Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emko1234

#1376 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

Darh Wader wrote:Zna li neko koliko može srknuti BMW 530D iz 2002 sa 143Kw 194HP automatik. ?
Ako je motor u dobro stanju i dobro održavan, ako si više u D nego u S i ako je Kickdown nije 0-24, može to auto bez problema po gradu do 12litara trošiti.
rekla-kazala

#1377 Re: Potrosnja

Post by rekla-kazala »

Ja sam skeptičan prema tvrdnjama o maloj potrošnji u gradu.
Ja na otvorenom, npr vožnja prema moru ili prema sjeveru do Slovenije, Austrije, Njemačke,.. potrošnju mogu spustiti i ispod 6 litara (u autu koje je teško 1650 kg sa motorom 1,9 CDTI) iako ne vozim lagano a u gradu nikako manje od 9,5 litara jer treba tu masu bar 100 puta pokrenuti dok napraviš 100 km, prosječna brzina najčešće je oko 20 kmh. Na standgasu bi auto uzelo za 5 sati 5 litara da ne mrdneš nigdje sa parkinga.
Zato ako na otvorenom uzme 8 litara teško da će u gradu potrošnja ići ispod 12 posebno ne kod automobila koji su preko 1500 kg.
Qler

#1378 Re: Potrosnja

Post by Qler »

Meni mondeo, zavisno od toga kakva je guzva potrosi po gradu od 7 i nesto do najvise izmjereno 8.7l/100km. Za ovo godinu dana sto ga imam nikad nije potrosio 9l/100km, 2.0 tdci 96kW. Iskreno, ja sam ocekivao potrosnju od 8-10l/100km tako da sam sa ovim prezadovoljan. Fakat nikad mi na pistolj nije pokazao vise od tih 8.7l/100km. A BC laze ko' pas, po njemu nikad nije preko 7.7 potrosio...nista mu ne vjerujem...
corsa

#1379 Re: Potrosnja

Post by corsa »

Mercedes C180 90kW po gradu 11-13l.
byNelle

#1380 Re: Potrosnja

Post by byNelle »

vettel wrote:
rekla-kazala wrote:Ja sam skeptičan prema tvrdnjama o maloj potrošnji u gradu.
Ja na otvorenom, npr vožnja prema moru ili prema sjeveru do Slovenije, Austrije, Njemačke,.. potrošnju mogu spustiti i ispod 6 litara (u autu koje je teško 1650 kg sa motorom 1,9 CDTI) iako ne vozim lagano a u gradu nikako manje od 9,5 litara jer treba tu masu bar 100 puta pokrenuti dok napraviš 100 km, prosječna brzina najčešće je oko 20 kmh. Na standgasu bi auto uzelo za 5 sati 5 litara da ne mrdneš nigdje sa parkinga.
Zato ako na otvorenom uzme 8 litara teško da će u gradu potrošnja ići ispod 12 posebno ne kod automobila koji su preko 1500 kg.
slazem se s navedenim, uvijek kazem da nema auta koje ce ispod 8L uzet po Sa, jednostavno nema, ostalo su suplje,, dosta raje onda ne zna definisati sta je to prava gradska voznja, kontaju ako ubace u cetvrtu i kruzaju od vijecnice do kruznog toka na ilidzi da je to to, ma ni blizu, to vise lici na voznju po otvorenom. prava gradska voznja je kad ujutro krenes na posao, pa hem guzva hem leden motor, pa guslas do grada u koloni 20-30kmh(jos te svaki semafor zakaci) onda kruzis po gradu da bi nasao parking (npr. radiceva), onda ti se uvali dostavnjak koji istovara robu pa cekas dok on zavrsi, (opet extra sto te semafori jebu i zaustavljaju), i onda naposlijtku nadjes parking, i u pola 5 isparkiras (opet leden motor) i laganini kuci glavnom dzadom koja je krcata autima, ee onda se podrepi jos jedan udes lancani pa zastoj,, pa mic- po mic, i na kraju svega toga imas prosjek od nekih 17kmh, i onda meni neko uzme pricat kako u gore navedenom rezimu mu auto uzima 7L, ma daj ba...
Ne bih se bas slozio sa tim. Polo SDI (47kw) do 6 litara. Svako jutro na posao u pola 8, i s posla u 5. Semafori, guzva, kolone, potraznja za parkingom i slicno. Svi mi manje-vise isto eksploatisemo auta, u nekoj gradskoj zoni od 4 opstine.
emko1234

#1381 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

vettel wrote:
slazem se s navedenim, uvijek kazem da nema auta koje ce ispod 8L uzet po Sa, jednostavno nema, ostalo su suplje,, dosta raje onda ne zna definisati sta je to prava gradska voznja, kontaju ako ubace u cetvrtu i kruzaju od vijecnice do kruznog toka na ilidzi da je to to, ma ni blizu, to vise lici na voznju po otvorenom. prava gradska voznja je kad ujutro krenes na posao, pa hem guzva hem leden motor, pa guslas do grada u koloni 20-30kmh(jos te svaki semafor zakaci) onda kruzis po gradu da bi nasao parking (npr. radiceva), onda ti se uvali dostavnjak koji istovara robu pa cekas dok on zavrsi, (opet extra sto te semafori jebu i zaustavljaju), i onda naposlijtku nadjes parking, i u pola 5 isparkiras (opet leden motor) i laganini kuci glavnom dzadom koja je krcata autima, ee onda se podrepi jos jedan udes lancani pa zastoj,, pa mic- po mic, i na kraju svega toga imas prosjek od nekih 17kmh, i onda meni neko uzme pricat kako u gore navedenom rezimu mu auto uzima 7L, ma daj ba...
Jarane, po tebi gradska vožnja ispade samo ono kad si u mrtvoj koloni.
Po meni je gradska uvijek kad se vozim u gradu. Znači i kad me ufati 10 semafora, i kad sjedim u koloni na Marijin Dvoru u pola 5 a i kad se vozam navečer.
AdnanSA

#1382 Re: Potrosnja

Post by AdnanSA »

Kod mene je u toj gradsko-prigradskoj vožnji potrošnja 6,5 litara nafte. Motor 1,6 HDI 81 KW
Prosječna brzina 26 km/h.
Dakle stanujem u centru a vozim do Hadžića pa tu bude i čisto gradske vožnje i malo na otvorenom. Pa subotom i nedeljom onih par bezpotrebnih vožnji po gradu od svega par stotina metara.
Volvo 2.0 benzin mi je u istom režimu trošio 13-14 litara plina.
romeomoraprezivjeti

#1383 Re: Potrosnja

Post by romeomoraprezivjeti »

vettel wrote:

Moze,neces vjerovati,al' moze!!!!!! Kod mene je to od 6-7 l u gradu i malo vecim prosjekom brzine. Motor 1.6 hdi 66 kw. ;-)
530i

#1384 Re: Potrosnja

Post by 530i »

vettel wrote:Golf 3 1.9 TD 55kW po gradu 8-9L
volvo s40 1.8 90kW po gradu 10-12L

Nešto to nije uredu "5 litara i na kapi više, Belme mi moje" je potrošnja golfova i škoda....nemoj tako iznositi grube neistine :zzzz: :oops:
condy

#1385 Re: Potrosnja

Post by condy »

vettel wrote:
To nije gradska vožnja.
Proizvođač, kada navodi podatak o gradskoj potrošnju, on pod njim ne podrazumjeva potrošnju po saobraćajnoj špici, jer bi onda svako vozilo trošilo puno više nego što je deklarisano u knjižici auta. Za moje auto deklarisana gradska potrošnja je 9 l. Rijetko ga mogu spustiti ispod 10,5 l.

Većina evropskih gradova ima dobro rješene gradske saobraćajnice, tako da Sarajevo i jutarnje špice nisu posebno mjerilo za gradsku potrošnju jer gradska vožnja nije stani-kreni odnosno vožnja prosječnom brzinom od 20 do 30km/h.

Gradska vožnja je vožnja minimalno od 40 km/h ili 50km/h. U nekim većim gradovima čak 60 ili 70 km/h. Ja podrazumjevam pod gradskom vožnjom te brzine, a ne ove stani kreni po Sarajevu, jer to nije nikakva vožnja, već samo micanje na cesti.
rekla-kazala

#1386 Re: Potrosnja

Post by rekla-kazala »

Proizvođači su davno provaljeni.
Posebno mnogo lažu Audi, Mecedes i BMW.
Pokazalo se da Audi A6 troši 50% više, Mercedes E klase 45% više i BMW serije 5 za 40% više nego što je navedeno.
Zbog pritiska na što manju emisiju CO2 proizvođači se "snalaze".

"Die Verwendung besonders gut eingefahrener Prüffahrzeuge, rollwiderstandarmer Reifen oder von Hochleistungsschmierstoffen sind dabei noch die einfachsten Mittel. Laut ICCT entfernen die Hersteller sogar Teile der Basisausstattung, um das Fahrzeuggewicht zu senken, bevor sie das Testfahrzeug zum NEFZ-Labor schicken. Außerdem werden die Reifen über den maximalen Luftdruck hinaus aufgepumpt, um den Rollwiderstand zu senken. Für eine bessere Aerodynamik werden teilweise Türschlitze und Kühlergrill verklebt
Doch der Aufwand reicht noch viel weiter: Bordcomputer der neuesten Generation können erkennen, wenn sich das Auto auf einem Rollenprüfstand befindet, und daraufhin in einen optimierten Testmodus schalten. Für die Prüfer ist es unmöglich, solche Manipulationen zu erkennen."

Koriste se posebno razrađeni automobili, gume sa malim otporom kotrljanja, specijalna maziva. Proizvođači uklanjaju iz testnog auta čak i dijelove koji pripadaju osnovnoj opremi da bi smanjili masu. Gume se pumpaju na pritisak veći od maksimalno preporučenog. Za postizanje bolje aerodinamike maska hladnjaka kao i svi sastavi se obljepljuju trakom.
Uz sve to bord kompjuteri najnovije generacije mogu prepoznati ako se auto nalazi na valjcima i uključiti optimalni test modus. :lol: Inspektoru je nemoguće da prepozna manipulaciju.
condy

#1387 Re: Potrosnja

Post by condy »

vettel wrote:
ja govorim za gradsku potrosnju po sarajevu iskljucivo,,, na kraju krajeva, ako je tako kao sto pricas (gradska voznja 50-70kmh) zasto se uopce i mjeri kad imamo potrosnju za otvorenu cestu ( a na otvorenoj cesti se vozi 60+), mora se jasno razgraniciti sta je to gradska voznja a sta vangradska, ne moze 50kmh biti i gradska i vangradska, jedno je teorija a drugo realnost, ja govorim konkretno za nase uslove i nas saobracaj i prosjecnu upotrebu automobila zato sam uzeo primjer sarajevo, a de ti meni care objasni sta je onda prosjek brzine 20-30kmh jel? nije gradska jel, blago tebi s tobom majstore :run:
Nisi ti govorio u prethodnom postu isključivo o gradskoj vožnji i potrošnji po Sarajevu, već o tome šta se podrazumjeva pod gradskom vožnjom i gradskom potrošnjom, što su dvije potpuno različite stvari.Imam i ja primjer iz jednog grada van voljene BiH, gdje je prosječna brzina u gradu 66 km/h. Po tebi to nije gradska vožnja već otvorena po gradu :D
Kiberluskoni

#1388 Re: Potrosnja

Post by Kiberluskoni »

vettel wrote:
emko1234 wrote:
Darh Wader wrote:Zna li neko koliko može srknuti BMW 530D iz 2002 sa 143Kw 194HP automatik. ?
Ako je motor u dobro stanju i dobro održavan, ako si više u D nego u S i ako je Kickdown nije 0-24, može to auto bez problema po gradu do 12litara trošiti.
10-11 gradska, otvorena 8-9
Na tom autu ne bi trebalo da te brine potrošnja nego mjenjač. Potrošnja kao što su ti napisali.
hladan.preminger

#1389 Re: Potrosnja

Post by hladan.preminger »

Najmanja izmjerena prosjecna 5,8 l / 100km.
Relacija Sarajevo - Zenica - Doboj - Mordica.
C Class - 2005. CDI 110kW
530i

#1390 Re: Potrosnja

Post by 530i »

Može to i manje, možda te zeza autoput.
hladan.preminger

#1391 Re: Potrosnja

530i wrote:Može to i manje, možda te zeza autoput.

Jesam ga čepao po autoputu 160-180 km/h.
Ovo mi je najniza izmjerena ne nekom duzem putu. Ja se pravo iznenadiokad sam vidio da je ispod 6.
Obicno je oko 6,0-6,2 na otvorenom.
530i

#1392 Re: Potrosnja

Post by 530i »

Meni je išlo i ispod šest, bez problema...radi se o magistrali i laganoj do normalnoj vožnji.
hladan.preminger

#1393 Re: Potrosnja

530i wrote:Meni je išlo i ispod šest, bez problema...radi se o magistrali i laganoj do normalnoj vožnji.
Ma moze sigurno ali sam ja malo tezi na gasu. :D
Ned071

#1394 Re: Potrosnja

Post by Ned071 »

hyundai i30, predzadnji model crdi. na autoputu sb-zg na 180 km/h BC pokazuje 7.2 litra. inace, taj je motor fakat dobar. ostatak auta tako-tako.
NediM17

#1395 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

Ned071 wrote:hyundai i30, predzadnji model crdi. na autoputu sb-zg na 180 km/h BC pokazuje 7.2 litra. inace, taj je motor fakat dobar. ostatak auta tako-tako.
Taj motor je beton! Sto se tice ostatka auto po meni je jedina mana mnogo tvrd ovjes, ali i to zavisi sta ko voli, mada na 15'' je korektno, na 16'' tako-tako a na 17'' odbija bubrege. :mrgreen:
Ned071

#1396 Re: Potrosnja

Post by Ned071 »

NediM17 wrote:
Ned071 wrote:hyundai i30, predzadnji model crdi. na autoputu sb-zg na 180 km/h BC pokazuje 7.2 litra. inace, taj je motor fakat dobar. ostatak auta tako-tako.
Taj motor je beton! Sto se tice ostatka auto po meni je jedina mana mnogo tvrd ovjes, ali i to zavisi sta ko voli, mada na 15'' je korektno, na 16'' tako-tako a na 17'' odbija bubrege. :mrgreen:

fakat, fakat dobar. super ide., malo trosi, ne kvari se. ima ostatak vozila mana, ali nista strasno. zaista svako treba uzet u obzir pri kupovini, bolji od mnogo razvikanijih brandova
sema911s

#1397 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

gledam te vase cifre i neznam dal da placem il sta vec(ne podhebavam) hamburg - sarajevo prosjecna 18l
madner

#1398 Re: Potrosnja

Post by madner »

Ma ti vozis ko covjek, ovi se vuku po cesti. :D
hladan.preminger

#1399 Re: Potrosnja

sema911s wrote:gledam te vase cifre i neznam dal da placem il sta vec(ne podhebavam) hamburg - sarajevo prosjecna 18l
Sta ti vozis?

Ispod 3.5 litre benzinac nije sigurno.
sema911s

#1400 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

hladan.preminger wrote:
sema911s wrote:gledam te vase cifre i neznam dal da placem il sta vec(ne podhebavam) hamburg - sarajevo prosjecna 18l
Sta ti vozis?

Ispod 3.5 litre benzinac nije sigurno.
petipo litri,. jos na plinu,., moja potrosnja iz proslog vijeka u odnosu na ove vasee
Post Reply