Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#1376 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Kaki i moja u tutu. Sa dvije godine :D :run:

Danas bila kod ginekologa, mrsavija nego prije trudnoce - posto mi se ovaj mali budi svaki sat (a tek mu 4 mjeseca), nije ni cudo.
Alhemicarkaa

#1377 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

džindas, kako znate kad će kakiti pa ga staviti na tutu? Ovo naše danas je bilo slučajno, mada i nije kad razmislim. Prije nego će kakiti ona se prvo napreže par puta, a tek kroz par minuta se stvarno počne naprezati, bar što sam danas upratila. Vidjećemo kako će biti u buduće.
putujucidzindas

#1378 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

prvo sam skontala da uvijek kaki odmah ujutro kad se probudi. onda bas gundja cim se ukaki, bas mu smeta. pocela sam ga najprije ujutro stavljati i pitati ga: ima li kaka ? :D uz to bih proizvodila zvuk e-e-e-e :lol: :lol: :lol:
sad kad hoce da kaki, nekako gundja proizvodi neki zvuk KGKGKG, malo kao da stenje i napreze se. nekad i fulim, pa kad ga stavim na tutu, a ne kaki mu se, on samo malo ili nimalo piski i odmah sam ustaje s tute. onda mu ja odmahujem glavom i govorim nema kaka :lol: :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#1379 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

:lol: :lol:
I ja sam danas govorila to e-e-e-e :lol: :lol:
Njoj šega :lol:
putujucidzindas

#1380 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ma mi isto dvije budale :lol:

i on je ispocetka umiro od smijeha kad mu kazem e e e, a sad je stvarno poceo neki taj zvuk proizvoditi (tesko ga je opisati).
ali nikad nece bezveze, onako, da sjedi na tuti - ili ima ili nema kake :)
putujucidzindas

#1381 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vanad wrote:Kaki i moja u tutu. Sa dvije godine :D :run:

.
sabana bi razocarala totalno :D

nego, ti imas dvoje, pa ne znam kad bi stigla ranije ista nauciti.
mene zapravo grize savjest sto se nas dvoje po cijeli dan igramo, zezamo, kuhamo i onako laganini uzivamo :) , pa kontam, kad sam vec s njim po cijeli dan, da ga sta i naucim :D
sabanss

#1382 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

putujucidzindas wrote:
vanad wrote:Kaki i moja u tutu. Sa dvije godine :D :run:

.
sabana bi razocarala totalno :D

nego, ti imas dvoje, pa ne znam kad bi stigla ranije ista nauciti.
mene zapravo grize savjest sto se nas dvoje po cijeli dan igramo, zezamo, kuhamo i onako laganini uzivamo :) , pa kontam, kad sam vec s njim po cijeli dan, da ga sta i naucim :D
Ma ne bi :D

Pelenski osip, gljivice, e. coli (kod djevojcica)...

Da navodim jos argumenata?

Vise dobrobiti ce djetetu donijeti razlika tuta - pelena nego nego razlika da li je autosjedalica u A+ ili A klasi.

Ne znam sto ste se mene svezale :D
otherside

#1383 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja prije mjesec dana citala neku englesku studiju koja veli da djecu ne treba tjerati na tutu prije 3.godine ukoliko sami ne pokazu potrebu. narocito djevojcice.
navodno se utvrdilo da je povecan rizik upala mokracnih kanala jer u prve tri godine zadrzavanje mokrace (kad dijete trpi i kontrolise urin) nije dobro za jos nerazvijeni urinarni sistem.
tita mi, nisam izmislila :roll:
mojoj curici je tuta igracka koju nosi sa sobom kad se kupa :roll:
Alhemicarkaa

#1384 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Žene, ima li smisla kupovati one branike za ladice, što sprijećava da se otvore? Kontam da ona moja to ne batali, pa da ne dajem bezveze pare.
otherside

#1385 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Žene, ima li smisla kupovati one branike za ladice, što sprijećava da se otvore? Kontam da ona moja to ne batali, pa da ne dajem bezveze pare.
ja sam se kanila to kupiti mjesecima i jos nisam. u medjuvremenu, moja razbojnica je svaki dan po nekoliko puta znala izvaditi sadrzaj svake ladice koju moze dohvatiti (a takvih imam 5-6 u stanu) a ja bih iza nje to vracala. isto budala.
sad sam ispraznila sve ladice koje ona otvara i to nam je sad prostor za igracke koja ona ubacuje ili izbacuje po potrebi :D ako ih ne mozes pobjediti, pridruzi im se :D
Alhemicarkaa

#1386 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:ja prije mjesec dana citala neku englesku studiju koja veli da djecu ne treba tjerati na tutu prije 3.godine ukoliko sami ne pokazu potrebu. narocito djevojcice.
navodno se utvrdilo da je povecan rizik upala mokracnih kanala jer u prve tri godine zadrzavanje mokrace (kad dijete trpi i kontrolise urin) nije dobro za jos nerazvijeni urinarni sistem.
tita mi, nisam izmislila :roll:
mojoj curici je tuta igracka koju nosi sa sobom kad se kupa :roll:
Pa ne treba tjerati. Šta god se djetetu novo uvede treba prvo pustiti da upozna tu novinu. Ja sam svojoj dala da se igra sa tutom, stavljala je na glavu, okretala, zagledala i onda je stavila na tutu. Njoj se baš sviđa, a nešto čistosumnjam da će ona početi zadržavati urin, njoj je to sve igra. I tako ću je i učiti sve vrijeme, da je super ako to uradi u tutu, ali da je i sasvim ok ako to uradi u pelene. Ne mislim joj stvarati presiju da mora ići na tutu.
Alhemicarkaa

#1387 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:
Alhemicarkaa wrote:Žene, ima li smisla kupovati one branike za ladice, što sprijećava da se otvore? Kontam da ona moja to ne batali, pa da ne dajem bezveze pare.
ja sam se kanila to kupiti mjesecima i jos nisam. u medjuvremenu, moja razbojnica je svaki dan po nekoliko puta znala izvaditi sadrzaj svake ladice koju moze dohvatiti (a takvih imam 5-6 u stanu) a ja bih iza nje to vracala. isto budala.
sad sam ispraznila sve ladice koje ona otvara i to nam je sad prostor za igracke koja ona ubacuje ili izbacuje po potrebi :D ako ih ne mozes pobjediti, pridruzi im se :D

:lol: To sam i ja namislila uraditi sa jednim djelom, ali ne mogu sa svim.
otherside

#1388 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

polako...sve ces ti isprazniti :D
Alhemicarkaa

#1389 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

:cry: Kad ću opet imati svog životnog prostora :lol:
putujucidzindas

#1390 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ma mi sad samo kakamo. uopste ne znam ni kako bih mu objasnila da treba piskiti u tutu, kad zapisava stalno, ko cukica :lol: kontam, to ce poslije samo doci, kad bude znao da je ljepse ne biti u mokroj peleni.
mislim ok je, dok djetetu ne pravim presiju, a sad ce mu sigurno to doci vise kao igra nego nesto sto se mora. kad bih cekala do 3. godine, vjerujem da bih mu onda pravila presiju :D
putujucidzindas

#1391 Re: Bebe - ALL ABOUT!

[quote="Alhemicarkaa"]:cry: Kad ću opet imati svog životnog prostora :lol:[/quote

vidis da ima i prednosti u malom stanu - zamisli da moras u velikom isprazniti sve ladice i osigurati sav prostor :D
Alhemicarkaa

#1392 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote:ma mi sad samo kakamo. uopste ne znam ni kako bih mu objasnila da treba piskiti u tutu, kad zapisava stalno, ko cukica :lol: kontam, to ce poslije samo doci, kad bude znao da je ljepse ne biti u mokroj peleni.
mislim ok je, dok djetetu ne pravim presiju, a sad ce mu sigurno to doci vise kao igra nego nesto sto se mora. kad bih cekala do 3. godine, vjerujem da bih mu onda pravila presiju :D
Ne prepisuj :o
putujucidzindas

#1393 Re: Bebe - ALL ABOUT!

:lol: :lol: :lol:
otherside

#1394 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

moja se pokaki u pelenu a prije toga se negdje sakrije, fakat nestane dijete, ode u neki cosak gdje je niko ne vidi i kaki :D vjerovatno je skontala da i odrasli imaju svoje mjesto gdje to obavljaju :lol:
onda se vrati, stane ispred mene ili tate i pobjedonosno kaze: kaka! :D
to znaci: presvuci me :D
ja joj objasnjavam kako prije kake treba reci KAKA ali jok, ona po svom :D
moram poceti da je spijuniram kad krene da se sakriva :D
vanad

#1395 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ja sam ponovo citala da su tri stadija kod djece sto se tice obavljanja nuzde - prvo dijete skonta da je mokro, onda skonta taj momenat kad vrsi nuzdu i tek onda skonta da dolazi momenat da ce da vrsi nuzdu.
I meni je curica dugo javljala da je izvrsila nuzdu ali je potrajalo dok je skontala da treba da mi javi prije nego sto je izvrsi.
A inace ja sam svoju stavljala na tutu tek kad je sama sjela jer bolje i pelene nego skolioza kicme. Medjutim to je bilo vec u vrijeme kad je puzala zaoprave i bjezala mi je sa tute. Kad je pocela hodati nije bilo te sile da je stavis na tutu.
Iste sekunde smugne.
A inace je teze dijete nauciti da kaki nego da piski u tutu. Moja je kakila i dva puta dnevno u pelenu a sad jedva jednom dnevno u tutu, cak zna i preskociti dan a to joj se prije nikad nije desavalo. Jednostavno kao da se stidi i dozivljava to emocionalno.
otherside

#1396 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

e haj sad pomagajte...
mucimo se sa slinama danima. danju i nekako ali navece je tegoba zesca.
hropti, zavija, budi se kad se slinke zaglave...ajoooj, bas mi je zao.
govorim o bebi naravno :-)
stavljamo fiziolosku u nos (sunce moje malo, nisita sprej, nisita mast), koristim aspirator rucni i onaj sto se nakaci na usisivac, provjetravamo spavacu sobu,...slabo sta pomaze.
imam osjecaj da izvadim samo slinke koje su naprijed u nosu ali da onaj zafrkani dio stoji negdje prema zdrijelu i spusti se nize kad je na ledjima.
zasad ona fino rucki i nema nekih vecih problema tokom dojenja ali zna se povremeno zagrcnuti :(
sta je sa onim lukom? kako povaditi te zlocaste sline koje su se sakrile? :roll:
holowey

#1397 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

otherside wrote:e haj sad pomagajte...
mucimo se sa slinama danima. danju i nekako ali navece je tegoba zesca.
hropti, zavija, budi se kad se slinke zaglave...ajoooj, bas mi je zao.
govorim o bebi naravno :-)
stavljamo fiziolosku u nos (sunce moje malo, nisita sprej, nisita mast), koristim aspirator rucni i onaj sto se nakaci na usisivac, provjetravamo spavacu sobu,...slabo sta pomaze.
imam osjecaj da izvadim samo slinke koje su naprijed u nosu ali da onaj zafrkani dio stoji negdje prema zdrijelu i spusti se nize kad je na ledjima.
zasad ona fino rucki i nema nekih vecih problema tokom dojenja ali zna se povremeno zagrcnuti :(
sta je sa onim lukom? kako povaditi te zlocaste sline koje su se sakrile? :roll:
jesi pokusala da naparis kamilicom? ono, skuhas dosta kamilice i stavis dijete iznad serpe da udise paru... to ce da "otopi" slince i onda ih je lako izvuci usisivacem... mi smo tu varijantu koristili pred spavanje i jedino je to pomagalo da se prespava noc u komadu
otherside

#1398 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

haj' probacu :thumbup:
ima li veze sto je beba stara samo mjesec i po dana?
hvala :)
holowey

#1399 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

otherside wrote:haj' probacu :thumbup:
ima li veze sto je beba stara samo mjesec i po dana?
hvala :)
mi smo se prvi put nasli u toj situaciji u sestom mjesecu tako da ne bih znao zasigurno za taj "uzrast", ali kontam kamilica ne bi trebala biti stetna... pricekaj, mozda se jos neko javi sa misljenjem
otherside

#1400 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

holowey wrote: mi smo se prvi put nasli u toj situaciji u sestom mjesecu tako da ne bih znao zasigurno za taj "uzrast", ali kontam kamilica ne bi trebala biti stetna... pricekaj, mozda se jos neko javi sa misljenjem
ok, hvala u svakom slucaju :wink:
jasno je meni da vecina beba hropti i ima problema sa izbacivanjem sekreta iz nosa ali bas je nocu to namuci, lose spava i nervozna je.
s tim u vezi - i mama lose spava i nervozna je.
Post Reply