Sve sam mozgala da vidim da nisam u cemu pogrijesila ali jok, jedino je moguce da oblatne nisu bile ok, pa mozda i kod tebe, ili ti fil nije bio dovoljno cvrst a u sta opet sumnjam.
Recepti
Moderator: anex
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1376 Re: Recepti
I meni se isto desilo za Novu, pravila fil koji uvijek pravim, kad sljedece jutro ono mekano ko guma sto ti rece.
Sve sam mozgala da vidim da nisam u cemu pogrijesila ali jok, jedino je moguce da oblatne nisu bile ok, pa mozda i kod tebe, ili ti fil nije bio dovoljno cvrst a u sta opet sumnjam.
- minjonja
#1377 Re: Recepti
fil sam ravno tri sata kuhala i kad sam vidjela kakve su oblatne kontala sam mozda sam trebala jos kuhati, ali tad sam skontala da ne bi imala dovoljno smjese jer mi je isparilo 50%.
sljedeci put cu probati sa nekim boljim korama. ove sam 1,20 KM platila, neke domace ne sjecam se cije, bacila sam pakovanje.
da li bi se kao fil moglo iskoristiti slatko vrhnje sa cokoladom, znaci kreme kao za tortu? bil to na nesto licilo?
sljedeci put cu probati sa nekim boljim korama. ove sam 1,20 KM platila, neke domace ne sjecam se cije, bacila sam pakovanje.
da li bi se kao fil moglo iskoristiti slatko vrhnje sa cokoladom, znaci kreme kao za tortu? bil to na nesto licilo?
-
shambho
#1378 Re: Recepti
Kod mene je fil bio k'o voda.. I moja mama evo i vi pricate o toj gumi, ma meni su odlicne
.. I ovaj put mi super ispale, stavila dasku pa serpu vode preko njih (okolo mi se rasulo al' je ispod bila folija tako da OK je..) preko noci..i predobre su.. (meni bar..) A kao sto rekoh za rodjendan tatin svi su trazili vise..
Btw po ovom sam receptu sinoc pravila (samo bez oraha kao sto rekoh..)..
http://www.coolinarika.com/recept/oblat ... i-orasima/
Btw po ovom sam receptu sinoc pravila (samo bez oraha kao sto rekoh..)..
http://www.coolinarika.com/recept/oblat ... i-orasima/
-
shambho
#1379 Re: Recepti
I evo gledam ovu tvoju sliku, bit ce da je do oblatni.. Moje su tvrde mozes s njima sta hoces (a kao sto rekoh fil bio k'o voda).. Fino se rezu isto.. U merkatoru kupila jedne jedine bile.
- minjonja
#1380 Re: Recepti
hajde i ja cu onda sljedeci put praviti po tom. vidjela sam i ja taj recept (jedan od rijetkih u koji ne idu jaja... a meni nesto jaja bezveze stavljati) ali nisam znala kakva ce biti konzistencija ako ne stavim orahe. ne budu li mi valjali sljedeci put moja karijera sa oblatnama prestaje.
- Rosebud_
#1381 Re: Recepti
Zene, pravite li domace coko bananice, i koji recept koristite? Ja sam pravila nekad daaaavno, onda nisam jedno vrijeme mogla naci ekstrakt banane i tako zaboravim recept. Nadjoh na nekom forumu ovaj ispod, al bih radije vasa iskustva
ČOKO BANANICE
U 1 dcl vode razmutiti 3 želatine u prahu
prokuhati 1/2 kg šećera sa 2 dcl vode
dodati u otopljenu želatinu
miksati dok ne postane gusto kao šlag dodati bočicu i pol ekstrata od banane...
kad je dovoljno zgusnuto izliti pažljivo na jedan list oblatne i preliti glazurom od 200g čokolade za kuvanje
ohlađeno rezati na male prutiće ili kockice "
- vazi
#1382 Re: Recepti
potrebna mi je vasa pomoc
treba mi neka lijepa, rodjendanska torta za djevojcicu.
Voljela bih je napraviti u obliku mini maus ili nekako je ukrasiti pa da to bude mini
ima li neko recept i cake kako da sve to izvedem? Ili neki drugi prijedlog?
ne znam na kojoj je temi bilo ono ukrasavanje torta marcipanom, ne mogu da nadjem...
treba mi neka lijepa, rodjendanska torta za djevojcicu.
Voljela bih je napraviti u obliku mini maus ili nekako je ukrasiti pa da to bude mini
ima li neko recept i cake kako da sve to izvedem? Ili neki drugi prijedlog?
ne znam na kojoj je temi bilo ono ukrasavanje torta marcipanom, ne mogu da nadjem...
- minjonja
#1383 Re: Recepti
nemoj sa marcipanom, napravi fondant
http://www.damijenestoslatko.bloger.hr/ ... id=1089901
- vazi
#1384 Re: Recepti
@minjonja, super je ovo, puno ti hvalaminjonja wrote:nemoj sa marcipanom, napravi fondant
- minjonja
#1385 Re: Recepti
i have a confession to make, ja ne znam kako se pura pravi
imam kuci samo pure a tako sam gladna, moze li mi neko objasniti kako se ovo pravi? nesto trazih po kulinarici a tamo samo neki egozitcni recepti ili neki sa sakom soli
nemam ni maslaca, samo ulje i puru, ima li neko da mi pomogne ili moram cekati jutro da kupim sebi sendvic u pekari? 
imam kuci samo pure a tako sam gladna, moze li mi neko objasniti kako se ovo pravi? nesto trazih po kulinarici a tamo samo neki egozitcni recepti ili neki sa sakom soli
-
shambho
#1386 Re: Recepti
Trebalo bi pisat na kesici. Ma skoro k'o tjestenina samo moras mijesat. Nisam ni ja neki ekspert uvijek mi prsce al' evo probat cu.minjonja wrote:i have a confession to make, ja ne znam kako se pura pravi![]()
imam kuci samo pure a tako sam gladna, moze li mi neko objasniti kako se ovo pravi? nesto trazih po kulinarici a tamo samo neki egozitcni recepti ili neki sa sakom solinemam ni maslaca, samo ulje i puru, ima li neko da mi pomogne ili moram cekati jutro da kupim sebi sendvic u pekari?
Stavis omjer vode i pure 3:1 il' 4:1 zavisi ako hoces da ti bude gusce il' rjedje. I nis mijesas dok ne provri (mozda to i ne treba ne sjecam se
I pavlaka preko na kraju.
-
shambho
#1387 Re: Recepti
I da mama mi stavi malo putera na kraju, ja nekad stavim mrvicu ulja na pocetku nekad i ne stavim, zaboravim
.. Tako da po volji.. Meni te masnoce nis ne znace ne osjetim razliku..
- prilagodjena
#1388 Re: Recepti
ma samo stavi vodu da prokuha sa malo soli i ulja...kad proključa,makni s ringle i polako sipaj brašno non-stop mješajući.vrati na ringlu ali smanji temperaturu i opet mješaj par minuta dok se zgusneminjonja wrote:i have a confession to make, ja ne znam kako se pura pravi![]()
imam kuci samo pure a tako sam gladna, moze li mi neko objasniti kako se ovo pravi? nesto trazih po kulinarici a tamo samo neki egozitcni recepti ili neki sa sakom solinemam ni maslaca, samo ulje i puru, ima li neko da mi pomogne ili moram cekati jutro da kupim sebi sendvic u pekari?
istresi na tanjur i pospi ribanim ili istopljenim sirom,namaži pavlakom ili nešto treće...i kad budeš kuhala pazi frca
- thea
#1389 Re: Recepti
pura za 1-2 osobe
sitno brasno, 120gr
0.5 l vode, prokljuca voda, stavis soli koliko zelis, ulja nekoliko kapi.
kad voda provri polako mjesajuci vodu sipas brasno a istodobno mijesas, smanjis kolo na sporetu malo manje od pola, ne znam kakvu pec imas, uglavnom smanjis na pola minimalno, i poklopis da se kuha 1min, potom otvris poklopac
drvenom kasikom konstantno mijesati 1 min, pura je gotova sto vise mijesas to bolje.
mozes jesti puru samu, sa sirom, feta, mljeko, kajmak, pavlaka. puter ali kazes da nista od tog nemas.
posoli malo i
dobar tek!
sitno brasno, 120gr
0.5 l vode, prokljuca voda, stavis soli koliko zelis, ulja nekoliko kapi.
kad voda provri polako mjesajuci vodu sipas brasno a istodobno mijesas, smanjis kolo na sporetu malo manje od pola, ne znam kakvu pec imas, uglavnom smanjis na pola minimalno, i poklopis da se kuha 1min, potom otvris poklopac
drvenom kasikom konstantno mijesati 1 min, pura je gotova sto vise mijesas to bolje.
mozes jesti puru samu, sa sirom, feta, mljeko, kajmak, pavlaka. puter ali kazes da nista od tog nemas.
posoli malo i
dobar tek!
Last edited by thea on 25/03/2012 21:46, edited 1 time in total.
- minjonja
#1390 Re: Recepti
hvalaaaa svimaa
nema na kesici, citala sam, ima samo neki recept sa jabukama u tepsiji sa purom.
nazalost nemam pavlake, ma nemam kuci nista, visok datum
odoh probati napraviti, crkoh od gladi.
nema na kesici, citala sam, ima samo neki recept sa jabukama u tepsiji sa purom.
nazalost nemam pavlake, ma nemam kuci nista, visok datum
odoh probati napraviti, crkoh od gladi.
- thea
#1391 Re: Recepti
da sam blize sad bi ti donijela sira, ja sireva imam nekoliko vrsta. obozavam ga vise od mesa
-
shambho
#1392 Re: Recepti
Oj jest ja uvijek zaboravim posolit
. Ma pura rules.
- minjonja
#1393 Re: Recepti
uf volim i ja sireve, ali skupo sve brate. jeftiniji karabatak. najjeftiniji sir 11 maraka kilo, upitnog porijekla i kvaliteta. jedva cekam da se bogato udam.thea wrote:da sam blize sad bi ti donijela sira, ja sireva imam nekoliko vrsta. obozavam ga vise od mesa
- graue_maus
#1394 Re: Recepti
dobro je , nisam jedina koja nezna da napravi ovo nase tradicionalno jelo.........njam ali ga volim jesti , koje brasno koristite , ono sitno ili ono krupnije....minjonja wrote:i have a confession to make, ja ne znam kako se pura pravi![]()
- thea
#1395 Re: Recepti
ja sam mislila da je pura nase tradic jelo i da je vrh, sve dok ne probah talijaku polentu. da prste pojedes od kusu.
inace se kuha min 45 min, konstantno se mjesa a dodaje puter tjekom cijelog procesa.
tako je ukusna ma sto bi se reklo kao puter.
sitno za puru nasu, krupnije treba kuhati 45 min, obucno dodatak mesu kuham sa kockom za juhu.
inace se kuha min 45 min, konstantno se mjesa a dodaje puter tjekom cijelog procesa.
tako je ukusna ma sto bi se reklo kao puter.
sitno za puru nasu, krupnije treba kuhati 45 min, obucno dodatak mesu kuham sa kockom za juhu.
- prilagodjena
#1396 Re: Recepti
ja svaku puru skuham za 5 min
- Rijeka_snova
#1397 Re: Recepti
Joj, prve i zadnje dvije pure (palente, meni je to sve isto) sam bacila, nikako da mi bude kao kod mame. Ni ne pravi mi se viseprilagodjena wrote:![]()
- thea
#1398 Re: Recepti
divne ste....
znate onu praksom postajemo MASTERI niko se nije rodio naucen sve se mora prakticirati
znate onu praksom postajemo MASTERI niko se nije rodio naucen sve se mora prakticirati
- prilagodjena
#1399 Re: Recepti
ne znam šta tu imaš zeznuti,samo polako sipaš brašno i brzo mješaš....to je sva mudrolijaRijeka_snova wrote:Joj, prve i zadnje dvije pure (palente, meni je to sve isto) sam bacila, nikako da mi bude kao kod mame. Ni ne pravi mi se viseprilagodjena wrote:![]()
- Rijeka_snova
#1400 Re: Recepti
thea wrote:divne ste....
Ma volim puru i vec cu nauciti. Praksa je sve, prije godinu dana kada sam tek krenula sam malo aktivnijim kuhanjem nista nisam znala skoro, a sada vec znam dosta dobrih stvari napraviti. Polahko hvatam cake i konce u svojoj kuhinji