Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nuki_cika

#1376 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nuki_cika »

Kad vode nemas čitav dan i čitavu noć to već nisu redukcije,već klasični nestanak vode.
Da mi je neko pričao da će sarajevo u 2012 toj biti bez vode slatko bi se nasmijao. :-)

Još ona glupaca na tvsa iz VIKA javno priznade da nema love za rekonstrukciju vodovodne mreže,Urađen staretški plan u periodu od 10 godina,ali trenutno nemamo sredstava za rekonstrukciju cijevi :x :x

Jadno da jadnije ne može biti :x
mali_balon

#1377 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

http://www.ks.gov.ba/node/23302

Evo para sad ce biti vode a bit ce i novih radnih mjesta, a kad nestane para onda se vracamo na redukcije. joj mogu mislit koja ce to jagma nastati, sjooooooo ima li iko stelu u ViKu za posao. Valja skorsiti 30mil eur, misslim zamjenit ce se koji saht i koja cijev, eto da se narodu zamazu oci a ostalo ....
poznanik

#1378 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

R_v_P20 wrote:Ja znam da je protiv zakona sto pisem i sto cu pozvati na GRADJANSKI NEPOSLUH, ali to je jedini izlaz iz ove situacije u kojoj ce nas jebat' sve dok smo naguzeni!

Građanskim neposluhom samo će pojedinci "izvući deblji kraj". Obaveze plaćanja i dalje teku, i nijedan sud neće uvažiti nedostatak vode kao opravdanje neplaćanja, svaka tužba biće presuđena u korist tužioca.

Najprije treba izvršiti snažan, ali - SNAŽAN pritisak na vlast. Na Vladu Kantona Sarajevo, koja ima mehanizme da uspostavi uredan način snabdijevanja građana vodom, ako nema, ako ništa ne čini - treba i da odgovara.

Trenutno je jedino rješenje masovno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo i potpuna blokada rada svih njenih organa, neovisno što je Vlada u tehničkom mandatu.

Neko mora organizirati građane Sarajeva i povesti ih pred Vladu, pred Skupštinu, neko mora sačiniti zahtjeve, kroz koje će građani tražiti odgovornost svih u nizu - od Skupštine, preko premijera Vlade KS i resornog ministarstva do odgovornih u ViK-u!
Orahovo lišće

#1379 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

Gdje je sada pokret dosta ??????

nema ih..na mapi.. :x
Orahovo lišće

#1380 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

evo kod mene opet nema vode, doslo oko 5 sad opet nema..lokacija otoka.. :x :x :x
Orahovo lišće

#1381 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

nema nista od masovnog okupljanja, nas narod je isuvise lijen i letargican...tako da..cisto sumnjam.. :roll:
nuki_cika

#1382 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nuki_cika »

Ovdje su potrebna spontana okupljanja građana.Organizirati nema ko,već samo izalaziti,izlaziti i samo izlaziti pred nadležne institucije.Ne samo za vodovovod,za sve.Ovakva situacija ne vodi ničemu
A da vas podsjetim da nam je uvažena gradonačalnica prije 6 ili 7 godina izjavljivala kako je sarajevo metropoola.Nbijem njenu metropolou ... :x
Sarajevo je postala najveća rupa od grada

Malo prije me zove drugarica sa alipašina nema ni kod nje vode
eluna

#1383 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

šefica wrote:Čitav dan slaba voda :(

OFF topic
eluna wrote:malo off topic, ali sad se sjetih .......... problem neplatiša grijanja može se riješiti skidanjem radijatora sa sistema ...... ne pije vode ona "ali imaju vertikale" ...... da vidim ko će se u februaru u sarajevu ugrijati od samo 4 ili 5 tankih vertikalnih cjevčica ili čak i cijevi ............ dakle - otkačite im radijatore i molim lijepo, ne moraju da plaćaju nikako, ali bogami se na -15 5 dana uzastopno neće ugrijati na vertikalne cijevi, nego samo na struju ili drva, pa kad skontaju koliko TO košta javit će se sami da plate ............. a onda im ponovno priključenje naplatite barem 1000 KM ........ :) i moći ćete sve dugove sarajevogasu da platite
A kako misliš ubjediti Toplane da ne naplaćuju tih 40 KM samo zbog tih cjevčica? To su samo puste želje i pretenciozne izjave.
Niko iz Toplana nije potpisao ugovore sa stanarima, već je socijalizam uveo vertikalu u stanove da firma uvijek ima posla. Gdje je napor Toplana da isključe vertikalu? Imali su čitavo proljeće, ljeto i jesen za te radove svake godine od rata. Nikad to nisu uradili niti imaju namjeru jer je najlakše izigiravati žrtvu i govoriti da ljudi ne plaćaju.

hahhaha ma gdje živiš ti??? ........... ja fino napisah - da vidim ko će se u februaru u sarajevu ugrijati SAMO od vertikala????? .... pogotovu kad mu se stan ne grije tokom Novembra, Decembra i Januara :mrgreen: ........... ako ti ne radi radijetor možeš da krepeš od zime ovdje ........ prema tome - neka im vertikale, ali topla voda neće kružiti kroz njihove radijatore, ako uzmemo da u svaki prosječno staje 6 litara tople vode, pa nek imaju samo po 3 radijatora u stanu - a imaju i po 7 - pa pomnoži sa brojem stanova koji ne bi imali grijanje, tj. sa brojem dužnika ...ogromna je to ušteda koja ide u korist nas koji plaćamo ....u krajnjoj liniji - do đavola sa 40 KM 3 mjeseca, ako ih na taj način natjeramo da izmire nekoliko miliona
raoul duke

#1384 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by raoul duke »

Kad cistim onaj filter na cesmama u stanu, zabrinjavajuce je sta pronadjem :D. Iduci put slikam pa stavim ovdje.

Vrijeme: 22:17
Vode: Nema
eluna

#1385 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

nuki_cika wrote:Ovdje su potrebna spontana okupljanja građana.Organizirati nema ko,već samo izalaziti,izlaziti i samo izlaziti pred nadležne institucije.Ne samo za vodovovod,za sve.Ovakva situacija ne vodi ničemu
A da vas podsjetim da nam je uvažena gradonačalnica prije 6 ili 7 godina izjavljivala kako je sarajevo metropoola.Nbijem njenu metropolou ... :x
Sarajevo je postala najveća rupa od grada

Malo prije me zove drugarica sa alipašina nema ni kod nje vode

kod nas na malti je nestalo oko pola 1, došla je oko pola 4 i još uvijek je ima, ali u ponoć će zavrnuti - kao i cijelo ljeto što su :(
eluna

#1386 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

poznanik wrote:
R_v_P20 wrote:Ja znam da je protiv zakona sto pisem i sto cu pozvati na GRADJANSKI NEPOSLUH, ali to je jedini izlaz iz ove situacije u kojoj ce nas jebat' sve dok smo naguzeni!

Građanskim neposluhom samo će pojedinci "izvući deblji kraj". Obaveze plaćanja i dalje teku, i nijedan sud neće uvažiti nedostatak vode kao opravdanje neplaćanja, svaka tužba biće presuđena u korist tužioca.

Najprije treba izvršiti snažan, ali - SNAŽAN pritisak na vlast. Na Vladu Kantona Sarajevo, koja ima mehanizme da uspostavi uredan način snabdijevanja građana vodom, ako nema, ako ništa ne čini - treba i da odgovara.

Trenutno je jedino rješenje masovno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo i potpuna blokada rada svih njenih organa, neovisno što je Vlada u tehničkom mandatu.

Neko mora organizirati građane Sarajeva i povesti ih pred Vladu, pred Skupštinu, neko mora sačiniti zahtjeve, kroz koje će građani tražiti odgovornost svih u nizu - od Skupštine, preko premijera Vlade KS i resornog ministarstva do odgovornih u ViK-u!
poznanik, a ako otvorim podračun u banci sa naznakom "troškovi za vodu" i tamo ostavljam novac, ali ih ne dajem viku??? ........... opet će me stići sudski troškovi koji mogu da budu cca 10 do 100 KM?? ...............ili??
butterfly_01

#1387 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by butterfly_01 »

Kako je malo padavina bilo u zadnja 4 mjeseca, ja se ne bih bunila ni za dnevne redukcije. Ali bih voljela da znam da ce vode biti napr. od 17h do 22 h, pa bih se ja organizovala prema tom terminu, dok ne padne vise padavina i situacija se popravi.
nego mene ovo izludi, kao ima je na slavinama, ja upalim masinu za ves, koja radi nekih pola sata i vode nestane. ne uspijem nasuti ni koju bocu da imamo se napiti vode...
poznanik

#1388 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

eluna wrote:...ako otvorim podračun u banci sa naznakom "troškovi za vodu" i tamo ostavljam novac, ali ih ne dajem viku??? ........... opet će me stići sudski troškovi koji mogu da budu cca 10 do 100 KM?? ...............ili??
Da.

ViK-u trenutno nije moguće referirati građanskim neposluhom ili bilo kojom drugom građanskom inicijativom zbog čestih redukcija u snabdijevanju pijaćom vodom. Moguće je nizom kojekakvih zahtjeva ući u opravdanost ili neopravdanost takvih postupaka, i nakon toga zatražiti odgovornost, ukoliko postoji, ali ta procedura može biti razvučena i na nekoliko mjeseci, mada vjerujem da bi odgovori usljedili dosta brzo.

Međutim, odgovosrnost ViK-ove uprave je podudarna odgovornosti Vlade Kantona Sarajeva i resornog ministarstva privrede, koji ništa nisu poduzeli još davno davno (@Dozer je ovdje pisao više o tome), kad je i uočen problem urednog vodosnabdijevanja, odnosno, kad je uočen smanjen protok vode kroz cijevi prema potrošačima. Niko ništa nije učinio da se problem vodosnabdijevanja preventivno spriječi :x

Ne vjerujem ni da se protestima mogu postići puni rezervoari, da se preko noći stabilizira pritisak u cijevima, ali vjerujem da građani mogu izvršiti pritisak i pozvati pojedinsce na odgovornost, na smjenu sa vlasti ili sa funkcija direktora i ostalih, možda čak da se ustanovi i krivična odgovornost, ko zna...

Šutnjom građana i forumskom diskusijom ništa nećemo postići, iako znam i da "druga strana" redovno čita ovaj Forum, i da neki čak učestvuju u raspravama. Samo masovnim izlaskom na ulicu, samo zaprečavanjem rada Vlade i ministarstva i ostalih u nizu, moguće je postići nešto više, ili možda i redovno snabdijevanje vodom.

Nažalost, mi, mi u BiH, mi u Sarajevu, nemamo "kulturu" javnog protestiranja, ne znamo javno i snažno tražiti svoja prava... :( Posebno nemamo izraženu solidarnost, npr. neki sugrađani sve vrijeme imaju uredno snabdijevanje vodom, i ne pada im na pamet i da čitaju o "tuđim" problemima, a kamoli da stanu rame uz rame u zajedničkom nastupu :-)

Međutim, od nečega se mora početi, neko mora inicirati i neko mora povesti... Neko mora preuzeti na sebe ulogu organizatora i javno objaviti poziv na okupljanje pred zgradom Vlade KS, možda već u utorak, srijedu...
Nisrin

#1389 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

R_v_P20 wrote:Da kreiramo na FB event za okupljanje gradjana ? :) Mozda se nesto i pokrene! Mozda je narodu dosta ovog sivila!!

To je dobra IDEJA! Ali staviti neki datum oko 20., ili poslije bajrama...da dodje sto vise ljudi...Ovako nista necemo postici kao sto neko rece, ali bez vode zivjeti...i prije je bilo susa ...
Last edited by Nisrin on 15/10/2012 00:03, edited 1 time in total.
butterfly_01

#1390 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by butterfly_01 »

Meni dosla voda u 11.. pritisak slab ol dovoljan da natocim 2 flase vode za pice, i tusiram se...
nestalo je u 11:25...
priceless
poznanik

#1391 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

R_v_P20 wrote:Da na to sam i mislio, subota naprimjer :) To je najbolji nacin da se nesto pokrene :) Neka nas 20 na forumu pozove po 300 prijatelja...fino se to moze prosiriti i nesto pokrenuti :)
Još ako bude lijep i sunčan dan kao danas, mogao bi i premijer Musić (bivši) doći na to javno "protestno" okupljanje, ali makar nakratko svratiti da bude viđen ili da vidi o čemu se radi :-) A mogli bi i kakav perfomans s glumcima organizirati, ili dovesti "javnu" ličnost, svakako je javni skup, da javno kaže ono što svi znaju... :?

Najbolji dan je ponedjeljak ujutro, bez ikakvih velikih poziva, bez poznatih ličnosti, bez govora...izuzev najave skupa policiji. Samo treba doći s praznim posudama i napraviti blokadu rada Vlade, napraviti prijetnju snažnijim i masovnijim protestima....
madtv

#1392 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by madtv »

kako je krenulo sa nestajanjem vode, tusiranje ce trajati kao kad bolid formule 1 udje u box na izmjenu guma :(
old school23

#1393 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by old school23 »

prije 12 pocelo nestajati vode :x
eluna

#1394 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

poznanik wrote:
eluna wrote:...ako otvorim podračun u banci sa naznakom "troškovi za vodu" i tamo ostavljam novac, ali ih ne dajem viku??? ........... opet će me stići sudski troškovi koji mogu da budu cca 10 do 100 KM?? ...............ili??
Da.

ViK-u trenutno nije moguće referirati građanskim neposluhom ili bilo kojom drugom građanskom inicijativom zbog čestih redukcija u snabdijevanju pijaćom vodom. Moguće je nizom kojekakvih zahtjeva ući u opravdanost ili neopravdanost takvih postupaka, i nakon toga zatražiti odgovornost, ukoliko postoji, ali ta procedura može biti razvučena i na nekoliko mjeseci, mada vjerujem da bi odgovori usljedili dosta brzo.

Međutim, odgovosrnost ViK-ove uprave je podudarna odgovornosti Vlade Kantona Sarajeva i resornog ministarstva privrede, koji ništa nisu poduzeli još davno davno (@Dozer je ovdje pisao više o tome), kad je i uočen problem urednog vodosnabdijevanja, odnosno, kad je uočen smanjen protok vode kroz cijevi prema potrošačima. Niko ništa nije učinio da se problem vodosnabdijevanja preventivno spriječi :x

Ne vjerujem ni da se protestima mogu postići puni rezervoari, da se preko noći stabilizira pritisak u cijevima, ali vjerujem da građani mogu izvršiti pritisak i pozvati pojedinsce na odgovornost, na smjenu sa vlasti ili sa funkcija direktora i ostalih, možda čak da se ustanovi i krivična odgovornost, ko zna...

Šutnjom građana i forumskom diskusijom ništa nećemo postići, iako znam i da "druga strana" redovno čita ovaj Forum, i da neki čak učestvuju u raspravama. Samo masovnim izlaskom na ulicu, samo zaprečavanjem rada Vlade i ministarstva i ostalih u nizu, moguće je postići nešto više, ili možda i redovno snabdijevanje vodom.

Nažalost, mi, mi u BiH, mi u Sarajevu, nemamo "kulturu" javnog protestiranja, ne znamo javno i snažno tražiti svoja prava... :( Posebno nemamo izraženu solidarnost, npr. neki sugrađani sve vrijeme imaju uredno snabdijevanje vodom, i ne pada im na pamet i da čitaju o "tuđim" problemima, a kamoli da stanu rame uz rame u zajedničkom nastupu :-)

Međutim, od nečega se mora početi, neko mora inicirati i neko mora povesti... Neko mora preuzeti na sebe ulogu organizatora i javno objaviti poziv na okupljanje pred zgradom Vlade KS, možda već u utorak, srijedu...
da .... nažalost, što se protesta tiče - drugi par cipela u toj priči je da masa ljudi radi i mora čuvati posao, a kako su gazde redovno i politički ljudi, onaj ko ode na proteste može očekivati o otkaz .......... kako onda čovjeku objasniti da ne može baš tako lako ostati bez posla i da moraju da ga vrate na posao itd itd kad čovjek školuje dvoje djece i gleda kako da sastavi kraj s krajem .................. na studente se ne može računati jerbo oni radije sjede po titinom sokačetu i kukaju kako im država ne nalazi posao ............... baš ga je meni država pronašla :sad:
eluna

#1395 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

madtv wrote:kako je krenulo sa nestajanjem vode, tusiranje ce trajati kao kad bolid formule 1 udje u box na izmjenu guma :(
ajdeeeee - fino se nasmijah pa sad mogu u krpe ......... ipak sam stigla oprati kosu i istuširati se....... koje dostignuće u 21. vijeku, a čovjek danas skoči na glavu sa ruba svemira i živ i čitav stiže na zemlju bah - kao da mu je to trebalo, da se tako pravi važan

.......... eeeeeeeeeeeee koji smo mi papci svi redom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dozer

#1396 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Otprilike...

Slusam sinoc onu neku tetu iz VIK-a, kaze: VIK ima desetogodisnji razvojni i rekonsturkcijski plan/program.
A novinar/ka, neki blecak ocito, ni u malom mozgu nije imao/la pitanja tipa:
- A da li se, kada i gdje pocelo s tim planom/programom ili kada se planira otpocinjanje realizacije tog plana/programa?
- Zasto Moscanica ne radi? Zar su ti filteri toliko basnoslovno skupi da KS nema tog novca da se to zamijeni?
- Zasto u proteklih 16 godina nije zamijenjen ni jedan jedini glavni cjevovod?
Itd. itd.

VIK-u se ne treba ni zaliti, kako sam vec i rekao, nego samo i jedino - kantonalna vlada, jer oni su ti koji su nadlezni za VIK i koji upravljaju VIK-om. Ende.
leptiricsareni

#1397 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by leptiricsareni »

Nestalo vode , Alipasino.
Nema nikavog obavjestenja u vezi nestanka vode na ovom podrucju!!!

Ja APELUJEM na VK da konacno jednom pocnu raditi posao za koji su preplaceni. Sta su radili svih ovih godina, zasto nisu mijenjali dio po dio mreze sada bi imali obnovljenu mrezu i male ili gotovo nikakve gubitke. Ma njih ne intersuje ni voda ni uredno vodosnadbijevanje oni plate redovno primaju i briga ih za sve ostalo. Preuzeli RECEPT ZA PROPAST od grasa, hronicni nerad!!! A sto je najgore sve ce se lomiti preko leda gradana.
Cholina_Lokica

#1398 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

leptiricsareni wrote:Nestalo vode , Alipasino.
Nema nikavog obavjestenja u vezi nestanka vode na ovom podrucju!!!

Ja APELUJEM na VK da konacno jednom pocnu raditi posao za koji su preplaceni. Sta su radili svih ovih godina, zasto nisu mijenjali dio po dio mreze sada bi imali obnovljenu mrezu i male ili gotovo nikakve gubitke. Ma njih ne intersuje ni voda ni uredno vodosnadbijevanje oni plate redovno primaju i briga ih za sve ostalo. Preuzeli RECEPT ZA PROPAST od grasa, hronicni nerad!!! A sto je najgore sve ce se lomiti preko leda gradana.
Bolje im je da dodje voda dok se vratim s posla :evil: :mrgreen:

Titam' uz gubitke od 70% vode koja ode u zemlju jos malo pa cemo plutati :-)
Forsaken

#1399 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forsaken »

ZA DAN 15.10.2012. g.

Vodosnabdjevanje grada u dnevnim časovima veoma je otežano, zbog znatno smanjene izdašnosti svih izvorišta.

sa njihove stranice ....
madtv

#1400 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by madtv »

R_v_P20 wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Mijenjam stan u Svrakinom bez redukcije za stan u Centru sa redukcijom :mrgreen: :dance:
prodajem stan s buretom od 200l :lol: :lol:
Post Reply