Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mr.Cici

#1376 Re: Cijene stanova All about

Post by Mr.Cici »

Za one koje prodaju evo jos losih vijesti:

ZAGREB - Cijene najma uredskih prostora do kraja godine past će dodatnih pet posto, a isto toliko snizit će se cijene zakupa u trgovačkim centrima.

Svjetlija predviđanja ne očekuju ni tržište stanova i građevinskih zemljišta, a prognoze o oporavku nekretninskog tržišta sada se već pomiču s 2011. na 2012. godinu. Naime, tek s poboljšanjem opće gospodarske situacije te posljedično rastom kupovne moći i ponudom boljih uvjeta kreditiranja mogu se očekivati pozitivni pomaci na tržištu nekretnina. Najbolje stanje, prema podacima hrvatske podružnice konzultantske tvrtke Colliers International, za sada je na tržištu uredskih prostora...

Kome nije mrsko čitati evo i link: http://www.seebiz.eu/hr/nekretnine/nekr ... 90763.html

Ko je ono stalno uporedjivao sarajevske cijene sa cijenama u drugim glavnim gradovima regiona? :?
edvin

#1377 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

Problem je sto su u Sarajevu, i pored blagog pada cijena u proteklom periodu, cijene jos uvijek napuhane dobrim dijelom. Ko je jos spreman da "pljune" npr 3000 pa i 2500 KM po kvadratu za stanove u zgradama koje lice na cvjecarnice grupe TNT iz Alan Forda, a i uz ruglo koje su od tih zgrada stanari napravili raznim nadogradnjama pa su ucrvenili, uzutili i ubijelili balkone i na zgradama koje su totalno razlicite boje. Jedna druga stvar je sto je npr dijaspora uglavnom kupila sto je mislila do sada (neko stan, neko plac za gradnju, neko kucu) a i ljudi koji su se doseljavali u SA proteklih godina su se uglavnom doselili i rijesili pitanje na neki nacin. Tako da je u ovom trenutku mnogo veca ponuda od potraznje a to ce se nastaviti i u buducem periodu. Da bi cijene stanova i nekretnina ponovo posle na gore nekom drasticnom linijom Sarajevo treba da postane grad atraktivan u svakom pogledu, sa rijesenom infrastrukturom i jakom ekonomijom, prije svega. Ovako, jedan mali broj ljudi ce jos uvijek da kupuje nekretnine na atraktivnim lokacijama i po urnebesnim cijenama ali to su uglavnom ljudi sa sumnjivim kapitalom. Zato, da bi se cijene ponovo pocele kretati nagore u nekm drasticnijem obliku, treba napraviti grad atraktivnim za zivot a da bi se to napravilo treba dovesti na vlast sposobne ljude i ekonomiste, prije svega.
hadžialagić

#1378 Re: Cijene stanova All about

Post by hadžialagić »

Prilično interesantan, poučan i nadasve svjež pregled stanja u stanogradnji za Zagreb i Hrvatsku dala je jučerašnja Latinica.

U Zagrebu ima preko 10000 neprodanih novosagrađenih stambenih jedinica. Broj firmi koje se bavio uslugama u građevinarstvu se prepolovio.
Comrad

#1379 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Ma cijene su dosta napuhane u odredjenim dijelovima grada gdje nema novogradnje. Tu naravno prednjaci sami centar grada. I ti vlasnici igraju na kartu da mogu drzati te cijene, jer je to jedina ponuda na toj lokaciji.

Na drugim dijelovima grada gdje su se pocele praviti novogradnje, doslo je do velikog pada cijena. Vlasnik ma koliko volio svoj stan, ako hoce da ga proda, NE MOZE ga prodati po istoj cijeni kao novogradnju, bez obzira kakva ta novogradnja bila.

Evo ima nova zgrada na dolac malti kod merkatora, 2000KM/m2 (neki stanovi, akcija, ako se ima spremna gotovina moze to i nize ici sigurno), dakle vlasnici stanova u okolnim zgradama ne mogu ni primirisati ovoj cijeni. Jedino da nije u pitanju neki bas luksuzno uredjen stan, a takvi se slabo i kupuju. Zasto bi neko davao 90.000 za stan star 30 god, kad moze uzeti nov za 100.000.
drndalo

#1380 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Izvini, ali nov stan ne znaci sigurno da je i kvalietetan stan...
edvin

#1381 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

Comrad wrote:Ma cijene su dosta napuhane u odredjenim dijelovima grada gdje nema novogradnje. Tu naravno prednjaci sami centar grada. I ti vlasnici igraju na kartu da mogu drzati te cijene, jer je to jedina ponuda na toj lokaciji.

Na drugim dijelovima grada gdje su se pocele praviti novogradnje, doslo je do velikog pada cijena. Vlasnik ma koliko volio svoj stan, ako hoce da ga proda, NE MOZE ga prodati po istoj cijeni kao novogradnju, bez obzira kakva ta novogradnja bila.

Evo ima nova zgrada na dolac malti kod merkatora, 2000KM/m2 (neki stanovi, akcija, ako se ima spremna gotovina moze to i nize ici sigurno), dakle vlasnici stanova u okolnim zgradama ne mogu ni primirisati ovoj cijeni. Jedino da nije u pitanju neki bas luksuzno uredjen stan, a takvi se slabo i kupuju. Zasto bi neko davao 90.000 za stan star 30 god, kad moze uzeti nov za 100.000.
Slazem se, jedino to sto ako se ima gotovina ili nema i nema bas neke veze buduci da banka isplacuje ionako cijeli iznos prodavcu. A prodavca bas i nije briga hoce li dobiti pare od tebe ili od banke, bitno je da dobije lovu :-D
Ambrozija

#1382 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Mnogo me u zadnje vrijeme privlaci lokacija u ulici Marka Marulica, a nisam ni jedina, jer vidim vec da je pola stanova ili prodano ili rezervisano, a juce nesto gledam zgradu, napreduje izvrsno, a u novinama procitah da je useljenje u decembru...
Nego iskreno, kao sto sam vec spomenula, pola stanova je ili vec prodano ili rezervisano, pa me zanima na osnovu cega su oni stanove kupili? Meni nije shvatljivo da kupis stan koji nisi ni pogledao, niti znas kako ce izgledati...Znam da njihova web stranica pruza pogled u buduci izgled stanova, ali to za mene nije nikakvo mjerilo, sasvim je drugacije pogledati ih "uzivo"........
Comrad

#1383 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

drndalo wrote:Izvini, ali nov stan ne znaci sigurno da je i kvalietetan stan...
Jesam li ja igdje napisao ovu tvrdnju? Samo sam napisao da je nemoguce prodati starogradnju po cijeni novogradnje. To nije realno, a nije ni normalno. Osim izuzetaka, kao sto je strogi centar grada gdje nema vise mjesta ni za trafiku.

Sto se tice same kvalitete, dosta nasih ljudi je ubijedjeno da ono sto je novo - ne valja, a ono sto je staro - valja! To se ne moze uzeti za apsolutno tacno. Bio sam u dosta novogradnji i mogu ti reci da je vecina tih zgrada veoma dobro napravljena. Al ne bosnjo ce hvalit svoju zgradu staru 40 godina sa azbestnim cijevima, a blatit ce novoizgradjenu iako nije ni primirisao u nju, naravno jer mu ne odgovara, automatski mu rusi cijenu njegovog stana.

Postoji i druga strana. Ima i novogradnji koje su sfuserene, ali vjeruj mi nema ih toliko koliko ljudi misle. Dosta stvari se i u gradjevinarstvu promjenilo, pa modernizovalo se valjda i to podrucje.

Shvatljivo je da ljudi ne zele gubiti na cijeni stana, ali oni tu ne mogu nista uraditi. Trziste je tu da diktira cijene. Meni licno je drago da ima dosta novogradnje, koja je malo spustila nenormalne cijene i one ce ici jos dole, na vise nece sigurno, naravno kratkorocno.
maksi

#1384 Re: Cijene stanova All about

Post by maksi »

Moze li mi neko reci sta je sa Vrtovima sunca iznad Pionirske? Prije dvije godine sam ''za malo'' kupio stan u tom naselju u izgradnji (tada bilo). U zadnjem trenutku sam se predomislio jer je cijena bila oko 2500 km po kvadratu. Nisam mogao dobiti kredit na taj iznos ( nekih 90 000 km) tako da sam morao raskinuti vec potpisani predugovor. A da budem iskren cijelo vrijeme me progonila neka sumnja, nisam bio nimalo sretan i uzbudjen kad sam potpisao predugovor, a kasnije kad sam ga raskinuo kao da sam dobio na bingu, iako me ta mala avantura kostala 500 km za notara, halalio sam im do zadnje marke jer sam se fakat lijepo osjecao nakon raskida preduogovora. U medjuvremenu sam odselio u Tuzlu. Sad me zanima da li je to naselje zavrseno, da li su stanovi rasprodati i da li su kupci zadovoljni?
Comrad

#1385 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

maksi wrote:Moze li mi neko reci sta je sa Vrtovima sunca iznad Pionirske? Prije dvije godine sam ''za malo'' kupio stan u tom naselju u izgradnji (tada bilo). U zadnjem trenutku sam se predomislio jer je cijena bila oko 2500 km po kvadratu. Nisam mogao dobiti kredit na taj iznos ( nekih 90 000 km) tako da sam morao raskinuti vec potpisani predugovor. A da budem iskren cijelo vrijeme me progonila neka sumnja, nisam bio nimalo sretan i uzbudjen kad sam potpisao predugovor, a kasnije kad sam ga raskinuo kao da sam dobio na bingu, iako me ta mala avantura kostala 500 km za notara, halalio sam im do zadnje marke jer sam se fakat lijepo osjecao nakon raskida preduogovora. U medjuvremenu sam odselio u Tuzlu. Sad me zanima da li je to naselje zavrseno, da li su stanovi rasprodati i da li su kupci zadovoljni?
Koliko vidim, sve je zavrseno.
link
Oxygenn

#1386 Re: Cijene stanova All about

Post by Oxygenn »

Comrad wrote: Postoji i druga strana. Ima i novogradnji koje su sfuserene, ali vjeruj mi nema ih toliko koliko ljudi misle. Dosta stvari se i u gradjevinarstvu promjenilo, pa modernizovalo se valjda i to podrucje.
Promjenilo se i u gradjevinarstvu sto sta - nema vise maltanja zidova nego se sad udaraju rigips ploce pa nemozes ni sliku da okacis, balkoni se prave s nagibom prema zgradi pa ti se fino prvo dobro navlazi zid a na koncu ti se digne i parket u sobi, zgrade se prave tako blizu jedna drugoj da mozes komotno kroz prozor da citas prevod filma u komsijinom stanu preko puta itd :D
neki

#1387 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

maksi wrote:Moze li mi neko reci sta je sa Vrtovima sunca iznad Pionirske? Prije dvije godine sam ''za malo'' kupio stan u tom naselju u izgradnji (tada bilo). U zadnjem trenutku sam se predomislio jer je cijena bila oko 2500 km po kvadratu. Nisam mogao dobiti kredit na taj iznos ( nekih 90 000 km) tako da sam morao raskinuti vec potpisani predugovor. A da budem iskren cijelo vrijeme me progonila neka sumnja, nisam bio nimalo sretan i uzbudjen kad sam potpisao predugovor, a kasnije kad sam ga raskinuo kao da sam dobio na bingu, iako me ta mala avantura kostala 500 km za notara, halalio sam im do zadnje marke jer sam se fakat lijepo osjecao nakon raskida preduogovora. U medjuvremenu sam odselio u Tuzlu. Sad me zanima da li je to naselje zavrseno, da li su stanovi rasprodati i da li su kupci zadovoljni?
Bil ti bio zadovoljan da zivis na groblju :? ?
Haris.ba

#1388 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

neki wrote:
I dan danas se prodaju. I nisu se prodali svi. Teško mi je reći koliko se prodalo, al uz žestoku reklamnu kampanju nisu se svi prodali. Mislim da se prodaju po cijeni od oko 2200 (mada stoji i dalje cijena 2500). To ti je ko biva oni neki popust daju. Malo se cjenkaš, ali samo im pokaži pare - i odmah popust. Ne znam koliko su uložili, al su smiješni ko bizMismeni. Onaj iz Tibre prodaje golubarnike na stupu, narod se haman otima. :D
A Milos ne može prodati stanove koji su na finoj lokaciji. Ako zaboravimo mezarje naravno. :D
alcho

#1389 Re: Cijene stanova All about

Post by alcho »

alica.k wrote:stan ima 97m2 na dobrinji 3 (sto je preveliko za mene), nadogradnja stara 10 godina i treba najminimalnija ulaganja (cak je nedavno i okrecen, krov zamijenjen i vodovodne cijevi prekontrolisano stanje), mislim da samo treba kupatilo raditi a i to ko ne voli onako kakvo je sad.

zato i pitam koja je realna cijena, jer nema slicnog stana u oglasima, a koliko ja vidim cijene u oglasima se krecu od 1500 pa na vise :S. ovo gore sto spominju od 1400, te sam nasla samo u jedinici i cetvorci, to jeste onom rs dijelu dobrinje.

mislim, necu ni da ispadnem kreten pa da izgubim na tom stanu.
Evo ja skoro kupio na Dobrinji 1. Nije RS, vec nas dio, one zgrade sto gledaju na C5. 1425 po kvadratu :thumbup:
Risto Kuglarić

#1390 Re: Cijene stanova All about

Post by Risto Kuglarić »

alcho wrote:
alica.k wrote:stan ima 97m2 na dobrinji 3 (sto je preveliko za mene), nadogradnja stara 10 godina i treba najminimalnija ulaganja (cak je nedavno i okrecen, krov zamijenjen i vodovodne cijevi prekontrolisano stanje), mislim da samo treba kupatilo raditi a i to ko ne voli onako kakvo je sad.

zato i pitam koja je realna cijena, jer nema slicnog stana u oglasima, a koliko ja vidim cijene u oglasima se krecu od 1500 pa na vise :S. ovo gore sto spominju od 1400, te sam nasla samo u jedinici i cetvorci, to jeste onom rs dijelu dobrinje.

Evo ja skoro kupio na Dobrinji 1. Nije RS, vec nas dio, one zgrade sto gledaju na C5. 1425 po kvadratu :thumbup:
kolko kvadrata, ako nije tajna?
tvile

#1391 Re: Cijene stanova All about

Post by tvile »

Da li neko zna, koja je najniža cijena stana koja se može dobiti u ulici Marka Marulića ako imate gotovinu? S tim da to nisu oni stanovi gdje nema ni sunca ni mjeseca :D Zanimaju me stanovi od nekih 60-tak kvadrata.
afrika2010

#1392 Re: Cijene stanova All about

Post by afrika2010 »

znam za slučaj na Dobrinji 3 da je prodat stan za 1330 km po kvadratu ali je bio preko 90 m2 i moralo se kupatilo "radit"
neki

#1393 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

tvile wrote:Da li neko zna, koja je najniža cijena stana koja se može dobiti u ulici Marka Marulića ako imate gotovinu? S tim da to nisu oni stanovi gdje nema ni sunca ni mjeseca :D Zanimaju me stanovi od nekih 60-tak kvadrata.
Mislis na Unipromet?
Cijena varira od sprata..na nizim spratovima su 2500 km (uglavnom sve prodato), sredina 2400, iznad 10og 2100 (sve s pdv-om) Popust na kesh je 5% ali u direktnim pregovorima s direktorom se moze dobiti jos..vjerovatno do nekih 7-8%
neki

#1394 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

Haris.ba wrote:
neki wrote:
I dan danas se prodaju. I nisu se prodali svi. Teško mi je reći koliko se prodalo, al uz žestoku reklamnu kampanju nisu se svi prodali. Mislim da se prodaju po cijeni od oko 2200 (mada stoji i dalje cijena 2500). To ti je ko biva oni neki popust daju. Malo se cjenkaš, ali samo im pokaži pare - i odmah popust. Ne znam koliko su uložili, al su smiješni ko bizMismeni. Onaj iz Tibre prodaje golubarnike na stupu, narod se haman otima. :D
A Milos ne može prodati stanove koji su na finoj lokaciji. Ako zaboravimo mezarje naravno. :D
Nije bas mezarje :-)
nego katolicko groblje za samoubice
Risto Kuglarić

#1395 Re: Cijene stanova All about

Post by Risto Kuglarić »

neki wrote:
Haris.ba wrote:
neki wrote: Bil ti bio zadovoljan da zivis na groblju :? ?
Nije bas mezarje :-)
nego katolicko groblje za samoubice
a to je kao gore, ili bolje?
alcho

#1396 Re: Cijene stanova All about

Post by alcho »

Risto Kuglarić wrote:
alcho wrote:

kolko kvadrata, ako nije tajna?
Ma nije...49 kvadrata. I u takvom je stanju da ga ne moram ni okreciti
Jasko.B

#1397 Re: Cijene stanova All about

Post by Jasko.B »

alcho wrote:
za oko 2 godine ces kukati kako si mogo cekati i kupiti slican stan 300/400 maraka jeftinije nego danas...
innovision

#1398 Re: Cijene stanova All about

Post by innovision »

je li mogu dobiti link za neku adresu ono stanova pored mercatora da pogledam sta nude
alcho

#1399 Re: Cijene stanova All about

Post by alcho »

Jasko.B wrote:
alcho wrote:
za oko 2 godine ces kukati kako si mogo cekati i kupiti slican stan 300/400 maraka jeftinije nego danas...
Po tebi bi bilo najbolje cekati jedno 60 godina, ne bi li cijena stanova uvijek iznova spala?
Comrad

#1400 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

:lol: cuj dvije godine. Pogledajte cijene iz 2000. godine i danas. Cijena stanova je visa i do 100%. Dakle, iako su cijene pale za 30%, cijene nekretnina su opet u porastu. :-) :D

Za dvije godine niko ne zna sta se moze desiti, nek se desi neki manji oporavak privrede, eto i rasta cijene, nebitno, ja cisto sumnjam da ce cijena kvadrata na Dobrinji ikad biti 1.000KM. :wink:
Post Reply