Postoji nesto sto se zove nastavni plan i program... Da su bili marsovci, SVI nastavnici su (za razliku od ove ljepote danas) MORALI ispunjavat taj, od drzave propisan, plan i program... Koji bosnjak, srbin, hrvat, cnogorac vise manje medju nastavnim kadrom tih godina, nema veze...Gojeni H wrote:Profesoremadner kaze, pa ostane ziv
Nisu glupi, no nakon WWII su Srbi imali disproporcionalno veliki uticaj u RBiH, zbog zasluga u WW2. Drugi problem je bio krajnje jednostavan, BiH nije imala svoj univerzitet tako da se Bosnjaci nisu mogli skolovati u BiH. Naravno taj problem je rjesen formiranjem UNSA, koja ce skolovati vise Bosnjackih VSSova od bilo koje druge ustanove u svijetu.
Treca stvar je bila jos jednostavnija, dolazi do naglog dolaska u pretezno Bosnjacke gradove zasluzenih funkcionera NOB-a sa strane.
Jel' stvarno stojis iza ovog boldiranog?
Jel' govorimo o zaslugama opisanih od strane rahmetli Adil-bega Zulfikarpasica, gdje Broz i Rankovic svjesni zlocina cetnika iste primaju u partizane?
Kave ba crne zasluge 80 i neke, 35 godina nakon rata?
Ja statisticke podatke nisam mogao naci jer se vjerovatno nisu vodili, ali hajde sjeti se svoje osnovne i srednje skole.
Ja znam za barem 4-5 osnovnih i 3 srednje skole da je broj Srba i Crnogoraca prosvjetnih radnika bio izmedju 60 i 70 %.
Ovo je posebno bilo izrazeno u urbanim sredinama. Covjece, djecu su ucili Crnogorci koji osim Gorskog Vijenca i "istrage poturica" nisu znali iz koje su rupe ispali.
I meni je u osnovnoj razrednik bio musliman... Danas radi u OS "Umihada Cuvidina"...