IRAN

Post Reply
madner

#1376 Re: IRAN

Post by madner »

fedor wrote:
madner wrote: Svjestan si da to nije argument i da Iran saradjuje sa istom? :roll:
Znaci za pocetak: Sastaviti argumente. Smajliji to nisu. Iznosenje licnog misljenja takodje nije argument.
Jah, jaki su mi tvoji argumenti! :lol: BiH za Iran švica, po "brojkama".... :-) :-) E jadna je ova država i svijet s takvim socijaldemokratama poput tebe. Sad tek vidim, da ti matematika nikad nije bila jača strana.
Ti i brojke..... 8-)
Da ponovim: Smajliji to nisu. Iznosenje licnog misljenja takodje nije argument.

Imas li nesto konkretno da nam kazes prije zasluzenog odmora u Banovicima?
fedor

#1377 Re: IRAN

Post by fedor »

madner wrote: Da ponovim: Smajliji to nisu. Iznosenje licnog misljenja takodje nije argument.

Dosadan si sa ponavljanjem tih ispranih fraza! 8-)
madner

#1378 Re: IRAN

Post by madner »

fedor wrote:
madner wrote: Da ponovim: Smajliji to nisu. Iznosenje licnog misljenja takodje nije argument.

Dosadan si sa ponavljanjem tih ispranih fraza! 8-)
Dakle da sumiramo nisi postavio niti jedan argument do sada. Jesi li bar nekad bio u Iranu?
psydelija

#1379 Re: IRAN

Post by psydelija »

madner wrote:Imas li nesto konkretno da nam kazes prije zasluzenog odmora u Banovicima?

...to po direktivi?! :D
madner

#1380 Re: IRAN

Post by madner »

psydelija wrote:
madner wrote:Imas li nesto konkretno da nam kazes prije zasluzenog odmora u Banovicima?

...to po direktivi?! :D
Ma ne, mora se malo uvesti red u diskusiju.
Niti je duhovit, niti nesto doprinosi temi osim sto stavlja veliki broj smajlija.
zonbirile

#1381 Re: IRAN

Post by zonbirile »

japijem wrote:
bogoljub wrote:
Gospodine prosjecno primanje u Iranu je 600 $
Dakle više nego kod nas. Život je jeftiniji, hrana, struja, gorivo neću spominjati. litar dizela za 10 feninga-

Prema izvjestaju svjetske banke Iran je u posljednjih nekoliko godina prepolovio svoje siromaštvo. Idi na stranicu pa vidi.
Iran gotovo svu hranu sam za sebe proizvodi. Iran je jedina zemlja na bliskom istoku koja ima taj status.
Hrani i snadbijeva pola Azije sa svim.
Medicinari su posebna priča. Ako ti kažem da iz evropskih zemalja ljudi idu u Iran na operaciju , naravno da nećeš vjerovati, ali to je činjenica, prihvatili neki ili ne. Kvalitet isti, a manje košta nego na zapadu.
Iz Arapskih zemalja to je već ustaljena praksa, da ukoliko imaju većih i zahtjevnih operacija uglavnom idu u Iran.
Iran proizvodi dnevno 2500 automobila.
Iranska socijalna pomoć za sve gradjane (70 miliona) iznosi blizu 50 $ po članu, mjesečno.
litra dizela 10 pfeninga, a benzin možeš kupiti svaki treći dan 20 litara..
------------------------------------------------------------------------------------------
moj @bogoljub imaš HDI index,koji je sevobuhvatniji od cijene litre benzina.Bosna ispred Irana,a BND i po glavi veći od našeg.
bogoljub

#1382 Re: IRAN

Post by bogoljub »

madner wrote:
psydelija wrote:
madner wrote: Egipat je nazadovao po kojim mjerilima po kojim je Iran napredovao?
Iran malo sta sam proizvodi, uglavnom se proizvodnja svodi na licencu proizvodnju zasterjelih tipova. (Recimo Peugota 405)

Narod je izasao i protiv jedne i protiv druge vlasti na ulicu.

1. egipat nazaduje vec 100 g. jer usko saradjuje sa vb, usa i izraelom- iran je tu bagru otkacio zadnjih 30+ g., otuda napredak.
2. iran malo sta sam ne proizvodi, malo sta!
3. narod je u egiptu izasao na ulice iz razloga sto ih faraom sa ortacima hadri 50 god., u iranu je jedini razlog bio "neregularni" izbori!
1. Ali o kakvom napredku govorimo? Iran je pod sahom bio napredna i bogata zemlja. Reci da neko napreduje nije dovoljno, treba se ustanoviti neki kriterij za mjerenje. Mozemo se sloziti da su napredovali u raketnoj tehnologiji.

2. Egipat proizvodi gotovo svo naoruzanje kod sebe, po licenci. Iranci gotovo sve proizvode kod sebe, ali opet uglavnom kao kopije stranih.

3. Isti je razlog.
Moram priznati da ti je Iran slaba strana, a pogotovu Islamska Republika Iran!
Malo više se raspitaj, pročitaj i saznaj šta je bio Iran, a šta je postao.
madner

#1383 Re: IRAN

Post by madner »

Koje halal izvore da koristim? Ja bi se rado informisao ali svi me lazu :D
bogoljub

#1384 Re: IRAN

Post by bogoljub »

madner wrote:Koje halal izvore da koristim? Ja bi se rado informisao ali svi me lazu :D
Koje ti srce želi! Samo nek su dosljedni i da imaju svjetski renome!
Makar pročitaj wikipediju engl.
bogoljub

#1385 Re: IRAN

Post by bogoljub »

zonbirile wrote:
japijem wrote:
bogoljub wrote:
Gospodine prosjecno primanje u Iranu je 600 $
Dakle više nego kod nas. Život je jeftiniji, hrana, struja, gorivo neću spominjati. litar dizela za 10 feninga-

Prema izvjestaju svjetske banke Iran je u posljednjih nekoliko godina prepolovio svoje siromaštvo. Idi na stranicu pa vidi.
Iran gotovo svu hranu sam za sebe proizvodi. Iran je jedina zemlja na bliskom istoku koja ima taj status.
Hrani i snadbijeva pola Azije sa svim.
Medicinari su posebna priča. Ako ti kažem da iz evropskih zemalja ljudi idu u Iran na operaciju , naravno da nećeš vjerovati, ali to je činjenica, prihvatili neki ili ne. Kvalitet isti, a manje košta nego na zapadu.
Iz Arapskih zemalja to je već ustaljena praksa, da ukoliko imaju većih i zahtjevnih operacija uglavnom idu u Iran.
Iran proizvodi dnevno 2500 automobila.
Iranska socijalna pomoć za sve gradjane (70 miliona) iznosi blizu 50 $ po članu, mjesečno.
litra dizela 10 pfeninga, a benzin možeš kupiti svaki treći dan 20 litara..
------------------------------------------------------------------------------------------
moj @bogoljub imaš HDI index,koji je sevobuhvatniji od cijene litre benzina.Bosna ispred Irana,a BND i po glavi veći od našeg.
Za 2008. godinu iranski BDP je procijenjen na 382.3 milijarde dolara (859.7 milijardi prema kupovnoj moći), odnosno 5,826 dolara po glavi stanovnika (13,100 dolara prema kupovnoj moći)[71], što je dvanaesterostruki porast u odnosu na doba prije revolucije 1979.[

Sad usporedi s kim hoćeš!
Last edited by bogoljub on 15/02/2011 15:47, edited 1 time in total.
zonbirile

#1386 Re: IRAN

Post by zonbirile »

super moj vbogoljube,imamo i mi wikipediju,ali imamo i HDI.Jebi ga tu ga šišamo za par mjesta
dale cooper

#1387 Re: IRAN

Post by dale cooper »

Zar ovdje neko zaista može ozbiljno braniti Iran i stavljati ga kao primjer bilo čega dobroga? :?
Pa ako je Egipat bio diktatura onda je Iran to x10. Uz Sjevernu Koreju najbolji i najtipičniji
primjer totalitarnoga društva i diktature danas u svijetu. Najsmješnije je kad oni koji na drugim temema
napadaju Tita i komunističku Jugoslaviju ovdje hvale Iran koji ima još i mnogo gore metode represije.
Koliko je samo ljudi nestalo, bilo ubijeno ili zatvoreno od Iranske revolucije pa naovamo? To će biti zaista
zanimljivo za analizirati kada se jednom Iran otvori prema svijetu (a taj dan će itekako doći).
Da ne i spominjem čisto fašističke izjave njihovog sadašnjeg predsjednika o negiranju holokausta i
prijetnji nestajanjem Izraelaca.
bogoljub

#1388 Re: IRAN

Post by bogoljub »

dale cooper wrote:Zar ovdje neko zaista može ozbiljno braniti Iran i stavljati ga kao primjer bilo čega dobroga? :?
Pa ako je Egipat bio diktatura onda je Iran to x10. Uz Sjevernu Koreju najbolji i najtipičniji
primjer totalitarnoga društva i diktature danas u svijetu. Najsmješnije je kad oni koji na drugim temema
napadaju Tita i komunističku Jugoslaviju ovdje hvale Iran koji ima još i mnogo gore metode represije.
Koliko je samo ljudi nestalo, bilo ubijeno ili zatvoreno od Iranske revolucije pa naovamo? To će biti zaista
zanimljivo za analizirati kada se jednom Iran otvori prema svijetu (a taj dan će itekako doći).
Da ne i spominjem čisto fašističke izjave njihovog sadašnjeg predsjednika o negiranju holokausta i
Dobro veće CNN BBC FOX! :lol:
popajic

#1389 Re: IRAN

Post by popajic »

bogoljub wrote: ....
Sto primaju socijalnu pomoc ?
Zasto su izasli na proteste kad im ide bolje nego ikad ?
Odgovori ?
dale cooper

#1390 Re: IRAN

Post by dale cooper »

bogoljub wrote:
dale cooper wrote:Zar ovdje neko zaista može ozbiljno braniti Iran i stavljati ga kao primjer bilo čega dobroga? :?
Dobro veće CNN BBC FOX! :lol:
Ne vjerujem baš tim paranoičnim teorijama zavjere zapada protiv Muslimanskoga svijeta koje se stalno
proturaju kada ne postoje dovoljno dobri argumenti da se odbrani sopstveno stajalište.
psydelija

#1391 Re: IRAN

Post by psydelija »

madner wrote: 1. Ali o kakvom napredku govorimo? Iran je pod sahom bio napredna i bogata zemlja. Reci da neko napreduje nije dovoljno, treba se ustanoviti neki kriterij za mjerenje. Mozemo se sloziti da su napredovali u raketnoj tehnologiji.

2. Egipat proizvodi gotovo svo naoruzanje kod sebe, po licenci. Iranci gotovo sve proizvode kod sebe, ali opet uglavnom kao kopije stranih.
-iran je pod sahom prezivljavao tiraniju, diktaturu i nejednakost... razlika u drustvu bila je slicna danasnjem egiptu.
iran je u svemu napredovao, ali u svemu.

-egipat je goli kompir za iran... da li si ti uopste bio dole? ako nisi, vidis na tv-u zadnjih nedelja na sta lice policajci, "elitne jedinice", vojnici, vojna oprema, egipta... ni-na sta... kao sto rehoh, razlika je otprilike slicna austriji (i) vs albanija (e).

ps: preporuka, ako volis putovati, skokni do irana, neces se pokajati, a i imaces sta da vidis + razbices stereotipe.
bogoljub

#1392 Re: IRAN

Post by bogoljub »

zonbirile wrote:super moj vbogoljube,imamo i mi wikipediju,ali imamo i HDI.Jebi ga tu ga šišamo za par mjesta
To su samo cifre. Ali suštinski gleda se život. Kada će naša država svim njenim gradjanima (od svake bebe do penzionera)mjesećno davadi po 50 $? Nikad! Dakle u startu 4-člana porodica ima 200 $. Hrana jeftina, gorivo ''džaba''. Struja i plin zajedno 15 $ mjesečno.
A kod nas!? Treba biti realan!
madner

#1393 Re: IRAN

Post by madner »

bogoljub wrote: Za 2008. godinu iranski BDP je procijenjen na 382.3 milijarde dolara (859.7 milijardi prema kupovnoj moći), odnosno 5,826 dolara po glavi stanovnika (13,100 dolara prema kupovnoj moći)[71], što je dvanaesterostruki porast u odnosu na doba prije revolucije 1979.[

Iranska inflacija je u prosjeku bila 17% godisnje od revolucije, sto daje skok cijena od oko 15x. Posto je to vise od 12, jasno je da je standard opao.
bogoljub

#1394 Re: IRAN

Post by bogoljub »

popajic wrote:
bogoljub wrote: ....
Sto primaju socijalnu pomoc ?
Zasto su izasli na proteste kad im ide bolje nego ikad ?
Odgovori ?
To je zakon države svakom građaninu 50 $ mjesečno-
Protesti! :lol: :lol: :lol:
300 huligana se sabralo u jednom 10 milionskom gradu hoće da ruše vladu, hahahaha!
Pa za nekoliko dana će iranski narod izaći u milonima i pomesti ih ko odpad kao što je to uradio prošle godine.
Narod voli islamsku republiku i uvijek izađe na scenu u milionskom broju kada se pojave huligani koji su sebi umislili da mogu nešta uraditi.
bogoljub

#1395 Re: IRAN

Post by bogoljub »

madner wrote:
bogoljub wrote: Za 2008. godinu iranski BDP je procijenjen na 382.3 milijarde dolara (859.7 milijardi prema kupovnoj moći), odnosno 5,826 dolara po glavi stanovnika (13,100 dolara prema kupovnoj moći)[71], što je dvanaesterostruki porast u odnosu na doba prije revolucije 1979.[

Iranska inflacija je u prosjeku bila 17% godisnje od revolucije, sto daje skok cijena od oko 15x. Posto je to vise od 12, jasno je da je standard opao.
A gdje smo mi u svemu tome!?
imaš li precizne i tačne podatke od prošle godine!?
madner

#1396 Re: IRAN

Post by madner »

bogoljub wrote:
madner wrote:

A gdje smo mi u svemu tome!?
imaš li precizne i tačne podatke od prošle godine!?
Koji podaci te zanimaju?
Nasa inflacija?
dale cooper

#1397 Re: IRAN

Post by dale cooper »

bogoljub wrote:
zonbirile wrote:super moj vbogoljube,imamo i mi wikipediju,ali imamo i HDI.Jebi ga tu ga šišamo za par mjesta
To su samo cifre. Ali suštinski gleda se život. Kada će naša država svim njenim gradjanima (od svake bebe do penzionera)mjesećno davadi po 50 $? Nikad! Dakle u startu 4-člana porodica ima 200 $. Hrana jeftina, gorivo ''džaba''. Struja i plin zajedno 15 $ mjesečno.
Pa bio je solidan život i u bivšoj Jugoslaviji pa se sve rasturi. Zašto? Pa kažu zato što nije bio demokratski sistem,
bez slobode govora i političkog djelovanja. Podsjeća na nekoga, zar ne?
bogoljub

#1398 Re: IRAN

Post by bogoljub »

dale cooper wrote:
bogoljub wrote:

Pa bio je solidan život i u bivšoj Jugoslaviji pa se sve rasturi. Zašto? Pa kažu zato što nije bio demokratski sistem,
bez slobode govora i političkog djelovanja. Podsjeća na nekoga, zar ne?
Bravo!
jefferson

#1399 Re: IRAN

Post by jefferson »

bogoljub wrote:
A sto bi davala? Da bi kupovala socijalni mir? Ako ce tebi vlada pomoci sa $50 i po tome ces gledati drzavu, onda zajebi tu vladu.
Nek meni vlada smanji poreze, ukine papirologiju a ja cu sam zaraditi tih $50!
Nego meni nije jasno sto se ti ne preselis u Iran, ili ti je pisanje po internetu previse drago :lol:
bogoljub

#1400 Re: IRAN

Post by bogoljub »

Gospon Mander!

Svi podaci!
bnd?
kupovna moć Bosanaca i Hercegovaca!?
nezaposlenost!?
inflacija!?
zaduženost?
Post Reply