Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakaljin

#1376 Re: Renault Megane all about

Post by kakaljin »

dado_ wrote:Nedavno uzet renault megane 3 2011 1.5dci, sinoc primijetim nesto pravo cudno kod voznje, malo jaci gas pritisnuo, mozda i pun, pri saltanju iz 3. u 4. i pustim gas pritisnem kvacilo, gas ostao pritisnut? Opet pritisnem papucicu, i vrati se u normalu. Auto ce svakako na servis, moje pitanje je kome ga odvuci i u cemu bi mogao biti problem ako neko zna ili mu se isto desilo? Nemam bas iskustva s renoima, dosad uglavnom vozio vw grupaciju i nisam ni pomisljao na ovakva desavanja...
Koliko je presao auto,

ja imam Megana 3 2010 godiste i sa njim sam presao 26 hiljada, a kupio sam ga novoga. Ja sa svojim nikakvih problema nisam imao sem sto redovno odem na servis i pogledaju jeli sve uredu i kroz kompjuter porvjere.

Ako nije tajna koliko si ga platio.

Pozdrav
dado_

#1377 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

kakaljin wrote:
dado_ wrote:Nedavno uzet renault megane 3 2011 1.5dci, sinoc primijetim nesto pravo cudno kod voznje, malo jaci gas pritisnuo, mozda i pun, pri saltanju iz 3. u 4. i pustim gas pritisnem kvacilo, gas ostao pritisnut? Opet pritisnem papucicu, i vrati se u normalu. Auto ce svakako na servis, moje pitanje je kome ga odvuci i u cemu bi mogao biti problem ako neko zna ili mu se isto desilo? Nemam bas iskustva s renoima, dosad uglavnom vozio vw grupaciju i nisam ni pomisljao na ovakva desavanja...
Koliko je presao auto,

ja imam Megana 3 2010 godiste i sa njim sam presao 26 hiljada, a kupio sam ga novoga. Ja sa svojim nikakvih problema nisam imao sem sto redovno odem na servis i pogledaju jeli sve uredu i kroz kompjuter porvjere.

Ako nije tajna koliko si ga platio.

Pozdrav
presao je 101 000, kupljen od prvog vlasnika, posjeduje servisnu knjigu..
milojicabrzi

#1378 Re: Renault Megane all about

Post by milojicabrzi »

ado-šampion wrote:Nemam iskustva s tim motorom ali ovo boldirano je nidje veze. Vjeruj mi mnogi bi se iznenadili koliko je kod nas auta s 400-500 hiljada, Renola, Fiata, da ne govorim VWa koja su uvezena pa vracena na 150-160 hiljada.Kod nas je, posebno kod starijih ljudi, normalno to misljenje, cim je 100-150 hiljada puno je, velikim dijelom zbog toga sto su se prije rata vozila istocnoevropska smeca koja ni nova nisu valjala.Svako ozbiljno auto danas moze preci 400-500 hiljada, samo je pitanje koliko je isplativo ulagati u njega da bi dosao do te kilometraze.
U auto se isplati ulagati onoliko koliko neko ima interesa da vozi, ima rasploziv budzet i ocjeni da mu se to isplati.

Mislim da se do 400-500 hiljada, danas moze doci bez nekih velikih ulaganja (ipak mora se promijeniti kvacilo, turbina kod TDI, pokoja dizna, pumpa i sl), znaci mora se uloziti koja hiljada, ali mislim da osnovni sklopovi-blok motora, mjenjac, trapovi, transmisija i elektro-instalacije, mogu izdrzati do cca 400-500 hiljada ili 20 godina starosti, a nakon toga, taj auto postaje rupa bez dna, koja svaka dva mjeseca izbije 300-400 maraka, sto je tad vjerovatno i cetvrtina njegove vrijednosti.

Francuze, pa tako i Megana, bije glas da je ta auta dobro voziti, ako si vlasnik od 1-10 godine njegove starosti, a da se kasnije pojavljuju skuplji kvarovi, koji ubrzavaju amortizaciju, tako da je realno, kod nas, Peugeota, Citroena ili Renaulta, tesko prodati ako je npr. 2003. godiste ili stariji, a i zadnjeg groba iz VW grupacije, ces prodati lakse ako je npr. Golf 4 tamo negdje 2001. godiste.

Ova logika DONEKLE ima smisla, jer su VW vozila dosta robusnija, neudobnija, ali i izdrzljivija (ne kazem da su bolja) u smisli da se duze kotrljaju, pa ljudi koji imaju budzet ispod 7000 KM, uglavnom teze VW grupaciji.

Ono sto je mene iznenadilo, je da japanska vozila imaju kod nas vrlo brzu amortizaciju, pa se mnoge Toyote, Mazde i sl. relativno rano daju u "otpis", gotovo ih je nemoguce prodati nakon 15 godina starosti (npr. u godistima golfa 4.)
To me je zanimlao, jer ova vozila vaze za pouzdana i nekvarljiva, ali izgleda da je problem u skupim i nedostupnim dijelovima, ne tako dobroj limariji i sl,

Sto se tice DCI motora, 1,5- vaze za prilicno pouzdane i izdrzljive i mislim da mogu bez problema prebaciti 300-400 hiljada. Konstruktorski, blok im je dobro rijesen i izdrzljiv, delphi pumpe su znale praviti probleme u ranijim serijama, sredinom 2000-tih, ali svaka konstrukcija ima svoju slabu tacku, kod VW TDI to su turbine, dizne i zamajci, kod opela su bosh pumpe, koje kod Astri crkavaju intenzivno i sl.
milojicabrzi

#1379 Re: Renault Megane all about

Post by milojicabrzi »

dado_ wrote:presao je 101 000, kupljen od prvog vlasnika, posjeduje servisnu knjigu..
Prilicno je puno presao za 2-3 godine, ali nije strasno.

Mislim da ta situacija sa gasom nije neki strasan kvar ni problem. Ovo auto ima tempomat i dosta opcija elektronske kontrole gasa, obrtaja i brzine, pa mislim da se vjerovatno, na trenutak elektronika zakocila.

Ako se bude ponavljalo, konsultiraj Edvina ili nekog ko se cesto susrece sa Meganima, vjerovatno ce znati ako je neka tipicna boljka za taj model.
kakaljin

#1380 Re: Renault Megane all about

Post by kakaljin »

milojicabrzi wrote:
dado_ wrote:presao je 101 000, kupljen od prvog vlasnika, posjeduje servisnu knjigu..

Mislim da ta situacija sa gasom nije neki strasan kvar ni problem. Ovo auto ima tempomat i dosta opcija elektronske kontrole gasa, obrtaja i brzine, pa mislim da se vjerovatno, na trenutak elektronika zakocila.

Ako se bude ponavljalo, konsultiraj Edvina ili nekog ko se cesto susrece sa Meganima, vjerovatno ce znati ako je neka tipicna boljka za taj model.
Da i mene cudi da je auto staro 2-3 godine toliko preslo. Moguce da je nesto do papucice gasa, neka ode u ovlasteni servis jer mu je auto sigurno jos pod garancijom. pa moje auto je jos pod garancijom a 2010 godiste.
ado-šampion

#1381 Re: Renault Megane all about

Post by ado-šampion »

bitanga_sa_otesa wrote:
ado-šampion wrote: Svako ozbiljno auto danas moze preci 400-500 hiljada, samo je pitanje koliko je isplativo ulagati u njega da bi dosao do te kilometraze.
nemoj vozit auto ako ti se ne isplati,lezi kod kuce tako najmanje trosis :lol: :lol: :lol:
Ne nego cu dati malo vise para pa cu kupiti da je preslo 100-150 hiljada, a kad bude presao 250-300, tj. kad mi krene izbijati pare iz dzepa, onda cu ga zamijeniti. Jer mi je dugorocno bolje voziti novije, bolje auto da je manje preslo, nego ulagati iste pare (i vrijeme) u staro koje je vise preslo.

Malo je plitko tvrditi da cim neko spomene isplativost taj ne treba voziti auto. I malo se izlizalo moram ti priznati.
milojicabrzi wrote:
U auto se isplati ulagati onoliko koliko neko ima interesa da vozi, ima rasploziv budzet i ocjeni da mu se to isplati.

Mislim da se do 400-500 hiljada, danas moze doci bez nekih velikih ulaganja (ipak mora se promijeniti kvacilo, turbina kod TDI, pokoja dizna, pumpa i sl), znaci mora se uloziti koja hiljada, ali mislim da osnovni sklopovi-blok motora, mjenjac, trapovi, transmisija i elektro-instalacije, mogu izdrzati do cca 400-500 hiljada ili 20 godina starosti, a nakon toga, taj auto postaje rupa bez dna, koja svaka dva mjeseca izbije 300-400 maraka, sto je tad vjerovatno i cetvrtina njegove vrijednosti.
Vjeruj mi imam ih bliskih s 250 hiljada koji hladno mijenjaju sve to sto si nabrojao. Kvacilo 250-300 zamjensko, originalno 1000, turbina reparacija 500-800, nova preko 2000, dizna reparirana 250, nova 600, pumpa fuserska 250, zamasnjak plivajuci 1500, trafo za xenon fuserski 250, itd, itd.

Upravo ono sto ja pricam. S boldiram se slazem, to je bila i moja poenta.
dado_

#1382 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

milojicabrzi wrote:

Doktor neki, vozio ga 3 godine tacno i uzeo novo auto, nije ga gasio izgleda :) Znaci preporucujes Edvina, dobar majstor? Kako doci do njega, gdje se nalazi?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1383 Re: Renault Megane all about

Post by bitanga_sa_otesa »

ado-šampion wrote: Ne nego cu dati malo vise para pa cu kupiti da je preslo 100-150 hiljada, a kad bude presao 250-300, tj. kad mi krene izbijati pare iz dzepa, onda cu ga zamijeniti. Jer mi je dugorocno bolje voziti novije, bolje auto da je manje preslo, nego ulagati iste pare (i vrijeme) u staro koje je vise preslo.

Malo je plitko tvrditi da cim neko spomene isplativost taj ne treba voziti auto. I malo se izlizalo moram ti priznati.
kad smo vec kod plitkosti ti bas znas kako je neko vozio 150.000,a kako neko 300.000?
ako kupis od mene auto sa 300.000 bit ce bolje nego od nekog svercera i ublehara sa 150.000...kilometraza nije mjerilo za nista danas...uglavnom su to sve nezagrnuti mejtovi vracene kilometraze i izjahani do kraja,zato se i prodaju....
drndalo

#1384 Re: Renault Megane all about

Post by drndalo »

dado_ wrote:
milojicabrzi wrote:

Doktor neki, vozio ga 3 godine tacno i uzeo novo auto, nije ga gasio izgleda :) Znaci preporucujes Edvina, dobar majstor? Kako doci do njega, gdje se nalazi?
Ne, nego je neko kupio novog i osjetno skupljeg dizela da bi ga vozio 8000 km godisnje... :-) :roll:
dado_

#1385 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

Imas li ti sta pametno reci, pomoci, odgovoriti na pitanje, ili ti je dosadno pa se malo zaj.....?
bitanga_sa_otesa

#1386 Re: Renault Megane all about

nisi nam rekao jel pedala mehanicki ostala zaglavljena ili je auto samo ostao u obrtajima a pedala u ler polozaju
dado_

#1387 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

bitanga_sa_otesa wrote:nisi nam rekao jel pedala mehanicki ostala zaglavljena ili je auto samo ostao u obrtajima a pedala u ler polozaju
Sad kad je to vec spomenuto, nisam ni ja 100% siguran, jer sam se prilicno iznenadio vidjevsi sta se desava i mahinalno sam ponovo pritisnuo papucicu gasa i vratilo se u normalu, ali pretpostavljam da je mehanicki jer se normalizovalo kad sam ponovo pritisnuo papucicu... Kako doci do Edvina, gdje se nalazi?
bitanga_sa_otesa

#1388 Re: Renault Megane all about

moguce onda da je neki mehanicki kvar,a edvin ne znam tacno gdje se nalazi...negdje u dobrinjskoj ulici koliko sam skontao
dado_

#1389 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

bitanga_sa_otesa wrote:moguce onda da je neki mehanicki kvar,a edvin ne znam tacno gdje se nalazi...negdje u dobrinjskoj ulici koliko sam skontao
ok hvala na odgovorima u svakom slucaju
drndalo

#1390 Re: Renault Megane all about

Post by drndalo »

dado_ wrote:Imas li ti sta pametno reci, pomoci, odgovoriti na pitanje, ili ti je dosadno pa se malo zaj.....?
Vrlo pametno onome ko zna procitati poruku...

Nove dizele kupuju oni koji ce ih voziti >30.000 godisnje... Cisto da pokusam bar nekoga ubijediti da ne povjeruje u price o Golfu 4 TDI, iz 2001, sa 147.000 km, i to uvezenom iz Njemacke...

33.000 km/godisnje nije bas u kategoriji "nije ga gasio"... Duplo toliko vec jeste...
dado_

#1391 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

drndalo wrote:
dado_ wrote:Imas li ti sta pametno reci, pomoci, odgovoriti na pitanje, ili ti je dosadno pa se malo zaj.....?
Vrlo pametno onome ko zna procitati poruku...

Nove dizele kupuju oni koji ce ih voziti >30.000 godisnje... Cisto da pokusam bar nekoga ubijediti da ne povjeruje u price o Golfu 4 TDI, iz 2001, sa 147.000 km, i to uvezenom iz Njemacke...

33.000 km/godisnje nije bas u kategoriji "nije ga gasio"... Duplo toliko vec jeste...
Meni nista nije bilo cudno niti smetalo vezano za kilometre, da je tako ne bih kupio auto...
A procitaj pitanja koja sam postavio pa ces vidjeti na sta se odnosio moj post... Nije tema golf iz 2001. sa 147 000 pa da pobijamo cinjenice, nego problem s meganom
drndalo

#1392 Re: Renault Megane all about

Post by drndalo »

Shvatam, nisam ni rekao da si se ti zalio na to, samo sam prokomentarisao tvoju opasku "da ga nije gasio"...
dado_

#1393 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

drndalo wrote:Shvatam, nisam ni rekao da si se ti zalio na to, samo sam prokomentarisao tvoju opasku "da ga nije gasio"...
Pa s obzirom da ja prelazim 10-15000 godisnje, meni je njegovih 33000 upravo to - nije ga gasio :) I to sam rekao samo figurativno, pratim automobilizam i znam koliko vani auta prelaze kilometara i sta se ovdje prodaje... Ali o tome drugom prilikom :thumbup:
tutku

#1394 Re: Renault Megane all about

Post by tutku »

Kupiti meganea 2010 authentique 110.000 na satu ili 2009 expression sa 170.000 na satu i jedan i drugi uredni servisi i sve, meni nekako bas fina razlika u opremi pa sam za expressiona, a opet razlika je u kilometrazi, nisam pametan, pomagajte :-)
dado_

#1395 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

tutku wrote:Kupiti meganea 2010 authentique 110.000 na satu ili 2009 expression sa 170.000 na satu i jedan i drugi uredni servisi i sve, meni nekako bas fina razlika u opremi pa sam za expressiona, a opet razlika je u kilometrazi, nisam pametan, pomagajte :-)
Jbg uvijek je bolje mladje i sa sto manje kilometara, pogotovo ako je isti auto u pitanju... E sad, ako bas patis za opremom (a znam kako ti je) na tebi je da odlucis... Pogotovo ako mislis auto vozati duzi period, bolje je sa manje km, ali isto tako ne kupuj ono u sta ne mozes gledat :)
hopi

#1396 Re: Renault Megane all about

Post by hopi »

pa de nam konkretno reci koja je razlika u opremi za nas koji ne znamo te pakete :)
Optimist

#1397 Re: Renault Megane all about

Post by Optimist »

dado_ wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:nisi nam rekao jel pedala mehanicki ostala zaglavljena ili je auto samo ostao u obrtajima a pedala u ler polozaju
Sad kad je to vec spomenuto, nisam ni ja 100% siguran, jer sam se prilicno iznenadio vidjevsi sta se desava i mahinalno sam ponovo pritisnuo papucicu gasa i vratilo se u normalu, ali pretpostavljam da je mehanicki jer se normalizovalo kad sam ponovo pritisnuo papucicu... Kako doci do Edvina, gdje se nalazi?

A da ti se jednostavno gas nije zaglavio ispod prostiraca?
Better Man

#1398 Re: Renault Megane all about

Post by Better Man »

hopi wrote:pa de nam konkretno reci koja je razlika u opremi za nas koji ne znamo te pakete :)
Osnovni model kojeg spominje ima manuelnu klimu, nema svjetla za maglu, dolazi na čeličnim felgama 15-kama itd. Dok ovaj Expression ima dvozonsku automatsku klimu, svjetla za maglu, podizače stakla i prednje i zadnje, 16-ke čelične felge itd.
shlauf

#1399 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

dado_ wrote:
Kod Edvina je kolektivni godišnji odmor i počinje sa radom 11.08.
Nalazi se na Stupu u Dobrinjskoj ulici do br. 36
061/259-784 Edvin
dado_

#1400 Re: Renault Megane all about

Post by dado_ »

shlauf wrote:
dado_ wrote:
Kod Edvina je kolektivni godišnji odmor i počinje sa radom 11.08.
Nalazi se na Stupu u Dobrinjskoj ulici do br. 36
061/259-784 Edvin
Hvala druze, dugo mi cekat, planiram iduce sedmice na more pa bi da "idem rahat" tako da moram auto provjeriti prije toga... pozz
Post Reply