kod nas se bebe više široko ne povijaju, jedino ako pedijatar kaže prilikom otpusta iz bolnice. Ali tetra pelene trebaju, barem 10 komada, dobre su za bljuckanje, brisanje, pa i omotavanje bebe na početku. Planiram prvih dana mu blago okomotati ručice, ali baš blago, onako kako su nas na tečaju učili, dakle da beba može izvući ručicu ako poželi i to motati ga dok jede.. mislim da je to dobro dok se ne uhodamo sa dojenjem, jer vjerujem da ću biti malo nespretna i da neću moći riktati njegove ručice.
Što se tiče odjeće, moja je oprana, samo se mora ispeglati.

Najpraktičnije su svakako bodibenkice (tutice ili gegice, kako ih ko već zove), one jednodijelne na kopčanje, i to NE pozada. Zatim, kombinacija bodija dugih rukava i pidžamica sa stopalima (to mi je tako slatko). Uglavnom, poučena iskustvom drugih mama, zaboravite na farmerke, dukserice koje imaju rajfešlus koji bebi dođe ispod grla, haljinice sa tonom tila itd.. To možda jeste slatko, ali nepraktično do boli. Iste upotrebljavati tek od 3. mjeseca. Iskreno, meni je i žalosno vidjeti bebu u teksasu ukočenu, ko da ima uniformu na sebi. I da, majice za početak mislim da ne trebaju, možda kod ljetne djece preko bodija kratkih rukava, kod zimske i ne baš. Oni bodiji na vezanje su mi isto bezveze. I da, dobro je da zimska beba ima skafander, ako je rođena na početku zime, može vel. 62, a na kraju zime, najbolje vel 56.
Što se tiče veličina, za početak trebaju 56 i 62. Ali, i to je jako individualno. Znam djecu koja su na 62. nosila do 5. mjeseca i duže, dok su neka prerastala nakon 3 mjeseca. A 56 treba za prvi mjesec (kod nekih i duže). Što se tiče količine, odjeće treba, pogotovo ako će vaša beba biti bljuckalica. Svi kažu da je 56-icu najbolje posuditi, jer nije da je ne treba, a ipak se brzo preraste.
Što se tiče kupovine za bebu, i ja sam za to da se ne kupuje odmah na početku. Ne zbog tupavih bapskih razloga, nego čisto zbog toga što nema potrebe, sve se stigne, a i okolina postaje svijesnija vaše trudnoće tek pred kraj. Mene su tek od 30-e sedmice počeli pitati šta mi treba.. neki dan smo dobili prekrasnu posteljinu od kumova, dekicu (one dosadašnje) koju sam dugo tražila po prodavnicama od mamine prijateljice.. ne kažem da ne treba biti sve spremno, ali u 7. mjesecu nema potrebe kupovati full opremu za bebu. Pogotovo u zimskom periodu kupovati ljetnu robicu, jer izbor je 0. Ja sam čim sam saznala da sam trudna htjela kupiti krevetić

jer bebe uzimaju na emocije.
Svašta se ja napisah. Uglavnom, mi smo ušli u 9. mjesec, šta nas briga više.