budući da imam hemiće
analiziram svaku stolicu
Moderator: anex
meni zaista nije jasno kako oni predlažu kemo a bolest je u završnoj fazireufaga wrote:mom ocu je dijagnosticiran adenokarcinom na debelom crijevu. kolonoskopija obavljena prije mjesec, patohistološki nalaz koji je potvrdio sumnje stigao prije 15 dana. problem su multi-metastaze na jetri. otac još uvijek ne zna većinu dostupnih nam informacija.
onkolog nam je rekao da je bolest u završnoj fazi. predlaže kemoterapiju, što je njegov posao. na prvom razgovoru nam je rekao da ocu kemoterapija "može" produžiti život od 3-5 mjeseci, a na drugom 6-12 mjeseci, što mi je potvrda da nagađa i da se bavi statistikom a ne stvarnim stanjem bolesti. otac je fala bogu dobro, nema nikavih simptoma osim lagane slabosti.
dio porodice je za to da ide na terapije, a dio je više protiv toga.
znam da je sve u božijim rukama, ali data nam je odgovornost da odlučimo kemoterapija ili ne. mi se sada samo pitamo šta je manja patnja za njega.
Mojoj mami su doktori prognozirali nakon slične dijagnoze i operacija 2...max 3 mjeseca života. Naravno, koliki god je to bio šok nismo se predavali. Jetra se može regenerisati ali je jako opasna.reufaga wrote:mom ocu je dijagnosticiran adenokarcinom na debelom crijevu. kolonoskopija obavljena prije mjesec, patohistološki nalaz koji je potvrdio sumnje stigao prije 15 dana. problem su multi-metastaze na jetri. otac još uvijek ne zna većinu dostupnih nam informacija.
onkolog nam je rekao da je bolest u završnoj fazi. predlaže kemoterapiju, što je njegov posao. na prvom razgovoru nam je rekao da ocu kemoterapija "može" produžiti život od 3-5 mjeseci, a na drugom 6-12 mjeseci, što mi je potvrda da nagađa i da se bavi statistikom a ne stvarnim stanjem bolesti. otac je fala bogu dobro, nema nikavih simptoma osim lagane slabosti.
znam da je sve u božijim rukama, ali data nam je odgovornost da odlučimo kemoterapija ili ne. mi se sada samo pitamo šta je manja patnja za njega.
Radio je MRI abdomena, pluća i RTG pluća...po tim nalazima nema metastaza...e sad, da li je moguće da se i ne vidi baš sve na tim snimcima...da se negdje nešto ''sakrije''....Black swan wrote:šta je magnet posmatrao?
Moguce je, iako bi MRI vjerovatno pokazao. U slucaju da specijalista i dalje sumnja na metastaze, ovdje u OUH Odense - DK, gdje trenutno radim, osoba se salje na PAT scanning.fapmasina wrote:Radio je MRI abdomena, pluća i RTG pluća...po tim nalazima nema metastaza...e sad, da li je moguće da se i ne vidi baš sve na tim snimcima...da se negdje nešto ''sakrije''....Black swan wrote:šta je magnet posmatrao?
Nekada se kemo koristi u palijativne svrhe.Black swan wrote:meni zaista nije jasno kako oni predlažu kemo a bolest je u završnoj fazireufaga wrote:mom ocu je dijagnosticiran adenokarcinom na debelom crijevu. kolonoskopija obavljena prije mjesec, patohistološki nalaz koji je potvrdio sumnje stigao prije 15 dana. problem su multi-metastaze na jetri. otac još uvijek ne zna većinu dostupnih nam informacija.
obično ne daju ni da dođeš do onkologa u toj fazi
zaglavis na abdominalnoj u sobi broj 2 i tu lagano "pređeš u jedan bolji i pravedniji svijet" citat doktora
Pretjerana konzumacija crvenog mesa i pusenje, dvije zivotne navike koje u BiH, nazalost, jos uvijek se smatraju potpuno normalnim, su dva velika rizik faktora za kolorektalni karcinom. Stoga se ne trebamo cuditi.Black swan wrote:izgleda da je ovo sa muškarcima i debelim crijevom ne znam kako ga nazvati...holokaust
budući da imam hemiće
analiziram svaku stolicu
To je rečeno na osnovu nalaza magnetne rezonance.Jazzy.ba wrote:Uvijek moze gore. Odlicno je sto nema udaljenih metastaza. Lokalni limfni cvorovi se uklone operacijom. A mene zanima kako su biopsijom tkiva bez operacije utvrdili da su zahvaceni limfni cvorovi, buduci da oni nisu isli na patohistoloski pregled?
da da... ovo pije vode ALI ovdje govorimo o milijunima ljudi širom svijeta koje zahvaća ta bolestneretvanac wrote:Pretjerana konzumacija crvenog mesa i pusenje, dvije zivotne navike koje u BiH, nazalost, jos uvijek se smatraju potpuno normalnim, su dva velika rizik faktora za kolorektalni karcinom. Stoga se ne trebamo cuditi.Black swan wrote:izgleda da je ovo sa muškarcima i debelim crijevom ne znam kako ga nazvati...holokaust
budući da imam hemiće
analiziram svaku stolicu
Naravno da se ne zna potpuno, al su genomske biblioteke i razne studije barem djelimicno razjasnile nastajanje raka, pogtovo malingih oboljenja kao sto je kolorektalni karcinom. Konzumacija crvenog mesa je u direktnoj vezi sa nastajanjem te vrste raka (i ne samo, nego recimo i prostate) - meso, pogotovo przeno i sa rostilja je prepuno kancerogenih, genotoksicnih substanci.Black swan wrote:da da... ovo pije vode ALI ovdje govorimo o milijunima ljudi širom svijeta koje zahvaća ta bolestneretvanac wrote:Pretjerana konzumacija crvenog mesa i pusenje, dvije zivotne navike koje u BiH, nazalost, jos uvijek se smatraju potpuno normalnim, su dva velika rizik faktora za kolorektalni karcinom. Stoga se ne trebamo cuditi.Black swan wrote:izgleda da je ovo sa muškarcima i debelim crijevom ne znam kako ga nazvati...holokaust
budući da imam hemiće
analiziram svaku stolicu
činjenica je da u africi recimo i u aziji manje...što će reći da na zapadu više... ali na zapadu ne umiru od bolesti od kojih umiru oni u africi... tako da... vjerovatno bi i afrikanci umirali kao zapadnjaci da žive istim životom i toliko dugo kao i zapdnjaci.
što se tiče pušenja = budući da sami doktori i onkolozi puše nešto ne mislim da je to toliko bitno...za nastanak
s druge strane nedavno su iskopali kostur star 3500 godina i dokazali kako je bila ova bolest u pitanju... ne ista nego srodna
također nema "dogovorenog" pristupa temi kako nastaje opaka bolest
postoje razne teorije
a kad postoje razne teorije javljaju se i misterije i urote... tako da kruže priče kako lijek postoji i tako dalje
neko će reći genetika, neko ishrana, neko konzervans, neko način života...
neko sve po malo...
istina je da još ne znaju
Bolje receno od seminoma se cak ne moze ni umrijeti ako je na testisu nego samo je lose ako se prenese na neki drugi organizam, ja sam imao vise od godinu dana u sebi i hvala Bogu nije uspjelo da predje na drugi organ... medjutim kasnije sam upoznat da su dvije osobe dolazile poslije mene sa istom dijagnozom ali kod kojih je preko mokracnih kanala seminom presao na bubrege... Zalosno je samo sto se mi redovno ne kontrolisemoPeryton_ wrote:Te procjene 2,3 mjeseca, 5-6, ovo ono, to su samo statisticki podaci prema gradusu tumora.
Stvarni period koji ce bolesnik prezivjeti zavisi od njega samog.
Moj otac je u vrijeme dijagnoze imao tumorsku masu velicine 5,5 centimetara koja je potpuno zatvorila lijevi bronh.
Patohistoloski je to bio planocelularni karcinom gradus III, dali su mu 2 mjeseca maximum, otac je prezivio 23 mjeseca, dalje nije moglo.
Savjet svima, cim Vam ili nekom Vasem dijagnostikuju zlocudni tumor, fokusirati se na kvalitetu zivota a ne na mogucnost izljecenja.
To ne vazi za seminome, tumore spolnih stanica, adenokarcinome uterusa sa zahvacenoscu 1/3 zida, herceptin i estrogen pozitivne tumore dojke.Kod ovih zlocudnih tumora prognoza je odlicna i petogodisnjie prezivljavanje je > 95 %
Jeste, inace kod seminoma testisa, posto su spolne stanice izrazito radiosenzitivne, zracenje i hemoterapija izlijece potpuno ( znaci, nema recidiva, covjek se smatra potpuno zdravim ) oko 90% bolesnika.Medjutim, 1 od 10 pacijenata ima agresivniju formu koja rano metastazira i onda pravi havariju po organizmu.Drago mi je da ti nisi bio ovaj 1 od 10Janjicar wrote:Bolje receno od seminoma se cak ne moze ni umrijeti ako je na testisu nego samo je lose ako se prenese na neki drugi organizam, ja sam imao vise od godinu dana u sebi i hvala Bogu nije uspjelo da predje na drugi organ... medjutim kasnije sam upoznat da su dvije osobe dolazile poslije mene sa istom dijagnozom ali kod kojih je preko mokracnih kanala seminom presao na bubrege... Zalosno je samo sto se mi redovno ne kontrolisemoPeryton_ wrote:Te procjene 2,3 mjeseca, 5-6, ovo ono, to su samo statisticki podaci prema gradusu tumora.
Stvarni period koji ce bolesnik prezivjeti zavisi od njega samog.
Moj otac je u vrijeme dijagnoze imao tumorsku masu velicine 5,5 centimetara koja je potpuno zatvorila lijevi bronh.
Patohistoloski je to bio planocelularni karcinom gradus III, dali su mu 2 mjeseca maximum, otac je prezivio 23 mjeseca, dalje nije moglo.
Savjet svima, cim Vam ili nekom Vasem dijagnostikuju zlocudni tumor, fokusirati se na kvalitetu zivota a ne na mogucnost izljecenja.
To ne vazi za seminome, tumore spolnih stanica, adenokarcinome uterusa sa zahvacenoscu 1/3 zida, herceptin i estrogen pozitivne tumore dojke.Kod ovih zlocudnih tumora prognoza je odlicna i petogodisnjie prezivljavanje je > 95 %
Da li im se plati,stigli bi brzinom munje!nenchy wrote:Odbijam da vjerujem da hitnoj treba dva (2) sata da dodje dati inekciju protiv bolova. Toliko koliko je hitna hitna.