Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
Komrad

#1376 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:nijedan bosnjak ne bi stavio srebrenicu i brcko u pravoslavni region kada bi crtao bilo kakve etnicke karte po bih.
osim toga, gotovo svaka druga rijec koju bacis ovdje utushi od smrada kokarde na blentari.
ok je ako se prestavis kao onaj felipe,, pravoslavac, srbin. covjek brani svoj stav.
ali nije ok ako se prestavis kao policajac iz siska,, ili recimo u tvom slucaju kao bosnjak.

Prvo na mojoj karti Srebrenica nije u cetnitetu kao ni zvornik i bratunac Brcko jeste jer je nama u takvoj postavci drzave potreban otvoren put prema bosanskoj krajini i pvezanost sa krajinom je bitnija od brckog
picek

#1377 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

Komrad wrote: pazi republika sprska se moze ukinuti samo unutar nje same...
jer dzaba da bosnjaka bude 60% ako tih 60% ne bude i u RSu nego samo na 30ak posto teritorije
ne moze se RS ukinuti iz sarajeva..
kako je pc nastala, tako ce se i ugasiti.
to je jedini nacin; ali posto imamo djecu pokusavamo da gajimo romanticne iluzije o tome.
tesko je neke stvari pogledati realno.

ali u pravu si da se pc ne moze samo ugasiti iz sarajeva.
moramo na nju ici i iz zenice, tuzle, bihaca.
najmanje tri-cetiri pravca :D
Komrad

#1378 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:
Komrad wrote: pazi republika sprska se moze ukinuti samo unutar nje same...
jer dzaba da bosnjaka bude 60% ako tih 60% ne bude i u RSu nego samo na 30ak posto teritorije
ne moze se RS ukinuti iz sarajeva..
kako je pc nastala, tako ce se i ugasiti.
to je jedini nacin; ali posto imamo djecu pokusavamo da gajimo romanticne iluzije o tome.
tesko je neke stvari pogledati realno.

ali u pravu si da se pc ne moze samo ugasiti iz sarajeva.
moramo na nju ici i iz zenice, tuzle, bihaca.
najmanje tri-cetiri pravca :D

ja preporucujem da se krene iz minhena, stokholma, beca i da vrli dijasporci odbrane svoju djedovinu a mi iz drugih dijelova drzave cemo im rado pomoci
picek

#1379 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

Komrad wrote:
Prvo na mojoj karti Srebrenica nije u cetnitetu kao ni zvornik i bratunac Brcko jeste jer je nama u takvoj postavci drzave potreban otvoren put prema bosanskoj krajini i pvezanost sa krajinom je bitnija od brckog
ta povezanost sa krajinom, samo ti i policajkec iz siska mozete uspostaviti cinicnu logiku.
ps,
pa ti ne znas onda gdje je srebrenica,, a hoces da crtas karte ? :-)
Komrad

#1380 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:
Komrad wrote:
ta povezanost sa krajinom, samo ti i policajkec iz siska mozete uspostaviti cinicnu logiku.
ps,
pa ti ne znas onda gdje je srebrenica,, a hoces da crtas karte ? :-)
jel ovo srebrenica ili ja ne znam citati?

http://img600.imageshack.us/img600/1
Komrad

#1381 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

Image
MuaDib

#1382 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by MuaDib »

poznanik wrote:
MuaDib wrote:...Nedavno sam naletio na kartu, koja je po meni dosad ponudila najbolje riješenje za administrativno preuređenje zemlje. Prema njemu BiH bi se podjelila na 6 pokrajina: Bosansku Krajinu, Bosansku Posavinu, Sjeveroistočnu Bosnu, Vrhbosnu, Podrinje i Hercegovinu, te grad Sarajevo.
Pokrajine bi imale zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i oko 40% ovlasti i nadležnosti, a loklna zajednica i republički nivo po 30%. U svim pokrajinama bi bila zagarantovana konstitutivnost i jednakopravnost, prema kojoj bi se formirala vlast.
Ovo je dosta zanimljivo i moguće rješenje ustroja administrativno-teritorijalnog razgraničenja BiH, šta više - usko je vezano i za istorijsko naslijeđe, kulturu i tradiciju naroda na ovim prostorima.

Meni jedino smeta zagovaranje uspostave zakonodavne vlasti u ovim "pokrajinama" (radije naziv regija), mislim da nema potrebe, jer će ponovo nastajati sukob nadležnosti kakav sličan imamo i sada. Zašto nije moguće imati jedan zakon u državi, koji bi na isti način bio provodiv na njenom cijelom području...
Mislim da bi zakonodavna vlast na nivou države bila sasvim dovoljna, i da bi, istovremeno, uspostavom nadležnosti države nad vojskom, policijom, fiskalnim sistemom, vanjskim poslovima bilo moguće osigurati njenu funkcionalnost i suverenost.

Takođe, vlast treba spustiti sa države na lokalnu samoupravu, na opštine i mjesne zajednice, ne na "regije".
Regije bi trebale imati samo servisne funkcije, vezu između državne vlasti i lokalne, npr. koordinaciju policijskih tijela, itd. Regije ne bi trebali imati svoju skupštinu, vladu, ministarstva i ostale organe, to treba ostaviti opštinama.
Ali u tom slučaju, nema decentralizacije političke moći, što vodi stvaranju unitarne BiH. Treba pronaći model decentralizacije, kojim će se začepiti usta srpskim i hrvatskim nacionalistima, a i bošnjačkim unitaristima kojih nažalost nije mali broj. Ali to nije razlog za odustajanje od zalaganja i borbe za novo uređenje. Nažalost srpski i hrvatski političari u BiH nisu odustali od "etničke decentralizacije", a bošnjački političari od unitarne BiH, sa simboličnim regijama. Lično smatram da uspostava srednjeg nivoa vlasti bilo u obliku pokrajine, kantona, regije, okruga, županije sa ili bez pridjeva "autonomna", najoptimalnije rješenje. Možda na prvi pogled to izgleda derogiranje države, stvaranje novih entiteta, ili razbijanje jednog od tri naroda, ali suštinska decentralizacija jedino može ovu državu izvući iz političke krize. Moje viđenje suštinske decentralizacije jeste uspostava autonomnih regija ili pokrajina kao srednjeg nivoa vlasti, koje će imati ograničenu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, definisanu kako državnim (republičkim) ustavom, tako i statutom pokrajine. Unutar takve političke reorganizacije, slažem se da treba lokalnu samoupravu ojačati i proširiti njen djelokrug funkcija. Što se tiće, nadležnosti eventualnih pokrajina smatram da treba biti nešto između kantona i entiteta, između 8 i 12 nadležnosti, kojima će rukovoditi zakonodavna vlast (skuština pokrajine) i izvršna vlast u formi izvršnog vijeća, umjesto vlade. Dok je sudstvo sasvim normalno urediti sa općinskim, pokrajinskim i državnim sudom i tužilaštvom, te vrhovnim sudom BiH. I što je najvažnije u tom slučaju, jeste uspostaviti hijerarhiju vlasti, tako da su državni zakoni iznad zakona pokrajina, a pokrajinski zakoni iznad propisa općina, tj. svi zakoni moraju biti usaglašeni sa državnim zakonom, a lokalni propisi sa držsvnim i regionalnim zakonom.
picek

#1383 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

Komrad wrote:Image
nemam zelje listati nizad, ali u prvoj mapi si stavio srebrenicu kao dio pc.
sad si promjenio.

i bez toga,,, brcko se ne predaje.. za nista manje od banjaluke i okoline.

zamisli brcko kao kisaonik velike srbije.
zavrnes brcko, zavrnio si disanje velikosrpskog projekta.
picek

#1384 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

@japijem,

nisi ti shvatio poentu smijanja..
KENJAC

#1385 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by KENJAC »

Ej bogovi ste! Tema "Imali li rjesenja koje ce zadovoljit sve TRI strane" a domovinski bojovnici vec 50 strana palamude kako ce udarit iz raznih pravaca opkolit i pobit jednu od tih strana! Svaka cast! Nego... jel racunate na pomoc npr. zapadne Hercegovine?? Ili mozda diaspore iz Pertha, Duisburga, Londona ! Draga djeco nemate pojma sta pricate! Da vas je bilo toliko spremnih na rat 92' nebi RS nikad ni zazivila.
Nemoj samo one price tipa "Nismo imali oruzje..itd. itd" Jer kako rece neko A u ruke Mandusica Vuka svaka puska bit ce ubojita!
P.S. Prica vam neko ko je ite kako bio spreman 92'. Odratovo svoje, i NIKAD VISE ni za kakvu drzavu! A narocito ne za ovakvu! Ako je ovo uopste drzava!!
poznanik

#1386 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

@picek, @japijem, @kadteskoje....sve vrijeme trolate i gotovo svakim svojim postom samo kvarite i uništavate teme na ovom pdf, ne znam zašto... :(
picek

#1387 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

@poznanik,
mozda zato sto razmisljamo drugacije od tebe ??

cudno,,. stvarno.
da postoje razlicita misljenja od tvoga.
ne razumijem kako je to moguce ??
wtf..
Bosnolog

#1388 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

Komrad wrote:
Bosnolog wrote: Samo "Deytonska Biblija" najmanje do 2030 nakon toga se nece imati potrebe nadmudrivati oku unutrasnje organizacije i uredenja BiH sa nekim buducim Dodicima i Covicima,jer ce biti potpuno irelevantni, sto bi rekli proso voz.Dosta je bilo dvodecenijske multi kulti igre,svakako vrijeme radi za BiH i donosit ce sve vise progresivnije rezultate,...... ;-)

Treba se okrenuti sebi i onima koji u nama vide interesnog saveznika i prijatelja u regionu i svijetu,,......

Osmisliti strateske programe i projekte od vitalnog nacionalnog interesa, i neovisno raditi na njihovoj implementaciji,ne prihvatati nikakve parcijalne promjene niti ona rijesenja koja su gora od postojecih,ne obazirati se na kuknjaviji o ugrozenosti i nefunkcionalnosti BiH,......Eventualno vidjeti gdje postoji konsenzus oko spajanja kantona i ukrupnjavanja istih da bi se smanjila administracija u Federaciji,ako nema konsenzusa Deyton bez promjena zauvijek,..... :zzzz:
I super 2030 .. bosnjaka ima 60% i onda novi rat?

Sada ima taj procenat,cemu vezivanje procente Bosnjka sa ratom???,Bosnjacima nece bii potrban rat ;-) 2030 nece imati potrebe da se ubjeduju razni Dodici i Covici,snagom 2/3 vecine ce se moci prurediti i organizovati BiH po mjeri gradanina i covjeka,....Dvije decenije se zagovara etnoklerotorovsko uredenje i cuvaju rezultti rata,agresije i genocida,treba se naredne dvije decenije okrenuti sebi i raditi ono sto sam vec gore predlozio,Dosta je bilo multi kulti ubjedivanja sa etnoklerofasistickim ideolozima,...... :roll:
Bosnolog

#1389 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

poznanik wrote:
Bosnolog wrote: Samo "Deytonska Biblija" najmanje do 2030 nakon toga se nece imati potrebe nadmudrivati oku unutrasnje organizacije i uredenja BiH sa nekim buducim Dodicima i Covicima,jer ce biti potpuno irelevantni, sto bi rekli proso voz. Dosta je bilo dvodecenijske multi kulti igre,svakako vrijeme radi za BiH i donosit ce sve vise progresivnije rezultate,...... ;-)
Treba se okrenuti sebi i onima koji u nama vide interesnog saveznika i prijatelja u regionu i svijetu,,...
Što bi rekao Đemo Latić - "do konačnog rješenja" :oops:
Zasto ne podrzati zagovornike i cuvare deytonske Bibije kada daje odlicne rezultate,?????...... :mrgreen:
Komrad

#1390 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

Bosnolog wrote:

Sada ima taj procenat,cemu vezivanje procente Bosnjka sa ratom???,Bosnjacima nece bii potrban rat ;-) 2030 nece imati potrebe da se ubjeduju razni Dodici i Covici,snagom 2/3 vecine ce se moci prurediti i organizovati BiH po mjeri gradanina i covjeka,....Dvije decenije se zagovara etnoklerotorovsko uredenje i cuvaju rezultti rata,agresije i genocida,treba se naredne dvije decenije okrenuti sebi i raditi ono sto sam vec gore predlozio,Dosta je bilo multi kulti ubjedivanja sa etnoklerofasistickim ideolozima,...... :roll:
bosnjacima rat nije bio potreban ni 1992 ko nas pita? ne vjerujem da ce srbi i hrvati sjediti i cekati da mi ovladamo citavom BiH kao sto nisu sjedili ni 1992...
i bosnjaka ovdje moze biti i 80% srba je opet vise
Bosnajka u federaciji ima 80% pa opet ne vladaju citavom federacijom
picek

#1391 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

heh,, da bosnjaka ima 65% procenata u bih,,
pa neka ih samo oko sarajeva.

sve ostalo bi se slozilo kao kockice.

ali nema nas toliko,, i proci ce duuugo vremena dok nas bude.
puno bosnjaka prica o prirastaju,, a malo jashe zenu.
znas onu,, ko puno prica,, malo radi ;-)
Komrad

#1392 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:heh,, da bosnjaka ima 65% procenata u bih,,

jedva cekam kad se slozi kockica ... 65% bosnjaka u sirokom brijegu, kupresu, Ugljeviku, kotor varosi, palama, gacku
bileci ...
al sad ce to
Komrad

#1393 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:heh,, da bosnjaka ima 65% procenata u bih,,

negone rece ti meni gdje se nalazi srebrenica..
ili sam ja pogrijesio na karti?
picek

#1394 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

takodje,,,

imam osjecaj kada se obavi census da ce se mnogo bosnjaka uhvatiti za glavu.
chitava regija oko banjaluke je ispunjena pravoslavcima iz hrvatske.
niko se od njih ne zeli vratiti u hr..,. nego su pokupovali imovinu bosnjaka u svedskoj, njemackoj, austriji.
tu su pravoslavci dobili rast stanovnistva oko 5-6%..
Komrad

#1395 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:takodje,,,

niko se od njih ne zeli vratiti u hr..,. nego su pokupovali imovinu bosnjaka u svedskoj, njemackoj, austriji.
aaa od onih hrabrih bosnjaka sto nece da se vrate a trube o patriotizmu ...
jesi li naucio geografiju?
picek

#1396 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

Komrad wrote: jedva cekam kad se slozi kockica ... 65% bosnjaka u sirokom brijegu, kupresu, Ugljeviku, kotor varosi, palama, gacku
bileci ...
al sad ce to
bosnjaku,, viri ti kokarda sa shubare,, :lol:

kada imas 65% stanovnika jednog naroda u drzavi,, lako je uspostaviti kontrolu nad svakim kutkom zemlje.
i siroki brijeg , i ugljevik, i kotor varos bi slusali vecinu,,,, ili bi nestali.
mO k3

#1397 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by mO k3 »

picek wrote:takodje,,,

picek.... ima jako mali broj bosnjaka u i okolo bl koji su prodali svoju imovinu.... sto se tice izbjeglica srba iz hrvatske nadam se da ce kad tada da se vrate odaklu su dosli
Komrad

#1398 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:
Komrad wrote: jedva cekam kad se slozi kockica ... 65% bosnjaka u sirokom brijegu, kupresu, Ugljeviku, kotor varosi, palama, gacku
bileci ...
al sad ce to
bosnjaku,, viri ti kokarda sa shubare,, :lol:

kada imas 65% stanovnika jednog naroda u drzavi,, lako je uspostaviti kontrolu nad svakim kutkom zemlje.
i siroki brijeg , i ugljevik, i kotor varos bi slusali vecinu,,,, ili bi nestali.

Izbjeglico nevalja tako razgovarat...

Sjeti se ko je ovo govorio bosnjacima
picek

#1399 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by picek »

@zenski dr med,
vratit ce se isto kao i izbjeglice iz visegrada koji su u danas sarajevu :-)
jedino sa puskom u ruci.

i ja sam iz teritorija koji se danas zove pc.
imam familijsku imovinu tamo, ali ne planiram se vratiti dok postoji naziv pc.
skola u kojoj sam ja isao zvala se atif topic... sad se zove petra njegosa.

da nemam djece, mozda bi se i vratio.
ali kako cu ja vlastitu djecu slati tamo u njihove skole?
da uce kako su oni srbi muslimanske vjeroisposvjesti..
da imaju kandilo na tavanu,.,,, i slicne umne proljeve velikosrpske kuhinje..
Komrad

#1400 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

picek wrote:@zenski dr med,
vratit ce se isto kao i izbjeglice iz visegrada koji su u danas sarajevu :-)
jedino sa puskom u ruci.

i ja sam iz teritorija koji se danas zove pc.
imam familijsku imovinu tamo, ali ne planiram se vratiti dok postoji naziv pc.
skola u kojoj sam ja isao zvala se atif topic... sad se zove petra njegosa.

da nemam djece, mozda bi se i vratio.
ali kako cu ja vlastitu djecu slati tamo u njihove skole?
da uce kako su oni srbi muslimanske vjeroisposvjesti..
da imaju kandilo na tavanu,.,,, i slicne umne proljeve velikosrpske kuhinje..
pa sto bi se vratio ... nisi lud ... dobro ti doslo da se rijesis svoje vukojebine ...

nego ... jesi li savladao kartografiju?
Locked