eluna wrote:...ako otvorim podračun u banci sa naznakom "troškovi za vodu" i tamo ostavljam novac, ali ih ne dajem viku??? ........... opet će me stići sudski troškovi koji mogu da budu cca 10 do 100 KM?? ...............ili??
Da.
ViK-u trenutno nije moguće referirati građanskim neposluhom ili bilo kojom drugom građanskom inicijativom zbog čestih redukcija u snabdijevanju pijaćom vodom. Moguće je nizom kojekakvih zahtjeva ući u opravdanost ili neopravdanost takvih postupaka, i nakon toga zatražiti odgovornost, ukoliko postoji, ali ta procedura može biti razvučena i na nekoliko mjeseci, mada vjerujem da bi odgovori usljedili dosta brzo.
Međutim, odgovosrnost ViK-ove uprave je podudarna odgovornosti Vlade Kantona Sarajeva i resornog ministarstva privrede, koji ništa nisu poduzeli još davno davno (@Dozer je ovdje pisao više o tome), kad je i uočen problem urednog vodosnabdijevanja, odnosno, kad je uočen smanjen protok vode kroz cijevi prema potrošačima. Niko ništa nije učinio da se problem vodosnabdijevanja preventivno spriječi
Ne vjerujem ni da se protestima mogu postići puni rezervoari, da se preko noći stabilizira pritisak u cijevima, ali vjerujem da građani mogu izvršiti pritisak i pozvati pojedinsce na odgovornost, na smjenu sa vlasti ili sa funkcija direktora i ostalih, možda čak da se ustanovi i krivična odgovornost, ko zna...
Šutnjom građana i forumskom diskusijom ništa nećemo postići, iako znam i da "druga strana" redovno čita ovaj Forum, i da neki čak učestvuju u raspravama. Samo masovnim izlaskom na ulicu, samo zaprečavanjem rada Vlade i ministarstva i ostalih u nizu, moguće je postići nešto više, ili možda i redovno snabdijevanje vodom.
Nažalost, mi, mi u BiH, mi u Sarajevu, nemamo "kulturu" javnog protestiranja, ne znamo javno i snažno tražiti svoja prava...

Posebno nemamo izraženu solidarnost, npr. neki sugrađani sve vrijeme imaju uredno snabdijevanje vodom, i ne pada im na pamet i da čitaju o "tuđim" problemima, a kamoli da stanu rame uz rame u zajedničkom nastupu
Međutim, od nečega se mora početi, neko mora inicirati i neko mora povesti... Neko mora preuzeti na sebe ulogu organizatora i javno objaviti poziv na okupljanje pred zgradom Vlade KS, možda već u utorak, srijedu...