155_mm wrote:
razumijem ja da je orkan i zastario i da nekompatibilan kalibar u odnosu na na primjer NATO ali bosna ili ce imati ove orkane na raspolaganju ili nece imati nikakve pa sad je pitanje sta izabrati nikakve ili ovakve. pogotovu kad imas vlastitu proizvodnju raketa. u principu odreci se oruzja za koje imas kompletnu proizvodnju municije je malo nelogicno. razumijem takodje da je BiH potpisnica ugovora o ne koristenju kasetne municije i da se je trebalo na vrijeme razviti bojevu glavu bez kasetne municije ali tako da se ne mjenja raketni motor. tako da je moguce zamijeniti tu bojevu glavu sa kasetnom. mislim da bi ovo i za bosnu bilo tehnicki izvodljivo.
ogromna brojcana prednost potencijalnih agresora u odnosu na probosanske snage su veliki problem za odbranu bosne i tu nema smisla zabijati glavu u pijesak ili nadati se "onima iz aviana". ublazivanje te razlike jedino vidim u tih 5-6 (orkana ili koliko ih vec ima). pa caki po cijenu optuzbe da zbog borbe za bioloski opstanam krsimo konvenciju o ne koristenju kasetne municije.
svi smo mi culi za onu pricu kako su nas zaustavili pred banjalukom jer je milosevic prijetio da ce poslati 50.000 vojnika u bosnu (tacnije receno da ce poslati novi 50.000). sta mislis da su probosanske snage u tom trenutku imale te orkane i nekih 1000 raketa za njih, kolika bi ta miloseviceva prijetnja bila uvjerljiva. ili zasto se iskljucuje mogucnost da se ponovo dodje u situaciju da neko iz srbije prijeti da ce poslati 50.000 vojnika u bosnu. to je razlog zbog cega ja mislim da ovi orkani itekako nebi bili losi (vjerovatno bi samo njihovo postaojanje bilo dovoljno za odvracanje).
ako neko vidi neku drugu mogucnost kompenzacije brojcane nadmoci mogucih agresora nek je iznese. ali ako moze nesto realno a ne neki vlazni snovi o kupovini nekih modernih naoruzanja, "nasima u avianu", i "help baznia".druga druga stvar sa kojom se moze mompenzirati brojcana nadmoc protivnika je mobilnost (a orkani su itekako mobilni).
da zavrsim sa raspravom na temu orkana
orkan ima kalibar 262 mm, koji nije da nije kopmatibilan sa NATO standardima nego je jedinstven u svijetu jer ne postoji ni jedan drugi sistem koji koristi tu municiju
orkan ima veci domet od M-270 ali ima laksu bojevu glavu i ponavljam njegova kasetna municija je dobra samo za unistavanje koncentrisanih oklopno-mehanizovanih jedinica i to duboko u pozadini prije izvodzenja ofanzivno/defanzivnih akcija, a da bi to uradio morali bi izdvojiti nekoliko desetina miliona eura za kupovinu modernih sistema za izvidzanje u realnom vremenu(UAV, helikopteri sa mikrovalnim radarima, mali avioni sa zemljanim radarima, ...) jer se u modernim borbenim taktikama i uslovima smanjenja oklopno-mehanizovanih jedinica takve koncentracije se desavaju veoma rjetko i brzo se razbijaju, tako da je uloga klasicnih izvidzaca i dubinskih patrola izuzetno opala sto znaci opet velika ulaganja i to u stari sistem
sto se tice bojevih glava, vec sam pricao jedina low-tech i jeftina solucija je koristenje klasicnih visokoeksplozivne bojeve glave, ali to je opet ulaganje u stariji sistem koje u osnovi ne poboljsava nego umanjuje njegove sposobnosti, pogotovu kada moderne haubice 155/52 sa specijalnom municijom dostizu isti domet kao orkan, a cinkovitos ove municije je jednaka bateriji navedenih haubica koje su pri tome daleko preciznije
dakle jedino rjesenje je pravljenje moderne bojeve glave po mogucnosti sa pametnom submunicijom za sta mi nemamo ni novca ni know how (potrebnog znanja)
a da smo bogdom imali ne 1000 nego 100 raketa za orkane u ratu, sada bi BiH izgledala drugacije, ali ovo je drugo doba i armije koje nas okruzuju su drugacije nauruzane
dok je miloseviceva pretnja o slanju 50 000 ljudi je bila blef jer niti je mobilizacija uspjela niti je imao goriva za toliki broj ljudi, milosevic je mogao poslati maksimalno 8-12 000 ljudi, ali bi u roku od 2-3 mjeseca intezivnog ratovanja vrlo brzo ostao bez goriva, a sto bi ih dovelo u jos goru situaciju jer bi to slanje vojske sigurno znacilo ukidanje embarga i nauruzavanja armije sto bi znacilo da bi sve do drine bilo nesigurno
sto se tice multiplikatora snaga, orkan to jednostavno vise nije, zbog cinjenice da su armije sada manje, sa daleko manjim oklopnomehanizovanim jedinicama, ali daleko pokretljivijim
zatim realno jedine armije koje mogu napasti BiH su armije srbije, hrvatske i crne gore
naravno ovdje crnugoru mozemo izbaciti iz svake racunice, hrvatska ulazi u EU, a i realno nema tolike ljudske resurse da bi ostvarila neku kljucnu brojcanu predmoc pa i da se BiH hrvati u kompletu opredjele za nju, tako da ostaje samo srbija, ali ni ona nemoze poslati sve sto ima jer radi prirode odnosa mora ostaviti veliki kontigent radi kosova, sandzaka i vojvodine
dok da se odluci jedna italija da nas napadne ni 50 orkana nam nebi pomogli, a da nepricam o stvarnim svjetkim silama
ukratko orkani su konzervirani i takvi ce ostati do pronalaska kupca ili dok totalno ne zastare i ne zavrse u satarom gvozdzu, a nedaj boze rata mogu se reaktivirati
slazem se sa tobom da bi koncept NORE B-52 zbog njene mobilnosti takodje bio primjenjiv za odbranu bosne. ideja haubice na kamionu je postojala jos za vrijeme JNA. bili su projekti NORA A, B i C (vucna, na kamionu i samopokretna sa vlasitim VW motorom). nadati se da ce BNT napraviti takvo sta je "cekanje na Godoa". vidis da nemogu dobiti nikakav posao jer se resorni ministar nece da upusta u nikakve poslove sa njima zbog "nepodobnog" rukovodstva firme iako bi posla bilo u indoneziji.
upravo evolucijom NORA B tj, autotopa (ne samohotke) kalibra 152/45 nastala je NORA B52, a moje licno misljenje je da je upravo razvoj jednog slicnog sistema od najvece strateske vaznosti kako za BiH oruzane snage jer bi dobili veoma moderno artiljerisko orudze, tako za BH vojnu industriju
sto vise Hrvatska ima potrebu za 24 takva sistema i trenutno najizglednija opcija je im svedski Archer, ali im je preskup, zato po meni bi bilo pametno napraviti sa njima neki Joint venture (zajednicki poduhvat) kako bi se i mi i ono kvalitetno preoruzali sa daleko manje novca, a i ponudili konkurentan (menje sostificiran, ali zato i daleko manje skup) proizvod za koje bi najvjerovatnije postojalo trziste
tako da sam uvjeren da su ove haubice M114 itekako dobre je bolji za dugo godina necemo vidjeti kao iz politickih tako iz ekonomskih razloga. cak sam nedje davno citao da je ovim M114 haubicama isporucenim tadasnjoj vojsci federacije povecan domet sa standardnih 15 tak km na 19 km sto i nije toliko lose. naravno ugradnjom cijevi 155/33 ili 155/39 (za 155/52 nisam siguran) bi se taj domet mogao jos povecati ali i tezina haubice takodje. na primjer to je stvar koja bi se moglo odraditi i u BNTu.
za afganistan nisu otisle te haubice nego su otisle D30 122 mm i to 60 komada (30 iz skladista OS BiH sa podrucja rs i 30 komada iz skladista OS BiH sa podrucja federacije) ali prvobitno su remonotovane u BNT. isporuka mislim da jos traje.
haubice M-114 su jos itekako dobre pogotovu za nase uslove, ali meni je poznanik rekoa da je preko trecine poklonjeno afganistanu i ako su lagali mene ja lazem vas, a on mi je rekao da su 3 bataljona (bataljon=18 cjevi) istih u rezervi artiljeriske brigade
od 130 mm cijevi sa m46 nije moguce napraviti cijev 155/52 jer je cijev duza mislim da su za pve nore skidali zatvarace sa tih topova m46 i ugradjivali ih u nore b-52 a ne cijevi. velika je tajna od kud su nabavljali cijevi za te svoje nore B. ima mnogo teorija da dolaze iz slovenije, rusije, francuske itd. ali ocigledno su odlucili da ih prave sami
nemogu sada da nadzem, ali i BNT ima program narezivanja cjevi M-46 topova da se dobije cjev za 155 mm