60 MINUTA - All about

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
NightSkyWalker

#1376 Re: 60 MINUTA - All about

Post by NightSkyWalker »

Ako SDA i SDP udju u koaliciju, ko ce jos biti toliko naivan i ocekivati objektivnu i postenu kritiku vlasti od strane Bakira Hadziomerovica. :? :-?
supetar

#1377 Re: 60 MINUTA - All about

Post by supetar »

Neće niko reagovati nakon ovog priloga, naravno. A i zasto bi- ekipa 60 minuta do sada je dokazala bezbroj puta da joj nisu strani primitivni, šibicarski i ponižavajući komentari o svima onima koji ne služe cilju zbog kojeg je nastala- dovođenju SDP-a na vlast. I to bi možda i bilo uredu da ta emisija nije dio programa jednog javnog emitera. A javni emiteri, prema zakonu, dužni su biti servis svih građana- bez obzira na političku pripadnost. Sjetiće se možda pažljivi gledaoci tog magazina kako bjesomučno je urednik razotkrivao kriminal vladajućih struktura- SBiH i SDA. Sjetiće se tada možda i priloga o Bakiru Izetbegoviću, u vrijeme njegove stranačke borbe sa Sulejmanom Tihićem, ironičnih komentara na zasluge njegovog oca, detalja kada se sapliće na stepenicama i likovanja nad njegovim porazom.... a sada, kad je izvjesno da zeleni koaliraju sa obožavanim crvenim, pitanje urednika g. Izetbegoviću- kakve emocije u Vama izaziva činjenica da ćete sjesti u nekadašnju fotelju Vašeg oca u Predsjedništvu. Sjetiće se veoma izvjesne, ali sada zasigurno zaboravljene a u budućnosti nikad procesuirane, afere Reket kada je cijela emisija posvećena odbrani ugleda Voljenog i njegovom krajnje neuvjerljivom pravdanju. I ovako bih mogao u nedogled. Stoga je prilog Avdića samo kap u bari onoga u što se bh. novinarstvo pretvorilo. A i sama najava urednika- bili smo tamo kad im je bilo najteže, govori o jednom krajnje ličnom sukobu, komentaru punom mržnje i frustracija polupismenog Avdića. Jedina sretna okolnost je to što je ta emisija postigla svoj efekat i što zasigurno više neće otkrivati kriminal vladajućih struktura. Istina, uvijek mogu pljuvati po opoziciji :D A, evo Bakir spominje oporavak ekonomije i nova radna mjesta- podsjeća me to na jednu izbornu platformu... a ko li je ono htio prodati Telekom?
NightSkyWalker

#1378 Re: 60 MINUTA - All about

Post by NightSkyWalker »

Zbogom posteno novinarstvo...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1379 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Toto »

Emisija 60 minuta je produkt javnog servisa a ne Bakira H. pa da nam on preko nje plasira svoja politcka ubjedjenja.
Poslije ovih izbora ja sam se definitivno razocarao u novinrski esnaf BiH. Razlika izmedju energetske mafije i novinarske mafije gotovo da i ne postoji. Kada bi narod birao novinare urednike kao sto bira politicare Bakir H. bi prosao isto kao Silajdzic.
milojicabrzi

#1380 Re: 60 MINUTA - All about

Post by milojicabrzi »

Uvlaci se Bakirche SDP-u, a cuo sam da su mu obecali ambasadorsko mjesto...tako ce mu Zeljko i Zaltko vratiti dug sto ih je gurao tokom izborne kampanje...i onda kazu napad na nezavisno novinarstvo, napad na Kaletovica, kao da je bio atentat na Tita pokojnog, sto su ga optuzili u BL. Nema tu vise ni miligrama nezavisnog novinarstva, mozda je bilo 2002. ili 2003. kada je startala emisija.

Ovako "60 Minuta" se pretvorilo u udarnu pesnicu SDP-a, isto kao sto su "Nezavisne" i "Glas Srpske" medijski instrument Dodika i SNSD, "Avaz" glasilo svoga "utemeljitelja", Kantonalna televizija SA sluga je pokorni SDA i SBIH u Kantonalnoj vladi....

I neka mi niko vise ne prica o nezavisnom novinarstvu jer ga u BiH vise nema. Ovo je postalo jako zavisno novinarstvo, samo je pitanje ko za koga radi.

Inace "60 minuta" je emisija koja je daleko ispod zurnalistickih standarda TV magazina, u regionu ili u svijetu. Nigdje nema da mozes pustit prilog od 8 minuta novinarskog teksta, bez ijednog sagovornika.
U razvijenim zemljama EU, emisije ovakvog tipa, prije emitovanja pregleda pravna sluzba i advokati, da vide moze li ko tuziti TV kucu, pa tek kad trojica potpisu, moze u emitovanje.

Emisija je senzacionalizom plijenila gledanost, kao sto Avaz plijeni slikama poginulih ljudi, i informacijama sta je neka pjevacica vecerala...

Standardi, zurnalisticki standardi, to je ono sto nedostaje u BiH. Nigdje nema da bez tri pisana dokaza, nekom kazes da je kriminalac.

Evo primjera, jucer u Hrvatskoj osvanuo spis sa suda u Sloveniji, u kojem se navodi da je Simona Gotovac pruzala seksualne usluge za novac. Iako ima papire i dokaze, novinar je i dalje gospodin i vrlo pazljivim kvalifikacijama iznosti tekst u prilogu... U "60 minuta" bi to, samo na temelju price rekla -kazala, izgledalo ovako (vec vidim Kaletovica sa masnom kosom kako recituje): " Dokazana *urvetina iz jet set krugova, i ohrndana dro*a itd. itsl." e tu se vidi razlika,...
brucos7

#1381 Re: 60 MINUTA - All about

Post by brucos7 »

Bakir je najveca novinarska kurva u bh. medijima. Onaj prilog iz stranke SBiH je urađeno na jedan primitivan i subjekivan nacin, da mi se sve zgadilo. Ocito da je Bakir izgubio kompas i da mu je sve crveno ispred ociju.
sadmire

#1382 Re: 60 MINUTA - All about

Post by sadmire »

Jel neko citao uvodnik u novom broja Dana od Senada Pecanina a vezano za Bakira?

Bilo bi interesantno da o tome prodiskutujemo, da procijenimo koliko tu ima istine i kakve se sve zakulisne igre vode o kojima mi obicni smrtnici pojma nemamo.
Uvijek je nezahvalno jer nemas i misljenje druge strane da bi sebi stvorio kompletnu sliku, a,l eto, kontam da niko osim evtl nekih novinara koji se skrivaju iza inicijala ne bi neke stvari isisao iz prsta, u potunosti izmislio, nego kad nesto tvrdi, mora da ima i razloga i dokaza za tako nesto!?
Sarajevski

#1383 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Sarajevski »

ono sto je uzasno jeste da urednik emisije koja se emitira na javnom servisu federacije, dakle, u dijelu zemlje u kojem su hrvati konstitutivan narod, za prioadnicu tog narodakoja je na izborima dobila 70 hiljada glasova, kaze da je izgubila zasluzeno?
isto kao i za covjeka kojem je 100 recimo bosnjaka dalo svoj glas?
otkud tebi pravo, bez obzira koju opciju privatno podrzavas, da tako otvoreno komentiras jel neko zasluzeno ili ne izgubio?
to moze hayat, tv1, alfa i slicne televizije u privatnom valsnistvu, 60 minuta kao emisija javnog servisa, to ne smije. i to bez ikakvog argumenta
plemba

#1384 Re: 60 MINUTA - All about

Post by plemba »

sinocni prilog Avde Avdica je bilo totalno dno novinarstva u BiH. Nije to ni dno, to je onaj dio sto zagori. I neki se pitaju zasto Silajdzic nije dolazio u debate. Evo dobili ste odgovor. Samo mi nije jasno kako neko moze da brani onaj prilog i onu pricu i urednika i novinara. Ostali me ne interesuju ni najmanje, ali nisu trebali onako da se ponasaju prema Harisu, a pogotovo prema generealu Dudakovicu. I na kraju da stvar bude zalosna do bola jeste ta da ja placam taj servis.

zalosno, jadno, nisko, bezobrazno
Biggy

#1385 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Biggy »

plemba wrote:sinocni prilog Avde Avdica je bilo totalno dno novinarstva u BiH. Nije to ni dno, to je onaj dio sto zagori. I neki se pitaju zasto Silajdzic nije dolazio u debate. Evo dobili ste odgovor. Samo mi nije jasno kako neko moze da brani onaj prilog i onu pricu i urednika i novinara. Ostali me ne interesuju ni najmanje, ali nisu trebali onako da se ponasaju prema Harisu, a pogotovo prema generealu Dudakovicu. I na kraju da stvar bude zalosna do bola jeste ta da ja placam taj servis.

A sta je trebao, primit ga za ruku i njezno saptati da ce sve biti u redu?
Lik je odbio komunikaciju sa FTV, cijelom je izbornom procesu pristupio arogantno i nezainteresirano i nakon totalnog fijaska novinar ga malo nagazio.

Nije u pitanju Avdo, nego mi. Nas podanicki mentalni sklop nalaze da se pred svakim "funkcionerom" pada na koljena i daje mu se duzno postovanje i divljenje. Totalno idolpoklonstvo. Bez obzira na moralne, karakterne, intelektualne kvalitete istog.

Politicari su javne licnosti. A pogotovo ovi nasi ne zasluzuju gotovo ni malo postivanja. I u tom je smislu, po meni, Avdin prilog bio u redu. Kriticko/sarkasticno/ironican prilog o Osnivacu. Zasto ne?
VjecitiStudent

#1386 Re: 60 MINUTA - All about

Post by VjecitiStudent »

Odgledah dio sa SBiH i opet vrijedi ponoviti:
60 minuta vec dugo vremena uopste nije politicka emisija, 60 minuta je Avaz u TV izdanju.
plemba

#1387 Re: 60 MINUTA - All about

Post by plemba »

Biggy wrote:
plemba wrote:sinocni prilog Avde Avdica je bilo totalno dno novinarstva u BiH. Nije to ni dno, to je onaj dio sto zagori. I neki se pitaju zasto Silajdzic nije dolazio u debate. Evo dobili ste odgovor. Samo mi nije jasno kako neko moze da brani onaj prilog i onu pricu i urednika i novinara. Ostali me ne interesuju ni najmanje, ali nisu trebali onako da se ponasaju prema Harisu, a pogotovo prema generealu Dudakovicu. I na kraju da stvar bude zalosna do bola jeste ta da ja placam taj servis.

Lik je odbio komunikaciju sa FTV, cijelom je izbornom procesu pristupio arogantno i nezainteresirano i nakon totalnog fijaska novinar ga malo nagazio.

Nije u pitanju Avdo, nego mi. Nas podanicki mentalni sklop nalaze da se pred svakim "funkcionerom" pada na koljena i daje mu se duzno postovanje i divljenje. Totalno idolpoklonstvo. Bez obzira na moralne, karakterne, intelektualne kvalitete istog.

Politicari su javne licnosti. A pogotovo ovi nasi ne zasluzuju gotovo ni malo postivanja. I u tom je smislu, po meni, Avdin prilog bio u redu. Kriticko/sarkasticno/ironican prilog o Osnivacu. Zasto ne?
samo jedno pitanje. Da li ti smatras da je onaj sinocni prilog eticki, "novinarski", nezavisni?

nisam podanik niti jednog vođe, da se odmah razumijem, ni onih sto su bili na vlasti ni ovih sto su dosli, ali onaj prilog sinoc nema nikakve veze sa novinarstvom. U prilogu nam govori kad je isao da pisa :roll:
almirony

#1388 Re: 60 MINUTA - All about

Post by almirony »

Nakon sinošnjeg priloga, baš me zanima da li bi sada skakaći iz Mostara opet skakali u sred zime za Bakira?

:lol: :lol: :lol: :lol:
Biggy

#1389 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Biggy »

plemba wrote:
Biggy wrote:

samo jedno pitanje. Da li ti smatras da je onaj sinocni prilog eticki, "novinarski", nezavisni?

nisam podanik niti jednog vođe, da se odmah razumijem, ni onih sto su bili na vlasti ni ovih sto su dosli, ali onaj prilog sinoc nema nikakve veze sa novinarstvom. U prilogu nam govori kad je isao da pisa :roll:

Ne mislim, ali to nije bila ni svrha priloga. Svrha je bila spustanje na zemlju jos jednog od cijele vojske BH mesija. I dobra zajebancija.

Pogresno je pretpostavljati da je duznost TV da bude komunisticki ustogljena i siva. Ako je Bush bio glavni predmet ismijavanja najvecih americkih late night programa (Jay Leno, Conan O'Brien....), ne vidim zasto bi tamo neki bosanski Osnivac bio postedjen.

Stvar je samo u nasoj zaostalosti u svemu, pa i u percepciji javnih licnosti i njihove uloge u drustvu. Ne moze svak' biti Tito....
plemba

#1390 Re: 60 MINUTA - All about

Post by plemba »

Biggy wrote:
plemba wrote:
Biggy wrote:

Ne mislim, ali to nije bila ni svrha priloga. Svrha je bila spustanje na zemlju jos jednog od cijele vojske BH mesija. I dobra zajebancija.

Pogresno je pretpostavljati da je duznost TV da bude komunisticki ustogljena i siva. Ako je Bush bio glavni predmet ismijavanja najvecih americkih late night programa (Jay Leno, Conan O'Brien....), ne vidim zasto bi tamo neki bosanski Osnivac bio postedjen.

Stvar je samo u nasoj zaostalosti u svemu, pa i u percepciji javnih licnosti i njihove uloge u drustvu. Ne moze svak' biti Tito....
kad imas privatnu televiziju, onda radis sta hoces i kako hoces, a kad si drzavna televizija to ne moze. placaju je i oni koji su za i oni koji su protiv Osnivaca. a o etici da i ne pricamo. ako je to vrh novinarskog dostignuca novinara 60 minuta, onda neka idu da kupe nekoliko ovaca i neka njih cuvaju (bojim se da cu sa ovim da uvrijedim vrijedne ljude koji cuvaju ovce).

i nemoj sad argument davati zajebanciju novinara. ipak, politicki magazin, najgledanija emisija u drzavi - kako urednik rece, nebi trebala da radi to sto radi
svakako_lud

#1391 Re: 60 MINUTA - All about

Post by svakako_lud »

General je sam sebe srozao sa tim da ko kakva tetkica čeka u čekaonici dok ga "svevišnji Šef" ne pusti unutra....

A Haris i nije zaslužio ništa bolje, od ignorisanja glasačkog tijela tokom kampanje do ignorisanja svih novinara osim jedine mu TV1 ...
Sam pao sam se ubio....
VjecitiStudent

#1392 Re: 60 MINUTA - All about

Post by VjecitiStudent »

Biggy wrote:Ne mislim, ali to nije bila ni svrha priloga. Svrha je bila spustanje na zemlju jos jednog od cijele vojske BH mesija. I dobra zajebancija.

Prije 4 godine i SDP je bio izvanredan materijal za ismijavanje, no ne vidjesmo slican prilog, niti "spustanje na zemlju jos jednog BH mesije".

Nazalost, novinarstvo u BiH nikada nije bilo u gorem stanju.
plemba

#1393 Re: 60 MINUTA - All about

Post by plemba »

svakako_lud wrote:

General je sam sebe srozao sa tim da ko kakva tetkica čeka u čekaonici dok ga "svevišnji Šef" ne pusti unutra....

A Haris i nije zaslužio ništa bolje, od ignorisanja glasačkog tijela tokom kampanje do ignorisanja svih novinara osim jedine mu TV1 ...
Sam pao sam se ubio....
ne mogu da vjerujem da sebi neko daje za pravo da napada generale, pogotovo dudakovica.

to bi bilo isto kao da ja kazem da je Zeljko Komšić najgori na svijetu (necu dalje da lijepim epitete jer ne mislim tako o njemu, vec suprotno) zato sto se javno zahvalio Damiru Hadžicu (znam sad ce biti salve komentara na ovo kako je Hadzic najbolji a nije, reketir'o ljude, audio zapis ima).

nemojte dvostruke arsine
Klodovik

#1394 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Klodovik »

Biggy wrote:

Neka Avdo Avdić sebi napravi NBC, pa može imati Late Night Show svaku noć.
Biggy

#1395 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Biggy »

plemba wrote:kad imas privatnu televiziju, onda radis sta hoces i kako hoces, a kad si drzavna televizija to ne moze. placaju je i oni koji su za i oni koji su protiv Osnivaca. a o etici da i ne pricamo. ako je to vrh novinarskog dostignuca novinara 60 minuta, onda neka idu da kupe nekoliko ovaca i neka njih cuvaju (bojim se da cu sa ovim da uvrijedim vrijedne ljude koji cuvaju ovce).

i nemoj sad argument davati zajebanciju novinara. ipak, politicki magazin, najgledanija emisija u drzavi - kako urednik rece, nebi trebala da radi to sto radi
Opet krivo. Svaka televizija, bez obzira na nacin finansiranja, ima odredjene obaveze prema gledatelju. I ne moze raditi sta hoce.

I ako je 60 minuta politicki magazin, to ne znaci da ne moze napraviti odmak od "smrtne" ozbiljnosti (kakvom mi dozivljavamo politiku) i jednostavno dati politicaru ljudsku umjesto ideoloske i nedodirljive forme. Samo zato jer ga neko od gledatelja podrzava.

Bunite se da su nam televizije zaostale, a u isto vrijeme ne dopustate ni mrvicu odmaka od obrazaca ustolicenih u vrijeme komunizma. Ne ide.
plemba

#1396 Re: 60 MINUTA - All about

Post by plemba »

Biggy wrote:
plemba wrote:kad imas privatnu televiziju, onda radis sta hoces i kako hoces, a kad si drzavna televizija to ne moze. placaju je i oni koji su za i oni koji su protiv Osnivaca. a o etici da i ne pricamo. ako je to vrh novinarskog dostignuca novinara 60 minuta, onda neka idu da kupe nekoliko ovaca i neka njih cuvaju (bojim se da cu sa ovim da uvrijedim vrijedne ljude koji cuvaju ovce).

Opet krivo. Svaka televizija, bez obzira na nacin finansiranja, ima odredjene obaveze prema gledatelju. I ne moze raditi sta hoce.

I ako je 60 minuta politicki magazin, to ne znaci da ne moze napraviti odmak od "smrtne" ozbiljnosti (kakvom mi dozivljavamo politiku) i jednostavno dati politicaru ljudsku umjesto ideoloske i nedodirljive forme. Samo zato jer ga neko od gledatelja podrzava.

Bunite se da su nam televizije zaostale, a u isto vrijeme ne dopustate ni mrvicu odmaka od obrazaca ustolicenih u vrijeme komunizma. Ne ide.
ako je onaj prilog od sinoc pomak, daBogda da se ne pomicemo u tom pravcu.
svakako_lud

#1397 Re: 60 MINUTA - All about

Post by svakako_lud »

plemba wrote:
svakako_lud wrote:

Sam pao sam se ubio....
ne mogu da vjerujem da sebi neko daje za pravo da napada generale, pogotovo dudakovica.

to bi bilo isto kao da ja kazem da je Zeljko Komšić najgori na svijetu (necu dalje da lijepim epitete jer ne mislim tako o njemu, vec suprotno) zato sto se javno zahvalio Damiru Hadžicu (znam sad ce biti salve komentara na ovo kako je Hadzic najbolji a nije, reketir'o ljude, audio zapis ima).

nemojte dvostruke arsine
Jedini ko je uvrijedio generala i ko ga je spustio nisko da ne može niže je ona teta što ima "da nešto porazgovara sa Šefom"...
General pred kojim su se tresli svi u Armiji je to dopustio i niko drugi....
PS dajte više taj zapis majka mu stara, ili dajte ili ne s..ite o njemu...
Corto Maltese

#1398 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Corto Maltese »

Biggy wrote:

Slažem se, ali imaj u vidu da humor mnogo bolje uspijeva kada se njime bave duhoviti ljudi.
Biggy

#1399 Re: 60 MINUTA - All about

Post by Biggy »

plemba wrote:
Biggy wrote:

ako je onaj prilog od sinoc pomak, daBogda da se ne pomicemo u tom pravcu.
:)
I dalje smatram da je do nas. Dramaticno dozivljavamo politiku, i to s razlogom, obzirom na proslost i trulu nam sadasnjost.
A Oni (Osnivaci i co, o Dodi da ne pricam) itekako znaju to koristiti. I u tom smislu je Avdin prilog na mjestu. Treba ih sve povremeno staviti u kontekst vlastite lazne velicine i malo ismijati.
iceman2010

#1400 Re: 60 MINUTA - All about

Post by iceman2010 »

Sto ne mogu ovih ideoloski potkovanih koji brane svaki potez svojih mezimaca. Taman da zlatko izadje zajedno sa bakirom na ceku i hladno ubije 10 prolaznika ovi bi im nasli opravdanje.
Locked