Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

So What!

#1376 Re: Sarajevska zicara?

Post by So What! »

Fantastičan snimak. :thumbup:

shake69

#1377 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

Izgleda da je ostakljivanje dolazne stanice pocelo prosle sedmice, ako dobro vidim kad se dron malo spusti blize. Makar da skinu skele do 6 aprila i niko se ne nagrdi od posjetilaca. Jedva cekam.
Naslovnica

#1378 Re: Sarajevska zicara?

Post by Naslovnica »

So What! wrote:Fantastičan snimak. :thumbup:

:thumbup:
nineinchnails

#1379 Re: Sarajevska zicara?

Post by nineinchnails »

Thorgerson wrote:Ne svidja mi se ta ideja oko imena. Ali nimalo. Covjeku treba odati pocast na drugi nacin. Ali eto Skaka zna bolje.

I generalno citava da ideja pocasti zrtvama gubi na ovaj nacin je totalna fula. Jos prije 20 godina je trebalo postaviti jedan grandiozni spomenik civilnim zrtavam rata, spomenik u sred grada, osmisliti i urediti da zna sta je, i kome je namjenjeno. Okupiti sve moguce strucnjake da to naprave i urede. I da bude namjenejno svim stradalim građanima ovoga grada.

Ovako imamo na hiljade nekakvih fontana, cesmi, kamen obiljezlja koja su zapusetena i 70% gradjana ne zna ni kome su namjenjena ni zasto. I umjesto 500 obiljezavanja koja se desavaju godisnje, moglo bi se na tom centralnom mjestu jednom obiljeziti i opomenuti buduce generacije.

Ali eto...sta ce ona raditi ovi likovi poput skake, valja se slikati svako 5 dana pored nekakvog spomenika, ostavit cvijece i idi dalje i skupljati jeftine poene na ovaj nacin. Nit zna zasto se tu slikao ni nista.
Podržavam ideju :thumbup:
trambusek88

#1380 Re: Sarajevska zicara?

Post by trambusek88 »

Bilo je prije izvjesnog vremena pitanje za bicikle.
Kako smo saznali jutros, u jednoj gondoli će se moći prevesti tri bicikla zajedno s tri osobe.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vozili- ... 80312032#1
travar

#1381 Re: Sarajevska zicara?

Post by travar »

trambusek88 wrote:Bilo je prije izvjesnog vremena pitanje za bicikle.
Kako smo saznali jutros, u jednoj gondoli će se moći prevesti tri bicikla zajedno s tri osobe.

Image
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1382 Re: Sarajevska zicara?

Post by Pitar sa Kariba »

Samo pice ovih dana zicare, ne gase ih. A lijepo ih vidjeti nema sta....
shake69

#1383 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

trambusek88 wrote:Bilo je prije izvjesnog vremena pitanje za bicikle.
Ne pratis ti ovu temu. Da ce se moci prevesti tri bicikla u gondoli davno sam to ovdje natipkao a nakon sto sam ljude iz nadleznog JP fino pitao na licu mjesta i oni mi to odmah rekli. :wink:
Nego Skaka se posteno bruka s odugovlacenjem odluke o cijenama. Kao da su u pitanju strateske odluke za izbore. Pa nece je valjda objaviti 2 aprila!
maxell_sarajevo

#1384 Re: Sarajevska zicara?

Post by maxell_sarajevo »

Filter wrote:ona tri svjetla sto su montirali na stubove, hoce li ostati ili je to samo dok se gradi?
meni na drugoj strani kao da je neko farove u prozor okrenuo, fakat je prejako
Proslu utakmicu na Kosevu gledam sa zapada, blicaju kao da su 200 metara od stadiona, fakat prejaka svjetla.
Filter

#1385 Re: Sarajevska zicara?

Post by Filter »

maxell_sarajevo wrote:
Filter wrote:ona tri svjetla sto su montirali na stubove, hoce li ostati ili je to samo dok se gradi?
meni na drugoj strani kao da je neko farove u prozor okrenuo, fakat je prejako
Proslu utakmicu na Kosevu gledam sa zapada, blicaju kao da su 200 metara od stadiona, fakat prejaka svjetla.
nema ih vise, vjerovatno su bila tu zbog radova
So What!

#1386 Re: Sarajevska zicara?

Post by So What! »

Vozili smo se Trebevićkom žičarom: Pripreme za 6. april uz neodoljiv pogled na Sarajevo
Image

Testiranje gondola Trebevićke žičare počelo je krajem januara i još uvijek se sve detaljno provjerava kako bi građani 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, imali priliku da se sigurno provozaju žičarom. I mi smo se ukrcali na testnu vožnju u jednu od gondola te vam donosimo video i fotografije prelijepog pogleda na Sarajevo.

Radnici su jutros na svojim pozicijama i vrijedno rade kako bi sve bilo spremno do 6. aprila. Uprkos jakom vjetru, ali u sunčano jutro, radnici su provjeravali sigurnost 12 minuta, koliko je trajala testna vožnja.

Kako smo saznali jutros, u jednoj gondoli će se moći prevesti tri bicikla zajedno s tri osobe. Napominjemo da je video vožnje ubrzan dva puta.

Vožnja u jednom pravcu od grada do Trebevića, od 6. aprila, trajat će blizu osam minuta i za sat vremena će prevoziti 1.200 putnika.

Nova žičara u pogonu će imati 33 kabine u olimpijskim bojama, plavoj, zelenoj, crvenoj, žutoj i crnoj. U svakoj gondoli moći će se voziti do 10 osoba. Podsjećamo, vožnja starom Trebevićkom žičarom trajala je 12 minuta. Žičara je tada imala pedesetak kabina.

Očekuje se da će žičaru godišnje koristiti pola miliona ljudi, a cijena vožnje još uvijek nije poznata.

Podsjećamo, Trebevićka žičara, ona stara, izgrađena je davne 1959. godine. Radovi na izgradnji nove žičare počeli su u junu prošle godine. Vrijednost cijelog projekta je blizu 15 miliona KM.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
archi_a

#1387 Re: Sarajevska zicara?

Post by archi_a »

Napreduje, napreduje, još malo! :) :thumbup:
Otvaranjem žičare neminovno će doći i do gužvi i do stotina posjetilaca koji će posjećivati ovu lokaciju. Samim tim, to će vjerovatno biti i magnet za razne prevarante i lopovčiće koji će pokušati šta ušićariti.....
Nego, kad bi malo u upravi razmišljali i o uspostavljanju stalnog policijskog punkta u blizini dolazne stanice, na vrhu. Ako ne 24 sata, onda bar punkt u dvije smjene. Doprinjelo bi i sigurnosti turista a i obezbjeđenju same infrastrukture. Osoblja u PU sigurno ne manjka. :bih:
Banksy

#1388 Re: Sarajevska zicara?

Post by Banksy »

Bili su prije rata šibicari... :D
Logovan

#1389 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

archi_a wrote: Nego, kad bi malo u upravi razmišljali i o uspostavljanju stalnog policijskog punkta u blizini dolazne stanice, na vrhu. Ako ne 24 sata, onda bar punkt u dvije smjene. Doprinjelo bi i sigurnosti turista a i obezbjeđenju same infrastrukture. Osoblja u PU sigurno ne manjka. :bih:
To bi trebalo da je pod moranje.
lajkujMe

#1390 Re: Sarajevska zicara?

Post by lajkujMe »

Prvo divno sto se zicara vraca, simbol grada, velika turisticka atrakcija (koji glavni grad moze reci da iz centra za 10 min odes u duboku prirodu i sumu i planinu?). Naravno mislim da ce najvise koristiti nama lokalnim ljudima.
Ali ljudi moji koliko je siguran taj rok 4 april? Zicara jeste u funkciji ali stanice mi izgledaju poprilicno daleko od zavrsetka pa ova jedna nema ni krova? Imaju jos 29 dana da zavrse sve.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1391 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

Ako budu radili tempom kojim rade, mogu završiti. 29 dana nije malo za građevinske radove, pogotovo na današnji vakat. Naravno ako ne budu zabušavali i kasnili sa radovima
veliki_ah

#1392 Re: Sarajevska zicara?

Post by veliki_ah »

lajkujMe wrote:Prvo divno sto se zicara vraca, simbol grada, velika turisticka atrakcija (koji glavni grad moze reci da iz centra za 10 min odes u duboku prirodu i sumu i planinu?). Naravno mislim da ce najvise koristiti nama lokalnim ljudima.
Ali ljudi moji koliko je siguran taj rok 4 april? Zicara jeste u funkciji ali stanice mi izgledaju poprilicno daleko od zavrsetka pa ova jedna nema ni krova? Imaju jos 29 dana da zavrse sve.
Vjerovatno oni računaju kao i ti pa zato se i kasni.

Do 4. aprila je 22 dana.
Do 6. aprila su 24 dana.
lajkujMe

#1393 Re: Sarajevska zicara?

Post by lajkujMe »

veliki_ah wrote:
lajkujMe wrote:Prvo divno sto se zicara vraca, simbol grada, velika turisticka atrakcija (koji glavni grad moze reci da iz centra za 10 min odes u duboku prirodu i sumu i planinu?). Naravno mislim da ce najvise koristiti nama lokalnim ljudima.

Do 4. aprila je 22 dana.
Do 6. aprila su 24 dana.

Haha pobunio se ja racunao da je danas 5 :run:
To samo jos pogorsava situaciju. Ako uspiju to odraditi za 22 dana svaka im cast. Ako ne jbg
criticos

#1394 Re: Sarajevska zicara?

Post by criticos »

lajkujMe wrote:
veliki_ah wrote:

Do 4. aprila je 22 dana.
Do 6. aprila su 24 dana.

Haha pobunio se ja racunao da je danas 5 :run:
To samo jos pogorsava situaciju. Ako uspiju to odraditi za 22 dana svaka im cast. Ako ne jbg
Žičara će se otvoriti u prvim danima travnja. A onda će je poslije dana otvorenja zatvoriti istu dok se ne ispune uvjeti iz tehničkog prijema. Žičara će tehnički biti primljena i krenuće punim kapacitetom raditi u kolovozu za vrijeme SFF, i naravno to će biti otvorenje predizborne kampanje.
Pa zar ne poznajete SDA matricu?
Jednodnevno otvorenje za potrebe promocije i predizborno otvorenje i puštanje u funkciju. Što ne napraviti 2 otvorenja u pola godine?
SDA su magovi otvorenja otvorenjaa.
shake69

#1395 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

@criticos, jes´ ti siguran u ovo sto tipkas, ili imas neki pouzdan izvor iz jedne od Skakinih odaja u gradskoj upravi?
Nema sumnje u tehnicki prijem zicare jer ima jos vise od tri sedmice kao sto ne neupitno otvaranje osnovnih uslova za naplatu karata i otpremu putnika u polaznoj stanici. Da li ce se 6 aprila ili 10 aprila piti kafa u dolaznoj stanici, popeti na vidikovac ili moci prodati neki suvenir turistima u polaznoj vec 6 aprila i nije bitno. Koja bi budala danas otvorila nesto i sutra zatvorila?
Last edited by shake69 on 15/03/2018 12:22, edited 1 time in total.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1396 Re: Sarajevska zicara?

Post by Pitar sa Kariba »

Poceli su od jucer i prilazno stepeniste da sredjuju.
Thorgerson

#1397 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

shake69 wrote:@criticos, jes´ ti siguran u ovo sto tipkas, ili imas neki pouzdan izvor iz jedne od Skakinih odaja u gradskoj upravi?
Nema sumnje u tehnicki prijem zicare jer ima jos vise od tri sedmice kao sto ne neupitno otvaranje osnovnih uslova za naplatu karata i otpremu putnika u polaznoj stanici. Da li ce se 6 aprila ili 10 aprila piti kafa u dolaznoj stanici, popeti na vidikovac ili moci prodati neki suvenir turistima u polaznoj vec 6 aprila i nije bitno. Koja bi budala danas otvorila nesto i sutra zatvorila?
Ma nigdje veze, cuj u augustu. :-) Jest taman ce propustiti citav maj juni i juli kada dolazi dijaspora.

I koliko znam tenderi za kafice, suvenirnice, trafike su davno objavljeni. Popunit ce se to brzo.
insaneinthebrain

#1398 Re: Sarajevska zicara?

Post by insaneinthebrain »

nadamo se da kod nas nece biti slicnih incidenata na otvaranju :zzzz:

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1399 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

neko zamijenio redosljed faza :-D
mayab