Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
respo

#1376 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

goran16v wrote:
Dady wrote: a) Proizvođaći preporučuju zamjenu nakon 5-6 godina.
Koliko je meni poznato, a bilo mi je jako bitno da imam tacnu informaciju pa sam iscitao dosta preporuka, standrada itd, preporuka je da se guma moze prodavati do 5 godina poslije sedmice proizvodnje, u nekim zemljama 7 godina, da je ukupan rok trajanja max 10 god, a ne da se zamjeni poslije 5-6 godina starosti, naravno ukoliko je dubina sare dovoljna.
pa citas li sta je napisano?
proizvodjac preporucuje zamjenu nakon 5-6 godina upotrebe a ne starosti i sve zavisno od stanja
ako gumu vozis 5-6 godina a ona na oko dobra ovi preporucuju mjenjaj
goran16v

#1377 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

respo wrote: pa citas li sta je napisano?
proizvodjac preporucuje zamjenu nakon 5-6 godina upotrebe a ne starosti i sve zavisno od stanja
Citam, ali ti izgleda ne citas... Dady je napisao da proizvodjaci preporucuju zamjenu poslije 5-6 godina, ne poslije 5-6 godina upotrebe. Nigdje ne postoji nikakav zakon koji definise max starost gume, max starost prilikom prodaje itd. Zakon i proizvodjaci ne daju nikakvu preporuku niti definisano pravilo za zamjenu guma prema godinama upotrebe/starosti nego iskljucivo na osnovu potrosenosti, tako da prica o 5-6 godina nije tacna. Osim toga postoji i nepisano pravilo da je max rok trajanja gume 10 god, a tek nacionalne instutucije daju preporuke, a ne propis, koliko guma moze biti stara da se nadje u prodaji. U zavisnosti od zemlje dozvoljeno je prodavati gume stare 5 god, 7 god, a ako se dobro sjecam u Njemackoj moze i starije ukoliko za svaki model individualno proizvodjac da preporuku.
topcam
Vozim: uzbrdo

#1378 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

Gume nemaju rok trajanja.

Proizvodac moze sto se mene tice savjetovati i mjenjanje svake 2 godine,
ne kazem da nema logike recimo nakon 5-6 godina promjeniti gume.

Ali ako sam ih kupio nove i smatram (znam) da su potpuno u redu i nakon 8 godina,
zasto da kupujem nove.

*I ADAC nekad kaze 6, nekad 8, zavisi od strucnjaka.
respo

#1379 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

goran16v wrote:
respo wrote: pa citas li sta je napisano?
Citam, ali ti izgleda ne citas... Dady je napisao da proizvodjaci preporucuju zamjenu poslije 5-6 godina, ne poslije 5-6 godina upotrebe. Nigdje ne postoji nikakav zakon koji definise max starost gume, max starost prilikom prodaje itd. Zakon i proizvodjaci ne daju nikakvu preporuku niti definisano pravilo za zamjenu guma prema godinama upotrebe/starosti nego iskljucivo na osnovu potrosenosti, tako da prica o 5-6 godina nije tacna. Osim toga postoji i nepisano pravilo da je max rok trajanja gume 10 god, a tek nacionalne instutucije daju preporuke, a ne propis, koliko guma moze biti stara da se nadje u prodaji. U zavisnosti od zemlje dozvoljeno je prodavati gume stare 5 god, 7 god, a ako se dobro sjecam u Njemackoj moze i starije ukoliko za svaki model individualno proizvodjac da preporuku.
citas malo sutra
nije dovoljno procitati samo prvu recenicu

"Naravno to ovisi o stanju gume, koliko je vožena i koliko je potrošena." citaj i ovo
ko je ovdje pricao o zakonu i kojekakvim propisima? pisano je o preporukama
goran16v

#1380 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

respo wrote: citas malo sutra
nije dovoljno procitati samo prvu recenicu

"Naravno to ovisi o stanju gume, koliko je vožena i koliko je potrošena." citaj i ovo
ko je ovdje pricao o zakonu i kojekakvim propisima? pisano je o preporukama
Ti si stvarno neki cudan lik. Onome ko se razumije dovolja je prva recenica da bude sve jasno. Covjek je napisao:

Dady je napisao/la:
a) Proizvođaći preporučuju zamjenu nakon 5-6 godina.

Nijedan proizvodjac nikad nije dao nikakvu preporuku za zamjenu koja je vezana za godine upotrebe ili starosti, postoje samo preporuke nacionalnih tijela koliko guma moze biti stara u trenutku prodaje i koliki joj je max vijek trajanja. Nema potrebe ostalo citati...

Da li bi ti pomoglo da na mandarinskom napisem da takva preporuka ne postoji, a da je druga recenica da zamjena ovisi o potrosenosti otkrivanje tople vode?
direstraits0078

#1381 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Novom gumom se smatra (bar prema najvecem online prodavcu guma u EU) guma koja je max. 2 godine stara. Takva guma se bez problema prodaje kao potpuno nova guma. Preporuka o roku trajanja nema, ali su gume porozan materijal, sto ce reci da stajanjem na vazduhu gube svojstva. Ergo, pregledati vizuelno prije postavljanja i redovno provjeravati pritisak da ne bi doslo do deformacije gaznog sloja, ili sto je jos opasnije bocnog dijela gume. Pregledati detaljno bocni dio gume i ako se vide sitne pukotine (linije koje su paralelne gaznom sloju) preporucuje se zamjena. Gume koje puknu na bocnom dijelu pri velikoj brzini naglo izgube pritisak i tesko je sigurno zaustaviti vozilo.
coek

#1382 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by coek »

@goran16v @dady, hvala vam
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1383 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali_milojica »

shalla wrote:Opet ja, niko mi ništa ne odgovori za Vredestein Snowtrac 3 :mrgreen:
Al sad me interesuje Bridgestone BLIZZAK LM32, imam opciju da ih dobijem jeftinije pa da vidim jel imao ko iskustva sa Bridgestonom?
Po Adacu je odmah iza ovih 5 najboljih al me interesuje info iz prve ruke (tj ako je neko ima)...
SnowTrac 2 u dimenziji koju sam ja vozio 195/65R15 prva liga.
Nikada nikakvih problema. Planina,prevoji,brdo,po gradu,cini mi se nikada nije proslajdrala :D , samo kopa i kopa i ne staje.
Sa SnowTrac3 nemam iskustava.
sabih05

#1384 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabih05 »

Dady wrote:
promaha wrote:ja jutros narucio sebi Dunlop SP WinterSport 4D, 4 komaTa u dimenziji 195/65 R15

I ja danas obukao nove 4D. Zima je tek pred nama i tek ćemo vidjeti kakve su u praksi. Zadnje 4 sezone sam imao Dunlop WS 3D (2 kompleta) i nije mi se dalo eksperimentisati, a nekada davno sam sa Conti-em imao loše iskustvo sa ljetnim gumama, tako da ih nisam više ni stavljao na auto. A vidim ove sezone su sa najboljim ocjenama na testu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Interesantno, ja imam odlicno iskustvo sa Continental ljetnim gumama (16-ke). Sad sam stavio Continental TS 850.

Jedino lose iskustvo koje sam imao su Tigar Winter1 gume.
mayab

#1385 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

Sta si primijetio kod Tigra, gdje te je razocarao , mislim, nije Tigar dzaba dobro jeftiniji od prve sljedece gume?
Libyano

#1386 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Libyano »

Imam jedno pitanje za strucnjake medju vama.
Danas sam montirao zimske gume Dunlop dimenzija 195/65 15. Prije njih sam na drugo auto stavio continentalove i imale su oznaku smjera rotacije, karakteristicne za zimske gume. Medjutim Dunlopove nisu imale oznake, i sve cetiri gume su bile jednake. Ja sam ih montirao takve kakve jesu, ali sam i dalje u dilemi je li to OK.
olensoner

#1387 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by olensoner »

Libyano wrote:Imam jedno pitanje za strucnjake medju vama.
Danas sam montirao zimske gume Dunlop dimenzija 195/65 15. Prije njih sam na drugo auto stavio continentalove i imale su oznaku smjera rotacije, karakteristicne za zimske gume. Medjutim Dunlopove nisu imale oznake, i sve cetiri gume su bile jednake. Ja sam ih montirao takve kakve jesu, ali sam i dalje u dilemi je li to OK.
Koji model Dunlop?
Najvjerovatnije da je simetricna sara pa je svejedno, ako nema nikakve oznake. Ali, u svakom slucaju nije s goreg provjeriti.
Last edited by olensoner on 01/11/2012 21:00, edited 1 time in total.
goran16v

#1388 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Ako se dobro sjecam, umjesto za smjer rotacije Dunlop bi trebao imati oznaku za unutrasnju i vanjsku stranu tj trebala bi biti indikacija "Outside" ili slicno.
sabih05

#1389 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabih05 »

mayab wrote:Sta si primijetio kod Tigra, gdje te je razocarao , mislim, nije Tigar dzaba dobro jeftiniji od prve sljedece gume?
Cijena im je vise nego ok i to im je jedina prednost.

Prve godine su bile prilicno ok i na snijegu i na poledici. Sljedece dvije godine su na ledu bile nikakve, a na snijegu su bile relativno ok. Znaci, kako vrijeme prolazi sve su losije, mada sam jako malo presao s njima.

Inace su veoma bucne.

Kod mene su bile 16", mozda su na drugim dimenzijama bolje.
Libyano

#1390 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Libyano »

olensoner wrote:
Koji model Dunlop?
Najvjerovatnije da je simetricna sara pa je svejedno, ako nema nikakve oznake. Ali, u svakom slucaju nije s goreg provjeriti.
Dunlopo winter response.
Ima oznaku inside i outside, ali opet, kada pogledas lijeve i desne ne budu jednake pri montiranju.
Mislim da sara jeste simetricna pa da ne igra ulogu smjer rotacije.
Hvala vam.
goran16v

#1391 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Libyano wrote:
Dunlopo winter response.
Ima oznaku inside i outside, ali opet, kada pogledas lijeve i desne ne budu jednake pri montiranju.
Mislim da sara jeste simetricna pa da ne igra ulogu smjer rotacije.
Hvala vam.
Na WR-u sara nije simetricna i zato postoji oznaka outside.
romeomoraprezivjeti

#1392 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

Koje su najpovoljnje gume u dimenziji 205/55/R16????? Naravno,moraju biti nove... :D
Qler

#1393 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

protekt
romeomoraprezivjeti

#1394 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

Qler wrote:protekt
To je protekt,ja bih gumu!!!!! :D
Qler

#1395 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

najjeftinij je tigar ja mislim, a da li je najpovoljnija, mislim da nije... ja bih gledao gy ug8 ili dunlop wintersport 4d..
skafiskafsnjak

#1396 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Ovo su mi sada na autu, ljetne. Valjaju li ista ?

http://www.conti-online.com/generator/w ... act-2.html

s tim da su prednje proslogodisnja proizvodnja, a zadnje od prije 2008. Tako da iduce ljeto moram 2 kupiti ...
sabih05

#1397 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabih05 »

L00d wrote:Ovo su mi sada na autu, ljetne. Valjaju li ista ?

s tim da su prednje proslogodisnja proizvodnja, a zadnje od prije 2008. Tako da iduce ljeto moram 2 kupiti ...
Ja ih imam od 2009.godine. Odlicne su i prezadovoljan sam.
Teufik

#1398 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

romeomoraprezivjeti wrote:Koje su najpovoljnje gume u dimenziji 205/55/R16????? Naravno,moraju biti nove... :D
Pretpostavljam da mislis na zimske.
Ako si sa parama evo pogledaj pa procijeni:

Code: Select all

http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2012_winterreifen_Test_205_55_R16.aspx?ComponentId=147067&SourcePageId=31821
Conti najbolji na snijegu a GY na mokrom.
U svakom slucaju ako izaberes jednu od ove prve cetri imat ces vrhunsku zimsku gumu.
skafiskafsnjak

#1399 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

sabih05 wrote:
L00d wrote:Ovo su mi sada na autu, ljetne. Valjaju li ista ?

Ja ih imam od 2009.godine. Odlicne su i prezadovoljan sam.
http://www.testberichte.de/test/produkt ... 18690.html

a ove su u podrumu, spremne za zimu.

valjaju?

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
Teufik

#1400 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

L00d wrote:
http://www.testberichte.de/test/produkt ... 18690.html

a ove su u podrumu, spremne za zimu.

valjaju?

Sent from my MT11i using Tapatalk 2