Mislio sam na koncept da je isti.. A to jeSeawolf wrote: ↑08/03/2021 18:16Pa mislio sam na nešto što ima za 33% veću najveću dopuštenu masu od Centaura, kako bi moglo da se nosi sa tenkovskim topom visokog pritiska.Aequus wrote: ↑08/03/2021 18:03Ako sam te dobro shvatio imas na umu nesto kao talijanski Centauro?Seawolf wrote: ↑08/03/2021 17:57
Pa i mislio sam na velikog točkaša 8x8 domaće konstrukcije i proizvodnje.
Najveće dopuštene mase oko 32 t i sa osovinama čije je najveće dopušteno osovinsko opterećenje 9 t.
Oklop na kupoli se baš i ne bi mogao nešto pojačavati, osim elementima reaktivnog oklopa, zbog ograničene najveće dopuštene mase vozila točkaša 8x8.
Zaliha municije bi mogla biti 40 do 44 projektila za top.
Ono što je interesantno na ovim kupolama od AMX30 je to da je koaksijalni mitraljez kalibra 12,7 mm, a da je uz kupolicu komandira na krovu kupole mitraljez kalibra 7,62 mm.
Ako je tako, ideja mi se svidja.. ovakvi 'tenkovi' su odlicni za podrsku pjesadiji, ili cak (iako u puno manjoj mjeri i mnogo riskatnije) kao lovac tenkova.
U svakom slucaju, razviti ovakvo vozilo je sigurno odlicna, ideja...
Centauro ima najveću dopuštenu masu od 24 t.
A to nešto bi moglo poslužiti i kao osnova za samohodnu haubicu 155 mm sa cijevi dužine 52 kalibra i sa komorom zapremine 25 lit.
Btw. Uskoro ce i centauro 2 sa 120 mm topom