Dora the Explorer - da ode u Ameriku fasirali bi je za to..Gandra_1 wrote:Žensko ime Dora
Vodi porijeklo od grckog imena Dorotea, sto znaci dar božiji
ime bebe
Moderator: anex
-
iSwagga
#1376 Re: ime bebe
-
whitelegend07
#1378 Re: ime bebe
@leki_hz i @beautyfool
Dajte, ljudi, ne ujedajte odmah, šta vam je, nemojte da kvarimo i ovu predivnu temu.
@leki
Poenta je da si shvatio kako si htio.
Nisam nikoga htio uvrijediti, jer, kad sam napisao "extremisti", nisam baš mislio na bombaše samoubice, jbmu miša. 
Samo kažem, ne volim ta klasična, tradicionalna imena.
@beautyfool
Ma ona može sve.
Da mi kaže:"hoću da nam se dijete zove Mojsije", ako je za nju, može, biće i Mojsije !
Malo šale, naravno.
Znam ja ko je u kršćanstvu Luka, ali nije to ime u razmatranju zato što je ona pobijedila i nametnula mi svoju religiju, ili šta ja znam.
Kako rekoh, ime je u opticaju zbog mog najboljeg druga, koji je, evo, već 4 godine i nešto, pokojni. 
Taman da se zvao Milorad, isto bi bilo, jer, volio sam tog momka.
I da, došao sam ovdje da nađem ime za svoje buduće dijete, a ne da raspravljam o teroristima, kršćanstvu, ispravnom, krivom...
Dajte, ljudi, ne ujedajte odmah, šta vam je, nemojte da kvarimo i ovu predivnu temu.
@leki
Poenta je da si shvatio kako si htio.
Samo kažem, ne volim ta klasična, tradicionalna imena.
@beautyfool
Ma ona može sve.
Znam ja ko je u kršćanstvu Luka, ali nije to ime u razmatranju zato što je ona pobijedila i nametnula mi svoju religiju, ili šta ja znam.
Taman da se zvao Milorad, isto bi bilo, jer, volio sam tog momka.
I da, došao sam ovdje da nađem ime za svoje buduće dijete, a ne da raspravljam o teroristima, kršćanstvu, ispravnom, krivom...
-
sour cherry
#1379 Re: ime bebe
E svašta ću i ovdje pročitati.Inače,ako daš ime djetetu Muhamed ili Abdulah,veliki si ekstremist.Uglavnom, i ona i ja vjerujemo u Boga, poštujemo naše vjere, ali nismo neki ekstremisti, da dajem djetetu ime Abdulah, Muhamed, ili šta ja znam.
-
whitelegend07
#1380 Re: ime bebe
Ma napisah gore šta sam mislio.sour cherry wrote:E svašta ću i ovdje pročitati.Inače,ako daš ime djetetu Muhamed ili Abdulah,veliki si ekstremist.Uglavnom, i ona i ja vjerujemo u Boga, poštujemo naše vjere, ali nismo neki ekstremisti, da dajem djetetu ime Abdulah, Muhamed, ili šta ja znam.
Napisao sam ekstremist u nedostatku boljeg izraza.
Inače, moderator/ica me već jednom upozorio/la da ne trollam teme, pa ću se zaustaviti, da ne bih išao u vječna lovišta.
-
safran
#1381 Re: ime bebe
Moj rođak je dao kćerkici ime Mirna. Kad je imala dvije godine reče: "Au, što smo se zeznuli!"whitelegend07 wrote:Ako budemo imali dijete(biće i to, aBd), ako bude curica, zvaće se Mirna !
To smo još davno odlučili, zajedničkim snagama.
Ako bude dječak, to još nismo odlučili, ali u opciji su imena Alen i Denis.Ako neko ima prijedlog, slobodno.
Ne morate žuriti, imamo mi vremena.
Svakom za dječaka predložim Neven ali niko neće da ga da - valjda će negdje upaliti.
-
whitelegend07
#1382 Re: ime bebe
Neven...hmmm, moglo bi upaliti !safran wrote:Moj rođak je dao kćerkici ime Mirna. Kad je imala dvije godine reče: "Au, što smo se zeznuli!"whitelegend07 wrote:Ako budemo imali dijete(biće i to, aBd), ako bude curica, zvaće se Mirna !
Ako bude dječak, to još nismo odlučili, ali u opciji su imena Alen i Denis.Ako neko ima prijedlog, slobodno.
Svakom za dječaka predložim Neven ali niko neće da ga da - valjda će negdje upaliti.
A, Mirna je nastala još davno, još dok smo se kao djeca počeli zabavljati. Za to nema frke, biće Mirna.
-
lady_di
#1383 Re: ime bebe
Onda bi dječak mogao biti Miran - Mirna i Miranwhitelegend07 wrote:
A, Mirna je nastala još davno, još dok smo se kao djeca počeli zabavljati. Za to nema frke, biće Mirna.
Inače meni su ta oba imena prelijepa
-
safran
#1384 Re: ime bebe
Jupiiiii! Barem ga nisi odbio na prvu.whitelegend07 wrote:Neven...hmmm, moglo bi upaliti !safran wrote:Moj rođak je dao kćerkici ime Mirna. Kad je imala dvije godine reče: "Au, što smo se zeznuli!"whitelegend07 wrote:Ako budemo imali dijete(biće i to, aBd), ako bude curica, zvaće se Mirna !
Za Mirna - imenu nema mane - uvijek mi se sviđalo samo što je mala mog rođaka šejtanu s kanafe utekla.
-
whitelegend07
#1387 Re: ime bebe
Uz dužno poštovanje, nije mi nešto "sjelo" to ime.
Neobično jeste, ali, da bih baš htio da mi se dijete tako zove...ne bih. 
- Cherry-Cherry
#1388 Re: ime bebe
kad smo kod neobičnih imena, šta kažete na dolores i beatris ? 
-
eman
#1389 Re: ime bebe
Pa za moju generaciju jeste,ali vidim kod djece cesto jewhitelegend07 wrote:Uz dužno poštovanje, nije mi nešto "sjelo" to ime.Neobično jeste, ali, da bih baš htio da mi se dijete tako zove...ne bih.
- Zovem se Zelena
#1390 Re: ime bebe
Sa mnom studirala jedna Đulbehara, iz CG ili iz Sandžaka, nisam više sigurna. Uvijek mi je bilo smiješno i neobično kada je neko oslovi. Ali... Djevojka je tačno bila kao cvijet, ma predivna. Lijepa, odmjerena, uvijek nasmijana i kao okupana suncem, mirna. Predivna! Tako dasafran wrote:Zafrkancija ili stvarno postoji takvo ime? Čula sam za Đula i Đulesma ali za Đulbeharu nisam. Za ime Behara sam čula ali njega nosi jedna ponosna majka dva jareta.
Ja inače volim kratka, moćna imena, sa slovom R ili Z... Erna, Elza, Azra, Sandra, Eldar, Tarik, Igor, Mirza...
- kadinica
#1391 Re: ime bebe
Meni je nekako presudno da me ime asocira na neku pozitivnu/negativnu ličnost.
Uvjerena sam da imena imaju velike veze sa ličnošću, možda sam puna predrasuda, ali određena imena nikada ne bi dala djetetu, bez obzira što lijepo zvuči ili ima lijepo značenje.
Bitno mi je i da se ime uklapa sa prezimenom (mi imamo često prezime), pa ime mora biti dosta rijetko, da se ne bi dupliralo.
Naša aktuelna misica npr. je Husneta Tupković, i uz svo dužno poštovanje ovu osobu nikako ne mogu zamisliti, ni smatrati ozbiljnom, obrazovanom, lijepom i inteligentnom.
Ali to su samo moje predrasude....
Uvjerena sam da imena imaju velike veze sa ličnošću, možda sam puna predrasuda, ali određena imena nikada ne bi dala djetetu, bez obzira što lijepo zvuči ili ima lijepo značenje.
Bitno mi je i da se ime uklapa sa prezimenom (mi imamo često prezime), pa ime mora biti dosta rijetko, da se ne bi dupliralo.
Naša aktuelna misica npr. je Husneta Tupković, i uz svo dužno poštovanje ovu osobu nikako ne mogu zamisliti, ni smatrati ozbiljnom, obrazovanom, lijepom i inteligentnom.
Ali to su samo moje predrasude....
-
Frankyee
#1392 Re: ime bebe
Za musko , jos ako je prvo dijete je najjace ime,,,,,, Adem
( mi u krajini to malo otegnemo "a" kad se izgovara, Aadem ), i jos internacionalno , moze i na engleskom da se izgovori , i kratko da se pamti, ,,, A nije previse cesto ime ovih dana.
( mi u krajini to malo otegnemo "a" kad se izgovara, Aadem ), i jos internacionalno , moze i na engleskom da se izgovori , i kratko da se pamti, ,,, A nije previse cesto ime ovih dana.
- LolaLola
#1393 Re: ime bebe
Nisam hipik ali volim imena po cvijecu, kao sto su Narcis, Jasmin, Dalia, Iris, itd.
- crusader
#1394 Re: ime bebe
Zulejha,Sabit
-
Lounge Act
#1395 Re: ime bebe
Mi smo odabrali ime Ejna, ali jos nismo sigurni da cemo dati bas to ime
Ima lijepo znacenje: velikan, prvak, istaknuta ličnost, oko, izviđač, pupoljak, prsten, zlatnik, Sunce, znanje, zdravlje itd
Ima lijepo znacenje: velikan, prvak, istaknuta ličnost, oko, izviđač, pupoljak, prsten, zlatnik, Sunce, znanje, zdravlje itd
-
eman
#1396 Re: ime bebe
Prvi put cujem za to ime,poznato mi je AjnaLounge Act wrote:Mi smo odabrali ime Ejna, ali jos nismo sigurni da cemo dati bas to ime
- Čudna sorta
#1397 Re: ime bebe
Prije neki dan sam čula ime Nasja, i baš mi je lijepo.
-
Lounge Act
#1398 Re: ime bebe
hvala eman
evo cijeli spisak imena koja se se nama svidjela sa znacenjem pa ako kome treba mozda bude od pomoci
Ajra - postovana, plemenita osoba
Una - jedna, jedinstvena, najljepsa
Dalia - njezna, vitka grana, brk
Dania - prelijepa, sudija
Ejna - velikan, prvak, istaknuta ličnost, oko, izviđač, pupoljak, prsten, zlatnik, Sunce, znanje, zdravlje itd
Alina - nebeska svila, prelijepa, ocevidna, jasna
Amani - dobra zelja, zelje, teznja
Erina - prelijepa dama
Imani - vjera, uvjerenje
Nina - milostiva, graciozna
Nur - svjetlost
Nora - svjetlost
Sana - blistavost, sjaj, piljiti, pogled, eminencija, uzvisenost
Isma - nevina, od grijeha sacuvana, cuvar
Nadja (dj, a ne đ)- sirokogrudna, plemenita, velikodusna
evo cijeli spisak imena koja se se nama svidjela sa znacenjem pa ako kome treba mozda bude od pomoci
Ejna - velikan, prvak, istaknuta ličnost, oko, izviđač, pupoljak, prsten, zlatnik, Sunce, znanje, zdravlje itd
Erina - prelijepa dama
Imani - vjera, uvjerenje
Nur - svjetlost
Nora - svjetlost
- dado86
#1399 Re: ime bebe
Lounge Act wrote:hvala eman![]()
HAjra - postovana, plemenita osoba
Erina - prelijepa dama
Imani - vjera, uvjerenje
Nura - svjetlost
Nura - svjetlost
Ismeta - nevina, od grijeha sacuvana, cuvar
Nadija (dj, a ne đ)- sirokogrudna, plemenita, velikodusna
-
whitelegend07
#1400 Re: ime bebe
Imaš li nešto slično sa muškim imenima?Lounge Act wrote:hvala eman![]()
Erina - prelijepa dama
Imani - vjera, uvjerenje
Nur - svjetlost
Nora - svjetlost