Ma nisu kompleksne teme,ako pišemo na jednostavn i razumljiv način (a ti pišeš, i ne moraš mi reći opet hvalaomar little wrote:Jeste, kazu ljudi da sto je covjek stariji, generalno je i konzervativniji. Za neke vazi, za neke ne vazi. Nisam utopijski vodjena kao sto sam bila kad sam bila mladja, iako sam jos uvijek mladapalermo wrote:
da, kao što reče Čerčil u dvadesetim si komunista u četrdesetim konzervativac, ako nije tako onda si ma'nit(ovo ja za sebe, jer ne znam tvoje godine).
Ovi izbori su mi interesantni iz dva razloga, prvi je malo trivijalan, zanimljiva mi je ova naviijačka atmosfera a ponajviše ovi "mladi Obamini lavovi" na ovom i još nekim forumimapa mi je drago pomalo im oponirati, a drugi je razlog ,naravno interesuje me kako će izbori utjecati na Bosnu i Hercegovinu i sve ono što se nje tiče. I kada ti pričaš o dijalogu u kofliktu, iscrpljivanju u traženju rješenja prije poduzimanja ekstremnih mjera, pitam se što to znači sa stanovišta interesa Bosne i Hercegovine.Ili da budem jasniji, da li to može značiti i odustajanje od principa koje su amerikanci postavili u BiH, da li može značiti nekakvo ponovno preispitivanje prirode rata u BiH i uloge, da li može značiti nekakvo novo traženje rješenja (simplificiram stvari,forum je ovo ipak
) i kada sve to saberem, ja se ipak ne mogu oteti dojmu da što se tiče BiH, sa Obamom bi stvari bile ipak neizvjesnije nego sa Hillary ( pri tome potpuno uvažavajući ono što si ti rekla o Hillary i njenoj želji za vlašću kao pokretačkom duhu njene čitave politčke karijere).
Da nisam stanovnik Bosne i Hercegovine i da nismo toliko ovisni o svemu što se negdje drugdje zbiva (a pogotovo u americi) ne bih mogao da se ne složim sa tvojim postavkama, i naravno da u nekakvim opšteljudskim i humanističkim relacijama Obama bi dobio prednost (barem ukoliko ga gledamo iz vizure kojoj si ga ti predstavila.Kako bih ti rekao, vjerujem ja tebi da je trenutno najpozitivnija ličnost, al sa aspekta Bosne i Hercegovine mi se čini da to baš i nije najvažnija stvar.Kao što znamo,moral i pravda su vrlo fluidne kategorije (a na našim prostorima svi biju pravednu i moralnu bitku ) pa kad je već tako, onda čini mi se da ne bi bilo loše imati pride i američkog predsjednika na svojoj strani (uslovno, naravno, ta znam da im nismo ni deveta rupa na svirali) pa makar taj predsjednik bio i manje moralan.
Naravno, nemam pojma jesam li u pravu, samo mi se sada tako čini.
P.S
sjetih se jednog komentara sa Foruma B92, otprilike je ovako glasio, amerikanci se pitaju sada šta je bolje, dobar čovjek a loš predsjednik (Jimmy Carter) ili loš čovjek a sjajan predsjednik (BIL Clinton), ali sam realnija. A nisam (niti sam bila) komunista, ali podrzavan neke lijeve ideje (besplatno skolovanje, zdravstvo, drustvo sa cvrstom i nediskriminatornom socijalnom mrezom itd.).
Joj, ti si kompleksne teme odabrao za razgovor, posebno za forum, kao sto su americka vanjska politika i sudjenje necijeg, jos neformuliranog, stava prema BiH. S obzirom da BiH nije na radaru svjetske politike, ni Obama ni Hillary, nisu nigdje i nikada objasnili kako bi se postavili prema situaciji u BiH. Ja nemam pojma. Mogli bi i jedno i drugo raditi na nashu stetu,mogli bi i u korist, a mogli bi imati i razlicite stavove. Pored svih problema koji cekaju onog (ili onu) koji dodje u Bijelu Kucu, otvaranje "starih rana" i revizija vec ucinjenog mi se ne cini kao mogucnost. Ne mogu zamisliti da bi ijedno od njih dvoje predlozilo anuliranje Dejtonskog sporazuma ili neko ustanovljavanje krivice. Rekla bih da bi se ravnali, kao i vishe-manje drugi prije njih, po stavovima i djelima nashih predstavnika. U tom slucaju, ako se nesto drasticno ne promijeni na nasoj politickoj sceni, jadna li nam majka.
Sto se tice Obame i Bosne, ja sam, do nedavno, svoju nadu za pomoc Bosni bazirala na utjecaju Samanthe Power koja je, na zalost, morala odstupiti od njegove kampanje zbog gluposti. Bash sam je slusala neki dan kad je bila gost na seminaru, tu gdje zivim, i ona bi bila pravi borac za Bosnu kakvog nismo dugo vidjeli. Pricalo se da joj je bilo namjenjo mjesto National Security Advisor, a mozda ce joj Obama, nakon izbora, i dati neku vaznu poziciju. Kao sto rekoh, ne znam tacan stav, ali mi se cini da Obama, pored toga sto jeste takav kakav jeste, ima i tim savjetnika koji ne bi bili toliko losi za Bosnu.
A, Hillary, da se ne ponavljam sad, mozda i izgleda kao neki pozitivan ishod za BiH ali to se moze vrlo, vrlo brzo promijeniti ukoliko se promjene njeni interesi.
Jesam li razumjela tvoj post, ti mislish da s obzirom da Husu ne znamo, bolje nam je da izaberemo nekog koga znamo pa makar bili i losiji? Cula sam slicna misljenja, samo zato pitam.
Generalno govoreći dobro si razumjela moj post, pitam se zapravo, uz pretpostavku dobrnamjernosti Obamine, koliko će njemu uopšte trebati vremena da uđe u problematiku BiH, i koliko će obzirom na njeno nepoznavanje uopšte htjeti ulaziti u nju. U tom kontekstu nekako mi se sigurnijom čini Hillary, ako ništa zbog njenog muža (mišljenja da on neće uticati nimalo na njenu politiku naprosto smatram pomalo nerealnim, da ne kažem nešto drugo) i par savjetnika koji su imali upliv na kreiranje politke prema Bosni i Hercegovini.Naravno da se slažem da će zavisno od svojih interesa prilagođavati i politiku prema BiH, al mi se nešto čini da bi ona prije svoje interese mogla naći unutar dosadašnje politike SAD-a prema BiH.
Ono što me kod Obame fascinira i pomalo buni su očekivanja koja je on probudio (govorim o ovim prostorima) kod različitih grupacija koje imaju potpuno suprostavljene interese, prošetaj recimo malo po srpskim sajtovima, bilo da su radikalni, bilo da su liberalni, svugdje ćeš naći maltene jednodušnu podršku Obami i očekivanja da će se sa njegovim dolaskom nešto promijeniti. Naravno, da to što misle Srbi, Bošnjaci ili čak Moldovci nije relevantno za njega samog niti njegovu politiku, al mi se mota po glavi pitanje, kako je uopšte moguće probuditi te nade kod svih iako znamo da matematika kaže da je 2+2 uglavnom 4, odnosno da se teško može desiti da i vuk bude sit i ovce na broju. I onda mi opet crv ne da mira, pa se upitam je li možda moguće da i Obama i u samoj americi plovi na valovima populizma ( naravno bitno drugačijeg od ovog na našim prostorima) i da njegova popularnost nije ništa drugo nego izraz trenutne potrebe za nečim drugačijim, a da nema mnogo veze sa tim kakav je on, i šta može uraditi.
Naravno, opet ću da ponovim, ovo su onako samo čisto forumske špekulacije