Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sistem

#1376 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

nijavic wrote: gdje zurba,ako neshvatimo svrhu postojanja citav zivot nam je uzalud i kad bi bio milion god...nemozemo ici dalje dok nebudemo davali jedni drugima jasne i precizne odgovore dakle dali nista moze dati nesto pod nista mislim na nista znaci nema ni energije,vremena,prostora,kretanja...da ili ne???
ovaj svjezeregistrovani kolega s pika na pricu 'moze li iz nista nastati nesto'?
vec vidjeno desetak puta, sa deset razlicitih nikova, u zadnja 2-3 mjeseca :oops:
sarajlija8888 wrote:Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!---->rekao si ne znam--->cijelo vrijeme pricas uvjereno kao da znash
pa sta vise pricas?jel znash ko si sta si ili ne znash...u jednom trenutku se hvalis sa ne znam,u drugom kako sve znash...vi ateisti ama bash nikakve veze nemate sa znanjem...sve vam se svodi na opijanju(zakljucujem na osnovu mojih bliznjih ateista) bilo to drogom ili alkoholom...
promijeni drustvo, biraj malo bolje, a ne sa pijancima da se druzis, nije to dobro 8-)
sarajlija8888

#1377 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

sistem wrote:
nijavic wrote: gdje zurba,ako neshvatimo svrhu postojanja citav zivot nam je uzalud i kad bi bio milion god...nemozemo ici dalje dok nebudemo davali jedni drugima jasne i precizne odgovore dakle dali nista moze dati nesto pod nista mislim na nista znaci nema ni energije,vremena,prostora,kretanja...da ili ne???
ovaj svjezeregistrovani kolega s pika na pricu 'moze li iz nista nastati nesto'?
vec vidjeno desetak puta, sa deset razlicitih nikova, u zadnja 2-3 mjeseca :oops:
sarajlija8888 wrote:Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!---->rekao si ne znam--->cijelo vrijeme pricas uvjereno kao da znash
pa sta vise pricas?jel znash ko si sta si ili ne znash...u jednom trenutku se hvalis sa ne znam,u drugom kako sve znash...vi ateisti ama bash nikakve veze nemate sa znanjem...sve vam se svodi na opijanju(zakljucujem na osnovu mojih bliznjih ateista) bilo to drogom ili alkoholom...
promijeni drustvo, biraj malo bolje, a ne sa pijancima da se druzis, nije to dobro 8-)
ma svaki ateist se opija drogom i alkoholom,a glavno im je jednom se zivi pa da uzivamo..(da uzivaju sa drogom i alkoholom?? nide veze)
nasao sam jednog lika koji je dobar...sa njim sam...nisam vise sa njima..hvala na savjetu...znam da je to dobar savjet...jer skim si takav si :-)
JThomas

#1378 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

SVAKI ateist se opija drogom i alkoholom? :-) na kakvim si TI drogama jadan ne bio?
Optimus Prime

#1379 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Nije vezano za temu ali zemlja sa najvise narkomana na svijetu je Pakistan, gdje se 99% ljudi deklarisu kao muslimani.
http://islamabad.metblogs.com/2006/06/2 ... ector-anf/
sarajlija8888

#1380 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Optimus Prime wrote:Nije vezano za temu ali zemlja sa najvise narkomana na svijetu je Pakistan, gdje se 99% ljudi deklarisu kao muslimani.
pa pretpostavljam da su ovi ovdje ateisti ''muslimani'' po imenu,a po vjeri?jel pricamo o tome ko se kako deklarise ili ko je kakav u dusi...
a ti thomas onda pojma nemas sta se radi oko tebe...ko god se izjasnio kod mene da je ateist ja sam ga licno vidio kako roka alkohol preko granica te pusi kojekakve droge...i sta se pravis da ne znash...
Optimus Prime

#1381 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:
Optimus Prime wrote:Nije vezano za temu ali zemlja sa najvise narkomana na svijetu je Pakistan, gdje se 99% ljudi deklarisu kao muslimani.
pa pretpostavljam da su ovi ovdje ateisti ''muslimani'' po imenu,a po vjeri?jel pricamo o tome ko se kako deklarise ili ko je kakav u dusi...
a ti thomas onda pojma nemas sta se radi oko tebe...ko god se izjasnio kod mene da je ateist ja sam ga licno vidio kako roka alkohol preko granica te pusi kojekakve droge...i sta se pravis da ne znash...
Znaci, em musliman proba drogu to ga automatski cini ateistom. :run:
Znaci u Pakistanu najmanje 4 miliona ateista.Masala

A sta ti imas protiv alkohola? Dvije case vina dnevno produzuju zivot. :D
JThomas

#1382 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

evo, čovjek reče ni manje ni više nego da su SVI ateisti narkomani i alkoholičari.

ali ne, to nije uvreda kad se to tako kaže ateistima...
sistem

#1383 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

jao, ja bih mu sad svasta nagovorio, ali ne mogu
tresu mi se ruke od droge :D
JThomas

#1384 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

i ja kriziram, poslije ću kad dođem do šprice...

:roll: :roll: :roll:
JThomas

#1385 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

evo sad ću ja, samo još malo...

sarajlija8888

#1386 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

''Znaci, em musliman proba drogu to ga automatski cini ateistom.Znaci u Pakistanu najmanje 4 miliona ateista.Masala.A sta ti imas protiv alkohola? Dvije case vina dnevno produzuju zivot.

npr na ovom forumu nek se neki lik zove Mehmed i kad ga upitaju jesil krscanin bla bla....on kaze musliman..dode na forum kaze ja sam ateist...on znaci nije musliman u dusi..on je musliman po imenu...sto se tice toga da 2 case vina produzuju zivot je najveca laz...nabrojat cu ti jedine ''koristi'' od alkohola..
1:materijalna korist koju ima grupa ljudi i to oni koji se bave prodajom alkohola
2:momentalne koristi,kao sto je privremeni osjecaj topline i opijenosti,i smionosti zbog nestanka stida koji zbog alkohola iscezne
3: upotreba alkohola u medicini kao sredtsvo protiv dezinfekcije,farmatici i hemijskoj industriji
alkohol se sastoji od etil alkohol i to je C2H5OH1 i svrstava se u otrove i metanol koji moze izazvat sljepocu i iznenadnu smrt pa cak i neznatne kolicine alkohola...inace su poznati izgovori za konzumiranje alkohola..ima ih 7 i svih 7 ih je medicina potukla..te lazne teze su...
alkohol otvara apetit,daje toplotu,alkohol siri krvne sudove i dobar je za srcane bolesnike,hranjiva vrijednost,alkohol pospjesuje mokracu i lijeci kamenac,aktivira um,jaca potrebu sa seksom...ukoliko te zanima sta medicina kaze o tome slobodno reci...dotad i dalje smatraj da je alkohol koristan...

''evo, čovjek reče ni manje ni više nego da su SVI ateisti narkomani i alkoholičari.'' one koje ja znam svi...znam ih oko 50...

''tresu mi se ruke od droge '' preslaba je ta trava koju konzumiras da ti se ruke tresu ;)

''i ja kriziram, poslije ću kad dođem do šprice...'' u pitanju je trava,nemas ti para za nesto drugo ;)
Optimus Prime

#1387 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:''Znaci, em musliman proba drogu to ga automatski cini ateistom.Znaci u Pakistanu najmanje 4 miliona ateista.Masala.A sta ti imas protiv alkohola? Dvije case vina dnevno produzuju zivot.

npr na ovom forumu nek se neki lik zove Mehmed i kad ga upitaju jesil krscanin bla bla....on kaze musliman..dode na forum kaze ja sam ateist...on znaci nije musliman u dusi..on je musliman po imenu...sto se tice toga da 2 case vina produzuju zivot je najveca laz...nabrojat cu ti jedine ''koristi'' od alkohola..
1:materijalna korist koju ima grupa ljudi i to oni koji se bave prodajom alkohola
2:momentalne koristi,kao sto je privremeni osjecaj topline i opijenosti,i smionosti zbog nestanka stida koji zbog alkohola iscezne
3: upotreba alkohola u medicini kao sredtsvo protiv dezinfekcije,farmatici i hemijskoj industriji
alkohol se sastoji od etil alkohol i to je C2H5OH1 i svrstava se u otrove i metanol koji moze izazvat sljepocu i iznenadnu smrt pa cak i neznatne kolicine alkohola...inace su poznati izgovori za konzumiranje alkohola..ima ih 7 i svih 7 ih je medicina potukla..te lazne teze su...
alkohol otvara apetit,daje toplotu,alkohol siri krvne sudove i dobar je za srcane bolesnike,hranjiva vrijednost,alkohol pospjesuje mokracu i lijeci kamenac,aktivira um,jaca potrebu sa seksom...ukoliko te zanima sta medicina kaze o tome slobodno reci...dotad i dalje smatraj da je alkohol koristan...

''evo, čovjek reče ni manje ni više nego da su SVI ateisti narkomani i alkoholičari.'' one koje ja znam svi...znam ih oko 50...

''tresu mi se ruke od droge '' preslaba je ta trava koju konzumiras da ti se ruke tresu ;)

''i ja kriziram, poslije ću kad dođem do šprice...'' u pitanju je trava,nemas ti para za nesto drugo ;)
O stetnom i korisnom djestvu alkohola mi ne trebas pisati.

Vino u umjerenoj mjeri doista produzuje zivot, vjerovao ti ili ne vjerovao.
Ne tvrdim da je alkohol ta substanca koja to omogucuje, ali nesto u vinu vrlo pozitivno utice na zdravlje.
Odoh sad popit casu vina.

A tvoju logiku ne planiram komentirati.
zgubidann

#1388 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Ipak se okrece :)

Mansur al-Haladž (857-922) je bio mučen i pogubljeni u Bagdadu, kako zbog svog ekstremnog religijskog stava, tako i zbog svojih političkih veza. On je postao slavan zbog svog hvalospeva kuranskom Sotona (Iblis) koji je odbio da se pokloni pred Adamom kada je Bog naredio svim svojim bićima da tako učine (2:28-34). Ovo odbijanje je interpretirana više kao monoteistička vernost nego kao zla nepokornost. Haladž je također bio poznat i po svojoj ekstatičnoj izjavi, "anali-HAK" (Ja sam Istina). U sufijskom načinu izražavanja, ovo može biti shvaćeno i kao objava sjedinjenje s Bogom, koga su oni nazivali istinom, ali ortodoksnom uhu to je najviši oblik bogohuljenja. Haladževo indiskretno kazivanje može biti uspoređeno sa objavljivanjem Abu Jazida al Bistamija (umro 874), "Neka je Slava moja! Kako je velika moja uzvišenost!" ili "Video sam kako Ćaba šeta oko mene."
Ateista

#1389 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Urlanje dozvoljeno wrote:najveci filozof svih vremena Homer Simpson je dokazao da Bog ne postoji i da su religije blago receno suvisne. pogledajte tu episodu. :)
Moze li malo detaljnije, koja epizoda, gdje se moze downloadowati i slicno?

Hvala! :D
Ateista

#1390 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:
Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!---->rekao si ne znam--->cijelo vrijeme pricas uvjereno kao da znash
Poenta je biti posten i znati dokle je doslo ljudsko znanje, i za stvari do kojih to ljudsko znanje jos nije doslo mozemo samo reci "ne znam". To sto neko ne zna sve, ne znaci da ne zna nista, kao sto ti ocigledno pokusavas da kazes.

Vidim da vjernici pokusavaju da kazu kako sve znaju time sto imaju svoju svetu knjigu koja im nudi sve odgovore, a oni u to mogu samo da vjeruju i to je sve, a ne da znaju.
sarajlija8888

#1391 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:''Znaci, em musliman proba drogu to ga automatski cini ateistom.Znaci u Pakistanu najmanje 4 miliona ateista.Masala.A sta ti imas protiv alkohola? Dvije case vina dnevno produzuju zivot.

O stetnom i korisnom djestvu alkohola mi ne trebas pisati.

Vino u umjerenoj mjeri doista produzuje zivot, vjerovao ti ili ne vjerovao.
Ne tvrdim da je alkohol ta substanca koja to omogucuje, ali nesto u vinu vrlo pozitivno utice na zdravlje.
Odoh sad popit casu vina.

A tvoju logiku ne planiram komentirati.
to si saznao preko rekla-kazala...nijedan medicinski izvor to ne govori...to da vino u umjerenoj mjeri doista produzuje zivot...da je istina to sto kazes imao bi jedan fin dokaz stoga nemoj siriti ovda lazi da od alkohola ima koristi,dok s druge strane ja imam dokaz s medicinske strane koji bi mogli fino da se sloze sa nasim poslanikom a.s koji kaze za alkohol da je majka svih zala...
Ateista

#1392 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote: ma svaki ateist se opija drogom i alkoholom,a glavno im je jednom se zivi pa da uzivamo..(da uzivaju sa drogom i alkoholom?? nide veze)
nasao sam jednog lika koji je dobar...sa njim sam...nisam vise sa njima..hvala na savjetu...znam da je to dobar savjet...jer skim si takav si :-)
Prvo moras shvatiti jednu stvar koju mnogima pokusavamo da objasnimo ali neki jednostavno ne zele da shvate:

ATEIZAM NIJE NI IDEOLOGIA NI RELIGIJA! Ne postoje nikakve zajednicke stvari koje se mogu vezati za sve ateiste kao sto recimo imaju za vjernike (sama njihova religija im nalaze iste propise koje moraju postovati, moraju isto razmisljati i slicno), dok je ateizam samo ne vjerovanje u boga i tu zavrsava sve sto je direktno vezano za sam ateizam, i sve ostale osobine ateista si njihove licne osobine koje nemaju veze sa tim sto su ateisti, vjernici ili ne znam ni ja sta, ne moze se generalizovati.

Tvoja izjava za alkohol (kojom inace rizukujes ban zbog vrijedjanja) je vjerovatno pokusaj da na jedan jako uvrijedljiv nacin kazes kako ateisti nemaju zabranu alokohola i drogiranja od strane neke svete knjige i slicnih stvari, ali moras napraviti razliku izmedju toga i stvarnog opijanja i drogiranja, jer ako bi se ti opijao i drogirao samo kad ti niko ne bi branio, ne znaci da bi to i drugi radili. Ima nas koji ne radimo neke stvari cak i ako nam niko ne brani. Moras nauciti da neki ljudi imaju i svoja licna ubjedjenja i principe a ne samo strah od kazne, ali je to tebi vjerovatno malo tesko za shvatiti...
sarajlija8888

#1393 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Ateista wrote:
sarajlija8888 wrote:
Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!---->rekao si ne znam--->cijelo vrijeme pricas uvjereno kao da znash
Poenta je biti posten i znati dokle je doslo ljudsko znanje, i za stvari do kojih to ljudsko znanje jos nije doslo mozemo samo reci "ne znam". To sto neko ne zna sve, ne znaci da ne zna nista, kao sto ti ocigledno pokusavas da kazes.

Vidim da vjernici pokusavaju da kazu kako sve znaju time sto imaju svoju svetu knjigu koja im nudi sve odgovore, a oni u to mogu samo da vjeruju i to je sve, a ne da znaju.
konzumiras li ti travu ili alkohol..ajd iskreno?
Ateista

#1394 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:
to si saznao preko rekla-kazala...nijedan medicinski izvor to ne govori...to da vino u umjerenoj mjeri doista produzuje zivot...da je istina to sto kazes imao bi jedan fin dokaz stoga nemoj siriti ovda lazi da od alkohola ima koristi,dok s druge strane ja imam dokaz s medicinske strane koji bi mogli fino da se sloze sa nasim poslanikom a.s koji kaze za alkohol da je majka svih zala...
Potpuno pogresno, alkohol je samo jedan od simptoma puno ozbiljnijih problema koje ljudi vec imaju i onda traze bijeg kroz alkohol koji ih samo dokrajci, ali nije sam alkohol problem vec ljudi koji ne znaju rijesiti svoje probleme i koji se ne mogu suzdrzati...
Ateista

#1395 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote: Kako se vidi svaki pametan i razuman čovjek se lijepi za Kur’ ani kerim i poštuje ga onoliko koliko ga on razumije.
Pamet i razum, mozes li mi dati definiciju ta dva pojma i dokaz da su ljudi koji se lijepe za kur'an pametni i razumni a da ostali nisu?

Ako nemas nesto konkretnije od par izjava, bolje nemoj ni to znositi jer je to na tom nivou samo suplja, mogu sad i ja izjaviti kako svako pametan vidi da je religija laz, ali sve zavisi po cijim kriterijima pameti, razuma, normalnosti i slicno, ti pojmovi su tako subjektivni a neki tako vole da se razbacuju sa njima...
sarajlija8888

#1396 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Ateista wrote:
sarajlija8888 wrote:
Potpuno pogresno, alkohol je samo jedan od simptoma puno ozbiljnijih problema koje ljudi vec imaju i onda traze bijeg kroz alkohol koji ih samo dokrajci, ali nije sam alkohol problem vec ljudi koji ne znaju rijesiti svoje probleme i koji se ne mogu suzdrzati...
a da procitas knjigu o alkoholu i djelovanju na organizam?ja sam je procitao i ostao zapanjen sta radi alkohol,a da to ljudi ne znaju...prije sam pomislio da uzmem barem gutljaj,sada ni gutljaj...prije mi je bilo cudno zasto je Bog zabranio alkohol pa barem i gutljaj...kada sam procitao knjigu o alkoholu sve mi je bilo jasno...
smajkan

#1397 Re: Pitanje ateistima

Post by smajkan »

Ateista wrote:
Urlanje dozvoljeno wrote:najveci filozof svih vremena Homer Simpson je dokazao da Bog ne postoji i da su religije blago receno suvisne. pogledajte tu episodu. :)
Moze li malo detaljnije, koja epizoda, gdje se moze downloadowati i slicno?

Hvala! :D
I'm not a bad guy! I work hard, and I love my kids. So why should I spend half my Sunday hearing about how I'm going to Hell?
-Homer Simpson

Facts are meaningless. You could use facts to prove anything that's even remotely true!
-Homer Simpson

Science is like a blabbermouth who ruins a movie by telling you how it ends. There are some things we don't want to know. Important things.

-Ned Flanders
Ateista

#1398 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:
Ateista wrote:
sarajlija8888 wrote:
a da procitas knjigu o alkoholu i djelovanju na organizam?ja sam je procitao i ostao zapanjen sta radi alkohol,a da to ljudi ne znaju...prije sam pomislio da uzmem barem gutljaj,sada ni gutljaj...prije mi je bilo cudno zasto je Bog zabranio alkohol pa barem i gutljaj...kada sam procitao knjigu o alkoholu sve mi je bilo jasno...
Nisi me razumio, ne tvrdim ja da alkohol nema stetna dejstva, ali je cinjenica da ljudi koji se okrenu alkoholu imaju neke svoje probleme zbog kojih dodje do toga i da je alkoholizam samo jedan od simptoma. Stetan jeste, definitivno (zavisno od kolicina u kojim se konzumira i koja vrsta) ali se ne moze reci da je "majka svih zala" jer se alkoholizam najcesce pojavljuje samo kao posljedica vec postojecih problema, sto bi ti nazvao "zala".
Ateista

#1399 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:quote]Ateista je napisao/la:Vidim da vjernici pokusavaju da kazu kako sve znaju time sto imaju svoju svetu knjigu koja im nudi sve odgovore, a oni u to mogu samo da vjeruju i to je sve, a ne da znaju.
Naravno da nam Kur'an nudi sve odgovore,i sa time smo ponosni,to ti govorim iz iskustva.Imas li ti knjigu koja nudi sve odgovore?[/quote]
A zar nije receno da kur'an nije naucna knjiga vec da daje sam par primjera koji kao trebaju da dokazuju njegovu tacnost? Ako ne daje sve odgovore na razna naucna pitanja onda ni ne daje sve odgovore.

Ja nemam niti mislim da postoji takva knjiga, i smatram da je jako uobrazeno tvrditi za nesto da sadrzi sve odgovore.
Digitalac

#1400 Re: Pitanje ateistima

Post by Digitalac »

Na kome jeziku cijenis visu silu i kako, to nije vazno, radi to na svoj nacin!

Kad cujem nekog cimpanzu kako pjeva dove na Arapskom ili Latinskom jeziku, zadavio bi ga! Nije Bog Arapin!!!
Last edited by Digitalac on 18/08/2009 19:55, edited 2 times in total.
Locked