ado-šampion wrote:Nemam iskustva s tim motorom ali ovo boldirano je nidje veze. Vjeruj mi mnogi bi se iznenadili koliko je kod nas auta s 400-500 hiljada, Renola, Fiata, da ne govorim VWa koja su uvezena pa vracena na 150-160 hiljada.Kod nas je, posebno kod starijih ljudi, normalno to misljenje, cim je 100-150 hiljada puno je, velikim dijelom zbog toga sto su se prije rata vozila istocnoevropska smeca koja ni nova nisu valjala.Svako ozbiljno auto danas moze preci 400-500 hiljada, samo je pitanje koliko je isplativo ulagati u njega da bi dosao do te kilometraze.
U auto se isplati ulagati onoliko koliko neko ima interesa da vozi, ima rasploziv budzet i ocjeni da mu se to isplati.
Mislim da se do 400-500 hiljada, danas moze doci bez nekih velikih ulaganja (ipak mora se promijeniti kvacilo, turbina kod TDI, pokoja dizna, pumpa i sl), znaci mora se uloziti koja hiljada, ali mislim da osnovni sklopovi-blok motora, mjenjac, trapovi, transmisija i elektro-instalacije, mogu izdrzati do cca 400-500 hiljada ili 20 godina starosti, a nakon toga, taj auto postaje rupa bez dna, koja svaka dva mjeseca izbije 300-400 maraka, sto je tad vjerovatno i cetvrtina njegove vrijednosti.
Francuze, pa tako i Megana, bije glas da je ta auta dobro voziti, ako si vlasnik od 1-10 godine njegove starosti, a da se kasnije pojavljuju skuplji kvarovi, koji ubrzavaju amortizaciju, tako da je realno, kod nas, Peugeota, Citroena ili Renaulta, tesko prodati ako je npr. 2003. godiste ili stariji, a i zadnjeg groba iz VW grupacije, ces prodati lakse ako je npr. Golf 4 tamo negdje 2001. godiste.
Ova logika
DONEKLE ima smisla, jer su VW vozila dosta robusnija, neudobnija, ali i izdrzljivija (ne kazem da su bolja) u smisli da se duze kotrljaju, pa ljudi koji imaju budzet ispod 7000 KM, uglavnom teze VW grupaciji.
Ono sto je mene iznenadilo, je da japanska vozila imaju kod nas vrlo brzu amortizaciju, pa se mnoge Toyote, Mazde i sl. relativno rano daju u "otpis", gotovo ih je nemoguce prodati nakon 15 godina starosti (npr. u godistima golfa 4.)
To me je zanimlao, jer ova vozila vaze za pouzdana i nekvarljiva, ali izgleda da je problem u skupim i nedostupnim dijelovima, ne tako dobroj limariji i sl,
Sto se tice DCI motora, 1,5- vaze za prilicno pouzdane i izdrzljive i mislim da mogu bez problema prebaciti 300-400 hiljada. Konstruktorski, blok im je dobro rijesen i izdrzljiv, delphi pumpe su znale praviti probleme u ranijim serijama, sredinom 2000-tih, ali svaka konstrukcija ima svoju slabu tacku, kod VW TDI to su turbine, dizne i zamajci, kod opela su bosh pumpe, koje kod Astri crkavaju intenzivno i sl.