Komitet za normalizaciju
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Eborg
#1376 Re: Komitet za normalizaciju
Ne pratim sudije, tek tu i tamo neko ime prepoznam, svi ovi poznati su ostali koliko vidim.
Kakvi su ovi što su izletjeli i ovi što su ostali?
- ganjeta
#1377 Re: Komitet za normalizaciju
Sta je Švabo uradio za kratko vrijeme,ovi uhljupi nebi za dva života.
Živio nam Osim dragi!!!
Živio nam Osim dragi!!!
- smoki_choko
#1378 Re: Komitet za normalizaciju
N/FS BiH zabranjuje kontakt sudija i klupskih čelnika!
Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine od UEFA trebao bi dobiti 800.000 švicarskih franaka za provođenje Sudijske konvencije.
Naime, još 2006. godine N/FS BiH potpisao je sa UEFA da će provesti „sudijske reforme“ u Premijer ligi BiH, ali bivši članovi Predsjedništva i Izvršnog odbora nisu obavili posao. Da stvar bude gora, provođenje Konvencije za skoro pet godina nikada nije uvršteno na Dnevni red brojnih sjednica IO.
„Ne znam zašto bivši funkcioneri Saveza nisu proveli Konvenciju. Srećom, dolaskom Komiteta za normalizaciju i ovaj projekt je pokrenut, pa ćemo za kompletan posao od UEFA u naredne četiri, godišnje dobivati po 200.000 franaka“, istakao je za Sport Centar, sedmičnu sportsku reviju Salem Prolić, sekretar Sudijskog komiteta N/FS BiH, naglasivši:
„Između ostalog, Komitet je skratio A i B listu sudija Premijer lige BiH za narednu sezonu, što je prva stavka iz provođenja Konvencije. Isto tako, obavezali smo se da ćemo sudije plaćati preko računa Saveza, što znači da će u predstojećoj sezoni i svim narednim striktno biti zabranjen kontakt sudija sa klupskih čelnicima“.
Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine od UEFA trebao bi dobiti 800.000 švicarskih franaka za provođenje Sudijske konvencije.
Naime, još 2006. godine N/FS BiH potpisao je sa UEFA da će provesti „sudijske reforme“ u Premijer ligi BiH, ali bivši članovi Predsjedništva i Izvršnog odbora nisu obavili posao. Da stvar bude gora, provođenje Konvencije za skoro pet godina nikada nije uvršteno na Dnevni red brojnih sjednica IO.
„Ne znam zašto bivši funkcioneri Saveza nisu proveli Konvenciju. Srećom, dolaskom Komiteta za normalizaciju i ovaj projekt je pokrenut, pa ćemo za kompletan posao od UEFA u naredne četiri, godišnje dobivati po 200.000 franaka“, istakao je za Sport Centar, sedmičnu sportsku reviju Salem Prolić, sekretar Sudijskog komiteta N/FS BiH, naglasivši:
„Između ostalog, Komitet je skratio A i B listu sudija Premijer lige BiH za narednu sezonu, što je prva stavka iz provođenja Konvencije. Isto tako, obavezali smo se da ćemo sudije plaćati preko računa Saveza, što znači da će u predstojećoj sezoni i svim narednim striktno biti zabranjen kontakt sudija sa klupskih čelnicima“.
- smoki_choko
#1379 Re: Komitet za normalizaciju
bas je radno u komitetu, ivica car

- nellington
#1380 Re: Komitet za normalizaciju
Oliver Kožul, jedan od odletjelih je onaj što je sudio za ZrinjskiEborg wrote:Ne pratim sudije, tek tu i tamo neko ime prepoznam, svi ovi poznati su ostali koliko vidim.
-
Eborg
#1381 Re: Komitet za normalizaciju
Nadajmo se da će im sada ovaj potez biti scenarij šta se može desiti i da će plaćanje od strane Saveza biti dobar udarac nogom u dupe da počnu suditi regularnije.
- Obuca9
#1382 Re: Komitet za normalizaciju
Znam da postajem dosadan, ali moram:
Švabo
Švabo
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1383 Re: Komitet za normalizaciju
Ako zdravstveno moze,i ako onako licno to zeli....Ivica mora biti predsjednik saveza.
Last edited by -LIBERO- on 09/07/2011 19:18, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1384 Re: Komitet za normalizaciju
ovo ko MOHAA... jedan čovjek dobije rat

- and
#1385 Re: Komitet za normalizaciju
Klubovi se izjasnili: Želimo jedinstvenu omladinsku ligu BiH!
UEFA traži i plaća ujedinjenje entitetskih liga u BiH
Evropska fudbalska federacija (UEFA) insistira na reorganizaciji sistema fudbalskog takmičenja u BiH
-
Eborg
#1386 Re: Komitet za normalizaciju
Nestvarno!
Gdje su cijeli članci?
- and
#1387 Re: Komitet za normalizaciju
http://scsport.ba/v2/tekst.php?ID=22034Eborg wrote:Nestvarno!Gdje su cijeli članci?
http://scsport.ba/v2/tekst.php?ID=22037
-
Eborg
#1388 Re: Komitet za normalizaciju
Hvala! Toliko fantastično zvuči da mi se čini kao bomba, nadajmo se da nije.
Ipak, i dalje preovladava jedna glupost. Omladinske lige će opet biti vezane za prve timove, tj. ako recimo Travnik ispadne iz PLBiH a njihovi juniori osvoje juniorsko prvenstvo juniori će također ispasti iz lige. Niđe veze, Iskra ili recimo Jedinstvo sigurno imaju jače omladinske ekipe od GOŠK-a, Kozare i sličnih ekipa a ne mogu da se probiju dok im prvi tim ne ode stepenicu iznad.
Ipak, i dalje preovladava jedna glupost. Omladinske lige će opet biti vezane za prve timove, tj. ako recimo Travnik ispadne iz PLBiH a njihovi juniori osvoje juniorsko prvenstvo juniori će također ispasti iz lige. Niđe veze, Iskra ili recimo Jedinstvo sigurno imaju jače omladinske ekipe od GOŠK-a, Kozare i sličnih ekipa a ne mogu da se probiju dok im prvi tim ne ode stepenicu iznad.
- Obuca9
#1389 Re: Komitet za normalizaciju
Pa ti juniori su dogodine svakako vec seniori, tako da njih to nece pogoditi ionakoEborg wrote:Hvala! Toliko fantastično zvuči da mi se čini kao bomba, nadajmo se da nije.
-
Eborg
#1390 Re: Komitet za normalizaciju
Uzeo sam juniore za primjer, to mogu biti i kadeti ili bilo koja druga selekcija. Niti imaju motiva niti prostor za napredak ako stalno igraju protiv nekih sela i ovise samo o rezultatu prvog tima.
- jeza u ledja
#1391 Re: Komitet za normalizaciju
Meni nekako zvuci logicno. Omladinski timovi su samo dio cijelog kluba i ne postoje nezavisno. Svaki taj juniorac moze zaigrati i za prvi tim uskoro.Eborg wrote:Uzeo sam juniore za primjer, to mogu biti i kadeti ili bilo koja druga selekcija. Niti imaju motiva niti prostor za napredak ako stalno igraju protiv nekih sela i ovise samo o rezultatu prvog tima.
Evo sad sam pogledao, recimo u Engleskoj je slicno
http://en.wikipedia.org/wiki/Premier_Academy_League, odnosno timovi Premijer Lige se takmice i na omladinskom nivou, plus neki timovi Championshipa. A sve po grupama.
U Spaniji
http://en.wikipedia.org/wiki/Divisi%C3% ... %C3%BAtbol ima 7 grupa po 16 timova, tako da svi zivi igraju zajedno, po regionalnim grupama. Moze i tako.
Da ne trazim dalje.
Sto se tice ovih ostalih stvari, ovo je sve super, toliko super da ne mogu da vjerujem da je tacno.
Recimo ovo u vezi smanjenja broja klubova, ujedinjenja liga....ne znam bas da UEFA uopste moze to odredjivati?
Inace ako mene pitate, prva stvar sto se tice entitetskih liga je problem u tome sto RS i FBiH daju po 1 predstavnika, a trebala bi FBiH davati 2. (da ispadaju po 3)
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1392 Re: Komitet za normalizaciju
Pa izgleda da ce se stvarno objediniti te dvije druge lige (federalna i rs). Ako ostane ovako sa dvije,moze se uvesti sistem da drugoplasirani iz federalne lige odigra dvomec sa trecim odozdo iz PL za ulazak u PL slijedece sezone.
Il' u krajnjem slucaju,ako se objeine ove dvije lige u zajednicku drugu ligu,moze se isto napraviti neki vid baraza ,tj. dvomec trece ekipe iz druge lige ,sa trecom odozdo iz PL. Pobjednik iz ta dva meca neka ide u PL slijedece sezone.
Nesto slicno kao u Njemackoj ,recimo.
Il' u krajnjem slucaju,ako se objeine ove dvije lige u zajednicku drugu ligu,moze se isto napraviti neki vid baraza ,tj. dvomec trece ekipe iz druge lige ,sa trecom odozdo iz PL. Pobjednik iz ta dva meca neka ide u PL slijedece sezone.
Nesto slicno kao u Njemackoj ,recimo.
-
Baudelaire
#1393 Re: Komitet za normalizaciju
Po meni ne treba komplikovati, nek ujedine drugu ligu i nek ulaze dva najbolja. Nebitno, nek ispadnu svi federalni klubovi ako su protivnici iz RS-a jači što se mene tiče. Još da je kako pokušati srezati ligu na manji broj timova i povećati broj utakmica, mada bi ove jadne ekipe koje se svake sezone bore za opstanak napravile haos oko toga.
- cyprus
#1394 Re: Komitet za normalizaciju
Naravno da je postojanje dvije prve entitetske lige problem, ali nisam mislio da je moguće drugačije... Ako uspiju to objedinit biće to super
(al i dalje sam skeptik)
- Ajatolah_
#1395 Re: Komitet za normalizaciju
Šta onda ostaje za saveze FBiH i RS?
- burekodsira
#1396 Re: Komitet za normalizaciju
EdoI wrote:Šta onda ostaje za saveze FBiH i RS?
ili nek se raspadnu ili nek prave prve fbih/rs lige iz kojih se ulazi u drugu ligu. i to im je previse
-
Eborg
#1397 Re: Komitet za normalizaciju
E i vi ste naivni, da se rasformiraju entitetski savezi? Pa prije će se FIFA rasformirati.
Skeptik sam po pitanju ovoga, Švabo jeste maher ali da im toliko uzima iz ruku ne znam da li je moguće. Uostalom, i da to pređe na NFSBiH, entitetskim savezima bi ostale Druga liga RS (mislim da ima regionalne podjele) i Druga liga FBiH (ima regionalne podjele).
Kantonalnim ligama upravljaju kantonalnim savezima, u RS-u valjda imaju neki okružni savezi ili tako nešto.
Skeptik sam po pitanju ovoga, Švabo jeste maher ali da im toliko uzima iz ruku ne znam da li je moguće. Uostalom, i da to pređe na NFSBiH, entitetskim savezima bi ostale Druga liga RS (mislim da ima regionalne podjele) i Druga liga FBiH (ima regionalne podjele).
Kantonalnim ligama upravljaju kantonalnim savezima, u RS-u valjda imaju neki okružni savezi ili tako nešto.
- Obuca9
#1398 Re: Komitet za normalizaciju
Ne znam, možda se varam, ali čisto sumnjam da će Srbi pristati na zajedničku Prvu ligu, jer onda gube jednog zagarantovanog Premijerligaša. Drugim riječima, za par godina može ih zadesiti sudbina majoriziranih, pa da ostanu samo na dva kluba.
-
Baudelaire
#1399 Re: Komitet za normalizaciju
Ne vjerujem da se varaš. Ja i ne znam koji to oni kvalitetan klub osim Borca imaju, naravno kad bi gledali u nekim normalnim uslovima, a i normalni uslovi su kod nas naučna fantastika.hz__semir wrote:Ne znam, možda se varam, ali čisto sumnjam da će Srbi pristati na zajedničku Prvu ligu, jer onda gube jednog zagarantovanog Premijerligaša. Drugim riječima, za par godina može ih zadesiti sudbina majoriziranih, pa da ostanu samo na dva kluba.
-
Eborg
#1400 Re: Komitet za normalizaciju
Sad-zasad ništa o ujedinjenju liga ali smanjenje lige se i ne čini tako nemoguće sada. Čim Ljubojević govori o tome moglo bi biti nešto od toga, nadajmo se da će do 6. augusta biti i to riješeno i sponzorstvo.Смањење елите због ригорозних услова
СAРAЈЕВО - Европска фудбалска федерација (UEFA) инсистира на реорганизацији система фудбалског такмичења у БиХ, односно да по стандардима организације из Ниона први и други степен такмичења буду савезног ранга.
Из Ниона траже да се смањи број клубова у Премијер лиги БиХ од сезоне 2012/13, али исто тако и да се уједине двије ентитетске, Прва лига Федерације БиХ и Прва лига Републике Српске, како би други степен такмичења био много јачи и под ингеренцијама заједничког савеза, пишу сарајевски портали.
- Још нисмо расправљали о уједињењу другог степена такмичења, нити од нас то траже UEFA и FIFA. Што се тиче смањења елите, у Комитету преовладава мишљење да је садашња лига прегломазна и да ћемо имати проблем како услови UEFA и FIFA за такмичење буду строжи. Далеко каскамо за Европом и то ће бити једини разлог смањења Премијер лиге јер ни сада велики број клубова нема услове за наступе по европским стандардима - рекао је потпредсједник Комитета за нормализацију односа у ФС БиХ Дарко Љубојевић. Он је истакао још и ово:
- Оптимално би било 12 или чак десет клубова. UEFA и FIFA не постављају услове колико ће национални шампионат имати чланова, оне дају само одређене препоруке. Да БиХ има 30 клубова са задовољавајућим условима, толико би могло да буде и премијерлигаша. Нион и Цирих се не мијешају у унутарње уређење националних лига.
Комитет за нормализацију до почетка предстојећег првенства (6. августа) по питању евентуалне реорганизације Премијер лиге БиХ од сезоне 2012/13. одржаће састанак са челницима свих клубова Премијер лиге.
http://www.glassrpske.com/vijest/13/spo ... slova.html