Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
funeral blues wrote:E može i nije s nama uvijek tako
hajd' sad ti , mrzitelju spisateljica
pa dobro, uvijek ima izuzetaka koji potvrdjuju pravilo!?
Jadi mladog Vertera su dozivjeli svojevrsni 'remake' u vidu "Novih jada Edgara W.' il tako nekako, smjesten u I. Berlin! Fina ljubavna prica, al zna se ko je opet izvukao deblji kraj!?
Evo pitanjce o dvije knjige sa istom tematikom. Relativno lagano.
Radnja oba romana je smjestena u srednji vijek (italija i engleska), vodi se istraga o ubistvima u samostanu a u pozadini tinjaju vjerski razdori i sukobi.
Jadi mladog Vertera su dozivjeli svojevrsni 'remake' u vidu "Novih jada Edgara W.' il tako nekako, smjesten u I. Berlin! Fina ljubavna prica, al zna se ko je opet izvukao deblji kraj!?
Ev sad sam provjerio, knjiga se zove "Die neuen Leiden des jungen W" von Ulrich Plenzdorf, u prijevodu "Novi jadi mladog W." a glavni lik se zove Edgar.
funeral blues wrote:Nisam znala za tu knjigu..
A što se pitanja tiče, sjetih se samo ''Imena ruže'' od Umberto Eko-a ? Je l' ta?
Jeste, Ime ruze je, naravno! Ova druga je vise beletristika, ali kao da je pisana po uzoru na Ecca, sa skoro istom tematikom, samo dosta jednostavnije!
Napisat cu njen naziv da ne odugovlacim: C.J. Sansom "Raskol"
Nikad je se ne bih sjetila. Vrzmali su mi se po glavi neki skroz lijevi naslovi,ali taj ne.
Priča o ambicioznom mladiću, koji odlazi u sjemenište kako bi stekao bolje obrazovanje, nakon čega se upušta u vezu sa udatom ženom... slijede razne peripetije i zbog nje biva osuđen na smrt
funeral blues wrote:Nikad je se ne bih sjetila. Vrzmali su mi se po glavi neki skroz lijevi naslovi,ali taj ne.
Priča o ambicioznom mladiću, koji odlazi u sjemenište kako bi stekao bolje obrazovanje, nakon čega se upušta u vezu sa udatom ženom... slijede razne peripetije i zbog nje biva osuđen na smrt
funeral blues wrote:Nikad je se ne bih sjetila. Vrzmali su mi se po glavi neki skroz lijevi naslovi,ali taj ne.
Možda Crveno i crno-Stendal?
zbog ovoga sam sebi poceo pisati naslove knjiga! Citao, al se da me ubijes nisam mogao sjetiti kako se zove.
funeral blues wrote:Nemoja tako SinjaD, kad ništa ne valjamo....hajmo se sad zacrvenit' jer smo žene ..evo ja se već stidim
A odgovor je: Irwing Stone - Žudnja za životom
funeral blues wrote:Nemoja tako SinjaD, kad ništa ne valjamo....hajmo se sad zacrvenit' jer smo žene ..evo ja se već stidim
Odgovor je tačan
Je l' se to i ti stidiš k'o i ja?
Kad smo već kod toga koja naša spisateljica i u kojem svom djelu govori o muško-ženskim odnosima ,starenju i ljubavi?
Odgovor je tačan
Je l' se to i ti stidiš k'o i ja?
Kad smo već kod toga koja naša spisateljica i u kojem svom djelu govori o muško-ženskim odnosima ,starenju i ljubavi?
ne morate se stiditi, samo nas nemojte tjerati na vjesala ili u samoubistvo!?
a vidi pitanja, pa sve spisateljice samo o tome i pisu!?
Niko vas ne tjera, volite vi malo dramiti
i ne pišu sve samo o tome nedavno je bilo pitanje o njenom drugom djelu, ''Smrt u ...... ..........''
@SinjaD : rođena je u Makedoniji, studirala u Sarajevu.