Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dady wrote:
a) Proizvođaći preporučuju zamjenu nakon 5-6 godina.
Koliko je meni poznato, a bilo mi je jako bitno da imam tacnu informaciju pa sam iscitao dosta preporuka, standrada itd, preporuka je da se guma moze prodavati do 5 godina poslije sedmice proizvodnje, u nekim zemljama 7 godina, da je ukupan rok trajanja max 10 god, a ne da se zamjeni poslije 5-6 godina starosti, naravno ukoliko je dubina sare dovoljna.
pa citas li sta je napisano?
proizvodjac preporucuje zamjenu nakon 5-6 godina upotrebe a ne starosti i sve zavisno od stanja
ako gumu vozis 5-6 godina a ona na oko dobra ovi preporucuju mjenjaj
respo wrote:
proizvodjac preporucuje zamjenu nakon 5-6 godina upotrebe a ne starosti i sve zavisno od stanja
Citam, ali ti izgleda ne citas... Dady je napisao da proizvodjaci preporucuju zamjenu poslije 5-6 godina, ne poslije 5-6 godina upotrebe. Nigdje ne postoji nikakav zakon koji definise max starost gume, max starost prilikom prodaje itd. Zakon i proizvodjaci ne daju nikakvu preporuku niti definisano pravilo za zamjenu guma prema godinama upotrebe/starosti nego iskljucivo na osnovu potrosenosti, tako da prica o 5-6 godina nije tacna. Osim toga postoji i nepisano pravilo da je max rok trajanja gume 10 god, a tek nacionalne instutucije daju preporuke, a ne propis, koliko guma moze biti stara da se nadje u prodaji. U zavisnosti od zemlje dozvoljeno je prodavati gume stare 5 god, 7 god, a ako se dobro sjecam u Njemackoj moze i starije ukoliko za svaki model individualno proizvodjac da preporuku.
respo wrote:
Citam, ali ti izgleda ne citas... Dady je napisao da proizvodjaci preporucuju zamjenu poslije 5-6 godina, ne poslije 5-6 godina upotrebe. Nigdje ne postoji nikakav zakon koji definise max starost gume, max starost prilikom prodaje itd. Zakon i proizvodjaci ne daju nikakvu preporuku niti definisano pravilo za zamjenu guma prema godinama upotrebe/starosti nego iskljucivo na osnovu potrosenosti, tako da prica o 5-6 godina nije tacna. Osim toga postoji i nepisano pravilo da je max rok trajanja gume 10 god, a tek nacionalne instutucije daju preporuke, a ne propis, koliko guma moze biti stara da se nadje u prodaji. U zavisnosti od zemlje dozvoljeno je prodavati gume stare 5 god, 7 god, a ako se dobro sjecam u Njemackoj moze i starije ukoliko za svaki model individualno proizvodjac da preporuku.
citas malo sutra
nije dovoljno procitati samo prvu recenicu
"Naravno to ovisi o stanju gume, koliko je vožena i koliko je potrošena." citaj i ovo
ko je ovdje pricao o zakonu i kojekakvim propisima? pisano je o preporukama
respo wrote:
citas malo sutra
nije dovoljno procitati samo prvu recenicu
"Naravno to ovisi o stanju gume, koliko je vožena i koliko je potrošena." citaj i ovo
ko je ovdje pricao o zakonu i kojekakvim propisima? pisano je o preporukama
Ti si stvarno neki cudan lik. Onome ko se razumije dovolja je prva recenica da bude sve jasno. Covjek je napisao:
Dady je napisao/la:
a) Proizvođaći preporučuju zamjenu nakon 5-6 godina.
Nijedan proizvodjac nikad nije dao nikakvu preporuku za zamjenu koja je vezana za godine upotrebe ili starosti, postoje samo preporuke nacionalnih tijela koliko guma moze biti stara u trenutku prodaje i koliki joj je max vijek trajanja. Nema potrebe ostalo citati...
Da li bi ti pomoglo da na mandarinskom napisem da takva preporuka ne postoji, a da je druga recenica da zamjena ovisi o potrosenosti otkrivanje tople vode?
Novom gumom se smatra (bar prema najvecem online prodavcu guma u EU) guma koja je max. 2 godine stara. Takva guma se bez problema prodaje kao potpuno nova guma. Preporuka o roku trajanja nema, ali su gume porozan materijal, sto ce reci da stajanjem na vazduhu gube svojstva. Ergo, pregledati vizuelno prije postavljanja i redovno provjeravati pritisak da ne bi doslo do deformacije gaznog sloja, ili sto je jos opasnije bocnog dijela gume. Pregledati detaljno bocni dio gume i ako se vide sitne pukotine (linije koje su paralelne gaznom sloju) preporucuje se zamjena. Gume koje puknu na bocnom dijelu pri velikoj brzini naglo izgube pritisak i tesko je sigurno zaustaviti vozilo.
shalla wrote:Opet ja, niko mi ništa ne odgovori za Vredestein Snowtrac 3
Al sad me interesuje Bridgestone BLIZZAK LM32, imam opciju da ih dobijem jeftinije pa da vidim jel imao ko iskustva sa Bridgestonom?
Po Adacu je odmah iza ovih 5 najboljih al me interesuje info iz prve ruke (tj ako je neko ima)...
SnowTrac 2 u dimenziji koju sam ja vozio 195/65R15 prva liga.
Nikada nikakvih problema. Planina,prevoji,brdo,po gradu,cini mi se nikada nije proslajdrala , samo kopa i kopa i ne staje.
Sa SnowTrac3 nemam iskustava.
promaha wrote:ja jutros narucio sebi Dunlop SP WinterSport 4D, 4 komaTa u dimenziji 195/65 R15
I ja danas obukao nove 4D. Zima je tek pred nama i tek ćemo vidjeti kakve su u praksi. Zadnje 4 sezone sam imao Dunlop WS 3D (2 kompleta) i nije mi se dalo eksperimentisati, a nekada davno sam sa Conti-em imao loše iskustvo sa ljetnim gumama, tako da ih nisam više ni stavljao na auto. A vidim ove sezone su sa najboljim ocjenama na testu.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Interesantno, ja imam odlicno iskustvo sa Continental ljetnim gumama (16-ke). Sad sam stavio Continental TS 850.
Jedino lose iskustvo koje sam imao su Tigar Winter1 gume.
Imam jedno pitanje za strucnjake medju vama.
Danas sam montirao zimske gume Dunlop dimenzija 195/65 15. Prije njih sam na drugo auto stavio continentalove i imale su oznaku smjera rotacije, karakteristicne za zimske gume. Medjutim Dunlopove nisu imale oznake, i sve cetiri gume su bile jednake. Ja sam ih montirao takve kakve jesu, ali sam i dalje u dilemi je li to OK.
Libyano wrote:Imam jedno pitanje za strucnjake medju vama.
Danas sam montirao zimske gume Dunlop dimenzija 195/65 15. Prije njih sam na drugo auto stavio continentalove i imale su oznaku smjera rotacije, karakteristicne za zimske gume. Medjutim Dunlopove nisu imale oznake, i sve cetiri gume su bile jednake. Ja sam ih montirao takve kakve jesu, ali sam i dalje u dilemi je li to OK.
Koji model Dunlop?
Najvjerovatnije da je simetricna sara pa je svejedno, ako nema nikakve oznake. Ali, u svakom slucaju nije s goreg provjeriti.
Last edited by olensoner on 01/11/2012 21:00, edited 1 time in total.
Ako se dobro sjecam, umjesto za smjer rotacije Dunlop bi trebao imati oznaku za unutrasnju i vanjsku stranu tj trebala bi biti indikacija "Outside" ili slicno.
mayab wrote:Sta si primijetio kod Tigra, gdje te je razocarao , mislim, nije Tigar dzaba dobro jeftiniji od prve sljedece gume?
Cijena im je vise nego ok i to im je jedina prednost.
Prve godine su bile prilicno ok i na snijegu i na poledici. Sljedece dvije godine su na ledu bile nikakve, a na snijegu su bile relativno ok. Znaci, kako vrijeme prolazi sve su losije, mada sam jako malo presao s njima.
Inace su veoma bucne.
Kod mene su bile 16", mozda su na drugim dimenzijama bolje.
Koji model Dunlop?
Najvjerovatnije da je simetricna sara pa je svejedno, ako nema nikakve oznake. Ali, u svakom slucaju nije s goreg provjeriti.
Dunlopo winter response.
Ima oznaku inside i outside, ali opet, kada pogledas lijeve i desne ne budu jednake pri montiranju.
Mislim da sara jeste simetricna pa da ne igra ulogu smjer rotacije.
Hvala vam.
Libyano wrote:
Dunlopo winter response.
Ima oznaku inside i outside, ali opet, kada pogledas lijeve i desne ne budu jednake pri montiranju.
Mislim da sara jeste simetricna pa da ne igra ulogu smjer rotacije.
Hvala vam.
Na WR-u sara nije simetricna i zato postoji oznaka outside.