Forumasi zaposljavaju

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ljuspica

#1376 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by ljuspica »

Mirjana, procitah da je neko napisao da je 5god sa njima,ali ga nisu ispostovali, nisu mu uplatili na racun nista, tako da je to lafina....

"Don't get me wrong when I say: Do not trust Strong Future International or SFI Marketing Group (a.k.a Six Figure Income). I have my reasons. But you do not need to agree or disagree with my statement, because what I say it is 100% true fact. Let me explain:My relationship with SFI Marketing Group began almost 5 years ago, hopeful to building a self-sustainable and profitable home based business, on January 24 of 2003. Six months later I saw my first commission check of $16.50. A little more than a year later, in February of 2004, I was still earning a monthly commission check of around $15.00.Due to a more diligent marketing effort, after March of 2004 my SFI commission check was gradually increasing up to the point when on July of that year I got a $203.29 payment; effectively covering my IAHBE membership ($29.95) and check ($1.00) fees, so the klix earning was $234.24.During 2005, 2006 and two months into 2007 payments increased a bit further up to a point where I was earning around $300 in commissions. Before that time I was achieved a Team Leader status with more than two thousands referral members on my downline.On January of 2007, SFI owner Mr. Gery Carson unilaterally decided to change the compensation plan of the company. That's when the trouble began. For two consecutive months (February and March of 2007), my commission payment amount drop to around $25, which is not enough to even cover the IAHBE membership fee. So on March of 2007, I decided to cancel my SFI account and forget about the whole SFI MLM scheme.Before the new compensation plan became effective, I consistently kept my Team Leader status and was generating an average of 4 new affiliates daily until the day I canceled my account. No to mention that I used to follow up every referral that signed up below me after they achieve Executive Affiliate status and beyond.They still keep promising residual or passive income:"income that keeps coming in month after month, year after year, from work you do just once. It's like a royalty; you write a book or record a song and get paid forever on it."I don't think it is fair that after 5 years doing business with SFI; been able to generated thousands of affiliates, earning almost three hundred each month in commissions; all of the sudden my earning was reduced to a level that was not enough to even pay for the membership fees, just because a change in the compensation plan. It is like starting all over again. The home based business dream felt like a sand castle hit by a wave on the beach.I'm sure that this change affected many other SFI membersHealth Fitness Articles, no just me. Even many others admit that were touched by this arbitrary plan change.My question (which you don't have to answer) is: Where is the "residual income" promise?"
Android Knego

#1377 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by Android Knego »

mali_balon wrote:
developer10 wrote:Da osvježim malo, ne znam jel dozvoljeno?
developer10 wrote:Vodim Poslovni Adresar BiH i freelance sam web developer i programer. Buduci da nemam vremena da vodim redovnu i aktivniju komunikaciju s postojecim i potencijalnim klijentima Adresara, potrebna mi je osoba (vise njih, otprilike po jedna ili dvije za neku vecu regiju u BiH).

Neka mi se jave osobe koje nemaju problema s pozivanjem kontakt osoba iz bh firmi i razgovaranjem o nasoj ponudi i/ili produzenju zakupa postojece reklame. Pozeljno je da osoba ima MojaTV s VoiP telefonom zbog besplatnih poziva na fiksne brojeve. Takodje je pozeljno da osoba ima Viber zbog toga sto imam preko 1000 kontakata firmi koje takodje imaju Viber i apsolutno im odgovaraju takvi pozivi tako da je sansa za uspjeh veca ukoliko snizimo troskove.

Takodje bi pozeljno bilo da osoba ima i neko motorno prevozno sredstvo (auto, skuter...) ali nije uslov ukoliko dobro radi telefonski. Ovo navodim iz razloga sto ima firmi koje kazu: Ajd dodji sutra u 8h da ja to vidim, ili da platim gotovinom (uz priznanicu naravno), da napravis slike, itd.

Placanje. Mi pokrivamo troskove (ali kako vidite i trudimo se da ih snizimo sto je moguce vise) ali je uslov naravno da su rezultati tu (kada i gdje to nije uslov?)

Zatrazite moj broj preko privatne poruke pa cu vas dodavati u Viber grupnu konverzaciju kako bismo mogli svi zajedno porazgovarati. Nadam se da ce se na kraju profiltrirati nekoliko zaista motivisanih i komunikativnih osoba koje ce zaista imati mogucnost dobre zarade.

I jos da te osobe daju guzice i svi sretni, jel tako
ne kontam sta ti ovdje uopste prigovaras?
covjek je iznio svoje uslove, koliko vidim prilicno detaljno, i generalno mozes zakljuciti svidja li ti se ponuda ili ne. to je za pocetak sasvim dovoljno...
developer10

#1378 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by developer10 »

Android Knego wrote: ne kontam sta ti ovdje uopste prigovaras?
covjek je iznio svoje uslove, koliko vidim prilicno detaljno, i generalno mozes zakljuciti svidja li ti se ponuda ili ne. to je za pocetak sasvim dovoljno...
Napokon neko ko je shvatio poentu i srž ponude.

ExNihilo wrote:
Ti, kao poslodavac, treba da snosiš rizik (ne)uspjeha svog biznisa. Kapetan je odgovoran za potonuli brod. Radnik treba da uradi što si mu naložio i bude adekvatno plaćen za to, makar tvoj poduhvat propao. Radnik prodaje svoje vrijeme i vještine, a ne zagarantovan rezultat/uspjeh.

Najgore sorta "biznismena" stavlja svoj rizik na teret radnika, po principu - ako odradiš sve za mene i uspijem, dobit ćeš platu. Ako odradiš sve za mene i propadnem, dobit ćeš kitu.

Tako se može zaraditi i bez poslodavca, za svoj račun.

Ti bi da budeš kapitalista bez kapitala. Radnik će u tvoj biznis da unese svoje auto, svoj telefon, svoju moja tv i da ti namakne lovu, a ti ćeš biti kobajagi gazda koji ga ucjenjuje za platu. :lol:

Ako svojim znanjem i svojim kapitalom zarađujem lovu, zarađivat ću je sebi, ne tebi.

Ponude poput tvoje su razlog zašto debili govore "ima posla ko hoće da radi". Ima ako si budala.
Gdje si uspio pročitati da sve što ta osoba ulaže u posao neće biti i pokriveno (opet pod uslovom da dobro radi)? Izgleda da si ti jedan od onih koji bi počeo s radom, zajebavao se mjesec dana, uzeo platu pa prešao kod drugog i tako ukrug.

Da ti je logika jača strana, sažeo bi moj post u ovu rečenicu:

"Zaradi mi 50 KM a ja ću tebi platiti 25 KM i pokriti troškove."
kox

#1379 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by kox »

Izvini, ali bar sredstva za rad bi trebala obezbijediti firma. Telefon, pretplatu za Moja TV, benzin, amortizaciju vozila itd.
Takodje, normalno je da postoji fiksni dio plate + eventualna provizija ili da se potpiše ugovor o djelu. Uopšte mi nije jasno kako mislite 'provesti' radnika kroz papire bez toga.
developer10

#1380 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by developer10 »

kox wrote:Izvini, ali bar sredstva za rad bi trebala obezbijediti firma. Telefon, pretplatu za Moja TV, benzin, amortizaciju vozila itd.
Takodje, normalno je da postoji fiksni dio plate + eventualna provizija ili da se potpiše ugovor o djelu. Uopšte mi nije jasno kako mislite 'provesti' radnika kroz papire bez toga.
Po mogućnosti treba da već ima MojaTV (pozivi na BHTelecom fix brojeve su besplatni, ostalo nadoknada troškova). Glupa ti je teza da ja treba da placam nekom pretplatu ako su vec ti pozivi besplatni. Za auto se nadoknada troškova goriva pa i amortizacije takodje podrazumijeva.

Naravno da bi islo potpisivanje ugovora o djelu ali nakon sto se pokaze da je radnik vrijedan toga, drugim rijecima da zna ono sto se trazi. Nije svaki posao za svakoga i tu nema price, to je bar svakom jasno.

Ne znam zasto je nekom problem to sto kazem da je placanje na procenat. Neka se prijavi onaj koji vjeruje u sebe pa neka zijani svoje utroseno vrijeme i trud ako ispadne da se precijenio. To je sve sto imam reci. Ponuda je postena i transparentna - ne vidim nikakav problem u ponudi. Da sad ponudim fiksno 500 KM i bonus za veci posao od neke podrazumijevane norme vjerovatno bi vec bilo kandidata. Ali to je nerealno - nisam ja veliki gazda pa da mogu takvo nesto nuditi i obecavati. Ima ih koji to i obecaju pa slazu. Ovako je bolje, znas na cemu si a znam i ja.
mali_balon

#1381 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by mali_balon »

Android Knego wrote: ne kontam sta ti ovdje uopste prigovaras?
Ide li staz i socijalno, ima li topili obrok, prevoz sta li vec. Placali se prekovremeni rad, dnevnica itd itd. Ima li buduci uposlenik kancelariju, preptostavljam da nema, buduci uposlenik ulazi u posao sa kapitalom (auto, oprema itd itd o grijanju i rezijama da ne govorim) a sta "gazda" nudi, nudi neko posredovanje, da bi po njegovim rijecima zaradu dijelio 50/50. Neko naivan ... Evo ja cu raditi ali zarada 80% njemu 20%.
Jos vi zeljanice pojesti morate da bi bili ozbiljni poslovni ljudi
ExNihilo

#1382 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by ExNihilo »

developer10 wrote:
Gdje si uspio pročitati da sve što ta osoba ulaže u posao neće biti i pokriveno (opet pod uslovom da dobro radi)? Izgleda da si ti jedan od onih koji bi počeo s radom, zajebavao se mjesec dana, uzeo platu pa prešao kod drugog i tako ukrug.

S obzirom da mi je logika dovoljno zdrava, svako iole normalan će svojim kapitalom i znanjem radije zaraditi 50 KM i uzeti ih sebi. Nikako da skontaš da si u svojoj vlastitoj ponudi višak. Šta ti daješ uopće? Šta ti nudiš radniku? Čak mu uslovljavaš SVOJU zakonsku obavezu prijave riječima "potpisat će ugovor, kada se dokaže".

Naprotiv, tvoj post se da sažeti u ovu rečenicu: Upregnite svoje privatne stvari da svojom pameću zaradite novac, a onda ga meni dajte i dobit ćete procenat i tada ćete biti prijavljeni. Kakav si ti kralj, nisi sposoban obezbijediti jebenu telefonsku pretplatu. Tipični bosanski wannabe biznismen.

I malo se informiši, za ovakvo radno mjesto ugovor o djelu nije adekvatan. Klepit će te inspekcija, ako uopće imaš registrovanu djelatnost, što sudeći po neviđenoj neprofesionalnosti, odsustvu elementarnog kapitala, i objavljivanju konkursa po forumu - čisto sumnjam.
developer10

#1383 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by developer10 »

ExNihilo wrote:
developer10 wrote:

S obzirom da mi je logika dovoljno zdrava, svako iole normalan će svojim kapitalom i znanjem radije zaraditi 50 KM i uzeti ih sebi. Nikako da skontaš da si u svojoj vlastitoj ponudi višak. Šta ti daješ uopće? Šta ti nudiš radniku? Čak mu uslovljavaš SVOJU zakonsku obavezu prijave riječima "potpisat će ugovor, kada se dokaže".

Naprotiv, tvoj post se da sažeti u ovu rečenicu: Upregnite svoje privatne stvari da svojom pameću zaradite novac, a onda ga meni dajte i dobit ćete procenat i tada ćete biti prijavljeni. Kakav si ti kralj, nisi sposoban obezbijediti jebenu telefonsku pretplatu. Tipični bosanski wannabe biznismen.

I malo se informiši, za ovakvo radno mjesto ugovor o djelu nije adekvatan. Klepit će te inspekcija, ako uopće imaš registrovanu djelatnost, što sudeći po neviđenoj neprofesionalnosti, odsustvu elementarnog kapitala, i objavljivanju konkursa po forumu - čisto sumnjam.
Pametnjakoviću, da, ja imam prednost toga što nudim reklamiranje na dobro posjećenom poslovnom portalu što prosječna mlada osoba kojoj treba zarada nema. Ne, ne nudim posao nikome ko može sam zaraditi i ne, takva ga osoba neće ni prihvatiti. Zašto to ne možeš skontati?

I trolu, da, imam registrovanu djelatnost, ako ne vjeruješ mogu ti poslati uvjerenje o poreznoj registraciji čisto da ti dokažem da lupaš na času.

Imaš li još pitanja ili si spreman da prestaneš da omalovažavaš mene i moju ako ništa fer ponudu pa ko hoće nek se prijavi.
ExNihilo

#1384 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by ExNihilo »

Otkad je neregistrovan radnik - fer ponuda? To je fer samo u glavama bh seoskih "gazdi", kakav si i sam.

I da, to što nudiš "reklamiranje na dobro posjećenom portalu" je prednost za kurac. To iz razloga što se svaka šuša može reklamirati putem socijalnih medija za male pare (u svakom slučaju manje nego što ćeš mu ti uzeti od onoga što sam zaradi), imati veći domet nego bilo koji domaći portal i targetirat ciljnu skupinu "u oko".

Ako je to ono što nudiš, good luck! :lol:
developer10

#1385 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by developer10 »

ExNihilo wrote:Otkad je neregistrovan radnik - fer ponuda? To je fer samo u glavama bh seoskih "gazdi", kakav si i sam.

I da, to što nudiš "reklamiranje na dobro posjećenom portalu" je prednost za kurac. To iz razloga što se svaka šuša može reklamirati putem socijalnih medija za male pare (u svakom slučaju manje nego što ćeš mu ti uzeti od onoga što sam zaradi), imati veći domet nego bilo koji domaći portal i targetirat ciljnu skupinu "u oko".

Ma jašta, vjerujem ti, sigurno si jedan od tih marketing gurua što reklamira preko fejsa tako da eto, relevantan si u tom kontekstu (al u k**cu).

Ako je sajt s dnevnom posjetom cca 4,000 jedinstvenih posjetilaca ništa, i tu si u pravu. Ja nemam pojma, ti znaš sve (a zapravo ne znaš ništa) i samo mi se skini već jednom.

I još da "popišam" tvoj zadnji "argument":
"...putem socijalnih medija... imati veći domet nego bilo koji domaći portal i targetirat ciljnu skupinu "u oko" ...."

Vidi upućen si u to koja je moja ciljna grupa iako nisam to ni rekao. Mora da gledaš u kašike kad si tako "vidovit".. Da ti nisi Milan Tarot, jbt?
Da ne budeš uskraćen za tu informaciju ciljna grupa su firme u BiH, preciznije njihove gazde koje treba zvati bilo u firmu bilo na mobitel. Vidiš, oni ne vise na Facebook-u i forumu kao ti, pametujući drugima "kako se vodi biznis".

A sad razligu i poklopi se ušima jer nemaš pojma ni o čemu (u početku sam mislio da imaš neki kredibilitet ali malo pomalo si se sam ukopao).
ExNihilo

#1386 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by ExNihilo »

developer10 wrote:
ExNihilo wrote:Otkad je neregistrovan radnik - fer ponuda? To je fer samo u glavama bh seoskih "gazdi", kakav si i sam.

Ma jašta, vjerujem ti, sigurno si jedan od tih marketing gurua što reklamira preko fejsa tako da eto, relevantan si u tom kontekstu (al u k**cu).

Ako je sajt s dnevnom posjetom cca 4,000 jedinstvenih posjetilaca ništa, i tu si u pravu. Ja nemam pojma, ti znaš sve (a zapravo ne znaš ništa) i samo mi se skini već jednom.

I još da "popišam" tvoj zadnji "argument":
"...putem socijalnih medija... imati veći domet nego bilo koji domaći portal i targetirat ciljnu skupinu "u oko" ...."

Vidi upućen si u to koja je moja ciljna grupa iako nisam to ni rekao. Mora da gledaš u kašike kad si tako "vidovit".. Da ti nisi Milan Tarot, jbt?
Da ne budeš uskraćen za tu informaciju ciljna grupa su firme u BiH, preciznije njihove gazde koje treba zvati bilo u firmu bilo na mobitel. Vidiš, oni ne vise na Facebook-u i forumu kao ti, pametujući drugima "kako se vodi biznis".

A sad razligu i poklopi se ušima jer nemaš pojma ni o čemu (u početku sam mislio da imaš neki kredibilitet ali malo pomalo si se sam ukopao).
Malo smo nervozni, aa? :lol:

Bez nervoze, gazda. Nema potrebe za teškim riječima i psovkama. To ne dolikuje pravom poslodavcu. Ne dolikuje mu, doduše, ni da drži radnike na crno. Ili da od radnika traži da unesu svoje privatne stvari u njegov biznis, kao kapital. Ili da ne zna kada se koristi ugovor o djelu, a kada ne. Pa, jebaji ga, kad je bal nek je maskenbal! :D

Inače, gubiš se - već u prvom postu si pomenuo ciljnu skupinu. Dakle, nisam Milan Tarot. Samo sam pročitao tvoju "fer ponudu". Ne znaš ni šta si pisao.

Btw, preko 4000 posjetitelja imaju lokalni kvaziportali tipa kakanj-x i slična sranja. I da, svaka kompanija, koja drži do sebe, koristi socijalne medije. Pogotovo kompanije koje su marketinški osviještene, kakvima ti nastojiš izvući novac.

P.S. Slobodno pošalji uvjerenje o registraciji. :D Iskreno me zanima.
developer10

#1387 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by developer10 »

Vodim Poslovni Adresar BiH i freelance sam web developer i programer. Buduci da nemam vremena da vodim redovnu i aktivniju komunikaciju s postojecim i potencijalnim klijentima Adresara, potrebna mi je osoba (vise njih, otprilike po jedna ili dvije za neku vecu regiju u BiH).

Neka mi se jave osobe koje nemaju problema s pozivanjem kontakt osoba iz bh firmi i razgovaranjem o nasoj ponudi i/ili produzenju zakupa postojece reklame. Pozeljno je da osoba ima MojaTV s VoiP telefonom zbog besplatnih poziva na fiksne brojeve. Takodje je pozeljno da osoba ima Viber zbog toga sto imam preko 1000 kontakata firmi koje takodje imaju Viber i apsolutno im odgovaraju takvi pozivi tako da je sansa za uspjeh veca ukoliko snizimo troskove.

Takodje bi pozeljno bilo da osoba ima i neko motorno prevozno sredstvo (auto, skuter...) ali nije uslov ukoliko dobro radi telefonski. Ovo navodim iz razloga sto ima firmi koje kazu: Ajd dodji sutra u 8h da ja to vidim, ili da platim gotovinom (uz priznanicu naravno), da napravis slike, itd.

Placanje. Mi pokrivamo troskove (ali kako vidite i trudimo se da ih snizimo sto je moguce vise) ali je uslov naravno da su rezultati tu (kada i gdje to nije uslov?)
Edit:
Reklamni aranžmani imaju određene cijene na godišnjem nivou. Stvar je dogovora u kom procentu će biti zarada od svakog prodanog aranžmana. Rastom prodaje raste i procenat (nešto kao bonus). Npr. ako se u toku sedmice/mjeseca prebaci neki prag u prodaji, procenat na svim prodanim aranžmanima se uvećava za x%.

Zatrazite moj broj preko privatne poruke pa cu vas dodavati u Viber grupnu konverzaciju kako bismo mogli svi zajedno porazgovarati. Nadam se da ce se na kraju profiltrirati nekoliko zaista motivisanih i komunikativnih osoba koje ce zaista imati mogucnost dobre zarade.
thea

#1388 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by thea »

Trazim firmu koja ugraduje lozista. Moderan kamin.
Regija Sarajevo.
kox

#1389 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by kox »

developer10 wrote:
kox wrote:Izvini, ali bar sredstva za rad bi trebala obezbijediti firma. Telefon, pretplatu za Moja TV, benzin, amortizaciju vozila itd.
Po mogućnosti treba da već ima MojaTV (pozivi na BHTelecom fix brojeve su besplatni, ostalo nadoknada troškova). Glupa ti je teza da ja treba da placam nekom pretplatu ako su vec ti pozivi besplatni. Za auto se nadoknada troškova goriva pa i amortizacije takodje podrazumijeva.

Naravno da bi islo potpisivanje ugovora o djelu ali nakon sto se pokaze da je radnik vrijedan toga, drugim rijecima da zna ono sto se trazi. Nije svaki posao za svakoga i tu nema price, to je bar svakom jasno.

Ne znam zasto je nekom problem to sto kazem da je placanje na procenat. Neka se prijavi onaj koji vjeruje u sebe pa neka zijani svoje utroseno vrijeme i trud ako ispadne da se precijenio. To je sve sto imam reci. Ponuda je postena i transparentna - ne vidim nikakav problem u ponudi. Da sad ponudim fiksno 500 KM i bonus za veci posao od neke podrazumijevane norme vjerovatno bi vec bilo kandidata. Ali to je nerealno - nisam ja veliki gazda pa da mogu takvo nesto nuditi i obecavati. Ima ih koji to i obecaju pa slazu. Ovako je bolje, znas na cemu si a znam i ja.
Ukratko, koristio bi resurse uposlenika koje isti plaća (telefon, automobil, radni prostor itd.) kao i njegovo vrijeme, znanje i vještine i možda bi mu to i platio ako procijeniš da se dokazao. Pri tom, ovo teško može biti dodatni poslić uz pravi posao, obzirom da očekuješ da se kontaktiraju firme tokom uobičajenog radnog vremena. Naravno, vjerovatno je besmisleno pitati da li bi npr. prilikom odlaska na teren radnik imao plaćen obrok ili bi to plaćao iz svog džepa, da li bi bio osiguran u slučaju nesreće na poslu (on lično, vozilo itd.) i sl. detalje. Helem, prema mom mišljenju vrlo neozbiljno. Ako nekome silno treba iskustvo baš u ovoj branši pa mu nije žao i da potencijalno 'izvisi' onda inekako, u bilo kojem drugom slučaju se ne bih upuštao u tako nešto.
made_in_sarajevo

#1390 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by made_in_sarajevo »

da ne otvaram novu temu,a ne znam gdje drugo da pitam. jutros da skratim vrijeme naklatio se na google i banke, trazim kredit za novopecene poduzetnike, tacnije ja danas otvorio obrtnicku djelatnost i sad da dignem kredit do 50 000KM da mogu kupiti 2-3 masine za posao pa da mogu zaraditi pare da zivim i da vracam taj kredit. jel moguce da ni jedna banka nema ove poduzetnicke kredite za poticaj,a ako ima to su uslovi da bubreg moram zaloziti ili sam ja fulio u citanju?
uredu razumijem ja oni cuvaju svoje pare jer ne znaju hocu li ja uspjeti ili necu ali opet kako misle da ljudi otvore sutra firmu pa prekosutra da zaposle 10 ljudi da rade tu,a nemam kako dici kredit jer eto nemam sta zaloziti tipa kuce,stana pa da mi daju kredit da mogu kupiti koju masinu pa da radim.
sandra01

#1391 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by sandra01 »

made_in_sarajevo wrote:da ne otvaram novu temu,a ne znam gdje drugo da pitam. jutros da skratim vrijeme naklatio se na google i banke, trazim kredit za novopecene poduzetnike, tacnije ja danas otvorio obrtnicku djelatnost i sad da dignem kredit do 50 000KM da mogu kupiti 2-3 masine za posao pa da mogu zaraditi pare da zivim i da vracam taj kredit. jel moguce da ni jedna banka nema ove poduzetnicke kredite za poticaj,a ako ima to su uslovi da bubreg moram zaloziti ili sam ja fulio u citanju?
uredu razumijem ja oni cuvaju svoje pare jer ne znaju hocu li ja uspjeti ili necu ali opet kako misle da ljudi otvore sutra firmu pa prekosutra da zaposle 10 ljudi da rade tu,a nemam kako dici kredit jer eto nemam sta zaloziti tipa kuce,stana pa da mi daju kredit da mogu kupiti koju masinu pa da radim.

Otidji na stranicu komparacio tamo imas sve poslozeno da ne lutas po netu sve banke i uslove.
Ukoliko ne nadjes nista onda ganjaj grantove i poticaje preko tvoje opstine u kojoj zivis ili preko stranih ambasada koji daju bespovratne kredite .
JanuaryJones

#1392 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by JanuaryJones »

sandra01 wrote:
made_in_sarajevo wrote:da ne otvaram novu temu,a ne znam gdje drugo da pitam. jutros da skratim vrijeme naklatio se na google i banke, trazim kredit za novopecene poduzetnike, tacnije ja danas otvorio obrtnicku djelatnost i sad da dignem kredit do 50 000KM da mogu kupiti 2-3 masine za posao pa da mogu zaraditi pare da zivim i da vracam taj kredit. jel moguce da ni jedna banka nema ove poduzetnicke kredite za poticaj,a ako ima to su uslovi da bubreg moram zaloziti ili sam ja fulio u citanju?

Otidji na stranicu komparacio tamo imas sve poslozeno da ne lutas po netu sve banke i uslove.
Ukoliko ne nadjes nista onda ganjaj grantove i poticaje preko tvoje opstine u kojoj zivis ili preko stranih ambasada koji daju bespovratne kredite .
Koja je branša u pitanju? Vidjala sam kredite za poljoprivredu recimo.

Sent from my iPad using Tapatalk
O'zone
Globalni moderator

#1393 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by O'zone »

Teško.

Ja kad sam otvorio firmu otvorio sam je privatnim kreditom na svoje ime i evo ga još uvijek otplaćujem doduše kod mene je d.o.o. a ne obrt.

Kasnije nakon što je firma radila nekih 6-7 mjeseci zatrebalo mi obrtnih sredstava neka minimalna cifra oko 1000 KM i rekoh obratit ću se svoj banci (sparkasse)da mi ako ništa plasiraju revolving kredit. Međutim kažu mi "ne može" moraš dostaviti završni godišnji izvještaj na moje pitanje odakle mi kad firma postoji 6 mjeseci oni kažu mora, rekoh im da imaju uvid u sve transkacije koje firma obavlja i da mogu da vide da je likvidna oni opet kažu jok ali mi mogu dati privatni kredit ako hoću :roll: .

Na kraju ja pozajmim pare od rodbine i završim posao.

Sve to na d.o.o. je koliko toliko i razumljivo jer firma garantuje samo onom osnovnim pologom od 2000 KM ali mi nije razumljivo na obrte jer vlasnik svojom imovinom, imenom i prezimenom garantuje za kredit.
amko761

#1394 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by amko761 »

O'zone wrote:
Teško.

Ja kad sam otvorio firmu otvorio sam je privatnim kreditom na svoje ime i evo ga još uvijek otplaćujem doduše kod mene je d.o.o. a ne obrt.

Kasnije nakon što je firma radila nekih 6-7 mjeseci zatrebalo mi obrtnih sredstava neka minimalna cifra oko 1000 KM i rekoh obratit ću se svoj banci (sparkasse)da mi ako ništa plasiraju revolving kredit. Međutim kažu mi "ne može" moraš dostaviti završni godišnji izvještaj na moje pitanje odakle mi kad firma postoji 6 mjeseci oni kažu mora, rekoh im da imaju uvid u sve transkacije koje firma obavlja i da mogu da vide da je likvidna oni opet kažu jok ali mi mogu dati privatni kredit ako hoću :roll: .

Na kraju ja pozajmim pare od rodbine i završim posao.

Sve to na d.o.o. je koliko toliko i razumljivo jer firma garantuje samo onom osnovnim pologom od 2000 KM ali mi nije razumljivo na obrte jer vlasnik svojom imovinom, imenom i prezimenom garantuje za kredit.

Kojom imovinom? Citat, ''a nemam kako dici kredit jer eto nemam sta zaloziti tipa kuce,stana pa da mi daju kredit da mogu kupiti koju masinu pa da radim'', kraj citata.

Dati pare bez ikakvih instrumenata obezbjeđenja, hm možda jedino Gaši i sl. 8-)
made_in_sarajevo

#1395 Re: Forumasi zaposljavaju

dakle ukratko,imao 15 stanova ili nemao nista od kredita da krenem sa firmom nema nista. kako je to sjajno,a ono sto sam nasao pa pola firmi koje par godina vec rade ne bi ispunile uslove :D .
rekla-kazala

#1396 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by rekla-kazala »

made_in_sarajevo wrote:dakle ukratko,imao 15 stanova ili nemao nista od kredita da krenem sa firmom nema nista. kako je to sjajno,a ono sto sam nasao pa pola firmi koje par godina vec rade ne bi ispunile uslove :D .
Banka je spremna rizikovati ali očekuje da i ti iskažeš spremnost na rizik i sposobnost da opstaneš.
Doći u banku praznih ruku, bez novca i bez imovine nije znak ni jednog ni drugog.
Ako želiš kredit od 50.000 za kupovinu mašine, trebao bi imati bar 15.000 svog kapitala da bi pokazao spremnost na rizik i da uradiš kvalitetnu investicijsku studiju sa jasnim podacima o očekivanoj proizvodnji i isplativosti investicije.
Bez uvrede ali,..zamisli padne nekom na pamet da nešto proizvodi bez da istraži potrebe tržišta, proizvodnu cijenu, bez usvojene tehnologije proizvodnje, bez poznatih kupaca,.. i uzme 50.000 od banke. Poslije mjesec dana shvati da je njegova proizvodna cijena daleko iznad prodajne cijene konkurencije i onda banci umjesto novca prepusti tri polovne mašine.
made_in_sarajevo

#1397 Re: Forumasi zaposljavaju

naravno da nisam kontao uci i reci dajte pare, ovaj posao postoji otkako struja postoji i postojat ce, ne izmisljam ja toplu vodu ali gdje god da krenes ogroman broj postojecih firmi ne moze dobiti kredit jer ogroman broj firmi je u nekoj stvari i ne mogu ispuniti uslove koje banka trazi. dakle hoces da unaprijedis posao ne moze, hoces nova radna mjesta ne moze.

bio sam prisutan jednom kad su iz banke dosli kod jednog direktora firme i hoce pare,da se placa i to kad je najgora kriza bila, kaze njima direktor nije problem ali hajde dajte uslove da ja naplatim ono sto su meni duzni,kaze nas to ne zanima mi hocemo pare,pa dobro dajte mi ekonomske uslvoe da ja napravim posla pa cu vam platiti, ni to nas ne zanima ali mi hocemo pare, pa kako da vam vratim kad su mene sjebali,sjebali su druge i kako da naplatimo i vratimo vama, pa nas to ne zanima mi hocemo pare.

eh tako je i ovo, daju kredite gdje vecina ne moze ih dici ne bitno jel imali firmu,kucu,auto da zaloze ili nemali nista.

probati preko SERDA, koliko sam skontao oni znaju raditi na ove kredite za podsticaj i otvaranje firmi,radnih mjesta...
developer10

#1398 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by developer10 »

Zna li neko ili radi mozda u firmi koja bi mogla ispostovati sljedece (upit poslan preko Poslovnog Adresara):

Sadržaj upita:

Potrebna isporuka 3.500 stepenica pozarnih. Nacrt spreman, možemo dostaviti na email adresu.

Potrebnio 450 garaznih vrata.
Potrebno 100.000 sobnih unutrasnjih vrata drvena sa METALNIM STOKOM. Posao na 7-10 godina.

Ukoliko ste zainteresovani, molim vas dostavite nam vasu email adresu.

Srdacan pozdrav!

===== KRAJ UPITA =====
JanuaryJones

#1399 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by JanuaryJones »

developer10 wrote:Zna li neko ili radi mozda u firmi koja bi mogla ispostovati sljedece (upit poslan preko Poslovnog Adresara):

Sadržaj upita:

Potrebna isporuka 3.500 stepenica pozarnih. Nacrt spreman, možemo dostaviti na email adresu.

Potrebnio 450 garaznih vrata.
Potrebno 100.000 sobnih unutrasnjih vrata drvena sa METALNIM STOKOM. Posao na 7-10 godina.

Ukoliko ste zainteresovani, molim vas dostavite nam vasu email adresu.

Srdacan pozdrav!

===== KRAJ UPITA =====
Probaj poslati upit na Fadž, osim stolarije rade i bravariju, ograde i sl.

Sent from my iPad using Tapatalk
ViaCombusta

#1400 Re: Forumasi zaposljavaju

Post by ViaCombusta »

Sarajevo1970 wrote:Prvo da se izvinim, Bosanski jezik mi pravo slabo ide.. :sad:

Ovako;

Imam preko 20 slobodni radni mjesta za ljudi koju govore Holandski/Nizozemski.
Radi se o call centru u Sarajevo. Nije prodaja, samo iztrazivanje trzista (enquete),
lahak posao bez stressa, nova firma gdje ce te se moci profilirati i bas fina zarada.
Radno vrijeme ce biti od 09:00 do 17:00 (incl. sat pauze), vikendom se naravno neradi.

Primam sve redom, starost, uskustvo ili spol nije bitan nikako. Na telefonu smo
mi svi isti a i svak ce dobiti adekvatan i naravno bezplatan training kod nas.

Pa ako znate Holandski slobodno mi se javite, isto tako ako znate nekoga sto zna
Holandski jezik. Za svakog radnika koga primimo i kojeg ste vi doveli, dobiti ce te
malu financisku nagradu kao zahvalu. :)

Slobodno mi ostaviti vas kontakt telefon u inbox pa cu vas ja kontaktirati.

na drugim temama ti bosanski mnogo bolje ide :D
Post Reply