Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Bosanac in Lederhosen

Post by Bosanac in Lederhosen »

neznam sta da mislim od toj piramidi. sve mi to nesto smrdi.
evo jedan izvjestaj reutersa:

http://politiken.tv/VisArtikel.iasp?Pag ... &ExtID=344
vratnik

Post by vratnik »

Opet se zakuhalo... Mogu ja narucit, frtalj piramiduse i dva jogurta!
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ovi rezultati dali su puno pravo za formiranje Fondacije pod nazivom “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”
Ko ce finansirati "fondaciju"? Pa, naravno, poreski obveznici.
:lol:
Korina85

Post by Korina85 »

Izvještaj geologa Nađije Nukić

Potvrđeno je da brdo Visočica krije piramidu
Prilazni plato monumentalnih dimenzija popločan pravilnim arhitektonskim pločama pješčarama

Geolog Nađija Nukić, sa 25-godišnjim iskustvom, u "Izvještaju o geološkom ispitivanju tla na lokaciji uzvišenja Visočica u Visokom" potvrdila je postavljenu hipotezu o postojanju piramide nedaleko od Visokog.
Ona je u svom izvještaju navela kako su zidovi Bosanske piramide Sunca građeni od obrađenih megalitnih blokova breče, koji su doneseni na ovu lokaciju i formiraju stepenastu piramidu. Prilazni plato je monumentalnih dimenzija, popločan pravilnim arhitektonskim pločama pješčarama.
- Potpuno je isključeno da je riječ o prirodnoj formaciji ili srednjovjekovnim stećcima - tvrdi Nukić.
S obzirom na to da Visočica ima pravilan geometrijski oblik, čije su sve četiri strane jednake, kako kaže, može se zaključiti da priroda u toku svog stvaranja nije mogla istaložiti tako pravilan geometrijski oblik, jer svi materijali pripadaju sedimentnim kastičnim stijenama, koje su nastale od sitnih čestica nošenih vodom i taložene.
Formirana Fondacija

Ovi rezultati dali su pravo za formiranje fondacije pod nazivom "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" koja u ovom momentu okuplja oko 200 intelektualaca iz BiH i svijeta. Oni će nastaviti pripreme za narednu fazu istraživanja u aprilu 2006. godine.
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 16:11, edited 1 time in total.
Bastet

Post by Bastet »

ludost wrote:I PIRAMIDA, I VAMPIRI, PA LJUDI DRAGI STA JE SLJEDECE?! :-? :?

http://www.slobodnadalmacija.hr/20051129/bih02.asp

KRVOLOČNO OTKRIĆE NENAD FILIPOVIĆ OBZNANIO
NOVU TEORIJU O PODRIJETLU POZNATOG VAMPIRA

Grof Drakula je rođen u Bosni

OTIŠLI U PODUNAVLJE Sin kontroverznog akademika Muhameda Filipovića objavio je tekst u kojem tvrdi kako mitska bića vukodlaci i vampiri vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljeni u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!

piše Zlatko TULIĆ

Nakon nedavnog "otkrića" piramide u Visokom, nedaleko od Sarajeva, čije postojanje je većina ovdašnjih znanstvenika zanijekala, čini se da novim sličnim pričama o potrazi za "bošnjačkim korijenima" na ovim prostorima nema kraja. Naime, nedavno je Nenad Filipović, sin profesora Muhameda Filipovića, objavio tekst u kojem tvrdi kako mitska bića poput vukodlaka i vampira vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljena u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!
Prema Filipovićevim tvrdnjama, najpoznatija mitska bića u BiH se većinom nazivaju stuhe, vampiri i vukodlaci.

Stuhe i vještice
Kada su u pitanju vještice, prema hercegovačkom vjerovanju one mogu biti djevojke, udane žene i udovice. No, s druge strane, vjerovanje o stuhi uči da su stuhe ljudi s nekavim duhom u sebi. I dok su vještice pretežno žene, stuhe su najčešće muškarci, i to stariji od pedeset godina.
Prema Filipovićevim tvrdnjama, vampiri i vampirizam nastali su u Bosni kao posljedica dugogodišnjih ratova i razaranja između Osmanlija i Habsburgovaca. Najpoznatiji vampir među bošnjacima navodi se Lampir Meho.
Ovaj bosanski vampir bio je poznat u glamočkom kraju, a predanja o njemu sežu čak i izvan granica BiH do Karlovca. Kako ne bi došlo do zabune, najčešći izrazi za vampira u Bosni su lampir, lampijer, lapir, vukodlak i vukozlačina. Tako je vampir Meho postao lampir. Uz vampira Mehu, drugi najpoznatiji bosanski vampir navodi se Pajo Tomić iz okoline Vlasenice. Kada je u pitanju Hercegovina, vapirima je, čini se, bila draža istočna od zapadne Hercegovina.
Tako Filipović navodi i najpoznatijeg vukodlaka iz toga kraja. Riječ je o izvjesnom Korkutu koji se u predanjima spominje kao vukodlak koji je gnjavio nevesinjsku kasabu. Kako je u posljednjih deset godina ustaljena praksa u bh-društvu da se sve društvene pojave i fenomeni politiziraju, od politikantstva nisu ostali pošteđeni ni vukodlaci, stuhe i vampiri.
Naime, Nenad Filipović preko bosanskih mitova pokušava postaviti novu definiciju suživota u BiH, prema kojoj se poništava dosadašnja o suživotu jednih pored drugih i prerasta u život jednih s drugima. Ovom konstatacijom Filipović se obrušava na pojedine povjesničare koji, kako kaže, u zadnje vrijeme šire novi mit i ideologiju o "mitologiji komšiluka".

"Mit komšiluka"
Pri tome upućuje oštru kritiku na adresu poznatog i u svijetu priznatog povjesničara iz BiH Srećka Džaje koji prodaje "mit komšiluka" kao civilno-društveni liberalizam, a ideološko ishodište mu je u katoličkom europocentrizmu.
Na kraju, povijest BiH bi se po Filipoviću trebala zrcaliti upravo u mitološkim predanjima o vampirima stuhama i vukodlacima i kao takva se suprotstaviti zemljama koje njeguju ideologije da su predziđe kršćanstva, Europe ili kulture zbog osjećaja nesreće da im je netko onemogućio da tamo pripadaju.
:shock: :lol: :roll: :-) MIT O KOMŠILUKU- užasno zanimljivo :? :shock: :(
novalic

Post by novalic »

sta, srapunjica jos traje :D
Stari

Post by Stari »

Hm...cini mi se da su pobornici ideje o postojanju piramide ...uspijeli povratiti teritorijalne gubitke i da su cak po mojoj licnoj procjeni u umjerenoj ofanzivi. Pitam se, jel to njihovi oponenti sute u pripremanju odlucujuceg kontranapada ...ili ih stabilizacija linije fronta vise ne zanima?
novalic

Post by novalic »

stvar je u tome, starino moja, sto pro-piramidasi.. jos uvijek pokusavaju uvjeriti.. a ovi drugi.. se cine posve uvjereni :D
Qler

Post by Qler »

vidi :shock:

imamo temu o piramidi?!

pa dokle je? fakat, jel se sta zna, al' konkretno, ima li je ili nema, do sada su mogli skontati!
novalic

Post by novalic »

Qler wrote:vidi :shock:

imamo temu o piramidi?!

pa dokle je? fakat, jel se sta zna, al' konkretno, ima li je ili nema, do sada su mogli skontati!
eureka.. i ti se probudio :D
Stari

Post by Stari »

novalic wrote:stvar je u tome, starino moja, sto pro-piramidasi.. jos uvijek pokusavaju uvjeriti.. a ovi drugi.. se cine posve uvjereni :D
Kako god ...oduvijek sam bio pri strategiji da covjek ne treba biti odvec iskljuciv u svojim stavovima kad se radi o tesko dokazivim stvarima...gdje se, tako da kazem, barata samo logickim (i manje logickim) pretpostavkama. Evo ovdje smo dozivjeli svasta nesto ...pocev demonstriranja arheoloskih preko sedimentoloskih i geoloskih znanja pa sve do kratkog repetitorijuma iz gimnazijske matematike i prostorne geometrije...ali pitanje ima li je ili nema? ...nece moci biti definitivno odgovoreno do proljeca ...i to su vise manje trebali znati svi upetljani u ovu raspravu...Rasprava medjutim unatoc tome ...ipak tece dalje. Stavovi se samo dodatno utvrdjuju na svojim pozicijama ... ceka se odlucujuci proboj linije...
novalic

Post by novalic »

kad se radi o tesko dokazivim stvarima.
jel' se ti zezas... 8-)
Stari

Post by Stari »

Pa dobro ..."tesko"...je mozda bila malo relativisticka formulacija...treba naime (ispravite me ako sam lose skonto ) maknuti nekoliko stotinjaka kubika zemlje sa mjesta na kojem se ta zemlja sad nalazi...kolika je tezina te zemlje u tonama ...je nezahvalna stvar za procjenjivanje...A toliko je u stvari tezak i egzaktan dokaz... koji moze ici u prilog jednoj ili drugoj tvrdnji. Mogao je ici ili barem biti izmanipulisan da ide u prilog i jednoj i drugoj tvrdnji ....da se stavovi nisu ovako tvrdo bunkerisali jos i produbili svoje rovove.

Kad smaknu tu zemlju na proljece hocu da kazem ...jedna od strana u ovoj raspravi ce potpuno izgubiti kredibilitet...a to je moglo biti izbjegnuto.
novalic

Post by novalic »

da.. jedna strana ce izgubiti kredibilitet.. i kupice kartu prvom prilikom da ide pogledati piramidu izbliza i da stane u red za pusenje, kako je to vec i obecano...
Stari

Post by Stari »

sjecam se obecanja ... hoces da se utalimo za putne troskove? :D
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 16:14, edited 2 times in total.
vratnik

Post by vratnik »

Stari wrote:sjecam se obecanja ... hoces da se utalimo za putne troskove? :D
Starino, koliko sam upratio ti si hajrovo pusenje, pa bila piramida ili ne.
(ili ima nekih: da, ali....).
Idemo dalje:
Nije se odavno zakuhalo, haj' da pocnem: piramide nema, piramide nema, piramide nema!
Tisina

Post by Tisina »

ludost wrote:recite im samo... ako iskopaju nekakav sanduk... neka nose glogov kolac sa sobom... pa vidite da bi tu moglo biti i vampira!!! :o
pa sta fali :) mada mislim da ce priej naci mumije :) hajdo napraviti fun club Piramide Sunca :D
novalic

Post by novalic »

more vala, i zajednicku hotelsku sobu.. aranzman obilazenja regije..
novalic

Post by novalic »

ps...

a sto se tice pusenja ? 8-)
Stari

Post by Stari »

vratnik wrote:
Starino, koliko sam upratio ti si hajrovo pusenje, pa bila piramida ili ne.
(ili ima nekih: da, ali....).
Idemo dalje:
Nije se odavno zakuhalo, haj' da pocnem: piramide nema, piramide nema, piramide nema!
Pa poprilicno si dobro upratio izuzev jednog detalja...novalicka i ja se uzajamno dopunjujemo ...u ovom slucaju , sticajem okolnosti, je ispalo da smo bili izmanipulisani pa se Novalic zaletjela i rekla ...(a izvorno je cini mi se, njena replika bila upucena dopisniku Car-x...ne sjecam se vise, a mrsko mi traziti) ...da ako je Osmanagic iskopa (pramidu dakle) na proljece, da se moze komforno popeti na vrh piramide i reci "evo vam, sad ...mi svi vi mozete (sa oprostenjem) popusiti chunu (tj. izvrsiti akt vodjenja oralnog sexa) ...na sta je novalic replicirala da ce ona u tom slucaju biti prva da mu udovolji u toj nakani i to na vrh te iste piramide.

Vidjevsi da cijela situacija poprima oblike stihije enormnih proporcija odlucio sam stupiti u akciju rijecima (parafraziram) Ako ga ti budes pusila Osmanagicu na vrhu piramide...ja cu u tom sucaju uraditi istu tu stvar Kujundzicki (dakle profesorici Zilki)...i to u podrumu iste te piramide.

Evo novalicka svojim zadnjim komentarima daje jasno do znanja da ce u svom stavu ...istrajati ....ni ja nemam potrebe vrsiti nikakve modifikacije u mom stavu. Drugim rijecima...ono sto je receno ...stoji i dalje.
novalic

Post by novalic »

ja stari, al' ga i ti imas strpljenja :D
Stari

Post by Stari »

ja stari, al' ga i ti imas strpljenja
Na sta mislis ? Pojasni ? ...Strpljenja u cemu?

Ako mislis na pusenje ...varas se ...tu strpljenja nemam. Sprzim je za cirka 3-4 minuta i idemo dalje.
novalic

Post by novalic »

strpljenja.. imas.. fino sve objasniti..

a tri cetiri minute je stvarno malo :D
Locked