KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kokuz_sa

#1376 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

dadsprincess wrote:
kokuz_sa wrote:
dadsprincess wrote:Možda je to samo meni logično, ali krivični/kazneni postupak se vodi i okončava na sudu, i samo oni mogu imati informaciju ko su stranke u postupku, samim tim i to protiv koga se vodi postupak, tako da se uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka vadi na sudu. ;-) Procedura je sljedeća (barem je tako bilo prošle godine :-D ne znam ko je prošao na tenderu :roll: ), uzmeš (čitaj kupiš ;-) ) obrazac (zahtjev) na Opresinoj trafici, ispod Metropolisa, ispuniš ga, i mislim da je taksa 15,00 KM, i predaš na sud (čini mi se da je predaja podnesaka do 14h, a preuzimanje uvjerenja naredni dan od 14 do 15h). Oslobođeni plaćanja ove takse su samo redovni studenti, uz index. I da, obavezno moraš imati ličnu prilikom predaje zahtjeva.
Ako griješim (a sigurna sam da ne :roll: ), neka me neko ispravi :)
brkas malo pojmove..tj malo vise
pa tako se pomijesalo ti malo ovo dvoje

1. Uvjerenje o nekažnjavanju (ne starije od 3 mjeseca) Sud
2. Uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od 3 mjeseca)MUP

na konkursima pretezno traze ovo pod rednim brojem 1
ne treba nesto puno da se ceka..
dok ovo pod rednim br 2
pretezno se donosi poslodavcu prilikomslkapanja ugovora tj primanja na posao..
i ono se duze ceka
Rekla bih da nisam ja ta koja "brka" pojmove. :) ispred sebe imam uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka koje je izdao Kantonalni sud u Sarajevu od novembra 2011.godine, ali eto, moje izvinjenje ako nekog pošaljem na pogrešnu adresu... I da, mislim da je izdavanje ovih uvjerenja prešlo u nadležnost Općinskog suda u Sa, ali je u principu ostala ista kancelarija. :wink:

Prilog: :-D http://www.klix.ba/forum/uvjerenje-o-ne ... 73s50.html
eco vidis ja ovo dobio ima par mjeseci od firme svoje kad sam se zaposljavao

Potrebni dokumenti:

1. Kopija lične karte
2. Rodni list
3. Uvjerenje o državljanstvu
4. Uvjerenje o nekažnjavanju (ne starije od 3 mjeseca) Sud
5. Uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od 3 mjeseca)MUP
6. Kopija CIPS prijave
7. Radna knjižica
8. Odjava sa Biroa
9. Diploma ili svjedočanstvo (KOPIJA)
10. Ljekarsko uvjerenje, ne starije od 6 mjeseci (iz javne ustanove)
11. Poreska kartica
12. Kopija bankovnog računa (d.d.)

i Boga mi sve se vadilo tu gdje pise 8-)
dadsprincess

#1377 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by dadsprincess »

Evo nekih sudova koji imaju zvaničnu obavijest o ovom uvjerenju (nevođenje krivičnog postupka):

http://opsud-cazin.pravosudje.ba/vstv/f ... p?id=29269
http://pravosudje.ba/vstv/faces/kategor ... olona=6080
http://ossud-trebinje.pravosudje.ba/vst ... sp?id=8441

A i na stranici visokog sudskog tužilačkog vijeća pojašnjeno je da se uvjerenje o nevođenju k.p vadi u sudu...

:thumbup:
kokuz_sa

#1378 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

jedino moze biti da je ovo dvoje zamjenjeno kod mene na tackama..
btw tako mi u mailu pise

znaci da se br 1 u mupu a br 2 u sudu

mada je opet mislim da se sve vadilo ovako kako pise :roll:
dadsprincess

#1379 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by dadsprincess »

Ma ne bih da zvučim da pametujem, ali ja sam 100% sigurna u ovo što pričam, a evo imam i dokaz tome web stranice sudova na kojima je isto to potvrđeno. Opet kažem, možda je to samo meni, ali mi je i logično da u MUP-u ima evidenciju o kažnjavanju, a sud o vođenju krivičnog postupka.

Kako god, cilj je da svi dobijemo uvjerenje koje nam treba i da stignemo da pošaljemo urednu prijavu na konkurs, i sretno nam s tim... ;-) :run:
Dr.Brennan

#1380 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dr.Brennan »

dadsprincess wrote:
Dr.Brennan wrote:
vivaxa wrote:Dokaz da nije pokrenut kazneni postupak za kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora tri i više godina (ne stariji od 3 mjeseca) :shock: :-)

Zna li neko sta je ovo i gdje se moze izvaditi? :roll:
To uzimas u mupu , onaj iza bbi-a....nadam se da znas na koji mislim. Treba 7 dana da bude gotov papir, al moras donijeti potvrdu da si na birou (ne moze radna knjizica) da ne placas taxu i popunis tamo jedan formular i predas u sobi br. 7.
To o čemu pričaš je uvjerenje o nekažnjavanju, a o nevođenju krivičnog postupka se vadi u sudu, na prizemlju, sa desne strane, druga ili treća vrata. ;-)
to je uvjerenje o neosudjivanosti (ovo sto treba) a uvjenjenje o nekaznjavanju je drugi papir koji se vadi u sudu za razliku od ovog u mupu. ako ne vjerujes ne moras, samo ce ti vratiti papire kao nepotpuna dokumentacija. uostalom otidji do suda pa ces vidjeti sta ce ti oni reci, al navedi tacno sta ti treba "da nije pokrenut krivicni postupak za koji je predvidjena kazna zatvora 3+ god...." ili kako vec tacno pise.
ja ako grijesim izvinjavam se al sam 100% uvjerena da je tako kao sto kazem, jer mi je vise puta trebao papir o neosudjivanosti tako da znam.
Dr.Brennan

#1381 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dr.Brennan »

meni je jednom prebao ovaj papir da "da nje pokrenut k. postupak za koji je predvidjena kazna zatvora 3+" za neki drugi konkurs, i kad sam dobila to uvjenjenje na kojem je pisao "uvjerenje o neosudjivanosti" nije ni meni bilo jasno pa sam pitala je li to bas ono sto meni treba i objasnila opet i rekose da jeste. onda sam poslala papire i sve je bilo ok, tako da sam poprilicno uvjerna da je to to sto treba, al opet se izvinjavam ako sam dala pogresnu informaciju, jer mi nije bila namjera nikoga poslati tamo gdje ne treba.
dadsprincess

#1382 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by dadsprincess »

Ogromna je razlika u osuđivanosti, odnosno neosuđivanosti i nevođenju postupka, jer je činjenica da je neko osuđen dokaz da je završen postupak, a to što se protiv nekog vodi postupak, ne znači da je i osuđen. (malo sam zakomplikovala, ali se nadam da znate šta hoću reći :zoka: ) A pogledajte ove linkove što sam stavila za sudove i samo vstv, tu fino piše koje oni uvjerenje izdaju. A u konkursu, ako pričamo o Tužilaštvu BiH, potrebno je uvjerenje da nije pokrenut krivični postupak za krivično djelo za koje je previđena kazna zatvora tri i više godina, nigdje se ne spominje osuđivanost :-)
Između ostalog, slala sam već ovo uvjerenje iz suda, koje košta 15KM, i bude gotovo za 1 dan, i nikad nisam imala odbijenicu zbog neuredne dokumentacije :)
Ali eto, da više ne smaramo, svako nek' donese svoj sud i ode tamo gdje misli da treba. :-)

Pogledajte potrebne dokumente, pod 5. (valjda parlament ne griješi)
https://www.parlament.ba/sekretarijat/o ... -BA&pril=b
Dr.Brennan

#1383 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dr.Brennan »

a eto ja otisla u petak do mupa i rekla im sta mi treba oni mi dali formular i poupunila i kazu dodji za 7 dana bice gotovo. al hajd mozda treba taj iz suda :-? samo je bez veze placati 15 km ako ne treba :-) u svakom slucaju se treba raspitati opet. pozdrav
vivaxa

#1384 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

Opet ja sa pitanjima ha ha :-)

Ovo za Tuzilastvo pa za ove volontere pise tamo ...

Dostaviti ovjerenu dokumentaciju:

Diploma o završenom fakultetu/svjedodžba ... jel ovdje treba samo diploma ... onaj jedan papiric ili treba i onaj dodatak uz diplomu kopirati i ovjeravati (jer se to nigdje ne spominje)

Jer kad predajes sa srednjom skolom nosis samo diplomu, ne nosis svjedocanstva od svakog razreda, pa reko valjda je i ovamo tako :?

Pa sad ako neko zna nek pomogne ili da gledam u kasike pa da skontam :shock:
FrozenCastle

#1385 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by FrozenCastle »

Uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka se vadi u Sudu.
ispravan_put

#1386 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ispravan_put »

Da, na Općinskom sudu se vadi uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka. Iako sam donio potvrdu sa biora da se oslobađam plaćanja administrativnih taksi, morao sam platiti 15,50 KM. Predao sam u petak, a biće mi gotovo sutra, tj. u ponedjeljak.
perfect_guy

#1387 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by perfect_guy »

vivaxa wrote:Opet ja sa pitanjima ha ha :-)

Diploma o završenom fakultetu/svjedodžba ... jel ovdje treba samo diploma ... onaj jedan papiric ili treba i onaj dodatak uz diplomu kopirati i ovjeravati (jer se to nigdje ne spominje)
u pravilu se uvijek podrazumjeva i dodatak ako se oglas odnosi i na bolonjce
Dr.Brennan

#1388 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dr.Brennan »

Kako ce oni znati za koju poziciju se prijavljuju kandidati (mislim na na ovaj iz Tuzilastva konkurs) ako se nigdje ne navodi da se stavi broj pozicije za koju se aplicira???? :cry:
SundanceKid

#1389 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by SundanceKid »

Dr.Brennan wrote:Kako ce oni znati za koju poziciju se prijavljuju kandidati (mislim na na ovaj iz Tuzilastva konkurs) ako se nigdje ne navodi da se stavi broj pozicije za koju se aplicira???? :cry:

Tako sto ces ti napisati prijavu na javni oglas, u kojoj ces naglastiti na koju poziciju apliciras.

perfect_guy wrote:
vivaxa wrote:Opet ja sa pitanjima ha ha :-)

u pravilu se uvijek podrazumjeva i dodatak ako se oglas odnosi i na bolonjce

Pa nije valjda da ste na sve konkurse kopirali i ovjeravali i dodatak ovoliki?? Ja do sad kopiro uvjerenje o diplomiranju samo, i slao i na Sud BiH, i na Ustavni, i CIK, manje vise sve ove koji su izlazili konkursi, i nikad mi niko nije trazio dodatak....
Dr.Brennan

#1390 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dr.Brennan »

Tako sto ces ti napisati prijavu na javni oglas, u kojoj ces naglastiti na koju poziciju apliciras.

Ma pise ovo sa naznakom: „Za javni oglas za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta“ i nista vise, uvijek sam u aplikaciji navodila..... :-)
Tnx
MASTER_NO1

#1391 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

dadsprincess wrote:
MASTER_NO1 wrote:Evo jedna (ne)zvanicna vijest... Naime uskoro izlazi kantonalni i federalni poziv za prijem pripravnika.. Biće primljeno poreko 100 pripravnika što se kantonalnog dijela tiče-- Pozzzz
Kažeš nezvanična, ali koliko je vjerovatna :roll: i šta znači uskoro? :-)
Uskoro znaci da je konkurs vec trebao izaci, ali (obzirom da je izborna godina iza nas i sami mozemo zakljuciti gdje su otisle pare) te da se ocekuje svaki dan, stim da bi trebao do nove godine izaci i Federalni i Kantonalni..
tako su meni objasnili uposlenici FZZZ :)
perfect_guy

#1392 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by perfect_guy »

SundanceKid wrote:
Pa nije valjda da ste na sve konkurse kopirali i ovjeravali i dodatak ovoliki?? Ja do sad kopiro uvjerenje o diplomiranju samo, i slao i na Sud BiH, i na Ustavni, i CIK, manje vise sve ove koji su izlazili konkursi, i nikad mi niko nije trazio dodatak....
uvjerenje je druga priča, ono je samo zamjena do izdavanja diplome i na njemu imaš spisak položenih predmeta
http://www.konkursi.bih5.net/Pregled.aspx?SFile=4369
FZZZ je recimo ovdje tražio diplomu+dodatak
SundanceKid

#1393 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by SundanceKid »

perfect_guy wrote:
SundanceKid wrote:
uvjerenje je druga priča, ono je samo zamjena do izdavanja diplome i na njemu imaš spisak položenih predmeta
http://www.konkursi.bih5.net/Pregled.aspx?SFile=4369
FZZZ je recimo ovdje tražio diplomu+dodatak
Ma znam, ali necemo valjda sad svaki put cijeli onaj dodatak od 6-7 stranica kopirat i prilagat?? Vec imam 10tak papira u koverti, pa ne znam dal sad jos da i to ovjeravam ili je dovoljna diploma....
JOINT_1921
Vozim: odlično

#1394 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by JOINT_1921 »

...
Last edited by JOINT_1921 on 30/12/2012 11:51, edited 1 time in total.
dadsprincess

#1395 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by dadsprincess »

MASTER_NO1 wrote:
dadsprincess wrote:
MASTER_NO1 wrote:Evo jedna (ne)zvanicna vijest... Naime uskoro izlazi kantonalni i federalni poziv za prijem pripravnika.. Biće primljeno poreko 100 pripravnika što se kantonalnog dijela tiče-- Pozzzz
Kažeš nezvanična, ali koliko je vjerovatna :roll: i šta znači uskoro? :-)
Uskoro znaci da je konkurs vec trebao izaci, ali (obzirom da je izborna godina iza nas i sami mozemo zakljuciti gdje su otisle pare) te da se ocekuje svaki dan, stim da bi trebao do nove godine izaci i Federalni i Kantonalni..
tako su meni objasnili uposlenici FZZZ :)
Hvala puno na odgovoru... ;-) nadam se da će i biti tako :thumbup:
Ponosan

#1396 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Ponosan »

Dr.Brennan wrote:Kako ce oni znati za koju poziciju se prijavljuju kandidati (mislim na na ovaj iz Tuzilastva konkurs) ako se nigdje ne navodi da se stavi broj pozicije za koju se aplicira???? :cry:
gdje se moze naci prijavni obrazac za ovaj konkurs u Tuzilastvu? hvala
nelisa

#1397 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nelisa »

Da li je neko od Vas koji ste aplicirali za pripravnike u Federalnom zavodu za zapošljavanje dobio poziv za testiranje??
Dr.Brennan

#1398 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dr.Brennan »

Pa nigdje se ne navodi da se mora popuniti prijavni obrazac. http://www.tuzilastvobih.gov.ba/?opcija=posao&jezik=b
Ovdje pise sve sta treba poslati, a ako grijesim neka me neko ispravi :-)
perfect_guy

#1399 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by perfect_guy »

nelisa wrote:Da li je neko od Vas koji ste aplicirali za pripravnike u Federalnom zavodu za zapošljavanje dobio poziv za testiranje??
ni ja još nemam nikakve obavijesti
nelisa

#1400 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nelisa »

perfect_guy wrote:
nelisa wrote:Da li je neko od Vas koji ste aplicirali za pripravnike u Federalnom zavodu za zapošljavanje dobio poziv za testiranje??
ni ja još nemam nikakve obavijesti
Ja kada sam predavala dokumente gospodin na protokolu mi je rekao kao krajem mjeseca da očekujem poziv, i jos je dodao ako Vam dodje debela koverta vraceni su dokumenti, a ako dodje tanka idemo na testiranje..sada cekamo :D :D
Post Reply