Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#13751 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:Ali to smo mi. “Zemlja seljaka na brdovitom balkanu”. Ne mozemo se mi nikad porediti sa At i Njemackom. Jednostavno nije isti mentalitet. I u Italiji, Spaniji pa i Fr su ljudi “opusteniji”
Opušteniji, ali ne baš ovoliko? :D
Treba težiti boljem. Nisu ni oni postali "civilizovani" tek tako.
Novčane kazne kao preodgoj.
Da ne širimo priču na to da nam treba nuklearka da nas resetuje, transparentnije trošenje javnog novca... :mrgreen:
insomnia78

#13752 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

512MB wrote:Sta je ovo bog te nemoze covjek fransoa podjebavat na miru od ovih zeMski, sta se desaJe :mrgreen:
Kad me vide oči šire žene vole oficire
SaraFina

#13753 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Bloo wrote: O ovom pričam.
Imaju kamere ili je neko prijavio.
I postoje posljedice.
U Bosni nema posljedica.
Da prosječnom Bosancu dođe kazna za nešto ovako, bilo bi: "....jebomatersvoju on će meni kaznu pisat...neću platit makar me ganjali po sudu..."

Razumijem te zaista. Kao što rekoh nas su sve oglobili debelo na godišnjoj razini.. Zbog tuđeg sranja. I onda ponudili tu opciju sa kamerama. Duplo smo platiti tuđi bezobrazluk ali sada je mjesto gdje su kontejneri uređeno. Uvijek zaključano. A smeće se razdvaja i po pola sata. Ljudi su svuda isti ako vide da im može proći. A to u BiH prolazi nažalost često.
I ja ne volim taj osjećaj bespomoćnosti koji opisuješ i smeta mi.
pustopoljina

#13754 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Bloo wrote:
pustopoljina wrote:
insomnia78 wrote:Jarane ja ne znam odakle tolika potreba za pljuvanjem. Naravno da je vani u uredjenijim zemljama bolje i lakse ali da je dzenet i nije. Ako ti se toliko gadi u BiH put pod noge i ne okreci se. Jbt ljudi se ovdje ufate neke pojave koja se desava u citavom svijetu i onda krenu kukati
E to...
Previse je lako pobiti ovakve argumente, kad je nesto globalna pojava.
Planet se gusi u plastici, ostajemo svi bez pitke vode...bosna je tu jos dobra...
Eto u toj francuskoj...ko je ono...nestle? Mozda i nije nestle..
Kupio izvor/selo...uzimaju ljudima vodu...hej...vodu.
Ma ko razume, shvatice.
Da, guši se. S tim da određene zemlje pokušavaju da kontrolišu to.
Nije niko rekao da je vani džennet, niti je to premisa diskusije.
Jedna od pojava koja izluđuje ljude u Bosni je i bespomoćnost.
Vidiš čovjeka (ljude!) da baca smeće u rijeku, kome se obratiti? Koje su posljedice?
Ljudi pretvaraju haustore u ekstenziju svoje smočnice. Kome se obratiti i ko će reagovati?
Vozači samo što se ne parkiraju papi na glavu pred KAtedralu...ko reaguje?
Ploče u Ferhadiji se opet postavljaju...OPET!
U Sarajevu nema CCTV, nema neighbourhood watch...kome prijaviti komšiju koji je dio trotoara prisvojio blokadama da on može parkirati?
Kome prijaviti komšiju kojem je opština prodala dio trotoara/javne površine na kojem su se nalazili kontejneri da može da proširi svoju kuću i nije obezbijedila nove kontejnere na drugoj lokaciji...
Nelegalnu gradnju (nismo još ko Beograd...al to je to divljaštvo) i podizanje više spratova nego što je dozvoljeno (zaklanjanje pogleda)...sve uz amin i pečat urbanističke službe...
Kome? Kako? Koje su posljedice?
U centru grada su bila postavljena 3 kontejnera za razvrstavanje smeća. Njihovu sudbinu možete pretpostaviti.

Ja ne "pljujem" po ovom gradu/državi jer je mrzim već jednostavno što se osjećam bespomoćno, poraženo i potučeno...
E to jesu teme.
I sto, kad imas kome, cesto ima jaci ili bolji platisa pa se dzaba zalis. S druge strane, ko ima zivaca i vremena, uspije i izganjati.
Ono sto sam ja primijetila kod nas-u bosni- da imas milion inspekcija, komisija...al' opet moras imati i srece i veze da izganjas pravicu. Ako se namjeris na pogresne, izvozace te ko mladog majmuna.
Jedan kucepazitelj dodje i razhebe sve supe po stubistu...po travnjaku ostale supe...hoce li to neko uspjeti porusiti...da bog da...ali ovako- 30 stanova (vise od 50%) izgradilo na travnjaku supe i jedni stite druge...svim mogucim vezama. Postalo normala. A nije. Fakin slums.
S druge strane, sredili fasadu...taj kaos kod nas skracuje zivot.
Last edited by pustopoljina on 10/05/2019 20:44, edited 1 time in total.
insomnia78

#13755 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

SaraFina wrote:
I postoje posljedice.
U Bosni nema posljedica.
Da prosječnom Bosancu dođe kazna za nešto ovako, bilo bi: "....jebomatersvoju on će meni kaznu pisat...neću platit makar me ganjali po sudu..."

Razumijem te zaista. Kao što rekoh nas su sve oglobili debelo na godišnjoj razini.. Zbog tuđeg sranja. I onda ponudili tu opciju sa kamerama. Duplo smo platiti tuđi bezobrazluk ali sada je mjesto gdje su kontejneri uređeno. Uvijek zaključano. A smeće se razdvaja i po pola sata. Ljudi su svuda isti ako vide da im može proći. A to u BiH prolazi nažalost često.
U Fr bi gradjani izasli, izvukli te kontejnere na sred ulice i zapalili ih. Pri tome bi na jedno pola dana blokirali saobracaj i napravili nevidjene guzve :lol:
pustopoljina

#13756 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

SaraFina wrote:
I postoje posljedice.
U Bosni nema posljedica.

Ovo je i moje iskustvo.
SaraFina

#13757 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:Ali to smo mi. “Zemlja seljaka na brdovitom balkanu”. Ne mozemo se mi nikad porediti sa At i Njemackom. Jednostavno nije isti mentalitet. I u Italiji, Spaniji pa i Fr su ljudi “opusteniji”
Da ne širimo priču na to da nam treba nuklearka da nas resetuje, transparentnije trošenje javnog novca... :mrgreen:

Samo lova. U pravu si ti Bloo. Lova je glavni pokretač preodgoja i u Švabiji i u Austriji. Mala od rodice 15 godina, i žurimo kad se ukopa na crvenom na semaforu, nikog nema. Put neki lijevi. Ja krenula... Kaže ako te policajac vidi i iz auta 70 € ti je kazna. Meni u petak rekao pred školom. Da ne trčim idući put :D
animals

#13758 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Bloo wrote:
Ja kad sam bio mali, smece se bacalo ispod puta , u potok..
nije bilo kontejnera..cijelo selo bacalo i to je bilo normalno tada..
danas sam se naucio da bacim smece u odredjena mjesta za to..jer lijepo je vidjeti
uredjenu i lijepu okolinu..mene zapad naucio, i tako se ponasam, gdje god dodjem..
animals

#13759 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

SaraFina wrote:
Bloo wrote:

Samo lova. U pravu si ti Bloo. Lova je glavni pokretač preodgoja i u Švabiji i u Austriji. Mala od rodice 15 godina, i žurimo kad se ukopa na crvenom na semaforu, nikog nema. Put neki lijevi. Ja krenula... Kaže ako te policajac vidi i iz auta 70 € ti je kazna. Meni u petak rekao pred školom. Da ne trčim idući put :D
Ja sam platio kaznu, sto sam pjeske isao preko na crveno.. :D
SaraFina

#13760 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Je li 70 fakat? Kaže mala nju zvao iz auta i rekao joj na pješačkom :D
Connaisseur Karlin

#13761 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

animals wrote:
prvi put to cujem :shock: :lol: :kiss:
insomnia78

#13762 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Jebo vas to
Bloo
Globalna šefica

#13763 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote: U Fr bi gradjani izasli, izvukli te kontejnere na sred ulice i zapalili ih. Pri tome bi na jedno pola dana blokirali saobracaj i napravili nevidjene guzve :lol:
Imali smo i mi tih momenata...znaš i sam.
Rezultiralo je...ničim.
:mrgreen:
Nego, treba se ugledati na Francuze...samo tamo kraj 18. stoljeća...
Connaisseur Karlin

#13764 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Bloo wrote: Treba težiti boljem. Nisu ni oni postali "civilizovani" tek tako.
pa kako ce platiti novcanu kaznu , ako nemaju novac , ili ce narod slati u zatvor kao u novelii Les Miresables , Viktor Hugo :)
SaraFina

#13765 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Connaisseur Karlin wrote:
animals wrote:

To je normala ovdje zbilja. Bicikliste kažnjavaju. Moja mama je 50 platila zato što se umorila i trakom crvenom gurala bicikl. Trebala trotoarom. Jer druge koji voze stazom smetala :D
dale cooper

#13766 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote: U Fr bi gradjani izasli, izvukli te kontejnere na sred ulice i zapalili ih. Pri tome bi na jedno pola dana blokirali saobracaj i napravili nevidjene guzve :lol:
Rezultiralo je...ničim.
Da jedemo kolače? Pa...može. :D
Connaisseur Karlin

#13767 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

SaraFina wrote:
animals wrote:

To je normala ovdje zbilja. Bicikliste kažnjavaju. Moja mama je 50 platila zato što se umorila i trakom crvenom gurala bicikl. Trebala trotoarom. Jer druge koji voze stazom smetala :D
:shock: :lol:

za bickliste znam, ali mozda zena nija znala da smije trotoarom, jer i na trotoaru smeta pjesacima :)
insomnia78

#13768 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
Rezultiralo je...ničim.
Ovde cigani oni putujuci, ko putujuci dzindasi :-D pobili se izmedju sebe i zagine jedan. Sin mu u zatvoru i nisu ga htjeli pustiti na sahranu, oni izadju blokiraju autoput popale sve, naprave zastoje od par kilometara i tako. Inace vrlo zajebani likovi. Otprilike ko u Snatch :-D. Ne libe se zapucati ni na policiju a za par sati ih se stvori par stotina ili hiljada
Bloo
Globalna šefica

#13769 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Samo bombaški napadi i smaknuća u sitne sate....Weimar style građanskog otpora :mrgreen:
SaraFina

#13770 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

SaraFina wrote:

za bickliste znam, ali mozda zena nija znala da smije trotoarom, jer i na trotoaru smeta pjesacima :)

Ne nije znala. Ali pojasnili su joj. Kad guraš bicikl pješak si kao recimo žena s dječijim kolicima. A kad voziš onda je staza označena i njenom dužinom voziš :D
Connaisseur Karlin

#13771 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

SaraFina wrote:
SaraFina wrote:

Ne nije znala. Ali pojasnili su joj. Kad guraš bicikl pješak si kao recimo žena s dječijim kolicima. A kad voziš onda je staza označena i njenom dužinom voziš :D
hvala :) :thumbup:
pustopoljina

#13772 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Ja pricala na telefon...vozeci bicikl...
I ode 60 eur...

Naravno da si pjesak kad guras bajk, problem je kad se zaboravis i guras misleci da vozis.
SaraFina

#13773 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

pustopoljina wrote:Ja pricala na telefon...vozeci bicikl...
I ode 60 eur...

Naravno da si pjesak kad guras bajk, problem je kad se zaboravis i guras misleci da vozis.

Tako je mama bajkerka :D a auto joj truli u garaži mene smara za kupovine vikendom.

Ode 50 € :D
Connaisseur Karlin

#13774 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

I ode 60 eur...

jao, svasta cu nauciti od vas prije ponovog dolaska u Austriju :lol: :thumbup: :kiss:
SaraFina

#13775 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

I ode 60 eur...

jao, svasta cu nauciti od vas prije ponovog dolaska u Austriju :lol: :thumbup: :kiss:

Ponesi love i ne brini. Javićemo ti nas dvije sva pravila predhodno. Ali ako promašiš ovi ne praštaju!
Post Reply