nije oduvijek...od '96 i Senahida..plain vanilla wrote:oduvijek ispravnokaranana wrote:jebo majku, izgleda da je sada pravilno i govoriti cetverica, peterica.
a ja se smijo ovom sajtu kad tako nesto napise a jos sam negdje cuo. cini mi se na federalnoj.
a mozda je i uvijek bilo pravilno, samo meni zvucalo seljacki, nemam pojma.
Novinarska nepismenost
Moderator: anex
-
neki
#1376 Re: Novinarska nepismenost
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1377 Re: Novinarska nepismenost
oboje je ispravnokaranana wrote:a cetvorica, petorica.....
jeli i to ispravno ili ja koristim neispravne rijeci i smijem se drugima koji koriste ispravne?
nije istina, ja koristim prijeratni pravopis, i tamo su navedene obje varijante kao ispravneneki wrote:nije oduvijek...od '96 i Senahida..plain vanilla wrote:oduvijek ispravnokaranana wrote:jebo majku, izgleda da je sada pravilno i govoriti cetverica, peterica.
a ja se smijo ovom sajtu kad tako nesto napise a jos sam negdje cuo. cini mi se na federalnoj.
a sta je po Senahidu pravilno-ne znam, nemam njegov pravopis
-
Incerum Canabea
#1378 Re: Novinarska nepismenost
Je li pravilan oblik "dobivaju" ili "dobijaju"?
Ovaj prvi mi zvuči komplikovanije za izgovorit (što baš i nije u duhu jezika), ali ga sve češće susrećem u literaturi (nevezanoj za jezik, istini za volju).
Ovaj prvi mi zvuči komplikovanije za izgovorit (što baš i nije u duhu jezika), ali ga sve češće susrećem u literaturi (nevezanoj za jezik, istini za volju).
- plain vanilla
#1379 Re: Novinarska nepismenost
u starom pravopisu pise
dobiti- dobiven i dobijen
znaci da je oboje (bilo) ispravno...
mislim da je dobiva hrvatska varijanta, a dobija srpska, ali ovo vec nagadjam
- fatamorgana
#1380 Re: Novinarska nepismenost
Nije samo tebi zvučalo seljački,karanana wrote:jebo majku, izgleda da je sada pravilno i govoriti cetverica, peterica.
-
vrbas1979
#1382 Re: Novinarska nepismenost
Nije baš novinarska nepismenost, ali jeste neprofesionalizam i krajnji jad.
Nepoznata žena ukrala mobitel iz prostorija Hayat TV-a u Vogošći
- Ovo nije krađa! Žena pronašla mobitel i ponijela ga sa sobom. Sada se može raspravljati o moralnosti čina da li je dotična osoba mogla/htjela kontaktirati vlasnika. Ali isto me zanima i činjenica koliko bi bilo onih koji bi meni, primjera radi, vratili 50 KM kada bi mi ispali na ulicu. Identična situacija.
- Drugo: ovo NISU službene porstorije nego najobičniji hodnik kroz kojeg sam prošao nebrojeno puta i može bilo ko.
- Treće: u iole normalnoj zemlji bi vas zbog ovakvih natpisa i objavljivanja videa žena mogla tužiti i uzeti gomilu novca.
Ali hajde, može vam se.
Samo ste sve jadniji s ovakvim "vijestima" i mahaluštinama. Znam slijedi mi ban, ali nisam mogao da ne odreagujem.
- Ovo nije krađa! Žena pronašla mobitel i ponijela ga sa sobom. Sada se može raspravljati o moralnosti čina da li je dotična osoba mogla/htjela kontaktirati vlasnika. Ali isto me zanima i činjenica koliko bi bilo onih koji bi meni, primjera radi, vratili 50 KM kada bi mi ispali na ulicu. Identična situacija.
- Drugo: ovo NISU službene porstorije nego najobičniji hodnik kroz kojeg sam prošao nebrojeno puta i može bilo ko.
- Treće: u iole normalnoj zemlji bi vas zbog ovakvih natpisa i objavljivanja videa žena mogla tužiti i uzeti gomilu novca.
Ali hajde, može vam se.
Samo ste sve jadniji s ovakvim "vijestima" i mahaluštinama. Znam slijedi mi ban, ali nisam mogao da ne odreagujem.
- poznanik
#1383 Re: Novinarska nepismenost
Nije identična situacija: Mobitel se nalazio u privatnoj prostoriji, tvojih 50 KM bi bili "nađeni" na javnom mjestu. Izuzimanje pokretne imovine (prisvajanje) iz privatne prostorije nije nalaženje, nego otuđenje, krađa.vrbas1979 wrote:Nije baš novinarska nepismenost, ali jeste neprofesionalizam i krajnji jad.
- Ovo nije krađa! Žena pronašla mobitel i ponijela ga sa sobom. Sada se može raspravljati o moralnosti čina da li je dotična osoba mogla/htjela kontaktirati vlasnika. Ali isto me zanima i činjenica koliko bi bilo onih koji bi meni, primjera radi, vratili 50 KM kada bi mi ispali na ulicu. Identična situacija. .
-
Incerum Canabea
#1384 Re: Novinarska nepismenost
plain vanilla wrote:u starom pravopisu pise
Dakle, još jedan slučaj kad mo'š kako ho'š!
Jeste oblik "dobiva" srećem u hrvatskoj literaturi, samo izgleda da nisam prije obraćao pažnju. To je isto kao kad čitam neku srbijansku knjigu, pa tek na sredinu skontam da je na ekavici (a dešava se i da tek nakon nekoliko strana skužim da je ćirilica, al' pst
Hvala u svakom slučaju.
- plain vanilla
#1385 Re: Novinarska nepismenost
nema na cemu, drago mi je ako sam pomoglaIncerum Canabea wrote:
Dakle, još jedan slučaj kad mo'š kako ho'š!
Jeste oblik "dobiva" srećem u hrvatskoj literaturi, samo izgleda da nisam prije obraćao pažnju. To je isto kao kad čitam neku srbijansku knjigu, pa tek na sredinu skontam da je na ekavici (a dešava se i da tek nakon nekoliko strana skužim da je ćirilica, al' pst).
Hvala u svakom slučaju.
-
neki
#1386 Re: Novinarska nepismenost
Kix-ovcima ni geografija nije jaca strana

-
Zux
#1387 Re: Novinarska nepismenost
Ne mogu da vjerujem kakva je to logika da uzimanje necega sto nije tvoje nije otudjenje. To se desilo u hodniku na pultu gdje su prostorije Hayata. Gledam isto neki dan komentare na ovaj clanak, pa ne mogu da vjerujem gdje mi zivimo i s kakvim ljudima. Cuj nije kradja, nevjerovatno.vrbas1979 wrote:Nije baš novinarska nepismenost, ali jeste neprofesionalizam i krajnji jad.
Ali hajde, može vam se.
-
hladan.preminger
#1388 Re: Novinarska nepismenost
poznanik wrote:Nije identična situacija: Mobitel se nalazio u privatnoj prostoriji, tvojih 50 KM bi bili "nađeni" na javnom mjestu. Izuzimanje pokretne imovine (prisvajanje) iz privatne prostorije nije nalaženje, nego otuđenje, krađa.vrbas1979 wrote:Nije baš novinarska nepismenost, ali jeste neprofesionalizam i krajnji jad.
- Ovo nije krađa! Žena pronašla mobitel i ponijela ga sa sobom. Sada se može raspravljati o moralnosti čina da li je dotična osoba mogla/htjela kontaktirati vlasnika. Ali isto me zanima i činjenica koliko bi bilo onih koji bi meni, primjera radi, vratili 50 KM kada bi mi ispali na ulicu. Identična situacija. .
Ma krađa ko kuća. Uzmes nesto iz zatvorenih prostorija sto znaš da nije tvoje. Da je našla na ulici kao javnom prostoru, pa hajde onda nije krađa. Ali ovako je krađa sto posto. Jos je gore ova koza sa Hayata sto joj je ukraden telefon, kaže mi stalno tako ostavljamo telefone na hodniku....
-
vrbas1979
#1389 Re: Novinarska nepismenost
Ma moglo bi se raspravljati. Ni u kom slučaju ne podržavam gore spomenuti akt!hladan.preminger wrote:
Ma krađa ko kuća. Uzmes nesto iz zatvorenih prostorija sto znaš da nije tvoje. Da je našla na ulici kao javnom prostoru, pa hajde onda nije krađa. Ali ovako je krađa sto posto. Jos je gore ova koza sa Hayata sto joj je ukraden telefon, kaže mi stalno tako ostavljamo telefone na hodniku....
Nego je mene upravo to iživciralo što se radi o najobičnijem hodniku/stepeništu do kojeg može doći bilo ko i ona govori o službenim prostorijama. Ono nisu službene prostorije!
Pa i većina stambenih zgrada su nečije vlasništvo - privatno ili državno, i sada neko u haustoru izgubi mobitel i neko ga pronađe i automatski si lopov/kradljivac i naravno završiti ćeš javno objavljen na snimku.
Prije utvrđivanja činjeničnog stanja javno objaviti snimak i nekoga nazvati kradljivcem je u svakoj iole normalnoj državi kažnjivo. S dobrim advokatom na zapadu bi ova žena i Hayatu i Klixu finu sumu novca mogla uzeti.
-
ero:pero
#1390 Re: Novinarska nepismenost
jucer na klixu opet CETVERICA.
po tko zna koji put, dajte ljudi naucite ih vise
po tko zna koji put, dajte ljudi naucite ih vise
-
hladan.preminger
#1391 Re: Novinarska nepismenost
Nema tu rasprave. Kradja je protivpravno otuđenje tuđe stvari i cilju sticanja imovinske koristi. O kakvim je prostorijama je riječ, u ovom slujaču je nebitno jer telefon sigurno nije bio izgubljen. Da je bio na podu pa hajde, išlo bi joj u korist. Ali i u tom slučaju nema pravo da prisvoji telefon.vrbas1979 wrote:Ma moglo bi se raspravljati. Ni u kom slučaju ne podržavam gore spomenuti akt!hladan.preminger wrote:
Nego je mene upravo to iživciralo što se radi o najobičnijem hodniku/stepeništu do kojeg može doći bilo ko i ona govori o službenim prostorijama. Ono nisu službene prostorije!
Pa i većina stambenih zgrada su nečije vlasništvo - privatno ili državno, i sada neko u haustoru izgubi mobitel i neko ga pronađe i automatski si lopov/kradljivac i naravno završiti ćeš javno objavljen na snimku.
Prije utvrđivanja činjeničnog stanja javno objaviti snimak i nekoga nazvati kradljivcem je u svakoj iole normalnoj državi kažnjivo. S dobrim advokatom na zapadu bi ova žena i Hayatu i Klixu finu sumu novca mogla uzeti.
O tome da nisu smjeli objaviti snimak se slažemo. Trebali su snimak proslijediti policiji koja bi onda u skaldu sa zakonom mogla javno objaviti ili ne objaviti snimak.
- munevera44
#1392 Re: Novinarska nepismenost
.
Last edited by munevera44 on 20/07/2012 15:57, edited 1 time in total.
-
vrbas1979
#1393 Re: Novinarska nepismenost
Apsolutno se slažem da je djelo koje je učinila žena nemoralno, a eto uvjerili ste me da ima i elemenata krivičnog/prekršajnog. Znači ne opravdavam, niti sam i ranije. Gledajuci snimak na prvu pomisli žena našla mobitel u hodniku i odnijela ga... što vlasnica nije pazila. Opet, ne opravdavam!!!hladan.preminger wrote:Nema tu rasprave. Kradja je protivpravno otuđenje tuđe stvari i cilju sticanja imovinske koristi. O kakvim je prostorijama je riječ, u ovom slujaču je nebitno jer telefon sigurno nije bio izgubljen. Da je bio na podu pa hajde, išlo bi joj u korist. Ali i u tom slučaju nema pravo da prisvoji telefon.vrbas1979 wrote:Ma moglo bi se raspravljati. Ni u kom slučaju ne podržavam gore spomenuti akt!hladan.preminger wrote:
O tome da nisu smjeli objaviti snimak se slažemo. Trebali su snimak proslijediti policiji koja bi onda u skaldu sa zakonom mogla javno objaviti ili ne objaviti snimak.
Objavljivanje snimka, teksta, javno etiketiranje, kao i stav Bahre je ono što me malo izbacilo iz takta.
- munevera44
#1394 Re: Novinarska nepismenost
Kada pročitam ono "Voz naletio naaaaaa" ili "Tramvaj naletio na......." tramvaj, voz prometuje po šinama, neko drugi iz koje kakvih razloga može samo preprečiti put, udariti ..... možda nisam u pravu prihvatam drugačija mišljenja 
-
michal
#1395 Re: Novinarska nepismenost
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-sarajevo-dolaze-sa-parolom-noz-zica-srebrenica/120721064
Međutim:
Wikipedia (izvinjavam se na ovako nepouzdanom izvoru):
"Fascism is a radical authoritarian nationalist political ideology. Fascists seek elevation of their nation based on commitment to an organic national community where its individuals are united together as one people in national identity by suprapersonal connections of ancestry and culture through a totalitarian state that seeks the mass mobilization of a nation through discipline, indoctrination, physical training, and eugenics. Fascism seeks to eradicate perceived foreign influences that are deemed to be causing degeneration of the nation or of not fitting into the national culture."
Čisto sumnjam da Bugarski navijači uopšte znaju šta je fašizam, a kamoli da "namjeravaju iskorijeniti osjećane tuđe [u ovom slučaju bosanske] utjecaje o kojim smatraju da uzrokuju degeneraciju [bugarskog] naroda ili da ne odgovaraju [bugarskoj] narodnoj kulturi."
Po mom su ovi bugarski navijači samo polupismena pijana stoka (doduše, isto kao i većina bilo kojih drugih navijača o kojim čovjek čita u novinama) koja zna da je Srebrenički genocid osjetljiva tema za BiH i da je lako da na ovaj način isrprovocira naslije u kojem uživa. Nema ovo ništa s fašizmom.
Na adresi http://www.klix.ba/onama stoji:
Ovo je objavljeno u rubrici "Vijesti", dakle, u skladu s načelima novinarstva koja su uobičajena širom svijeta, očekujem tačne, provjerene, neutralne informacije.Fašizam navijača Levskog
U Sarajevo dolaze sa parolom "Nož, žica, Srebrenica"
Nakon što su tokom utakmice sa Fudbalskim klubom Sarajevo provocirali gostujuće navijače fašističkim transparentom "Ratko Mladić i Arkan su vas j...i, sad je red na nas", navijači bugarskog kluba Levski bez srama pokazuju da su na samom dnu civilizacijskog razvoja.
Naime, bolesnim idejama zaraženi navijači bugarske ekipe osmislili su plakat kojim najavljuju gostovanje Levskog u Sarajevu u četvrtak, kada se igra uzvratni susret drugog pretkola Evropske lige.
Bugarski primitivci svoje gostovanje najavljuju uz slogan "Nož, žica, Srebrenica" čime pokazuju da su zadojeni mračnim idejama fašizma.
Ostaje da se vidi da li će UEFA kazniti otvorene fašističke provokacije navijača Levskog. Jedno je sigurno, u Sarajevu ih čeka pakao.
Međutim:
Ozbiljno? Jesu li već krenuli na put? Je li neko od Bugarskih navijača saopštio portalu klix.ba da će oni doći s tom parolom?U Sarajevo dolaze sa parolom "Nož, žica, Srebrenica"
Fašizam se spominje više puta, iako izgleda da je to za autora samo buzzword, koji treba da znači nešto kao "oni nekako mrze BiH".Fašizam navijača Levskog
Wikipedia (izvinjavam se na ovako nepouzdanom izvoru):
"Fascism is a radical authoritarian nationalist political ideology. Fascists seek elevation of their nation based on commitment to an organic national community where its individuals are united together as one people in national identity by suprapersonal connections of ancestry and culture through a totalitarian state that seeks the mass mobilization of a nation through discipline, indoctrination, physical training, and eugenics. Fascism seeks to eradicate perceived foreign influences that are deemed to be causing degeneration of the nation or of not fitting into the national culture."
Čisto sumnjam da Bugarski navijači uopšte znaju šta je fašizam, a kamoli da "namjeravaju iskorijeniti osjećane tuđe [u ovom slučaju bosanske] utjecaje o kojim smatraju da uzrokuju degeneraciju [bugarskog] naroda ili da ne odgovaraju [bugarskoj] narodnoj kulturi."
Po mom su ovi bugarski navijači samo polupismena pijana stoka (doduše, isto kao i većina bilo kojih drugih navijača o kojim čovjek čita u novinama) koja zna da je Srebrenički genocid osjetljiva tema za BiH i da je lako da na ovaj način isrprovocira naslije u kojem uživa. Nema ovo ništa s fašizmom.
"Bez srama" i "na samom dnu civilizacijskog razvoja" su lična, subjektivna mišljenja i zapaženja autora koja nemaju mjesto u serioznoj žurnalistici.bez srama pokazuju da su na samom dnu civilizacijskog razvoja
Opet lična mišljenja autora, vidi više.bolesnim idejama zaraženi [...] Bugarski primitivci
Ne, ovo nije sigurno. Ovo smatra autor, jer mu je upravo palo na pamet, da je "čeka ih pakao" prikladno senzaciona fraza.Jedno je sigurno, u Sarajevu ih čeka pakao.
Na adresi http://www.klix.ba/onama stoji:
Šta ima ova "vijest" s "postulatima novinarske profesije" i "profesionalnim standardima"? Ne bih je ni otvorio da sa nalazila negdje u rubrici Magazin, ali su vijesti zato vijesti da sadrže samo informacije i da ostave čitaoca da stvori svoje vlastito mišljenje. Da li portal klix.ba smatra da su njihovi čitaoci takvi primitivni majmuni da ne znaju stvoriti vlastito mišljenje od objektivnih informacija? Dobro znati.Klix.ba uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.
Last edited by michal on 21/07/2012 16:41, edited 1 time in total.
- plain vanilla
#1396 Re: Novinarska nepismenost
ta polupismena stoka, kako ih nazivas, odlicno zna ko je Arkan, zna i za SrebrenicuPo mom su ovi bugarski navijači samo polupismena pijana stoka (doduše, isto kao i većina bilo kojih drugih navijača o kojim čovjek čita u novinama) koja zna da je Srebrenički genocid osjetljiva tema za BiH i da je lako da na ovaj način isrprovocira naslije u kojem uživa. Nema ovo ništa s fašizmom.
ovo su znali napisati ‘Ratko Mladić i Arkan su vas j…i, sad je red na nas’ ?????
ta stoka odlicno zna sta radi, i mozda je tebi svejedno, ali ima nas dosta kojima nije
fasisti su oni, ma sta rekla wikipedija
-
michal
#1397 Re: Novinarska nepismenost
Ovo ne pravda da se na portalu koji izgleda da se trudi biti serioznim novinama (svejedno da nisu fizički štampane na papiru) pišu vijesti na ovaj način. Komentari, polemike na privatnim blogovima pojedinih urednika - bujrum, ali ne vijesti. Razuman čitalac zna napraviti svoje mišljenje, a one nerazumne ne treba podržavati u njihovom fanatizmu objavljivanjem ovih senzacionalnih sranja. (Vidi komentare ispod članka, sve pozive na ulične bitke itd. - baš se veselim tome kad se u četvrtak budem vraćao kući preko koševskog brda.)plain vanilla wrote: ta stoka odlicno zna sta radi, i mozda je tebi svejedno, ali ima nas dosta kojima nije
- Hopkins
#1398 Re: Novinarska nepismenost
Kad oni nas jebu onda je to civilizacijsko dno i fasizam, a kad mi njih jebemo onda je to incident!?
- Namčor
#1399 Re: Novinarska nepismenost
Klix se trudi biti seriozni medij? Klix je tipicni primjer zute stampe. Na nasu zalost, nemamo previse izbora.michal wrote:Ovo ne pravda da se na portalu koji izgleda da se trudi biti serioznim novinama (svejedno da nisu fizički štampane na papiru) pišu vijesti na ovaj način. Komentari, polemike na privatnim blogovima pojedinih urednika - bujrum, ali ne vijesti. Razuman čitalac zna napraviti svoje mišljenje, a one nerazumne ne treba podržavati u njihovom fanatizmu objavljivanjem ovih senzacionalnih sranja. (Vidi komentare ispod članka, sve pozive na ulične bitke itd. - baš se veselim tome kad se u četvrtak budem vraćao kući preko koševskog brda.)plain vanilla wrote: ta stoka odlicno zna sta radi, i mozda je tebi svejedno, ali ima nas dosta kojima nije
-
michal
#1400 Re: Novinarska nepismenost
Vjeruj da ima neusporedljivo gorih. I ja primjećujem da liči na žutu štampu (primjer za sve: ljepotice na naslovnoj - WTF?), ali mi je ipak manje više prihvatljiv. Ali mi je ovaj članak užas čak za klix.ba. Nekako mislim da je dobro da se više ne zove Sarajevo-x da neko ne bi slučajno stekao utisak da je ovaj portal pod nekom vrstom pokroviteljstva grada Sarajeva.Namčor wrote:Klix se trudi biti seriozni medij? Klix je tipicni primjer zute stampe. Na nasu zalost, nemamo previse izbora.michal wrote:Ovo ne pravda da se na portalu koji izgleda da se trudi biti serioznim novinama (svejedno da nisu fizički štampane na papiru) pišu vijesti na ovaj način. Komentari, polemike na privatnim blogovima pojedinih urednika - bujrum, ali ne vijesti. Razuman čitalac zna napraviti svoje mišljenje, a one nerazumne ne treba podržavati u njihovom fanatizmu objavljivanjem ovih senzacionalnih sranja. (Vidi komentare ispod članka, sve pozive na ulične bitke itd. - baš se veselim tome kad se u četvrtak budem vraćao kući preko koševskog brda.)plain vanilla wrote: ta stoka odlicno zna sta radi, i mozda je tebi svejedno, ali ima nas dosta kojima nije