Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Partijaner

#1376 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Partijaner »

Zahvaljujem care. :thumbup:
grgo69

#1377 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by grgo69 »

Da mozes kartu jeftino dobiti na skyscaner.com i onda iz bankoka ljetiti do phuketa sa airasia ili ides busom-camcem oko 25eura iz bkk. U Bankoku ides na KAosan Road i tamo imas sve informacije i puno turistickih agencija. KAd si jednom tamo sve je jeftino, i zato se ti isplati da ides bar za jedan mjesec. Ko phi phi je samo poznat zbog ovog filma sa Leonardom ali inace nemas sta tamo dugo raditi, tko da mozes ici i na druge ostrove Koh Tao (shark bay) - mozes sa snorklink opremom da vidis morskog pasa(ali nisu opasni) imas i kohphangan i koh Samui -- svugdje je ljepo samo nemoj ici u Phuket - sve je skupo i ljudi nisu ljubazni - i Koh LAnta dosta je OK
TheHound

#1378 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by TheHound »

.
smasma

#1379 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by smasma »

vozdra raja :D Jel ko isao u sengen ovaj mjesec :D Trebao bih u Njemacku, zanima me jel detaljnu kontrolu vrse samo Hrvati, ili i Hrvati i Slovenci :D
Ako ostajem 7 dana, koliko para trebam pokazat na granici :mrgreen:
Vitezanin

#1380 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Par detalja s nedavnog tripa u Switzerland :) :

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
P308

#1381 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by P308 »

uff, prelijepo...volim svicarasku ali je nekako previse savrsena :D
vjesticanametli

#1382 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

smasma wrote:vozdra raja :D Jel ko isao u sengen ovaj mjesec :D Trebao bih u Njemacku, zanima me jel detaljnu kontrolu vrse samo Hrvati, ili i Hrvati i Slovenci :D
Ako ostajem 7 dana, koliko para trebam pokazat na granici :mrgreen:
isla prije ca. 2 sedmice preko u madarsku..........na udvaru me zamolili kratko da otvorim gepek i pitali je li auto sluzbeno..........otvorila rekla da i oni rekli cao............niko nista :) svi ljubazni
merimas

#1383 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by merimas »

Ove godine bila na otoku Hvar, malo mjesto Milna, 4 km od grada Hvar, divne plaze, otvoreno more mir i tisina...
anonimni clan

#1384 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anonimni clan »

Pocetkom Septembra bio u Bratislavi, Slovacka ................pocetkom Oktobra produzeni vikend 4 dana Velebit pa otok Rab.
I u Bratislavi i na Velebitu kao i na na Rabu....sa dragim ljudima...bilo vise nego dobro. :thumbup:
Vitezanin

#1385 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

anonimni clan wrote:Pocetkom Septembra bio u Bratislavi, Slovacka ................pocetkom Oktobra produzeni vikend 4 dana Velebit pa otok Rab.
I u Bratislavi i na Velebitu kao i na na Rabu....sa dragim ljudima...bilo vise nego dobro. :thumbup:
Ajmo komentar za Bratislavu, kakav je grad, šta valja, šta ne valja? :D
anonimni clan

#1386 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anonimni clan »

U Bratislavu se bez obzira s koje strane dolazis ulazi modernim autoputem.
To je jako simpaticna carsija sa interesantim centrom.Pjesacka zona puna restorana,pivnica,kafanica....prodavnica sa skupocjenim satovima,nakitom......Iznad grada dominira tvrdjava s koje se pruza panoramski pogled na cijeli grad grad,Dunav,mostove.......ponosno pricaju o svojoj istoriji,kralju kojemu su podigli spomenik u toj tvrdjavi....
Ostatak grada ....nasljedje komunizma i arhitektura koju i mi poznajemo,
Obnavljanje starih znamenitih gradjevina je u zamahu,mnostvo specijalizovanih radnji, a i grade se moderni objekti..izdvojio bih....preporucio soping centar koji se nalazi na moderno uredjenoj setnici uz sami Dunav.
Slovaci su ljubazni i spremni pomoci.
Setajuci pjesackom zonom fascinirao me osjecaj da niko nigdje ne zuri,masa opustenih lica,nikoga sa namrstenim celom ili s grcem na licu da sretnes.....Nemojte se iznenaditi ako vas u nekom kaficu posluzi neko ko govori nas jezik pa se ispostavi da je iz Bosne.

Image
milaa

#1387 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by milaa »

P308 wrote:uff, prelijepo...volim svicarasku ali je nekako previse savrsena :D
Ma i nije toliko, vjeruj mi.
Bila na odmoru 3 sedmice.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Proputovala cijelu Svicarsku, njemacki, talijanski i francuski dio. Priroda prelijepa, ljudi jako ljubazni.
Astrix

#1388 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Astrix »

Da se upisem u temu i da zatrazim par savjeta ako ima neko ko je vec bio tamo. Znaci, plan je nekad ici u Mexico tacnije Cancun.
Kad je najbolje ici, koliko zelembaća treba, letovi i sve korisne stvari koje bi trebao znati...?
blugirl

#1389 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by blugirl »

Astrix wrote:Da se upisem u temu i da zatrazim par savjeta ako ima neko ko je vec bio tamo. Znaci, plan je nekad ici u Mexico tacnije Cancun.
Kad je najbolje ici, koliko zelembaća treba, letovi i sve korisne stvari koje bi trebao znati...?
Pozdrav. Mexico je super destinacija prakticno cijele godine, jer temperatura ne varira previse. Cancun je na obali Karipskog mora tako da se citave godine mozes i kupat. Nije lokacija izlozena kojekakvim tajfunima, orkanima ili cunamijima. Cancun je tipicno turisticko mjesto, a iako je krcato Amerikancima, mozes ipak imati dozivljaj Mexica, a da si potpuno siguran.

Sto se letova tice, ako ides iz Evrope, imas direkt letove iz Pariza i Frankfurta. Ja bih ganjala preko Pariza jer je let cini mi se svaki dan, pa i ako se desi kakvo zakasnjenje, da mozes sutradan nastaviti. Iz Frankfurta ide 2 ili 3x sedmicno. Cijena isto varira, ali racunaj da ce ti to biti najveca stavka.

E sad, zavisi kako ides i s kim, mjesto Cancun i juzna obala Yucatana Playa del Carmen i Tulum su super destinacije za odmor sa familijom, tu je najbolje uzeti All inclusive varijantu, pogotovo ako imas djecu. Svi su hoteli sa bazenom, ali ja nekako najvise volim more pa gledam i da je plaza ok. Osim toga, svi Amerikanci su uglavnom na bazenu, locu uz pool bar, tako da ti je na plazi fakat ljepse. A i mozes ucit surfat. Ako si tip za uzet ruksak na ledja i istrazivat, imas povoljnih tura autobusom i niskobudzetne mex.aviokompanije pa bujrum, istrazuj malo po netu. Svakao izbjegavaj Acapulco, postao je opasan zadnjih par godina, mafija, obracuni itd.

Ono sto tamo moras vidjeti su Merida, Uxmal i Chichen Itza gdje su rusevine starih Maya, iz Cancuna cak organizuju 3dnevne i 7dnevne ture, vidi sa svojim tour operaterom. Obavezno obilazak cenotes, podzemnih jezerca gdje su Maye prinosile zrtve. Predlazem jos plivanje s delfinima, mozda na otoku Isla Mujeres, izlet na otok Cozumel, a i svaki hotel ima svoje tematske veceri i animaciju za goste tako da ti nece biti dosadno. Veliki dio obale je tzv. Zona hotelera sa velikim kompleksima hotela pa mozes setat od jednog do drugog hotela i naci zabavu koja ti odgovara. Meni su super i ture katamaranom, prodjes cijelu obalu. Zanimljiva je i Nichupte laguna, jedan dio ima i krokodile, kao mocvara prava, pa ako si tip za to....

E da, moras uvijek imati sice za tipping. Daj konobaru, daj vozacu, ostavi sobarici, daj decku sto nosi peskire, daj ulicnom sviracu....valjda oni zive od toga. Nemoj mijenjat novac na aerodromu, ako vec onda manji iznos, koliko ti treba za tipps prvi dan. 1 € je negdje 17 pesosa.

Ndam se da je ovo od pomoci. Sretan put!
Astrix

#1390 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Astrix »

Prvo hvala ti na ovako iscrpnom izvjestaju, jasta je nego pomoglo. :D Idem sa djevojkom na odmor, samo nas dvoje. Vec sam malo razlgedao po netu i vec imam opciju gdje bih odsjeo, nasli smo bas ono sto nam treba. A vidio sam i preko street view-a kako to otprilike izlgeda i cijela ta zona hotelera.
A radi mora i plaze i idem jer su plaze malo reci fantazija, kakav bazen...
Mene sad zanima samo jos jedna stvar, mislio sam ici u svom aranzmanu bez agencije, kako ide to sa vizom? Kakvi su mexikanci po tom pitanju, jel tesko dobiti...?
Afanasi_94

#1391 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Afanasi_94 »

Idem u Zagreb za par dana i valjda će biti dobro, nadam se da će me vrijeme poslužiti, a prije par sedmica sam bila u Beogradu i super je grad, mene je barem prijatno iznenadio. :D
blugirl

#1392 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by blugirl »

Astrix wrote:Prvo hvala ti na ovako iscrpnom izvjestaju, jasta je nego pomoglo. :D Idem sa djevojkom na odmor, samo nas dvoje. Vec sam malo razlgedao po netu i vec imam opciju gdje bih odsjeo, nasli smo bas ono sto nam treba. A vidio sam i preko street view-a kako to otprilike izlgeda i cijela ta zona hotelera.
A radi mora i plaze i idem jer su plaze malo reci fantazija, kakav bazen...
Mene sad zanima samo jos jedna stvar, mislio sam ici u svom aranzmanu bez agencije, kako ide to sa vizom? Kakvi su mexikanci po tom pitanju, jel tesko dobiti...?
Meni su rijesili u agenciji vizu, preko ambasade u Beogradu, i hrpu dokumenata sam morala prilagat. Mozes i licno otic, bude ti isti dan gotovo ako imas sve. Vidi na netu, moras prilagat izvod s racuna, vlasnicki list nekretnina ako imas, moras navesti sve redovne prihode. Vidi, probaj.
A ako ides samo zbog plaza, ja ti preporucujem neki od Karipskih otoka, Aruba, St. Lucia, Barbados, a cujem i da je Dominikanska Republika raj na zemlji.

Drago mi je da sam pomogla i sretno! Javi dojmove kad se vratis :-D
Sunculish

#1393 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunculish »

anonimni clan wrote:Slovaci su ljubazni i spremni pomoci
Interesantno...hm.. nasuprot njima Česi arogantni, neljubazni. Ko bi rekao da je tolika razlika nekada jednog naroda?? :?
Vitezanin

#1394 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Sunculish wrote:
Interesantno...hm.. nasuprot njima Česi arogantni, neljubazni. Ko bi rekao da je tolika razlika nekada jednog naroda?? :?
Može biti da su Česi i previše naviknuti na turiste (pogotovo u Pragu!) pa više nemaju osjećaj za turiste. :D Dok Slovaci ipak još nisu "turistički uobraženi". Naravno, uvijek je opasno praviti ovakvu generalizaciju, ali može biti da je to u pitanju.

Ako čitaš putopise i posjećuješ turističke portale, vjerojatno ćeš primjetiti da turisti koji npr posjete Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu mogu napraviti sličnu paralelu - u 99% slučajeva (doslovno) pišu da smo mi kao domaćini apsolutno bolji i ljubazniji. A i sami znamo koliko turista godišnje posjeti Hrvatsku, a koliko Bosnu i Hercegovinu.
elma89_

#1395 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by elma89_ »

A recimo turci su navikli na turiste vise nego i hrvati,pa su opet ljubazni :D ili je sto smo mi iz Bosne 8-) :lol:
anonimni clan

#1396 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anonimni clan »

Sunculish wrote:
Cesi i Slovaci nikad nisu bili jedan narod ! A medjusobno se nikad nisu ni "mogli".
Zato su se i razisli.

U Ceskoj jos nisam bio a volio bih otici u Prag.....sto cu vjerovatno i uciniti.
dinoo1898

#1397 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by dinoo1898 »

jedna od najvećih turističkih želja :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Pripyat,_Ukraine
Ductus Holedocus

#1398 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ductus Holedocus »

nigdje i nikako 8)
suncica24

#1399 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suncica24 »

Treba li viza za Maroko, i ako da, je li se uzima na ulazu u zemlju, ili ide preko ambasade (koja je gdje?)? :)
Ally71

#1400 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ally71 »

suncica24 wrote:Treba li viza za Maroko, i ako da, je li se uzima na ulazu u zemlju, ili ide preko ambasade (koja je gdje?)? :)
Treba. Ako si BH drzavljanin, vadis je u BG, u Marokanskoj ambasadi. Nemoras licno ici niti da predas niti da je pokupis (bar nama nisu trazili, pretpostavljam da je svima tako). Teta u ambasadi je jako ljubazna i nastoji izaci u susret.
Sretno!!!
Post Reply