Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
makaranka

#1376 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by makaranka »

Image
akvarij je kupljen gotov,fabricki,u zoo centru,ima 54l,u uporabi je tek 2mjeseca,a kako su pocele velike vrucine,tako sam primjetila da i temperatura raste,.hvala na savjetima,vidit cu sto mogu za ventilator, ili pravljenje drugo poklopca.
moris

#1377 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by moris »

Divan ti je akvarijum da je i meni nesto tako :(
Bekir_SA

#1378 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Otvori otvore na poklopcu, meni to pomogne...
Kako god toplota vode mora skociti sa dolaskom ljeta i vrucina, nije to nista strasno...
corsa

#1379 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Samo da se pohvalim da sam uspio razmnoziti skalare bez artemie! :-D Doduse ima ih samo šest komada ali za prvi put je i to uspijeh!
uradi sam

#1380 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Sto da ne Tetrina hrana je sasvim dovoljna da su ne znam koje ribe u pitanju..a ima ih u sto varijanti. Dovoljno je samo izmrviti u sitne komade tj.prah i pomalo bacati malcima koji ce da buknu u vrlo kratkom periodu. 8-) Bravo Corsa.. :thumbup:
corsa

#1381 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Ma mene su pravo isprepadali, kao nemas sanse bez artemie, nece ti ni jedan prezivjeti i tako to. Ali eto, uspjelo je. 6 malaca vec uveliko izgledaju kao skalari (kad su skroz mali ne podsjecaju ni malo). :) Uzeo sam hranu kod Armana, za mlade, kao neki set 1,2 i 3. Već sam potrosio tu jedinicu sad ide dvica koja je malo krupnija. Uglavnom, nadam se da ce biti veliki kao roditelji! :D
Lady Saray

#1382 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Lady Saray »

hoce ko kupit akvarijum? 90x40x50 cm kompletiran sa:ribicama,postoljem,poklopcem i filterom
ne znam koju bih cijenu.. kolko vrijedi ovo sve? mogu ponude i na pm

Image
necko_sa

#1383 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Zadnju update...

Image
holowey

#1384 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

neke ribe su samci, ne podnose drustvo kao npr. borac, a cujem da su neke ribe izrazito drustvene kao npr. botie i kada su same da "tuguju" i nisu tako razigrane kao u paru...

eh sad, mene interesuje taj "drustveni karakter" kod sijamskih algojeda... imao sam problem sa algama i na savjet sam uzeo 5 maleckih sijamskih algojeda... u medjuvremenu su oni bas porasli i svojom pojavom dominiraju akvarijem (70l)... koliko su oni drustveni? da li je problem ako samo jedan obitava u akvariju? razmisljao sam da ostavim jednog ili dva a da ostale prebacim u drugi akvarij ali ne bih bas volio da imam depresivne ribe :)
amater1981

#1385 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

ljudi pomoc trebaju mi gupy kupujem,mjenjam ma kako god
Gauchos

#1386 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gauchos »

Moze li info gdje u Sa kupiti ciklide, cuo sam da ima u vogosci Ramiz ili tako nesto, nije valjda da jedino on ima cikida.
Armana ne racunam jer je skup pravo, i nisam odavno bio tamo neznam da li ih ima uposte.
amater1981

#1387 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

Gauchos wrote:Moze li info gdje u Sa kupiti ciklide, cuo sam da ima u vogosci Ramiz ili tako nesto, nije valjda da jedino on ima cikida.
Armana ne racunam jer je skup pravo, i nisam odavno bio tamo neznam da li ih ima uposte.
ma idi kod ramiza on ti ima brdo ciklida uvijek i mislim da su mu cijene ok.
malawi

#1388 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by malawi »

Gauchos wrote:Moze li info gdje u Sa kupiti ciklide, cuo sam da ima u vogosci Ramiz ili tako nesto, nije valjda da jedino on ima cikida.
Imas i Aldena u Vogosci... nije prevelik izbor ali su cijene OK.
Gauchos

#1389 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gauchos »

Mozda glupo pitanje ali fakat nisam upoznat sa cijenama ciklida.
Kolika je cijena cikilida, netrazim velike odrsle primjerke, uzeo bih male pa neka rastu kod mene :)
Interesuju me mbune
malawi

#1390 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by malawi »

Gauchos wrote:Mozda glupo pitanje ali fakat nisam upoznat sa cijenama ciklida.
Kolika je cijena cikilida, netrazim velike odrsle primjerke, uzeo bih male pa neka rastu kod mene :)
Interesuju me mbune
Cijene malih su od 3-5KM kod normalne raje. Pojedinci napucavaju cijene od 5-8KM...Javi mi se PP imas gratis od mene 5-6kom :thumbup:
uradi sam

#1391 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Izbjegavaj Ramiza Mutivodu... :-x
necko_sa

#1392 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Imam nesto odraslih ribica pa bih ih mijenjao za neke biljke, kozice ili nesto od opreme, ovisno sta punudite...imam ih previse a pucam vise na biljni akvarij...
Dakle imam u ponudi:

-Bijela tetra - 4 kom
-Crvenooka tetra - 4 kom
-Pangenzijus (vrsta akvarijske ajkule) - 2 kom
-Ksife (vec su se mrijestile)- 4 kom
-Black molly- 2 kom
-Ancistrus dolichopterus -1 kom
-Albino muljar (ne znam mu pravi naziv) 2 kom
-Sijamski algojedi oko 4-5cm 3 kom

Sve ribe su potpuno zdrave.
corsa

#1393 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Imam problem, pa ako neko zna da pomogne. Naime, muti mi se voda u akvariju, ali ne znam do cega je. To nije prljavstina nego nekako isto kao da je hlor, akvarij mi je maglovit! :D Znam da je glupo receno ali ne znam kako drugacije da docaram. Promijenio sam vodu i opet isto. Ne znam sta bi moglo biti. Ribe su pocele da mi ugibaju. Da li je moguce da se to desava od ovih vrucina? A poceo sam i koristiti neku novu hranu, pa mozda je i zbog toga. Ako se nekom to ranije desavalo molim vas recite rjesenje! :?
malawi

#1394 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by malawi »

corsa wrote:Imam problem, pa ako neko zna da pomogne. Naime, muti mi se voda u akvariju, ali ne znam do cega je. To nije prljavstina nego nekako isto kao da je hlor, akvarij mi je maglovit! :D Znam da je glupo receno ali ne znam kako drugacije da docaram. Promijenio sam vodu i opet isto. Ne znam sta bi moglo biti. Ribe su pocele da mi ugibaju. Da li je moguce da se to desava od ovih vrucina? A poceo sam i koristiti neku novu hranu, pa mozda je i zbog toga. Ako se nekom to ranije desavalo molim vas recite rjesenje! :?
Vjerovatno ti se voda ciklira. Promijenio si previse vode. Uvijek se mijenja 1/3 vode (30%) a maksimalno 1/2. Nikada nemoj mijenjati vodu i cistiti filter u isto vrijeme.
Ribama nista nemozes pomoci. sto prezivi, prezivilo je. jedino mozes da ih kod nekoga odneses dok se voda isciklira. to traje nekih 7-15 dana. mozes ubrzati sa nekim preparatima da se sve zavrsi malo brze.
Usput, koliko si vode odjednom promijenio?
Qler

#1395 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

Promjenjeno je tih nekih 30%, tako uvijek i mijenja. Samo mu se jedan dan zamutila voda, nikako da skontamo sta je.
corsa

#1396 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

A sta je uzrok tog cikliranja, i sta je to ustvari? Akvarij je kod mene skoro dvije godine i nikad mi se to nije desilo. A sad se to pojavilo prije mijenjanja vode, i nakon promijene vode je isto. Tek sad se stanje malo popravlja. :?
shin

#1397 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by shin »

corsa wrote:A sta je uzrok tog cikliranja, i sta je to ustvari? Akvarij je kod mene skoro dvije godine i nikad mi se to nije desilo. A sad se to pojavilo prije mijenjanja vode, i nakon promijene vode je isto. Tek sad se stanje malo popravlja. :?

Kuler se plakne vodom iz akvarija eto zasto mu muti.
SPAHIC

#1398 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

pozdrav da li neko na ovom forumu uzgaja kozice ako ima neka se javi zaintresovan sam da kupim
strafna

#1399 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

corsa wrote:Imam problem, pa ako neko zna da pomogne. Naime, muti mi se voda u akvariju, ali ne znam do cega je. To nije prljavstina nego nekako isto kao da je hlor, akvarij mi je maglovit! :D Znam da je glupo receno ali ne znam kako drugacije da docaram. Promijenio sam vodu i opet isto. Ne znam sta bi moglo biti. Ribe su pocele da mi ugibaju. Da li je moguce da se to desava od ovih vrucina? A poceo sam i koristiti neku novu hranu, pa mozda je i zbog toga. Ako se nekom to ranije desavalo molim vas recite rjesenje! :?
Kakva ti je podloga u akvarijumu,prije svega mislim na pijesak?
Kakva je filtracija u akvarijumu,koliki broj riba imas i koliko cesto hranis?

ovo te pitam jer iz tako naglog zamucenja mozes imati potpunu katastrofu u akvarijumu, nevidim da je problem u cikliranju samog akvarijuma ako vec duze vrijeme imas taj akvarijum i mijenjas tih 30% vode.

Najvjerovatnije ti je problem gore u ovim postavljenim pitanjima zavisi od filtracije,naseljenosti,ucestalosti hranjenja kao i podloge akvarijuma.

Lijep pozz
strafna

#1400 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

corsa wrote:A sta je uzrok tog cikliranja, i sta je to ustvari? Akvarij je kod mene skoro dvije godine i nikad mi se to nije desilo. A sad se to pojavilo prije mijenjanja vode, i nakon promijene vode je isto. Tek sad se stanje malo popravlja. :?
Cikliranje je najbitniji dio u formiranju akvarijuma,i u toku cikliranja dolazi do postizanja najpovoljnih biotickih faktora vode, cikliranje ima za ulogu pripremu samog akvarijuma i vode za uspjenu adaptaciju flore i faune koju namjeravamo drzati u njemu.

Ti sa ovim nemas prblema 100% 8-)
Post Reply