Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#1376 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

Možda ti blicaju zato što ti farovi nisu prilagođeni za xenone.
skafiskafsnjak

#1377 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Oridjinale su, fabricki. Previsoko baca desni...skonto sam kad sam se vozao maloprije.... dodjem na 2m od zida, desni jedno 15-20 cm visocije "baca" od lijevog.
topcam
Vozim: uzbrdo

#1378 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

vješalica wrote:možeš ti mene kritikovati što su mi nazad 14 naprijed 13,bolje je onda kritikovati tehnički što me pušta sa "neispravnim gumama"
doduše gume su nove,a kako me kači istek registracije,prvo stavim ljetne pa idem na tp,
mislim da je preče oboriti nekoga na tehničkom što dođe sa izdrtim opancima i odvaljenim dijelovima neg mene sto stavljam i jare i pare :D
bez obzira na to što na mom autu odgovara i jedna i druga veličina guma,tako da je pogrešno tvrditi da nisu predviđene,odobrne,testirane,jer su već takve stavljene na trziste,
Upravo zato sto kupujes sve novo ti i kazem, kupi odgovarajuce i predvidjeno.
Ispod crte ces cak i jeftinije proci.

Mozes ti tehnicki proci sa 4 iste ljetne gume i zimi naknadno montirat 4 razlicite zimske,
tvoja glava je u torbi i onih koje pokupis sa "novim", ali razlicitim gumama.

Po dimenziji vidim da da je neka sus-mus kombinacija i kao takva nije tehnicki ispravna,
ali tvoja stvar.

I kod mene su u saobracajnoj unesene dimenzije od 155 do 195 i od 13 do 15 felge,
ali bez kombinacija (mjesanja) velicina.
vješalica

#1379 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

mozda me i ne razumiješ,na autu se trenutno nalaze nazad 14-ke 175/70 a naprijed 13-ke 175/70 zimske gume istog proizvođača,isti asortiman,samo je razlika u dimenziji,i ništa drugo,kombinacije ljetnih/zimskih na autou nemam,imam samo u ostavi kad dođe vakat da stavim ljetne sve četiri
i ne bi dalje u raspravu ulazila,veća je vjerovatnoća da će mene neko ukokat sa 4 gume istih dimenzija,ali ja imam svoje razloge što sam odlucila da mi nazad auto bude podignutije i samo se nazad nalaze 14-ke a naprijed 13-ke tako da to nikako nije sus mus kombinacija,auto se ok ponasa i nema nikakvih problema,osim okolnih sa ostalim budalama u saobracaju
mozes se ti ljutiti,i ovo i ono,ali nema svrhe,stavila bi ja i naprijed,ali je malo ipak teže radi motanja et tako
drugo,fino ima na glavnoj naljepnici kolike su min. i max. dimenzije guma za moj auto,izvan toga nije ništa stavljeno
ljudi svašta stavljaju na auto,i ja to znam,od preširokih guma sa kojima nisu u stanju vladati po snijegu,do nekih izlizanih tankih tarača,trkaćih guma i ostalih stvari,ali svakome na volju
Last edited by vješalica on 17/03/2015 22:18, edited 1 time in total.
seoBIH

#1380 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by seoBIH »

Cekaj, pametnica ima naprijed 14ke a nazad 13ke? Ko ti rece da to ide tako? :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jbte.
johntra

#1381 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

Bezveze prozivate curu radi guma...isto kao da je stavila četiri cola razlike...za prosječnu vožnju, neće imati nikakvih problema...
vješalica

#1382 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

seoBIH wrote:Cekaj, pametnica ima naprijed 14ke a nazad 13ke? Ko ti rece da to ide tako? :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jbte.
pametnjakoviću po milijarditi put nazad su 14-ke naprijed 13-ke 175/70 dimenzija
histeričaru i ti vidiš kako gore u dva posta piše ali đaba daj da ti je da ubaciš svoj maloumni kometar
seoBIH

#1383 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by seoBIH »

hahaha pa obrnuto, nema veze hahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nevjerovatno. Nabaci 20tke slobodno da bude jos vislje hahahha
IcedFlame

#1384 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by IcedFlame »

Jao izginuces zbog tako razlicitih dimenzija!!!

Bolje da vozi na celavim niskoprofilnim ala'a mi, bitno je da su sve 4 istih dimenzija, i sto vise streĆovane.

Sto nemogu na rende kora... :roll:

Sljedeci put kupi 185/60/14 - one su skoro identicne visine kao te 13-ke sto imas, da te ne bi slucajno na forumu ismijavali.
Danguba

#1385 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

skafiskafsnjak wrote:Oridjinale su, fabricki. Previsoko baca desni...skonto sam kad sam se vozao maloprije.... dodjem na 2m od zida, desni jedno 15-20 cm visocije "baca" od lijevog.
jarane ako na dva metra baca 15-20 cm mozes mislit na cesti. ubi u oci. :lol:
a svi bjeze da se udalje sto vise ispred tebe. :-)

zezam se, nista strasno. sve razmontiraj pa ponovo. ni slucajno stelanje prije nego sve provjeris inace ces pomjeriti ono sto je nekada bilo dobro.
vješalica

#1386 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

seoBIH wrote:hahaha pa obrnuto, nema veze hahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nevjerovatno. Nabaci 20tke slobodno da bude jos vislje hahahha
Nabaci mozak u glavu da ti zivot bude bolji
I to vislje ostavi za svog seoskog brloga
vješalica

#1387 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

IcedFlame wrote:Jao izginuces zbog tako razlicitih dimenzija!!!

Bolje da vozi na celavim niskoprofilnim ala'a mi, bitno je da su sve 4 istih dimenzija, i sto vise streĆovane.

Sto nemogu na rende kora... :roll:

Sljedeci put kupi 185/60/14 - one su skoro identicne visine kao te 13-ke sto imas, da te ne bi slucajno na forumu ismijavali.
Znas koliko me zanima sto me tam neka nepoznata faca ismijava. Ne znam ni ko su ni sta su niti me zanima takva sorta 'ljudi'.
:)
seoBIH

#1388 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by seoBIH »

Bjezi ba i dalje se smijem. Hajd razlicite gume mogu skontati, ali razlicite dimenzije, e to nikako. Jos da izgovor bude, da auto bude visocije. Koji nonsens hahahaha.

Zajebali smo prozivodjacima nekim izumima.
topcam

#1389 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

vješalica wrote:mozda me i ne razumiješ,na autu se trenutno nalaze nazad 14-ke 175/70 a naprijed 13-ke 175/70 zimske gume istog proizvođača,isti asortiman,samo je razlika u dimenziji,i ništa drugo,kombinacije ljetnih/zimskih na autou nemam,imam samo u ostavi kad dođe vakat da stavim ljetne sve četiri
i ne bi dalje u raspravu ulazila,veća je vjerovatnoća da će mene neko ukokat sa 4 gume istih dimenzija,ali ja imam svoje razloge što sam odlucila da mi nazad auto bude podignutije i samo se nazad nalaze 14-ke a naprijed 13-ke tako da to nikako nije sus mus kombinacija,auto se ok ponasa i nema nikakvih problema,osim okolnih sa ostalim budalama u saobracaju
mozes se ti ljutiti,i ovo i ono,ali nema svrhe,stavila bi ja i naprijed,ali je malo ipak teže radi motanja et tako
drugo,fino ima na glavnoj naljepnici kolike su min. i max. dimenzije guma za moj auto,izvan toga nije ništa stavljeno
ljudi svašta stavljaju na auto,i ja to znam,od preširokih guma sa kojima nisu u stanju vladati po snijegu,do nekih izlizanih tankih tarača,trkaćih guma i ostalih stvari,ali svakome na volju
Sve sam ja tebe razumio, i kad sve sagledas ne zezam te ni u kom pogledu.

Ta tvoja kombinacija je nesto poput (evo ti primjer), dama i sportasica u jednom, na jednoj nozi imas cipelu sa visocijom petom,
a na drugoj imas tenu za trcanje. Mozes ti tako hodati, vjerujem ja tebi i bez da probas, ali ces sa cipelama zenstvenije hodati,
kao sto i sa tenama u paru bolje trcati, dok kad pomjesas si ni tam ni ´vam.

Mnogi ne shvataju (ovo nije tebi upuceno) da je kontakt sa majkom zemljom upravo guma, sto se auta tice.
Kod mene gume vise od auta vrijede, ma kakvi gume, ja kad natocim pun rezervoar uduplam vrijednost auta, a nisam jednom bio prisutan kad dodje neko sa prst debelim zlatnim lancem oko vrata, "zlatnom" cukom na ruci i za nekoliko klasa boljim autom i trazi povoljnije gume i kad se dotakne 3-ce najnize klase opet pita, imal´ sta jeftinije?

Da ne spominjem specijaliste koji zadnje gume prebace naprijed, jer se volan poceo tresti, pa ce iduce godine balansirati sve 4 i biti rahat
jos dvije godine, vodjeni devizom tad zatrese ope´ cu zadnje naprijed montirati. Ima ovdje automehanicara oni bi knjigu o ovakvima
mogli napisati, svaki od njih.

PS: na toj "glavnoj naljepnici" su dimenzije koje se odnose na 4 iste gume, iste dimenzije i po osovini bar u paru sto se proizvodjaca tice
(radi tebe).. Kako inace mislis reagovati i u ekstremnoj situaciji izbjeci nekoga ko sa presirokom ili izlizanim gumama ugrozava tvoj zivot.
Jedna od karakteristika dobrog vozaca je da racuna sa greskama drugih, a ispravno reagovati mozes jedino ako svoje auto imas pod kontrolom.
Ne zamjeri, ali te koje ti spominjes sa celavim i nikakvim gumama, ni u nijansi se ne razlikuju od tebe, bez obzira sto su kod tebe sve nove
i/ili iste marke gume, ali razlicite dimenzije. Samo moje skromno misljenje.

Ukoliko vozis, a po dimenzijama se vidi da nije tako, neko sportsko auto, ala ferari, mercedes amg i sl. gdje su fabricki predvidjene kombinacija, izvini.
vješalica

#1390 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

nisam ja ni rekla da me zezaš ni bilo šta drugo,ja sam samo bila iskrena kad sam rekla šta je kod mene u pitanju,jer gore prije tebe je neko pitao,jer razlika između 14 i 13 nije metar nego 2,54cm i tu je sva priča za mene završena,nemam trkaća kola niti nešto slično,služe isključivo po gradu kad zatreba za posla,i to ne svakodnevno i meni je to sasvim dovoljno i nemam nikakvih problema,ta razlika se i ne primjeti dok ne izvrši neko uviđaj na ono šta piše na gumi i felgi,ja mislim da je to sasvim fer od mene,ja smatram da nikoga ne ugrožavam sa tom razlikom,a neko ko smatra suprotno,rado cijenim ozbiljan komentar,sa detaljnim obrazloženjem,po mogućnosti isključivo stručnih osoba bez 200 smajlija i glupih uskočica da sam ovakva i onakva,to je sve :)
Qler

#1391 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

prevelika je razlika to za gume... ma koliko malo vozila...
mahalas505

#1392 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

topcam wrote:Da ne spominjem specijaliste koji zadnje gume prebace naprijed, jer se volan poceo tresti, pa ce iduce godine balansirati sve 4 i biti rahatjos dvije godine, vodjeni devizom tad zatrese opet cu zadnje naprijed montirati. Ima ovdje automehanicara oni bi knjigu o ovakvima
Dosta ljudi ne kontaju da zadnje gume imaju dosta velik uticaj na stabilnost auta, posebno kod kocenja na mokroj cesti. I po meni je pogresno to prebacivanje guma nazad-naprijed.

vješalica wrote:nisam ja ni rekla da me zezaš ni bilo šta drugo,ja sam samo bila iskrena kad sam rekla šta je kod mene u pitanju,jer gore prije tebe je neko pitao,jer razlika između 14 i 13 nije metar nego 2,54cm i tu je sva priča za mene završena,nemam trkaća kola niti nešto slično,služe isključivo po gradu kad zatreba za posla,i to ne svakodnevno i meni je to sasvim dovoljno i nemam nikakvih problema,ta razlika se i ne primjeti dok ne izvrši neko uviđaj na ono šta piše na gumi i felgi,ja mislim da je to sasvim fer od mene,ja smatram da nikoga ne ugrožavam sa tom razlikom,a neko ko smatra suprotno,rado cijenim ozbiljan komentar,sa detaljnim obrazloženjem,po mogućnosti isključivo stručnih osoba bez 200 smajlija i glupih uskočica da sam ovakva i onakva,to je sve :)
Sta je razlog stavljanja razlicitih dimenzija?
iTo

#1393 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iTo »

jedini preostali adams farwell motor
sa fiksnom radilicom :D

nekad bio sa 3 rotora sada sa 5 za vise snage
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1394 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

topcam wrote:
Sve sam ja tebe razumio, i kad sve sagledas ne zezam te ni u kom pogledu.

Ta tvoja kombinacija je nesto poput (evo ti primjer), dama i sportasica u jednom, na jednoj nozi imas cipelu sa visocijom petom,
a na drugoj imas tenu za trcanje. Mozes ti tako hodati, vjerujem ja tebi i bez da probas, ali ces sa cipelama zenstvenije hodati,
kao sto i sa tenama u paru bolje trcati, dok kad pomjesas si ni tam ni ´vam.

Mnogi ne shvataju (ovo nije tebi upuceno) da je kontakt sa majkom zemljom upravo guma, sto se auta tice.
Kod mene gume vise od auta vrijede, ma kakvi gume, ja kad natocim pun rezervoar uduplam vrijednost auta, a nisam jednom bio prisutan kad dodje neko sa prst debelim zlatnim lancem oko vrata, "zlatnom" cukom na ruci i za nekoliko klasa boljim autom i trazi povoljnije gume i kad se dotakne 3-ce najnize klase opet pita, imal´ sta jeftinije?

Da ne spominjem specijaliste koji zadnje gume prebace naprijed, jer se volan poceo tresti, pa ce iduce godine balansirati sve 4 i biti rahat
jos dvije godine, vodjeni devizom tad zatrese ope´ cu zadnje naprijed montirati. Ima ovdje automehanicara oni bi knjigu o ovakvima

PS: na toj "glavnoj naljepnici" su dimenzije koje se odnose na 4 iste gume, iste dimenzije i po osovini bar u paru sto se proizvodjaca tice
(radi tebe).. Kako inace mislis reagovati i u ekstremnoj situaciji izbjeci nekoga ko sa presirokom ili izlizanim gumama ugrozava tvoj zivot.
Jedna od karakteristika dobrog vozaca je da racuna sa greskama drugih, a ispravno reagovati mozes jedino ako svoje auto imas pod kontrolom.
Ne zamjeri, ali te koje ti spominjes sa celavim i nikakvim gumama, ni u nijansi se ne razlikuju od tebe, bez obzira sto su kod tebe sve nove
i/ili iste marke gume, ali razlicite dimenzije. Samo moje skromno misljenje.

Ukoliko vozis, a po dimenzijama se vidi da nije tako, neko sportsko auto, ala ferari, mercedes amg i sl. gdje su fabricki predvidjene kombinacija, izvini.
Svaka cast prijatelju. A ovih boldiranih sam vidio koliko hoces :D

Dodje lik sa BMW 5 i kupuje Tigar :roll:

Mnogi ne shvataju koliko su gume vazne, a nazalost vecina se opameti tek nakon havarije :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1395 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Ljudstvo izvinite, ne upratih:

@vjesalica je dosla po savjet moze li se voziti sa gumama razlicitih dimenzija, pa se sad ljuti sto joj niste potvrdili da moze ili :?

:sax:
Al'din

#1396 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

mahalas505 wrote:
topcam wrote:Da ne spominjem specijaliste koji zadnje gume prebace naprijed, jer se volan poceo tresti, pa ce iduce godine balansirati sve 4 i biti rahatjos dvije godine, vodjeni devizom tad zatrese opet cu zadnje naprijed montirati. Ima ovdje automehanicara oni bi knjigu o ovakvima
Dosta ljudi ne kontaju da zadnje gume imaju dosta velik uticaj na stabilnost auta, posebno kod kocenja na mokroj cesti. I po meni je pogresno to prebacivanje guma nazad-naprijed.

vješalica wrote:nisam ja ni rekla da me zezaš ni bilo šta drugo,ja sam samo bila iskrena kad sam rekla šta je kod mene u pitanju,jer gore prije tebe je neko pitao,jer razlika između 14 i 13 nije metar nego 2,54cm i tu je sva priča za mene završena,nemam trkaća kola niti nešto slično,služe isključivo po gradu kad zatreba za posla,i to ne svakodnevno i meni je to sasvim dovoljno i nemam nikakvih problema,ta razlika se i ne primjeti dok ne izvrši neko uviđaj na ono šta piše na gumi i felgi,ja mislim da je to sasvim fer od mene,ja smatram da nikoga ne ugrožavam sa tom razlikom,a neko ko smatra suprotno,rado cijenim ozbiljan komentar,sa detaljnim obrazloženjem,po mogućnosti isključivo stručnih osoba bez 200 smajlija i glupih uskočica da sam ovakva i onakva,to je sve :)
Sta je razlog stavljanja razlicitih dimenzija?

...jer smijer/pravac vozilu daje prednja, a ne zadnja osovina...sto znaci, nove gume naprijed, lose gume nazad, vozilo nemoze ici pravo...
530i

#1397 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

_BataZiv_0809 wrote:Ljudstvo izvinite, ne upratih:

@vjesalica je dosla po savjet moze li se voziti sa gumama razlicitih dimenzija, pa se sad ljuti sto joj niste potvrdili da moze ili :?

:sax:

Može, ali nije pametno ni poželjno, a može i imati problema sa zakonom. Ne razumijem kakve su to svemirske matematike da se vozi na različitim gumama i felgama...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1398 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote:

Može, ali nije pametno ni poželjno, a može i imati problema sa zakonom. Ne razumijem kakve su to svemirske matematike da se vozi na različitim gumama i felgama...
Znam da u praksi moze sve, ali me cudi da je neko dosao pitati za savjet, pa se cudi i vrijedja kad joj neko ne potvrdi njeno misljenje. Doduse ne cudi me toliko, forum je to :D
topcam

#1399 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

mahalas505 wrote:
Mislis opcenito, ili na ove specijalce sa "r´jesavanjem problema, balansiranje guma"?

Po meni veci uticaj od prednjih, ne samo pri kocenju, nego i u voznji.
Posebno po mokroj cesti.

Akvaplaning npr. ako su nazad bolje gume, kad se na volanu osjeti da su prednje
izgubile kontakt, pustanjem gasa (smanjivanjem brzine) spustis auto na zemlju,
stvoris kontakt, da tako kazem.

Dok kad su naprijed bolje (dubina sare) i zaplivaju, zadnje vec odavno plivaju...

Ja gledam da sezonski mjenjam prednje i zadnje da bi se ravnomijerno potrosile i sto
su starije i vise potrosene to "vise" smanjujem brzinu posebno po jacoj kisi i
puno "stajace" vode na cesti.

Nemam neku formulu za brzinu, ali iz iskustva "znam" granicu gdje sam jos na sigurnoj strani,
i opet ne forsiram nego vozim nesto sporije od te "granice".
topcam

#1400 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

_BataZiv_0809 wrote:
530i wrote:

Znam da u praksi moze sve, ali me cudi da je neko dosao pitati za savjet, pa se cudi i vrijedja kad joj neko ne potvrdi njeno misljenje. Doduse ne cudi me toliko, forum je to :D
Nije @vjesalica pitala za savjet, dala je komentar na postavljeno pitanje. Sve ostalo je samo slijed forumanja.
Post Reply