Tuniski kolac
Beze korica sa pecenim orasima, dzemom od kajsija i finim zutim kremom.
Autor: Godiva
Sjedinjene Američke Države
Sastojci
Korica
6 belanaca
250gr. secera
3 kas. dzema od kajsije ili sipka
150gr. oraha
Krem
6 zumanca
10 kas. secera
5 kas. griza
500ml. mleka
200gr. putera
malo vanile
dekoracija
slag
niti przenog secera
Priprema
1. Useckajte orahe, ali ne jako sitno i prekrijte dno podmascene tave.
2. Belanca sa secerom ulupajte u cvrst sneg i dodajte dzem. Pazljivo izmesajte i prelijte preko oraha.
3. Pecite na 120C sat i po.
4. Za krem, umutite zumanca sa secerom, dodajte mleko i griz.
5. Kuvajte neprestao mesajuci. Ohladite. Penasto umutite puter sa malo vanile i dodajte kasiku po kasiku krema. Dobro umutite.
6. Ohladjenu koricu od belanaca i oraha nafilujte kremom i premazite slagom.
7. U zuti krem mozete dodati naseckano voce. Ja to sada nisam radila, ali je jako dobro kada se ubace jagode, banane, kivi, narandze…Ukrascic od secera ne morate da radite, sam kolac je jako ukusan.
8. Za dekoraciju od secera…Na tihoj vatri zagrevajte secer, dok ne dostigne temperaturu od 160C, ili ako nemate termometar za kuvanje, dok ne dobije lepu smedju boju.
9. Posudu u kojoj ste otapali secer, ohladite brzo u posudi sa vodom, ali pazite da voda ne udje u przeni secer. Kada se przeni secer malo prohladi i zgusne, kada dobije gustinu meda, kasicicu zaronite u secer i pravite niti preko case ili cinije.
10. Cim se stegne skinite sa posude.
Ja sam ovo prvi put radila, ali mi se jako svidelo, mislim da moze puno toga lepog da se pravi.
Javite vasa iskustva

Ideja za dekoraciju je potekla od ove lepe torte od jabuka i karamela od MadameVisage.
Uzivajte…