Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
azdralovic

#1376 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by azdralovic »

plain vanilla wrote:Image

:mrgreen:
pa za pocetak dovoljno da se stavi na tripadvisor i slicne stranice gdje nas vec stranci ogovaraju za taxi i usluge javnog prevoza :D
Bimmer_

#1377 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Nucleux wrote:@Bimmer_ - De ti meni reci kako je moguce da po standovima Sa taxi-a imaju vozila bez TA tabli? Isto tako, kako je moguce da centrala posalje vozilo bez TA tabli?

Da se u ova 2 slucaja nisam uvjerio mozda bih i povjerovao u pricu da je vecini lakse staviti oznaku Sarajevo Taxi nego neke druge firme.

Juce gledam, dolazi na stand vozilo sa brojem 000 i bez TA tabli i regularno ulazi na stand :lol:
Ma u ovih posljednjih par mjeseci je svasta moguce... Valjda se ceka taj zakon jer jei ovaj zakon koji je na snazi sam od sebe nelogican...
Bimmer_

#1378 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Saka wrote:
Bimmer_ wrote:"Sarajevo radio taxi" ne postoji kao legalan, postoji neki iz Republike Srpske ali kao takav opet nelegalan u Sarajevu ;)
Mislio sam na Sarajevo Taxi ali ne sa standa vec nazvati telefonom a da centrala opet radiom pozove slobodnjaka da dodje na aerodrom.
Bimmer_ wrote:Da bih registrovali novo udruzenje (ne kao ovi salabajzeri STARI GRAD taxi, itd.) nego pravo ozbiljno udruzenje, mora da Kanton ustupi nama kao udruzenju stajalista (kojih nema vise ili su u zabitima i kao takva su bezrijedna)
Moramo rapravit radio sistem svoj i dobit odobrenje od RAK-a sto je preskupa investicija
U vrijeme mobilne telefonije i GPS-a ne trebaju vam vise analogne radio stanice. Sve sto treba je sistem pracenja u centrali koji vidi koje je slobodno vozilo najblize pozivu i posalje mu dispatch SMS koji dobija na ekranu sa mapom. Nema glupih "tirlili" prozivanja, nema otimanja izmedju taksista i jurcanja da stigne da ugrabi voznju, dispecer odredjuje ko dobija voznju na osnovu stvarne trenutne pozicije.

P.S. "Bih" se koristi samo za prvo lice jednine, za sve ostalo je "bi". Znaci nije "da bih dobili" vec "da bi dobili".
Ne funkcionise radio tako,ali opsirno je da sadobjasnjavam.
Druze opet ti kazem skupa je to zezancija a meni ne pada na pamet da se sa tim zezam. A evo ti odmah "zid" u tom planu nece niti jedan samostalni taxi djelatnik da mu se stavlja GPS, mozda je on kuci spava ili negdje drugo, sta udruzenje briga gdje je on...

Savrseno dobro znam kako se pise, ali hvala na konstataciji. Doslo je do greske u kucanju ;) Ali kad si vec povukao tu temu nije ni "bi dobili" nego "bismo dobili" Odzirom da ovo nije tema pravopisa, hvala na zapazanju i ne bih dalje raspravljao ;)
Saka

#1379 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Bimmer_ wrote:Ne funkcionise radio tako,ali opsirno je da sadobjasnjavam.
Druze opet ti kazem skupa je to zezancija a meni ne pada na pamet da se sa tim zezam. A evo ti odmah "zid" u tom planu nece niti jedan samostalni taxi djelatnik da mu se stavlja GPS, mozda je on kuci spava ili negdje drugo, sta udruzenje briga gdje je on...
Kad nije na poslu gasi GPS odasiljac i centrala vise ne dobija podatke. Analogni radio je stvar prahistorije, ako si se nekad vozio taksijem po Evropi mogao si vidjeti da nema radija ni antena vec mapa s GPS-om koja ujedno pokazuje i rutu tako da te ne moze vozati okolnim putevima. Da ne govorim o mogucnosti pozivanja taksija internetom i ostalo sto je za nas naucna fantastika.
Bimmer_ wrote:Savrseno dobro znam kako se pise, ali hvala na konstataciji. Doslo je do greske u kucanju ;) Ali kad si vec povukao tu temu nije ni "bi dobili" nego "bismo dobili" Odzirom da ovo nije tema pravopisa, hvala na zapazanju i ne bih dalje raspravljao ;)
Moze i "da bi dobili" i "da bismo dobili". A "da bih dobili" ni u snu.
Drago mi je da znas, pazi da ti se u tom magistarskom ne potkrade takva greska u kucanju.
Bimmer_

#1380 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Saka wrote:
Bimmer_ wrote:Ne funkcionise radio tako,ali opsirno je da sadobjasnjavam.
Kad nije na poslu gasi GPS odasiljac i centrala vise ne dobija podatke. Analogni radio je stvar prahistorije, ako si se nekad vozio taksijem po Evropi mogao si vidjeti da nema radija ni antena vec mapa s GPS-om koja ujedno pokazuje i rutu tako da te ne moze vozati okolnim putevima. Da ne govorim o mogucnosti pozivanja taksija internetom i ostalo sto je za nas naucna fantastika.
Bimmer_ wrote:Savrseno dobro znam kako se pise, ali hvala na konstataciji. Doslo je do greske u kucanju ;) Ali kad si vec povukao tu temu nije ni "bi dobili" nego "bismo dobili" Odzirom da ovo nije tema pravopisa, hvala na zapazanju i ne bih dalje raspravljao ;)
Moze i "da bi dobili" i "da bismo dobili". A "da bih dobili" ni u snu.
Drago mi je da znas, pazi da ti se u tom magistarskom ne potkrade takva greska u kucanju.
Naravno, ali opet kazem, skupa je implementacija tog sistema i uz ovakvu situaciju u drzavi jako rizicna investicija. Uzimajuci u obzir i ko su vlasnici privatnih taksi firmi, nikako se ne bih upustio u to. Mozda kad se regulise ovo zakonski da otvorim privatnu firmu nad kojom cu ja samo imati kontrolu ali ovako sigurno ne...
To mi je u planu i ako uspije (ako bude zakonski moguce) necu imati mnogo auta ali sigurno ce biti taxi na Evropskom nivou i visoki standardi ;)
Ako te dalje zanima taj projekat mozes na PM da ovde ne pisem ;)

Nece ne brini. Htio sam drugacije formirati recenicu, pa sam dio obrisao i ovo "bih" je slucajno ostalo ;)
Saka

#1381 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Sigurno da nije jeftina investicija. Pogotovo ako bi još uveo i standarde koje i kakvo auto smije taksirati, kakvu boju mora imati, kakvu opremu, koliki prtljažnik, koje najmanje godište itd., kao što je na zapadu. Onda bi cijena tvog prevoza morala biti 3-4 puta veća od onog koji ima Sa taksi pa se opet niko ne bi vozao s tobom nego bi svak išao gdje je jeftinije (pa makar i krš bio) i na kraju te nigdje ne bi bilo. :)

Kad pokreneš vlastitu firmu problem je što ispočetka nemaš puno auta pa ne možeš stizati na pozive kao što mogu ostali, pa to na kraju i izađe više kao rent-a-car (kao Paja, Boss i sl.) a manje kao taksi firma.

Svakako podržavam da se pokuša dići nivo, koliko je moguće u ovim uslovima i ovoj državi. Time nek se dignu i cijene ali da se ukine ovo što se sad radi. Mislim da je jasno da Sa-taxi ovim što radi (ili ne radi) ide u propast. Doći će do podjele, osnivanja novih udruženja ili će sve polako preuzeti privatnici.
miki.ba

#1382 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by miki.ba »

Saka wrote:Sigurno da nije jeftina investicija. Pogotovo ako bi još uveo i standarde koje i kakvo auto smije taksirati, kakvu boju mora imati, kakvu opremu, koliki prtljažnik, koje najmanje godište itd., kao što je na zapadu. Onda bi cijena tvog prevoza morala biti 3-4 puta veća od onog koji ima Sa taksi pa se opet niko ne bi vozao s tobom nego bi svak išao gdje je jeftinije (pa makar i krš bio) i na kraju te nigdje ne bi bilo. :)

Kad pokreneš vlastitu firmu problem je što ispočetka nemaš puno auta pa ne možeš stizati na pozive kao što mogu ostali, pa to na kraju i izađe više kao rent-a-car (kao Paja, Boss i sl.) a manje kao taksi firma.

Svakako podržavam da se pokuša dići nivo, koliko je moguće u ovim uslovima i ovoj državi. Time nek se dignu i cijene ali da se ukine ovo što se sad radi. Mislim da je jasno da Sa-taxi ovim što radi (ili ne radi) ide u propast. Doći će do podjele, osnivanja novih udruženja ili će sve polako preuzeti privatnici.
Ovo zadnje, sve ce biti jedna privatna firma, garant.
Mislim da ce biti nesto kao koncesija na 50 god, pa ko voli nek izvoli.
Bimmer_

#1383 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

nece biti jedna firma nikad 100%
miki.ba

#1384 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by miki.ba »

Bimmer_ wrote:nece biti jedna firma nikad 100%
Cini mi se da je u Zagrebu sve jedna firma pokrila.
Bimmer_

#1385 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

nije imas ih i u Zagrebu vise nego kod nas... I kod njih tamo dok nije havarija nastala nisu rijesili taxi prijevoz. Sad je kao sredjen donekle
Dr.Mr.Fr.

#1386 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dr.Mr.Fr. »

plain vanilla wrote:Image

"Teško je biti fin"

miki.ba

#1387 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by miki.ba »

Bimmer_ wrote:nije imas ih i u Zagrebu vise nego kod nas... I kod njih tamo dok nije havarija nastala nisu rijesili taxi prijevoz. Sad je kao sredjen donekle
Ne razumijemo se, kontam da ce neko doci i poklopiti sve ove paje, žute itd. kao što je telemah sa kablovskom uradio.
Možda ce ostati Sa taxi al sumnjam da ce se pojedinci moci boriti s gigantom.
Kad gigant ima 3000 auta i kaže sad je kod mene start 1KM i kilometar 0.80 KM, štaš ti njemu.
sabanss

#1388 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabanss »

miki.ba wrote:
Bimmer_ wrote:nije imas ih i u Zagrebu vise nego kod nas... I kod njih tamo dok nije havarija nastala nisu rijesili taxi prijevoz. Sad je kao sredjen donekle
Ne razumijemo se, kontam da ce neko doci i poklopiti sve ove paje, žute itd. kao što je telemah sa kablovskom uradio.
Kad gigant ima 3000 auta i kaže sad je kod mene start 1KM i kilometar 0.80 KM, štaš ti njemu.
Dogovoriti se sa ministrom da odredi najnizu cijenu :D
avalanche168

#1389 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by avalanche168 »

miki.ba wrote:
Izvini, off topic, ali koga je to Telemach poklopio? :S Koji je to operater zatvoren jer ga je Telemach poklopio? Ako si u tom smislu rekao... niĐe veze.

A ako si rekao u smislu toga da je Telemach bio jedan katalizator koji je pomogao poboljšanju kablovskih, internet i sl. usluga u Sarajevu, onda se slažemo.
Saka

#1390 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Telemach je kupio par lokalnih kablovskih operatera i stavio pod svoje. Na to je mislio, da će doći stranac, kupiti Paje, Boss-ove, Samire, Emire i konkurisati samostalnim djelatnicima.
Bimmer_

#1391 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

miki.ba wrote:
Trenutno ima 756 samostalnih taxi prevoznika sa vazecom dokumentacijom, pravnih (paje, crveni, zuti...) oko 100 nisam siguran...
Tezi se ka tome da ima ukupno sve oko 624 prevoznika u gradu (samostalni i pravni ukupno)
Tesko da ce iko moci tako neko nesto napravit, bar u dogledno vrijeme ne ;)
Sto se cijene tice ona "dole" ne moze ici nema sanse i sad je ovolika radi prepucavanja, jer ovako nije isplativo radit nikome.
kokuz_sa

#1392 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kokuz_sa »

jutros oko 5h krenem na posao..
zovem crveni taksi..kaze mi teta nemamo m slobodnih taksista u ova doba :cry:
prohodam do standa zutog taksija..nigdje nikog

zovem 1515 sarajevski taksi kad nece posta da me spoji..
jedva nadjem taksi u ta doba ..i taksista mi rece zeza posta za br 1515..kao znaju ga iskljuciti

btw covjek je pristao na voznju cija je cijena iznosila 3Km..jako kratka destinacija bila..moglo s ei prohodat al oko 5h ujutro mi nije padalo na pamet..tako da me i iznenadilo kad ovaj pristade na voznju
Bimmer_

#1393 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

kokuz_sa wrote:jutros oko 5h krenem na posao..
zovem crveni taksi..kaze mi teta nemamo m slobodnih taksista u ova doba :cry:
prohodam do standa zutog taksija..nigdje nikog

zovem 1515 sarajevski taksi kad nece posta da me spoji..
jedva nadjem taksi u ta doba ..i taksista mi rece zeza posta za br 1515..kao znaju ga iskljuciti

btw covjek je pristao na voznju cija je cijena iznosila 3Km..jako kratka destinacija bila..moglo s ei prohodat al oko 5h ujutro mi nije padalo na pamet..tako da me i iznenadilo kad ovaj pristade na voznju
druze to je malo vise mit postao od ovih raznih prica. Ja gledam nekad (obicno mladi ljudi koj vise cuju ove mahalske price) sjedu mi u auto i stid ih reci relaciju od tri marke. Stvarno ima ovih starih taksista sto odbijaju na pojedinim standovima ali vecina vozi al hajd;) Pa meni sjede zena redovno (zapamtio je samo se vozi tu relaciju) Katedrala-Logavina kuca taksimetar oko 2.30-2.50KM. Hladno zena sjede i svako je vozi :D
1515 stalno telekom opstruira svi se zale na to.
Uveli su sad jos brojeva da ljudi mogu zvat kad ovaj ne radi

033 660-666

033 523-156

061 230-666

061 230-970
Saka

#1394 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Bimmer_ wrote:Uveli su sad jos brojeva da ljudi mogu zvat kad ovaj ne radi

033 660-666

033 523-156

061 230-666

061 230-970
Ovaj boldirani vam najbolje odgovara. :)
Bimmer_

#1395 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Saka wrote:
Bimmer_ wrote:Uveli su sad jos brojeva da ljudi mogu zvat kad ovaj ne radi

033 660-666

033 523-156

061 230-666

061 230-970
Ovaj boldirani vam najbolje odgovara. :)
Sto to?
GoodTaste

#1396 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by GoodTaste »

Djavolji, valjda ... :lol:
duminjo

#1397 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by duminjo »

veceras udjem kod katedrale i govorim da me vozi na pofalice...vozi on i vozi... u pola puta ja njemu, mozel buraz sa pofalica malo lijevo :lol: , do vilsonovog..nista.. ja opet, oprostite mozel sa pofalica lijevo do vilsonovog..on opet nista... prodje malo kad on sam od sebe unosi mi se u facu:" izvini bogati sta si reko".... ja: ma nista buraz, vozi :lol: kontam se u sebi, je*m te gluha :lol: :lol:
Erzsebet

#1398 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Erzsebet »

Bimmer_ wrote:Trenutno ima 756 samostalnih taxi prevoznika sa vazecom dokumentacijom, pravnih (paje, crveni, zuti...) oko 100 nisam siguran...
Tezi se ka tome da ima ukupno sve oko 624 prevoznika u gradu (samostalni i pravni ukupno)
Sto se cijene tice ona "dole" ne moze ici nema sanse i sad je ovolika radi prepucavanja, jer ovako nije isplativo radit nikome.
Ako vam se ne isplati, nemojte nikako voziti, svakako se divljački ponašate po gradu, kao da su ulice samo vaše. Lijepo razdužiš automobil, okačiš licencu i tražiš drugi posao, pa ćeš vidjeti jel' ti se isplatilo biti taksista.
gerberica

#1399 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by gerberica »

Nema vecih lola od taxista, ja kad hocu za nekog reci da je ogavan kazem da je ko sarajevski taxista :lol:
Bimmer_

#1400 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Erzsebet wrote:
Bimmer_ wrote:Trenutno ima 756 samostalnih taxi prevoznika sa vazecom dokumentacijom, pravnih (paje, crveni, zuti...) oko 100 nisam siguran...
Ako vam se ne isplati, nemojte nikako voziti, svakako se divljački ponašate po gradu, kao da su ulice samo vaše. Lijepo razdužiš automobil, okačiš licencu i tražiš drugi posao, pa ćeš vidjeti jel' ti se isplatilo biti taksista.
Meni se isplati, ne iplati se privatnicima koji ce morat dizat cjene, a cim oni dignu i mi cemo... Jer kad je gorivo bilo duplo jeftinije cijene precoza su bile skuplje, e sad sto smo se mi prepucavali i obarali jedni derugim cijene to je druga stvar....
Kome da razduzim automobil, to je moj automobil, ja vozim normalnije i sigurnije negovecina vozaca u gradu, cuvam svoj auto
Post Reply