Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jefferson

#1376 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

mikasa wrote:
jefferson wrote: Posred lokacije koja je izgubila ne ide interstate jer pazi ovo, ja sam tu zivio! Projekat je bio dio Limestone countyija kroz koji prolazi I-65, ali je Huntsville bio srediste svega sto je VW-u trebalo, od skola pa do infrastrukture koji jedan grad mora imati za takvu tvornicu. Inace fucking Athens je nesto slicno Brnjicu kod Kaknja!!! Huntsville je vezan krakom za I-65, i to je vrhunska cesta, ali je izvan glavnog koridora.
Jarane, lako je gledati u google maps, u linkove i slicno, jebe te to guglanje previse.

Ostavi se googlea i idi nadji posao negdje u nekoj firmi pa nakon par godina pricaj o infrastruturi. O tome da pokrenes sam biznis bilo bi jos bolje, ali uz ovakvo razmisljanje bolje nemoj!
Da malo relaksiramo temu... Nemaj sad da te ja nadjem na googlu i da ti dokazem da nisi zivio u tom selu Brnjicu kod Kaknja :)
hahaha, nisam bas zivio u "Brnjicu" ali eto nije bas ni daleko bilo.
Ma pazi frajera: dionica SA-MO mu izmice logici :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jefferson

#1377 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
kurty wrote:dvije godine slusao profesore koji su radili na ovim studijama i slusao sve njihove komenatre... I sad dodje par forumasa, i standardno obara sve sto strucni ljudi kazu...
Znaš šta, pomokrim se ja u čašu gdje zube drže tim profesorima! Šta kažu ti tvoji profesori o problematici koja eno sad hrvate muči!? Šta se svi blentavi pravite pa šutite o tome - lahko je palamuditi iza katedre i prosipati pamet. A kad Hrvatske autoceste svake godine naberu milionske gubitke onda idu opravdanja u stilu: "pa znate ovaj, mi smo smatrali i govorili da tako ne treba raditi".
Pljuc.
Hrvati nisu u gabuli zbog cesta, nego zbog svojih GRAS-ova, BH Airlinesa, zdravstva i slicnih stvaeri.
Njima su ceste danas arterije koje ih jos nekako odrzavaju u zivotu. Da ih nema znas sta bi slovaka, ceha i slicnih sjelo na avion i u tursku otislo?
Ma nije ni cudo sto smo mi u ovakvim govnima kada svaki odgovor na neku idju pocinje sa: sta ce nama to, mozemo i bez toga.
Onda s eprobudis jednog dana i zivis u najsiromasnijoj zemlji u evropi.
Jbt, slomise se svi oko toga koliko dugujemo para. Eto auto put riv za zaduzivanje, a u isto vrijeme 10 kantona srce pare kojih nemamo, drzava uzima milijarde kredita da bi isplatila administraciju, ali eto auto-put nam problem.
Cekaj dok se jos ono malo privrede sto radi ugusi novim porezima, inspekcijama, akcizama i slicnim nametima, uzimat cemo mi kredite da kupimo hljeb (doduse mnogi to vec rade).
Canton

#1378 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

jefferson wrote: Hrvati nisu u gabuli zbog cesta, nego zbog svojih GRAS-ova, BH Airlinesa, zdravstva i slicnih stvaeri.
Njima su ceste danas arterije koje ih jos nekako odrzavaju u zivotu. Da ih nema znas sta bi slovaka, ceha i slicnih sjelo na avion i u tursku otislo?
Ma nije ni cudo sto smo mi u ovakvim govnima kada svaki odgovor na neku idju pocinje sa: sta ce nama to, mozemo i bez toga.
Jbt, slomise se svi oko toga koliko dugujemo para. Eto auto put riv za zaduzivanje, a u isto vrijeme 10 kantona srce pare kojih nemamo, drzava uzima milijarde kredita da bi isplatila administraciju, ali eto auto-put nam problem.
Cekaj dok se jos ono malo privrede sto radi ugusi novim porezima, inspekcijama, akcizama i slicnim nametima, uzimat cemo mi kredite da kupimo hljeb (doduse mnogi to vec rade).
Plus jos... laznih i nezasluzenih penzionera na desetine hiljada, laznih invalida itd
jefferson

#1379 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

Canton wrote:
jefferson wrote: Hrvati nisu u gabuli zbog cesta, nego zbog svojih GRAS-ova, BH Airlinesa, zdravstva i slicnih stvaeri.
Plus jos... laznih i nezasluzenih penzionera na desetine hiljada, laznih invalida itd
Ma ja, trebo bi cijeli server klixa da bi se sve to nabrojalo.
U ovoj drzavi bi svi da an budzetu budu, zato se i brinu sta ako krene ozbilja gradnja auto-puta. Mozda nekom padne na pamet da administraciju skrese pa odose poslovi koji su daidze i amidze, pardon, ujaci i ujine obezbjedili!
Simptomaticno je da ja uvijek argumente protiv ulaganja u infrastrutkuru cujem od ljudi koji se nikad nisu bavili biznisom, ali svi odreda zive na budzetu. Ja fakat ne kontam sta ti ljudi misle odakle njihove plate dolaze (cast izuzecima).
VjecitiStudent

#1380 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

kurty wrote:
VjecitiStudent wrote:
Dobro dosao bi primjerak studije, ako ga imas.
Meni uopste ne smeta dio Sarajevo - Sava ili Mostar - granica, dio od Sarajeva do Mostara mi potpuno izmice logici, dionica kojom se trenutno vozi svega 5000 putnika dnevno.
pa jel koridor ili nije... ili mislis da bi bilo najbolje da si cas na autoputu, cas na magistrali... ili je cjelina ili je smijarija

a 5000... Mozda bi tobilo 6000 ali nece ljudi svaki dan da cekaju drugu traku uz Ivan i prestizu... da cekaju iz kojeg grma ce izletiti policajac i slicno...

Ja ne znam da se igdje (osim u Madjarskoj privremeno... "sindrom seljaka") desilo da je izgradnjom autoceste, taj neki pravac imao manje vozila po danu, nego prije AP-a
Zbog dva ljetna mjeseca ceste niko ne pravi. A trenutno stanje lokalnog saobracaja je takvo da je na dionici Sarajevo-Mostar godisnji dnevni prosjek svega 5000 vozila.

Izgleda da mnogima takve kombinacije uopste ne smetaju:
I stranci se do Karlovca voze autocestom, a dalje Ličkom magistralom, preko Plitvica i Gračaca, do Dalmacije!

Prvi put od izgradnje autocestovne mreže, tvrtke Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka Zagreb bilježe pad prometa na svim autocestama kojima upravljaju. Istovremeno bilježe blag porast rasta prihoda od cestarina.

No, prije svega zahvaljujući rastu cestarina u lipnju mjesecu od 15 posto. Alarmantan je podatak za Hrvatske autoceste da su u dva udarna ljetna mjeseca, srpnju i kolovozu, na autocesti Zagreb - Split - Vrgorac uprihodile jedan posto manje novaca nego u istom razdoblju prošle godine.

Pojačano na ulazu

Tako je usprkos podignutoj cijeni cestarine uprihođeno 217,2 milijuna kuna u odnosu na 218,8 milijuna kuna u 2011. Istovremeno je ovom autocestom u spomenuta dva mjeseca prošlo čak četiri posto manje vozila nego u istom razdoblju prošle godine. No istovremeno je za oko 10 posto porastao promet na autocesti Zagreb - Macelj kojom turisti ulaze u Hrvatsku. Prema neslužbenim podacima, turisti su nakon dugog niza godina odlučili kod Karlovca skrenuti na D1, staru cestu prema moru. Na toj prometnici se ljetnih mjeseci vozilo u koloni što nije bio slučaj posljednih šest do sedam godina. Ukupno pak gledajući u prvih osam mjeseci na svim autocestama kojima upravlja HAC u osam mjeseci ove godine promet je pao za 3,22 posto. Odnosno, na njihovim se autocestama ove godine vozilo 720.000 vozila manje nego prošle godine. Taj manji promet HAC-u je u prvih osam mjeseci donio povećanje prihoda od neznatnih jedan posto.
Poražavajući podaci

Slična je situacija i na autocestama Rijeka - Zagreb i Rupa - Rijeka kojima upravlja ARZ.

Prihod je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na 2011. godinu uvećan za 3,2 posto ali je zabilježen pad prometa od 2,2 posto.
http://www.jutarnji.hr/template/article ... id=1054394
drug_profi

#1381 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

kurty wrote:
de mi pomozi... da ne citam cijelu temu... sta je njemu problem???
Sto ce ovi napraviti vise ceste nego njegovi puleni....
jefferson

#1382 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

drugi profil wrote:
kurty wrote:
de mi pomozi... da ne citam cijelu temu... sta je njemu problem???
Sto ce ovi napraviti vise ceste nego njegovi puleni....
Ali "logika" je: nemoramo praviti SA-MO relaciju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jefferson

#1383 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

VjecitiStudent wrote:
kurty wrote:
VjecitiStudent wrote:
Meni uopste ne smeta dio Sarajevo - Sava ili Mostar - granica, dio od Sarajeva do Mostara mi potpuno izmice logici, dionica kojom se trenutno vozi svega 5000 putnika dnevno.
pa jel koridor ili nije... ili mislis da bi bilo najbolje da si cas na autoputu, cas na magistrali... ili je cjelina ili je smijarija

a 5000... Mozda bi tobilo 6000 ali nece ljudi svaki dan da cekaju drugu traku uz Ivan i prestizu... da cekaju iz kojeg grma ce izletiti policajac i slicno...

Ja ne znam da se igdje (osim u Madjarskoj privremeno... "sindrom seljaka") desilo da je izgradnjom autoceste, taj neki pravac imao manje vozila po danu, nego prije AP-a
Zbog dva ljetna mjeseca ceste niko ne pravi. A trenutno stanje lokalnog saobracaja je takvo da je na dionici Sarajevo-Mostar godisnji dnevni prosjek svega 5000 vozila.

I stranci se do Karlovca voze autocestom, a dalje Ličkom magistralom, preko Plitvica i Gračaca, do Dalmacije!

Prvi put od izgradnje autocestovne mreže, tvrtke Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka Zagreb bilježe pad prometa na svim autocestama kojima upravljaju. Istovremeno bilježe blag porast rasta prihoda od cestarina.

No, prije svega zahvaljujući rastu cestarina u lipnju mjesecu od 15 posto. Alarmantan je podatak za Hrvatske autoceste da su u dva udarna ljetna mjeseca, srpnju i kolovozu, na autocesti Zagreb - Split - Vrgorac uprihodile jedan posto manje novaca nego u istom razdoblju prošle godine.

Pojačano na ulazu

Tako je usprkos podignutoj cijeni cestarine uprihođeno 217,2 milijuna kuna u odnosu na 218,8 milijuna kuna u 2011. Istovremeno je ovom autocestom u spomenuta dva mjeseca prošlo čak četiri posto manje vozila nego u istom razdoblju prošle godine. No istovremeno je za oko 10 posto porastao promet na autocesti Zagreb - Macelj kojom turisti ulaze u Hrvatsku. Prema neslužbenim podacima, turisti su nakon dugog niza godina odlučili kod Karlovca skrenuti na D1, staru cestu prema moru. Na toj prometnici se ljetnih mjeseci vozilo u koloni što nije bio slučaj posljednih šest do sedam godina. Ukupno pak gledajući u prvih osam mjeseci na svim autocestama kojima upravlja HAC u osam mjeseci ove godine promet je pao za 3,22 posto. Odnosno, na njihovim se autocestama ove godine vozilo 720.000 vozila manje nego prošle godine. Taj manji promet HAC-u je u prvih osam mjeseci donio povećanje prihoda od neznatnih jedan posto.
Poražavajući podaci

Slična je situacija i na autocestama Rijeka - Zagreb i Rupa - Rijeka kojima upravlja ARZ.

Prihod je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na 2011. godinu uvećan za 3,2 posto ali je zabilježen pad prometa od 2,2 posto.
http://www.jutarnji.hr/template/article ... id=1054394
:run:
VjecitiStudent

#1384 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote:
kurty wrote: p.s.inemoj mi molim te ko Boga, ako vec budes odgovara, traziti reference
E j... ga, vjeciti trazi reference a od moje kafe nista...
Ako hoce ide pun kombi sa svim studijama na kucnu adresu.
Salji, no ako su ulazni podaci frizirani kao u Predizvedbenoj studiji, nastavak rasprave ce biti vrlo zanimljiv.
http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf
VjecitiStudent

#1385 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

jefferson wrote:
VjecitiStudent wrote: Dobrodosao bi i naziv knjige gdje je teoreticar politicke ekonomije napisao ovaj uslov o "najvise 10km udaljenosti od auto-ceste" za razvoj euro biznisa.
aha, to govorim iz primjera s kojim sam licno upoznat.
VW kada je planirao otvaranje nove tvornice automobila u SAD je svoju finalnu odluku donio na sljedeci nacin:
Dva finalista su bila u opciji, Huntsville u Alabami, i Chattanooga u Tenesiju.
A site in west Huntsville-Limestone County was considered one of three finalists, along with a Michigan site, but Chattanooga prevailed.
jefferson wrote: Obe drzave su se odrekle poreza u vrijednosti od oko 300 miliona dolara i saglasile se da plate trening radnicima i njihove plate u naredne dvije godine.
The Chattanooga incentive package included more than $570 million in local, state and federal aid, including tax breaks, infrastructure work and other incentives. VW announced the selection in July 2008.

Alabama offered $385 million in incentives, the largest package it had ever put together, then-Gov. Bob Riley said
jefferson wrote: ono sto je presudilo u korist Chattanooge je:
1. Izlaz na auto-put I-75 koji vodi do luka na floridi (huntsville je imao "krak" koji vodi na I-65 u duzini od 20 milja, sto je VW-u bilo previse jer grad nije na direktnoj vezi sa koridorom, iako je istrazivacki centar NASA-e.
2. Skolski sistem u Chattanoogije bolji od onog u Huntsvilleu.

Eto sta je presudilo kod investicije od 2 milijarde dolara!

...
Volkswagen celebrated the opening of its $1 billion, 1,400-acre auto manufacturing operation in Chattanooga on Tuesday
Izvor:
http://blog.al.com/breaking/2011/05/vol ... _plan.html

U svom "primjeru iz knjige politicke ekonomije", potrefio si nazive ova dva grada i Volksvagena, sve ostalo je bilo pogresno.
Sto bi rekli nasi stari: "Over and out"
Canton

#1386 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
mikasa wrote:
kurty wrote: p.s.inemoj mi molim te ko Boga, ako vec budes odgovara, traziti reference
E j... ga, vjeciti trazi reference a od moje kafe nista...
Ako hoce ide pun kombi sa svim studijama na kucnu adresu.
Salji, no ako su ulazni podaci frizirani kao u Predizvedbenoj studiji, nastavak rasprave ce biti vrlo zanimljiv.
http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf
Koji podaci su frizirani?
Canton

#1387 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
kurty wrote:
VjecitiStudent wrote:

Izvor?
jefferson

#1388 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

VjecitiStudent wrote:
jefferson wrote:
VjecitiStudent wrote: Dobrodosao bi i naziv knjige gdje je teoreticar politicke ekonomije napisao ovaj uslov o "najvise 10km udaljenosti od auto-ceste" za razvoj euro biznisa.
aha, to govorim iz primjera s kojim sam licno upoznat.
VW kada je planirao otvaranje nove tvornice automobila u SAD je svoju finalnu odluku donio na sljedeci nacin:
Dva finalista su bila u opciji, Huntsville u Alabami, i Chattanooga u Tenesiju.
A site in west Huntsville-Limestone County was considered one of three finalists, along with a Michigan site, but Chattanooga prevailed.
jefferson wrote: Obe drzave su se odrekle poreza u vrijednosti od oko 300 miliona dolara i saglasile se da plate trening radnicima i njihove plate u naredne dvije godine.
The Chattanooga incentive package included more than $570 million in local, state and federal aid, including tax breaks, infrastructure work and other incentives. VW announced the selection in July 2008.

Alabama offered $385 million in incentives, the largest package it had ever put together, then-Gov. Bob Riley said
jefferson wrote: ono sto je presudilo u korist Chattanooge je:
1. Izlaz na auto-put I-75 koji vodi do luka na floridi (huntsville je imao "krak" koji vodi na I-65 u duzini od 20 milja, sto je VW-u bilo previse jer grad nije na direktnoj vezi sa koridorom, iako je istrazivacki centar NASA-e.
2. Skolski sistem u Chattanoogije bolji od onog u Huntsvilleu.

Eto sta je presudilo kod investicije od 2 milijarde dolara!

...
Volkswagen celebrated the opening of its $1 billion, 1,400-acre auto manufacturing operation in Chattanooga on Tuesday
Izvor:
http://blog.al.com/breaking/2011/05/vol ... _plan.html

U svom "primjeru iz knjige politicke ekonomije", potrefio si nazive ova dva grada i Volksvagena, sve ostalo je bilo pogresno.
Sto bi rekli nasi stari: "Over and out"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Imas tamo negdje moj odgovor na ovo.
Hajde ti guglaj, mozda ti neko nagradu dadne iz brzine guglanja :sax:
Last edited by jefferson on 06/02/2013 01:01, edited 1 time in total.
kurty

#1389 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

VjecitiStudent wrote:

imas i jos jednu stavku prilikom projektovanja... a to je ono "koliko ce se "vozila" prebaciti na tu novonastalu cestu"
jefferson

#1390 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

kurty wrote:
VjecitiStudent wrote:

imas i jos jednu stavku prilikom projektovanja... a to je ono "koliko ce se "vozila" prebaciti na tu novonastalu cestu"
Cak i da je 5,000 vozila, valjda se cesta projektuje za sljedecih 40-50 godina ili vjeciti racuna da ce njegovi opet zajaht sljedecih 20 godina pa predvidja pad prometa :lol:
VjecitiStudent

#1391 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Pronasao sam master studiju, detalji slijede ...
novi.dan.nova.nafaka

#1392 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

jefferson wrote:Hrvati nisu u gabuli zbog cesta, nego zbog svojih GRAS-ova, BH Airlinesa, zdravstva i slicnih stvaeri.
I opet, hajdemo ponoviti gradivo - http://klix.com/9d32mg4.
Hrvatski izvori navode da HAC iliti Hrvatske autoceste gomilaju gubitke, umjesto što bi valjda trebalo da krenu sa otplatom podizanih kredita. Interesantno počinje od 28 minuta. Do vraga, kad' mislite dati smislen odgovor na ovu emisiju !? :lol: :lol: :lol:
shiljak

#1393 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

kažu zato što su pravili autoput i gdje se nije isplatilo, pa tu gdje se nije isplatilo nema skoro nikakvog prometa. Ovo što se kod nas pravi je 100% isplativo jer sigurno neće ceste ostati prazne.
VjecitiStudent

#1394 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Idemo u nastavcima:

2001. je izašla studija koju je finansirala Svjetska banka, a koju je izradila Japanska međunarodna agencija za saradnju u saradnji sa državnim i entitetskim ministarstvima. Svrha studije je bila sljedeca
• Formulation of an integrated, multi-modal (road, rail, waterway, air) transport master plan extending over a
twenty year planning horizon to year 2020; and,
• Identification, within the overall master plan framework, of urgent projects whose implementation is to be achieved by year 2005, and whose merit is determined via pre-feasibility studies.

Ovo je jedina strateska studija u oblasti prevoza ikada napravljena, bilo na nivou BIH, bilo na nivou entiteta.
http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... endocument

...
Incubus

#1395 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

jefferson wrote: Ma ja, trebo bi cijeli server klixa da bi se sve to nabrojalo.
U ovoj drzavi bi svi da an budzetu budu, zato se i brinu sta ako krene ozbilja gradnja auto-puta. Mozda nekom padne na pamet da administraciju skrese pa odose poslovi koji su daidze i amidze, pardon, ujaci i ujine obezbjedili!
Simptomaticno je da ja uvijek argumente protiv ulaganja u infrastrutkuru cujem od ljudi koji se nikad nisu bavili biznisom, ali svi odreda zive na budzetu. Ja fakat ne kontam sta ti ljudi misle odakle njihove plate dolaze (cast izuzecima).
Zar zaista misliš da će ijedan vlast nakon što izgradi autoput rezati administraciju??

Valjda bi stvari trebale ići po redu. Odrežimo administraciju, smanjimo maksimalno plaće političarima, reformirajmo upravu tako da bude puno jeftinija i onda kad tu uštedimo barem 2 mlrd KM ako ne i više i kad se riješimo MMF-a onda hajmo graditi autoput.

Međutim ono što će se dogoditi je jasno:
1. Administracija će i dalje rasti.
2. Autoput ce se sigurno preplatiti i političari i građevinari će zaraditi masne pare (vidi primjerer Slo i HR).
3. Administracija će porasti u JP Autoceste BiH i na njihove plaće će početi ići puno puno para.
4. Povećavat će se porezi, akcize i sve ostalo da bi se vraćali silni krediti.
5. Sve navedeno je neovisno koja je stranka ili stranke na vlasti.

p.s. Ako je neko čitao te studije oni su računali prihode autocesta po procjenama prometa, ali kako su računali rashode? Da li su u rashode računali održavanje, novozaposlene na autocestama, administraciju itd itd.. ?
VjecitiStudent

#1396 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

... nastavak.

Studija WB detaljno analizira stanje ekonomije u BiH, saobracajno stanje i potrebe, sa projekcijama do 2020.
Za koridor Vc pise sljedece (strana br. 118):
Corridor Vc Motorway Scenario
Corridor Vc development is one of the highlighted potential projects in BiH since it was
defined as one of the Trans European Corridors. Several studies have been conducted in
the last few years, and the affordability of motorway development from Samac to Ploce
has come to be one of the issues in the road sector in BiH.
As a master plan study for entire BiH, it is considered to be one of the assignments to
make an analysis on the Corridor Vc motorway development. The approach is to use the
traffic model, add new motorway links in the road network, and test it with future traffic
assignments.
The tested motorway scenario is to develop a hypothetical four-lane divided motorway
with free flow speed of 100 km/hr for the designated corridor as an additional facility to
the existing highway. The designated corridor was Corridor Vc (E-73) from Samac
(Northern Border to Croatia) to Metkovic (Southern Border to Croatia). Since the model
can test any additional motorway scenario, an additional hypothetical branch motorway
link of Zepce-Tuzla-Orasje was also tested.
The result of the assignment is shown in Figure 2.2.15. The influence of the motorway is
so strong that it would divert most of the traffic from neighboring corridors. It could
almost solve most of the capacity problems in central BiH without doing anything else.
The schematic alignment and Year 2020 traffic demand on the hypothetical motorway
are shown in Figure 2.2.16. Two economic growth cases were tested, namely, the basic
scenario and the high growth scenario. The nodes (cities) are designated for presentation
purposes only; in the simulated network there are more than 20 interchanges. The
volumes represent the maximum volume on motorway segments; the expected traffic
volume actually varies link by link, however, inter-interchange variation is modest
except near Sarajevo.

A comparison is made between approximate design capacity of the motorway versus the
assigned traffic volume, as shown in Figure 2.2.17. The designated capacity of both
motorway and four-lane rural arterial varies depending on the topography.

The comparison shows that the expected volumes on most of the motorway links are far
less than capacity. In fact, they are even much less than the capacity of four-lane rural
arterial (un-interrupted flow conditions). Also, it should be taken into account that the
estimated approximate implementation costs for the motorways are roughly KM6,100
million for Samac-Metkovic, and KM1,500 million for Orasje-Zepce.

These figures show that generally it is highly unlikely that a multi-lane motorway-class facility will be required in Corridor Vc in BiH within the current study’s planning horizon.

However, there is a reason to believe that the section between Zenica and Hadzici, which
is actually the link between Sarajevo and Zenica, requires more detailed analysis to
assess the feasibility of a motorway-class facility on this link. Firstly, it has more
pronounced volumes than any other section of the assumed motorway. Secondly, it
should also be considered that this section of E-73 (Sarajevo - Zenica) was constructed to
a higher level of design standard, and was clearly intended to function as a motorway in
future with minimal widening. This means the investment cost for improving this
section to a four-lane motorway-class facility would be much less than a new motorway.

At the same time, the “widened motorway” can expect even more traffic volume than
that shown in Figure 2.2.17 because most of the volume left on the existing E-73 would
be added together in this case, which is roughly in the range of 5,200 to 11,600 veh./day
(Year 2020 High Economic Growth).

http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... -032-3.pdf
nastavicemo ...
novi.dan.nova.nafaka

#1397 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Incubus wrote:Zar zaista misliš da će ijedan vlast nakon što izgradi autoput rezati administraciju??
Valjda bi stvari trebale ići po redu. Odrežimo administraciju, smanjimo maksimalno plaće političarima, reformirajmo upravu tako da bude puno jeftinija i onda kad tu uštedimo barem 2 mlrd KM ako ne i više i kad se riješimo MMF-a onda hajmo graditi autoput.
Međutim ono što će se dogoditi je jasno:
1. Administracija će i dalje rasti.
2. Autoput ce se sigurno preplatiti i političari i građevinari će zaraditi masne pare (vidi primjerer Slo i HR).
3. Administracija će porasti u JP Autoceste BiH i na njihove plaće će početi ići puno puno para.
4. Povećavat će se porezi, akcize i sve ostalo da bi se vraćali silni krediti.
Bravo - upravo i jeste sve pobrojano problem. @Vječiti je već ranije navodio link ka studiji gdje autor studije veli da "infrastruktura sama po sebi ništa ne znači za razvoj, već je potrebno kreirati planove razvoja industrije i čitave ekonomije".
Oni što govore da se krediti ionako troše na administraciju - da, troše se, samo što će administracija i dalje tu biti i za nju će se dizati krediti. A rate otplata će samo rasti. Zavaliti se na neku enormnu sumu sa ovolikom administracijom je samo po sebi finansijsko ubistvo.

@Vječiti - :thumbup: za trud. Jel' to ista ona "Fizibiliti studija" koju je Adnan Terzić jedno milion puta spomenuo ? :mrgreen:
VjecitiStudent

#1398 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

novi.dan.nova.nafaka wrote: ...
@Vječiti - :thumbup: za trud. Jel' to ista ona "Fizibiliti studija" koju je Adnan Terzić jedno milion puta spomenuo ? :mrgreen:
Nije to ta, ovu su radili strucnjaci.
Terzic je bio narucilac 'podobne' studije, o njoj cemo poslije.
Alfons Kauders

#1399 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote: The comparison shows that the expected volumes on most of the motorway links are far
less than capacity. In fact, they are even much less than the capacity of four-lane rural
arterial (un-interrupted flow conditions). Also, it should be taken into account that the
estimated approximate implementation costs for the motorways are roughly KM6,100
million for Samac-Metkovic, and KM1,500 million for Orasje-Zepce.

These figures show that generally it is highly unlikely that a multi-lane motorway-class facility will be required in Corridor Vc in BiH within the current study’s planning horizon.

However, there is a reason to believe that the section between Zenica and Hadzici, which
is actually the link between Sarajevo and Zenica, requires more detailed analysis to
assess the feasibility of a motorway-class facility on this link. Firstly, it has more
pronounced volumes than any other section of the assumed motorway. Secondly, it
should also be considered that this section of E-73 (Sarajevo - Zenica) was constructed to
a higher level of design standard, and was clearly intended to function as a motorway in
future with minimal widening. This means the investment cost for improving this
section to a four-lane motorway-class facility would be much less than a new motorway.

At the same time, the “widened motorway” can expect even more traffic volume than
that shown in Figure 2.2.17 because most of the volume left on the existing E-73 would
be added together in this case, which is roughly in the range of 5,200 to 11,600 veh./day
(Year 2020 High Economic Growth).

http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... -032-3.pdf
Dakle sta uopste ovo podvuceno treba dokazati?

Da autoput svojom cijelom trasom nije isplativ?

Meni se cini da smo se davno svi slozili oko toga...
jefferson

#1400 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
jefferson wrote:Hrvati nisu u gabuli zbog cesta, nego zbog svojih GRAS-ova, BH Airlinesa, zdravstva i slicnih stvaeri.
I opet, hajdemo ponoviti gradivo - http://klix.com/9d32mg4.
Hrvatski izvori navode da HAC iliti Hrvatske autoceste gomilaju gubitke, umjesto što bi valjda trebalo da krenu sa otplatom podizanih kredita. Interesantno počinje od 28 minuta. Do vraga, kad' mislite dati smislen odgovor na ovu emisiju !? :lol: :lol: :lol:
Ja ali auto-ceste u mnogim zemljama nisu isplative alis e grade. Sto? Zato sto imaju indirektan ucinak na ekonomiju.
Vi se slomiste objasnjavajuci nesto sto je davno dokazano, a gubici koje HAC ima pokrite ce se, neka ih. Medjutim ja bi otisao u Vodice i slicno i pitao prosjecnog hrvata koji renat kucu sta on misli o auto cesti.
Jbt ja fakat ne mogu vjerovat da s eovakav GLUPA rasprava vodi.
Post Reply