BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#1376 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote: Sta ovo Hajro jos jedan veliki posao isaretom nagovjestava koji bi mogao uduplati broj zaposlenih bar na neko vrijeme?

Ne moraju glave raketa za Orkan obavezno da nose kasetno punjenje. Nema tu govora o zabrani.
i mene Haro bas obradova sa ovim svojim isaretom. eh kad bi PRETIS uspio da nagura na neki 600-700 radnika u punom zaposlenju (mada su kapaciteti jos veci). to bi biloi vise nego dovoljno za potrebe odbrane bosne.

nisam nimislio na neku zabranu nego na potpis sporazuma o ne koristenju kasetne municije. a postojece rakete za ORKAN su sve bile kasetne. sto se tice neke nove rakete od toga nema nista. da je pretis stao na noge prije nekih 10-15 godina i da danas ima nekih 700 radnika i bar 20-30 sposobnih inzinjera mozda bi danas bilo moguce pricati o nekoj novoj raketi za ORKAN. sa ovih dansanjih pozicija se moze o tome govoriti tamo neke 2025. do tad ce ti ORKANI sto truhnu negdje u nekom skladistu oruzja i istruhnuti.

ali posto su ORKANI proglaseni kao neperspektivni za odbranu bosne nema ni potrebe za novom raketom.
Tacticus

#1377 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:
heckler wrote: Sta ovo Hajro jos jedan veliki posao isaretom nagovjestava koji bi mogao uduplati broj zaposlenih bar na neko vrijeme?

Ne moraju glave raketa za Orkan obavezno da nose kasetno punjenje. Nema tu govora o zabrani.
i mene Haro bas obradova sa ovim svojim isaretom. eh kad bi PRETIS uspio da nagura na neki 600-700 radnika u punom zaposlenju (mada su kapaciteti jos veci). to bi biloi vise nego dovoljno za potrebe odbrane bosne.

nisam nimislio na neku zabranu nego na potpis sporazuma o ne koristenju kasetne municije. a postojece rakete za ORKAN su sve bile kasetne. sto se tice neke nove rakete od toga nema nista. da je pretis stao na noge prije nekih 10-15 godina i da danas ima nekih 700 radnika i bar 20-30 sposobnih inzinjera mozda bi danas bilo moguce pricati o nekoj novoj raketi za ORKAN. sa ovih dansanjih pozicija se moze o tome govoriti tamo neke 2025. do tad ce ti ORKANI sto truhnu negdje u nekom skladistu oruzja i istruhnuti.

ali posto su ORKANI proglaseni kao neperspektivni za odbranu bosne nema ni potrebe za novom raketom.
orkani su postali neprespektivni radi njihovog kalibra, tj. 262 mm i cinjenice da je postojala samo kasetna municija, a razvoj nove bojeve glave (da nepricam o kompletnoj raketi) trazio je daleko vise novca i znjanja kojega si BiH nije mogla prijustiti/vise nazalost nema
postojala je moguscnost koristenja raketa sa klasicno visokoeksplozivnom bojevom glavom, ali to je opet bilo degradiranje orkana sa takticko-strateskog oruzanog sistema, na klasicnu tesku artiljeriju pogotovu sto orkan kao visecjevni raketni lanser nema tu preciznost i tezina bojeve glave sa klasicnim punjenjem je malo manja od bojeve glave granate klasicne i daleko jeftinije haubice 203 mm
na to sve treba nadodati nepostojanje efikasnih sistema izvidzanja koja bi omogucila koristenje glavne kvalitete orkana, a to je gadzanje rasutih ciljeva na distanci od 30-35 km u pozadini neprijatelja + sto skoro vise niko u regionu neposjeduje velike oklopno-mehanizovane jedinice, a njihove koncentracije u zonama okupljanja za ofanzivu/defanzivu su trebale biti primarni cilj orkana

sto se tice municije, naravno da je to 155 mm jer pored cinjenice da je taj kalibar preko 100 godina u upotrebi sada postaje sve rasireniji i to najvise zbog cinjenice da su uspjesno konstruisane haubice tj. u osnovi su to top-haubice ali sad ih svi sada jednostavno zovu haubice jer se granica izmedzu topova i haubica skoro istopila, koje su napravljene od raznih legura cime su postale lagane kao lake haubice kalibra 105-122 mm koje su u osnovi postale od 90-tih laka artiljerija jer su razno razna orudza kalibra do 90 mm postala zastarjela zbog rasprostranjenosti rucni bacaca granata, lansera raketa, automatskih bacaca granata, navodzenih raketnih sistema kratkog i srednjeg dometa, ... tj orudza koja su preuzela primat u direktnoj podrsci i razvoja u preciznosti, dometu i jednostavnosti izrade minobacaca 120 mm koji su postali raprostranjeni da su sada pratece cete/ cete teskih oruzija bataljona nauruzani sa njima
gore navedene haubice 105-122 mm cija bojeva municija je bila i neznatno slabija ili neznatno jaca (zavisi od kalibra) od jeftinijih i rasprostranjenih minobacaca 120 mm ipak su imali veci domet i dalje vecu preciznost od navedeni, a bile su lakse od haubica 155 mm pa su imale i dalje borbenu vrednost za ratovanje u tesko prohodnim terenima i radi mogucnosti transporta helikoptera
sa uvodzenjem haubice M-777 koja je nastala razvojem britanskog projekta ultralake hubice, koja tezi malo vise od 300 kg koliko je teska haubica D-30(ustvari ruska 2A18) 122 mm, a ima duplo tezu granatu (44 kg naspram 22 kg) i duplo veci domet (30 km naspram 15 km) sa standardnom municijom i te haubice gube borbenu vrjednost i za sada su tu radi njihovog velikog broja i sto su trenutno i dalje dosta jeftinije
ali municija 155 mm polako ali sigurno postaje univerzalna municija jer ce se sve vise savremene vojske bazirati na hubice 155 mm u verzijama ultralake (kao M-777 sto sam naveo), samohodne na sasiji kamiona (svedski Archer, francuski Cesar) i/ili oklopnih vozila na tockovima (sva moderna oklopna vozila na tockovima styker, pandur, phirana, patria AMV, ... imaju tu opciju) i/ili oklopnih vozila na gusjenicama (Pz-2000, M-109 Paladin, ....) koje ce se koristiti kao univerzalna artiljerija sa ulogom unistavanja poljskih fortikacija/lakse utvrdzenih stalnih fortifikacija, dalekometno precizno gadzanje ciljeva koji nisu isplativi za koristenje navodzenih raketnih sistema, krstarecih raketa ili avijacije i sve to u sprezi sa visecjevnim raketnim lanserima koji ce moci koristiti municiju raznih kalibara (kao sada mlrs m-70 sa raznim raketama 225 mm do ATACMS raketnog sistema) dok ce artiljerisku podrsku pjesadiskim jedinicama davati minobacaci 120 mm, a direktnu podrsku pored gore navedenih sistema sa tim da se dosta tih orudza proizvodi razlicite namjene tj. pored klasicnog protiv oklopnog, sada se proizvodi municija za unistavanje fortifikacija, tipa AT-4 raketnih lansera, panzefaust 3-T600, navodzenog raketnog sistema javelin srednjeg dometa sa bojevom glavom namjenjenom za unistavanje fortifikacija, ...
ukratko municija 155 mm je municija buducnosti koja jos ima velike mogucnosti napredovanja, jer radi velicine bojeve glave ima daleko vise prostora za ubacivanje pametne submunicije ili sistema navodzenja (laser, IIR citaca, gps uredzaja, ...)
matematicar_teski

#1378 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by matematicar_teski »

Koje je nase najjace oruzje trenutno?
155_mm

#1379 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Tactictus ma znam da ima mnogo boljih stvari od ORKANA ali tih stvari bosna niti ima niti ce imat. treba vidjet da se iskoristi ono sto se vec ima. probosanske snage nemaju nista sa cim bi kompenzirali brojcanu nadmoc potencijalnih agresora. ORKANI bi tu mozda mogli pomoci. ali posto su ORKANI istorija treba vidjeti kako se odbraniti i bez njih i bez avijacije.

@matematicar teoretski gledano trenutno najmocnije oruzje za odbranu bosne su haubice M114 u kalibru 155 mm donirane u programu OiO. govorim teoretski jer te haubice nisu u aktivnom sastavu OS BiH. OS aktivno koriste haubice 122 mm. mislim da su i hrvati aktivno koriste d30J 122 mm a 152/155 drze u rezervi. nepoznato mi je dali su bosanske M114 u rezervi ili su i one proglasene viskom pa ce ili u prodaju ili u topionicu. donacija tih haubica je izazvala najveci protest od strane politickih i vojnih vodja iz rs.
srbija je uralila suprotno oni su svojih 330 haubica 122 mm poslali urezervu a u aktivnom sastavu drze haubice 152/155 mm.

ako se gleda samo na oruzje u aktivnom sastavu OS BiH onda su najjaca oruzja haubice d30j u kalibru 122 mm i rumunski VBRovi takodje u kalibru od 122 mm.
matematicar_teski

#1380 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by matematicar_teski »

155_mm wrote:@Tactictus ma znam da ima mnogo boljih stvari od ORKANA ali tih stvari bosna niti ima niti ce imat. treba vidjet da se iskoristi ono sto se vec ima. probosanske snage nemaju nista sa cim bi kompenzirali brojcanu nadmoc potencijalnih agresora. ORKANI bi tu mozda mogli pomoci. ali posto su ORKANI istorija treba vidjeti kako se odbraniti i bez njih i bez avijacije.

@matematicar teoretski gledano trenutno najmocnije oruzje za odbranu bosne su haubice M114 u kalibru 155 mm donirane u programu OiO. govorim teoretski jer te haubice nisu u aktivnom sastavu OS BiH. OS aktivno koriste haubice 122 mm. mislim da su i hrvati aktivno koriste d30J 122 mm a 152/155 drze u rezervi. nepoznato mi je dali su bosanske M114 u rezervi ili su i one proglasene viskom pa ce ili u prodaju ili u topionicu. donacija tih haubica je izazvala najveci protest od strane politickih i vojnih vodja iz rs.
srbija je uralila suprotno oni su svojih 330 haubica 122 mm poslali urezervu a u aktivnom sastavu drze haubice 152/155 mm.

ako se gleda samo na oruzje u aktivnom sastavu OS BiH onda su najjaca oruzja haubice d30j u kalibru 122 mm i rumunski VBRovi takodje u kalibru od 122 mm.
aha, fino :mrgreen:
mada je nasa najveca snaga onih 200 f-16 u avianu
heckler

#1381 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Prvi put cujem da su M114 proglaseni neperspektivnim? Ima li gdje link za to?
Tacticus

#1382 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:@Tactictus ma znam da ima mnogo boljih stvari od ORKANA ali tih stvari bosna niti ima niti ce imat. treba vidjet da se iskoristi ono sto se vec ima. probosanske snage nemaju nista sa cim bi kompenzirali brojcanu nadmoc potencijalnih agresora. ORKANI bi tu mozda mogli pomoci. ali posto su ORKANI istorija treba vidjeti kako se odbraniti i bez njih i bez avijacije.

pazi orkani su nepotrebni jer namamo odgovarajucu municiju za njih, a da napravimo i koristimo kasetnu municiju rizikovali optuzbu za ratni zlocin
ono sto bi bilo najbolje da se neko probudi i pokusa modernizovati NORA-e koje je BMT proizvodio i da napravi samodno oruzije na bazi visoko pokretnog kamiona u kalibru 155/52 slicno kao sto su srbi napravili sa NORA B52, a oni su koristili rezane cjevi topova M-46, a ne NORA-ne cjevi jer ih nemogu proizvoditi, ukratko nesto manje sostificirano kao svedski Archer i samim tim jeftinije i lakse za odrzavati
takvo orudze bi trebalo i nasim oruzanim snagama barem u kolicini od 12-18 komada (3 baterije), a postojalo bi najvjerovatnije trziste kod islamskih zemalja za barem 2-3 puta toliko orudza

sto se tice M-114 one su sada veoma stare jer je to dizajn sa pocetka 2 svjestkog rata, ali koliko se sjecam 54 ili 56 komada je bilo stavljeno u rezervu, a ostatak je doniran afganistanu
heckler

#1383 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Nebih da odvlacim razgovor po N-ti put na Orkane jer mi je se iskreno gadi kako svaki razgovor o BH namjenskoj industriji uvijek zavrsi naklapanjem o njima, ali mislim da ne pije skroz vode da mi vise namamo strucnjake za to. Orkan kao sistem i raketa kao dio toga su vec 30 i kusur godina stara tehnologija. Za ovo vrijeme je pristup informacijama da ne govorim tehnologija i materijali i nas pristup istim uznapredovali svjetlosnu godinu. U momentu kad amateri u Americi u garazi prave 10-metarske rakete iz zabave, kada Danski amateri rade na prvoj amaterskoj raketi da lansiraju ljudsko bice u orbitu, pored zivog Berke Zecevica reci da mi nismo sposobni replicirati i/ili unaprijediti 30 godina staru tehnologiju po meni nije realno.
Da se ko smiluje i Berki da odrijesene ruke i finansije ispilila bi se ta platforma u Bosanski ATacMS sa dupo vecim domentom i navodecim raketama.
Eh puste srece...
heckler

#1384 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Tacticus wrote:[
ono sto bi bilo najbolje da se neko probudi i pokusa modernizovati NORA-e koje je BMT proizvodio i da napravi samodno oruzije na bazi visoko pokretnog kamiona u kalibru 155/52 slicno kao sto su srbi napravili sa NORA B52, a oni su koristili rezane cjevi topova M-46, a ne NORA-ne cjevi jer ih nemogu proizvoditi, ukratko nesto manje sostificirano kao svedski Archer i samim tim jeftinije i lakse za odrzavati
takvo orudze bi trebalo i nasim oruzanim snagama barem u kolicini od 12-18 komada (3 baterije), a postojalo bi najvjerovatnije trziste kod islamskih zemalja za barem 2-3 puta toliko orudza

Bravo. Ja o slicnom trubim vec godinama. Da jebe jez jeza meni nije jasno o cemu "nasi" razmisljaju...
iz zadnje klupe

#1385 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

srbi napravili sa NORA B52, a oni su koristili rezane cjevi topova M-46, a ne NORA-ne cjevi jer ih nemogu proizvoditi,
Uskoro vise nije tacno, srpski ministar Dačić pri posjeti Trsteniku rekao da će se tu instalirati mašine za proizvodnju cijevi za Noru, koje će se kupiti i već su izdvojena sredstva, a koje je Srbija prije morala uvoziti (po njegovim riječima)

PS: Dok mi dočekamo da naši u BNt nešto krenu sa modernizacijom, Srbija će u međuvremenu ovladati stealth tehnologijom :-)
155_mm

#1386 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote:Prvi put cujem da su M114 proglaseni neperspektivnim? Ima li gdje link za to?
od koga si to cuo?
155_mm

#1387 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tacticus wrote: pazi orkani su nepotrebni jer namamo odgovarajucu municiju za njih, a da napravimo i koristimo kasetnu municiju rizikovali optuzbu za ratni zlocin

sto se tice M-114 one su sada veoma stare jer je to dizajn sa pocetka 2 svjestkog rata, ali koliko se sjecam 54 ili 56 komada je bilo stavljeno u rezervu, a ostatak je doniran afganistanu
razumijem ja da je orkan i zastario i da nekompatibilan kalibar u odnosu na na primjer NATO ali bosna ili ce imati ove orkane na raspolaganju ili nece imati nikakve pa sad je pitanje sta izabrati nikakve ili ovakve. pogotovu kad imas vlastitu proizvodnju raketa. u principu odreci se oruzja za koje imas kompletnu proizvodnju municije je malo nelogicno. razumijem takodje da je BiH potpisnica ugovora o ne koristenju kasetne municije i da se je trebalo na vrijeme razviti bojevu glavu bez kasetne municije ali tako da se ne mjenja raketni motor. tako da je moguce zamijeniti tu bojevu glavu sa kasetnom. mislim da bi ovo i za bosnu bilo tehnicki izvodljivo.

ogromna brojcana prednost potencijalnih agresora u odnosu na probosanske snage su veliki problem za odbranu bosne i tu nema smisla zabijati glavu u pijesak ili nadati se "onima iz aviana". ublazivanje te razlike jedino vidim u tih 5-6 (orkana ili koliko ih vec ima). pa caki po cijenu optuzbe da zbog borbe za bioloski opstanam krsimo konvenciju o ne koristenju kasetne municije.

svi smo mi culi za onu pricu kako su nas zaustavili pred banjalukom jer je milosevic prijetio da ce poslati 50.000 vojnika u bosnu (tacnije receno da ce poslati novi 50.000). sta mislis da su probosanske snage u tom trenutku imale te orkane i nekih 1000 raketa za njih, kolika bi ta miloseviceva prijetnja bila uvjerljiva. ili zasto se iskljucuje mogucnost da se ponovo dodje u situaciju da neko iz srbije prijeti da ce poslati 50.000 vojnika u bosnu. to je razlog zbog cega ja mislim da ovi orkani itekako nebi bili losi (vjerovatno bi samo njihovo postaojanje bilo dovoljno za odvracanje).
ako neko vidi neku drugu mogucnost kompenzacije brojcane nadmoci mogucih agresora nek je iznese. ali ako moze nesto realno a ne neki vlazni snovi o kupovini nekih modernih naoruzanja, "nasima u avianu", i "help baznia".

druga druga stvar sa kojom se moze mompenzirati brojcana nadmoc protivnika je mobilnost (a orkani su itekako mobilni). slazem se sa tobom da bi koncept NORE B-52 zbog njene mobilnosti takodje bio primjenjiv za odbranu bosne. ideja haubice na kamionu je postojala jos za vrijeme JNA. bili su projekti NORA A, B i C (vucna, na kamionu i samopokretna sa vlasitim VW motorom). nadati se da ce BNT napraviti takvo sta je "cekanje na Godoa". vidis da nemogu dobiti nikakav posao jer se resorni ministar nece da upusta u nikakve poslove sa njima zbog "nepodobnog" rukovodstva firme iako bi posla bilo u indoneziji.
tako da sam uvjeren da su ove haubice M114 itekako dobre je bolji za dugo godina necemo vidjeti kao iz politickih tako iz ekonomskih razloga. cak sam nedje davno citao da je ovim M114 haubicama isporucenim tadasnjoj vojsci federacije povecan domet sa standardnih 15 tak km na 19 km sto i nije toliko lose. naravno ugradnjom cijevi 155/33 ili 155/39 (za 155/52 nisam siguran) bi se taj domet mogao jos povecati ali i tezina haubice takodje. na primjer to je stvar koja bi se moglo odraditi i u BNTu.
za afganistan nisu otisle te haubice nego su otisle D30 122 mm i to 60 komada (30 iz skladista OS BiH sa podrucja rs i 30 komada iz skladista OS BiH sa podrucja federacije) ali prvobitno su remonotovane u BNT. isporuka mislim da jos traje.
od 130 mm cijevi sa m46 nije moguce napraviti cijev 155/52 jer je cijev duza mislim da su za pve nore skidali zatvarace sa tih topova m46 i ugradjivali ih u nore b-52 a ne cijevi. velika je tajna od kud su nabavljali cijevi za te svoje nore B. ima mnogo teorija da dolaze iz slovenije, rusije, francuske itd. ali ocigledno su odlucili da ih prave sami.
155_mm

#1388 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

17. 01. 2013. | 15:44
"Pretis" potpisao tri ugovora vrijednosti veće od 30 mil KM - Slijedi izmirenje obaveza

Image
U posljednih petanest dana fabrika namjenske industrije "Pretis" potpisala je tri ugovora, ukupne vrijednosti veće od 30 mil KM, što znači da su stvoreni svi preduslovi za izlazak iz krize nekadašnjeg giganta, piše Oslobođenje.

Dva ugovora ukupne vrijenosti 16,5 mil KM odnose se na proizvodnju munucije kalibra 155 mm koja ja veoma tražena na svjetskom tržištu, što će "Pretisu" osigurati ponovno pokretanje i kontuintet proizvodnje, a time i vraćanje nekadašnjeg ugleda.

- Najteže od svega je bilo vratiti povjerenje kupaca na svjetskom tržištu. Prva proizvodnja tzv. 155-ice počela je u 2012. godinia, ali u količinama koje nisu mogle osigurati kontinuitet proizvodnje, pa time ni izmirenje plata radnika i druge obaveze. Sa ovim ugovorom počinje jedna nova i ljepša priča za "Pretis" - kaže Erdal Trhulj, ministar industrije, energije i rudarstva.

Treći ugovor vrijedan 14 mil Km odnosi se na kompletiranje i prodaju zaliha.

- Iz ovih sredstava će se izmiriti nagomilane obaveze iz proteklog perioda - kaže Trhulj.

Ovim ugovorima "Pretis" otvara šansu i drugima. U prvom redu to se odnosi na fabriku "Binas" iz Bugojna. Samo izrada upaljača za potrebe "Pretisovih" ugovora osigurava kontinuitet proizvodnje i opstanak fabrike
http://www.ekapija.com/website/bih/page/677719

radnicima PRETISA zelim sve najbolje u rezalizaciji ovakvih ugovora i da ih u buducnosti bude sve vise. jer su oni mnogo toga predevarali za zadnjih petnestak godina. i stvarno se nadam da ce najvaznija tvornica bosanske odbranbene industrije stati na noge i samim time poboljsati odbranbenu poziciju probosanskih snaga.
:thumbup:
heckler

#1389 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Hvala nebesima vise.

:bih: :bih: :bih:

Pitam se jeli o ovom Hajro govorio kad je spominjao jos jedan potencijalni ugovor koji bi mogao uduplati broj radnika ili imas jos nesto da se iza brda valja.
Tacticus

#1390 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

iz zadnje klupe wrote:
srbi napravili sa NORA B52, a oni su koristili rezane cjevi topova M-46, a ne NORA-ne cjevi jer ih nemogu proizvoditi,
Uskoro vise nije tacno, srpski ministar Dačić pri posjeti Trsteniku rekao da će se tu instalirati mašine za proizvodnju cijevi za Noru, koje će se kupiti i već su izdvojena sredstva, a koje je Srbija prije morala uvoziti (po njegovim riječima)

PS: Dok mi dočekamo da naši u BNt nešto krenu sa modernizacijom, Srbija će u međuvremenu ovladati stealth tehnologijom :-)
puno stvari se kaze i pise, a vrlo malo uradi tako se vec godinama prica o mnogim oruzanim sistemima iz srbije, a sem donekle bumbara i NORA B52 nista se narucito nije uradilo
da je tako lako napraviti tvornicu artiljeriskih oruzija, onda bi sve zemlje svjeta imale po jednu minimalno
heckler

#1391 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Ljudi mozda ne shvataju sta znaci napraviti i nesto na prvi pogled banalno poput obicne cijevi.
Evo na primjer, kad smo mi od Rusa kupili T-72 licencu dosla su 3 transportna aviona tehnoloske dokumentacije. Na mali milion mjesta citavi pasusi su bili precrtani crni flomasterima pogotovo gdje su se pozivali na ruske vojne standarde itd. Sta nismo sa njima radili oko toga, krvili se, jebali im majku, svadjali se, ubjedjivali, nabjedjivali ali dzaba. Sve njihovo tehnicko osoblje kad su dolazili sluzbeno imali uvijek par priljepaka iz njihovih obavjestajnih sluzbi da slucajno ovaj sta ne lane ili uzme lovu. Onda smo se jebali sa UV svjetlima, rengenima, pizdama materina da se provali sta je ispod ali dzaba.
Nejse, izmedju ostalog u tehnickoj dokumentaciji je zatamljen i proces za proizvodnju tenkovske cijevi. Cijela jugoslavija se jebala sa tim i nije se moglo napraviti da valja. Na kraju se uzorak poslao u Svedsku na analizu i tek onda prebrodismo taj belaj.
Tek onda vam je jasno sta znaci to sto imamo BNT i koliko je vazno da on opet prodise punim plucima. Sjeme mu se zatrlo ko god svjesno opstruira uzlet bilo koje od nasih firmi iz namjenske industrije.
Warashii

#1392 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warashii »

[quote="155_mm"

ako se gleda samo na oruzje u aktivnom sastavu OS BiH onda su najjaca oruzja haubice d30j u kalibru 122 mm i rumunski VBRovi takodje u kalibru od 122 mm.[/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/M114_155_mm_howitzer
Ne bih se smio zakleti da su povucene iz sluzbe, mada sve je moguce, samo je cinjenica da je za nase uslove i prostore daleko bolja 122d30 haubica, sto zbog remonta kao i mogucnosti da samo izradjujemo iste, bez da osporavam vatrenu moc 155mm.
Tacticus

#1393 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:
razumijem ja da je orkan i zastario i da nekompatibilan kalibar u odnosu na na primjer NATO ali bosna ili ce imati ove orkane na raspolaganju ili nece imati nikakve pa sad je pitanje sta izabrati nikakve ili ovakve. pogotovu kad imas vlastitu proizvodnju raketa. u principu odreci se oruzja za koje imas kompletnu proizvodnju municije je malo nelogicno. razumijem takodje da je BiH potpisnica ugovora o ne koristenju kasetne municije i da se je trebalo na vrijeme razviti bojevu glavu bez kasetne municije ali tako da se ne mjenja raketni motor. tako da je moguce zamijeniti tu bojevu glavu sa kasetnom. mislim da bi ovo i za bosnu bilo tehnicki izvodljivo.

ogromna brojcana prednost potencijalnih agresora u odnosu na probosanske snage su veliki problem za odbranu bosne i tu nema smisla zabijati glavu u pijesak ili nadati se "onima iz aviana". ublazivanje te razlike jedino vidim u tih 5-6 (orkana ili koliko ih vec ima). pa caki po cijenu optuzbe da zbog borbe za bioloski opstanam krsimo konvenciju o ne koristenju kasetne municije.

svi smo mi culi za onu pricu kako su nas zaustavili pred banjalukom jer je milosevic prijetio da ce poslati 50.000 vojnika u bosnu (tacnije receno da ce poslati novi 50.000). sta mislis da su probosanske snage u tom trenutku imale te orkane i nekih 1000 raketa za njih, kolika bi ta miloseviceva prijetnja bila uvjerljiva. ili zasto se iskljucuje mogucnost da se ponovo dodje u situaciju da neko iz srbije prijeti da ce poslati 50.000 vojnika u bosnu. to je razlog zbog cega ja mislim da ovi orkani itekako nebi bili losi (vjerovatno bi samo njihovo postaojanje bilo dovoljno za odvracanje).
ako neko vidi neku drugu mogucnost kompenzacije brojcane nadmoci mogucih agresora nek je iznese. ali ako moze nesto realno a ne neki vlazni snovi o kupovini nekih modernih naoruzanja, "nasima u avianu", i "help baznia".druga druga stvar sa kojom se moze mompenzirati brojcana nadmoc protivnika je mobilnost (a orkani su itekako mobilni).
da zavrsim sa raspravom na temu orkana
orkan ima kalibar 262 mm, koji nije da nije kopmatibilan sa NATO standardima nego je jedinstven u svijetu jer ne postoji ni jedan drugi sistem koji koristi tu municiju
orkan ima veci domet od M-270 ali ima laksu bojevu glavu i ponavljam njegova kasetna municija je dobra samo za unistavanje koncentrisanih oklopno-mehanizovanih jedinica i to duboko u pozadini prije izvodzenja ofanzivno/defanzivnih akcija, a da bi to uradio morali bi izdvojiti nekoliko desetina miliona eura za kupovinu modernih sistema za izvidzanje u realnom vremenu(UAV, helikopteri sa mikrovalnim radarima, mali avioni sa zemljanim radarima, ...) jer se u modernim borbenim taktikama i uslovima smanjenja oklopno-mehanizovanih jedinica takve koncentracije se desavaju veoma rjetko i brzo se razbijaju, tako da je uloga klasicnih izvidzaca i dubinskih patrola izuzetno opala sto znaci opet velika ulaganja i to u stari sistem
sto se tice bojevih glava, vec sam pricao jedina low-tech i jeftina solucija je koristenje klasicnih visokoeksplozivne bojeve glave, ali to je opet ulaganje u stariji sistem koje u osnovi ne poboljsava nego umanjuje njegove sposobnosti, pogotovu kada moderne haubice 155/52 sa specijalnom municijom dostizu isti domet kao orkan, a cinkovitos ove municije je jednaka bateriji navedenih haubica koje su pri tome daleko preciznije
dakle jedino rjesenje je pravljenje moderne bojeve glave po mogucnosti sa pametnom submunicijom za sta mi nemamo ni novca ni know how (potrebnog znanja)
a da smo bogdom imali ne 1000 nego 100 raketa za orkane u ratu, sada bi BiH izgledala drugacije, ali ovo je drugo doba i armije koje nas okruzuju su drugacije nauruzane
dok je miloseviceva pretnja o slanju 50 000 ljudi je bila blef jer niti je mobilizacija uspjela niti je imao goriva za toliki broj ljudi, milosevic je mogao poslati maksimalno 8-12 000 ljudi, ali bi u roku od 2-3 mjeseca intezivnog ratovanja vrlo brzo ostao bez goriva, a sto bi ih dovelo u jos goru situaciju jer bi to slanje vojske sigurno znacilo ukidanje embarga i nauruzavanja armije sto bi znacilo da bi sve do drine bilo nesigurno
sto se tice multiplikatora snaga, orkan to jednostavno vise nije, zbog cinjenice da su armije sada manje, sa daleko manjim oklopnomehanizovanim jedinicama, ali daleko pokretljivijim
zatim realno jedine armije koje mogu napasti BiH su armije srbije, hrvatske i crne gore
naravno ovdje crnugoru mozemo izbaciti iz svake racunice, hrvatska ulazi u EU, a i realno nema tolike ljudske resurse da bi ostvarila neku kljucnu brojcanu predmoc pa i da se BiH hrvati u kompletu opredjele za nju, tako da ostaje samo srbija, ali ni ona nemoze poslati sve sto ima jer radi prirode odnosa mora ostaviti veliki kontigent radi kosova, sandzaka i vojvodine
dok da se odluci jedna italija da nas napadne ni 50 orkana nam nebi pomogli, a da nepricam o stvarnim svjetkim silama
ukratko orkani su konzervirani i takvi ce ostati do pronalaska kupca ili dok totalno ne zastare i ne zavrse u satarom gvozdzu, a nedaj boze rata mogu se reaktivirati
slazem se sa tobom da bi koncept NORE B-52 zbog njene mobilnosti takodje bio primjenjiv za odbranu bosne. ideja haubice na kamionu je postojala jos za vrijeme JNA. bili su projekti NORA A, B i C (vucna, na kamionu i samopokretna sa vlasitim VW motorom). nadati se da ce BNT napraviti takvo sta je "cekanje na Godoa". vidis da nemogu dobiti nikakav posao jer se resorni ministar nece da upusta u nikakve poslove sa njima zbog "nepodobnog" rukovodstva firme iako bi posla bilo u indoneziji.
upravo evolucijom NORA B tj, autotopa (ne samohotke) kalibra 152/45 nastala je NORA B52, a moje licno misljenje je da je upravo razvoj jednog slicnog sistema od najvece strateske vaznosti kako za BiH oruzane snage jer bi dobili veoma moderno artiljerisko orudze, tako za BH vojnu industriju
sto vise Hrvatska ima potrebu za 24 takva sistema i trenutno najizglednija opcija je im svedski Archer, ali im je preskup, zato po meni bi bilo pametno napraviti sa njima neki Joint venture (zajednicki poduhvat) kako bi se i mi i ono kvalitetno preoruzali sa daleko manje novca, a i ponudili konkurentan (menje sostificiran, ali zato i daleko manje skup) proizvod za koje bi najvjerovatnije postojalo trziste

tako da sam uvjeren da su ove haubice M114 itekako dobre je bolji za dugo godina necemo vidjeti kao iz politickih tako iz ekonomskih razloga. cak sam nedje davno citao da je ovim M114 haubicama isporucenim tadasnjoj vojsci federacije povecan domet sa standardnih 15 tak km na 19 km sto i nije toliko lose. naravno ugradnjom cijevi 155/33 ili 155/39 (za 155/52 nisam siguran) bi se taj domet mogao jos povecati ali i tezina haubice takodje. na primjer to je stvar koja bi se moglo odraditi i u BNTu.
za afganistan nisu otisle te haubice nego su otisle D30 122 mm i to 60 komada (30 iz skladista OS BiH sa podrucja rs i 30 komada iz skladista OS BiH sa podrucja federacije) ali prvobitno su remonotovane u BNT. isporuka mislim da jos traje.
haubice M-114 su jos itekako dobre pogotovu za nase uslove, ali meni je poznanik rekoa da je preko trecine poklonjeno afganistanu i ako su lagali mene ja lazem vas, a on mi je rekao da su 3 bataljona (bataljon=18 cjevi) istih u rezervi artiljeriske brigade
od 130 mm cijevi sa m46 nije moguce napraviti cijev 155/52 jer je cijev duza mislim da su za pve nore skidali zatvarace sa tih topova m46 i ugradjivali ih u nore b-52 a ne cijevi. velika je tajna od kud su nabavljali cijevi za te svoje nore B. ima mnogo teorija da dolaze iz slovenije, rusije, francuske itd. ali ocigledno su odlucili da ih prave sami
nemogu sada da nadzem, ali i BNT ima program narezivanja cjevi M-46 topova da se dobije cjev za 155 mm
Tacticus

#1394 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

nasao
http://www.unisgroup.ba/#/guns%20and%20howitzers/
trazi gun an howitzers, zatim 155 M-46/96 gun
heckler

#1395 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Tacticus wrote:nasao
http://www.unisgroup.ba/#/guns%20and%20howitzers/
trazi gun an howitzers, zatim 155 M-46/96 gun
Na tom Flash sajtu dikretno linkovanje ne radi uopste.

Evo slika direktno:

Image

Image
155_mm

#1396 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

na ovoj stranici sto ste dali link stoji:
m46: kalibar: 130 mm; duzina cijevi: 6840 mm; tezina cijevi: 8450 kg;
m46/95: kalibar:155 mm; duzina cijevi: 8130 mm; tezina cijevi 8800 kg;
nije mi jasno kojom metodom obrade gotove cijevi je moguce napraviti znacajno duzu i tezu cijev? :?

interesantno odkud ovima u BNT ikako cijev tih karekteristika (155mm/52)? ko ju je konstruiso? cisto sumnjam da su je oni sami u BNTu konstruisali. za koga su pravili ovu cijev? nije valjda da su ovu cijev napravili ofarbali i sredili je do kraja samo da bi uslikali ovu skalameriju od topa. skupa bi to bila slika.

ali kad se uporede cijevi sa ove slike iz BNTa i nore b52 vidi se nekako ogromna slicnost. :shock:
ja imam osjecaj da BNT vec ucestvije u izradi jednog mobilnog artiljerijskog orudja ali ne sa hrvatskom nego sa srbijom.
bilo kako bilo izgleda da su u BNTu u stanju napraviti cijev 155/52 i to je najvaznije. ;-)
iz zadnje klupe

#1397 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

U vezi BNt-a, ljudi zaboravljaju par stvari, fabrika je nastala premjestanjem neke fabrike iz Srbije, mislim 50-tih godina iskljucivo radi lokacije (centralni dio SFRJ)
Grad je nastao na livadi iskljucivo radi fabrike , vecinu u samom gradu su cinili Srbi, tj, zaposleni inzinjeri i vojno osoblje.
Dakle know how su cinili srbi, prema tome da Srbi znaju ponovo pokrenuti proizvodnju cijevi , stvar je samo finansija i političke volje, a cini mi se da imaju to oboje, neki dan su otvorili novu fabriku za proizvodnju oklopnih vozila i zaposlili 200 ljudi.

Najveci problem BNT je nedostatak inzinjerskog kadra.
iz zadnje klupe

#1398 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

takodje da BNt proizvodi cijeni za Nora52 to bi se znalo, ne bi se cuvalo ko top secret, zna se naprimjer da Gorazdanski ginex proizvode za Uzice, da je Pretis proizvodio kosuljice granata za Krusik dok nisu napravili spostvenu kovacnicu...
heckler

#1399 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Srba je tek nesto preko 10% bilo u opstini. U gradnu tek frtalj :wink:
iz zadnje klupe

#1400 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Srba je tek nesto preko 10% bilo u opstini. U gradnu tek frtalj
Otidji na forum herceg-bosna, odaberi novi travnik, sami hrvati kazu da su vecinu stanova u N.Travniku drzali Srbi, jer su to bili vojni stanovi, i da su na pocetku rata Hrvati kupili te stanove od Srba, te tako uspostavili kontrolu nad gradom, dok su Bosnjaci kontrolisali samo mali dio grada, vise predgradje, Kalinsku...
Post Reply