Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
nosara

#1376 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
madner kaze, pa ostane ziv

Nisu glupi, no nakon WWII su Srbi imali disproporcionalno veliki uticaj u RBiH, zbog zasluga u WW2. Drugi problem je bio krajnje jednostavan, BiH nije imala svoj univerzitet tako da se Bosnjaci nisu mogli skolovati u BiH. Naravno taj problem je rjesen formiranjem UNSA, koja ce skolovati vise Bosnjackih VSSova od bilo koje druge ustanove u svijetu.
Treca stvar je bila jos jednostavnija, dolazi do naglog dolaska u pretezno Bosnjacke gradove zasluzenih funkcionera NOB-a sa strane.
Profesore
Jel' stvarno stojis iza ovog boldiranog?
Jel' govorimo o zaslugama opisanih od strane rahmetli Adil-bega Zulfikarpasica, gdje Broz i Rankovic svjesni zlocina cetnika iste primaju u partizane?
Kave ba crne zasluge 80 i neke, 35 godina nakon rata?
Ja statisticke podatke nisam mogao naci jer se vjerovatno nisu vodili, ali hajde sjeti se svoje osnovne i srednje skole.
Ja znam za barem 4-5 osnovnih i 3 srednje skole da je broj Srba i Crnogoraca prosvjetnih radnika bio izmedju 60 i 70 %.
Ovo je posebno bilo izrazeno u urbanim sredinama. Covjece, djecu su ucili Crnogorci koji osim Gorskog Vijenca i "istrage poturica" nisu znali iz koje su rupe ispali.
Postoji nesto sto se zove nastavni plan i program... Da su bili marsovci, SVI nastavnici su (za razliku od ove ljepote danas) MORALI ispunjavat taj, od drzave propisan, plan i program... Koji bosnjak, srbin, hrvat, cnogorac vise manje medju nastavnim kadrom tih godina, nema veze...

I meni je u osnovnoj razrednik bio musliman... Danas radi u OS "Umihada Cuvidina"... :D
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1377 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Woody »

Joj što volim ovo nacionalno prebrojavanje, duša mi:
Meni je uciteljica bila Muslimanka :D
Moja je bila Hrvatica, idemo dalje:

Matematika: Muslimanka;
SH: Srpkinja;
Engleski: Hrvatica;
Istorija: Crnogorka (jašta);
Geografija: Hrvatica (s dna kace, nikada nije pomenula riječ - geografija, vazda je bio zemljopis, pa tako i meni ostalo i dan-danile)
Likovno: Srpkinja
Muzičko: Makedonac (nikad nije naučio SH kako bog zapovijeda :lol: )
Biologija: Srpkinja
Hemija: Muslimanka
OTO (za mlađe čitaoce tako se zvao predmet Opšte-tehničko obrazovanje): Musliman;
Fizičko: Hrvatica

I svima im je ovo na čelu pisalo, da bi @Gojeni H, mogao da vodi evidenciju :wink:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1378 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Domaci izdajnik »

*
Last edited by Domaci izdajnik on 24/06/2013 16:34, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#1379 Re: Jugoslavija 1980-1992

Gojeni H wrote:Ja statisticke podatke nisam mogao naci jer se vjerovatno nisu vodili, ali hajde sjeti se svoje osnovne i srednje skole.
Ja znam za barem 4-5 osnovnih i 3 srednje skole da je broj Srba i Crnogoraca prosvjetnih radnika bio izmedju 60 i 70 %.
Ovo je posebno bilo izrazeno u urbanim sredinama. Covjece, djecu su ucili Crnogorci koji osim Gorskog Vijenca i "istrage poturica" nisu znali iz koje su rupe ispali.
Kolika je bila pismenost u BIH do 2SR? Koliko je ljudi poginulo u njemu na teritoriji BIH,tj njenih žitelja? I šta trebali su ne kvariti strukturu ionako prorijeđenog stanovinštva pod parolom nepismeni ali naši :-)
madner wrote:Pogledaj broj poginulih u prvim ofanzivama tokom WW2 po nacionalosti. Da li je jednaka etnickoj strukturi?
Jednostavno, ustaski teror koji ce otjerati (bukvalno otjerati) vecinu Srba u partizana nije kacio danasnje Bosnjake. Dakle u prvom valu su tu bili Srbi koji su se borili protiv ustaskog terora, ubjedjeni komunisti i cetnici koji su imali drugi plan 1941.
Tačno. Da nije otišao u partizane srpski narod u Knežopolju i Potkozarju bi bio istrijebljen do 1942, jer su ustaše počele pokolje odmah po uspostavljanju NDH, zahvaljujući Dr.Mladenu Stojanoviću i Osmanu Karabegoviću to se nije desilo! A taj kraj je 100% partizanski i pretrpio je 50% stanovništva gubitaka u ratu i ofanzivi.
madner wrote:Adil Beg je u toj vojski izasao kao podpukovnik, a da je bilo mjenjana dresova bilo je.
Franjo Pirc primjer, prvo je neposredno pred napad pobjegao Švabama sa planovima, zatim je bio u ZNDH visoki oficir, da bi pred kraj prebjegao partizanima i postao prvi komandant JRV :-) pravi pilot preletač :mrgreen:
Tu "slavnu" tradiciju su nastavili koju deceniju kasnije Perišin i Tus :run:
Last edited by Domaci izdajnik on 24/06/2013 16:45, edited 1 time in total.
junkers

#1380 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by junkers »

Lajavikrelac wrote:
Gojeni H wrote:Ja statisticke podatke nisam mogao naci jer se vjerovatno nisu vodili, ali hajde sjeti se svoje osnovne i srednje skole.
Kolika je bila pismenost u BIH do 2SR? Koliko je ljudi poginulo u njemu na teritoriji BIH,tj njenih žitelja? I šta trebali su ne kvariti strukturu ionako prorijeđenog stanovinštva pod parolom nepismeni ali naši :-)
a kolika je bila pismenost u srbiji,crnoj gori do rata?
Domaci izdajnik

#1381 Re: Jugoslavija 1980-1992

junkers wrote:a kolika je bila pismenost u srbiji,crnoj gori do rata?
Nije u tome poenta, nego da je BIH imala velike gubitke u ljudstvu a napredna omladina i intelektualci su prvi pošli u NOB i većinom izginuli tako da je falilo kadra....pa neće valjda iz Slovenije i Makedonije dovoditi učitelje da ih Bosanac bolje razumije :-)
junkers

#1382 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by junkers »

Lajavikrelac wrote:
junkers wrote:a kolika je bila pismenost u srbiji,crnoj gori do rata?
Nije u tome poenta, nego da je BIH imala velike gubitke u ljudstvu a napredna omladina i intelektualci su prvi pošli u NOB i većinom izginuli tako da je falilo kadra....pa neće valjda iz Slovenije i Makedonije dovoditi učitelje da ih Bosanac bolje razumije :-)
kolutaj ti koliko hoćeš,činjenica je da su ove dvije zemlje bile još gurbetskije od Bosne,sa većim procentom nepismenih.
Hrvatska? i baš crnogorci da nadoknade demografske gubitke :lol:
Last edited by junkers on 24/06/2013 16:54, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#1383 Re: Jugoslavija 1980-1992

Aman ko kaže da nisu bile, kažem da su dovodili deficitaran kadar zato što je falilo u BIH. Srbija i CG su daleko manje imale gubitaka od BIH.
Bodkin

#1384 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Bodkin »

Woody wrote:Joj što volim ovo nacionalno prebrojavanje, duša mi:

Geografija: Hrvatica (s dna kace, nikada nije pomenula riječ - geografija, vazda je bio zemljopis, pa tako i meni ostalo i dan-danile)
OTO (za mlađe čitaoce tako se zvao predmet Opšte-tehničko obrazovanje): Musliman;

I svima im je ovo na čelu pisalo, da bi @Gojeni H, mogao da vodi evidenciju :wink:
krenuo te pitati kako si znao :D
Gojeni H

#1385 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Lajavikrelac wrote:
Kolika je bila pismenost u BIH do 2SR?
Gos'n Krelac i to lajavi
Kontra pitanje - Kakva je bila pismenost u Crnoj Gori? Ako tacno odgovris, otvaram temu "Crnogorci kao opismenjevaci puka jugoistocne Evrope".
Nece vam to prodavanje muda pod bubrege nikad vise proc'.
Domaci izdajnik

#1386 Re: Jugoslavija 1980-1992

Ti il ne pratiš il čitaš samo što tebi paše....a meni se ne ponavlja :zoka:
Gojeni H

#1387 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Woody wrote: I svima im je ovo na čelu pisalo, da bi @Gojeni H, mogao da vodi evidenciju :wink:
Nekome bitno, nekome nije. Nismo svi isti Bogu hvala. Cuj, ne bi se ni ja prebrojavao da mi je predsjednik bio iz mog naroda, pa predsjednik vlade, pa ministar odbrane, itd.

Meni je veoma bitno sto je neko mislio da se Bosnjacima moze dati malo hljeba i malo igara i da ce Turci biti zadovoljni. Veoma mi je bitno konstantno ubjedjivanje da su Bosnjaci za tog da sjede kraj hanume i chibuche a da su drugi tu da vode vojsku, policiju, drzavu. Po principu: "Haso nahrani kerove i nista ne diraj".

Zovi to ponosom ili kako god hoces, ali ja nisam ker, pa da plazim pred srpsko-hrvatskim gospodarima i imam se cime ponositi, a nek' se svako stidi onoga po cemu ga sav svijet prepoznaje, jel' tako?
cindrlimindrli

#1388 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by cindrlimindrli »

Gojeni ne treba pretjerivati, nije to sve bilo tako crno. Meni je nas jezik predavala Srpknja koja je porijeklom bila iz
neke licke vukojebine, divna zena koja je bila operisana od nacionalistickih sranja. To sto je nastavni plan i program bio
nakaradan nije njena krivica, gluposti bi je bilo kriviti sto je neki zadrti sovinista progurao onaj Njegosev nacisticki
pamflet kao obaveznu lektiru. Meni je bilo nekako zao kad sam je sreo tik poslije rata, vratila se da radi, izgledala mi k'o
izgubljen slucaj koji je trehno drito s Marsa.
Domaci izdajnik

#1389 Re: Jugoslavija 1980-1992

O jebo te lika.... :shock:
Kakve veze Gojeni ima odakle je učitelj i koje je nacionalnosti :? Pa predavao mu je program koji je propisalo ministarstvo prosvjete i kulture pa bio on Srbin, Hrvat, Crnogorac, Japanac ili vanzemaljac!! I ti su učili djecu (a dijelom i odrasle) čitanju, pisanju i računu a ne pravoslavnom katihizisu :oops:
Gojeni H

#1390 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

cindrlimindrli wrote:Gojeni ne treba pretjerivati, nije to sve bilo tako crno. Meni je nas jezik predavala Srpknja koja je porijeklom bila iz
neke licke vukojebine, divna zena koja je bila operisana od nacionalistickih sranja. To sto je nastavni plan i program bio
nakaradan nije njena krivica, gluposti bi je bilo kriviti sto je neki zadrti sovinista progurao onaj Njegosev nacisticki
pamflet kao obaveznu lektiru. Meni je bilo nekako zao kad sam je sreo tik poslije rata, vratila se da radi, izgledala mi k'o
izgubljen slucaj koji je trehno drito s Marsa.
Mislim da me ne razumijes. Srbi, Hrvati, Cigani, Kamerunci, su ljudi ... nisu hajvani.
Ja sam takodje imao nastavnicu S-H koja ni danas vjerovatno nije ni izbliza svjesna kakav je uticaj imala na mene i na neke poteze koje sam povukao u zivotu. Bila je Srpkinja iz Srbije.

Ali, dovoditi polupismene Crnogorce i Srbe Hercegovce u vecinski bosnjacke krajeve nije slucajnost. Pa nisu Crnojevici po plemenskom principu odlucili da dovedu dajdzice, bratice i ostalu rodbinu valjda? Nisu ljudi preseljeni iz Krajine u Vojvodinu i iz Crne Gore u Bosnu ... 'nako.

Isto kao sto nikakva slucajnost nije sto u 80-im godinama broj Srba i Crnogoraca u JNA dostize skoro 70%.
General Divjak je Srbin i patriota. Ali ova prica nema veze s pojedinacnim slucajevima. Pohakontas?
cindrlimindrli

#1391 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by cindrlimindrli »

Gojeni H wrote:Mislim da me ne razumijes. Srbi, Hrvati, Cigani, Kamerunci, su ljudi ... nisu hajvani.
Ja sam takodje imao nastavnicu S-H koja ni danas vjerovatno nije ni izbliza svjesna kakav je uticaj imala na mene i na neke poteze koje sam povukao u zivotu. Bila je Srpkinja iz Srbije.

Ali, dovoditi polupismene Crnogorce i Srbe Hercegovce u vecinski bosnjacke krajeve nije slucajnost. Pa nisu Crnojevici po plemenskom principu odlucili da dovedu dajdzice, bratice i ostalu rodbinu valjda? Nisu ljudi preseljeni iz Krajine u Vojvodinu i iz Crne Gore u Bosnu ... 'nako.

Isto kao sto nikakva slucajnost nije sto u 80-im godinama broj Srba i Crnogoraca u JNA dostize skoro 70%.
General Divjak je Srbin i patriota. Ali ova prica nema veze s pojedinacnim slucajevima. Pohakontas?
:thumbup:

Posteno, do mene je.
Domaci izdajnik

#1392 Re: Jugoslavija 1980-1992

Gojeni H wrote:li, dovoditi polupismene Crnogorce i Srbe Hercegovce u vecinski bosnjacke krajeve nije slucajnost. Pa nisu Crnojevici po plemenskom principu odlucili da dovedu dajdzice, bratice i ostalu rodbinu valjda? Nisu ljudi preseljeni iz Krajine u Vojvodinu i iz Crne Gore u Bosnu ... 'nako.
Koliko je Srba iz BIH kolonizovano u Banat i Vojvodinu? Isto 'nako....neko nije čitao Ćopića sve mi se čini :mrgreen:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1393 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sabina1 »

Gojeni H wrote:
Drzava se sastavila na temeljima Kraljevine Jugoslavije i tekovinama NOB-a. Vecini je bilo potpuno logicno da se ima zajednicka drzava Juznih Slavena. Komunisti perfidno vrse prepad i preuzimaju zasluge za SVE ukljucujuci i NOB.
Od ukupnog broja od 800 000 pripadnika NOVJ komunisti su cinili 70 000 sto nije ni 10%.
Svi ostali glasovi su sapatom utihnuli.

Drzava se raspala zbog nikada prekinute zelje velikosrpskog establismenta da vlada nad ostalima. Pokazali su to i neki Brozovi najblizi saradnici tipa Rankovica. Kumrovecki manipulant nije smijenio Rankovica zbog stotina (neki kazu hiljada) ubijenih i mucenih Albanaca i Bosnjaka (ali i Hrvata) vec zbog toga sto je saznao da ga isti spijunira. Josip Broz je zavrsio skolu NKVD-a U SSSR-u i znao je sve o represivnim metodima i "ubjedjivanjima".
Svaka Jugoslavija za Bosnjake znaci sporu smrt ili ponizavajuce robovanje. Velikosrpstvo sa SPC i SANU nece nikad umrijeti.
Veću količinu gluposti i besmislica odavno ne pročitah....samo naprijed zbog naše djece... :thumbup:
Gojeni H wrote: Ali, dovoditi polupismene Crnogorce i Srbe Hercegovce u vecinski bosnjacke krajeve nije slucajnost. Pa nisu Crnojevici po plemenskom principu odlucili da dovedu dajdzice, bratice i ostalu rodbinu valjda? Nisu ljudi preseljeni iz Krajine u Vojvodinu i iz Crne Gore u Bosnu ... 'nako.

Kuku nama kako su nam podvalili :roll:
Zokipfc

#1394 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Zokipfc »

:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Gojeni H

#1395 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

tvsabina wrote:
Gojeni H wrote:
Drzava se sastavila na temeljima Kraljevine Jugoslavije i tekovinama NOB-a. Vecini je bilo potpuno logicno da se ima zajednicka drzava Juznih Slavena. Komunisti perfidno vrse prepad i preuzimaju zasluge za SVE ukljucujuci i NOB.
Od ukupnog broja od 800 000 pripadnika NOVJ komunisti su cinili 70 000 sto nije ni 10%.
Svi ostali glasovi su sapatom utihnuli.

Drzava se raspala zbog nikada prekinute zelje velikosrpskog establismenta da vlada nad ostalima. Pokazali su to i neki Brozovi najblizi saradnici tipa Rankovica. Kumrovecki manipulant nije smijenio Rankovica zbog stotina (neki kazu hiljada) ubijenih i mucenih Albanaca i Bosnjaka (ali i Hrvata) vec zbog toga sto je saznao da ga isti spijunira. Josip Broz je zavrsio skolu NKVD-a U SSSR-u i znao je sve o represivnim metodima i "ubjedjivanjima".
Svaka Jugoslavija za Bosnjake znaci sporu smrt ili ponizavajuce robovanje. Velikosrpstvo sa SPC i SANU nece nikad umrijeti.
Veću količinu gluposti i besmislica odavno ne pročitah....samo naprijed zbog naše djece... :thumbup:
Gojeni H wrote: Ali, dovoditi polupismene Crnogorce i Srbe Hercegovce u vecinski bosnjacke krajeve nije slucajnost. Pa nisu Crnojevici po plemenskom principu odlucili da dovedu dajdzice, bratice i ostalu rodbinu valjda? Nisu ljudi preseljeni iz Krajine u Vojvodinu i iz Crne Gore u Bosnu ... 'nako.

Kuku nama kako su nam podvalili :roll:
Mlada damo
Izuzetno postujem zene, pa ovaj put imas bonus.
Jos jednom izletis sa nisko-klizecim Hadzialagic komentarima, bez obaranja bilo koje cinjenice navedene u postu, imas podjebanciju da oci ispadaju.

Sad, nosaru pod ruku i u glas: Druze Tito mi ti se kunemo, ... al' ne skrecite.
sabina1

#1396 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sabina1 »

Recimo nešto ovako :
http://www.klix.ba/forum/zid-bosnjackog ... 10562.html
sabina1

#1397 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sabina1 »

Gojeni H wrote: Mlada damo
Izuzetno postujem zene, pa ovaj put imas bonus. .
Poštovani gospodine ,
nemate pojma koliko sam mlada.
Kada na bilo koji način budem zavisila od vas ili ako vi ikada budete uređivali ovaj portal , onda ćete imati pravo "bonusati" ili "nebonusati". Do tada , molila bih da me persirate.
Hvala.
Gojeni H wrote: Jos jednom izletis sa nisko-klizecim Hadzialagic komentarima, bez obaranja bilo koje cinjenice navedene u postu, imas podjebanciju da oci ispadaju.
Sad, nosaru pod ruku i u glas: Druze Tito mi ti se kunemo, ... al' ne skrecite.
Iako razumijem bosanski jezik (kojim pretpostavljam da se služite i da istim pišete) ovo gore nažalost nisam razumjela.
Vi meni valjda prijetite ?
Nosaru ostavite na miru.
Ponavljam , molila bih da me persirate.
Hvala.
ps. kroz Vašu prethodnu diskusiju sa forumašima shvatila sam da su Vam argumenti nevažni. Ne pada mi na pamet kao drugima da vodim bitke s vjetrenjačama ali isto tako mi ne pada na pamet prećutati glupost kada je pročitam.
Arugmentovano naravno.
Hvala.
Last edited by sabina1 on 24/06/2013 19:20, edited 3 times in total.
Domaci izdajnik

#1398 Re: Jugoslavija 1980-1992

Jedan od tvoraca Avnojevske BIH i borac za slobodu, zatvaran i hapšen od strane kraljevskog režima i od prvog dana učestvovao u ustanku protiv fašista i slugu mu je među prvima....posrao se po antifašizmu žestoko :-)
cindrlimindrli

#1399 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by cindrlimindrli »

tvsabina wrote:Nosaru ostavite na miru. Zbog naše djece.
wtf :shock: ?
Gojeni H

#1400 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Janez Jansa

On 30 May 1988, he was arrested together with three other Mladina journalists and a staff sergeant of the Yugoslav Army, Ivan Borštner. They were tried in a military court on charges of exposing military secrets, and given prison sentences. The trial was conducted in camera, with no legal representation for the accused, and in Serbo-Croat (the official language in the Yugoslav army) rather than in Slovene.
Janša was sentenced to 18 months imprisonment, initially in the maximum security prison at Dob, but following a public outcry, he was transferred to the open prison of Ig. The case became known as the JBTZ-trial and triggered mass protests against the government, which marked the beginning of the process of democratization, known as the Slovenian Spring. The Committee for the Defence of the Rights of Janez Janša was formed soon after his arrest, which became the largest grassroots civil society organization in Slovenia with over 100,000 members.
Locked