Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Sir Amel

#1376 Re: Pravni fakultet

Post by Sir Amel »

Mr.Chuck Norris wrote:ljudi upisah se i ja na taj "samofinansirajuci" (jos jedan od mnogobrojnih nacina da drzava "izmuze" pare) , sad kontam da se prebacim na vanredan , moze li me neko iskusniji savjetovat isplatili se to i koja je procedura ...
hvala ;)

Ja sam vanredno upisao i već u 6. mjesecu imao uslov. Nije bilo po bologni. Ako imaš rokove prije redovnih tj. februar i april svakako se isplati ici vanredno. Plus ne moras biti na predavanjima koja ti se ne sviđaju ili nisu korisna.
Last edited by Sir Amel on 07/07/2010 11:10, edited 1 time in total.
Sir Amel

#1377 Re: Pravni fakultet

Post by Sir Amel »

Max Bunker wrote:Ne znam kako vam je zapocela rasprava, ali evo da kazem nesta iz moga iskustva.
Sto se tice studenata iz Sarajeva, tu najbolje rezultete ime raja iz Druge, Prve i Bosnjacke ( moze i KSC ali njih je iz te skole u mojoj generaciji dvoje ). Sto se tice drugih gradova, ljudi iz Zenice, Bihaca, Mostara i Tuzle imaju znanje i tu nema razlike, ovo ostalo ( Olovo, Jablanica, Kladanj, Kiselja, Vakuh I i II... )...SMIJESNO. Ljudi nisu znali naboraji TRI DJELA IVE ANDRICA...Jedan mi je u povjerenju rekao, da mu je jedan profesor u srednjoj, predavao cetiri predmeta :D

Prilikom upisa na Pravni fakultet treba uvesti prijemni ispit. Opce znanje, B/H/S jezik i test inteligencije ( ne bas MENSA nivo ). Na prvoj godini u tom slucaju, ne bi imali 350 studenata ( od kojih neki lakiraju nokte na predavanju, neki pricaju na telefon i sl. ), vec bi imali 100 studenata, ali kvalitetnih i koji bi studirali.
Pored ovoga, uveo bih sistem u kojem bi student bio primoran da studira a to bi znacilo da ti u ocjenu ne bi ulazila samo teorija, nego i praksa, aktivnost, zadaca i vjezbe i ti bi sam istrazivao materiju koju proucavas ( a za to je zaduzen profesor ).
Da ne rise!
Kakav test iz jezika, pobogu! Ili još gore inteligencije, na kojem to još faxu ima? Znanje i inteligencija voma često nemaju veze jedno sa drugim.
Ako tebe/bilo koga treba fakultet/profesor tjerati da ucis na faxu kako bi kasnije bio sto bolji u svom poslu nema od tebe fajde. Kakva zadaća, nije fax osnovna škola
veljaca

#1378 Re: Pravni fakultet

Post by veljaca »

semla wrote:Ništa se ne brinite. Od kako je prof. Petrović dekan vanredni studenti su izjednačeni sa redovnim što se tiče prava i obaveza, ako to žele naravno. Znači ako želite možete prisustvovati vježbama, predavanjima, izlaziti na parcijale, raditi eseje i sl. Tako da i vanredan student nije uopšte loše biti. Čak možda i bolje od samofinasirajućeg jer sve se svodi na isto, osim što bi u ovom slučaju manje plaćali.

PS. Koliko ja znam sve što vam treba je obrazac i indeks (30 KM), nakon toga 800 KM ili prva rata 400 KM, pa druga u februaru opet 400 KM.
Zar se trebalo cekati do prof. Petrovica ?
Kako prethodnici to nisu uradili ?
Nadam se da je to sve po zakonu - jer bi bilo stvarno smijesno da se ne postuje pravo na Pravnom fakultetu ....
Sretno svim buducim studentima Pravnog fakulteta ....
elSaik

#1379 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Petrović je rekao da će se prijemni sigurno uvesti. Čak da se htjelo sad uvesti, ali nisu mogli to realizovati zbog oskudnosti vremena. Uglavnom, prijemni i smanjivanje broja primljenih studenata je hitno potrebno na našem dragom fakultetu. Sjećam se dobro da kad sam ja upisivao da je oko 100 ljudi imalo 5,0 prosjek iz srednje. Halo ba, 5,0. :lol: A to da su ljudi iz Sarajeva, Zenice, Mostara i drugih "velikih gradova" (aman zaman metropola od 90 hiljada duša) u startu pismeniji i pametniji od onih iz manjih mjesta je smiješno.

PS Nije mi jasno ovo test inteligencije?! Valjda test opšteg znanja.
Eborg

#1380 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Sir Amel wrote:Da ne rise!
Kakav test iz jezika, pobogu! Ili još gore inteligencije, na kojem to još faxu ima? Znanje i inteligencija voma često nemaju veze jedno sa drugim.
Ako tebe/bilo koga treba fakultet/profesor tjerati da ucis na faxu kako bi kasnije bio sto bolji u svom poslu nema od tebe fajde. Kakva zadaća, nije fax osnovna škola
Živ ti meni bio, osim filozofskog fakulteta, studenti pravnih fakulteta bi trebali biti najnačitaniji i najpismeniji studenti od svih fakulteta jer je pisanje i čitanje uz govor njihov posao a to se zasniva na jeziku. Ostalim strukama se može to oprostiti, nama ne. Isto kao što se matematičko provaljivanje nama može oprostiti ali ne i inžinjerima.

Da vidiš neke eseje koje smo pisali na fakultetu i te greške znao bi o čemu govorim. Ja sam mislio da smo "neznam" i "iščudžujuči" prevazišli u prvoj godini gimnazije na popravnom ispitu. :roll:
LDxxxxxx

#1381 Re: Pravni fakultet

Post by LDxxxxxx »

raja , daj mi recite gdje se vadi ljecnicko uvjerenje , na oglasnoj ploci pise da se i to mora, i ja sam redovni samofinancirajuci , da li se moze u ratama dati ili kako ,??? vjerujem da imas jos raje koje zanima isto pitanje pa da odg, svima , :)
Sir Amel

#1382 Re: Pravni fakultet

Post by Sir Amel »

Eborg wrote:
Sir Amel wrote:Da ne rise!
Živ ti meni bio, osim filozofskog fakulteta, studenti pravnih fakulteta bi trebali biti najnačitaniji i najpismeniji studenti od svih fakulteta jer je pisanje i čitanje uz govor njihov posao a to se zasniva na jeziku. Ostalim strukama se može to oprostiti, nama ne. Isto kao što se matematičko provaljivanje nama može oprostiti ali ne i inžinjerima.

Da vidiš neke eseje koje smo pisali na fakultetu i te greške znao bi o čemu govorim. Ja sam mislio da smo "neznam" i "iščudžujuči" prevazišli u prvoj godini gimnazije na popravnom ispitu. :roll:
De pročitaj moj post i post na koji se on odnosi pa onda komentariši. Nisam nigdje rekao da studenti prava ili bilo kojeg drugog faksa trebaju biti nepismeni, već da test iz BHS jezika ne treba biti dio prijemnog na pravu, jer apsolutno nema veze sa studijem prava u smislu da služi kao kriterij odabira studenata koji će biti dobri pravnici.
O testu inteligencije necu da komentarisem ponovo.
jer je pisanje i čitanje uz govor njihov posao
Nije ovo posao pravnika, ali necemo sad o tome.

Pozz!
Sir Amel

#1383 Re: Pravni fakultet

Post by Sir Amel »

LDxxxxxx wrote:raja , daj mi recite gdje se vadi ljecnicko uvjerenje , na oglasnoj ploci pise da se i to mora, i ja sam redovni samofinancirajuci , da li se moze u ratama dati ili kako ,??? vjerujem da imas jos raje koje zanima isto pitanje pa da odg, svima , :)
Mislim da sam to vadio u studentskoj ambulatni na Jezeru.
Eborg

#1384 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Sir Amel wrote:De pročitaj moj post i post na koji se on odnosi pa onda komentariši. Nisam nigdje rekao da studenti prava ili bilo kojeg drugog faksa trebaju biti nepismeni, već da test iz BHS jezika ne treba biti dio prijemnog na pravu, jer apsolutno nema veze sa studijem prava u smislu da služi kao kriterij odabira studenata koji će biti dobri pravnici.

Pozz!
Prijemni treba uvesti i to je fakt. Ako neće iz jezika - a iz čega će onda? Mnogo je logičnije imati test iz jezika nego recimo iz historije ili sociologije. A pismenost studenata Pravnog fakulteta Sarajevo i pojedinih asistenata je na sramotno niskom nivou.

Istina, nije to njihov posao ali je sigurno jedan od glavnih alata, kao što je to već navedenim inžinjerima matematika.
elSaik

#1385 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Sir Amel wrote:
De pročitaj moj post i post na koji se on odnosi pa onda komentariši. Nisam nigdje rekao da studenti prava ili bilo kojeg drugog faksa trebaju biti nepismeni, već da test iz BHS jezika ne treba biti dio prijemnog na pravu, jer apsolutno nema veze sa studijem prava u smislu da služi kao kriterij odabira studenata koji će biti dobri pravnici.

Pozz!
Ukoliko to nisu poznavanje maternjeg jezika i opšte znanje, koji su to kriteriji koji bi se trebali ispitivati na prijemnom? I ako smatraš da pisanje, čitanje i govor nisu dio pravnog posla, i to značajan, onda mislim da imaš pogrešnu predstavu o pravničkom poslu.
samosvoja

#1386 Re: Pravni fakultet

Post by samosvoja »

Mene zanima da li ja trebam imati odredjeni prosjek da bih na drugoj godini promijenila status iz vanrednog u redovni samofinansirajuci ili redovni?Hvala
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1387 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

samosvoja wrote:Mene zanima da li ja trebam imati odredjeni prosjek da bih na drugoj godini promijenila status iz vanrednog u redovni samofinansirajuci ili redovni?Hvala
8.5 da bi presla u redovne, u RS ne mozes.

Inace, potpis na ovo sto kazu saik i eborg, narocito za prijemni, ono je sramota sta se sve srece na fakultetu.
Max Bunker

#1388 Re: Pravni fakultet

Post by Max Bunker »

Sir Amel wrote:
Max Bunker wrote:Ne znam kako vam je zapocela rasprava, ali evo da kazem nesta iz moga iskustva.
Sto se tice studenata iz Sarajeva, tu najbolje rezultete ime raja iz Druge, Prve i Bosnjacke ( moze i KSC ali njih je iz te skole u mojoj generaciji dvoje ). Sto se tice drugih gradova, ljudi iz Zenice, Bihaca, Mostara i Tuzle imaju znanje i tu nema razlike, ovo ostalo ( Olovo, Jablanica, Kladanj, Kiselja, Vakuh I i II... )...SMIJESNO. Ljudi nisu znali naboraji TRI DJELA IVE ANDRICA...Jedan mi je u povjerenju rekao, da mu je jedan profesor u srednjoj, predavao cetiri predmeta :D

Prilikom upisa na Pravni fakultet treba uvesti prijemni ispit. Opce znanje, B/H/S jezik i test inteligencije ( ne bas MENSA nivo ). Na prvoj godini u tom slucaju, ne bi imali 350 studenata ( od kojih neki lakiraju nokte na predavanju, neki pricaju na telefon i sl. ), vec bi imali 100 studenata, ali kvalitetnih i koji bi studirali.
Pored ovoga, uveo bih sistem u kojem bi student bio primoran da studira a to bi znacilo da ti u ocjenu ne bi ulazila samo teorija, nego i praksa, aktivnost, zadaca i vjezbe i ti bi sam istrazivao materiju koju proucavas ( a za to je zaduzen profesor ).
Da ne rise!
Zagreb, Ljubljana, Prag, Oslo, Moskva ( govorim za fakultete, za koje ja znam ), London, Dablin...
samosvoja

#1389 Re: Pravni fakultet

Post by samosvoja »

aaa jbg !!!!Da li mi kad zavrsim na dipolomi pise da sma vanredno studirala?
Lakat Jebić

#1390 Re: Pravni fakultet

Post by Lakat Jebić »

samosvoja wrote:aaa jbg !!!!Da li mi kad zavrsim na dipolomi pise da sma vanredno studirala?
pise, i prosjek, i na koliko si predavanja bila, i broj mjesta na kojem si sjedila u amfiteatru (kod nas sali) itd itd :-) :-)
samosvoja

#1391 Re: Pravni fakultet

Post by samosvoja »

Cula sam da ako citav studij bude vanredan na diplomi pise..i zato me zanima da li se moguce prebaciti..lakat molim te bez sarkazma... :-)
Lakat Jebić

#1392 Re: Pravni fakultet

Post by Lakat Jebić »

samosvoja wrote:Cula sam da ako citav studij bude vanredan na diplomi pise..i zato me zanima da li se moguce prebaciti..lakat molim te bez sarkazma... :-)
iskreno, nisam diplomirao, pa ti ne bih znao reci 100%, ali cisto sumnjam da to pise...
elSaik

#1393 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

samosvoja wrote:Cula sam da ako citav studij bude vanredan na diplomi pise..i zato me zanima da li se moguce prebaciti..lakat molim te bez sarkazma... :-)
Ne vidim zaista zašto bi to pisalo na diplomi? Prva lekcija na fakultetu - ne vjerujem svemu što čuješ. Druga lekcija - ne petljaj se sa Laktom. :skoljka:
samosvoja

#1394 Re: Pravni fakultet

Post by samosvoja »

Ne znam ni ja zasto bi to pisalo na diplomi,zato pitam..haha
cuj ne petljaj se sa Laktom :))))))))
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mr.Chuck Norris

#1395 Re: Pravni fakultet

Post by Mr.Chuck Norris »

pipl aj hev a problem :O
predao sam papire neki dan i nisam primljen , sad ocu da se prijavim na vanredan studij...sutra namjeravam otic , cuo sam da treba pisat tu neku molbu :S ... ako mi moze neko rec kako to ide, kolko se cekaju rezultati i ... ocu li moc upast ko vanredan :D
pozz
Sir Amel

#1396 Re: Pravni fakultet

Post by Sir Amel »

elSaik wrote:
Sir Amel wrote:

Pozz!
Ukoliko to nisu poznavanje maternjeg jezika i opšte znanje, koji su to kriteriji koji bi se trebali ispitivati na prijemnom? I ako smatraš da pisanje, čitanje i govor nisu dio pravnog posla, i to značajan, onda mislim da imaš pogrešnu predstavu o pravničkom poslu.
Pa upravo zato sto nema tih kriterija, ni nema prijemnog na fakultetu, vec se uzima prosjek ocjena kroz srednjeskolslko obrazovanje. Ja smatram da je to OK, jer odličan prosjek, ako nista drugo, govori o ozbiljnosti nekog djaka i buduceg studenta. Kada bi se na osnovu toga napravila eliminacija smanjio bi se broj studenata koji samo zuje po faksu. To je jednostavno, 200 najboljih se primi i tačka. Međutim, na taj bi se način faks odrekao finih para koji plaćaju vanredni i slični studenti. Mislim da u toj svoti novca lezi zec. 200 varednih studenata puta 1200 KM, fina para.
I ako smatraš da pisanje, čitanje i govor nisu dio pravnog posla, i to značajan, onda mislim da imaš pogrešnu predstavu o pravničkom poslu
Ja taj posao radim 2 godine po sudnicama na raspravama (kao i drugim mjestima) gdje se u najdirektnijem smislu primjenjuje pravo. Tako da pogrešno misliš.

Pozz!
Sir Amel

#1397 Re: Pravni fakultet

Post by Sir Amel »

Ma ne pise, samo pise da si diplomirala i nista drugo. Ta i ta stice zvanje to i to!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1398 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Mr.Chuck Norris wrote:pipl aj hev a problem :O
predao sam papire neki dan i nisam primljen , sad ocu da se prijavim na vanredan studij...sutra namjeravam otic , cuo sam da treba pisat tu neku molbu :S ... ako mi moze neko rec kako to ide, kolko se cekaju rezultati i ... ocu li moc upast ko vanredan :D
pozz
btw čovjek vas je nešto pitao, pomozite mu ako već nije napisano kako i šta :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1399 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Sir Amel wrote: ali to nije materija za prijemni na pravnom fakultetu.
Jedna pogrešna rijec moze promijeniti smisao ljecnicke dijagnoze, arhitektonskog projekta i slično. Valjda se podrzumjeva da se poznaje terminologija struke. I jos pored toga ona se uci na fakultetu, a ne u srednjoj skoli sto je jos jedan argument da testiranje i BHS jezika nema smisla.
Amele, naporan si, trolaš temu i zatrpavaš. dobro, ti rekao ne može, tvoje mišljenje ali ne pokušavaj ovdje krive Drine ispravljati. mi mislimo drugačije i ne pravi nas dijabolama koje kao da nisu vidjele Prava i ne znaju šta ono nosi sa sobom.
Sir Amel

#1400 Re: Pravni fakultet

Post by Sir Amel »

Mr.Chuck Norris wrote:pipl aj hev a problem :O
pozz

Odmah ce ti reci (bar je tako ranije bilo) imas li uslova za vanredni studij ili ne, jer se racunao broj bodova koji si dobio prema ocjenama iz srednje. Ako da, platis i to je to. Sretno sutra.
Post Reply