poznanik wrote:MuaDib wrote:...Nedavno sam naletio na kartu, koja je po meni dosad ponudila najbolje riješenje za administrativno preuređenje zemlje. Prema njemu BiH bi se podjelila na 6 pokrajina: Bosansku Krajinu, Bosansku Posavinu, Sjeveroistočnu Bosnu, Vrhbosnu, Podrinje i Hercegovinu, te grad Sarajevo.
Pokrajine bi imale zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i oko 40% ovlasti i nadležnosti, a loklna zajednica i republički nivo po 30%. U svim pokrajinama bi bila zagarantovana konstitutivnost i jednakopravnost, prema kojoj bi se formirala vlast.
Ovo je dosta zanimljivo i moguće rješenje ustroja administrativno-teritorijalnog razgraničenja BiH, šta više - usko je vezano i za istorijsko naslijeđe, kulturu i tradiciju naroda na ovim prostorima.
Meni jedino smeta zagovaranje uspostave zakonodavne vlasti u ovim "pokrajinama" (radije naziv regija), mislim da nema potrebe, jer će ponovo nastajati sukob nadležnosti kakav sličan imamo i sada. Zašto nije moguće imati jedan zakon u državi, koji bi na isti način bio provodiv na njenom cijelom području...
Mislim da bi zakonodavna vlast na nivou države bila sasvim dovoljna, i da bi, istovremeno, uspostavom nadležnosti države nad vojskom, policijom, fiskalnim sistemom, vanjskim poslovima bilo moguće osigurati njenu funkcionalnost i suverenost.
Takođe, vlast treba spustiti sa države na lokalnu samoupravu, na opštine i mjesne zajednice, ne na "regije".
Regije bi trebale imati samo servisne funkcije, vezu između državne vlasti i lokalne, npr. koordinaciju policijskih tijela, itd.
Regije ne bi trebali imati svoju skupštinu, vladu, ministarstva i ostale organe, to treba ostaviti opštinama.
Ali u tom slučaju, nema decentralizacije političke moći, što vodi stvaranju unitarne BiH. Treba pronaći model decentralizacije, kojim će se začepiti usta srpskim i hrvatskim nacionalistima, a i bošnjačkim unitaristima kojih nažalost nije mali broj. Ali to nije razlog za odustajanje od zalaganja i borbe za novo uređenje. Nažalost srpski i hrvatski političari u BiH nisu odustali od "etničke decentralizacije", a bošnjački političari od unitarne BiH, sa simboličnim regijama. Lično smatram da uspostava srednjeg nivoa vlasti bilo u obliku pokrajine, kantona, regije, okruga, županije sa ili bez pridjeva "autonomna", najoptimalnije rješenje. Možda na prvi pogled to izgleda derogiranje države, stvaranje novih entiteta, ili razbijanje jednog od tri naroda, ali suštinska decentralizacija jedino može ovu državu izvući iz političke krize. Moje viđenje suštinske decentralizacije jeste uspostava autonomnih regija ili pokrajina kao srednjeg nivoa vlasti, koje će imati ograničenu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, definisanu kako državnim (republičkim) ustavom, tako i statutom pokrajine. Unutar takve političke reorganizacije, slažem se da treba lokalnu samoupravu ojačati i proširiti njen djelokrug funkcija. Što se tiće, nadležnosti eventualnih pokrajina smatram da treba biti nešto između kantona i entiteta, između 8 i 12 nadležnosti, kojima će rukovoditi zakonodavna vlast (skuština pokrajine) i izvršna vlast u formi izvršnog vijeća, umjesto vlade. Dok je sudstvo sasvim normalno urediti sa općinskim, pokrajinskim i državnim sudom i tužilaštvom, te vrhovnim sudom BiH. I što je najvažnije u tom slučaju, jeste uspostaviti hijerarhiju vlasti, tako da su državni zakoni iznad zakona pokrajina, a pokrajinski zakoni iznad propisa općina, tj. svi zakoni moraju biti usaglašeni sa državnim zakonom, a lokalni propisi sa držsvnim i regionalnim zakonom.