Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
_Alcatraz_

#1376 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

JohnnyS. wrote: gradjani su danas pristali da ne problematiziraju onih 17 spratova samo da im ne prave još takvih zgrada pod prozorima.
hvala sda i njenom načelniku senaidu memicu.
Na 80ak razlicitih adresa je poslana molba za pomoc i rjesavanje problema "Stup Nukleus" (ambasade, stranke, predsjednici, sudovi, policije, reis, kardinal, ured obdusmena, OHR...). Mozda ce mnogima biti smijesno kome su sve pisma poslata, ali ocito da je skrenuta paznja na dati problem.

Rusenje je nemoguce, jer su mnogi stanovi usljeni. Totalno stopiranje dalje gradnje bi dovelo do cina da Tibra tuzi opcinu i tako zaradi ogromne pare. Zaustavljanje izdavanja daljih gradjevinskih dozvola i pokretanje postupka izmirivanja nadoknade stete gradjanima koji su pretrpili stetu gradnjom nebodera (neboder je svaka građevina koja ima 10 ili više naseljivih spratova).

STANOVI IZNAD 7 SPRATA SE NE MOGU LEGALIZOVATI.

To je jedino sto se moglo uciniti, a da ide "u korist" gradjanima, tj. spasiti sto se spasiti da, a nacelnik i vijecnici su to prihvatili samo zbog straha od zakona, a ne zbog postovanja prema gradjanima koji su ih birali, jer im je Federalna inspekcija zapljenila odredjenu dokumentaciju.

Najgore ce proci (a mi cemo vjerovatno kritikovati) vijecnici i nacelnik koji ce biti izabrani na sljedecim izborima jer ce oni najvjerovatnije biti ti koji ce morati iz budzeta namiriti potrazivanja gradjana za nastalu stetu koju je proizvela trenutna vladajuca garnitura SDA. :dance:

Sta ako Sarajevo zbog blizine nebodera izgubi status Medjunarodnog aerodroma (po zakonima EU o udaljenosti objekata visoke spratnosti od piste)? Ovaj zakon i ne znam bas pa ako je neko u mogucnosti i poznaje isti molio bih da iznese na forumu pa da nas upozna.

E to je politika oko koje niko ne prica. Tada ce Mostar imati medjunarodni aerodrom, a ilidza ce jos vise teziti da postane selendra pod igmanom. To je problem cijelog grada, kantona pa i drzave, a ne samo gradjana Stupa 2.
_Reds_

#1377 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

_Alcatraz_ wrote:
JohnnyS. wrote: gradjani su danas pristali da ne problematiziraju onih 17 spratova samo da im ne prave još takvih zgrada pod prozorima.
hvala sda i njenom načelniku senaidu memicu.
Na 80ak razlicitih adresa je poslana molba za pomoc i rjesavanje problema "Stup Nukleus" (ambasade, stranke, predsjednici, sudovi, policije, reis, kardinal, ured obdusmena, OHR...). Mozda ce mnogima biti smijesno kome su sve pisma poslata, ali ocito da je skrenuta paznja na dati problem.

Rusenje je nemoguce, jer su mnogi stanovi usljeni. Totalno stopiranje dalje gradnje bi dovelo do cina da Tibra tuzi opcinu i tako zaradi ogromne pare. Zaustavljanje izdavanja daljih gradjevinskih dozvola i pokretanje postupka izmirivanja nadoknade stete gradjanima koji su pretrpili stetu gradnjom nebodera (neboder je svaka građevina koja ima 10 ili više naseljivih spratova).

STANOVI IZNAD 7 SPRATA SE NE MOGU LEGALIZOVATI.

To je jedino sto se moglo uciniti, a da ide "u korist" gradjanima, tj. spasiti sto se spasiti da, a nacelnik i vijecnici su to prihvatili samo zbog straha od zakona, a ne zbog postovanja prema gradjanima koji su ih birali, jer im je Federalna inspekcija zapljenila odredjenu dokumentaciju.

Najgore ce proci (a mi cemo vjerovatno kritikovati) vijecnici i nacelnik koji ce biti izabrani na sljedecim izborima jer ce oni najvjerovatnije biti ti koji ce morati iz budzeta namiriti potrazivanja gradjana za nastalu stetu koju je proizvela trenutna vladajuca garnitura SDA. :dance:

Sta ako Sarajevo zbog blizine nebodera izgubi status Medjunarodnog aerodroma (po zakonima EU o udaljenosti objekata visoke spratnosti od piste)? Ovaj zakon i ne znam bas pa ako je neko u mogucnosti i poznaje isti molio bih da iznese na forumu pa da nas upozna.

E to je politika oko koje niko ne prica. Tada ce Mostar imati medjunarodni aerodrom, a ilidza ce jos vise teziti da postane selendra pod igmanom. To je problem cijelog grada, kantona pa i drzave, a ne samo gradjana Stupa 2.
Zgrada pored hotela Hollywood ona nova, ima spratnost iznad 10 spratova, a nalazi nekih 200 metara, od aerodromske zice ! Mnogo blize od Tibrine, dozvolu i za njenu gradnju je izgleda dao Senaid.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1378 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by PipiDugaDevetka »

_Reds_ wrote: Zgrada pored hotela Hollywood ona nova, ima spratnost iznad 10 spratova, a nalazi nekih 200 metara, od aerodromske zice ! Mnogo blize od Tibrine, dozvolu i za njenu gradnju je izgleda dao Senaid.
Tooo, po Aerodromu udariti,...Zna se ko leti i ko je osjetljiv na status istog. Bogati vlastodršci, političari.
Ima neka međunarodna kontrolna inspekcija koja daje te statuse aerodromima, pa uslikati sve što nije po propisu i dostaviti im. Kada se problem internacionalizuje, malo morgen će više davati dozvole za 3 sprata, a praviti 13 spratova.
saravara

#1379 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by saravara »

PipiDugaDevetka wrote:
_Reds_ wrote: Zgrada pored hotela Hollywood ona nova, ima spratnost iznad 10 spratova, a nalazi nekih 200 metara, od aerodromske zice ! Mnogo blize od Tibrine, dozvolu i za njenu gradnju je izgleda dao Senaid.
Tooo, po Aerodromu udariti,...Zna se ko leti i ko je osjetljiv na status istog. Bogati vlastodršci, političari.
Ima neka međunarodna kontrolna inspekcija koja daje te statuse aerodromima, pa uslikati sve što nije po propisu i dostaviti im. Kada se problem internacionalizuje, malo morgen će više davati dozvole za 3 sprata, a praviti 13 spratova.
Ovi su u stanju aerodrom da ukinu da prave no :D :D va naselja...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1380 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

saravara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Ovi su u stanju aerodrom da ukinu da prave no :D :D va naselja...
Narod Hi je bir'o,...Znači, narod tako hoće.
:skoljka:
PipiDugaDevetka

#1381 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

golfista wrote:Narod treba mijenjat..
Da, ali ne novi narod, nego isti samo nahraniti i pameti dozvati,.....
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rJGzxEf3YQk [/youtube]
jon_jovi

#1382 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

FOČANSKI PROPISI wrote:
_Reds_ wrote:
FOČANSKI PROPISI wrote:Što se tiče Kečo Seada, ja o njemu malo znam."
a kazes ovo :
FOČANSKI PROPISI wrote:Vreto Elvis i Kečo Sead (taj bi i dušu prodao za kakav lični šićar)
!
A šta bi ti rekao za nekoga ko uzme tvoje i utekne s tim kod, mrskog, komšije da s njim to dijeli?
Kako ti možeš pričat protiv Vreta kad je on vaš Fočanski zet?
neki

#1383 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by neki »

sto se tice aerodroma, to vam je gubljenje vremena. Sve sto se gradi u zoni slijetne ravni mora traziti odobrenje visine od DCA i to je uslov za dobijanje gradjevinske dozvole. DCA ima program u koji ubacivanjem koordinata iskolcenja objekta dobija dozvoljene visine gradnje za te tacku. Znam slucajeve obicnih porodicnih kuca na ilidzi koje su gradjene bez gradjevinske i kojima je sipa obustavila gradnju zbog intervencije aerodroma, tako da je spratnost tibre sigurno dozvoljena od DCA.
Evo jos par cinjenica:
- Zgrada koja najvise ugrozava slijetnu ravan aerodroma je dom zdravlja na Ilidzi
- Najvecu odgovornost za izmjenu regulacionog plana u slucaju Ilidze snosi nacelnik koji podnosi inicijativu za izmjenu i vijece koje izmjenu usvaja. Zavod je nosilac izrade plana i mora ispostovati zahtjeve nosioca pripreme (nacelnik) i jedino moze dati svoje misljenje o planu.
- Amer Cenanovic, koliko god bolji nacelnik od ovog sad bio, je na isti nacin izmjenio regulacioni plan za tibru u Nedzaricima sa 5 na 13 spratova i legalizovao pola objekta Heco pijace koja je usla u zastitnu zonu petlje na stupu.
rimac

#1384 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by rimac »

Isti slučaj je u Centru, Skenderija. Nova Cetbah zgrada i preko puta Ante Markovića lusuzna zgrada.

Image
_Alcatraz_

#1385 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

Ovako tibrazacija Stupa 2 izgleda u stvarnosti

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
jon_jovi

#1386 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

Uopće ne djeluje loše. Velika je potražnja za stambenim prostorom
_Alcatraz_

#1387 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

Katastrofa! Tebi mozda izgleda dobro, ali moras uzeti u obzir sta je ilidza, aerodrom... Nije to Alipasino polje.
Velika potraznja za prostorom jeste, ali zasto se sarajevo ne bi malo prosirilo u sirinu prema npr. Visokom, a ne nabijali kuce i zgrade kao u Starom gradu. Treba pogledati sta i kako komsije u I. Sarajevu (Lukavica) rade i grade. Mogu nam biti primjer.

Image

Ako neko hoce da zumira sliku i vidi krajeve koji se ne vide evo link ispod

http://i44.klix.com/2ypk8jc.jpg
Last edited by _Alcatraz_ on 25/04/2012 11:54, edited 1 time in total.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1388 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Admir_1984 »

A kako mislite Stojcevac drzavno vlasnistvo, a ne opstinsko. Na osnovu cega se to odredjuje :roll:
_Reds_

#1389 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Admir_1984 wrote:A kako mislite Stojcevac drzavno vlasnistvo, a ne opstinsko. Na osnovu cega se to odredjuje :roll:
Postoji drzavana imovina, i ono nje je bilo dosta spora svih ovih godina na navisem nivou, tj. oko toga da li drzava treba da ima imovinu ili ne treba. Sad da li je Stojecevac tu, i ciji je ne znam, ali znaju ovi iz Opcine. Ma ciji bio, davno se on mogao iskoristi.

Brate puknes kamp, satore, velike, neke dovedes par DJ-eva, cisti turizam, u ljetnim danima. Kome se ne vidaju satori i to, eno mu Hotela na Ilidzi, samo ce morati pjeske prohodati do Stojecevca.

Mislim toliko ideja ima i svega, al nazalost o svemu odlucuje par ljudi, i samo se oni pitaju.

Za ovoga sto kaze kako je najveci problem zgrada Doma zdravalja "Mustafa Pinitol". Ne bih ja rekao druze, pa i stambena zgrada uzgradjena u skolopu Grand centra, je cak mozda i visa od Doma zdravlja, a jednako su udaljene od aerodroma. Zgrada koju sa ja pomenuo a koja se nalazi pored Hoolywooda je 60-70 metara dallje, i mnogo je visocija od Doma zdravlja. Kad pogledas sa Stupa ona je ta koja se sad istice.

I tacno je za Lukavicu, neka ode neko i pogleda kako grade, recimo ulica od Tusa prema ETF-u.
_Alcatraz_

#1390 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

golfista wrote:Svim zemljištem u državnoj svojini na teritoriju jedne općine upravlja i raspolaže Općinsko vijeće - isključivo !
Zato opcina kosi travu na stojcevcu ili placa da se to uradi, ali objekti na stojcevcu nisu opcinski i tu Opcina Ilidza ne smije mqrku da ulozi bez dozvole ili naredjenja drzave.
_Alcatraz_

#1391 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

_Reds_ wrote:
Admir_1984 wrote:A kako mislite Stojcevac drzavno vlasnistvo, a ne opstinsko. Na osnovu cega se to odredjuje :roll:
Postoji drzavana imovina, i ono nje je bilo dosta spora svih ovih godina na navisem nivou, tj. oko toga da li drzava treba da ima imovinu ili ne treba. Sad da li je Stojecevac tu, i ciji je ne znam, ali znaju ovi iz Opcine. Ma ciji bio, davno se on mogao iskoristi.

Brate puknes kamp, satore, velike, neke dovedes par DJ-eva, cisti turizam, u ljetnim danima. Kome se ne vidaju satori i to, eno mu Hotela na Ilidzi, samo ce morati pjeske prohodati do Stojecevca.

Mislim toliko ideja ima i svega, al nazalost o svemu odlucuje par ljudi, i samo se oni pitaju.

Za ovoga sto kaze kako je najveci problem zgrada Doma zdravalja "Mustafa Pinitol". Ne bih ja rekao druze, pa i stambena zgrada uzgradjena u skolopu Grand centra, je cak mozda i visa od Doma zdravlja, a jednako su udaljene od aerodroma. Zgrada koju sa ja pomenuo a koja se nalazi pored Hoolywooda je 60-70 metara dallje, i mnogo je visocija od Doma zdravlja. Kad pogledas sa Stupa ona je ta koja se sad istice.

I tacno je za Lukavicu, neka ode neko i pogleda kako grade, recimo ulica od Tusa prema ETF-u.
Ja sam slusao kada je nacelnik rekao da su Vila na stojcevcu i prateci objekti u drzavnom vlasnistvu. To je problem zasto to Budnjo nije do sada privatizirao.

Za satore i partije si 100% u pravu. Do prije neku godinu taj dio je imao dosta mina, ali sada je to deminirano i mislim da u KS nema boljeg mjesta za partijanje od onoga, a plus najam zemlje za kamp bi mogla da bude jeftina, a invalidi bi mogli od parkiranja auta i satora da uzmu dobre pare.

Zgrada Doma zdravlja je 100% u skladu sa propisima jer je gradjena u vremenu izdisaja komunizma na ovim prostorima, a znamo svi da u onom sistemu nije bilo moguce na ilidzi napraviti fuš objekat i koji ce ugrozavati neku drzavnu imovinu kao sto je aerodrom.

One zgrade kod holivuda su isto previsoke, a ako je istina da se kod termi pravi zgrada od 10 spratova onda nekoga ko je kriv za to treba objesiti jer skrnavljenje ilidze neplanskom gradnjom (kakvo je haman pa cijelo Sarajevo) i to jos u 21. vijeku je sramota i za opcinu i nacelnika, ali i za nas koji nijemo posmatramo taj show u realizaciji ljudi koji su izabrani od strane gradjana i "gradjana".
JohnnyS.

#1392 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by JohnnyS. »

stojčevac pošto je bio titino odmaraliste pripadao je državi jugoslaviji. eh ta imovina koja je pripala drzavi BiH je predmet spora izmedju entiteta (mislim da se radi oko 43 objekta sirom BiH kao npr kasarna jajce iznad sarajeva, zato ni ona nije obnovljena nego onako odvratno strši nad gradom)
naravno dodik trazi da se ta imovina dobijena nakon podjele imovine SFRJ odmah uknjizi na entitete dok naši političari traže da se uknjiži na državu. i tako ti se to razvlači par godina. al mislim da su blizu rješenja. čak mozda i u ovoj godini.
JohnnyS.

#1393 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by JohnnyS. »

golfista wrote:Svim zemljištem u državnoj svojini na teritoriju jedne općine upravlja i raspolaže Općinsko vijeće - isključivo !
nisi u pravu.
državnim zemljištem upravlja drzava. isto kao i privatnim privatnici. sa tim da svo ostalo zemljište za koje striktno ne pripada NEKOME po gruntu, ono je opštinsko i opština upravlja njime. naravno primarna i jedina nadležnost opštine je njeno zemljište. za sve ostale poslove na tom području ima ingerencije neko drugi.
jon_jovi

#1394 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

Image

Image

Image

Image

Image
_Alcatraz_

#1395 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

golfista wrote:
Zakon o građevinskom zemljištu FBiH( "Sl. novine FBiH", broj 67/05 )

Član 6.

"Općina upravlja i raspolaže gradskim građevinskim zemljištem u državnoj svojini na način i pod uslovima predviđenim zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona"

Član 16.

Općinsko vijeće može neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini dodjeljivati fizičkim i pravnim licima na korištenje radi izgradnje trajnih građevina u skladu sa prostornim planom.

Član 44.

Općinsko vijeće dodjeljuje neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište radi izgradnje građevina uz pravičnu naknadu.

itd. Logika nema veze sa pravom.
Gradjevinsko zemljiste, a ne objekte koji su vec izgradjeni (pa zapaljeni u ratu).

Hoces da kazes da ovdje pise da opcina i vijecnici imaju pravo da, drzavnim objektimakoji su izgorili u ratu, proglase ruglom za opcinu i daju je "nekome"?

Kako onda da opcina nema pravo pristupa prostoru na Stupu koji pripada Energoinvestu (ukljucujuci i parking) ispod mosta na ulazu u ilidzu)? Ima tih objekata sirom BiH, ali opcina nema pravo pristupa.
FOČANSKI PROPISI

#1396 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by FOČANSKI PROPISI »

16. novembra 1947.godine,trinaest dana prije roka, u Sarajevo je stigao prvi voz, omladinskom prugom
Šamac-Sarajevo.
Pruga Šamac-Sarajevo je duga 242 km
Iskopano je 5.520.000 metara kubnih zemlje i kamena.
Podignuto 17 velikih mostova ukupne dužine 2.086 metara.
Probijeno 9 tunela dužine 2.400 metara.
Izgrađena je u vremenu od 1.aprila do 17. novembra 1947.
...
Ostavimo se gluposti i počnimo razmišljati gdje smo mi na ilidži sada.
Koliko bi nam godina trebalo da napravimo uskotračnu prugu do Hrasnice u dužini od 6 km,ako projekat te pruge prave tri načelnika i još nije gotov.
Ima li u našoj omladini ikakve snage ,da se trzne i počne boriti.
Zašto smo se pustili SDA da nam radi, sve, ovo punih 20 godina?
Jesu li na nas bacili čini ili je nešto drugo u pitanju?
Unište nam FAMOS,ENERGOINVEST;TAT;ĆILIMARU;BICIKLARU;SARABON;PAK CENTAR;HLADNJAČU;UPI...,a mi ni prstom da mrdnemo.
Na birou za zapošljavanje 13.000 mladih osoba od toga više od 1.000 visokoobrazovanih,a oni nam za dopresjednika vijeća postave nekakvog nesvršenog studenta sporta Muhameda Omerovića.
Dokle ćemo mlatiti prazmu slamu?
_Alcatraz_

#1397 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

FOČANSKI PROPISI wrote: Ostavimo se gluposti i počnimo razmišljati gdje smo mi na ilidži sada.
Koliko bi nam godina trebalo da napravimo uskotračnu prugu do Hrasnice u dužini od 6 km,ako projekat te pruge prave tri načelnika i još nije gotov.
Unište nam FAMOS,ENERGOINVEST;TAT;ĆILIMARU;BICIKLARU;SARABON;PAK CENTAR;HLADNJAČU;UPI...,a mi ni prstom da mrdnemo.
Na birou za zapošljavanje 13.000 mladih osoba od toga više od 1.000 visokoobrazovanih,a oni nam za dopresjednika vijeća postave nekakvog nesvršenog studenta sporta Muhameda Omerovića.
Svaka ti dala... vode iz bokala za ovo sto si napisao.
Problem je sto vecina ljudi jos uvijek vjeruje da ce im se pruga ukazati i da ce se nesto popraviti pod dirigentskom palicom dosadasnje vladajuce garniture.
Tuzne su zadnje dvije recenice sto si napisao ali na zalost i istinite!
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1398 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Admir_1984 »

Image

:D

malo off, al nije ona nama svako :-D
_Reds_

#1399 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

FOČANSKI PROPISI wrote:16. novembra 1947.godine,trinaest dana prije roka, u Sarajevo je stigao prvi voz, omladinskom prugom
Šamac-Sarajevo.
Pruga Šamac-Sarajevo je duga 242 km
Iskopano je 5.520.000 metara kubnih zemlje i kamena.
Podignuto 17 velikih mostova ukupne dužine 2.086 metara.
Probijeno 9 tunela dužine 2.400 metara.
Izgrađena je u vremenu od 1.aprila do 17. novembra 1947.
...
Ostavimo se gluposti i počnimo razmišljati gdje smo mi na ilidži sada.
Pruga se mogla napraviti davno, da se istinski htjela napraviti, ali sta bi onda obecavali i lagali narodu pred izbore. Oni nisu ustanju ni rijesti zemljiste okolo. Sad je problem na prvom semaforu, problem sa Memićima, ne brini se neće Memić, Memićima rušiti. Nego im eno tamo prave kuća na tri sprata za pola dunuma zemlje. Sličan problem je u ulici Igmanska ceste koja se uključuje u Hraničku na ovom semaforu, nije uređen dio ulice duzine nekih 100tinjak metara jer tu zive Botulje i Memići (SDA oligarhija), i ne daju! Iako je ta zemlja tamo plaćena još 70tih godina. Sada oni kazu da se ne pika to iz Jugoslavije, ovo je nova zemlja, treba i ova da im plati.

Dakle se interesi, porodicne veze i slicne stvari. Cenga je na drugom semaforu davno iselio, i sve dogovorio, ostatak prema Hrasnici im je otvoren, polje, ali oni nisu u stanju nista da rijese.

Opcina je mogla dici kredit za tu prugu, ako nema pare odmah. Ja ne znam koliko moze kostati tih 6km pruge, ccc 10 milina. Budzet je cimi mi se oko 20 miliona, da su uzeli kakv kredit od razvojne banke, i neka godisnje vracaju po pola miliona, od rata na ovamo bi to skoro vratili. Tu bi i kanton nesto pogurao vjerovatno.

Ali shavtite ljudi da im nije u cilju, nije jer kruzni tok prave 18 mjeseci. Znate sta ljudi izgrade za 18 mjeseci.

Nije im u cilju niti da obustave divlju gradnju, i da kazu, jednom stop, sto je napravljeno napravljeno, od sutra rusimo, sve redom sto se nepravi, i neka znaju svi. Posebna prica je naslje Hipodrom, tamo su ljudi jednostavno na drzavnoj zemlji napravili stotine kuca, tj, dosli ogradili, rekli ovo moje, i niklo komplet naselje.

Ja kazem ako nemaju para sto ih ne traze od kantona, za vodu koju kant5on crpi sa Ilidze, sto ne traze od para koje NATO placa za bazu, i postoji jos nekoliko nacina, da se kaze, dajte nam dio para, ili cemo mi po svome.

I kazete na Stojcevcu Titova vila drzavna, i hajd neka je ona, ali eto bar je ono zemljiste u ravno Opcinsko, da su htjeli i da im je bilo u cilju mogli su davno ako nista napraviti izletiste, ako nemogu samo dati nakom pod zakup, da napravi par rostilje, par sadrava, natkrivenih i sl. da ljudi mogu doci negdje na izlet.

I mogao bi ja pisati ovako do sutra, ali kakve koristi, kad imamo vrlo ograničene ljude tamo gdje imamo, i te ogrničene ljude 16 godina bira 6 hiljada ograničenih ljudi.
PipiDugaDevetka

#1400 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

_Reds_ wrote: Pruga se mogla napraviti davno, da se istinski htjela napraviti, ali sta bi onda obecavali i lagali narodu pred izbore. Oni nisu ustanju ni rijesti zemljiste okolo. Sad je problem na prvom semaforu, problem sa Memićima, ne brini se neće Memić, Memićima rušiti. Nego im eno tamo prave kuća na tri sprata za pola dunuma zemlje. Sličan problem je u ulici Igmanska ceste koja se uključuje u Hraničku na ovom semaforu, nije uređen dio ulice duzine nekih 100tinjak metara jer tu zive Botulje i Memići (SDA oligarhija), i ne daju! Iako je ta zemlja tamo plaćena još 70tih godina. Sada oni kazu da se ne pika to iz Jugoslavije, ovo je nova zemlja, treba i ova da im plati.

Dakle se interesi, porodicne veze i slicne stvari. Cenga je na drugom semaforu davno iselio, i sve dogovorio, ostatak prema Hrasnici im je otvoren, polje, ali oni nisu u stanju nista da rijese.

Opcina je mogla dici kredit za tu prugu, ako nema pare odmah. Ja ne znam koliko moze kostati tih 6km pruge, ccc 10 milina. Budzet je cimi mi se oko 20 miliona, da su uzeli kakv kredit od razvojne banke, i neka godisnje vracaju po pola miliona, od rata na ovamo bi to skoro vratili. Tu bi i kanton nesto pogurao vjerovatno.

Ali shavtite ljudi da im nije u cilju, nije jer kruzni tok prave 18 mjeseci. Znate sta ljudi izgrade za 18 mjeseci.

Nije im u cilju niti da obustave divlju gradnju, i da kazu, jednom stop, sto je napravljeno napravljeno, od sutra rusimo, sve redom sto se nepravi, i neka znaju svi. Posebna prica je naslje Hipodrom, tamo su ljudi jednostavno na drzavnoj zemlji napravili stotine kuca, tj, dosli ogradili, rekli ovo moje, i niklo komplet naselje.

Ja kazem ako nemaju para sto ih ne traze od kantona, za vodu koju kant5on crpi sa Ilidze, sto ne traze od para koje NATO placa za bazu, i postoji jos nekoliko nacina, da se kaze, dajte nam dio para, ili cemo mi po svome.

I kazete na Stojcevcu Titova vila drzavna, i hajd neka je ona, ali eto bar je ono zemljiste u ravno Opcinsko, da su htjeli i da im je bilo u cilju mogli su davno ako nista napraviti izletiste, ako nemogu samo dati nakom pod zakup, da napravi par rostilje, par sadrava, natkrivenih i sl. da ljudi mogu doci negdje na izlet.

I mogao bi ja pisati ovako do sutra, ali kakve koristi, kad imamo vrlo ograničene ljude tamo gdje imamo, i te ogrničene ljude 16 godina bira 6 hiljada ograničenih ljudi.
Ja bih rekao da su krivi LEVATI što ne glasaju.
Locked