Cafiriarzuhal wrote:I jaTomahawk11 wrote:Pih, umro bih, ovo ne bih znaoConnaisseur Karlin wrote:
netocno , mnogi ne jedu jer im upravo brani religija![]()
brani Islam i konzumiranje smrdljibih skoljki , jastoga i rakove, pa ih muslimani jedu
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- zforumas
#13751 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- MarlboroGold
- Bloo
- Globalna šefica
#13753 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ništa iznenađujuće od jedne Venstreovke, njihova politika naginje ka desno.MarlboroGold wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/dans ... 46073.aspx
- MarlboroGold
#13754 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
"to može biti opasno za cijelo društvo" - prolupala 
- ExNihilo
#13755 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije se dobro izrazila, možda nije dobro ni preneseno, ali suštinski ima pravo.
Post neminovno vodi padu produktivnosti. Zbog toga mi se uvijek činilo da postač, kako bi sačuvao vlastiti post, treba tražiti dozvolu od poslodavca za isti. To iz razloga što resurs koji prodaje poslodavcu (i.e. radna snaga) nema taj kvalitet koji ima inače, koji se podrazumijeva, koji je ugovoren i za koji je plaćen, pa bi prešućivanje posta predstavljalo svojevrsno "potkradanje" poslodavca.
Sve ovo samo dodatno dobiva na značaju ako životi drugih zavise od postača i njegovog rada.
Post neminovno vodi padu produktivnosti. Zbog toga mi se uvijek činilo da postač, kako bi sačuvao vlastiti post, treba tražiti dozvolu od poslodavca za isti. To iz razloga što resurs koji prodaje poslodavcu (i.e. radna snaga) nema taj kvalitet koji ima inače, koji se podrazumijeva, koji je ugovoren i za koji je plaćen, pa bi prešućivanje posta predstavljalo svojevrsno "potkradanje" poslodavca.
Sve ovo samo dodatno dobiva na značaju ako životi drugih zavise od postača i njegovog rada.
- Bloo
- Globalna šefica
#13756 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Svaka njena izjava ce se uvijek posmatrati kroz prizmu njenog politickog djelovanja i poostravanja antiomigracijskih propisa, te ce na kraju.dobiti epitet islamofobaExNihilo wrote:Nije se dobro izrazila, možda nije dobro ni preneseno, ali suštinski ima pravo.
-
Hakiz
#13757 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da li je moguće da post dovede do trenutnog, akutnog umanjenja sposobnosti i time do nesreće, ili je sama pomisao na to islamofobija?
- hadzinicasa
#13758 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hm, u principu se slazem. Osim ako radnik ne radi inace 150%, pa onda za vrijeme posta „spadne“ na 100%. Sto je opet ispod njegovog standardaExNihilo wrote:Nije se dobro izrazila, možda nije dobro ni preneseno, ali suštinski ima pravo.
Ali to mi je u rangu diskusije, da li pusaci „potkradaju“ poslodavca na radnom vremenu, zbog cestih pauza, te koliko je to nepravedno prema kolegama koji ne puse.
- Bloo
- Globalna šefica
#13759 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
to ti mogu odgovoriti samo oni što poste, kako se osjećaju tokom posta, te eventualno da se izvede posmatranje vjernika i radnog učinka prije i tokom posta, pogotovo za specifične profesije tipa - vozači autobusa, hirurzi, medicinske sestre, likovi što upravljaju viljuškarom..Hakiz wrote:Da li je moguće da post dovede do trenutnog, akutnog umanjenja sposobnosti i time do nesreće, ili je sama pomisao na to islamofobija?
- ExNihilo
#13760 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
@hadzinica
Pa i nije baš ekvivalentno. Poslodavac vidi (ili može da vidi) da radnik ide pušiti i koliko često to radi. Konačno, može to zabraniti.
S druge strane, post može biti u cijelosti zatajen, a limitira fizičke i kognitivno-intelektualne sposobnosti, što je daleko veći gubitak po poslodavca od 5 minuta puš pauze tu i tamo.
Čak bih rekao da su pojedinci čisto bezobrazni time što za vrijeme Ramazana krmeljaju na poslu i gledaju na sat, a godišnji čuvaju za banjanje guzice.
Pa i nije baš ekvivalentno. Poslodavac vidi (ili može da vidi) da radnik ide pušiti i koliko često to radi. Konačno, može to zabraniti.
S druge strane, post može biti u cijelosti zatajen, a limitira fizičke i kognitivno-intelektualne sposobnosti, što je daleko veći gubitak po poslodavca od 5 minuta puš pauze tu i tamo.
Čak bih rekao da su pojedinci čisto bezobrazni time što za vrijeme Ramazana krmeljaju na poslu i gledaju na sat, a godišnji čuvaju za banjanje guzice.
Last edited by ExNihilo on 21/05/2018 15:57, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#13761 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Već su pravljene komparativne studije produktivnosti u arapskom svijetu. Pad produktivnosti za vrijeme Ramazana je dramatičan.Bloo wrote:to ti mogu odgovoriti samo oni što poste, kako se osjećaju tokom posta, te eventualno da se izvede posmatranje vjernika i radnog učinka prije i tokom posta, pogotovo za specifične profesije tipa - vozači autobusa, hirurzi, medicinske sestre, likovi što upravljaju viljuškarom..Hakiz wrote:Da li je moguće da post dovede do trenutnog, akutnog umanjenja sposobnosti i time do nesreće, ili je sama pomisao na to islamofobija?
- Bloo
- Globalna šefica
#13762 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
U Bosni je to skoro nemoguće provesti. Koja je donja granica koja bi se uzela kao osnovExNihilo wrote:Već su pravljene komparativne studije produktivnosti u arapskom svijetu. Pad produktivnosti za vrijeme Ramazana je dramatičan.Bloo wrote:to ti mogu odgovoriti samo oni što poste, kako se osjećaju tokom posta, te eventualno da se izvede posmatranje vjernika i radnog učinka prije i tokom posta, pogotovo za specifične profesije tipa - vozači autobusa, hirurzi, medicinske sestre, likovi što upravljaju viljuškarom..Hakiz wrote:Da li je moguće da post dovede do trenutnog, akutnog umanjenja sposobnosti i time do nesreće, ili je sama pomisao na to islamofobija?
-
Hakiz
#13763 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa, da je pronaći dovoljno dobrovoljaca, različitih spolova, starosti, zanimanja itd, koji će dozvoliti da im se, recimo u toku godine, a bolje kontinuirano nekoliko godina, mjere sposobnosti van posta i tokom posta, imali bismo naučno utvrđenu činjenicu.Bloo wrote:to ti mogu odgovoriti samo oni što poste, kako se osjećaju tokom posta, te eventualno da se izvede posmatranje vjernika i radnog učinka prije i tokom posta, pogotovo za specifične profesije tipa - vozači autobusa, hirurzi, medicinske sestre, likovi što upravljaju viljuškarom..Hakiz wrote:Da li je moguće da post dovede do trenutnog, akutnog umanjenja sposobnosti i time do nesreće, ili je sama pomisao na to islamofobija?
Ovako svako mođe reći šta mu se sviđa. Tako da tvrdnaj nekog postača da nije manje sposoban je legitimna isto koliko i tvrdnja nekoga ko će reći da je nemoguće da je bilo ko isto sposoban ako ne jede i ne pije više od 10 sati, a uz to mi je san poremećen zbog potrebe sehura.
- medvjed23
#13764 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne znam baš da li je pridjev akutan na mjestu, ali post može dovesti do značajnog smanjenja radnih sposobnosti.. ako čitav ljetni dan provedeš na suncu, bez kapi vode, to se odrazi na funkcionisanje tijela i uma..Bloo wrote:to ti mogu odgovoriti samo oni što poste, kako se osjećaju tokom posta, te eventualno da se izvede posmatranje vjernika i radnog učinka prije i tokom posta, pogotovo za specifične profesije tipa - vozači autobusa, hirurzi, medicinske sestre, likovi što upravljaju viljuškarom..Hakiz wrote:Da li je moguće da post dovede do trenutnog, akutnog umanjenja sposobnosti i time do nesreće, ili je sama pomisao na to islamofobija?
-
Hakiz
#13765 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Dakle, odgovor je mislim jednostavan.medvjed23 wrote:ne znam baš da li je pridjev akutan na mjestu, ali post može dovesti do značajnog smanjenja radnih sposobnosti.. ako čitav ljetni dan provedeš na suncu, bez kapi vode, to se odrazi na funkcionisanje tijela i uma..Bloo wrote:to ti mogu odgovoriti samo oni što poste, kako se osjećaju tokom posta, te eventualno da se izvede posmatranje vjernika i radnog učinka prije i tokom posta, pogotovo za specifične profesije tipa - vozači autobusa, hirurzi, medicinske sestre, likovi što upravljaju viljuškarom..Hakiz wrote:Da li je moguće da post dovede do trenutnog, akutnog umanjenja sposobnosti i time do nesreće, ili je sama pomisao na to islamofobija?
Znaš da je neko postio danas od 5 ujutro do 8 naveče, legao u 11, probudio se u 3 zbog sehura. A 26. dan je ramazana, dakle već 25 dana radi isto.
U 7 ujutro treba poletjeti jer je pilot u avionu koji putuješ. Ili vozi autobus kojim putuješ. Itd.
Letjeti avionom kojim pilotira takav pilot ili ne, to je pitanje.
Svako sebi neka odgovori, i to će biti pravi odgovor.
- hadzinicasa
#13766 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
nisam mislila bukvalno... mislila sam vise u smislu "potkradanja poslodavca". a sto se tice gubitka po poslodavca - za jednu cigaretu treba ti cca 7 minuta (prema mojoj prof matematike iz srednje skoleExNihilo wrote:@hadzinica
slazem se ja da covjek nije produktivan ni "sharp" u istoj mjeri kad posti i kad ne posti. samo i tu ima razlika izmedju onih koji kako velis (pretpostavicu da si isao u krajnost namjerno da istaknes poentu) krmeljaju na poslu i onih koji se casno rade s tim da imaju padove paznje povremeno.
ne znam - isto tako kad odes bolestan na posao nisi na nivou na kojem si kada si zdrav. kad imas privatnih problema, htio-ne htio nisi na nivou produktivnosti na kojem si kad ti je sve potaman, ljudi smo samo, ne treba bas tako ostro suditi...
- arzuhal
#13767 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije ovako. Kod nas svakako svako može reći šta god hoće i biti u pravu, odnosno tvrditi da je on u pravu, odnosno treba mu dati pravo da bude u pravu.Hakiz wrote:Ovako svako mođe reći šta mu se sviđa. Tako da tvrdnaj nekog postača da nije manje sposoban je legitimna isto koliko i tvrdnja nekoga ko će reći da je nemoguće da je bilo ko isto sposoban ako ne jede i ne pije više od 10 sati, a uz to mi je san poremećen zbog potrebe sehura.
Bez obzira na naku nauku ili nenauku.
Dakle, Hakize, i ti si u pravu, i ja sam, svi smo, to je najfer i nema ljutnje
Ako nekoga to frustrira - i on je u pravu. A i onaj koji tvrdi suprotno. Zajedno smo skupa.
- arzuhal
#13768 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hakiz wrote: Letjeti avionom kojim pilotira takav pilot ili ne, to je pitanje.

Ja bih letio, i to je moje pravo, moja procjena i meni se sviđa. Ti, možda, ne bi. I obojica smo u pravu.
- ExNihilo
#13769 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Trebaš na operaciju. Da li želiš da te operiše doktor koji posti zadnjih 15h ili onaj koji ne posti? Nek' svako sebi odgovori.Hakiz wrote:Dakle, odgovor je mislim jednostavan.medvjed23 wrote:ne znam baš da li je pridjev akutan na mjestu, ali post može dovesti do značajnog smanjenja radnih sposobnosti.. ako čitav ljetni dan provedeš na suncu, bez kapi vode, to se odrazi na funkcionisanje tijela i uma..Bloo wrote: to ti mogu odgovoriti samo oni što poste, kako se osjećaju tokom posta, te eventualno da se izvede posmatranje vjernika i radnog učinka prije i tokom posta, pogotovo za specifične profesije tipa - vozači autobusa, hirurzi, medicinske sestre, likovi što upravljaju viljuškarom..
Znaš da je neko postio danas od 5 ujutro do 8 naveče, legao u 11, probudio se u 3 zbog sehura. A 26. dan je ramazana, dakle već 25 dana radi isto.
U 7 ujutro treba poletjeti jer je pilot u avionu koji putuješ. Ili vozi autobus kojim putuješ. Itd.
Letjeti avionom kojim pilotira takav pilot ili ne, to je pitanje.
- medvjed23
#13770 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
o pilotima i doktorima ne mogu, ali mogu o svom iskustvu.. kao što rekoh, dešavalo se da zbog posta radim manje i lošije.. međutim, nije se desilo da rezultat mog rada bude ispod zadovoljavajućeg nivoa.. ako nekoga post gura ispod te granice i opravdana očekivanja poslodavca nisu ispunjena, onda je pošteno ne postiti ili uzeti odmor..
- arzuhal
#13771 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Trebaš na operaciju srca koja će apsolutno trajati 13 sati. Imaš doktora koji je apsolutno postio već 26 sati. Neka sebi svako apsolutno odgovori.
- hadzinicasa
#13772 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
adrenalin je cudo! cu-do!ExNihilo wrote:
Trebaš na operaciju. Da li želiš da te operiše doktor koji posti zadnjih 15h ili onaj koji ne posti? Nek' svako sebi odgovori.
- ExNihilo
#13773 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bojim se da ne razumijem.hadzinicasa wrote:adrenalin je cudo! cu-do!ExNihilo wrote:
Trebaš na operaciju. Da li želiš da te operiše doktor koji posti zadnjih 15h ili onaj koji ne posti? Nek' svako sebi odgovori.
- arzuhal
#13774 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ja lajkam i serotonin, al' kod ljudi najčešće prevlada seretoninhadzinicasa wrote: adrenalin je cudo! cu-do!
- arzuhal
#13775 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
...šta se i ja miješam u ateističku raspravu o svim oblicima pogubnosti vjerskog posta, jelle