Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Nisrin

#1376 Re: Kolika vam je plata?

Post by Nisrin »

mirsek wrote:
Nisrin wrote:Jutros slusam developere, kako pricaju da za godinu napreduju kolege im do 2000-2300KM za godinu :D

Posao sadasnjosti i buducnosti! :D
Gdje si to slusala, poznati mi ti iznosi pravo ? :D

U tramvaju...mada mi je i cojk u ITu pa sam upoznata sa platama u Bosni, a Bogami i vani, u Njemackoj special...:D Imamo i dosta prijatelja ITevaca tako da, definitivno najplacnije zanimanje sadasnjice..:D
Nisrin

#1377 Re: Kolika vam je plata?

Post by Nisrin »

probook wrote:
Njemacka - migranti non stop pristizu, desnicarake stranke jacaju, domaci njemci sve vise protiv stranaca = ne mozes znati da i tamo nece biti neki haos sto se stranaca tice. Sve u svemu nigdje nije idealno.

Koga briga za migrante, ako vrijedis i dobijes pocetnu platu preko 50k, sta je tu lose? (uvijek mozes napredovati, a u Bosni? Malo teze, jer moras imati vise srece nego pameti, znanja, iskustva),
Opet je bolje nego u Bosni, kako god da okrenes...Ko radi posteno, njega niko ne dira...ko se ide patiti, mozda se bolje patiti tamo, ne znam..
Guadalajara

#1378 Re: Kolika vam je plata?

Post by Guadalajara »

Nisrin wrote:
probook wrote:
Njemacka - migranti non stop pristizu, desnicarake stranke jacaju, domaci njemci sve vise protiv stranaca = ne mozes znati da i tamo nece biti neki haos sto se stranaca tice. Sve u svemu nigdje nije idealno.

Koga briga za migrante, ako vrijedis i dobijes pocetnu platu preko 50k, sta je tu lose? (uvijek mozes napredovati, a u Bosni? Malo teze, jer moras imati vise srece nego pameti, znanja, iskustva),
Opet je bolje nego u Bosni, kako god da okrenes...Ko radi posteno, njega niko ne dira...ko se ide patiti, mozda se bolje patiti tamo, ne znam..
:D
Eisenheim

#1379 Re: Kolika vam je plata?

Post by Eisenheim »

SSemir wrote:
Eisenheim wrote:Nije da reklamiram ali eto ko ima zelju a da vec nije krenuo putem freelancinga barem u slobodno vrijeme kao ja.

fiverr.com

za tri godine rada ovako se moze zaraditi ako se ima srece. Jest da je stranica ziva patnja ispocetka ali se poslije moze zaraditi fino. Poznajem ljude strucnije od mene koji samo na ovoj stranici mjesecno zaradjuju 5-6 hiljada s tim da 2 osobe rade na jednom profilu.

Image
je li ova stranica za pocetnike dobra?
odakle poceti?
s kojim programom poceti?
ili ako ti je lakse, ako imas link gdje je to sve objasnjeno sta i kako, bio bih ti zahvalan :)
Za početnika najbolja stranica. Imas grupu na fb Fiverr Srbija, tu ima najviše za početnike objašnjeno.
Eisenheim

#1380 Re: Kolika vam je plata?

Post by Eisenheim »

victom wrote:
Tomahawk11 wrote:
victom wrote:tužan je život onog, što novac ubire po freelance sajtovima.
Što je tužan?
ma to je ko prosjačenje. intelektualna prostitucija na globalnom nivou.
Nema ti tu logike druze nikako. Po tebi je svaki "inteligentni" posao u Bosni prosjacenje u odnosu na zemlje inostranstva jer je tamo to placenije.

Pa bolje biti freelancer i uzimati koliko toliko para od stranaca nego raditi ovdje isti posao. Ja sam jedan logo naplatio 700 Australijskih dolara. Nadji mi ovdje firmu koja ce mi toliko platiti za komplet stationery design kit (ne znam kako na nasem da se izrazim) a kamo li samo za logo.
gradskadjeca

#1381 Re: Kolika vam je plata?

Post by gradskadjeca »

U nasoj zoni sumraka nemogu se pozaliti.

Godina 40
Zanimanje - IT ( sve i sva, mreze, wireless, IPTV, e-mail, i sijaset drugih stvari )

Plata na racun cca 1500 svaki mjesec ( ukljucen topli obrok ). Radim vec 11 godina, poceo sa platom 500 KM :).

Imam trogodisnju skolu koja nema veze sa poslom kojim se bavim, ali know-how je ipak mnogo cijenjeniji kod mog poslodavca, od rane mladosti petljam sa informatikom.

Trenutno u fazi ucenja programiranja vec par mjeseci, postavio sebi rok od 2 godine da nadjem full time remote posao preko bare ili sl. Odnosno vjerujem da cu za 18 mjeseci imati bar znanje 2-3 jezika koje cu znati upotrijebiti kako treba.
victom

#1382 Re: Kolika vam je plata?

Post by victom »

Eisenheim wrote:
victom wrote:
Tomahawk11 wrote:
ma to je ko prosjačenje. intelektualna prostitucija na globalnom nivou.
Nema ti tu logike druze nikako. Po tebi je svaki "inteligentni" posao u Bosni prosjacenje u odnosu na zemlje inostranstva jer je tamo to placenije.

Pa bolje biti freelancer i uzimati koliko toliko para od stranaca nego raditi ovdje isti posao. Ja sam jedan logo naplatio 700 Australijskih dolara. Nadji mi ovdje firmu koja ce mi toliko platiti za komplet stationery design kit (ne znam kako na nasem da se izrazim) a kamo li samo za logo.
intelektualna prostitucija na globalnom nivou
Last edited by victom on 01/03/2021 03:03, edited 2 times in total.
Thorgerson

#1383 Re: Kolika vam je plata?

Post by Thorgerson »

Jel ovo victom koji trlja tamo sa kripto valutama...eh eto nek je to udure. Prodavanje magle.

:-)
Eisenheim

#1384 Re: Kolika vam je plata?

Post by Eisenheim »

Thorgerson wrote:Jel ovo victom koji trlja tamo sa kripto valutama...eh eto nek je to udure. Prodavanje magle.

Kad mi neko kaze da je bolje gubiti vrijeme sjedeci po kafama, nego biti freelancer u slobodno vrijeme jer je to intelektualna prostitucija.

Kud ces dalje...
mirsek

#1385 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

Ako gledamo zaradu kao primarni ali ne i jedini cilj,
freelancing ili jos bolje remote contract je odlicna opcija.
Uzmimo primjer, jedan senior koji ima solidnu platu od 3000 KM u BIH.
Ako uzmemo da se radi 160 sati mjesecno to mu dodje oko 10 USD po satu.
Ako uzmemo da freelancer ima nestabilna primanja/poslove pa ce raditi pola od toga tj. 80 sati mjesecno, da bi zaradjivao oko 3000 KM treba da mu je satnica oko 20 USD. Jel toliko tesko povjerovati da neko ko krene da se razvija na upworku ,codeable, guru-u itd, da nece za godinu dvije kad razvije reputaciju profila doci do nivoa da mu satnica bude preko 20 USD pogotovo ako je taj neko senior.
Da ne spominjem da su na toptalu i na codeable-u satnice uglavnom preko 60 USD ko uspije da upadne kod njih.
Last edited by mirsek on 30/07/2019 14:55, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1386 Re: Kolika vam je plata?

Post by Tomahawk11 »

Thorgerson wrote:Jel ovo victom koji trlja tamo sa kripto valutama...eh eto nek je to udure. Prodavanje magle.

Slabo si upratio njegov rad na tom polju, on je oportunista i javlja se uglavnom kod pada kursa i negativnih vijesti :mrgreen:
probook

#1387 Re: Kolika vam je plata?

Post by probook »

Nisrin wrote:
probook wrote:

Osvrnuo sam se na dio "u BiH nesigurno moze biti rata itd."
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1388 Re: Kolika vam je plata?

Post by izvrsni direktor »

gradskadjeca wrote:U nasoj zoni sumraka nemogu se pozaliti.

Godina 40
Zanimanje - IT ( sve i sva, mreze, wireless, IPTV, e-mail, i sijaset drugih stvari )

Plata na racun cca 1500 svaki mjesec ( ukljucen topli obrok ). Radim vec 11 godina, poceo sa platom 500 KM :).

Imam trogodisnju skolu koja nema veze sa poslom kojim se bavim, ali know-how je ipak mnogo cijenjeniji kod mog poslodavca, od rane mladosti petljam sa informatikom.

Trenutno u fazi ucenja programiranja vec par mjeseci, postavio sebi rok od 2 godine da nadjem full time remote posao preko bare ili sl. Odnosno vjerujem da cu za 18 mjeseci imati bar znanje 2-3 jezika koje cu znati upotrijebiti kako treba.
Je li ucis samostalno online ili si poceo sa nekim kursom?
Ajatolah_

#1389 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ajatolah_ »

mirsek wrote:Ako gledamo zaradu kao primarni ali ne i jedini cilj freelancing ili jos bolje remote contract je odlicna opcija.
Ako uzmemo da freelancer ima nestabilna primanja/poslove pa ce raditi pola od toga tj. 80 sati mjesecno, da bi zaradjivao oko 3000 KM treba da mu je satnica oko 20 USD. Jel toliko tesko povjerovati da neko ko krene da se razvija na upworku ,codeable, guru-u itd, da nece za godinu dvije kad razvije reputaciju profila doci do nivoa da mu satnica bude preko 20 USD pogotovo ako je taj neko senior.
Da ne spominjem da su na toptalu i na codeable-u satnice uglavnom preko 60 USD ko uspije da upadne kod njih.
Porediš bruto i neto.
Dope_Man

#1390 Re: Kolika vam je plata?

Post by Dope_Man »

victom wrote:
Eisenheim wrote: Nema ti tu logike druze nikako. Po tebi je svaki "inteligentni" posao u Bosni prosjacenje u odnosu na zemlje inostranstva jer je tamo to placenije.

intelektualna prostitucija na globalnom nivou
Tvojom logikom apsolutno svaki rad za bilo koga je prostitucija na ovaj ili onaj nacin, bilo da dajes nekome intelektualni ili fizicki rad. I da, mozes komotno tako gledati. Ali svijet je takav otkako postoji, i takav ce biti dok je ljudi, a bome i drugih drustvenih zivotinja koje imaju slicnu strukturu u grupama. Dakle radis da zaradis. Ne moze svako biti svoj gazda nikako, teoretski to je jednostavno nemoguce osim u malim komunama gdje svako radi specifican zanat i tako jedni drugima rade protuusluge. Ali nismo Amisi pobogu.
Lenja Buba

#1391 Re: Kolika vam je plata?

Post by Lenja Buba »

2 milje i 700 maraka kredita, kad se poplačaju računi ostane milja za guzice
mirsek

#1392 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

Ajatolah_ wrote:
mirsek wrote:Ako gledamo zaradu kao primarni ali ne i jedini cilj freelancing ili jos bolje remote contract je odlicna opcija.
Porediš bruto i neto.
Znam, zato sto nekima taj brutto nije pravi brutto nego brutto na minimalac pa da ne nabrajam pojedinacno firme ja sam to pojednostavio.
A moze i brutto, slican je princip samo ce morati da stavi satnicu 30-35 USD. I to je relativno lako dobiti za prave seniore sa znanjem i iskustvom.
mirsek

#1393 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

Nisrin wrote:
mirsek wrote:
Nisrin wrote:Jutros slusam developere, kako pricaju da za godinu napreduju kolege im do 2000-2300KM za godinu :D

Posao sadasnjosti i buducnosti! :D
Gdje si to slusala, poznati mi ti iznosi pravo ? :D

U tramvaju...mada mi je i cojk u ITu pa sam upoznata sa platama u Bosni, a Bogami i vani, u Njemackoj special...:D Imamo i dosta prijatelja ITevaca tako da, definitivno najplacnije zanimanje sadasnjice..:D
Onda je vrlo vjerovatno da znam te sto su pricali po tramvaju :D
madner

#1394 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

Toptal prosjek je daleko od 60$ za BiH.
mirsek

#1395 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

madner wrote:Toptal prosjek je daleko od 60$ za BiH.
Koliki je prosjek za BIH, naravno ako znas, i koji parametri odredjuju prosjek ?
Koliko ja znam, sam freelancer odredjuje svoju cijenu, a koliko ce naplatiti zavisi naravno i od trzista na kojem radi.
Ako perfektnio zna engleski jezik i radi u sjevernoamerickim vremenskim zonama za americke klijente onda ce mu satnica biti americka.
A evo neki toptal- prosjek satnica za sve njihove freelancere nezavisno odakle dolaze:

How much does Toptal cost?
Because we have experts all over the world, pricing can vary across several factors. We will work with you to find the right price point for your project. Typically, engagement pricing falls into the following ranges:

Developer:

Hourly: $60-$95+/hour
Part-time: $1,000-$1,600+/week
Full-time: $2,000-$3,200+/week
Designer:

Hourly: $70-$150+/hour
Part-time: $1,200-$2,600+/week
Full-time: $2,400-$5,200+/week
Finance:

Hourly: $125-$200+/hour
Part-time: $2,000-$3,200+/week
Full-time: $4,000-$6,400+/week
Project Manager:

Hourly: $80-$150+/hour
Part-time: $1,300-$2,600+/week
Full-time: $2,600-$5,200+/week
Product Manager:

Hourly: $90-$180+/hour
Part-time: $1500-$2800+/week
Full-time: $3000-$5600+/week
madner

#1396 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

I potrosnja automobila po prospektu mi je 4.6 l/100 km. :D
mirsek

#1397 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

madner wrote:I potrosnja automobila po prospektu mi je 4.6 l/100 km. :D
Hoce to kad eko modele vozis umjesto V6 pa na vise :D
Opet ponavljam, niko te ne moze natjerati na nisku satnicu. Ti mozes staviti i 100 USD, ako to mozes pokriti svojom ekspertizom, odgovarajucim znanjem jezika, vremenskom zonom klijenta ti ces i dobiti tu satnicu.
Ne znas odgovor za podatke za BIH ili ?
gradskadjeca

#1398 Re: Kolika vam je plata?

Post by gradskadjeca »

izvrsni direktor wrote:
gradskadjeca wrote:U nasoj zoni sumraka nemogu se pozaliti.

Godina 40

Je li ucis samostalno online ili si poceo sa nekim kursom?
Samostalno, udemy (Colt Steele, Jose Portilla, Al Sweigart ), jedan kurs platio, druge pratim na youtube-u
boshniak

#1399 Re: Kolika vam je plata?

Post by boshniak »

Zna li neko kako se kreću plate prodavačima u Deichmannu i Jysk-u
zrakomlat

#1400 Re: Kolika vam je plata?

Post by zrakomlat »

boshniak wrote:Zna li neko kako se kreću plate prodavačima u Deichmannu i Jysk-u
Deichmann od 700, za nekih 5-6 sati rada dnevno, pa naviše, zavisi od radnih sati, prekovremenih i sl. Znam osobu koja uglavnom izađe oko 800.
Post Reply