2021 22:25 neznam jeli ovaj video postiran
izbriši tu provalu sa teme :lol:
MorningStar

#13768 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Nije jer ta fabrika i haubica su u Bosni koliko je i ajfelov toranj u Montevideu :D
Aequus

#13769 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Aequus »

:-) :run:
Seawolf

#13770 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

MorningStar wrote: 08/03/2021 19:48 BNT znaci moze da proizvede kompleksne moderne hidraulike za vjesanje, kupolu itd ?
....
Ne pratiš .... Pošao sam od toga da se postojeća kupola sa tenkova AMX30 ugradi na tijelo novog velikog domaćeg točkaša 8x8, a ta kupola ima elektromotorno pokretanje po pravcu i zauzimanje ugla topa po elevaciji, a ne hidraulično.
MorningStar

#13771 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Seawolf wrote: 09/03/2021 07:27
MorningStar wrote: 08/03/2021 19:48 BNT znaci moze da proizvede kompleksne moderne hidraulike za vjesanje, kupolu itd ?
....
Ne pratiš .... Pošao sam od toga da se postojeća kupola sa tenkova AMX30 ugradi na tijelo novog velikog domaćeg točkaša 8x8, a ta kupola ima elektromotorno pokretanje po pravcu i zauzimanje ugla topa po elevaciji, a ne hidraulično.
Ako smo sposobni da napravimo tijelo (kompozit oklop,vjesanje,transmisiju,pogon-motor,- top vec mozemo - zasto onda uzeti kupolu sa zastarjelog tenka i stariji top a ne komplet vozilo napraviti ?

Mislim da bi bio promasaj toliko uloziti u vozilo - a staviti stari top,nisanske-opticke sprave,stabilizaciju itd koja je u AMXu.Takodje izgubila bi se mogucnost slobode u dizajnu vozila jer bi morali prilagoditi isto toj kupoli a ne dizajnirati u paketu ?

Ono sto daje prednost ovim vozilima su dobra vatrena moc, domet i preciznost a za to trebaju kompleksni sistem stabilizacije i upravljanja topom tj. Kupolom + napredni nisansko-opticki uredjaji (u danasnje vrijeme obavezno termalni mod za izvidjanje i nisanjenje) itd

Proizvesti jedno vozilo u kompletu zahtjeva cijeli niz industrije u razlicitim sektorima.

Srbija je uradila nesto slicno sa pragom - samo sto su oni isli stari sistem na stari - vozilo koje su vec radili doradili+ umjesto starijeg trocijevca stavili bofors... i tu su masu dijelova kupovali sa strane - tako da koncept moze funkcionisati ali mislim da se mora uskladiti.

Moje skromno misljenje :)
@mba

#13772 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

MorningStar wrote: 08/03/2021 22:30

Nije jer ta fabrika i haubica su u Bosni koliko je i ajfelov toranj u Montevideu :D
konto sam ja, nije moguce da niko ama bas niko postiro nije ovaj video :D
drndalo

#13773 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

MorningStar wrote: 09/03/2021 07:53
Seawolf wrote: 09/03/2021 07:27
....
Ako smo sposobni da napravimo tijelo (kompozit oklop,vjesanje,transmisiju,pogon-motor,- top vec mozemo - zasto onda uzeti kupolu sa zastarjelog tenka i stariji top a ne komplet vozilo napraviti ?

Mislim da bi bio promasaj toliko uloziti u vozilo - a staviti stari top,nisanske-opticke sprave,stabilizaciju itd koja je u AMXu.Takodje izgubila bi se mogucnost slobode u dizajnu vozila jer bi morali prilagoditi isto toj kupoli a ne dizajnirati u paketu ?

Ono sto daje prednost ovim vozilima su dobra vatrena moc, domet i preciznost a za to trebaju kompleksni sistem stabilizacije i upravljanja topom tj. Kupolom + napredni nisansko-opticki uredjaji (u danasnje vrijeme obavezno termalni mod za izvidjanje i nisanjenje) itd

Proizvesti jedno vozilo u kompletu zahtjeva cijeli niz industrije u razlicitim sektorima.

Srbija je uradila nesto slicno sa pragom - samo sto su oni isli stari sistem na stari - vozilo koje su vec radili doradili+ umjesto starijeg trocijevca stavili bofors... i tu su masu dijelova kupovali sa strane - tako da koncept moze funkcionisati ali mislim da se mora uskladiti.

Koliko me pamcenje sluzi, Praga je bila dvocijevac. Ne mijenja sustinu, samo mala korekcija... Ne znam za tu modifikaciju, Bofors, koji, 40mm? Imas li vise podataka?
Seawolf

#13774 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

drndalo wrote: 09/03/2021 16:08
MorningStar wrote: 09/03/2021 07:53 Ako smo sposobni da napravimo tijelo (kompozit oklop,vjesanje,transmisiju,pogon-motor,- top vec mozemo - zasto onda uzeti kupolu sa zastarjelog tenka i stariji top a ne komplet vozilo napraviti ?

Koliko me pamcenje sluzi, Praga je bila dvocijevac. Ne mijenja sustinu, samo mala korekcija... Ne znam za tu modifikaciju, Bofors, koji, 40mm? Imas li vise podataka?
Uvaženi kolega @MorningStar je malo pogriješio kada je napisao da je taj srbijanski sistem PVO zasnovan na podvozju kamiona PRAGA.

U stvari je zasnovan na podvozju kamiona FAP 2026 6x6 (prototip), odnosno na podvozju kamiona FAP 2228 6x6 (serijska izvedba):

Image

Sistem ima oznaku PASARS-16 i od oruđa na njemu se nalazi automatski brzometni top BOFORS L/70 kalibra 40 mm i dva IC vođena projektila zemlja-vazduh sa oznakom RLN-1C/170.

Ovi projektili zemlja-vazduh sa IC samonavođenjem su varijante projektila vazduh-vazduh R-13M (AA-2C "Advanced Atoll", NATO kodna oznaka i NATO naziv).
swanfilter

#13775 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by swanfilter »

Ovo na slici izgleda necemu. No, kako je u praksi?

Cini mi se kao igracka za djecu. Neka ima svakakvog oruzja na njoj ...
Post Reply